Sfârşitul tranziţiei nu înseamnă trecerea de la epoca băieţilor deştepţi la epoca băieţilor tunşi

M-am născut în ziua de 25 iulie 1958, la orele două după amiază. Aceasta este una dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României, fireşte, nu din motivul că eu am văzut atunci lumina zilei. Exact în acea zi şi la acea oră, la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Gheorghe Gheorghiu Dej, pe atunci secretarul general al PCR, deschidea recepţia în onoarea ultimului escadron al Armatei Roşii care părăsea teritoriul ţării noastre.

 

S-ar putea spune că am refuzat să mă nasc până ce ruşii nu au părăsit România, precum pruncul cel încăpăţânat din basmul Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte al lui Petre Ispirescu. Ceea ce, însă, am înţeles mai târziu, a fost faptul că, deşi Armata Roşie a plecat atunci, secera şi ciocanul au rămas, totuşi, adânc înfipte în tencuieli, pe frontispicii, şi întipărite, ca un stigmat fumegând, pe frunţile noastre.

 

Aparţin generaţiei triste, născute după război. În copilăria mea se vorbea în şoaptă, de frica Securităţii. În adolescenţa mea, eram sfătuiţi să nu mergem la Biblioteca Franceză ori la Biblioteca Americană, pentru că vom fi înseriaţi de Securitate. Am aflat abia după 1989 cine erau turnătorii din seria mea de la facultate. Fiecare grupă avea cel puţin un turnător. Am avut maşină de scris şi atunci când dactilografiam închideam ferestrele, de frică să nu afle vecinii şi să mă părască, pentru că nu aveai voie să ai nici un instrument de multiplicat fără încuviinţarea Miliţiei. În 1982, Securitatea a cerut să fiu dat afară din facultate, pentru că scriam texte cu teme ireverenţioase la adresa regimului. În 21 decembrie 1989 i-am văzut, cu uniformele lor impecabile, cu scuturile de sticlă şi cu caschetele albe. Atunci când am fost arestat, am văzut camerele de tortură din sediile lor din strada Eforie.

 

După 1989, i-am văzut pe unii dintre ei în fruntea ţării. Am auzit că formează partide ori le înfiltrează. Am auzit că îşi reconstruiesc reţelele. Nu cunosc pe niciunul dintre ei, cu excepţia directorilor, care au primit votul în Parlament, dar am auzit că unii dintre ei, care mă ascultă fără mandat, mă cunosc foarte bine. Am auzit că majoritatea anchetelor procuraturii au la bază interceptării telefonice ori ambientale. Am auzit că există ofiţeri acoperiţi peste tot, inclusiv în presă, printre judecători şi procurori, printre oamenii politici. Am auzit că serviciile de informaţii externe şi reprezentanţele diplomatice pun umărul la câştigarea alegerilor cu ajutorul voturilor românilor din străinătate. Am auzit că se fac tot felul de dosare cu care se şantajează oameni politici.

 

Am auzit tot felul de lucruri. Nu ştiu dacă ele sunt şi adevărate. Nu mai vreau, însă, să aud astfel de lucruri. Nu mai vreau ca în ţara mea să mai existe psihoza fratelui mai mare care ne ascultă prin perete, care ne priveşte prin gaura cheii şi care ne rescrie biografiile. Aparţin generaţiei triste născute după război. Nu ne-am născut liberi. Sub Gheorghiu Dej, sub Ceauşescu, sub Iliescu şi sub Băsescu am dat cincizeci de ani din viaţa mea, fără să trăiesc, cu adevărat, liber. Generaţia mea se apropie de liman. Vreau ca reprezentanţii ei să aibă măcar prilejul de a muri liberi.

261 Responses to “Sfârşitul tranziţiei nu înseamnă trecerea de la epoca băieţilor deştepţi la epoca băieţilor tunşi”

 1. mona spune:

  @Anca,

  “Sigur” e mai putin fiabil decat atitudinea generala (corporala si si nu numai) in ecuatia la care ne referim.
  Meta-limbajul NU tradeaza: adica reflecta cu adevarat gandurile, emotiile subiectului- Pascal de Sutter (profesor universitar, specialist in psihologie politica-si in sexologie clinica, ca e cautata expertiza in domeniu :)) ) are niste ipoteze foarte interesante in acest sens. cu aplicabilitate la domeniul politic.
  Nu vreau sa dau o turnura prea “savanta” (si poate plicticoasa) discutiei.

 2. @cris, @mona, @anca
  Eu cand am pus link-ul m-am gandit mai mult la ce a spus Crin (de la min 09:50), pe Ponta l-am vazut ca e incurcat cum a fost toata saptamana de altfel.

 3. anca spune:

  @Mona
  Eu nu contest teoriile despre meta-limbaj. Cred in ele. Dar las intotdeauna loc si pt un mic dubiu, in orice tine de interpretarile asupra naturii umane.

 4. cris spune:

  @ mona

  te rog sa ne plictisesti – macar pune niste link-uri sa citim – pe blog cam discutam cite in luna si in stele, iar cartile, cum a fost Lebada Neagra, sunt chiar contagioase – sursa primara a contagiunii a fost Dorin. In ce-l priveste pe Mircea Platon, Lordul desigur. Dupa cum zicea VV odata, e un soi de Fahrenheit 451 in care ne tot povestim carti unii altora.

  @ corina

  am ascultat cu atentie, si cred ca e important sa-l vedem si in alte ipostaze – o sa caut si eu.

 5. Lucian spune:

  Domnule Vosganian daca PNL nu cere demisia din USL a lui Ponta atunci toti va bateti joc de romanii care am crezut ca o scapam de dictatura lui Basescu. Imi pare rau dar va meritati soarta si securitatea a reusit sa distruga si PNL. NU MAI AM INCREDERE IN VOI SI VA FAC VINOVATI PENTRU DISPARITIA UNUI PARTID CU PESTE 120 DE ANI DE EXISTENTA. Sper ca va veti trezi in ceasul al 12-lea. Se pare ca Domnul Antonescu nu se trezeste din betia acestui 60% in sondaje. Va garantez ca s-a volatilizat. Am ascultat de doua ori discursul pupincurist al lui Ponta. Ponta este in acest moment zero.

