Tema lustraţiei, o temă dureroasă, a cărei tergiversare a aruncat o ambiguitate morală asupra tranziţiei şi a permis, după 1989, refacerea nestingherită a structurilor politice şi represive , şi-a găsit în actuala lege o rezolvare tardivă, parţială, părtinitoare şi, pe alocuri, ridicolă.

Legea lustraţiei a fost votată de Camera Deputaţilor, în urma presiunilor exercitate de câţiva lideri ai Asociaţiei 21 Decembrie, care se aflau într-o prelungită grevă a foamei. Dacă aţi avea curiozitatea să lecturaţi apelurile făcute de aceşti oameni, precum şi buletinele medicale şi apelurile disperate ale medicilor care îi îngrijeau (Teodor Mărieş, liderul asociaţiei, ajunsese la 48 kg., cam cât avea Simon Wiesenthal la eliberarea din lagăr) veţi vedea motivul real pentru  care PDL s-a grăbit să voteze legea lustraţiei şi nu vreun drag faţă de condamnarea comunismului.

 

Legea nu schimbă, practic, nimic în ce-i priveşte pe aleşi. Ca şi până acum, oricine poate candida la orice funcţie, completând o declaraţie privind trecutul său. Singura diferenţă este aceea că, până acum, trebuiau menţionate relaţiile cu fosta Securitate, iar acum trebuie adăugate relaţiile cu fostul Partid Comunist.  Constituţia nu poate îngrădi dreptul cetăţenilor români, acolo unde nu au fost limitate prin decizii judecătoreşti definitive, să candideze, aşadar aplicarea  lustraţiei ţine doar de voinţa alegătorilor. Cum însă alegătorii se dovedesc adesea foarte darnici cu tot felul de candidaţi aflaţi în diverse stadii de incidenţă penală, s-ar putea ca ei să extindă aceeaşi generozitate şi asupra lustraţilor.

 

Faptul că un om care a ocupat înalte funcţii în Partidul Comunist poate ajunge preşedintele României, dar nu poate ajunge consilier al preşedintelui României, este una dintre cele mai ciudate aspecte ale acestei legi, trimiţând-o în zona ridicolului. Faptul că legea trece cu băgare de seamă, pe vârfuri, pe lângă cei care au astăzi înalte funcţii de demnitate publică, dar se războieşte cu altele, precum Monica Macovei sau Norica Nicolai, este, iarăşi, un exemplu al  onestătiţii celor care au croit, după ultima probă cu clienţii, legea.

 

Tema lustraţiei, o temă dureroasă, a cărei tergiversare a aruncat o ambiguitate morală asupra tranziţiei şi a permis, după 1989, refacerea nestingherită a structurilor politice şi represive , şi-a găsit în actuala lege o rezolvare tardivă, parţială, părtinitoare şi, pe alocuri, ridicolă.

61 Responses to “Tema lustraţiei, o temă dureroasă, a cărei tergiversare a aruncat o ambiguitate morală asupra tranziţiei şi a permis, după 1989, refacerea nestingherită a structurilor politice şi represive , şi-a găsit în actuala lege o rezolvare tardivă, parţială, părtinitoare şi, pe alocuri, ridicolă.”

 1. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Este absolut de tot rasul sa faci o lege cu dedicatie. Adica, ia stai nene, il avem pe boc si pe MRU-si cati ca ei?, hai sa scoatem chestia aia cu utc si uascr; na’ ca s-a impacat sefu’ cu Nea Mele, hai sa scoatem si chestia cu diplomatii; si cate dedicatii or mai fi.
  Sa nu mai spun cat de tampita e chestia cu procurorii. Adica in regimul comunist hotii si criminalii trebuiau sa zburde liber?

 2. Sfarma -Piatra spune:

  E o lege selectiva.O pierdere de timp.

 3. Un liberal optimist spune:

  off topic,
  L-am auzit pe Turcescu dand ca sigura destituirea lui Duta si al lui Blejnar. De unde naiba le-o sti el pe toate?

