Guvernul pus să nu facă nimic

Mi-e greu să găsesc elementele care definesc identitatea acestui Guvern. A trecut aproape o lună şi nu pot, încă, să fac diferenţa dintre Guvernul pe care îl avem şi unul, să zicem, care a căzut în urma unei moţiuni de cenzură şi continuă să gireze treburile curente până la investirea adevăratului Guvern.

 

Că tot vorbim de investire. Discursul primului ministru în faţa Parlamentului nu a stârnit niciun fel de dezbateri. Toate comentariile ce s-au focalizat pe procedura de investire au avut ca subiect discursul lui Victor Ponta şi nicidecum pe cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu. De atunci încoace, discursurile primului ministru, redactate cu grijă şi citite, ori declaraţiile precaute în faţa presei nu au avut niciun ecou. Ele au fost corecte, atât politic cât şi gramatical, nu au indignat şi nici nu au entuziasmat.

 

Primul ministru şi-a primit membrii cabinetului în plic, aşa cum primeşte, în filmele americane, judecătorul sentinţa din partea juraţilor. Măcar acolo judecătorul poate, apoi, să stabilească, funcţie de sentinţă, anii de detenţie. Primul ministru Ungureanu a primit o listă de miniştri dintre care  pe unii nici măcar nu îi cunoştea iar pe alţii mai bine nu-i cunoştea. A primit un program de guvernare format, pe jumătate, din fraze preluate din programul anterior, din truisme şi lozinci, iar pe jumătate din laude la adresa lui Emil Boc şi a echipei sale. Ungureanu dă sentimentul unui ostatec pus, de către răpitorii săi, să pozeze pentru ca să se ştie că este teafăr.

 

Suntem într-un an dificil, aşezat la o răscruce. Fie putem relansa economia românească, aflată într-o extrem de firavă împleticire, fie putem să ne reîntoarcem către stagnare, dacă nu chiar către recesiune. Un Guvern slab nu va putea respecta ţintele bugetare, şi aşa deosebit de ambiţioase şi nu va fi atractiv pentru investitorii străini. Va putea, doar, să fie pe placul organismelor financiare internaţionale, ceea ce, cum am învăţat din anii trecuţi, e mai degrabă un pericol decât o şansă pentru România.

 

Observaţi că Guvernul actual e atent, mai degrabă, la temele internaţionale decât la dezbaterea internă. El este mai preocupat să dea bine şi să nu greşească, decât să aibă iniţiative. Chiar şi atunci când ele există, iniţiativele sunt lipsite de consistenţă. Cum e, de pildă, solicitarea primului ministru ca în două luni veniturile bugetare să sporească cu 2 miliarde de euro din reducerea evaziunii fiscale. Cu acelaşi mod de administrare şi cu aceiaşi oameni, această dorinţă e iluzorie.

România nu poate să-şi permită luxul unui astfel de Guvern. Răspunsul la protestele din luna ianuarie este inconsistent. Un Guvern pus să nu facă nimic este, atunci când lucrurile merg de-a berbeleacul, la fel de păgubos ca un Guvern care face greşeli.

 

44 Responses to “Guvernul pus să nu facă nimic”

  1. gabi spune:

    Buna seara,

    Economic, poate ca intr-adevar, acest guvern are o singura sarcina. Adica, mai bine sa nu faca nimic, decat sa mai strice ceva. Nici Ialomitianu nu a facut nimic, dar, nici nu a facut gafe la fel de dure ca Pogea sau Vladescu. Iar despre ce avem noi nevoie, ca tara, nu cred ca ii intereseaza.
    Faptul ca primul ministru provine din zona securitatii statului, faptul ca nu poate sa schimbe nici un personaj din guvern, de capul lui, faptul ca nu a fost schimbata si linia II din guvern, cred ca inseamna ca rolul lui si al guvernului e altul si nu e acela ca sa salveze ce mai poate fi salvat, economic vorbind.
    PDL nici nu a fost puternic altfel, decat politic. La economie, s-au priceput atat cat sa-si puna la punct lor insasi rostul. Rolul lor acum? Cred ca au fost pusi acolo dintr-un singur motiv, legat de imagine, sa “acopere”. Sa nu mai apara in fata Boc, Udrea si restul (desi madam Udrea vad ca nu se poate abtine, tot se lupta sa iasa in fata). N-ati observat ca “a da bine” e o obsesie a lor, pe orice plan, nu numai extern? Publicitatea ii “doare”mai mult decat orice altceva.