 6. emi spune:

  Eu tot nu pot sa cred ca PD-L si-a schimbat toti oamenii din Guvern iar UNPR si UDMR nu numai ca n-au schimbat nimic dar au mai pus si conditii. Cred ca ceva e putred intre Base si PD-L, pentru ca unii oameni din PD-L spuneau ca acest Guvern e facut ca sa pice. Atunci de ce a pazit Oltean urna cu atata strasnicie? Cred ca Oltean e omul lui Base si impreuna au protejat acesti ministrii pentru a ramane vechea organizare mafiota la locul ei. Cei care considerau ca nu e un Guvern serios ci va pica, sunt vocile care incearca sa salveze PD-L si sa-l elibereze de mafiotii care nu se mai dau dusi.Cred ca presiunea este mai mare in interiorul PD-L, PUNR, UDMR decat in strada. Despre lupta dintre ei ar trebui sa ne intereseze si pe noi acum, nu sa ne atacam aliatii. Ponta face deservicii propriului partid si e treaba lor cum isi stapanesc omul.

 7. emi spune:

  Dupa ce am citit asta am inteles ca MRU si papagalii lui au fost necesari nu pentru noi, nu pentru mafiotii romani, ci se pregateste lumea “buna” de razboi:
  http://www.cotidianul.ro/ne-baga-astia-in-razboi-cu-iranul-172112/

 8. Mihai ANDREI spune:

  @ hermann
  Abordezi 2 teme:
  1. revenirea cu rânduială în filiale – mi se pare esenţială pentru că aici e călcâiul lui Ahile pentru PNL – are cea mai slabă organizare teritorială dintre cele 3 mari partide. Fără să vreau, am asistat din interior la campania prezidenţială locală din 2009 şi mi-e clar că o bună organizare locală e aproape la fel de importantă ca un leader charismatic.
  2. totuşi, nu sunt de acord cu tine în ceea ce priveşte schimbarea lui Crin. Un prezidenţiabil se pregăteşte cu mulţi ani înainte de alegeri. Crin este deja pe val, cu toate calităţile şi defectele lui, la ziua de azi pare că ar putea câştiga alegerile şi din primul tur. Adică nu se poate una fără alta, trebuiesc şi organizaţii locale foarte puternice, dar şi un exponent pe măsură. Momentan, în USL, PSD-ul vine cu o organizare teritorială mai bună iar PNL cu leaderi cu o imagine mult mai bună.
  Nu trebuie să uităm care e duşmanul ţării AZI.

 9. Mihai ANDREI spune:

  @ Cris
  ca să te stârnesc de dimineaţă dau şi eu un link ca să vezi şi opinia lui CTP despre puiuţul tuns al lui băsollini:
  http://www.gandul.info/puterea-gandului/mortii-sunt-lenesi-la-nesfarsit-9226888

 10. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Plus că eu am avut întotdeauna dubii referitoare la echilibrul psihic la lui Ulieru …

 11. cris spune:

  @ Mihai Andrei

  Nu doar atit, ca statul nu are nici o responsabilitate conform dumnealor, dar conform lui MRU oamenii sunt vinovati ca sunt lenesi, iar, din principiu, ii si considera pe oameni prosti, needucati (esentialul in vederile dumnealui este ca oamenii sa fie educati privind codurile).. Ca la aceasta dezagregare a economiei si institutiilor statului practicata de pedele, problema nu este incompetenta lor ci ca nu au informat populatia de cit de benefic este ceea ce fac. Domnul MRU ar trebui sa citeasca mai atent documentele MAI. Citez:

  “Potrivit prevederilor constititionale cetăţenii români se bucură de protecţia statului, atât pe teritoriul naţional, cât şi în străinătate, iar prevenirea situaţiilor de urgenţă este o funcţie specializată a statului, reprezentat, în acest domeniu, de către Ministerul Administraţiei şi Internelor prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, autoritatea naţională în domeniu”

  Citeste si la pagina 7 si la pagina 12 care le sunt obligatiile http://www.mai.gov.ro/Documente/Transparenta%20decizionala/Anexa_strategie_sit_urgenta.pdf

  • @ cris

   Iti dai seama ca daca ar fi cum spune MRU, ar trebui sa iesim sa desfundam strazile pe vreme de ploaie, sa udam ogoarele pe vreme de arsita, sa deblocam strazile pe timp de furtuna, cand copacii cad de-a lungul carosabilului etc.etc. Te intrebi atunci de ce sa mai platim impozite, daca noi trebuie sa facem toate astea.

 12. cris spune:

  Pagina 7

  Obiectivele specifice sunt:
  a) identificarea şi delimitarea zonelor expuse riscului;
  b) întreţinerea lucrărilor şi amenajărilor de apărare şi realizarea unora noi în zonele expuse
  riscului;
  c) implementarea sistemelor de prognoză, avertizare şi alarmare;
  d) întocmirea planurilor de apărare în vederea unei gestionări eficiente a situaţiilor de urgenţă
  determinate de manifestarea riscului specific:
  1. planuri de intervenţie;
  2. planuri de înştiinţare-alarmare a populaţiei;
  3. planuri de evacuare a populaţiei în cazul situaţiilor de urgenţă;
  4. asigurarea logistică în cazul situaţiilor de urgenţă;
  e) elaborarea hărţilor de risc pentru localităţile vulnerabile;
  f) elaborarea politicilor de amenajare a teritoriului în concordanţă cu hărţile de risc;
  g) implementarea unor sisteme de asigurări obligatorii pentru locuinţele din zonele de risc;
  h) pregătirea populaţiei şi a autorităţilor privind responsabilităţile şi modul de acţiune în
  fazele pre-dezastru, dezastru şi post-dezastru;
  i) elaborarea unor programe naţionale şi locale care să vizeze strămutarea comunităţilor din
  zonele de risc major, în care nu se pot aplica alte măsuri de reducere a riscului sau acestea
  nu sunt viabile din punct de vedere al costurilor.

 13. cris spune:

  @ Mihai Andrei

  La sfirsitul documentului sunt si toate legile in vigoare in aceasta privinta. Mai mult, exista prevederi internationale pentru situatiile de urgenta. Cei care au trecut si trec inca prin acest cosmar, ca si cei care au trecut prin inundatii, au tot dreptul sa dea MAIul in judecata pentru nerespectarea dreptului la viata, a constitutiei si a legilor. Scurt.

