Interpelare catre primul-ministru (3)

 

Argument. In declaratiile oficiale se vorbeste despre necesitatea economisirii banului public si utilizarii eficiente a avutiei statului. Parte a avutiei statului este si cca 60% din Fondul Proprietatea, statul detinand, asadar, pozitia de actionar majoritar.

Starea de fapt. Una dintre primele masuri ale proaspat investitului guvern Boc (PD-UDMR), la sfarsitul lui decembrie 2009, a fost inlocuirea din functia de director general al Fondului Proprietatea a doamnei Daniela Lulache cu domnul Ionut Popescu, fost consilier al primului ministru, membru PD. Deoarece schimbarea s-a facut din considerente strict politice, desfacerea contractului dintre Fondul Proprietatea si Daniela Lulache s-a facut “fara justa cauza”, in consecinta fostul director general a primit o seama de drepturi cuvenite in astfel de situatii. La acestea s-a adaugat si un bonus de performanta, ceea ce exclude clar orice motivatie de natura profesionala/manageriala in luarea respectivei masuri. In total, Daniela Lulache a primit, in momentul demiterii, o suma ce depasea binisor un million de lei.

Intrebarea 1. Cine va da socoteala pentru masura politica decisa de Guvern si aplicata de reprezentantii statului in Consiliul de supraveghere si care a dus la diminuarea avutiei statului cu aproape 200 000 de euro?

Intrebarea 2. Care a fost ratiunea acestei schimbari costisitoare, cata vreme dupa numai o luna, primul ministru a mandatat firma Franklin Templeton cu administrarea Fondului, ceea ce face, practic,  inutila pozitia de director general? Sau va primi si domnul Ionut Popescu o alta serie de despagubiri?

 

69 Responses to “Interpelare catre primul-ministru (3)”

 1. tibi spune:

  Sa zicem ca premierul o sa va dea un raspuns oarecare. Care desigur nu are cum sa va multumeasca.
  1.-Ce puteti face in continuare pentru ca cineva sa raspunda administrativ sau penal pentru aceasta “greseala “?
  2.- Daca credeti ca puteti face ceva in acest sens credeti ca exista mai mult de 0% sanse ca cineva sa raspunda altfel decat politic pentru aceasta greseala?
  3.-Sau ce putem noi sa facem?
  4.-Credeti ca o interpelare (sau o infinitate de interpelari) vor avea ca si efect candva ca responsabilii sa plateasca altfel decat politic pentru orice greseala care o fac?
  5.-Credeti ca,teoretic,puteti face ceva care sa aiba efecte practice in acest sens ( in afara de a spune ) sau credeti ca rolul parlamentarului este de “parlare “?

  • @tibi

   Intai faci o interpelare si vezi efectul. E posibil ca ea sa fie preluata de opinia publica si sa creeze o presiune asupra Guvernului. In situatia in care ea are in vedere o decizie politica, asa cum e aceasta, devine pafte a dezbaterii politice. Cand e vorba de o incalcare a legii (aici contractul nu a fost incalcat, caci prevedea o astfel de situatie) poti face sesizari, asa cum noi am mai facut, la Curtea Constitutionala sau la Parchet. E drept ca interesul statului a fost prejudiciat, autoritatile s-ar putea sesiza dar gandeste-te numai cum a fost cu cazul Udrea in care Parchetul a dat neinceperea urmaririi inainte sa-l sesizeze cineva, ba chiar pe capete de acuzare preventive, adica unele pe care comisia de ancheta nici nu le-a pomenit. Dar nu disperam.

 2. Aligatorul spune:

  Se va economisi din avutia statului DUPA CE i se aplica “comisionul de administrare”. Dar e NORMAL, nu?

 3. Bibliotecaru spune:

  Domnule Vosganian,
  Până acum nu a răspuns nimeni relativ la activitatea sa guvernamentală. Sunteţi aşa de optimist? Vorbind Guvernului despre socoteala celor 200.000 de euro, fac ei o interpretare şi nimeresc cu subiectul dureros, în loc de finanţe, la urgenţe urologie.

  Poate că mica glumiţă este prea grobiană, dar foarte aproape de adevăr.

 4. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Vreau in primul rind sa ma credeti ca va RESPECT si va APRECIEZ foarte mult. Spun asta din start pt ca voi face citeva postari critice si vreau sa nu ma intelegeti gresit. Daca va voi critica de fapt il voi critica pe Domnul Senator Vosganian sau pe Domnul VPNL Vosganian sau PNL-ul dar persoanei Dv ii port un RESPECT DEOSEBIT.

 5. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Am vazut emisiunea la care ati participat la Dl Gadea. Va felicit pentru prestanta avuta si contributia la emisiune.

  Totusi ati ratat ocazia de a face lumina in ceea ce priveste Organizarea si Desfasurarea delegatiilor si a pune intr-o lumina corecta Functionalitatea Parlamentului.

  Am participat de multe ori la Reuniuni Internationale, reprezentind o anumita tara, si :
  1. Organizatorii ne trimeteau o invitatii specificind nr de Reprezentanti (in unele cazuri cifra fiind variabila, dar in limite stabilite de ei) plus programul, tema generala si temele pe subcomisii, iar printr-o decizie se stabileau participantii.
  2. Exact cum ati spus Dv, multe discutii sunt traduse in casca dar in majoritatea cazurilor esenta este Participarea in Grup, ori multi participant erau pur si simplu in plus pt ca nu puteau comunica.

  Eu nu cred ca in cazul Thailanda nu a fost aceeasi procedura.

