Interpelare catre primul ministru (4)

Argument: Pentru a respecta Memorandumul cu FMI si pentru a se incadra in tinta de deficit al bugetului consolidat de 5,9% din PIB, Guvernul a recurs la o masura extrema: inghetarea salariilor si pensiilor pe anul 2010. O astfel de masura afecteaza puterea de cumparare a veniturilor populatiei implicate (personal bugetar si pensionari) cel putin cu rata inflatiei. Cum tinta de inflatie era stabilita la 2,6% de catre BNR, Guvernul a socotit ca ea nu va diminua decat marginal veniturile.

Starea de fapt: In ziua de 5 februarie a.c. guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a anuntat deteriorarea perspectivelor privind inflatia pe anul 2010, tinta reevaluata in crestere de catre BNR fiind de 3,5% fata de 2,6%. Cum tinta are in vedere un interval de variatie de +/- 1%, marginea superioara a intervalului de variatie este de 4,5%. Aceasta ar duce la o diminuare importanta a veniturilor pentru anul 2010, in conditiile in care ele vor fi inghetate. Daca avem in vedere ca in ultimii ani, BNR a depasit sistemastic tinta de inflatie, e posibil ca, pe fundalul cresterii pretului la gaze si a disfunctionalitatilor economiei, tinta sa nu fie respectata nici in 2010. In plus, pentru categoriile de populatie cu venituri scazute, impactul inflationist este mai ridicat decat  inflatia medie, datorita structurii cosului de consum.Toate acestea aduc noi amenintari pentru veniturile bugetarilor si pentru pensionari.

Intrebarea 1. Modificarea tintei de inflatie modifica si deflatorul PIB care sta, impreuna cu cresterea PIB, la baza prognozelor produsului intern brut pe anul 2010. O modificare a tintei de inflatie cu 0,9%, celelalte conditii ramanand neschimbate, presupune o modificare nominala a PIB cu cca 6 miliarde de lei. Va modifica Guvernul, prin Comisia Nationala de Prognoza, nivelul prognozat al PIB pentru anul 2010 cu 6 miliarde de lei?

Intrebarea 2. In conditiile in care BNR asuma o inflatie posibila de pana la 4,5% in anul 2010, nu considera Guvernul ca masura inghetarii salariilor si pensiilor ar trebui reevaluata ca fiind vadit dezavantajoasa? Mentionam ca o reducere cu 5%, in termeni reali, a pensiilor, inseamna o reducere a puterii de cumparare a pensionarilor, in ansamblu, cu cca jumatate de milliard de euro.

76 Responses to “Interpelare catre primul ministru (4)”

 1. cris spune:

  @Lordul John
  “A friend is someone who knows the song in your heart and can sing it back to you when you have forgotten the words.”

 2. lorduljohn spune:

  A friend is someone who knows the song in your heart even you have never played it.

 3. cris spune:

  @Bibliotecaru
  Tipul de educatie pe care l-ai descris. A fi presedinte nu este o meserie, este o functie temporara, poate ca tocmai de aceea exista acest factor aleatoriu atunci cind ajungi sa ai un presedinte sau altul: nu a fost telul vietii lor, nu au fost educati ca atare. Iar daca ii educi numai politic, sau presedintia le este singurul scop, atunci au toate sansele sa devina monstri.(si am avut destui din acestia: un cizmar ridicat la nivel de presedinte numai prin educatie politica, un marinar care are un singur scop – puterea).

  Sa fii bine ancorat in realitatea de zi cu zi ca sa o poti intelege, sa ai si educatie dar si bun simt, eleganta, toleranta, si o intelegere pofunda a politicii….hmm, e munca grea, iti ia o viata. Ca sa fii un maestru al jocului, nepartinitor, clar la minte, gindind dincolo de un mandat sau doua, nu poti sa apartii unui partid sau unui grup oarecare de interese.