 4. lordul john spune:

  @VV

  Este aproape hilar sa numesti aceasta lege: Legea Lustratiei. E ca o cana cu toarta in interior. De altfel, ‘modernizarea statului’ in viziunea lui TB si a cronicarilor sai a fost ca alergatul pe o banda: la final esti asudat, dar esti in acelasi loc. In definitiv si Raportul ‘Tismaneanu’ de condamnare a comunismului a fost in aceeasi nota. De mai bine de 20 de ani cantam la un pian fara coarde si, ce este mai trist, public pare a fi intr-un extaz artistic. Sau dupa cum bine a punctat recent Mircea Platon:

 5. Florin spune:

  am urmarit cu vadit interes discursul triumfator al Robertei si incercam sa-mi imaginez cum ar fi sa condamni comunismul si sa invoci proclamatia de la Timisoara cand la acea vreme aveai un tata comunist si nu sperai decat sa castigi un concurs de miss Romania..!?..personal sunt dezamagit de ipocrizia unui tanar om politic mai ales ca stiam ca are un limbaj viu, vorba iute, genul muntean si acum vad ca si-a insusit cursurile de perfectionare si imagine politica din Modrogan, curs care te invata sa vorbesti lin, apasat, astfel incat sa crezi si tu ineptiile pe care le debitezi…

 6. Dorin spune:

  Mitocanii astia oricum nu au nici un interes pentru lustratie iar ideea in sine acum, dupa 22 de ani de dat cu oistea-n gard este depasita si fara sens. In schimb, vazand insistenta, demna de lucruri mai bune, cu care indivizii de la putere se straduie sa poleiasca in lumina stralucitoare realitatea mizera rezultata din hotararile lor, cred ca merita porecla de lustragii…

 7. tudor spune:

  @Dorin

  Basescu @ Co repeta intotdeauna stratagemele care le au reusit.
  Acest demers cu legea lustratiei lustruita se circumscrie asadar campaniei electorale , capitolul anticomunism.

  Cea mai tare chestie este aia cu cei din conducerea PMR – 1964.

 8. [...] Varujan Vosganian: „Tema lustraţiei, o temă dureroasă, a cărei tergiversare a aruncat o ambiguitate morală asupra tranziţiei şi a permis, după 1989, refacerea nestingherită a structurilor politice şi represive, şi-a găsit în actuala lege o rezolvare tardivă, parţială, părtinitoare şi, pe alocuri, ridicolă”. [...]

 9. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Pai sa-l lustreze si pe Liiceanu ca a mostenit Editura Politica. Editura, care intre noi fie vorba, a tradus niste carti de referinta, fara de care n-am fi avut cultura politica, economica si sociala care ne-a servit dupa ’90.

 10. tudor spune:

  @VV

  n am zis ca i reusesc, ci ca le incearca pe cele care au reusit altadata.
  in 2009 i a mers cu anticomunismul, acum nu mai tine, dar asta nu inseamna ca nu vor relua discursul.

  pentru basescu a fost intotdeauna mai usor sa castige alegeri decat sa bineguverneze; e o alta constanta.

 11. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Vad ca bietul CNA se plange la televizor ca este o victima a OTV si A3. Nu inteleg de ce nu amendeaza si posturile Puterii. Oare pupatul in fund a basescului la ore de varf nu reprezinta lezarea repetata a bunelor moravuri?

 12. tudor spune:

  @ ul liberal optimist
  CNA ul , ca si CCR, ar trebui votate de plenul parlamentului, cu majoritate de 80%.
  Probabil ca astfel ar fi eliminati politrucii, dar ce te faci cu un dan grigore, care parea, saracul, a fi in toate mintile pina sa se contamineze de basita cronica.

 13. tudor spune:

  @VV

  Aveti dreptate,
  aceasta lege il pune pe Marin Preda la stilpul infamiei, juridic vorbind.

  Exemplul pe care il dati , cu marin preda, este de maxim impact si ar trebui preluat pe toate canalele.

 14. emi spune:

  Pai la inceput se saturasera de Eminescu, apoi le cazuse in dizgratie Miorita, trebuiau sa-l dea jos si pe Marin Preda cumva.
  Eu astept sa se construiasca Columna lui Traian, cu sculpturi in piatra care sa arate cum se lupta maretul cu comunismul si cum ciordea satra din jurul sau.