  E adevarat ca dl Manolescu a fost BITA, dar Dv trebuia sa interveniti ca Senator pt apararea defaimarii Parlamentului. ( Gadea si Ciutacu)

  O data in plus mi-se comfirma anticipatia celor cel putin 20 de ani de care mai este nevoie pt ca Romania sa fie democratica cu adevarat.

  Dl Gadea, un om de la care ai pretentii poate deveni un MARLAN REDUTABIL cind este pus in fata cu Lipsa de Educatie (in sensul Lipsei de cunostinte in domeniul reprezentarii la nivel Intrenational). Necazurile Iritarile si Frustrarile fac oamenii sa-si piarda controlul.

  Asemenea D-lui Gadea, Ciutacu si multor altor telespectatori au o gindire ingusta si SIGUR le trebuie Educatie prin Informare. Aici mai ales Parlamentul si partidele gresesc GRAV ceea ce opreste progresul Romaniei.

  Fac precizarea ca Domnii Gadea si Ciutacul sunt niste personae pe care le consider foarte REZONABILE, dar sunt afectati de indoctrinarea sau reminiscentele indoctrinarii de tip Comunist.

  Normal ca nu-l SCUZA pe Dl Manole cu lipsa de cunostiinta a unei Limbi Straine ca participant la o reuniune international, fara a mai spune ca e sef de delegatie. (Intrutotul de accord cu Dumneavostra)

  Vedeti Dv asta este aplicabila si Dl-ui CRIN ANTONESCU ca potential Presedinte al Romaniei.

 6. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Cu intirziere vreau sa va aduc la cunostinta ca am fost si sunt profund indignat de atitudinea PNL-ului la referendum.

  Practic a doua oara in Istora ultimilor 20 de ani PNL-ul (in opinia mea) a ratat ocazia Instaurarii Democratiei in Romania.

  PNL-ul singurul partid garant al democratiei, in momentul de fata, trebuia sa duca o campanile de INFORMARE corecta a populatiei asupra a ceea ce inseamna Parlament Bi Cameral.

  Ori scuza ca ‘nu s-a anticipat ca referndumul v-a trece’ a fost de-a dreptul patetica.

  Cum poti sa te duci la o lupta cu speranta ca adversarul Va Pierde si fara Increderea ca tu Vei CISTIGA?

  A plecat vre-o data basescu la o lupta pt a o PIERDE?

 7. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Nu credeti ca trebuie sa fie o obligatie ca un Presedinte de partid, Parlamentar, Ministru, Secretar de Stat sa cunoasca o limba straina la un nivel international recunoscut (ex Engleza –Cambridge First Certificate minimum, Franceza- Diplôme d’Études en Langue Française (DELF) minimum ) ?

  • @Bibliotecaru

   Chiar obligatie legala nu s-ar putea. Dar, de pilda, imi amintesc, in 2004 la PNL selectarea pentru Parlament a avut la baza si obligativitatea cunoasterii unei limbi straine. Tie de gradul de cultura al clasei politice si de modul in care alegatorii apreciaza asta. Dar in conditiile in care unii gasesc ca ma ironizeaza spunand ca sunt scriitor, iti imaginezi unde suntem.

 8. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Ce se intimpla cu FRAUDARILE de la alegeri? PNL-ul a lasat-o moarta, doar, doar o veni si rindul lor sa mai profite de portite?

 9. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Pe cine se bazeaza PNL-ul de miine? Dintre tineri eu nu ii vad decit pe Cristina Pocora si Cristian Busoi restul?

  Ne place sau nu PDL-ul ii are in rol proeminet pe Boureanu, Preda, EBA, Ritzi, Honorius, sunt RIDICOLI dar sunt ridicoli lor si ii promoveaza. PNL-ul pare sa devina un Partid Imbatrinit.

  Apropos, la o lecturare a Senatorilor, Deputatilor, Eurodeputatilor si BPC-ului dupa parerea mea ii pot clasifica astfel

  Assets
  Tariceanu, Vosganian, Melescanu, Berca, Ludovic Orban, Radu Stroe, Antonescu, Ioan Ghise, Mihai Voicu, Teodor Atanasiu, Diana Tusa, Adriana Saftoiu, Alina Gheorghiu, Cristina Pocora

  Liabilities
  Adomnitei, Fenechiu, Chiuariu, Cristian David si Mircea Diaconu ( superb om dar nu le are cu politicianismul numai ca renume ar servi mai bine partidul daca ar aparea mai rar la TV)

  Restul Masa Amorfa

  Cam putini! 20-30% sa duca GREUL!

  • @Barosanul

   Preda nu e ridicol, e oportunist si nici nu e tanar. Nici Ritzi nu mai e asa de tanara. Ceilalti da, ai dreptate. La PNL sunt multi tineri, unii mai cunoscuti cum este Alina Gorghiu, Diana Tusa, senatorul Romeo Nicoara, Ionel Palar de la Bacau s.a. Sunt apoi cei de la tineret, Florin Alexe, seful de la Tineret, un bun organizator, Radu Secaiu, seful cluburilor studentesti si altii. Ramona Manescu, parlamentar european. Nu ducem lipsa de tineri, sa stii.

 10. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Probabil ca sunteti familiar cu expresia ‘Reformele merg greu pt ca Reformele opun Rezistenta’?

  Imi pare rau sa o spun ca eu unul nu vad ca PNL-ul sa fi invatat sa contracareze Rezistenta.

