CSAT nu va lamuri lucrurile in privinta reprezentarii la Bruxelles

Nu inteleg de ce unele agentii de presa invoca reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, ca fiind ultima speranţă de a se ajunge la o înţelegere cu privire la reprezentarea României la Consiliul European. Cam asta declara deunăzi şi ministrul de Externe, Andrei Marga. Cei care o afirmă nu ştiu cum funcţionează lucrurile în CSAT. Acolo nu se votează, hotărârile se iau prin consens. Aşadar, singura variantă, pentru întâlnirea de azi a CSAT, nu e o posibilă înţelegere, ci o ceartă în plus. Lucrurile au ajuns prea departe pentru ca vreuna dintre părţi să dea înapoi.

S-au pronunţat atâtea minţi luminate, încât părerea mea nu ar adăuga prea multe. Am, totuşi, o întrebare către cei care socotesc că prezenţa preşedintelui este legitimă, câtă vreme, spun dânşii, la Bruxelles se dau direcţiile de politică generală pentru ţările membre. De când preşedintele României dă direcţiile de politică generală? Şi în ce domeniu? În fiscalitate? În politicile sociale? În educaţie ori sănătate? Nu cumva direcţiile de politică generală sunt date în programul de guvernare şi acceptate de Parlament? Fireşte că , dacă ne gândim la politica externă şi la politicile militare, preşedintele are, în calitatea sa de reprezentant protocolar al statului şi de şef al armatei, o seamă de atribuţiuni pe care nu i le contestă nimeni. Dar când vorbim de celelalte chestiuni, ce ţin de politica monetară ori de cea fiscală, de piaţa forţei de muncă sau de chestiuni de convergenţă reală ori nominală, preşedintele nu are nici expertiza necesară şi nici atributele constituţionale de a hotărî ori de a aplica astfel de politici. El ar fi, în cel mai bun caz, doar un intermediar între Bruxelles şi autorităţile abilitate de la Bucureşti, anume Parlamentul şi Guvernul. Viitoarea Constituţie va trebui să lămurească definitiv lucrurile şi să ne transforme într-o republică parlamentară (cu nostalgii monarhiste).

Cât despre mine, aş fi preferat ca la CSAT să se dezbată şi chestiunea Hidroelectricii, poate atunci o să pricepem şi noi ceva din ce se întâmplă cu această companie.

29 Responses to “CSAT nu va lamuri lucrurile in privinta reprezentarii la Bruxelles”

 1. Marius Bacau spune:

  Domnule Varujan,consider ca presa acorda o importanta exagerata temelor generatoare de razboaie intre cele doua palate.Parlamentul a transat problema reprezentarii Romaniei la Consiliul Europei. Exista teme mai importante necesare a fi supuse discutiilor in CSAT asa cum bine ati subliniat. Guvernul trebuie sa se apuce de treaba serios. Asteptarile populatiei de la acest guvern sunt mari si nu avem voie noi liberalii sa gresim. Si sa nu-i lasam nici pe pesedisti sa greseasca,sa pice in populism sau sa tolereze practicile tip baron local din teritoriu. Eu cred ca daca USL se va destrama,va fi numai din cauza PSD. Stiti mai bine decat mine ca am dreptate.

  • @ Marius Bacau

   Parlamentul nu a transat chestiunea, caci nu e de competenta Parlamentului. Parlamentul a dat o hotarare care exprima pozitia sa, dar care nu are efecte juridice.

 2. lordul john spune:

  @VV

  Aveti perfecta dreptate

 3. Bibliotecaru spune:

  Eu tot nu pricep de ce nu încep dezbaterile despre Hidroelectrica prin comisiile parlamentare?

  • @ Bibliotecaru

   Parlamentul mai mult nu lucreaza acum, iar comisiile nici atat. Iar comisiile parlamentare au fiecare doar cate trei experti. E nevoie de o expertiza solida pentru a evalua asa ceva.