  2. lordul john spune:

    @VV

    Maestre, ce-a patit Crin? Parca ne-a citit mesajele de pe blog!!! Daca PNL face cele cinci puncte pe care le-a enuntat, ne putem recapata mandria, speranta si sensul. Va felicit!

  3. [...] Varujan Vosganian: „Primul ministru şi-a primit membrii cabinetului în plic, aşa cum primeşte, în filmele americane, judecătorul sentinţa din partea juraţilor. Măcar acolo judecătorul poate, apoi, să stabilească, funcţie de sentinţă, anii de detenţie. Primul ministru Ungureanu a primit o listă de miniştri dintre care/ pe care nici măcar nu îi cunoştea iar pe alţii mai bine nu-i cunoştea. A primit un program de guvernare format, pe jumătate, din fraze preluate din programul anterior, din truisme şi lozinci, iar pe jumătate din laude la adresa lui Emil Boc şi a echipei sale. Ungureanu dă sentimentul unui ostatec pus, de către răpitorii săi, să pozeze pentru ca să se ştie că este teafăr”. pr. dorin picioruş psa. gianina picioruş teologie pentru azi [...]

  4. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Vorba baietilor de la Iasi:basescu, nu rezisti nici cu mii de securisti!
    I-a mai dat lui basescu putin timp de gindire pana isi da demisia.
    In rest, ce sa mai faca pe final de mandat?Mai palmeaza niste banuti pentru zile negre.

  5. Kronstadt an der Graft spune:

    “Un liberal optimist
    Nu ştiu dacă Boxescu caută doar să mai palmeze nişte bănuţi. Cred că obsesia de a rămâne la putere cu orice preţ îl va face din ce în ce mai ingenios. Ceea ce păţeşte Năstase este fleac pe lângă cele ce i se pot întâmpla vânzătorului de vase vechi pe haine noi.

  6. emi spune:

    Se pare ca nu m-a inselat instinctul si site-ul “Romania Liberala” este facatura marca PD-L:
    http://www.inpolitics.ro/liberalii-din-pubela-art65929.aspx

  7. Dorin spune:

    @ Varujan:

    Daca PDL e in continuare in cautare de idei referitoare la culoare, hai sa le propunem maroniu, ar fi cea mai potrivita pentru ei! :)

    Iar cu referire la actualul guvern, ma gandeam zilele trecute ca din partea unui guvern de “cartite” nu ne putem astepta la altceva decat la orbecaieli…

  8. alexis spune:

    Dle Senator,

    MRU ar avea, teoretic, misiunea de opri un bolovan care se rostogoleste pe o panta, in jos. Fie nu are puterea, fie nu vrea, poate amandoua. Cert este ca bolovanul se rostogoleste in continuare. In timp ce MRU i-a masuri care nu au nici o sansa sa se materializeze (exemplul dv. cu evaziunea este graitor), ceilalti pdlisti, acum cu o noua costumatie, sunt ocupati in continuare cu masuri aberante (clasa pregatitoare), cu gafe mai mari cat pd-ul (morfina si citostaticele) si bineinteles cu furatul. Ceea ce este greu de inteles este ce asteapta MRU sa ii aduca acest mandat.