  Inainte era ‘astia duc mosierii si burghezii sa ne ia paminturile’ si nu s-a gasit antidotul, acum sunt Moguli si PNL-ul tot in stare de paralizie se afla. PSD-ului de 20 de an ii se pune eticheta de ‘Comunisti, Neo Comunisti’ si nu stiu cum sa iasa din acest impas.

  Totusi e vorba decit de MANIPULARE POPULISTA, chiar asa de greu sa fie sa se Contracareze?

 11. Barosanul spune:

  @ lorduljohn

  Subscriu comentariului tau

  @ Cris

  Scuse pt intirziere, dar stii treburi.
  Merci pt aprecieri, dar poti sa fii mai specifca in ce anume sa fiu mai explicit?

 12. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Nu sunt Regalist, cu toate ca ii stimez Nespus pe Maria Sa Regele Mihai si pe Printul Radu Duda (are 5 clase in plus peste vasta majoritate a politicienilor Romani), dar nu credeti ca era normal ca Natiunii Romane sa i se dea sansa de a-si exprima opinia daca vrea Monarhie sau nu?

  • @Barosanul

   Adica sa fi facut referendum in 1990? Iti dai seama ce iesea, dupa povestea cu regele care a furat tablouri? Acum, insa, daca s-ar face un referendum, ar fi altceva. Din pacate regele nu-si mai poate pleda cauza…

 13. transildania spune:

  Domnule Vosganian,
  foarte bine ca ati facut aceasta interpelare,si poate il intrebati pe domnul Boc ce paguba a facut prin numirile sale ilegale si neconstitutionale in fruntea serviciilor deconcentrate.
  Acolo sunt 2 sau 3 directori platiti pe acelasi post, dintre care evident doar unul are drept la , cati bani de la buget s-au irosit in plata directorilor numiti ilegal?

 14. cris spune:

  @VV
  Am citit urmatorul articol – e din 2008

  ‘Directoarea Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, al carei salariu de 17.000 de euro a fost dezvaluit de unul dintre actionarii fondului, spune ca leafa pe care o castiga la stat este secretizata printr-o clauza de confidentialitate. Lulache a dezvaluit insa faptul ca salariul ei si o eventuala despagubire in valoare de 120.000 de euro pe care ar urma sa o primeasca in cazul disponibilizarii au fost stabilite printr-un studiu de piata platit tot din bani publici. Pe langa salariul si “prima de concediere” Daniela Lulache sustine ca prin contractul incheiat cu statul roman nu este obligata sa depuna declaratia de avere.”

  Desigur se stia de atunci de transferul fondului de proprietate, deci este clar ca aceasta schimbare de ultima ora este doar o modalitate de a mai jupui citiva bani, in timp ce economie se face pe seama pensionarilor, profesorilor, etc.

  Totusi, intreb si eu ca niznaiul, nu numai cine raspunde, ci exista un mecanism de control al unor asemenea pozitii guvernamentale? ( La mintea mea: aici in Board-ul spitalului sunt prezenti factorii administrativi ai spitalului, si mai ales membrii ai comunitatii, in fata carora acesti administratori raspund, CEO-ul este intervievat si angajat cu aprobarea acestui board comunitar, iar acest board comunitar are si dreptul sa-l demita)

  In plus, pentru ca tot vorbeam de respect, cuvintul vine din latinul respicere – a privi in urma. Si in mod cert in Romania nu exista respect fata de proprietatea privata, ci numai fata de anumite proprietati private.

  • @cris

   Pozitia aceea de director la FProprietatea nu e guvernamentala si nu e platita de la buget, ca si cea de presedinte CEC, care e banca de stat. Trebuie sa dai salarii comparabile cu institutii financiare private, altfel n-o sa poti angaja decat activisti de artid.

 15. cris spune:

  @Barosanul

  Hold your horses! adica, pune capastrul la cal si opreste bombardamentul. Nu stiu de maestrul, dar pe mine m-ai ametit.
  Ultima data cind ai fost pe blog ai aruncat niste concepte foarte importante pe masa, ai vorbit de framework guvernamental, competenta, responsabilitate. te rog pune-le intr-o forma mai inchegata, sa pot intelege si eu exact cum construiesti acest framework. Zau ma intereseaza, te rog incearca sa iti faci un picut de timp, si spune-o pe intelesul meu cu subiect si predicat.

 16. tibi spune:

  @Barosanul
  Scuza referitoare la referendum nu a fost patetica ci ridicola si insultatoare la adresa logicii celor care o citesc.

 17. tibi spune:

  @transildania
  De ce credeti ca este foarte bine ca a facut D-l Vosganian interpelarea daca efectul interpelarii va fi zero.

  • @tibi

   Efectul interpelarii nu e zero decat daca socotesti ca voi, care dezbateti aici sunteti egali cu zero. Ceea ce, evident, nu e cazul. Chiar si dezbaterea aceasta inseamna ceva. Nu poti face totul dintr-o data.

 18. transildania spune:

  @tibi
  de ce este foarte bine? pentru ca efectul interpelarii nu este zero atata timp cat cativa oameni, care nu stiau nimic despre acest subiect, au aflat sau vor afla citind cel putin de pe blogul Domnului Vosganian sau pe site-ul Camerei Deputatilor daca nu sin din alte surse.

 19. cris spune:

  @transildania
  Si pentru ca asa putem afla ce nu e in ordine, si mai ales, cum pot fi puse lucrurile in ordine. Si mai stii, poate acel butterfly effect nu e tocmai o scorneala, poate e totusi fizica, iar marile schimbari pot incepe cu unu, un om, si cu mult bun simt.

