Raportez cu mândrie: deţin cel mai glorios şi mai lipsit de suspiciune grad din Armata română: cel de sublocotenent

Permiteţi să raportez: am efectuat serviciul militar cu termen redus în perioada octombrie 1977 – iunie 1978 la UM 01256, în Caracal. Am primit, după un nou stagiu de două săptămâni, la sfârşitul studiilor universitare, în septembrie 1982, gradul de sublocotenent în rezervă. Cum de atunci nu am fost niciodată concentrat, în calitate de rezervist, am păstrat aceleaşi două steluţe pe umăr. Mărturisesc că am fost întrebat  – vă imaginaţi, mai ales pe vremea când eram ministru – dacă doresc să fiu înaintat în grad. Mi s-a părut însă că a fi înaintat în grad fără să parcurgi stagiile de pregătire aferente e doar un fel de-a confirma că îmbătrâneşti pe degeaba. Astfel încât, cel puţin din punct de vedere militar, am rămas sublocotenent, tânăr şi neliniştit.

 

Ce ne facem, însă, cu puhoiul de avansări din ultimii ani? Nu ştiu câţi generali are acum Armata Română, dar mi-e şi frică să întreb. Pot, însă, să vă dau o imagine asupra celui mai înalt grad din Armata Română, anume cel de general cu patru stele. În timpul monarhiei, am avut şase astfel de generali, înaintaţi în grad în vremea războiului sau pentru fapte din vremea aceea. În perioada comunistă am avut doar cinci, ultimul, Ion Ioniţă, ridicat în grad în 1971. După 1990 avem nu mai puţin de …55!?! Încât ai impresia că România a fost în permanenţă în război, ori că e una dintre marile puteri militare ale lumii. În ultimul deceniu au aparut şi generalii cu patru stele ai celorlalte forţe armate, nu doar ale celor terestre: cinci astfel de generali în aviaţia militară (cu cât mai puţine avioane, cu atât mai mulţi generali), trei la MAI, patru la SIE, doi la SRI, doi la Serviciul de Telecomunicaţii speciale, doi la SPP etc. Avem, n-o să credeţi, la o atât de puternică flotă militară, şi patru amirali cu patru stele! Inutil să vă mai spun că mai toţi generalii cu patru stele de la servicii au fost înaintaţi în grad pe vremea actualului preşedinte.

 

Nu ştiu cât e de adevărată lista coloneilor politici şi jurnalişti prezentată de Antena 3. Dar, dacă vom consulta lista generalilor, unde găsim oameni care n-au fost în viaţa lor pe vreun teatru de război, n-au parcurs etapele obligatorii de studiu şi de instrucţie, confundându-se campaniile militare cu campaniile electorale, e lesne de înţeles cam cum stă treaba şi cu coloneii. Cel mai interesant este că mulţi dintre aceşti colonei nici nu au fost militari de carieră, au fost rezervişti (atunci când, totuşi, au efectuat stagiul militar). Ca şi cum ai putea să iei Gheata de aur stând tot timpul în vestiare.

 

Nu înţeleg cu ce te poate încălzi faptul că, dacă tot eşti în rezervă şi ai depăşit vârsta de concentrare, ai umerii încărcaţi de grade militare. Ce importanţă are, doar nu eşti un hotel din Dubai, să te lauzi cu stelele. Onoarea castei militare trebuie respectată. Noi am avut doar trei mareşali (cu excepţia regilor, care primeau onorific acest titlu): Prezan, Averescu şi Antonescu. Am avut generali faimoşi, care au făcut faima Armatei Române. Avem şi acum generali de această talie, chiar dacă – din fericire – nu au participat la războaie care să adeverească acest lucru. Gradul de general, ca orice alt grad din armata română, trebuie respectat iar primul gest de respect este să îi asigurăm prestigiul. Când tipăreşti prea multă monedă, e inflaţie şi moneda îşi pierde prestigiul. Când confecţionezi prea multe decoraţii şi prea mulţi epoleţi, ai inflaţie de colonei şi de generali şi funcţia militară îşi pierde prestigiul.