 14. tudor spune:

  Adevarata problema este ca ne aflam intr o dubla catastrofa.
  O catastrofa naturala si o alta, catastrofa guvernamentala (il includ aici si pe presedinte)
  Suprapunerea acestora fatala.

  S au pierdut cele mai importante zile in schimbarea guvernului si in festivitati gretoase.

  Va amintiti declaratia lui basescu, ca a aminat schimbarea guvernului din considerente de interes national?
  Inteleg ca amaratii aia ingropati sub zapada nu prezinta interes pentru ingretosenia sa.

 15. cris spune:

  Romania este participanta in programul EUR-OPA, the European and Mediterranean Major Hazards Agreement

  Documentul facut de domnul Prieur privind principiile etice de urmat in caz de dezastru au fost adoptate la nivel de rezolutie:
  Resolution 2011 – 1 of the Committee of Permanent Correspondents on Ethical, Principles relating to Disaster Risk Reduction and contributing to People’s Resilience to Disasters,
  http://www.coe.int/t/dg4/majorhazards/ressources/pub/Ethique_Text_EUR-OPA_EN.pdf

  Citez un singur principiu din cele pe care statul roman s-a angajat sa le respecte, pentru ca de la indiferenta lui basescu, la aroganta lui MRU, pina la urletele domnului berca, nu exista asa ceva: respect, toleranta si compasiune, mai ales fata de cei mai vulnerabili membri ai societatii. De respectarea demnitatii si drepturilor victimelor ce sa mai vorbim.

  “Humanity: All persons are treated humanely, in all circumstances, that is to say with respect, tolerance and compassion regardless of the nature, origin, duration and place of the disaster, and particular attention should be paid to the most vulnerable people. The dignity and rights of all disaster victims are respected and protected in all circumstances.”

  Si desigur au si un email la care pot fi adresati. Curind, cind vom avea o lista clara cu succesurile de etica si management ale guvernantilor, cred ca aceasta parte a Consiliului Europei ar trebui instiintata.

 16. tudor spune:

  Inteleg ca presedintele elenei udrea va cheama iarasi la consultari.

  Intrucat zisele consultari sunt nu doar formale ci undeva la limita bataii de joc, cred ca usl ul nu ar trebui sa mearga.

  Dealtfel, din declaratiile presedintelui elenei udrea rezulta explicit faputul ca la ultimele consultari pe care le a facut , privind nominalizarea candidatului de prim ministru, hotarirea era deja luata, dar nici macar n a catadicsit sa i anunte pe cei de la usl despre numele celui pe care deja hotarise sa l caftaneasca.

  Asadar, ce consultari?

  In plus, prezenta la acestea ar fi in contradictie cu actuala forma de protest a opozitiei.

  Din respect fata de institutia prezidentiala cred ca ar fi bine sa i transmiteti ceea ce in dreptul procesual se numeste “intimpinare”, adica un punct de vedere asupra chestiunilor in cauza, ceva in genul>

  ” intrucat precedentele consultari initiate de dv au fost strict formale, pozitiile noastre au fost intotdeauna ignorate si, mai mult, dupa unele dintre aceste consultari ati avut iesiri verbale nedemne de functia prezidentiala, opozitia unita considera ca nu este cazul sa participe in continuare la asemenea simulari”
  ” fata de problemele asupra carora se afirma ca se intentioneaza a fi consultati opozitia unita inainteaza opiniei publice pozitia sa: “

 17. tudor spune:

  continuare la mesajul pe care consider ca usl ul ar trebui sa l transmita:

  “opozitia va ramine consecventa formei de protest anuntate, pe care si a asumat o public.”
  “faptul ca actuala formula de guvernare nu are majoritate in senatul romaniei este o stare de fapt pe care , in dispretul oricaror norme de functionare ale democratiei reprezentative, v ati asumat o; popoarele se conduc prin majoritati parlamentare legitime”

  pasajul final cred ca ar trebui sa se refere la excursia montana a dlui basescu.

  in legatura cu noul guvern propun sa l numim basemru (citit basemereu), asa cum am vazut ca a redactat Cineva.

  :)

 18. Tiberiu spune:

  @VV
  TB invita Iarasi fraierii la “consultari” ???????!!!!!!!!!!
  Dupa consultarile “fructuoase” de saptamana trecuta ,privind (cica) numirea premierului,noi consultari ale “o” scapat din naufragiu sunt desigur binevenite pentru a se simti din nou calare pe situatie.Fraierii ca intotdeauna vor raspunde prezent,de, la chestiuni de interes national nu te poti eschiva.

 19. sierra spune:

  @cris

  Multumesc pentru semnalarea cartii. Cele cateva randuri din si despre carte, pe care le-am parcurs, m-au dus cu gandul la teoria haosului si la principiul nedeterminarii al lui Heisenberg. Dar chiar si asa, luind in seama si “efectul fluturelui”si incapacitatea determinarii (masurarii) precise a doua marimi conjugate, cred ca majoitatea lebedelor negre ale lui Taleb au fost mai intai albe. In legatura cu majoritatea evenimentelor al caror protagonist este omul se pot face predictii decente. Putem aprecia cat de grave sunt deviatiile unor sisteme de la o axa a normalului, nu putem, insa, afla cand si cum se va intampla ceva. Asa ca eu as boteza “black swan” factorul declansator al evenimentului, nu evenimentul in sine.

  In societatea romaneasca, cardurile de lebede negre falfaie in mintea guvernantilor nostri, care sunt tot timpul neputinciosi si luati prin surprindere. Dar putine lucruri se intampla peste noapte, majoritatea evenimentelor au o poveste, o progresie in timp. Nu trebuia sa fii nici extrem de atent, nici extrem de avizat pentru a-ti da seama ca tumora Securitatii va da nastere unei metastaze de toata frumusetea. Nu poate nimeni sa bage capul intre urechi si sa spuna “eu nu ma pricep nici la securisti, nici la sereisti”, asa ca-mi vad de ale mele. Ce, eu ma pricep, tu te pricepi? Bineinteles ca nu, asta nu ne opreste din a ne pune niste intrebari elementare. Si cea mai importanta a fost amintita de tine, este problema controlului (care nu poate fi decat parlamentar) asupra serviciilor de informatii. O problema cat Casa Poporului de mare, dar asupra careia onor parlamentul Romaniei n-a gasit timp sa se aplece in 22 ani. Tu vorbesti de CSAT, pai cati ministri de toate culorile politice (inclusiv dl Vosganian, cat a fost ministru al economiei) s-au perindat prin strutocamila aia de structura? S-a intrebat vreunul, macar ca Geoana, domnilor mai stie cineva cati mai suntem?