  Avem nevoie, cred eu, de un factor de stabilitate si continuitate, neutru din punct de vedere politic, in jurul caruia partidele sa-si poata face jocul. Poate ca asa ne-am nascut, asta ne e firea de romani, nu stiu. Fiindca uitindu-ma mai bine, da, avem un factor de continuitate pe ultimii 40 + ani, numai ca e ingrozitor de gresit: singurul mecanism, singura masinarie bine organizata din structura statului, singurul grup de interese, neutru politic, dar care isi urmareste propriile scopuri si face jocurile e ….. Gindeste-te bine, apa trece, pietrele ramin, ce pietre avem noi legate de git, care e cuvintul comun, de atitia ani, care nu se schimba neam indiferent cine vine si pleaca de la putere?

  In fine, pur si simplu citind tipul de educatie pe care-l propuneai, mi-a venit in minte “Convorbiri cu Mihai I”.

 4. cris spune:

  @Lordul John
  …and who surrounds you with silence so that you can hear the song in your own heart, and play it…

 5. lorduljohn spune:

  @cris

  So be it!

  sa citesti articolul despre dan botta de pe penultimul lin trimis.

 6. Albert spune:

  @cris
  “Avem un prieten drag undeva acolo, care nu se poate aseza la o discutie cu noi acum. A avut incredere sa ne lase in grija asteroidul si pisica. Asa ca sa nu te prind ca pleci iar si lasi buruieni sa creasca pe aici (de vreo doua zile absentezi). ”

  Daca cineva nu scrie (si aici ma refer in primul rand la mine) nu inseamna ca “pleaca”. Citesc zilnic si imi face placere … asa ca sa nu uiti: sunt cu voi alaturi zi de zi. Va doresc doar bine.

 7. Albert spune:

  @cris
  “Avem un prieten drag undeva acolo, care nu se poate aseza la o discutie cu noi acum. A avut incredere sa ne lase in grija asteroidul si pisica. Asa ca sa nu te prind ca pleci iar si lasi buruieni sa creasca pe aici (de vreo doua zile absentezi). ”

  Chiar daca cineva nu scrie aici, nu inseamna ca a “plecat”. Eu citesc zilnic, imi face o deosebita placere si sunt alaturi de voi mereu (daca nu prin scris cel putin cu gandul, citindu-va). Va doresc doar bine.

 8. cris spune:

  @Albert
  Uneori, cind vin seara acasa, ma opresc in fata usii pentru citeva momente si tac. Ascult cum respira casa. Las lumea si grijile afara, si ma umplu de lumina ei inainte sa-i trec pragul.
  Uneori este de ajuns sa stii ca este o usa intotdeauna deschisa, ca intotdeauna te va astepta un pahar cu vin pe masa, si ca toti ai casei se vor opri din joc, presimtindu-te, ca sa-ti spuna buna seara. Buna seara Albert.

 9. cris spune:

  @LordulJohn

  L-am citit. Si este atit de dens incit trebuie sa-l mai citesc o data.
  Cred ca Pitar Mos e o strada care inspira la mitologie: E acolo undeva o casa unde m-am oprit de multe ori venind de la liceu, si unde a existat pentru mine intotdeauna o cana de vin fiert si o cafea turceasca. Si mai ales mult suflet si acea tacere care-ti permite sa-ti asculti propria melodie si sa o cinti. Asa am inventat mitul cu inflorirea magnoliilor de pilda….

  Ma opresc la prima citire, si vazind doar unul din aspecte (repet, trebuie sa-l mai citesc cel putin o data), cred ca e totusi cumva amar – oriunde si oricind au fost si suflete care au vazut, inteles si iubit si Europa de Est si ortodoxia. Ma gindesc la Nicolaus Cusanus si peregrinajul lui la Constantinopole, fara de care acel superb De docta ignorantia n-ar fi putut exista. Dar ma gindesc si la Father Nelson, preot la biserica ortodoxa americana din Chicago, la unul dintre chirurgii de aici, american, care merge destul de frecvent la Cluj – de drag. La psihiatrul care mi-a fost coleg, si dincolo de medicina a studiat istoria religiilor la University of Chicago, cu Eliade fireste. La una din babutele mele, care aici, in cel mai neasteptat colt din lume m-a luat din prima intrebindu-ma de regele Mihai si de regina Maria de care, chiar si acum, la aproape 90 de ani e indragostita (gasesti monarhisti chiar si in cea mai prezidentiala tara, sic).