 

Vedem generali făcuţi peste noapte, epoleţi care rodesc, ca sub o ploaie de stele. Colonei care au trudit doar la căputa cizmei domnului preşedinte, ca ea să stralucească mai bine. Rog pe toţi aceştia să se gândească la faptul că un soldat mort pe un teatru de război primeşte doar o avansare de un grad, post-mortem. Şi poate că atunci se vor ruşina şi vor da înapoi stelele care le luminează pe degeaba umerii costelivi, netrăiţi în onoarea militară.

73 Responses to “Raportez cu mândrie: deţin cel mai glorios şi mai lipsit de suspiciune grad din Armata română: cel de sublocotenent”

 1. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Prefect de acord cu dvs. maestre. Asa trebuie sa fie,asa e de bun-simt si asa e in firea lucrurilor. Ce ne facem cu puzderia de impostori avansati peste noapte? Cred ca domnul ministru Dobritoiu ar trebui sa faca o reevaluare a situatiei create. Gradele militare acordate abuziv ar trebui retrase de urgenta. Un individ ca Turcescu sa fie locotenent-colonel al Armatei Romane? Cum ne putem uita in ochii veteranilor de razboi,atatia cati mai sunt?Din pacate acest gen de impostura nu e singura care se manifesta in societatea romaneasca. Partidul National Liberal singurul depozitar si promotor al principiilor si valorilor liberale,are un rol important in asanarea societatii romanesti din acest punct de vedere. Ca sa putem depasi profunda criza morala in care se zbate Romania,trebuie de urgenta instaurata dictatura meritocratiei si a bunului-simt. Fara asta suntem pierduti. Daca nu facem ceva in sensul acesta,vor apare pe banda rulanta basesti,videni,berceni,turcesti si alte asemenea tipologii umane.

 2. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Ultima dvs. propoziţie e un simplu wishful thinking. Sigur că nu se vor ruşina – întâi de toate pentru că nu au această bună simţire – dacă ar fi avut-o, ar fi sesizat din start ridicolul situaţie în care s-au pus. Şi, mai ales, tipul acesta de oameni sunt de un cinism feroce – îşi spun cu seninătate că merită pe deplin acele grade pentru asiduitatea şi talentul cu care au lins rectul băsesc, ceea ce echivalează cu vârf şi îndesat ceva glorioase fapte de arme, în viziunea lor.

 3. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Nu uitaţi că România are totuşi militari în teatru de război, teoretic deci nu este pace… asta înseamnă că un anumit general cu 4 stele poate ajunge, conform legii, mareşal. “pentru merite militare exceptionale, in timp de razboi, Presedintele Romaniei poate acorda generalilor de armata gradul de maresal, care este cel mai inalt grad militar”.

  Deja avem un primar de sector care este de fapt primar general… :D Putem avea însă şi un preşedinte executiv mareşal de partid. :D

 4. geo spune:

  Ma aliniez si eu sunt sublocotenent,nu-mi doresc sa fiu colonel.

 5. epolitikon spune:

  @VV

  Eu vad multiple similitudini intre situatia din armata si cea din invatamant.

  Avem inflatie de generali si colonei care “taie frunza la caine” (dar care din pacate papa bani si servicii publice), avem inflatie de doctori cu activitate stiintifica recunoscuta international egala cu zero la patrat si studenti someri si 3 greseli gramaticale per paragraf CV.

  Acum, daca s-a ajuns la situatia ca Turcescu sa devina colonel desi nu a vazut in viata lui o popota, asta deja ne claseaza ca tara fruntasa in randul tarilor bananiere, cu regimuri politice tipic africane.

 6. dinu spune:

  @VV: ma vad nevoit sa va corectez. Aveti cate o singura steluta (cate doua stelute aveau locotenentii), asa ca va rog sa nu va dati mare :)

 7. lordul john spune:

  @VV

  Sunteti norocos, eu am ramas caporal pentru ca uitat cei de la CMJ sa faca inaintarea in grad dupa facultate.

  Eu m-am scos, in caz de ceva ma cer in compania dvs. Ce ne facem insa daca sef de regiment va fi colonelul Turcescu?

 8. Radu spune:

  @varujan nu mai aveti steluta (cum spune si dinu) ci trese.

  In alta ordine de idei acordarea asta de grade la apelul bocancilor (cum se spunea in anii 80 cand am facut eu armata) este o insulta pentru militarii de cariera.