  In 2009 nu prea citeam bloguri de politicieni si acum o fac destul de rar, iar de atunci dl. Vosganian nu prea a abordat subiectul. Cred c-ar fi fost caraghios sa ma apuc sa intreb obsesiv despre securisti, cand subiectele erau altele. Dar dupa episodul Ulieru le-am scris parlamentarilor din colegiul meu. M-am hotarat s-o fac mai ales pentru ca unul dintre ei este fost ofiter de informatii, asa ca am crezut ca pot obtine o parere avizata. Raspunsul pe care ti l-au dat tie, mi l-au dat si mie. Niciunul!

  Nu sunt intelept, nici nu fac pe inteleptul, sunt doar un om foarte ingrijorat de ceea ce se intampla cu tara lui si care cauta sa afle niste raspunsuri. Am crezut (si mai cred ) ca dl. senator Vosganian ma poate ajuta sa inteleg ce se intampla. Asta-i tot. De data asta probabil iritarea a venit de la insistenta cu care am pus respectiva intrebare. Am gresit cand am plecat de la premisa ca daca stiu eu, un simplu cetatean, stie si dl Vosganian, senator al Romaniei. Eu vorbeam de unul singur, fara ca dl. Vosganian sa aiba habar despre ceea ce-l intrebam eu. “It was a misunderstanding. Case closed.” :)

 20. Tiberiu spune:

  @Mihai Andrei
  apropos de aiurelile lui Aurel,voi replica oriand ori voi crede de cuvinta.Ceeace nu intelegi (nu numai tu) este strategia portocalicilor de a lansa ineptii,pe principiul ca ceva,ceva tot prinde.Daca nu prinde nimic cel Putin daca nimani nu le da peste gura,inseamana ca ei au dreptate.In epoca Basescu tacerea nu este de”aur” ci este un semn de prostie(din punctual lor de vedere) si este in semn ca pot sa-si continue linistiti opera de inrobire a natiei.

 21. emi spune:

  Nu cred ca e singura misiune dar sigur e prima misiune a Guvernului MRU: http://www.cotidianul.ro/guvernul-basescu-sie-tentativa-in-direct-de-spargere-a-usl-172332/

 22. Filip G spune:

  http://cristianpreda.ro/2012/02/12/50-boicot-si-50-invective/
  Luni dimineata toti parlamentarii la munca in parlament.E cod portocaliu si cetatenii au nevoie de alesi in parlament sa se zbata pentru ei.Cateva interpelari nu strica.
  USL nu are ce cauta la Cotroceni.

 23. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Ma uit de la TV si vad nenorocirea din tara. Are PNL-ul, ca la USl nu ma astept ca e varza, un centru de comanda cu o situatie clara cu :
  1. fiecare Comuna, Sat, Casa sinistrata si necesitatile respective?
  2. toate drumurile care sunt blocate si utilaje folosite?

  Sa implememteze o coordonare la nivel local de intrajutorare?

  Cu zeci de ani in urma in armata noi aveam ceea ce se numeau ‘Caroiaje’ adica harta impartita intr-o serie de patratele descrescatoare si se ajungea pina la metru patrat, in felul asta se raporta la precizie situatia in fiecare colt al tarii.

  Ori dumneavostra prin primarii din zonele afectate ar trebui sa va faceti o situatie extrem de clara pt a actiona.

  Sau PNL nu realizeaza ca exista o situatie EXCEPTIONALA in care Guvernul SECURISTO-MAFIOT instalat de cuplul ponta-basescu, nu face nimic pt populatie?

  Pana una alta,
  JOS Ponta din USL sau
  ‘PDListi-USListi= Aceasi SECURISTI’
  ‘PDL-USL= Aceasi Mizerie

  • @ Barosanul

   Nu cred ca PNL are o astfel de situatie, nici nu e normal sa aiba. Oricat ar fi de shadow, guvernul din umbra al USL, e greu sa dispuna de o astfel de infrastructura.

 24. Filip G spune:

  Pactul fiscal european trebuie dezbatut in parlament.
  USL va trebuii sa ceara lui Traian Basescu sa vina in parlament daca doreste o discutie.
  Dar pentru asta trebuie ca USL sa fie luni la munca.

 25. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Referitor la invitatia de la Cotroceni, de ce nu-i respundeti lui basecu, ca va duceti numai daca discutati depsre situatia catastrofala din tara?

  Pana una alta,
  JOS Ponta din USL sau
  ‘PDListi-USListi= Aceasi SECURISTI’
  ‘PDL-USL= Aceasi Mizerie

 26. hermann spune:

  @Varujan
  Sa stii ca asta este singura latura care nu-mi place ta tine si o recunosc ca singura trasatura romaneasca a ta. Tacerea si neimplicarea pentru a ajunge la ciolan este o meteahna romaneasca practicata in demagogia politica pe care uite ca noi, incet, incet si unul cate unul am hotarat sa nu o mai toleram, dupa 20 de ani ne-a ajuns, daca nu o facem noi si acum atunci cine si cand?
  Sa stii ca am tolerat destul 3 ani sa va vedem cum va adunati ca strutii, cum oftati pe sub mese fara a avea curajul sa puneti piciorul in prag si uite asa am ajuns aici.
  Aveam doua alternative sa incercam sa facem o schimbare acum sau sa nu ne implicam in campaniile electorale si prin analiza SMART am ajuns sa o punem in practica pe prima, pentru ca la a doua nu rezistam si in plus vrand nevrand ne iroseam resursele, asa ca Let do it…
  Il antrenam pe Kuki pe banca de rezerva, iar pe Klaus il vizitam mai des, am, mai zis si ma repet, intors din SUA vorbind cu senatori de acolo formula asta nu este acceptata si bine vazuta de acea CIA nici nu da drumul la vizita celor doi “entuziasti” dirijati din spate de interese nu stim de care, asta ii sperie cel mai mult, poate!