 20. cris spune:

  @VV
  Hal mic, Gollum, poate fi luat de ceafa. Aveti acordul nostru (ingerul de pe umarul drept si Ghandi): Vom considera ca este dragoste parinteasca, tough love……

 21. lorduljohn spune:

  argument: economisirea banului public
  Starea de fapt: politizarea functiei publice mai jos de secretarul de stat a generat monstruozitati (ex. institutii cu 3- 4 directori simultan, toti platiti). Mai mult lipsa de cadre in partid, care sa umple toate aceste posturi duce la situatii care ar fi hilare daca nu ar fi tragice. Exemplu:
  La Agentia Nationala de Pescuit se pregateste numirea unui personaj din Galati care este de profesie psiholog. Omul s-a remarcat pana acum prin faptul ca in calitate de director la Regia Apa-Canal Galati a facut greva foamei pentru ca nu i-a raspuns Consiliul Municipal Galati la o adresa. Asta in timp ce specialisti
  recunoscuti la nivel european sunt indepartati de pe aceasta
  functie ptr ca nu sunt membri PDL.
  Situatia nu este singulara.
  Intrebare 1: Va adopta PNL in programul sau depolitizarea functiei publice?
  Intrebare 2: Va elabora PNL o lista cu functiile politice din aparatul administrativ?

 22. lorduljohn spune:

  @Barosanul

  Si eu sunt monarhist. Daca in 1990 se reinnoda istoria de unde a fost rupta, adica 30 decembrie 1947, era o luota castigata. Acum e tarziu si nu avem mostenitor la tron.

 23. cris spune:

  @VV
  Ajungem la alta lipsa de respect: daca ar fi sa urmaresc rationamentul cu salariile, ar trebui sa spun, deci, ca tinind seama de salarizare, romanii ar trebui ingrijiti medical de gunoieri, nu?

  In alta ordine de idei, problema restitutiei, FP sau cum s-ar numi, este totusi o problema morala, nu numai financiara. Personal (familia) am ales sa ne pastram sanatatea fizica si mentala: am renuntat deci la orice restitutie, si nu vorbesc numai de doua case, ci de locuri bine cunoscute in Bucuresti, despre care pot spune: aici te afli pe proprietatea mea, pe locul construit de bunicii mei cu spinarea, sudoarea si singele lor.

  Am avut grija de destui cu PTSD (post traumatic stress disorder), veterani de la al doilea razboi la cel din Irak, ca sa stiu ce este, si sa realizez ca eu insami am un soi de PTSD: Imi amintesc cu mare claritate, chiar si visez, caisul din fata portii, trandafirii persani, visinul, hortensiile, tufele de liliac, simt si acum mirosul floxului, vad caltunasii de pe gard, aud rindunelele din pridvor (si sunt 30 de ani de atunci). Cine imi da inapoi o copilarie peste care s-a trecut cu buldozerul, cine da tatalui meu, bunicilor mei, inapoi, nu casa, nu gradina, ci macar un “iarta-ma”, macar un moment de tacere, si de rusine, a celor care i-au furat si chinuit?

  Ajungem, cumva, la aceeasi problema, FP e doar virful icebergului, restitutia nu s-a facut si nu se face, in primul rind, la nivel moral. Lipsa de respect fata de proprietate este doar corolarul lipsei de respect fata de munca si viata oamenilor.

  • @cris

   Exista pe blog un articol referitor la Fondul Proprietatea si la sinceritatea raportului privind condamnarea comunismului. E din 22 septembrie si se numeste Antifrate, antifrate, dar branza e pe bani!

 24. cris spune:

  @LordulJohn
  pentru ca vorbim de o restitutie morala. Ma stradui sa citesc raportul presedentiei la care m-ati trimis. Inca citesc. Dar pentru ca veni vorba, reactia unchiului meu la declaratiile presedentiei Romaniei cu privire la condamnarea comunismului, a fost sa urle cu furie ca trebuie sa ne luam oasele de la Aiud. E singura restitutie pe care o cerem, ne vrem mortii inapoi.

  • @cris
   @lorduljohn

   Raportul acela a fost mai degraba un eveniment mediatic. Practic, administratia actuala e la fel de aproape de comunism ca si cea a lui Iliescu din anii 90. Iar nonvalorile comunismului sunt la fel de promovate.

 25. lorduljohn spune:

  @VV

  Aveti dreptate. In ultima perioada m-am simtit ca in 1990, cand ma opreau cete de cetateni de bine pe strada sa ma injure ca-s liberal pentru ca am barba.

  @cris
  stiu cum e. nici eu nu stiu unde e ingropat bunicul din partea mamei, mort la Pitesti.

 26. cris spune:

  @VV

  Septembrie 09, “Antifrate, antifrate…”.
  Exact. De aceea si reactia: Familia mea, care nu a cerut nici o restituire a nici unei proprietati, pentru ca omul este mai important decit avutul sau, cere oasele familiei mele de la Aiud.

  Si este singurul raspuns pe care il putem da acestui dezmat ipocrit: “dacă nu vă vor primi şi nu vă vor asculta, plecaţi mai departe scuturând praful de pe picioarele voastre ca o mărturie pentru ei”, parca e scris. Gestul de a scutura praful îl făcea orice evreu în mod simbolic atunci când se reîntorcea pe pamint sfint, un act de curatare spirituala. Daca ei ramin pe pamintul lor murdar, intinat, si nici nu vor sa-l curateasca in vreun fel, am si eu nu numai dreptul, ci obligatia morala, sa imi scutur si praful de pe picioare, si cel de pe oasele alor mei.

