De astăzi lumea politica arată altfel

1. De astăzi, lumea politica va fi încărcată de un tragism pe care nu l-a avut pana acum. Ne-am confruntat cu fanatism, cu populism, cu nationalism, chiar si cu dramatism, cu tot felul de “isme”, dar este prima oară când in viața politica românească de dupa 1990 simtim tragismul.
2. Multi dintre noi nu sunt pregătiți pentru aceasta noua stare a politicii românești. Oameni politici si jurnaliști jubileaza in vazul tuturor la întâlnirea cu tragicul, doar pentru ca ceea ce este tragic s-a întâmplat unui dusman politic.
3. Nu luam in raspar deciziile instantelor. Ele sunt definitive si trebuie respectate. Sa nu uitam, totuși, ca in procesul acesta Parchetul a recunoscut ca nu are nicio proba directa a vinovatiei lui Adrian Năstase. Nu era prea greu ca dupa aproape o mie de audieri, sa se găsească si cativa martori care sa-l incrimineze. In lipsa unor probe directe, sentinta cu executare are o doza de severitate.
4. Presiunea mediatica a fost coplesitoare, pana la limita dezgustului. E posibil ca si ea sa fi contribuit la gestul limita al lui Adrian Năstase.
5. Mie nu mi se pare ca tentativa de sinucidere a fost gestul unui labil psihic ci, dimpotrivă, un gest de demnitate. Pentru Adrian Năstase, intrarea in inchisoare ar fi insemnat un sir intreg de umilinte, si el n-ar fi putut sa trăiască in acest fel.
6. Pentru clasa politica efectele sunt variate. Pe de o parte, oamenii politici vor fi mai precauti, vor înțelege ca nu sunt vesnici, ca pot da oricând socoteala si ca nu trebuie sa cada in pacatul trufiei. Pe de alta parte, lupta politica, cel putin pe termen scurt, va fi pe viața si pe moarte.

94 Responses to “De astăzi lumea politica arată altfel”

 1. alexis spune:

  Timpul, pentru dl. Nastase, va avea foarte multa rabdare.

 2. Eva spune:

  @Mihai ANDREI
  N-am vrut să te îngrețoșez, îmi pare rău, dar pe site-ul cu pricina sunt înșirați toți dușmanii personali ai lui TB, merită studiat pentru aflarea punctelor sensibile ale căpitanului. E posibil ca unul dintre aceștia să fie dispus azi să vorbească…

 3. Cu cine ati votat la prezidentialele din 2004? :)

 4. @VV
  Va multumesc pentru raspuns, de la dvs il stiam oricum, iar intrebarea e aproape retorica :). Eu am mai spus-o si aici si oriunde ca, oricat mi-as fi dorit acea schimbare, nu am putut sa o votez :)
  Oare ce va face TB cand va primi sentinta de n ani cu executare? AN a ales sa se execute singur…

 5. Observati ca nu am folosit conditionalul, doar o usoara nuanta de optativ :)

 6. Eva spune:

  Aleg să se sinucidă oamenii cu educație militară, care are la bază virtutea și onoarea. Filozofii aleg să-și ”poarte crucea”. De aceea am spus că nu cred că domnul Adrian Năstase a ales sinuciderea.
  Cât despre arma folosită… detalii. Dar ce știu eu, poate că nu degeaba i se spunea ”Arogantul”.

 7. un liberal optimist spune:

  @Corina Chiriac,
  Ca si tine am votat DA , NU basescu(culmea!, am votat AN).
  Cum mai merge PNL si USL la Iasi? Mai da-ne vesti..