 4. Marius Bacau spune:

  Multe ar trebui sa inceapa,nu inteleg de ce se consuma energii in dispute inutile. Sunt extrem de multe de facut in economie si nu numai. Educatie,sanatate,etc.

 5. Marius Bacau spune:

  Basescu a sesizat CCR in privinta reprezentarii Romaniei la Consiliul Europei. CCR se va pronunta miercuri.

 6. @VV
  Basescu a sesizat si ca are un orgoliu patologic? Nu cred ca e de competenta CSAT sau CCR. Sau ar putea fi! V-ati gandit ca la mintea lui bolnava si deloc putina ar fi putut sa-si propuna sa va cheltuie energia necesara unei bune guvernari in astfel de situatii penibile si de uzura. Suntem constienti cu totii, si base cu atat mai mult, ca o buna guvernare e cea mai buna campanie pentru alegerile din toamna.

 7. Marius Bacau spune:

  @ Corina
  Ai perfecta dreptate. Asta ma nelinisteste si pe mine deocamdata. Basescu uzeaza energia Guvernului in suete de doi lei si in felul asta nu ii lasa posibilitatea de a se concentra asupra chestiunilor cu adevarat importante. Pana in prezent Guvernul nu a facut mare lucru,doar a schimbat oamenii PDL din ministere si deconcentrate cu oamenii USL. Nu de fiecare data a fost respectata promisiunea ca numirile nu se vor mai face pe criterii politice. Au fost numiti si politruci la sugestia unui baron local care a inregistrat un scor bun in alegeri. Nu e chiar in regula

 8. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Acum ca Dl Voiculescu si-a dat demisia din Senat ,pt ca Senatul pare sa apere Evazionistii, ce se se v-a intimpla cu majoritatea USL?

  Ii coopeteaza PNL pe Udrea, Macovei, Boc si Videanu pt a reface majoritatea?
  Cu astia din urma PNL ar pune-o de o Placinta PNL-PDL indeplinind marele vis al cirmaciului suprem de unire a dreptei.

 9. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Dupa opinia dvs. cum se poate iesi din situatia creata de disputa privind reprezentarea Romaniei la Consiliul Europei?Pentru ca daca hotararea Parlamentului nu are valoare juridica,atunci nu-i creaza lui Basescu obligatia de a o respecta.Pe de alta parte cunoscut fiind servilismul onorabililor judecatori de la CCR,este posibil ca decizia acestei instante sa-i fie favorabila lui Basescu. Ce se intampla atunci?
  In alta ordine de idei,consider ca Guvernul ar trebui sa faca agenda publica si nu Basescu. Deocamdata vad ca Basescu face agenda publica si da teme de dezbatere Guvernului,presei si societatii civile. In acest timp problemele importante raman nerezolvate si asta nu e bine. Vin alegerile parlamentare si daca dezamagim sa nu ne miram ca cetatenii vor vota ca disperatii cu Dan Diaconescu si PP-DD. Dvs. ce ati face daca ati fi un membru marcant al Guvernului sau chiar premierul Romaniei?

 10. Marius Bacau spune:

  Oamenii nostri din teritoriu asteapta sustinere din partea Guvernului in proiectele pe care le deruleaza. Profesorii asteapta masuri reparatorii,medicii la fel. Nivelul de asteptare este extrem de ridicat.
  Pe de alta parte am inteles ca dna Andronescu va fi iar ministru. Cu tot respectul pentru dumnneaei consider ca ar trebui sa refuze. Am vazut ce a facut si…… . Daca imi amintesc bine,ideea lui Crin era ca toti ministrii sa fie noi. Perfect,dar dna Andronescu a mai fost. Daca tot s-a trecut peste aceasta idee,de ce nu sunteti dvs. ministru? Eu as vrea sa fiti,ati demonstrat ceva in perioada in care ati fost ministru pe un portofoliu extrem de greu(economie si finante). E ceva ciudat aici.

 11. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Dacă există voinţă, vin oamenii şi la comisii. Mai ales că aceste comisii nu intră în vacanţa, ca parlamentul. Vor însă parlamentarii să-şi facă treaba?