 15. tudor spune:

  @VV
  @emi

  problema asta cu directorii de editura este extrem de serioasa, probabil ca sunt si altii, persoane absolut onorabile.
  a i pune la stilpul infamiei nu este o gafa, ci o imensa greseala: inca o data ne batem joc de propriile valori.

  cred ca uniunea scriitorilor ar trebui sa se manifeste in consecinta.

  deasemenea, pnl ar trebui sa l someze pe presedintele basescu sa nu promulge legea.
  oricum, am convingerea ca nu o va promulga invocind aceasta situaie, asa ca ai bine i o luati inainte.
  deasemenea, legea poate fi contestata la CCR de catre pnl, psd ului i ar fi mai greu, din motive de jos iliescu.
  oricum, prostia si disperarea pedeleilor sunt fara margini.

  daca veti lasa sa treca magaria asta, in fata istoriei vom fi toti vinovati

 16. emi spune:

  Eu credeam ca Legea Lustratiei interzice accesul in functii de CONDUCERE POLITICA a celor care AU DISTRUS DESTINE in comunism. In nici un caz nu ar trebui sa atace valoarea spirituala si mai ales ce treaba are cu cei disparuti dintre noi?!?!?

 17. tudor spune:

  @emi

  Are, pentru ca ii introduce in aceeasi categorie, infamata.

 18. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,
  ”Mai, sa fie! Lui Băsescu ii reușesc toate stratagemele . Numai un lucru nu ii reuseste. Sa faca bine romaniei.”

  hehehehe! Pai cind vre-o data i-a trecut lui bashinel prin cap sa faca bine Romaniei?

  El e doar, un dicator chior, care-si vede interesul lui si al slugoilor si acolitilor lui mafioti.

 19. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Acum ce-o sa faca Maries? Se lasa sa moara?

  Asta e cea mai mare timpenie! Eu nu i-am intels nici-o data pe oamenii astia gen Doru Maries sau D-na Profesoara Cristina Anghel. De ce sa-ti pui viata in pericol sa mori degeaba?

  Esti pornit 100%, fa ceva sa sufere si ei si familiile lor, sau la extrem, fa ca cei asa numiti de unii teroristii, iar de altii martiri, mori cu ei de git, macar.

 20. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Ati afirmat in articol’Tema lustraţiei…a aruncat o ambiguitate morală asupra tranziţiei şi a permis, după 1989, refacerea nestingherită a structurilor politice şi represive”

  Dezeagreez total ceea ce afirmati!

  Nu tema lustratiei, ci Partidele politice aceptind in rindurile lor Elemente Compromise ale vechilor Structuri Securiste si Comuniste.

  De ce dati vina pe ‘Tema Lustratiei’?

  De ce nu sunteti obiectiv sa puneti punctul pe I si sa afirmati ca PSD a aceptat in Rindurile sale ‘Excremente comunisto-securiste’ ca Ion Iliescu, Adrian Nastase, Ristea Priboi
  PNL Teodor Stolojan, Valeriu Stoica, Teodor Melescanu
  PDL- Basescu, Blaga, Berceanu si 1000+ altii ca CVTudor, Dan Voiculescu, Virgil Magureanu etc.

  Responsabilitatea Degradarii Morale a Romaniei este a partidelor care in goana lor dupa putere s-au minjit aceptind sa aibe in rindurile lor ‘Excremente Comunisto-Securiste’ care au distrus viata Romanilor in Comunism si apoi au continuat acelasi lucru in ultimi 22 de ani.

 21. lorduljohn spune:

  @tudor

  CNA este o institutie inutila. CCR la fel.

 22. tudor spune:

  @lorduljohn

  corect!

 23. alexis spune:

  @ Un liberal optimist.
  Din pacate nu e de ras, e de plans. E inca un pas spre disolutia statului de drept. Intr-un stat de drept legea trebuie sa aiba ca prima virtute tratamentul egal al cetatenilor, trebuie sa fie generala si universala. Din ce in ce mai mult ne indepartam de astfel de exigente.