  Ma gandesc in primul rand la un unchi al meu care a facut o cariera de ofiter de artilerie si a iesit la pensie colonel. Ulterior nu s-a zbatut ca atatia altii sa fie general in rezerva deoarece i se parea un gest contrar onoarei de ofiter. Exact ceea ce le lipseste indivizilor care si-au pus gradele pe umar.

 9. Tiberiu spune:

  @VV
  cohorta de “colonei” pedisti (evident de securitate si nu de armata ,caci nu poate primi grad militar cel care nu si-a satisfacut nici macar stagiul militar) este una din cele Mai tari dezvaluiri de presa care devaluie caracterul odios,asemanator regimului securist comunist.
  Am citit de nenumerate ori pe net informatii detaliate despre un Asa zis dosar al activitatii securiste a lui TB.Nu stiu daca acele informatii sunt reale,ceeace era stiut insa de oricine ca pe vremea comunistilor orice functionar superior activand ca diplomat sau in comert exterior avea implicit si grad de ofiter de securitate.Este cred o prioritate absoluta lamurirea acestor aspecte.

 10. Eva spune:

  Să trăiți! Permiteți să raportez, și eu tot sublocotenent TR, transmisiuni. Este cel mai mic grad de ofițer dar îl pot spune cu fruntea sus, e pe munca mea cinstită.

 11. Corina spune:

  @VV
  De niste trageri in poligon la PTAP si o lectie de montat mitraliera ce grad capat ? Trebuie sa ai si o arma presupun ca sa fii ofiter. La ce arma e dl. Turcescu colonel? Eu prefer ca dl. Oprea la divizia fashion ca ma mai pricep si, in plus, se pare ca as avea cele mai mari sanse sa ajung ministresa apararii :).

 12. Marius Bacau spune:

  @Tiberiu
  Perfect adevarat. Basescu nu putea lucra la Anvers in perioada comunista decat daca era securist. Toti capitanii de cursa lunga erau securisti. Ar trebui intr-adevar lamurite aspectele acestea. Mi-e greata de cei care acum injura comunismul uitand ca la un moment dat au fost slugi devotate.Dosarul Flota de asemeni este necesar a fi lamurit.Dar nu in mass-media sau pe forumuri,ci in mod oficial.Nu uita ca daca Basescu era arestat in mandatul presedintelui Constantinescu,nu ne mai asasina timp de aproape 10 ani. Dar pana la urma oricat de mult incerci sa te cateri pe scara sociala si sa-ti cosmetizezi imaginea,societatea sfarseste prin a te aseza acolo unde iti este locul. Asa trebuie sa se intample si cu Basescu.Sa cada masca si sa fie demolat mitul. Avem nevoie de adevar! Fara adevar nu putem cladi nimic.

 13. Kronstadt an der Graft spune:

  Bineînţeles că şi decoraţiunile astea pe care le tot împarte Băsescu sunt tot un fel de afront la siguranţa statului. Exact ca pe vremea lui Carol II, care era mare amator de parade militare şi de înaintări în grad dar când a început războiul mulţi dintre soldaţii români nu aveau nici echipament, nici muniţie, de nu ştiau nemţii ce să facă cu ei. Probabil că va veni momentul în care cei înaintaţi în grad sau cei cu doctorate să fie împărţiţi în două categorii, făcuţi înainte de 89 şi după. Principiul mediocrului, dacă nu se ridica le nivelul celor din jur îi trage pe ei la nivelul lui.
  În altă ordine de idei nu mă miră dar mă desgustă acest C.T.Popescu, alt ranchiunos de acelaşi calibru cu Băsescu. Se dă oripilat de gestul lui Năstase, că a vrut să scape de pedeapsă. Opinia asta mă face să îl trec definitiv în categoria proletarilor de presă. Bietul de el nu-şi poate explica că un om are şi alte idealuri în viaţă decât cele ale supravieţuirii cu orice preţ. Partea proastă este că un asemenea individ este ascultat cu mare atenţie de alegătorii lui Diaconescu, care după ce că sunt cum sunt mai şi strigă.