  Problema este a noastra cu noi insine: daca ne-am regasi pe noi insine, ne-ar asculta si lumea.

 10. cris spune:

  @Bibliotecarul
  Iti reamintesc ceva, si spune-mi: la ce scoala de presedinti poate fi invatat?

  “O fi hula curata, dar am o teorie a mea, dupa care Hristos nu ne apare din evanghelii numai ca blind, bun, drept, fara de pacat, puternic samd. Din relatarile evangheliilor, fara exceptie, ne apare si inzestrat cu toate insusirile minunate ale unui gentleman si cavaler.
  Mai intii ca sta la usa si bate: e discret. Apoi ca are incredere in oameni, nu-i banuitor. Si increderea e prima calitate a boierului si cavalerului, banuiala fiind, dimpotriva, trasatura fundamentale a smecherului. Gentlemanul e cel care – pina la dirimanta proba contrarie-are incredere in oricine si nici nu se grabeste avid sa dea crezare defaimarilor strecurate pe seama unui prieten al sau. La smecheri si la jigodii reactia numarul unu e intotdeauna banuiala, iar neasemuita satisfatie-putinta de a sti ca semenul lor e tot atit de intinat ca si ei.
  Mai departe Hristos iarta usor si pe deplin. Smecherul nu iarta niciodata, ori daca se indupleca (fara sa ierte), o face greu, in sila, cu tiriita….
  E oricind gata sa vina in ajutor, atit asteapta. Ii e mila…
  Stie sa-si gradeze aprecierea, da fiecaruia ce-i al sau…
  E mereu si cu osebire grijuliu asupra acestui punct, atent si politicos: prietene, ii spune lui Iuda…Nu se vede din nici un text vreun moralism intepat, vreo pudoare de comanda…
  Iar de cite ori da, da din belsug, mai mult decit s-ar cuveni, boiereste…
  Incredere in oameni, curaj, detasare, bunavointa catre cei napastuiti de pe urma carora nu te poti alege cu nici un folos, un simt sigur al maretiei, predispozitia pentru iertare, dispretul fata de prudenti si agonisitori: toate trasaturi ale gentlemanului si cavalerului…
  Situatia de crestin e tot una cu statutul de aristocrat.
  De ce? pentru ca isi are temeiul in cele mai senioriale insusiri: libertatea si increderea (credinta) Ce este nobilul, feudalul? Mai presus de orice un om liber.”

  Pune amaraciunea de presedinte pe care o avem fata in fata cu cele scrise mai sus: banuitor, neiertator (“de ce le e teama nu scapa”), generos cu cei de pe urma carora are de cistigat, de-a dreptul criminal fata de cei in nevoie, moralist, mincinos, iubitor de birfa, punind mina pe biblie sau varsind o lacrima la comanda….Si care altul in istoria noastra post 45 a fost mult diferit?

 11. Bibliotecaru spune:

  @ cris
  Nicolae Steinhardt dimensionează uman Hristul în fragmentul pe care l-aţi reprodus din Jurnalul fericirii şi desparte dimensiunea omului perfect de cea a minunilor. Iisus nu poate fi un ţel de devenire ci doar o ţintă socială comună, un arhetip al perfecţiunii devenirii umane.

  “ne apare si inzestrat cu toate insusirile minunate ale unui gentleman si cavaler”

  :)

  De fapt este tocmai invers, gentleman-ul şi cavalerul are drept ţintă Mântuitorul.

  Dar să revenim la preşedinte.
  O şcoală a preşedintelui nu există (din păcate), există însă şcoli în care cineva se poate specializa în atribuţiile prezidenţiale.

  Relativ la cine altul…
  Nu-mi place să judec astfel oamenii şi prefer să ocolesc o astfel de responsabilitate.

 12. Barosanul spune:

  @ Cris

  Chestia cu scrisul unui Framework am luat-o ca o gluma.