 27. cris spune:

  @Lordul John

  La Pitesti n-am oase, cei doi ai mei care au fost acolo, fiecare pe 15 ani, au mai supravietuit citiva ani, intr-un carucior, acasa, asa ca stiu unde le sunt oasele. Dar as veni cu tine la Pitesti, sa iau si ultima urma de sudoare si de singe, si ultima suflare, sa le pun pe loc curat.

 28. lorduljohn spune:

  @cris

  Multumesc Cris. fii sigura ca ultima suflare e in sufletul meu, pe care incerc sa-l pastrez cat mai curat.

 29. Barosanul spune:

  @ lorduljohn

  Avem mostenitori la tron. NU asta e problema.

  Si daca ar fi crezi ca ar Strica Romaniei un Printul CHARLES? Tot e nepot de var? Si in Marea Britanie nu ia coroana.

  Dar daca o ia Romania ar deveni asemena Australiei, Noii Zeelande si Canadei care o au ca suveran pe Regina Marii Britanii.

  Sincer nu cred ca ar fi rau de loc!

 30. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Stiti bine ca nu la anul 1990 ma refeream cind vorbeam de Referendum pt Monarhie. Atunci PNL-ul si PNT-ul asemena FSN-ului erau mai interesate pt lupta pe CIOLAN sau cu PLATIREA de POLITE vechi de 50 de ani si mai bine.

  Iar daca era sa fie o reconciliere nationala atunci era momentul, nu ca Maria SA Regele sa fie fugarit prin tara ca un infractor.

  Ma referam la momentul ratat la venirea dl Constantinescu dar atunci banuiesc ca mai interesanta era AFACEREA TIGARETA.

  • @Barosanul

   Straniu este faptul ca Emil Constantinescu, dup ce a devenit presedinte, a avut o atitudine foarte retinuta fata de rege. Este unul din reprosurile pe care putem sa i le facem. Practic, Constantinescu nu a avut o comunicare cu regele, asa cum ar fi trebuit din partea unui candidat al CDR. Noi i-am cerut atunci sa invite pe rege sa deschida legislatura parlamentara 1996-2000la parlament, dar nu s-a putut. Nici Ion Diaconescu nu era prea regalist.

 31. tibi spune:

  @Varujan Vosganian
  1.-O cuantificare a efectului interpelarii depinde de motivul pentru care a fost (sau va fi ) facuta.
  Daca scopul interpelarii a fost ca in final cineva sa fie sanctionat atunci efectul nu va isi va atige scopul si eu consider ca in acest caz efectul va fi zero.
  Daca scopul interpelarii a fost oricare altul (educativ,politic, politicianist,de imagine,etc sau o combinatie a acestora) atunci intradevar efectul nu este zero. Sigur ca si in mod absolut efectul oricarei actiuni nu este zero.
  Credeti ca se poate intreprinde (sau macar imagina ) o actiune al carui scop sa fie pedepsirea celui vinovat?Pentru ca in opinia mea
  orice interpelare poate fi suspectata si ca avand scop propagandistic si justificator al inactiunii concrete.
  2.-Eu cred ca poti face totul dintr-o data (cum se exprima plastic Patriciu-sa tai coada cainelui dintr-o lovitura).Trebuie vointa politica.

  Dar problema principala este asta: de ce nici un parlamentar nu vrea nici macar sa discute despre o reglementare care sa sanctioneze automat (fara nici o alta procedura) pe cineva in cazul in care instanta a stabilit ca institutia a gresit.?
  Urmarirea scopului politic,educativ,de crestere a simtului civic
  duce cu viteza melcului celui mai lenes la atingerea tintei.

  • @tibi

   Chestiunea e ca e destul de dificil sa stabilesti daca institutia respectiva a luat o decizie gresita sau a incalcat, pur si simplu, legea. Legea nu sanctioneaza erorile de guvernare. De pilda, daca economia merge prost, nu poti baga guvernul la puscarie, trebuie sa-l schimbi. Daca s-ar sanctiona deciziile gresite, atunci fiecare nou guvern ar face o lista a erorilor reale sau inchipuite ale guvernului anterior si l-ar tara prin tribunale. Ar fi o intreaga harababura.

 32. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Sunteţi un lider marcant al partidului. Ce ar fi să luaţi pe lângă dumneavoastră 10 tineri cărora să le fiţi mentor, pe care să-i învăţaţi politica elegantă, politica cu papion şi butoni, politica limbajului subtil şi nobil, aşa cum scrie la carte… Să le recomandaţi lectura potrivită, poate îi ajută partidul să treacă prin nişte şcoli potrivite… şi aceşti tineri să fie PNL-ul de peste 20 de ani alături de alte câteva zeci de tineri “crescuţi” de alţi lideri marcanţi ai PDL. Credeţi că ar merita acest efort pentru România de mâine?

 33. lorduljohn spune:

  @barosanul

  Da, Printul Charles! Perfect de acord. E un iubitor al Romaniei, al traditiilor, al credintei. Nu stiu daca legal se poate.

  @bibliotecarul

  Buna ideea cu mentorul. Practic in Romania ultimilor 60 de ani institutia Mentorului s-a pierdut. De asta am ajuns in aceasta situatie.

 34. maca spune:

  @d-l Vosganian,
  dvs cam cat credeti ca ar putea acoperii respectivul fond din valoarea imobilelor nerestituite in natura ? Daca datele problemei s-ar modifica si vom avea o prabusire a pietei mobiliare cu 600%-700%, iar pretul unui apartament ar scadea undeva la 15000 euro nu ar fi mai usor de platit aceste despagubiri ?