 14. florin spune:

  ..nu stiu ce i de facut cu lista lunga de fripturisti..ma rogrezervisti, dar cred c merita sa fie editat un mic album cu maretele realizari ale maritului conducator, basescianul Traian;.. la ceva vreme dupa revolutie am primit un albun co ororile revolutie; acum ca ne pregatim de o altfel de revolutie, a bunului simt, vrem sa avem un album cu faptele petrecute in guvernarea portocalie; incepand cu marinarul si podoaba de Eba…apropo, poate ne spune taticu’ daca EBA a plagiat lucrarea de diploma si unde a obtinut patalamaua..!?..si terminand cu podoaba de Elena ori Roberta;..vrem si noi un exemplar, sa povesti nepotilor;

 15. Corina spune:

  @VV
  In acest caz abandonez cariera de ministresa a apararii. N-am mai gatit de ceva timp. Ori sa-mi caut alta arma? E ceva cu gradinarit? As fi buna de ofiter activ la divizia trandafiri si bulboase :)

 16. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Pai daca e mister nu trebuie lamurit?

 17. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, tembelismul asta cu inflatia de grade este caracteristic regimurilor totalitare. La noi, insa, a existat si reversul situatiei. Dupa razboi, un unchi de al meu era colonel din copil de trupa, avea miltaria in singe. Dar , a fost seful bateriei de altilerie care a tras prima salva impotriva URSS si , din acest motiv , a fost degradat dupa 30 de ani de armata si serviciu pe doua fronturi. Aceasta a fost echitatea cretinilor comunisti si cominternisti !!
  Despre mine, ce sa spun, tot sublocotenent …

 18. Eva spune:

  Trist este că avem mai mulți ofițeri superiori decât soldați.

 19. epolitikon spune:

  @Radu
  Si eu tot sublocotenent dar n-am apucat tresele pentru ca nu se dadeau cadrelor in termen. Doar cadrele active aveau tresele.
  Teristii primeau doar stelute.

  De fapt, sublocotenent nu am fost decat 1 zi, cand mi s-a acordat gradul, pentru ca tot in ziua respectiva am fost trecut in rezerva si apoi…liber. Deci, nu mai aveam nevoie de trese :).

  Asta s-a intamplat acum vreo 11 ani.

  Respect pentru cei care au prins armata pe vremea lui Ceausescu.

 20. Eva spune:

  Mulțumesc pentru indiciu. Se pare că unii sunt dispuși să rupă misterul:
  http://haluci-nation.blogspot.it/2012/02/marin-antonescu-ofiter-die-seful-lui.html

 21. Eva spune:

  ”Dacă știi să citești printre rânduri
  Poate, vei afla o taină…”:
  http://mariusmina.blogspot.it/2009/08/basescu-un-dictator-aresteaza-oameni.html

 22. lordul john spune:

  @VV

  “Străbunii noştri nu vor fi fost atât de inculţi şi analfabeţi precum li se atribuie de mulţi; dar un vânt fatal se vede ca a suflat din vremuri imemorabile asupra oraşului nostru, vânt care n’a mai contenit nici astăzi încă a sufla din când în când, şi încă cu mai multă patimă şi vrajmăşie”

  scria la 1912 Nicolai A. Bogdan. Azi, după o sută de ani, vorbele lui mai sunt încă actuale.

 23. lordul john spune:

  @VV

  Maestre, va rog ca la sedintele si intalnirile conducerii PNL sa incercati sa introduceti o disciplina in terminologia comunicatorilor publici. Asa dupa cum noi spunem Partidului Democrat pe nume, adica Partidul Democrat, trebuie ca vectorii comunicationali ai PNL sa aiba un limabj comun. Nu e posibil sa demonstram cu dovezi ca Traian Basescu nu e “seful statului” ci Presedintele Romaniei si dna Gorghiu ori altii sa-l numeasca in continuare “seful statului”.

 24. tiberiu spune:

  @VV
  Sper ca Ponta nu va intra in jocul lui base.Hotararea CC se refera la faptul ca Presedintele Romaniei are indreptatirea de a verifica corespunderea candidatului pentru functia propusa. TB sa verifice ce vrea el,dar declaratia lui Hasotti nu tine loc de verificare.