  • @ hermann

   Eu cred ca am mai mute trasaturi romanesti, macar ca scriu in limba romana. Cat despre lasitate sau neimplicare, aici cred ca te grabesti sa ma judeci. NImeni in PNL, din cei care cunosc partidul din interior, nu mi-ar reprosa ca in ultimii doi ani nu am spus ce cred. O spun si de data asta: nu e bine sa incepem sa ne rafuim acum intre noi.

 27. hermann spune:

  @Mihai Andrei

  Suntem in mare eroare daca ne culcam pe aceasta ureche, nu va bazati pe sondaje, va amintesc ce dorea Piata Universitatii “nici un picior de politician” adica nici pe noi, mare grija la aspectele sociologice pe care baietii le manuiesc cu mare abilitate!
  Nu cred ca mai este cazul sa va amintesc de Guvernarea Tariceanu cand eram pe val rau de tot si la numaratoarea voturilor parca am avut ciuma!
  Deci preferam sa ne intarim in interior, etalonul nimim acceptabil este cultura organizatorica a lui Stolojan si apoi putem sa ne asezam barbateste la masa cu oricine, politica asta practicata de noi astazi si nu numai, de a se salva cine poate trebuie sa ia sfarsit si o sa vedeti ca va lua, pentru ca este inadmisibil sa ajunga pe functii din nou leprele, jigodile si veneticii asa cum a fost pe vremea lui Kuki, cand rodeam oasele aruncate de ei…
  Iar in situatia in care suntem astazi ar fi bine sa putem ramane si la oasele lor, dar tare mi-e teama ca ajungem la ros doar urmele lui Ciomu, ca asa ne-o trag astia de nu ne mai revenim…

 28. Barosanul spune:

  @ Mihai Andrei

  Cris, Mona cu prepondernta si chiar Corina si Lucian cred ca ti-au raspuns la intrebarile dumitate. Si le multumesc!

  In special Cris si Mona au facut-o foarte precis cea ce ma scuteste de a adaoga ceva, asa ca ma rezum doar la a copia ceva pasaje reprezentative din postarile lor, pt aducerea aminte :

  - ”Nici nu ma intereseaza ce a spus, este suficient ca prin prezenta dumnealui acolo si-a declarat acordul, a cautionat, si asta in numele USL-ului, un guvern numit, asa cum am zis la timpul respectiv, pe un teren anticonstitutional (art 103), ilegal (legea 51 si modul in care a decurs audierea in comisii) si imoral. ” (Cris)

  - ”Nu am nimic de asteptat de la un sef de partid care nu este cu nimic mai presus decit acesti uzurpatori ai statului de drept, ci ii cautioneaza, ii recunoaste, intr-o actiune a acestora impotriva statului de drept. ” (Cris)

  - ”Uneori si nu de putine ori, este mai important ceea ce vezi, nu ce auzi, mai ales cand ceea ce vezi este DISONANT cu ceea ce auzi. Si acet lucru este valabil nu numai in politica, ci in orice domeniu care are legatura cu interactiunea umana. Asta apropos de discursul lui Ponta. ” ( Mona)

  Apropos de cele spuse de Mona.

  Prin natura meseriei am avut ocazia de a tine discursuri, mai lungi sau mai scurte, in fata unei audiente de la 10 la peste 15.000 de persoane si cu audienta TV sau Radio in anumite cazuri. Am invatat un lucru, nu conteaza numai ce spui, cum o spui, ce ‘body language’ ai ci insusi prezenta ta acolo sau nu poate fi importanta. De ce? Pt ca publicul in primul rand ramane cu PERCEPTIA!

  Ori poate nu ati inteles ce am vrut sa spun in postarile mele asa ca le reiau

  ”Poate ca nu realizeaza ca ponta a INSTALAT guvernul MRU?”

  ”Pai cum era daca el ameninta in Parlament Minoritatile si de genu ‘Votati acest guvern si v-ati pupat pe bot de vre-o intrare la guvernare’. Sau pe UDMR cu ‘Votati acest guvern si noi sprijinim AC sa intre in parlament inlocul UDMR’?”

  Pana una alta,
  JOS Ponta din USL sau
  ‘PDListi-USListi= Aceasi SECURISTI’
  ‘PDL-USL= Aceasi Mizerie

 29. Barosanul spune:

  @ Mihai Andrei
  @ All

  Ati afirmat ;

  ‘’ Aţi ascultat atent tot discursul sau REACŢIONAŢI LA REACŢIILE altora, pe care le-aţi surprins ulterior ?’’
  De ce va dati dupa cires si nu ne intrebi franc, de ce va lasati manipulati mai’Viermilor, ciumpalaci’ ce sunteti?

  ‘’ Acum e rândul vostru – şi al tău, barosane, să vă răspundeţi vouă înşivă la această întrebare:’’
  Nu domnule draga, daca raspundem o facem la intrebarea Dumitate nu a noastra ca doara dumneata ne-o adresasi. Nu noi avem probleme cu constiinta noastra pe care ne-o pui la indoiala ca ar fi sincera, adica mincinoasa?

  ”dacă însă a acţionat doar stupid, ai numai 75% dreptate şi se poate corecta în multe feluri această gafă.”

  Corect, daca ponta si USL cer transparenta si responsabilitate pt toti care gresesc sa dea exemplu de moralitate si pt ‘gafa’ lui ponta acesta trebuie DEMIS de la conducerea USL ,simplu.

  De ce consider ca demitera lui ponta ar fi masura adecvata? Pt ca ponta a ajutat la instalarea Guvernului SECURISTO-MAFIOT, condus de MRU despre care unii afirma ca ar fi agent MOSAD.

  Pana una alta,
  JOS Ponta din USL sau
  ‘PDListi-USListi= Aceasi SECURISTI’
  ‘PDL-USL= Aceasi Mizerie

 30. @VV
  Domnule senator, va intreb pe dvs indirect: domnul @hermann va reproseaza neimplicarea pentru a ajunge la ciolan? Imi permiteti mie sa va felicit pentru asta?
  Citez:
  ,,Tacerea si neimplicarea pentru a ajunge la ciolan este o meteahna romaneasca practicata in demagogia politica pe care uite ca noi, incet, incet si unul cate unul am hotarat sa nu o mai toleram.”(@hermann)

  • @ corina chiriac

   Hermann zice ca nu ma implic pentru ca nu vreau congres extraordinar acum in PNL. Pai asta e implicarea de care avem nevoie in anul electoral? O sa avem congres dupa alegeri.