  • @maca

   Fondul mai poate restitui cam 2,4 miliarde de euro, ceea ce ar fi acoperitor, cred eu, daca toate solicitarile ar fi onorate. Fireste, asta ar fi la valoarea nominala. Valoarea de piata a actiunilor fondului este din pacata cam o cincime din valoarea nominala. Actionarii ar face bine sa astepte listarea, sa nu se grabeasca.

 35. robert horvath spune:

  INTERPELARE CATRE DOMNUL VOSGANIAN
  DECE CENZURATI COMENTARIILE MELE ?

  MOGULUL SI MARINARUL.

  La sfarsitul celui de al doilea razboi mondial americanii au fost in fata unei probleme monumentale, Cum sa actioneze in calitate de invingatori fata de un popor invins, care a fost majoritar de partea lui Hitler si a partidului nazist. Solutia a fost deadreptul geniala. Dupa ce esalonul intai al regimului si responsabilii genocidul din lagarele de concentrare a trecut prin tribunalele internationale sau nationale, fiecarui cetatean german i sa intins o foate de hartie aproape alba. In aceasta foaie trebuia sa spuna ce a facut si ce functii a detinut sub Hitler. Daca spunea adevarul era iertat iar daca era prins cu minciuna primea automat 20 de
  ani de puscarie. In pagina a doua se preciza ca o persoana avand functii superiore in partidul nazist , SS sau Gestapo nu aveau dreptul de a detine nici o functie publica sa participe in viata politica etc pe timp de 7 ani. Masura a fost un succes
  find privita de poporul german cu gratitudine. Nu sa perturbat viata economica punandu-se baza miracolului economic german.
  Daca i se dadea o foaie actualului Presedinte Traian Basescu ea continea urmatoarele date: Subsemnatul Traian Basescu am fost racolat de Directia a IV-a a Securitatii in 1972, pe vremea cind eram student la Institutul de Marina.
- Numele lui Traian Basescu se regaseste in Registrul Jurnal pentru retea informativa al U.M. 02150 Mangalia, registru care cuprindea toti colaboratorii Securitatii de la Institutul de Marina.
- Dupa ce am terminat studiile, dosarul meu de retea cu nr. 3990 a fost transferat la Securitatea Constanta, in 1976, cu adresa nr. 00151392/29.09.1976.
- Numele meuTraian Basescu se regaseste in Registrul inventar – arhiva al fondului retea Constanta, registru care cuprindea toti informatorii Securitatii din judet.
- Dosarul meu de colaborator nr. 3990/1972 al lui Traian Basescu a fost distrus in 1979 cu Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979.
  In partea doua recunoscand ca a facut parte din nomenclatura fiind ambasador
  maritim la Anvers, ar fi semnat pentru interzicerea de a ocupa o functie politica, gest pentru care societatea romaneasca ar fi si azi recunoscatoare.
  In incheiere va asigur ca foaia mogulului comparandu-se cu foaia marinarului era aproape virgina.

  Robert Horvath Deva cineast New York http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/

 36. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Lipsa de membrii de partid specializaţi, atât în politică cât şi în rolul funcţional în care sunt aleşi sau numiţi, este prima problemă a României. Faptul că fiecare partid important (adică cele trei rămase în Parlament) nu are o garnitură completă de miniştrii, secretari de stat, primari şi funcţionari numiţi politici, este o problemă. O fi PD-L cel mai mare partid din România, dar se vede că soluţia guvernamentală este improvizată. Şi în cazul PNL se vedea că suferă de lipsă de cadre atunci când a rămas singur la guvernare. PSD-ul, care a avut pe vremuri cadre formate în socialism, este în acest moment şi el părăsit de specialişti fugiţi, care încotro, după salarii mai mari. Se vede că există o lipsă de specialişti în zona macro, de aceea vin oameni din zona SRL sau SA să conducă macroeconomia unei ţări. Este evident că o vor face greşit, pentru că ce merge la o firmă, chiar şi mare, nu reacţionează la fel în macro şi sistemul se blochează.

  • @Bibliotecaru

   E complicat. Cei care fac activism vor si satisfactii. Cei competenti nu prea au timp de activism si nu ajung in functii publice. Pe de alta parte nu poti unora sa munceasca in campanie si pe urma sa se uite cum altii guverneaza. Daca ar exista mai multa daruire din partea celor care au expertiza, sa inteleaga ca e nevoie si de o dimensiune sociala a competentei, atunci s-ar impaca cee doua.
   Si pe urma, competente cam lipsesc peste tot. Nu mai vorbim de caractere.

 37. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Soluţia este simplă, o disjungere a funcţiilor politice din partid de funcţiile în stat. Un tânăr intră în partid, creşte în partid, se şcoleşte în partid şi ajunge la un moment dat la o alegere, poate să ocupe o funcţie în partid pentru a contribui la dezvoltarea politică, la elaborarea planurilor pe termen mediu şi lung, la definirea doctrinară, la relaţia pe care partidul o are cu celelalte partide, pe plan social şi pe plan extern, dar poate alege o carieră în afara partidului, ocupând funcţiile pentru care partidul face numiri sau funcţiile pe care le poate obţine candidând pentru diferite posturi ale statului. Atunci când cei care doresc funcţii în afara partidului vor rămâne “simpli membri”, fără funcţii în interiorul partidului, unii vor fi satisfăcuţi pentru că pun în operă ceea ce alţi sunt satisfăcuţi că elaborează.