 25. lordul john spune:

  @VV
  @all

  celor care treceti prin Iasi va recomand expozitia “Universitatea si Copoul in imagini de arhiva (http://www.muzeul.uaic.ro/ro.html) coordonata de Bogdan Maleon

 26. Eva spune:

  Istoria trebuie scrisă de istorici. Cred că aici avem o istorie credibilă și exactă:
  http://www.observatorcultural.ro/Cum-a-fost-innobilat-cacatul-la-Ateneu*authorID_114-pageID_2-authors_details.html

 27. hermann spune:

  Haideti sa ne apucam de treaba, sa ne trezim, natiunea ne asteapta, Ajunge! parca ziceam si eu acum cateva postari, sa vedem daca se va intampla ceva in bine!
  Eu zic sa incepem sa astazi pana nu va fi prea tarziu pentru toti!

  @VV
  O sa vedem cum peste cateva zile o sa imi dati din nou dreptate despre prietenul dvs. Puiu, cand vor aparea public toate manevrele in care a fost si este implicat, iar dvs. parca acum nicio luna ii tineati partea, ba mai mult, parca m-ati si certat ca pur si simplu am relatat din realitatea cotidiana…

  Destul!
  Publicat mai 27, 2012 General 73 Comments
  O scrisoare ce nu va ajunge niciodata la destinatar.
  Timp de opt ani, v-ati impus propria cultura – a urii, a inselaciunii si a calomniei. Prin retorica voastra, plina de incrancenare si de minciuni, ati demonizat pe oricine nu a fost obedient fata de proiectul vostru de indoctrinare, fie ca a fost prieten din propriul partid, sau adversar legitim din afara lui.
  Potrivit strategiei voastre de isterie si de minciuni premeditate, faptele au devenit nerelevante, iar acuzatiile voastre s-au transformat, instantaneu, in decizii de condamnare publica a celor care nu vi s-au alaturat sau nu vi s-au supus.
  Ati impus un incalificabil “mod de operare” – in ce priveste construirea de dosare -, prin falsificarea dovezilor, santajarea martorilor si inducerea in eroare a instantelor si a altor institutii ale statului, a caror misiune era tocmai aceea de a proteja cetatenii de manifestari abuzive.
  Ati transformat DNA, dintr-o institutie importanta a statului, cu misiunea de a lupta impotriva coruptiei si a proteja interesul public, intr-un instrument politic partizan, destinat hartuirii adversarilor politici din afara partidului propriu si a membrilor propriului partid – cei care nu se conformau deciziilor voastre.

  Ati abuzat, in mod sistematic, de puterea si influenta mass-media, inundand-o cu minciuni si calomnii, destinate infierarii publice a celor care nu faceau parte din grupul vostru de putere sau din clientela voastra.

  Ati mintit in tribunale si in public, in Romania si in afara ei, dar niciodata nu ati fost in stare sa dovediti vreo afirmatie sau sa prezentati dovezi convingatoare.

  Imi este foarte clar, nu cautati “infaptuirea justitiei”. Dimpotriva, obstructionati justitia si ati provocat mai multe daune sistemului nostru judiciar decat oricine altcineva inaintea voastra.

  De fapt, nu ati luptat si nu luptati impotriva coruptiei, ci o generati continuu.

  Din obsesia voastra de a va apara privilegiile cu orice pret si din frica pe care o aveti fata de democratie, ati uitat sa mai dati un sens guvernarii, ati creat haos si blazare in tara, oamenii si-au pierdut increderea in viitor si in forta solidaritatii. Ati pus semnul egalitatii intre interesul national si interesul de gasca. Ati incercat, si inca mai incercati, sa controlati tara prin frica si prin intimidare.

  Ati fost mai ocupati sa-i persecutati pe cei cu gandire libera din jurul vostru, decat sa lucrati pentru tara, sa o dezvoltati, sa imbunatatiti viata cetatenilor ei.

  Ati mers atat de departe incat sa mintiti, sistematic, prietenii Romaniei din afara granitelor ei. Ati indus in eroare ambasadorii straini de la Bucuresti, ati mintit prietenii nostri de la Bruxelles si ati inselat fundatiile internationale, reusind, in acest fel, sa va bateti joc de tara noastra si de poporul ei.

  Desi stiu ca aceasta scrisoare nu va ajunge niciodata la mintea si la inima voastra, eu totusi va spun: DESTUL! Opriti-va, inainte ca raul pe care l-ati facut si il faceti sa devina ireversibil.