 31. Declaratii gabriel berca, ministru de interne:

  “La nivel local, formati acele consilii largite care pot sa cuprinda profesori, oameni ai bisericii, miscati-va in teren… grupul de suport al prefecturii care sa antreneze aceasta activitate si sa identificam in fiecare sat unde avem oameni bolnavi sau inzapeziti, sa actionam punctual”, a spus ministrul.
  “Autoritatile locale poarta intreaga raspundere pentru supravietuirea oamenilor. Vreau sa aveti sprijin la fata locului si din partea Bisericii si a scolilor”, a intarit ministrul.

 32. cris spune:

  @ Corina Chiriac

  pai ce ziceam, sa-i trmitem si lui de pe site-ul MAI cine poarta raspunderea
  “prevenirea situaţiilor de urgenţă este o funcţie specializată a statului, reprezentat, în acest domeniu, de către Ministerul Administraţiei şi Internelor prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, autoritatea naţională în domeniu”

 33. Acesti oameni care ne conduc nu au vocatia serviciului public. Nu stiu sa transmita acea stare de disponibilitate si sustinere de care oamenii au nevoie in astfel de momente. Oamenii de sub zapezi si cei care depun efectiv efortul de a-i salva. Dl proaspat ministru a crezut ca aceasta functie are neaparat nevoie de o mina incruntata si de un ton aspru. Fireste ca pe plan local oamenii se organizeaza cum pot. Fireste ca se creeaza comitete de urgenta din care fac parte si preoti si profesori. Dar asta depinde de disonibilitatea fiecaruia, de spiritul civic si nu are legatura cu felul in care ministrul de interne se incrunta la ei. Asta nu poate decat sa-i scarbeasca sau sa-i enerveze, acestia nefiind in solda ministerului de interne. Ma bucur ca PNL nu se mai poate ,,lauda” cu astfel de politician.

 34. tudor spune:

  Situatia poate fi mai grava chiar decat credem.

  In fapt , traim intr un stat totalitar, cu o aparenta de democratie.
  Guvernele se fac si se desfac in dispretul vointei populatiei exprimata la urne.
  Zilele trecute vorbeam cu mai multi amici despre “controlul” accesului in magistratura; se spune ca si accesul in barou, mai nou, nu se poate face fara spaga.

  Peste toate domneste omerta.

  Nu ma indoiesc de faptul cu sunt inclusiv parlamentari ai opozitiei care cunosc multe dintre aceste lucruri -ma refer in special la cei care sunt avocati.
  De ce nu vorbesc despre asta?
  Exista doar doua explicatii: ori vor ca atunci cind vor ajunge la putere sa beneficieze de “sistem”, ori, mai “uman”, de frica sistemului.

  Deocamdata singura modalitate de reactie este exercitarea dreptului deinterpelare si o posibila presiune a opiniei publice.

  N am auzit ca vreun parlamentar sa interpeleze directorul sri daca , anterior semnarii contractelor pe energie a informat organele in dept (presedinte etc), de exemplu.

 35. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, nu stiu cum se face dar nu mai exista deloc coerenta intre conducerea PNL si bezmeticii aia de parlamentari din PE care au votat pentru pachetul de “guvernanta economica” care constituie forma premergatoare a acestui odios ” pact fiscal”. Va sa zica conducerea PNL-ului intelege gravitatea implicatiilor asupra suveranitatii nationale a ” pactului fiscal” si recunoaste implicatiile constitutionale profunde a acestui act iar, madam Manescu & comp. voteaza cu seninatate prostia legislativa care s-a numit ” pachetul legislativ de guvernanta economica”. Domnule Vosganian, aici este , nu numai o incalcare flagranta a doctrinei liberale , dar mai ales, o incalcare strigatoare la cer a suveranitatii nationale !! Argumentul ca, aia de la ALDE au acceptat legislatia propusa de Consiliu European seamana cu argumentul : daca aia au sarit in prapasteie noi de ce sa nu sarim , ce noi sintem mai cu mot ?? !!! ” Prostul e prost si la prostii”… numai astia “destepti” pot face prostii mari cit capul lor!!!…
  In alta ordine de idei, un guvern confirmat prin incalcarea Constitutiei, din punct de vedere juridic, nu are hotaririle si decretele lovite de nulitate ???? Ce legimitimitate are guvernul asta daca, justitia are baza constitutionala sa infirme orice rezultate rezultate din activitatea acestui guvern ????

  • @ Sorin Muncaciu

   Legislatia pactului fiscal va trebui adoptata in fiecare tara. Cat despre lipsa de legitimitate a GUvernului, noi zicem ca asa e, ei se ascund dupa tot felul de interpretari viclene.

 36. cris spune:

  @ Barosanul

  Decit sa dai in cap usl-ului mai bine m-ai ajuta si ai trimite si tu scrisoarea de mai jos la Consiliul Europei.
  la

  europa.risk@coe.int

  Problema majora nu e pesedeul acum, ci pedeul. Pesedeul e pe faza si face poduri aeriene, peneleul nostru deocamdata tace.

  @ all

  Acelasi apel si catre ceilalti locuitori ai blogului. Daca textul corespunde cu ceea ce ginditi, daca va revolta berca si ungureanu cit ma revolta pe mine, va sta la dispozitie ca inspiratie, sau puteti sa-l trimiteti direct la Consiliul European, la adresa de mai sus. Ma uit la Sinteza zilei si ma cutremur, imi vin din nou in minte imaginile de iarna stalinista pe Volga. Daca aveti cunostinta de alte organisme europene care pot fi sesizate, spuneti si trimitem si acolo. imi vin in minte organismele care se ocupa de drepturile omului.

  @ VV

  Sper ca veti avea macar o interpelare in parlament pe aceasta tema (ca sa nu o iau pe urma lui tiberiu cu scandalul) priveste o situatie de urgenta, oameni care sufera, unii care au murit, multi altii care vor muri – banuiesc ca greva parlamentara nu se refera si la asemenea situatii. Sper ca europarlamentarii dumneavoastra vor sesiza comisiile respective europene, si pe care eu, simplu cetatean, nu le stiu. Eu pot doar sa ma adresez pe principii democratice si de drepturi ale omului unde pot si unde gasesc.