 13. cris spune:

  @barosanul: doar nu crezi ca iti poate cere cineva sa scrii citeva sute de pagini asa de amorul artei… Din pacate blogul nu permite macar o schema, un flow chart, asta ar fi fost interesant si scurt.

 14. cris spune:

  @Barosanul.
  The truth is that I did tease you. Ma asteptam sa explodezi in stilul tau si sa spui ce structura si ce nivel de profesionalism este necesar pentru a elabora asemenea framework. vezi tu, eu am reusit sa spun in citeva vorbe cum merge cu sistemul de educatie, verificare profesionala, licenta in domeniul meu. Dar cred ca putini inteleg despre ce structura complexa vorbim, despre cita strictete, profesionalism, gindire intra intr-un asemenea sistem. (am avut ocazia sa particip la verificarea rezidentiatului din spitalul unde mi-am facut ucenicia de catre ACGME. Am lucrat o intreaga echipa timp de aproape un an pentru un file de citeva mii de pagini, atit de greu incit ajunsesem sa-l mutam numai cu cartul.)

 15. Cocosatul spune:

  Sa fim consecventi. In PNL nu au ce cauta BARONII si fostii securisti. Hai sa facem front comun: Sa-l inlaturam pe Morega, aici si acum, in timpul cel mai scurt posibil, definitiv si irevocabil. El deja are adeziunea data la PRM. Ce mai asteptam?
  Antonescu confirma: LA BRASOV A FOST VOT anti-ORBAN, nu pro-morega!?!?
  Invitat luni seara în studiourile Realităţii TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu a recunoscut public ruptura intervenită în ultima perioadă între el şi prim-vicepreşedintele partidului, declarând că “e posibil ca Orban să nu mai rămână în echipa mea, pentru că între noi este o divergenţă în acest moment“. Aşadar, avem încă o dovadă că, în data de 30 ianuarie a.c., la Poiana Braşov, membrii Biroului Politic Central nu au votat în favoarea lui Dan Ilie Morega, ci împotriva lui Ludovic Orban.

  Altfel spus, nu contează cât de comunist eşti, contează cine propune să fii demis

 16. Albert spune:

  @cris
  Sarut mana,
  Da, si eu am fost coplesit de emotii datorita pustiului cel mare (clasa a VI-a), el fiind departe la un concurs international de informatica, si, sincer iti spun: imi era teama ca starea mea sa nu i se transmita. Ma luam cu diverse treburi (uneori, in viata de zi cu zi, inutile) doar din dorinta ca el sa nu simta starea mea. Dupa plecarea lui in acest voiaj m-a mai sunat si profesorul lui sa-mi spuna ca de fapt el concureaza la clasa a IX-a, concursuri internationale nefiind pentru cei de varsta lui. Au fost 4 zile de chin datorita emotiilor. Dar a fost bine: a luat premiul I. Intram pe blog si de cate 4-5 ori pe zi, ca gandul meu sa zboare in alta parte. Si datorita VOUA (si va multumesc) chiar reuseam sa ma despart de starea asta. Ceea ce imi pare rau este ca sunt doar cativa care indraznesc sa scrie aici: VV, cris, corina, Barosanul, Lordul John, Bibliotecaru ….. dar decat multi si … anapoda, mai bine putini dar BUNI. Va doresc toate cele bune.

 17. Barosanul spune:

  @ Cris,

  Tu stii perfect de bine cit de complex si de anevoios e procesul de compilare al unui Framework fie si cel mai simplu. Deci pt tine nu ar fi poate decit o confirmare, dar pentru ceilalti nu ar prezenta nici-un interes.

  Fie sa zicem ca sunt multi care intra sau chiar monitorizeaza blogul, tor zero ar fi.

  Initial in 99 si prin 2002-2005 am propus spre adaptare si implementare mai multe Framework-uri la care lucrasem in strainatate si se bucurau de un success mare plus ca atragea fonduri consistente de la EURO.

  Primele intrebari au fost, si din toate aceste fonduri noua ce ne iese? Se asteptau cam la 15-20%, fie ei PNT-isti, PNL-ist sau mai apoi PSD-isti sau PDL-isti nu-i interesa utilitatea etc.