  Poate ca nu veti intelege inca ceea ce va scriu acum. Cu timpul, veti intelege, poate…

  Ma consolez cu gandul ca poporul roman intelege si ca faptele strategiei voastre de minciuni si calomnii sunt scoase, in sfarsit, la lumina. Adrian Nastase

 28. Sfarma -Piatra spune:

  Domnule Vosganian, ati facut arest ? :) :) :)

 29. Tiberiu spune:

  @VV
  mi-e teama ca base il are la mana pe Hasotti cu ceva legat de lucrarile sale.Poate ca a facut “dosar” fiecarui membru marcant al opozitiei.

 30. epolitikon spune:

  @VV

  N-am spus ca era rau sa faci armata. Doar ca pe vremea lui Ceasca era si mai fain. Era armata. Statistic vorbind, cu cat armata a fost mai grea, cu atat amintirile sunt mai multe si mai frumoase…

  Pe vremea mea deja se indoise treaba serios. In fiecare weekend plecam acasa ca se reduca nota de plata la mancare, seara ieseam la discretie in oras, etc.

  Stiti care a fost marele castig al armatei?
  A fost ultima etapa cand mi-am facut prieteni adevarati…

 31. andrei spune:

  Ati vazut cum i s-a facut frica lui Basescu cand Antonescu l-a amenintat cu suspendarea daca nu respecta legea si nu se achita de indatoririle constitutionale?
  S-a dovedit inca o data, daca mai era nevoie, ca Basescu nu e nicidecum un om puternic, cum ziceau pupincuristii lui, ci un las, un om de nimic si un vierme.
  Vorba domnului Ciorbea, cand se vede jos se gudura pe langa cei puternici, iar cand se vede pe cai mari sare la beregata.
  Asta nu e comportament de om puternic, ci de vierme.
  E un las.

 32. tiberiu spune:

  @aurel
  Cu tot respectul dar o persoana care este numai absolvent de liceu(in cazul tau) nu este in masura sa judece ce este ala un doctorat si nici un plagiat intr-un domeniu pentru care ai ZERO INTELEGERE.
  Lasa pe oameni mai destepti si mai pregatiti ca tine s-o faca.
  Aberatiile pe care le sustii reflecta intradevar “curentul agreat de prostime” iar persoanele de pe acest blog nu sunt publicul care sa se lase prostit de o propaganda ta de 2 bani.Promoveaza intai demisiile lui Kovesi si Anastase.
  Tactica cotrocenilor este sa arate “paiul din ochiul altora” ca sa uitam de “copacii din ochii oranjgutanilor” hoti si incapabili.
  Efort zadarnic, ati fost stersi de pe harta judetelor si veti fi stersi definitiv de pe harta politica.

 33. tiberiu spune:

  @aurel
  Ar fi trebuit sa constati ca temele lansate de la cotroceni nu ne intereseaza nici cat negru sub unghie, in schimb suntem f.intereseati de tema schimbarii grabnice a locatarului de la cotroceni fara care, suntem convinsi, Ro. ar avea un traseu ascendent.
  “mane,tekel,fares” guvernarea portocaliilor a esuat total,a fost cantarita de cetateni si ati fost stersi de pe harta Bucurestiului si de pe cea a consiliilor judetene si urmeaza excluderea pedeului compromis de pe harta politica.
  Este randul USL si sa dovederasca ce pot si comicariile gastii de guvernanti ratati sunt zadarnice.

 34. andrei spune:

  Ce iesire demna de regnul animal din care face parte a avut azi Monica Macovei !
  La ce sa te astepti de la un fost procuror comunist asupra careia planeaza suspiciunea de implicatie in afaceri de mare coruptie precum Tigareta 2 si care a inteles sa practice o justitie selectiva atacand permanent coruptia din alte partide numai pe cea din PDL nu.
  Asta in conditiile in care PDL a avut cei mai mari corupti din istoria post-decembrista.
  Doamna Macovei va trebui sa dea socoteala pentru comportamentul sau in fata legii.

 35. andrei spune:

  Si mai e o problema.
  Eu stiu ca doamnei Macovei ii cam place rachiul dar ar putea macar cand da declaratii politice sa fie si ea un pic mai treaza.