 24. tiberiu spune:

  @VV
  F. buna prestatia d-lui Antonescu la Sinteza. Oare cand se va intampla minunea si voi putea spune acelasi lucru despre deciziile sale politice ? Niciodata nu voi putea intelege pentru ce s-a taraganat un an intreg pentru ca USL sa deschida “frontul” pe plan extern.Obtinerea de sprijin si recunoastere internationala trebuie sa continue sa fie o directie esentiala in planul USL de cucerire a puterii.

 25. hermann spune:

  @VV Hai ca mi-a placut tare mult aia cu elefantelule
  Dar, din pacate, parca, ca astazi imi aduc aminte ca lucram asiduu la Legea lustratiei dupa episodul Monei si intr-o zi tovarasul Mele a venit la noi si a zis sa o luam mai incet ca nu-i asa mare graba si ne-a tinut o prelegere bolsevica despre tot felul de agentii si agenturi care… acum imi dau seama ca pe cat de asiduu lucram noi la ea sa o facem bine pe atat de asiduu lucra el sa-ri apere “colegii”, dar asta sa stii Varujan ca nu ne da dreptul sa devenim struti
  Stiu ca ne putem baza pe tine, dar neutralitatea ta ma ingrijoreaza, desi te inteleg, dar daca mai stam mult pe margine s-ar putea sa nu mai avem ce recupere din partidul acesta, asta ca hai sa actionam de acum!
  Oricum este certa schimbarea si orientarea spre o cultura organizationala performanta, stii, chiar in ciuda principiilor politice, ne-am gandit ca poate nu ar fi rau sa ne retragem 4 ani pe margine sa ne consolidam si sa ne reformam profund dupa care sa iesim la populatie, unii chiar s-au saturat sa tot sara ca iepurii cu capul in gard in fiecare campanie, sa iroseasca la greu resurse, desi noi stim de pe acum care va fi rezultatul, asa cum a mai fost pana acum!!!
  Nu am primit raspuns cu ce incepem propunerile pentru programul PNL in puncte pentru cetateni: JUSTITIE, invatamant, sanatate, agricultura, cultura etc si de rog VV nu ma trimite la programul actual al PNL, ci hai sa vorbim la concret pe limbajul oamenilor despre un program in 50-100 de puncte care sa devina ca un contract pentru cetateni, aplicabil din prima secunda de guvernare
  Incepem…

 26. hermann spune:

  Cred ca nu ati uitat de programul meu cu Kuki – presedinte si Fuhrerul – Premier singura solutie care ar putea revigora starea de spirit a poporului de a-i urnii la vot, desi am inteles ca si Fuhrerului i-au facut ceva dosare asa ca sa fie siguri baietii ca nu au contracandidati, vai ca ne face marinelul asta ca la Nufarul cine isi aduce aminte!

 27. PAPASTRATOS spune:

  Legea Lustratiei a devenit, in fapt, Legea Protectiei lui basescu si a tot ceea ce inseamna acest personaj lipsit de cele mai elementare insusiri pentru care o fiinta poate fi numita “om”.

 28. lordul john spune:

  @VV

  reiau mesajul aparut trunchiat:

  Este aproape hilar sa numesti aceasta lege: Legea Lustratiei. E ca o cana cu toarta in interior. De altfel, ‘modernizarea statului’ in viziunea lui TB si a cronicarilor sai a fost ca alergatul pe o banda: la final esti asudat, dar esti in acelasi loc. In definitiv si Raportul ‘Tismaneanu’ de condamnare a comunismului a fost in aceeasi nota. De mai bine de 20 de ani cantam la un pian fara coarde si, ce este mai trist, public pare a fi intr-un extaz artistic. Sau dupa cum bine a punctat recent Mircea Platon:

  ‘ Singurul lucru pe care l-a reuşit estabăşmentul a fost crearea unei Românii între ghilimele. Avem “anticomunism”, “piaţă liberă”, “alegeri libere”, “presă liberă”, “Curte Constituţională”, “dreapta”, “stânga”, “stat asistenţial” pe cale de a deveni “stat minimal” cu ajutorul “tehnocraţilor” ş.a.m.d.. Paranteza comunistă a fost înlocuita cu ghilimelele băsiste. Ambele ne lasă în interval, pe dinafara realităţii, de cealaltă parte a vieţii, la cheremul “bampirilor” care “sug sângele poporului”. ‘

 29. tudor spune:

  Ne a placut Crin aseara, calm dar asumindu si radicalismul si justificindu l.
  Invata repede.