  Vasta majoritate in politica Romaneasca sunt dupa ‘CASCAVAL’.

  De ce crezi tu ca curatul Bogdan Olteanu e la BNR? Sa ajunga si el la CASCAVALul lui Croitoru 180.000 euro pe an, Gratiela Iordache 30.000 euro/luna, Pogea 180.000euro/an, Ioan Popescu 400.000 euro/an etc etc etc.

  Politica e o curva se zice, asta pt ca Politicienii se PROSTITUEAZA!

 18. cris spune:

  @Barosanul

  Inteleg mai bine decit crezi.
  Problema cu cascavalul: Pe mintea mea simpla e cum am spus-o cu vaca. Un businessman destept isi hraneste vaca. Daca doar o mulge, fara sa aiba grija de ea, vaca moare in final. Ramine, mai devreme sau mai tirziu, adica, fara vaca de muls. Mai mult, cei din jur, care vad cit de prost e, vor refuza sa faca orice afacere cu acest businessman, pentru ca e capabil sa omoare si vacile lor, nu numai vaca personala.

  Iarta-mi cinismul, dar nu astept de la nimeni sa fie lipsit de interese daca ajunge la “cascaval”: am vazut-o si in Germania, si aici. Nu astept puritate a motivului, si complet dezinteres in beneficiile personale. Dar astept inteligenta, bun simt, si acea etica a businessului pe care cei de profesie o cunosc foarte bine si o respecta – din educatie, dar si de nevoie: e suficient sa calci gresit o data, si, stii bine, esti ras din aceasta meserie. In Romania nu vorbim insa de profesionisti, ci, asa cum bine stii, in vasta majoritate, de diletanti. Iar daca pe tine te doare sufletul, iti dai seama cum isi smulg parul din cap acei putini, foarte putini, adevarati profesionisti care inca au mai incercat sa faca ceva cu cap si coada, si pe care n-ai sa-i vezi niciodata in acelasi rind cu asa zisii moguli, ci chinuindu-se sa-si tina firmele in viata.

 19. cris spune:

  @Albert

  Felicitari!!!!
  Si ca sa-ti mai aline sufletul:

  “Your children are not your children.
  They are the sons and daughters of Life’s longing for itself.
  They come through you but not from you,
  And though they are with you yet they belong not to you.
  …………

  You are the bows from which your children
  as living arrows are sent forth.
  The archer sees the mark upon the path of the infinite,
  and He bends you with His might
  that His arrows may go swift and far.
  Let your bending in the archer’s hand be for gladness;
  For even as He loves the arrow that flies,
  so He loves also the bow that is stable.”

 20. lorduljohn spune:

  @cris

  doua filem de exceptie pe care le-am vazut azi si ti le recomand:
  Law Abiding Citizen si The Book of Eli

 21. cris spune:

  Sir John, tocmai am vazut inregistrarile cu Dan Puric. Multumesc; cautam si pe celelalte doua.
  Intre timp fiindca e St Valentine’s day…. Sfintul Valentin se pare ca a trait pe la anii 200, sub Claudius II. Iar inainte de a fi martirizat, se spune ca a facut un miracol: i-a redat vederea fetei temnicerului sau, pe care o iubea. Se spune ca iubirea te face orb (love makes blind), poate ca doar iti reda adevarata vedere, cea a inimii.
  Si pentru tine, si pentru maestrul, si pentru Corina, si bibliotecarul, Albert si toti ai asteroidului: Sa fiti iubiti.

 22. lorduljohn spune:

  @cris

  si tie iti doresc sa stii sa daruiesti iubire!

 23. Frati crestini, va invit pe aceasta cale sa va inscrieti in http://www.orthodoxdirectory.net – un director cu precadere Ortodox. Pentru a va inscrie, intrati pe: http://www.orthodoxdirectory.net/submit.php si scrieti-va detaliile. este necesara inserarea codului nostru in pagina dvs. Iertare daca v-am suparat cu acest mesaj. Doresc doar sa intregesc o colectie de saituri religioase. Doamne Ajuta.