După aproape şase ani, procesul meu cu Liviu Turcu şi Marius Tucă s-a încheiat. Aşteptăm soluţia. Un ultim cuvânt adresat instanţei de judecată

Doamnă Preşedinte,

 

Nu sunt jurist de aceea nu voi utiliza termeni de specialitate in mesajul meu. Şi, dat fiind că sunt parte în acest proces, pentru a nu lăsa senzaţia că pledez în favoarea mea, vă rog să-mi permiteţi să pledez în favoarea dumneavoastră, a colegilor dumneavoastră de breaslă, a multora dintre cetăţenii acestei ţări.

 

Să ne imaginăm următoarea situaţie. Să presupunem că dumneavoastră (sau un alt coleg judecător) sunteţi propusă pentru a ocupa o înaltă funcţie într-o instituţie de nivel european, cum ar fi Curtea Europeană de Justiţie sau Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Plecaţi la Bruxelles, în calitate de candidat, pentru a fi primită de oficialităţi de prim rang ale Uniunii Europene.

 

În clipa în care coborâţi din avion aflaţi că un domn de care n-aţi auzit niciodată până atunci, pe nume Liviu Turcu, un membru marcant al fostei Securităţii, declară sus şi tare că aţi făcut parte din Centrul de Informaţii Externe al Departamentului Securităţii Statului, ceea ce înseamnă, în limbaj uzual, spion. Un jurnalist pe nume Marius Tucă garantează cu onoarea lui de ziarist veridicitatea acestei minciuni gogonate şi porneşte  prin televiziuni şi în gazeta pe care o conduce o campanie furibundă împotriva domneavoastră, rescriindu-vă biografia cu o fantezie pe care nu v-aţi fi imaginat-o niciodată.

 

Pentru a salva onoarea României, acuzată făţiş că introduce un spion în instituţiile europene, vă retrageţi candidatura. Vă reîntoarceţi acasă, colegii vă privesc cu neîncredere, dacă nu vă ocolesc de-a dreptul. Presa execută un adevărat carnagiu îndreptat împotriva numelui dvs, ştirea retragerii candidaturii din cauza unor suspiciuni privind apartenenţa la structurile informative ceauşiste este preluată de marile cotidiene şi agenţiile de presă din întreaga lume. Familia trăieşte un adevărat calvar şi cariera dvs. riscă să fie distrusă. Liviu Turcu şi Marius Tucă, satisfăcuţi că şi-au îndeplinit misiunea, se reîntorc la treburile lor, răzându-şi în barbă.

 

Aveţi încredere în justiţie şi îi chemaţi în judecată pe domnii Turcu şi Tucă, cerând dovezi ori, dacă nu, recunoaşterea calomniei. Procesul durează şase ani, timp în care, aşa cum era de aşteptat, pârâţii nu produc nici cea mai mică dovadă în sprijinul afirmaţiilor lor. În schimb, toate instituţiile abilitate certifică trecutul dvs. nepătat în ce priveşte relaţia cu structurile de represiune comuniste.

 

Nu vă rămâne decât să aşteptaţi cu încredere ca justiţia să scoată la lumină adevărul  şi să separe pe cei care au facut rău, în mod conşitent,  de cei care suferă consecinţele.

 

Stimată doamnă preşedinte,

 

Acest scenariu, aparent neverosimil, s-a petrecut în realitate şi el a dus la existenţa acestui proces. Prin soluţia pe care o veţi da, dumneavoastră va trebui să decideţi dacă o astfel de situaţie este pasibilă de sancţiuni de natură morală sau materială ori ea este firească şi merită încurajată printr-o soluţie de exonerare.

160 Responses to “După aproape şase ani, procesul meu cu Liviu Turcu şi Marius Tucă s-a încheiat. Aşteptăm soluţia. Un ultim cuvânt adresat instanţei de judecată”

 1. anca spune:

  Sigur ca sunteti sponsori. Din cand in cand va mai cumparati si dragostea celorlalti, nu? Sau, cel putin, incercati lucrul asta. Trebuie sa fie foarte trist. Va compatimesc.