  9. tudor spune:

    @VV

    Domnule Senator,
    vad ca MDRT deruleaza deja programe de investitii a caror plata se va face in anii urmatori.
    Astfel, firmele vin cu resurse proprii sau atrase din sistemul bancar, factureaza, dar banii ii vor primi in anii ce vin, de guvernele ce vor fi atunci.
    La fel a procedat si psd ul in 2004, astfel ca in 2005 min transporturilor a platit doar facturi restante.
    In felul acesta bugetele anilor viitori sunt afecatate serios; daca mai adaugam si procesele pierdute de stat in care sumele aferente sunt esalonate tot pentru anii viitori, ma intreb depsre ce sustenabilitate bugetara vorbesc cei de la putere.
    Ciudat este ca nici opozitia nu a prea epuizat subiectul, ca despre fmi si consiliul fiscal stim ca sunt penibili.

    Ma intreb daca nu cumva cateva interpelari parlamentare nu ne ar ajuta sa ne lamurim.

  10. tudor spune:

    @VV

    E intr adevar interesant de vazut cum se constituie aceste garantii.
    In afara de asta este puternic disorsionata concurenta reala, intrucat sunt foarte putine firmele care au acces la semenea aranjamente; probabil efectul in costuri este urias.

    Cred ca un anunt public ca viitoarea guvernare va solicita un audit international privind lucrarile in cauza ar fi benefic, chiar si pentru creditori.
    :)

  11. lordul john spune:

    @emi

    N-as fi chiar asa de sigur. Nici SRS nu e un reper.

  12. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    L-am auzit pe Ponta azi la o conferinta de presa a PSD spunand ca nici un parlamentar de-al lor nu mai poate candida pentru un loc similar daca nu se implica total in castigarea alegerilor locale din colegiul sau. Ideea este excelenta, si ar trebui aplicata si de PNL in conditiile in care batranul Iliescu incepe sa latre la PNL ca vrea jumi-juma cu PSD. Cred ca este obligatoriu sa demonstram ca trendul normal este al liberalilor si nu al socialistilor(fara a fi acuzat a face ura de “rasa” ideologica!).Mai ales ca am si eu juma’ de stirpe socialista(din aia adevarata)!
    Este limpede ca in conditiile in care alegerile locale cu un singur tur vor fi esentiale, toate resursele liberale ar cam trebui sa paraseasca cluburile de discutii pentru a se concentra pe teritoriu. Sper ca si prietenii nostri de blog care sunt in tara sa se implice total in chestia asta. Eu ma voi concentra pe S5(chiar si pentru Vanghelie) dar si la Capitala, pentru doctor.

  13. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Ca sa nu fiu inteles gresit, voi activa pentru consilierii PNL, in cazul in care se va decide pentru Vanghelie(desi, dupa un sondaj recent Cristian Olteanu este cam de doua ori peste iubaret).

  14. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Recunosc, sunt cam grabit. Se pare ca si PSD ia in serios alegerile locale, dovada ca a exclus-o pe iubareata lui Vanghelie de la Calarasi.Ar fi o idee excelenta sa-l excludeti pe Domnul Melescanu, in ciuda simpatiei pe care i-am purtat-o. Este limpede ca nu este un om politic adevarat.Mai am o amintire ciudata despre el de prin ’92, in Austria, cum a intrat pe sub pielea lui Nastase.Si am mai vazut ieri seara un reportaj socant la PROTV,cum au fost fraerite niste cadre militare cu niste case construite de ROTARY , pe niste terenuri ale armatei concesionate pe timpul cand era ministru, si care nefericiti, dupa ce si-au depus toate economiile de-o viata au constatat ca nu sunt proprietari pe nimic. Asa ceva, cu un ministru “liberal”?

    • @ un liberal optimist

      Meleșcanu s-a pus singur in afara PNL. El nu se putea autosuspenda decât dacă era numit de conducerea PNL. Num poate sa se autosuspende, potrivit statutului si a fondului deontologic, dacă e numit de adversarii politici declarati.

  15. Bibliotecaru spune:

    Ca în reclama celor de la Antena 3… din Caragiale.