  Astăzi bătaia pe postul de preşedinte al partidului este aproape exclusiv suprapusă peste lupta candidaturii la postul de premier şi preşedinte al României. Este absurd, pentru că un preşedinte de partid nu poate deveni peste noapte apolitic pentru a fi un bun preşedinte de ţară, un bun organizator al partidului nu se poate da peste cap pentru a fi un excelent premier. Ceva suferă, or statul, or partidul. Dacă însă posturile din afara partidului sunt ocupate de cei care nu au posturi în partid… va exista o continuitate politică, fiecare se pliază pe zona la care se pricepe cel mai bine, jocul orgoliilor nu mai dictează activitatea partidului.

  Iată o soluţie simplă şi la îndemână (doar o mică schimbare de statut) prin care se poate rezolva prima problemă pe care o ridicaţi. Cea de a doua problemă, a lipsei competenţelor, are rezolvarea deja spusă mai sus: Partidul Să Susţină Membrii de Partid la Universităţi de Renume pentru a construi lideri competitivi cărămidă cu cărămidă. Dacă partidul ar susţine financiar şi logistic tineri membri de partid să urmeze universităţi de renume în lume, totul se reglează. Cum ar fi să avem ministrul Justiţiei pe cineva care a făcut Yale Law School? Cum ar fi să avem un ministru al economiei care a învăţat economie la Centrul pentru Macroeconomie şi finanţe internaţionale ale Universităţii din Cambridge? Cum ar fi să avem un ministru de interne care a studiat guvernarea şi administraţia la Stanford University? Cum ar fi să simţim nevoia să ne adresăm unui ministru cu “excelenţă”. Cum ar fi să avem în România universităţi de calibrul celor de mai sus (desigur, în timp… dar trebuie început de undeva)?

  Priviţi alegerile prezidenţiale pe lângă care tocmai am trecut. Cei trei primi candidaţi pot fi măsuraţi comparativ relativ la “cine e mai bun preşedinte”, dar nu s-a pus problema ca partidele să desemneze pe cel care ar fi cel mai bun preşedinte ci pe cel care are cel mai multe şanse de câştig. Atunci când pentru un preşedinte unitatea de măsură este carisma şi nu competenţa, nu are rost să ne mirăm că preşedinţii României nu ne trezesc acel respect generale şi de coeziune de care ţara are nevoie. Dacă partidele ar propune oameni competenţi, poate că va câştiga cel cu mai multă carismă, dar ar fi şi sigur că a câştigat un om competent, oricine ar fi ales. Partidele au o anumită responsabilitate, nu pot pune dorinţa câştigului imediat în balanţă cu distrugerea României. Iată, avem 20 de ani de democraţie şi încă nu am avut un preşedinte şcolit în măcar una din atribuţiile prezidenţiale, adică diplomaţie, armată, drept. Nu credeţi că fiecare partid ar trebui să propună un preşedinte care să aibă aceste specializări? Nu credeţi că un asemenea candidat ar trebui pregătit, chiar şi timp de 20 de ani. Nu credeţi că ar fi benefic pentru România dacă aceşti candidaţi pregătiţi timp de 20 de ani ar fi cunoscuţi de populaţie? Ei ar apărea la TV toată lumea ştiind că nu sunt cu funcţie în partid, dar ca sunt printre viitorii preşedinţi ai României. Astfel vor învăţa să-i privească ca atare şi nu va fi nevoie de o campanie electorală prostească, aşa cum se întâmplă astăzi.

 38. Cristina spune:

  imi cer scuze pentru faptul ca mesajul meu nu are legatura cu subiectul, dar va scriu adresandu-va rugamintea de a ataca la Curtea Constitutionala proiectul noii legi a pensiilor. este strigator la cer felul in care se pune problema recalcularii pensiilor speciale !

 39. Bibliotecaru spune:

  @ Cristina
  Ce articol din Constituţie este încălcat?

 40. Cristina spune:

  @Bibiotecaru:
  art. 15 alin. 2 si art. 47 alin. 2

 41. Bibliotecaru spune:

  @ Cristina
  Art. 47 alin 2. spune că românii au dreptul de la pensie. Acolo nu se spune pensie de stat, nu se spune pensie obţinută prin sistem de asigurare contributivă. Se spune numai că au dreptul la pensie.

  Mai scrie la art, 47 “conform legii”.

  Nu văd ce ar putea conţine noua lege a pensiilor ca să contravine art. 47 alin 2.

  Cu art. 15 alin. 2 este altceva.
  “Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.”

  Acest lucru ar înseamnă ca dacă eu am o lege a pensiilor, schimbarea legii ar trebui să aibă efect numai la cei care în momentul legii nu au apucat încă să cotizeze sau să aibă cumva o legătură cu pensia.

  Dacă eu am o lege specială prin care dau pensie mare unui militar, de exemplu, eu nu voi putea să dau o altă lege decât celor care intră în armată de acum încolo. Atenţie, nu este vorba despre cei care ies la pensie de acum încolo, ci de cei care abia intră în armată şi, în cazul lor, se pune problema pensiei. Cu alte cuvinte, pensii mai mici pentru cei cu pensii speciale abia peste zeci de ani când vor fi pensionari cei care intră în sistem după intrarea în vigoare a noii legi.

  Din păcate, un astfel de sistem a fost atât de mutilat în România încât chiar nu văd cum CCR ar putea decide neconstituţionalitatea.