 36. Sorin Musat spune:

  BREAKING NEWS Scandal de proportii la constituirea Consiliului Județean Caraș Severin , PSD a părăsit sala de ședințe

  UPDATE 1 declarații președintele PSD, Ion Mociolcă:

  Legat de această stare de fapt, președintele PSD Caraș Severin, deputatul Ion Mocioalcă, a declarat că ,,am asistat la o tentativa de omorâre a protocolului USL în Caraș Severin. Acest lucru s-a mai întâmplat și în alte părți, dar în Caraș Severin, se vrea ca toate funcțiile să aparțină și să fie coordonate de o singură persoană. Ne chinuim de trei săptămâni, dar cu domnul Frunzăverde nu am putut realiza o întâlnire pentru a discuta în final ca între formațini politice ce formează USL.
  Faptul că această propunere a PNL apare direct în plenul ședinței de constituire a CJ, fără o discuție prealabilă, fără nici o consultare- denotă o tentativa de spargere a Protocolului. Nu suntem de acord cu așa ceva și am semnalat această situație conducerii PSD.
  Părerea mea este că aici este vorba despre altceva, că de fapt, domniile lor nu sunt mulțumiți de rezultatul f bun obținut de PSD la alegeri. Cred că există o anumita frustrare.
  Oare ce se încearcă aici? Cu toate că facem parte din USL, cu toate că avem majoritatea în CJ, acum se încearcă structurarea unei noi majorități- se încearcă formarea altei majorități de fapt. Oare de ce? Lăsăm presa și opinia publică să ghicească răspunsul.
  Legat de amenințările la adresa mea, vreau să vă spun că asemenea amenințări am mai avut și când eram mai slabi- mă refer din punct de vedere politic. În alegeri nu aștept ajutorul nimănui, ci doar al electoratului, iar despre spargerea USL, așa cum spuneam, îi lăsam pe cei din afară să judece cine dorește acest lucru. Și încă ceva: mai voalat am fost amenințat că nu voi mai ajunge deputat. Poate domnul coleg de alianță mă va sprijini să ajung ministru”.

 37. Sorin Musat spune:

  Bineinteles cs niciun liberal nu intra in calcule pt a ajunge vicepresedinte.

 38. PAPASTRATOS spune:

  DOMNULE SENATOR,
  In calitatea mea de pensionar “nesimtit” va pot spune ca, gradul de sublocotenent este cel mai puternic grad militar el fiind asimilat tineretii, si fortei determinate de existenta, la presiune maxima, a sangelui in instalatie. Asa ca, FITI MANDRU DE ACEST GRAD !

 39. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Dacă tot vorbim de armată de atâta timp… În calitatea mea de cetăţean aş vrea să ştiu şi eu ceva legat de armată.

  România tot participă militar la acţiuni ale NATO şi ONU. Pretextul pentru acţiunile NATO din Irak, Afganistan, Libia, Egipt şi aşa mai departe… este legat de aducerea democraţiei în nişte state totalitare, controlul asupra armelor chimice şi nucleare…

  Aş fi interesat să ştiu în ce măsură statele acestea, care au suferit foarte multe pierderi materiale şi umane, merg spre un generic “mai bine” şi “mai normal”.

  Se poate cere un raport în urma unei interpelări parlamentare?

  România cheltuie militar pe timp de pace şi ceva urmări ar trebui să fie. Mie nu-mi pare că aceste ţări merg spre “mai bine” şi nici nu-mi pare că au devenit democratice. Poate însă mă înşel, de aceea aş fi interesat să ştiu care este părerea statului român. Efortul nostru financiar are beneficii?

 40. Bibliotecaru spune:

  Şi dacă tot am vorbit despre asta, eu mă întreb dacă poate apăra armata română graniţa României în măsura în care în apele teritoriale române se braconează “în draci” fără ca nimeni să poată pună stavilă acestui fenomen. Aşa cum se “strecoară” un vas turcesc care pescuieşte calcan, se poate strecura şi un vas cu droguri, ţigarete, lansatoare de rachete, bombe atomice… orice.

  Nu îngrijorează pe nimeni insecuritatea maritimă şi fluvială a graniţei româneşti?