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu puteti aranja cu Domnul Marga sa-i dea dracului o functie de director amaratului ala turbat de la A3(Valentin Stan) ca nu pot adormi din cauza cretinului(ca deh, nici meciuri nu se mai transmit, vaduv sunt, filmele sunt reluari vechi etc).

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cat pe ce sa uit. Azi dimineata am trecut pe la fata mea, pe Bulevardul Pieptanari. In fata casei ei ce vad? O cafenea liberala!In fosta locatie a Mic.ro, cea mai de “succes” teapa a conului Dinu(Patriciu). Frumos decorata pe afara, cu galben si albastru, inauntru niste mobile si ceva aparatura ITC cam demodate, dar inchis. Si ce vad? “Program de lucru cu alegatorii:L-V, 8.30-16.30. S si D inchis”. Cuuum? Ca la intreprinderile de stat?Maestre, ne dam cu stangul in dreptul. L-am sunat pe Cristian Olteanu, nu raspunde. Si-o fi schimbat omul telefonul.. Pai cum draq sa devenim principalul partid din Ro cu asa facatura. Atentie, mai sunt 8 zile de campanie electorala..

 4. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  lasa-l pe Stan! asta ne mai trebuie sa-i mai dea si lui o functie. Omul nu face nici un rau, vorbeste si el pe un fundal muzical (e rapper).

 5. Mihai ANDREI spune:

  @ lordul john
  Evoluţiile lui Stan nu sunt zmucituri de rap, ci episoade psihotice tratate rudimentar cu şocuri electrice.
  Mai bine recomandă-i prietenului nostru optimist serialul care m-a mai ogoit şi pe mine, tot la recomandarea ta.

 6. tudor spune:

  @lordul john
  @Maihai Andrei

  Intr o postare anterioara m am referit la schimbarea radicala a discursului lui stan valentin; aceasta coincide cu plecarea dlui melescanu la sie – se poate verifica “coincidenta”.

  Si mai interesant este faptul ca numitul valentin stan a fost “dat afara” de la externe tocmai cind melescanu era ministru.

  Sau o fi plecat cu transfer?

 7. tudor spune:

  @anca

  fa, nesimtito!

  prietena noastra emi a fost nevoita sa plece intr o tara straina ca sa si poata intretine copilul
  cine ti da tie dreptul sa i dai lectii?

  jegoaso!

 8. lordul john spune:

  @tudore

  Pastreaza-ti calmul si decenta! Poti sa transmiti aceeasi idee si elegant!

 9. Mihai ANDREI spune:

  @ lordul john
  Sigur că ai dreptate referitor la decenţă, dar în ceea ce priveşte calmul, e ceva mai greu. Nu e numai o chestiune de temperament, ci şi de “fus orar” – îmi pot imagina câteva motive “obiective” pentru care poţi fi mai puţin îngăduitor sâmbătă noaptea la unu fără un sfert !?! decât duminică dimineaţă la şapte fără un sfert.

 10. emi spune:

  Immagina! Puoi! Emi, pentru prima dată în viață ai descoperit că ai prieteni. Dezinteresați! Deștepți! Delicioși! Immagina! Puoi!

 11. emi spune:

  Bun găsit!
  luni, august 24th, 2009

  Iată-ne, aşadar, de acum înainte, într-o legătură directă. Vom putea spune deschis ce gândim despre lumea din jurul nostru şi dacă vom reuşi să ajungem împreună la o concluzie, va fi de ajutor pentru fiecare din noi. E important, într-o Românie plină de nelinişti, de ambiguităţi şi de dispute, să ştim că suntem cât mai mulţi care putem să ne întâlnim cu sinceritate şi, de ce nu, să ajungem la opinii comune.