 42. Cristina spune:

  @Bibliotecaru:
  ai dreptate, insa art. 173 al proiectului de lege, prevede recalcularea tuturor pensiilor speciale. Aceasta recalculare se va realiza printre altele, in functie de principiul contributivitatii, ori se stie faptul ca in anumite sisteme (inclusiv in cel militar) nu s-au platit contributii la sistemul de asigurari sociale, sau aceste contributii au avut un cuantum diferit de cel general (mai mic), fapt care va conduce automat la reducerea acestor pensii.
  In acest caz, statul revine asupra dreptului de pensie castigat anterior (teoria drepturilor castigate), incalcand si principiul neretroactivitatii legii.
  Situatia echivaleaza practic cu o “razbunare” asupra celor care beneficiaza de pensiile speciale, pentru faptele sau politica guvernarilor anterioare.
  De retinut este si faptul ca desi pe parcursul acestor zile s-a discutat foarte mult cu privire la legea pensiilor (initial in BPC al PD-L, urmand ca maine sau poimaine sa intre pe ordinea de zi la Guvern), proiectul de lege se afla deja in lucru la Senat, in calitate de prima camera sesizata (inregistrata sub nr. L46/2010 din data de 02.02.2010). Foarte interesanta este opinia consiliului legislativ, care a acordat aviz favorabil cu anumite mentiuni (in data de 07.12.2009).
  In final, arat ca analizand constitutionalitatea ordonantei de suspendare a legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, in cadrul Deciziei nr. 4612/2002, Curtea Constitutionala a statuat urmatoarele:„desi prin noua lege se reglementeaza un nou mod de calcul si de stabilire a pensiilor militare de stat, evident, acest nou mod de calcul se poate aplica doar pensiilor stabilite dupa data intrarii in vigoare a legii.”
  De asemenea, prin Decizia nr. 375/2005 aceeasi instanta a stabilit ca: „Noile reglementari nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, respectiv, in privinta cuantumului pensiilor anterior stabilite, ci numai pentru viitor, incepand cu data intrarii in vigoare.”

 43. Bibliotecaru spune:

  @ Cristina
  Eu ştiu că actualul Guvern Boc are un dispreţ faţă de legi şi Constituţie, dar “recalcularea” după un nou sistem a pensiilor şi micşorarea lor nu este posibilă. De aceea spun că nu se pot plăti din Fondul Naţional de Pensii nişte pensii introduse peste noapte fără contribuţii la Fond şi care până acum se plăteau de la Bugetul de Stat. Ar fi absurd.
  Se poate însă schimba legea prin care, de la momentul publicării legii înainte, cei cu anumite legi speciale să devină contribuitori la Fondul Naţional de Pensii, dar o astfel de trecere nu se poate aplica decât noilor intraţi în sistem.

 44. Cristina spune:

  @Bibliotecaru:
  Stiu ca recalcularea pensiilor speciale potrivit principiului contributivitatii, nu este logic/moral/constitutional posibila. Insa mai stiu si faptul ca guvernul boc frizeaza ridicolul de fiecare data cand incearca sa reformeze ceva. Si ca in acel moment, drepturile castigate sau cele conferite de lege, legea insasi sau chiar constitutia romaniei, conteaza cel mai putin. Cam asa s-a intamplat si cu celebrele ordonante de modificare a statutului functionarului public, urmate de campania de politizare a administratiei publice. Se vorbea lejer de politizare, de aplicarea politicii guvernului in teritoriu, cu toate ca in textul acelor ordonante nu se prevedea nicaieri numirea directorilor coordonatori pe criterii politice, aceasta avand loc in mod oficial urmare a evaluarii efectuate de catre o comisie, pe baza proiectelor de management depuse de candidati. Iar (potrivit informatiilor din media) functiile s-au impartit intr-o veselie, in functie de apartenenta politica, inainte, in timpul si dupa terminarea inscrierilor. Asta ca sa nu mai vorbim de neconstitutionalitate si de alte asemenea “amanunte”.
  Am deviat putin de la subiect, dar am vrut sa subliniez ca orice este posibil. Chiar si recalcularea pensiilor speciale. Iar intentia actualului guvern, demonstrata de forma pe care o imbraca in prezent proiectul legii pensiilor si de declaratiile lui emil boc, este de recalculare a acestora.

 45. Bibliotecaru spune:

  Dumnezeu să ne ferească de cel rău!

 46. Cristina spune:

  Proiectul de lege se afla la Senat, in calitate de prima camera sesizata. Sau cel putin asa rezulta din informatiile existente pe pagina de internet a Senatului Romaniei. De aceea nu inteleg de ce a mai trecut astazi prin guvern un nou proiect …
  http://webapp.senat.ro/senat.proiect.asp?cod=14666&pos=71

 47. Cristina spune:

  o singura completare:
  “În cadrul realizării politicii în domeniul asigurărilor sociale de stat, legiuitorul are deplină autoritate, legitimitate şi îndreptăţire să stabilească periodic noi modalităţi şi condiţii de acordare şi de calculare a pensiilor, cum a procedat şi prin adoptarea Legii nr. 19/2000. Noile reglementări pot să fie avantajoase sau chiar dezavantajoase beneficiarilor de pensii, după cum permit sau impun, după caz, situaţia economico-financiară a ţării şi fondurile de asigurări sociale de stat disponibile. În oricare dintre aceste ipoteze dispoziţiile legale noi se aplică numai pentru viitor, pentru persoane care se vor înscrie la pensie după intrarea lor în vigoare, neputând atinge drepturile de pensie anterior stabilite. ”
  Decizia 426/2003 a Curtii Constitutionale