    CAȚAVENCU (cu tărie): Da, suntem ultraprogresiști, da, suntem liber-schimbiști… Or… conduși de aceste idei, am fundat aci în orașul nostru „Aurora Economică Română”, soțietate enciclopedică-cooperativă, independentă de cea din București… pentru că noi suntem pentru descentralizare. Noi… eu… nu recunosc, nu voi să recunosc epitropia bucureștenilor, capitaliștilor, asupra noastră; căci în districtul nostru putem face și noi ce fac dânșii în al lor… Soțietatea noastră are ca scop să încurajeze industria română, pentru că, dați-mi voie să vă spui, din punctul de vedere economic, stăm rău… Industria română e admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire. Soțietatea noastră dar, noi, ce aclamăm? Noi aclamăm munca, travaliul, care nu se face deloc în țara noastră!

    Aici cred că este o problemă, ar trebui să aclamăm lenea… poate se schimbă câte ceva prin punctele esenţiale.

  16. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Chiar si mai mult, ar trebui aruncat afara ca un caine, cu tam tam. Pana la urma asta-i viata! Si nevestele dau divort de soti, dupa cum si sotii dau divort de neveste. Evident, sufera copii, parintii si socrii, dar trebuie sa scapi de lichele cumva. Imi aduc aminte prin 2008, cum se gudura pe langa basescu. Adica el se intelegea perfect cu securistu’. Numai ca atunci cand a ajuns ministru de justitie, intamplator ,si cand l-a rusinat basescu, nici nu a reactionat.
    Acum, e drept, nici PNL nu a reactionat corespunzator in acele vremuri. Exceptandu-l pe Tariceanu.Sigur, erau vremuri interesante, cu cresteri economice , de neimaginat pana la vremea aceea.Sa nu mai spun ca erati sprijiniti parlamentar si de PSD, cu varful de lance M. Sarbu.In fine, a fost cea mai excitanta guvernare din viata mea. Pacat ca n-a rezistat!

  17. alexis spune:

    Dle Vosganian,

    Macar MRU are decenta sa nu se pronunte in legatura cu lucruri pe care nu le cunoaste. Dar aici se opreste decenta d-sale. Ar fi trebuit sa nici nu se bage la lucruri pe care nu le cunoaste, de ex. guvernarea.

  18. Un liberal optimist spune:

    Recunoaste toata lumea ca MRU a fost, este si va fi un idiot? MRU nu are cum sa fie un tip decent pentru ca nu detine termenii unei vieti decente. A fost propulsat de sistem si acum, pus in fata vietii debiteaza numai prostii. E asa un fel de Radu Vasile, un fel de Ciumara, un fel de Isarescu, un fel de Tanasescu s.a.m.d. Adica niste forme fara fond. L-as adauga, cu voia voastra si pe Ion Iliescu. Genul “personalitatilor” fara fond.
    In ce priveste gasca basesciana nu ma pronunt. Cine a facut blat cu ea sa raspunda. Inclusiv dragii mei liberali!

  19. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Macar bulgarii au fost ceva mai intelepti. Au zis asa: Semnam , dar aplicam tratatul decat dupa ce adoptam Euro. Cat de imbecil sa fii ca Presedinte, sa semnezi ca prostul, ceva ce nu intelegi si sa mai si razi ca un idiot.
    Sigur, eu nu pot deveni irascibil pe niste tratate semnate pe genunchi, de niste imbecibili.
    Abia astept alegerile parlamentare; cu conditia sa nu mai patim pozna din decembrie 2008. Ncicand in viata nu am fost mai umilit.
    In rest e foarte bine, doar ca investitorii straini se feresc ca de dracu’ sa mai vina in Ro ,dupa cate au patit.
    Evident, ai mei clienti fac exceptie.Dupa cum, presupun, ca si toti
    managerii de consultanta fac la fel. Dar ce facem cu un stat mafiot? Poate sa faca ceva USL in aceasta privinta?
    Sigur, este o intrebare , poate fara raspuns. Dar trebuie pusa. Pentru ca sunt multi bani care asteapta la granita cu Ro, care chiar nu jefuiesc Patria noastra. Doar ca toti investitorii sunt realmente ingroziti de ce se intampla in Ro.