 37. cris spune:

  Early February 2012, Romania was affected by a second wave of snowstorms, cold snaps, freezing rain. Under these circumstances several regions were under snow reaching 3-4 meters in height literally burying houses and the people inside. Just two of the areas affected: Vrancea region – 50 towns completely isolated, 40.000 victims and 12 deaths, Buzau region – 20 towns isolated, 23.000 victims. For more than one week these people were buried alive in snow, without food, water, power, access to medical assistance, possibility to communicate to their loved ones or to bury their deceased relatives. The total number of victims over the past week mounted to 68 and counting.

  Under these circumstances the Romanian government reacted only after days and days of intense media campaign showing nightmarish images, thousands of desperate appeals, and begging for state assistance. Although the chiefs of the Emergency Commandment in Vrancea and Buzau desperately asked for assistance and the approval of disaster management at state level, their endeavor was dismissed for one week. Following quote is from the document of the Ministry of Administration and Internal Affairs regarding the national strategy in preventing emergency and disaster situations: “According to constitutional provisions, Romanian citizens benefit of STATE protection….prevention of emergency situations is a specialized function of the STATE represented in this domain by the Ministry of Administration and Internal Affairs…..” The STATE did not care about its citizens in need for one week, and only reluctantly and under intense media pressure proceeded to fulfill its commitment to manage disaster situations.

  Keeping in mind the principle of humanity expressed In your Resolution 2011 – 1 of the Committee of Permanent Correspondents on Ethical, Principles relating to Disaster Risk Reduction and contributing to People’s Resilience to Disasters, I respectfully ask you to evaluate the Romanian prime minister’s statement in front of the victims, when he finally found it appropriate to pay some attention to them “the citizens in these towns stay in the warmth of their houses while the gendarmes and soldiers work outside to remove the snow. The laziness of these citizens that we pay cannot be tolerated”. These citizens, many of them elderly in their 70s and 80s, children, women, had lived at that time for more than one week without food, water, electricity. The snow cover that had reached the roofs is so hard that there are cases were dynamite is considered in order to break it. And from these citizens’ taxes 1 billion euros had been paid by the government, currently led by prime-minister M. R. Ungureanu I quoted above, to private companies responsible with the removal of snow.

  I do not know what is more outrageous, beyond the suffering of the population: the fact that so many people were left to die by a government that they sustain by paying taxes, the profound disregard towards their fundamental right to life and dignity displayed by this government, or the openly stated disdain towards them and their needs.. With profound grief I quote the principle of humanity stated by EUR-OPA, a principle that the government of Romania promised to respect:

  “Humanity: All persons are treated humanely, in all circumstances, that is to say with respect, tolerance and compassion regardless of the nature, origin, duration and place of the disaster, and particular attention should be paid to the most vulnerable people. The dignity and rights of all disaster victims are respected and protected in all circumstances.”

  Please find underneath recordings of the images presented over the past days by one of the television stations most active in fighting for the salvation of these thousands of people forgotten by their government. On the right column of youtube numerous other recordings with a strong message “SOS – Romania Snowstorm”. Please find underneath also the Euronews recordings from 12/02/2012. The words of a Romanian villager presented by Euronews says it all: “One villager 77-year-old Elisabeta Dumitrache said, “No leader has come to ask us if we are still alive. It is only today they have sent emergency services to help us out.” This second wave of snowstorms started on 02/02/2012
  Unfortunately there is no translation of the legal support regarding prevention of/reaction to disaster situations, however these laws are in concordance with current international recommendations and certainly your documents on Romania reflect that.

  Is it just against the democratic principles of a state of law, since the attitude of the Romanian government disrespects law and constitution, or does this already express complete disregard towards human life? Nonetheless, a position regarding yet another extremely disputable attitude of the Romanian Government, as already presented in the European Parliament on 31/01/2012, should be brought to your attention with the hope the appropriate measures will be taken. A third wave of snowstorms just started, floods will follow in the spring, a prompt support on your side would be greatly appreciated so that this horrific disregard towards citizens and human life stops here and now.

  http://www.youtube.com/watch?v=zg5f2383JbQ&feature=related

 38. hermann spune:

  Ok aveti perfecta dreptate, dar ce am facut pana acum sa nu ajungem in situatia asta????????????????, de rahat cu siguranta stiti la fel de bine ca si mine atmosfera din filiale, atmosfera cu care nu putem intra asa in campanie orice ati zice, sa nu mai vorbim de situatia de la nivel central…

 39. tudor spune:

  @hermann

  ai poate dreptate, problema este ca acum prioritatea este sa l dam jos pe basescu, cumnecum.
  dupa aceea ne ocupam de pnl.
  ok?

 40. Barosanul spune:

  @ Cris
  @ All

  Care ati inteles ca si Cris.

  ”Decit sa dai in cap usl-ului mai bine m-ai ajuta si ai trimite si tu scrisoarea de mai jos la Consiliul Europei.”

  Eu NU am nimic cu USL sau macar cu PSD. Mai ales ca USL e singura alternativa rezonabila momentan.

  Tocmai de aceea consider ca prezenta lui ponta, in continuare ca Vicepresedinte USL, v-a trage USL-ul in jos pierzind foarte multi votanti. ponta poate foarte bine sa ramana ca Presedinte PSD dar PSD sa numeasca alt Vice-presedinte USL, pe Domnul Liviu Dragnea de exemplu sau pe altcineva. In felul acesta ponta iese din atentia publicului, nu mai are influenta mare sa ii faca jocurile lui basescu-MRU si nasului Gerorge Maior SRI, se schimba momentul din media si de pe forumuri unde foarte multa lume e scindata si pe buna dreptate.

  Ganditi-va la un potential pericol si anume ca dupa Catastrofa din Romania, multora nu le vor mai arde de partidele consacrate.

  Mai rau, dupa zapezile acestea infernale pot veni inundatii pe timp de frig, aducaind un alt dezastru, ceea ce poate conduce la o Rabufnire Sociala majora, au iesit ei dupa demisia lui Arafat, ceea ce poate sterge complet partidele politice actuale.

  ponta a comtribuit la INSTALAREA guvernul MRU, cu MRU banuit a fi agent MOSAD, pe care el sustine ca-l cunoaste bine si e prieten din 92? In plus astazi a mai inceput sa spuna ca USL poate sa renunta la greva parlamentara.
  A gresit cu sau fara voie asa ca trebuie sa fie schimbat.