  Tu, cititorule, poate că mă cunoşti deja, poate că te-am privit uneori, de dincolo de ecranul televizorului, poate că am împărţit împreună entuziasme şi deziluzii. Dar eu nu am avut privilegiul de a comunica direct cu tine. De aceea e posibil ca între noi să fi existat neînţelegeri, să te fi dezamăgit câteodată sau ideile tale care puteau fi preţioase pentru mine să nu se fi putut adăuga gândurilor mele. Vorbim uneori prea mult şi simţim prea puţin. Lipsa de comunicare însăşi poate crea, la rândul ei, neînţelegeri.

  Îţi voi scrie despre ceea ce eu cred că este important. Despre lucruri care este bine că se petrec într-un anume fel şi despre lucruri care este rău că se întâmplă aşa cum se întâmplă. Ca şi despre altele care nu se întâmplă, deşi ar fi bine să se întâmple. Eu am posibilităţile mele, din sfera politicii, să-ţi prezint cifre şi interpretări. Tu ai posibilităţile tale, pe care ţi le dă viaţa de zi cu zi, de a le compara cu realitatea pe care o înfrunţi. Sau poate că ai alte unităţi de măsură care se dovedesc mai exacte. Un om singur nu poate schimba lumea, dar poate avea o viziune despre lume şi, la urma urmei, a înţelege ce ţi se întâmplă este deja un început de victorie. Pe scurt, vom aşeza fiecare faţă în faţă viziunea sa despre lume şi le vom compara. Dacă ele se aseamănă, vom merge împreună înainte. Dacă ele se deosebesc, vom învăţa câte ceva unul de la celălalt şi ne vom aminti, atunci când ne vom reîntoarce fiecare la viaţa lui că mai e ceva de îndreptat astfel încât libertatea unuia să nu o afecteze pe a celuilalt.

  După 1989 am învăţat ce greu e să fii liber. Când nu mai poţi să dai vina pe cei din jur şi când înţelegi că asumarea la fericire e o asumare individuală. Blogul acesta va fi locul de întâlnire al nostru, al acelora care se încumetă să fie liberi.

  • @ all

   Iata unde am fost zilele astea de cand nu am mai rapuns ( adica de joi) : Suceava, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Medias, Orasul Victoria, Dumbraveni (Sibiu), Gherla, Borsa (Cluj) Cluj-Napoca si acum sunt in drum spre Iasi. Zilele ce vin merg la Pascani, Falticeni, Gura Humorului (din nou), Roman, Bacau, Focsani. Iar ultimele doua zile le petrec in comunele din colegiu. Asadar, nu am putut intra pe blog unde am vazut ca a fost o mare dezbatere care, asa cum se intampla adesea intre oameni, a capatat patima. Eu sunt de partea fiecaruia, pentru cate ceva anume. Sunt de partea lui Emi, pentru ca inteleg ce greu e sa traiesti, dintr/o data, viata altuia, atunci cand trebuie sa-l ingrijesti zi si noapte, cu atat mai dificil cu cat e o persoana cu totul straina si plina de capricii. Sunt de partea lui Cris pentru ca a impresioneaza cultura ei si felul in care stie sa fie prezenta acasa, desi lucreaza la 9000 de km departare. Sunt si de partea Ancai pentru felul lipsit de inhibitii in care isi apara ideile. Suntem o casa buna, si intr-o casa din caramizi si lemn oamenii se mai cearta,se mai plictisesc unii de altii, uite ca se intampla si in eter, printre nori.

 12. emi spune:

  Vă amintiți? Așa suna prima postare prin care ni se adresa domnul Varujan Vosganian, din august 2009…

 13. anca spune:

  Am fost acuzata pe nedrept, fara niciun argument. Am fost jignita si am tacut, dar voi ati continuat sa ma tocati. Am ripostat si ati ajuns la injuraturi. Va si mandriti cu asta… Va dati seama cat de slabi sunteti? Nu mai vorbesc de faptul ca un om puternic este capabil sa-şi ceara iertare cand greseste.