  20. tiberiu spune:

    @Un liberal optimist
    Pe TB putin ii pasa de nevoile cetatenilor,in schimb ii pasa sa fie primit la “masa bogatilor”, sa fie vazut,auzit si bagat in seama, desi tratatul este exclusiv pentru cei din zona euro.Cum sa stai la masa bogatilor daca nu esti piua intai cu tot ceeace ei stabilesc sa faca.El vrea sa demonstreze occidentului mai “catolic ca papa” in disciplina financiara.
    El se bazeaza pe sprijinul extern, caci sprijinul cetatenilor l-a pierdut. Romania lui TB a devenit o republica bananiera(fara banane) a tarilor ociidentale si a FMI. Romanii platesc dijma marii finante internationale ca aceasta sa-l mentina pe TB pe tron. O afacere excelenta pentru TB.

  21. Kronstadt an der Graft spune:

    @tiberiu
    Completez, Base va face tot ce-i va sta in putinta pentru a-si pastra sprijinul celor din afara, indiferent de costuri. Grija lui este sa nu primeasca firman de mazilire, ceea ce echivaleaza cu pierderea capului.

  22. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Maestre , nici un PM,exceptandu-l pe Tariceanu nu a stiut ce sa faca privind Tara asta. Iata, a ajuns o semicolonie dupa 2008. E normal. Acum, ca perceptie, boborul va recepta ideea ca Tara este condusa de liberali:PM este un liberal, cu acte ciudate, M. J., evident , tot un “liberal”, ministrul A si I, tot un liberal,plus o sumedenie de liberali de conjunctura care, ba injura la liberali, ba ii invita la autodistrugere.

  23. emi spune:

    Guvernul nu face nimic? Pai a venit pe lume avorton, din cauza de zapada, de FMI, de UE. Toti au tras de el sa-l scoata, desi nu-i venise inca sorocul. Acum trebuie tinut la incubator si protejat [cu un filmulet cu boc in fundul gol, cu un atac la antene] cu orice i-ar da timp sa prinda puteri, sa reziste un pic in prim-plan, pana mai umple satra din spatele lui ceva sacosele. Nu va iesi din incubator pentru ca nimeni nu are interes sa iasa. Doar MRU dar e depasit mult de situatie.

  24. un liberal optimist spune:

    @VV,
    E indoielnic sa stie ce vrea. A ordonat sa i se adune in 2 luni 2mld,
    acum propunerea cu reducerea CAS ,dar numai la angajati, a stipulat neindexarea pensiilor si salariilor. Eu cred ca-i aduna pe unii si le zice asa:”Ia veniti cu niste propuneri sa le luam fata la Opozitie si protestatari”.Acum o mai da la intors si cu dialogul cu Opozitia.Pe gigolo de la Finante il trimite caine surd la vanatoare cu imprumuturi indiferent de conditii. Nici n-am timp sa-i inventariez toate ideile fara rost.

  25. tiberiu spune:

    @VV
    Semnarea tratatului fiscal se inscrie pe aceeasi linie de sluga plecata ca si acordurile cu FMI : transferarea actului de gestionare a economiei tarii centrelor de putere straina, in speranta ca acestea ii vor acorda sprijin politic neconditionat pentru a impiedica USl sa parvina la putere.In paralel USL este prezentat ca adepta unei politici de stanga proruse(!!!).
    Ca si alte domenii aceasta propaganda marsava si mincinoasa a ramas fara un raspuns adecvat.
    Pentru TB prezenta la “strapontina” politicii europeene este infinit preferabila disparitiei sale totale de pe scena politica (si nu numai).