 41. Tiberiu spune:

  @VV
  Consider ca in cazul tezelor de doctorat cadrele didactice care au indrumat doctoranzii ,precum si membrii comisiilor de de examinare trebuie sa-si assume integral responsabilitatea pentru lipsa de rigoare a respectivelor lucrari,prin neprecizarea in subsolul paginilor a suede or citate.Este ilogic ca d-l prof.Diaconu sa prefateze teza de doctorate fara a constant lipsa de rigoare academica.
  oricum aceste cazuri mediatizate din considerate politice trebuie sa faca obiectul unei serioase analize autocratice ale cadre or didactice care indruma doctoranzi.La urma urmei doctoranzii sunt studenti care trebuie sa satisfaca cerintele academice pe care indrumatorul si membrii comisiei le impun.Aceasta asumare clara de responsabilitati (care oricum se impune) din partea corpului profesoral rezolva o problema politica serioasa.Va rog sa incercati sa promovati acest gen de asumare fara echivoc care sa reduca presiunea de pe respectivii doctoranti.

 42. lordul john spune:

  @bibliotecaru

  unul dintre vasele turcesti arestate de Paza de Costa au fost eliberate printr-un telefon venit de la Bucuresti din zona cotroceni.

 43. tiberiu spune:

  @VV
  In legatura cu recentele escaladari privind delegatia la Bruxelles trebuie insistat pe Litera Constitutiei asa cum a facut-o base si anume in atributiile politicii externe
  ARTICOLUL 91
  (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern,
  Deci Negocierile Internationale sunt de competenta exclusiva a guvernului o spune negru-pe alb Constitutia fara echivoc.
  Nu este vorba de o reprezentare pur onorifica ci de una care are ca scop negocieri interstatale pentru care presedintele Nu Este mandatat conf. Constitutiei.Trebuie bagat in capul oamenilor acest aspect esential.

 44. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @All,
  Am lasat-o si eu mai la urma cu comentariile. Eu sunt capitan in rezerva cu toate stagiile si cursurile, mai lungi si mai scurte incheiate. Au fost multe propuneri de a fi activat inca de pe timpul socialismului glorios. M-am abtinut mereu de a face pasul decisiv dintrun singur motiv:senzatia ca cei care faceau achizitii de tehnica militara ori erau idioti ori erau cumparati. Pur si simplu nu doream sa-mi incarc constiinta. Este interesant ca Poantei i-a scapat iar un porumbel urat din gura:”Nu putem cumpara decat F16″. Poanto esti idiot sau ce?

 45. Bibliotecaru spune:

  @ lordul john
  Deci favorizarea infractorului… :D

  Sigur, dar România va trebui să aibă pază de coastă şi după ce se schimbă preşedintele.

 46. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Atunci nu mai vreau în NATO şi nici în Spaţiul Schengen, nu vreau ca alte naţii să apere spaţiul naţional românesc.

 47. Eva spune:

  Dar de ”armata domnilor Oprea și Băsescu” cine ne apără?

 48. Piticul Prono spune:

  VV,
  Astept un gest de normalitate, sa aud ca s-a deschis o ancheta la MAPN pentru aflarea vinovatului scurgerilor in presa. Oare USL va face la fel ca PDL, sa de drumul pe email la jurnalisti la fragmente din dosare ? O sa faca si USL din justitie si corectiile abuzurilor un circ media?

  In rest, nu e mare noutate, de Iordanescu, Oprea si Ontanu se stia déjà. Pentru porcarii din asta PNL s-a aliat cu PSD, nu din dragoste sau ideologie.

  Stiu ce le poate pielea, sa vedem cum a fost vamuita de PDL inzestrarea armatei, exporturile de arme si fondurile serviciilor secrete, presupunerile mele. Sa vedem daca vor fi depistatea toate conturile off shore, care banui ca sunt mai pline acum decat pe vremea impuscatului.

 49. tiberiu spune:

  @VV
  Nu pot fi de acord ca estye o neclaritate a exprimarii Constitutiei
  in atributiile presedintelui pe politica externa precizate la
  ARTICOLUL 91
  (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, NEGOCIATE DE GUVERN

  Se spune negru pe alb ca NEGOCIEREA ESTE DE COMPETENTA GUVERNULUI.Nu este loc de intors

  • @ tiberiu

   Nu te incapatana. La Bruxelles se negociaza in mare parte directive, nu tratate. Sau atitudini politice. Dar ne certam degeaba. Si eu cred ca primul ministru trebuie sa mearga.

 50. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  De cine se păzeşte graniţa României? Asta este întrebarea?