  Nu, domnule Vosganian, nu mai am nevoie sa fiti in niciun fel de partea mea. Mi-am imaginat, la inceput, ca veti fi de partea adevarului. M-am inselat. Aici n-a fost nicio dezbatere in ultima vreme, totul a plecat de la o acuza nejustificata si neprobata. Iar adevarul este unul singur. Sper ca judecatorii din procesul dvs cu Turcu si Tuca sa nu imparta dreptatea in felul in care ati facut-o dvs. acum. Ar fi mare pacat.
  Da, sunt o mucoasa, dar pt adevar m-as bate cu oricine. Indiferent ce pierd. Si la moarte m-as duce. Pe blog va fi insa doar o “moarte“ simbolica.

 14. cris spune:

  Domnisoara, degeaba iti dai pletele pe spate si te crezi printesa pe un cal alb. Discutia a pornit de la dumneata reactionind, nepotrivit, fara sa fii in nici un fel vizata, la o discutie intre mine si tiberiu si pe o tema pe care am discutat-o recurent timp de doi ani. I-ai jignit in bloc pe cei de pe blog, care nici nu participau la discutie, si ai tras dumneata o linie in care ii numesti intoleranti fara ca ei sa-ti fi spus nimic. Dumneata te-ai pus in aceasta pozitie. Ei doar au tras concluziile la comportamentul dumitale.

  Doresti sa fii centrul atentiei, putin iti pasa de discutiile de pe acest blog, toate trebuie sa se invirta in jurul dumitale. Nu te ataca nimeni, ai un amestec de paranoie si histrionism, te autovictimizezi la nesfirsit crezind ca iti sade bine si ca prostesti pe careva cu “lupta dumitale pentru adevar” Si arati din ce in ce mai rau.
  PS. Nu te obosi sa raspunzi, ma retrag eu, si nu ca dumneata care tot mori artistic de nu stiu cit timp si ca basescu care isi da demisia in cinci minute de nu stiu citi ani. Am sa urmaresc blogul, sunt alaturi de cei de aici, dar daca e singurul mod in care sa ii lasi pe ceilalti sa discute si blogul sa-si urmeze cursul, eu tac pina cind ai sa te potolesti dumneata cu isteriile. Vorba lui VV: paranoia fiind o boala individuala prefer republica parlamentara.

 15. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Pot intelege ca traiesti intr-un oras caraghios din toate punctele de vedere(desi unul cu staif istoric si arhitectonic;nici valoarea scolilor craiovene nu-i de lepadat). Dar nu pot intelege ce te-a apucat soro teleormana sa te certi cu toti liberalii cu staif de pe aici.

 16. liberalism spune:

  Tuca (show) a reaparut la tv dupa o perioada lunga de timp, sa ne relateze despre supravietuitorii (romani) ai Titanicului. Sper sa aiba bunul simt sa-si ceara scuze, si sa ne spuna cum a supravietuit dupa asemenea grosolanii si cum ramane cu onoarea sa de ziarist. Poate face si ceva dezvaluiri ca sa nu-i ramana onoarea patata. Ar fi interesant sa stim cine a fost capul acestei nedreptati.
  Sa speram ca in sfarsit vi se va face dreptate.

  • @ liberalism

   Asta n-a mirat si pe mine, Gadea, care stie bine ce-a facut Tuca, doar a facut-o la emisiunea lui, il gratula intruna si ii spunea ca ii e dor de el la televizor!

 17. @ aurel ian

  Nu cred ca Voiculescu avea vreun interes personal in treaba asta. E posibil sa i se fi facut ceva sugestii.

 18. @ aurel ian

  mi-am exprimat clar punctul de vedere cand a venit vorba de Dan Voiculescu.

 19. @ aurel ian

  Nu, ma refer la sentinta definitiva privind apartenenta la fostele structuri.