  Pana una alta,
  JOS Ponta din USL sau
  ‘PDListi-USListi= Aceasi SECURISTI’
  ‘PDL-USL= Aceasi Mizerie

  PS. Cris voi trimete o varianta

 41. emi spune:

  Sa presupunem ca as fi cetateanul turmentat si ca intru aici sa vad ce idei marete au liberalii. Credeti ca ma obosesc sa mai dau pagina?
  E normal sa fim suparati dar acesta e un spatiu public si ar fi mai avantajos pentru PNL sa nu sabotam din interior. Rufele nu se spala in public.

 42. emi spune:

  Pentru cei care nu stiu, Cetateanu turmentat dintr-”O scrisoare pierduta” a fost cel mai drag personaj pentru I.L.Caragiale [cinstit si "turmentat" in sensul de ametit, nu stia pe cine sa voteze].

 43. cris spune:

  @ emi

  bine ca pe noi macar nu ne mai turmenteaza nimeni. Poftim, berca – pai eu l-am pus sa se infoaie, sa se inroseasca la guse si sa gilgiie precum curcanul, cu legea? Atit i-a trebuit – uite legea.
  In rest de acord cu tine, sinceritatea si indiscretia sunt doua lucruri complet diferite.

 44. antimarinari spune:

  @ cris
  referitor la berca, tot una cu bercea…
  ba bine ca a plecat … je ne regrette rien

  http://www.youtube.com/watch?v=8YGXsw3XK9I

 45. antimarinari spune:

  @ barosanul

  intr-o echipa cred ca cel mai nimerit e sa faca unul pe politistul dur , iar celalalt pe politistul bun .

  nu am urmarit la cald discursul lui ponta , dar atunci am fost sunat imediat de catre un prieten sa fiu cumva “luat la intrebari ” despre aceasta asa zisa noua pozitie …

  normal ca am fost curios am luat prima data textul si l-am citit …,
  apoi am cautat sa vad si file video pentru a-l asculta …,
  e clar ca intr-o “pledoarie” si mai ales de o asemenea importanta , trebuie sa faci uz de toate armele , caci o comunicare eficienta necesita nu numai “text” ci si “nerv” , si “tonalitate” , si “mimica” ( limbaj nonverbal, etc) ,…

  ponta pe discursul dumnealui a avut dpdv meu un minus pe ceea ce inseamna “expresivitate”, insa pe continut eu nu vad ca a gresit cu nimic …

  observ ca ai o atitudine asemanatoare , poate chiar mai rea, decat a avut un valerian stan cu conexiunile sale, etc ..

  cred ca e o pripeala si nenimerit sa avem astfel de porniri tocmai acum …

  desi dle Vosganian , da , era important si este ca liderii de la centru sa mearga in filiale si sa explice organizatiilor importanta si necesitatea USL ( iar acest lucru trebuie facut de lideri ai tuturor partidelor componente ) , caci din cauza unor motive si motivatii , nu toti vor si trag cu aceeasi putere la aceasta caruta .

  • @ anitmarinari

   Discutiile pe tema USL a u fost nenumarate la vremea respectiva. Nu cre ca cineva sa nu fi inteles. Poate ca sunt unii care nu s/au lasat convinsi, dar argumentele le cunosc toti.

  • @ anitmarinari

   Discutiile pe tema USL a u fost nenumarate la vremea respectiva. Nu cre ca cineva sa nu fi inteles. Poate ca sunt unii care nu s/au lasat convinsi, dar argumentele le cunosc toti.

 46. emi spune:

  In Italia, magistratii au protestat venind in Parlament cu gurile lipite cu banda adeziva alba [un fel de leucoplast de hartie]. Daca va decideti sa mergeti la Cotroceni, faceti-o cu “stil”. smiley

 47. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @All,
  Constat ca intelepciunea a revenit pe acest blog. Maestrul a punctat foarte bine cand a scris ca obiectivul nostru principal nu trebuie sa fie Ponta si PSD, ci basescu si pd-l. basescu isi imagineaza ca a descalcit smechereste ghemul de probleme cu care se confrunta tara, schimband garnitura de guvernare(doar la pd-l!). De aceea s-a si relaxat la munte in weekend. USL si societatea civila trebuie sa nu-i dea nici o clipa de ragaz. In fond cauza nenorocirilor din Romania il constituie numai basescu. El trebuie atacat fara ragaz. Este interesant ca noua garnitura adopta aceeasi aroganta si obraznicie nesimtita ca si vechea garnitura. Asa incat: “Pe ei, pe mama lor!”, sau vorba altui armean faimos:” Focul pe ei!”.

 48. Florian spune:

  Ati scris bine domnule Vosganian dar am si eu o rugaminte la partidul dumneavoastra: candidati independenti…adica fara USL. Oricat de mult as vrea sa votez cu PNL…nu o pot face pentru ca mergeti brat la brat cu actualul partid comunist.

 49. @ aurel ian

  Draga Aurel, eu am fost un om normal. Nu sunt deloc ipocrit. Pana la 52 de ani nu am cunoscut nici un procuror in functie ori un ofiter activ de SRI sau SIE. Ce sa fac? La 52 de ani am fist citat la DNA pentru a da cateva lamuriri privind unele proceduri din minister. A fost prima oara in viata mea cand am intrat intr-o astfel de institutie. La tribunal nu am fost decat de doua ori, odata cand l-am dat in judecata pe Basescu in 2000, pentru calomnie, (si-a cerut scuze si am oprit procesul) si a doua oara cand l-am dat in judecata pe Tuca si pe Turcu , tot pentru calomnie, ca m-au facut pe degeaba spion cand eram nominalizat comisar european. E o ipocrizie sa fii cetatean cinstit si sa n-ai de-a face cu serviciile si cu procuratira? Mai , sa fie…

 50. @ aurel ian

  E cam gogonata chestia asta. Cei pe care ii enumeri sunt cateva zeci de mii. Electoratul lui Crin e de milioane de persoane. Mai numara o data.

 51. @ aurel ian

  Daca iti face placere, preiau pacatele tranzitiei pe umerii mei, alungarea regelui, mineriadele, esecul Conventiei, coruptia etc.etc.