 12. Bibliotecaru spune:

  Dacă parlamentarii nu vor să-şi facă treaba, poate că ar fi mai bine să rămână acasă şi să lase pe alţii care vor să facă treabă. Dacă nu se mai găsesc alţii, candidez eu, numai spuneţi-mi că e nevoie… Eu unul aş veni la comisii şi în plen şi oriunde e nevoie numai şi numai pentru că aş avea o demnitate de apărat. Că d’aia parlamentarii sunt demnitari.

 13. Tiberiu spune:

  @all
  Art.91 da mandat constitutional de a duce negocieri pe plan international excusiv GUVERNULUI.Acelasi articol stipuleaza ca singurul mandat al presedintelui in relatiile externe este sa semneze ca notarul ce stabileste guvernul prin negocieri.
  Art.80 in care se refera obsesiv base spune ca presedintele “reprezinta statul roman” are sensul evident ca “simbolizeaza statul roman” nicidecum acela de a reprezenta statul roman in mod exclusiv la toate manifestarile internationale politice,culturale,sportive etc.
  poate ca base doreste sa ne reprezinte si la Olimpiada ca unic reprezentant al tuturor ramurilor sportive.Ce ziceti de ideea lui base ca reprezentanta in echipa de gymnastica feminina.Base dansand gratis pe barna .O caricatura in acest sens ar fi cred amuzanta- o caricatura de presedinte.

 14. epolitikon spune:

  Eu propun sa ne reprezinte Nadia Comaneci…

 15. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Comisiile nu ar trebui să se implice în declararea insolvenţei, comisia ar trebui să descopere mecanismele prin care Hidroelectrica a fost împinsă în insolvenţă, să descopere de ce s-a ajuns la concluzia că trebuie să se finanţeze prin creşterea capitalului prin emitere de acţiuni (care urma să fie “cu dedicaţie” pentru cineva şi nu “pe bursă”)… şi altele la fel. Şi după ce mecanismele sunt descoperite, comisia ar trebui să gândească cum anume să modifice legea încât astfel de lucruri să nu mai fie posibile.

  Eu cred că acest sistem prin care statul numeşte nişte reprezentanţi prin firmele de stat care nu-şi fac treaba dar îşi iau banii… trebuie regândit cumva.

 16. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Să avem iertare, eu nu vorbeam despre management ci despre Consiliul de Administraţie şi Asociaţia Generală a Acţionarilor, adică exact de acele posturi care sunt privite de politicieni drept “sinecuri”, posturi gras plătite care nu implică nici măcar obligaţia prezenţei.

 17. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Înseamnă că am fost manipulat… Citeam în Jurnalul Naţional că:

  Tudor Serban – 47.762 lei pe an ca reprezentant al statului in CA la GDF SUEZ

  Romeo Medan – 80.355 lei pe an ca membru in CA la Fondul Roman de Contragarantare

  (http://m.jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/cel-mai-mare-salariu-de-la-stat-din-romania-vezi-la-ce-suma-s-a-putut-ajunge-in-anul-trei-al-crizei-610795.html)

  • La companiile de stat indemnizatia de CA e 47 de lei pe luna, adica 564 lei pe an. Probabil ca dna Sla la Transgaz a avut trei CA pe luna (?). Celelalte sunt la firme private unde statul mai e actionar.

 18. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  30 mai 2012 -> “Nicio persoană împuternicită a statului nu va mai putea face parte din mai mult de un consiliu de administraţie sau adunare generală, participare plătită cu indemnizaţii importante. Măsurile de austeritate trebuie să se aplice şi celor care conduc Guvernul”, a spus Ponta, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

  (http://www.rtv.net/un-reprezentant-al-statului-nu-va-mai-putea-face-parte-din-mai-multe-ca-sau-aga_30460.html#ixzz1yuzX3OMo)

  Domnule Vosganian… mi simt manipulat… informaţiile pe care le am sunt contradictorii.