  @VV

  Eu chiar va intrebam serios daca informatia poate fi confirmata.

 30. Hala spune:

  Intr-adevar, Crin a fost stralucitor aseara.

 31. Un liberal optimist spune:

  @All,
  Ma gandesc ca lustrarea procurorilor este menita cresterii in popularitate in marea familie a infractorilor, intre care ei sunt primii.

 32. tiberiu spune:

  @VV
  Propagandei portocalicilor de denigrare a actiunii USL de boicotare a parlamentului nu i se da un raspuns eficient.
  Ca in multe alte cazuri considerati ca de la sine inteles ca cetatenii inteleg considerentele oentru care ati recurs la acest protest.Fals !
  Trebuie sa reluati aceasta tema si sa explicati tuturor ca nu este posibila o activitate parlamentara democratica in prezenta hoatei Anastase,a tradatorilor UNPR constituiti ilegal in partid si in prezenta pedistilor profund antidemocrati condusi de un presedinte dictatorial care foloseste parlamentul numai ca forma fara fond, pentru a crea imaginea falsa a unei tari democratice. E cazul sa dezbateti aceasta tema pana la lamurirea tuturor cetatenilor de la vladica la opinca.
  Nu va mai lasati denigrati in continuare, asa cum ati lasat ani de zile sa fie denigrata guvernarea liberala fara o replica nimicitoare.

  • @ tiberiu

   Trebuie sa ne pregatim de alegeri, ei mai au atat de putin. Daca la locale confirmam, guvernarea lor e terminata. Si mai sunt doar trei luni pana atunci.

 33. tiberiu spune:

  @VV
  In loc sa va ganditi ce o sa fie peste trei luni mai bine ati combate imediat propaganda “USL-chiulangii” pe care oamenii nu o inteleg.
  Actiunea de protest a fost pornita intr-o bulibaseala totala vorbindu-se initial de demisia colectiva.Acest mod de a actiona fara o comunicare explicita va aduce daune.

 34. tiberiu spune:

  @VV
  Nu ,cetatenii stiu f. bine ca faceti greva parlamentara si asta in principal datorita propagandei portocalii “USL-Chiulangii”.
  Multi insa nu stiu prea prea bine de ce boicotati si ca atare unii pot fi dispusi sa inghita versiunea lor nelogica. Nu inteleg pentru ce va lasati calariti si umiliti de propaganda lor.Au cei din opozitie inclinatii “masochiste” ?

 35. tiberiu spune:

  @VV
  http://www.ziare.com/crin-antonescu/presedinte-pnl/crin-antonescu-daca-usl-nu-va-castiga-alegerile-voi-demisiona-1154164

  La intrebarea “Cum vad oamenii din teritoriu protestul dumneavoastra?” Crin a raspus :

  “Pentru marele public probabil ca exista inca si confuzii, exista o noua batalie propagandistica pe care Puterea a pornit-o, dar care din punctul meu de vedere nu are sanse, pentru ca Puterea nu trebuie sa demonstreze oamenilor ca Opozitia este rea sau ca greseste facand greva parlamentara, ci trebuie sa demonstreze oamenilor ca ei guvernand rezolva marile probleme ale acestor oameni, ori despre asta ei nici macar nu discuta, cu atat mai putin nu rezolva.”

  Acest raspuns ilustreaza cred o neintelegere de fond a strategiei PD-iste care a renuntat demult sa incerce sa sustina ca reuseste o guvernare benefica(mesaj imposibil de sustinut )ci ea se concentreaza in a lovi prin orice mijloace in imaginea publica a celor din opozitie incercand astfel sa demonstreze ca USL nu este o alternativa la actuala guvernare pe principiul “Rau cu rau dar mai rau fara rau”.
  Aceasta strategie pedistii au adoptat-o de la bun inceput invinuind guvernarea liberala de toate esecurile guvernarii Basescu-Boc.
  Aceasta strategie a reusit pe deplin deoarece aprope doi ani ati inghitit pe nemestecate “galustile” servite de Cotroceni .
  Chiar vreti sa perseverati la infinit in gresala ?