D-ale privatizării

Mai că nu a existat vreo televiziune care să nu mă fi invitat la acest final de săptămână să particip la emisiunile de dezbateri. Subiectul anunţat era, vă imaginaţi,  privatizarea Oltchim. Am refuzat toate invitaţiile care mi s-au făcut. Este peste puterile mele să iau parte, măcar şi în calitate de comentator,  la o astfel de comedie.

Am înţeles că, privatizându-se, Oltchim a trecut din proprietatea poporului în proprietatea poporului. Ce fel de privatizare o mai fi şi asta, mi-e greu să înţeleg. Cei care au decis vânzarea combinatului către Dan Diaconescu susţin că dânsul a oferit toate garanţiile că are banii necesari. Şi mai are nişte investitori ascunşi, care se vor ivi la momentul potrivit. Cum să privatizezi un combinat ca Oltchim cuiva care nu are nicio expertiză în domeniu şi doar ameninţă că investitori misterioşi? Şi care susţine că va achita zecile de milioane de euro cu un fel de taxă pe telespectator? Cine poate crede că vreun investitor serios se asociază cu un proprietar care anunţă deja că va da acţiunile salariaţilor?

Cu siguranţă că salariaţii nu vor înghiţi gluma asta şi vor continua să-şi ceară drepturile salariale. Chiar dacă Guvernul, în contul salariilor, îi va trimite să o caute pe Elodia, nu cred că muncitorii vor accepta aşa ceva.Până la urmă, obligaţiile combinatului vor rămâne tot în sarcina Guvernului, în timp ce Dan Diaconescu va inventa tot felul de motive imaginare pentru a nu plăti banii şi pentru a se juca de-a telenovela până la alegeri.

Faptul că licitatia a putut avea un pretendent ca Dan Diaconescu nu e, până la urmă, vina lui. El face ce ştie să facă, adică să vândă iluzii celor care sunt dispuşi să le creadă. Nu nţeleg, însă, cum de licitaţia nu a avut unele condiţii care să evite o astfel de situaţie. Dacă mergi la alimentară, fiecare cârnat are preţul lui. Plăteşti şi pleci cu el. Nu te întreabă nimeni cine eşti, mai ales că, în scurt timp, cârnatul va sfârşi într-un cazan cu fasole sau în sfârâitura unei tigăi. Otlchim nu este, însă, un cârnat. Nu poţi să-l dai oricui, numai pentru că zice că are bani să-l cumpere. Viitorul proprietar trebuie să aibă şi bani să plătească datoriile, să aibă priceperea să retehnologizeze combinatul, să dispună de o cotă de piaţă, ca să poată vinde produsele, să aibă prestigiu pentru a atrage şi alte resurse financiare, prin bursă, de pildă.

Privatizarea Oltchim, aşa cum s-a derulat, este o farsă. E cea mai tristă dovadă că România nu are o politică industrială şi că singurul mod în care înţelegem competitivitatea nu este dimensiunea ei economică, ci dimensiunea ei electorală. În care cu cât dăm mai mult poporului, cu atât poporul rămâne mai abitir cu mâinile goale.

150 Responses to “D-ale privatizării”

 1. tiberiu spune:

  @VV
  In cloaca politica actuala intuiesc(n-am informatii) ca Oltchim este parte a unui joc politic de anvergura(nu ma refer la jocul lui DD, el fiind doar pion).Vom vedea daca instinctul ma insala sau nu.Adevarul se va releva cred curand.

 2. cipslim spune:

  Cu miscarea asta PPdd a rupt de la gura PSD o halca mare de electorat. PP-DD are garantat 12% in parlament. La ponderea asta banii curg spre el in pas alert de la diverse corporatii, persoane private si investitori paranoici.
  Cu 12% din Parlament (doamne feri de mai mult) DD va joaca pe degete si pe voi si pe ailalti, indiferent de ce spuneti dvs acuma, dupa alegeri o sa va dati pe langa ei ca fiind garantul stabilitatii.
  o sa fie 4 ani cranceni…

 3. cipslim spune:

  ma refer ca partid nu ca dvs personal o sa va umiliti, dar dialogul PNL-PP-DD va fi 100%

 4. Eva spune:

  Eu cred ca DD a jucat la cacialma, pentru a ridica pretul Oltchim si pentru procentele electorale. Chiar daca strange bani sa plateasca licitatia, nu va putea reporni prea usor activitatea.
  Si daca a jucat la cacialma, in spatele lui nu poate fi decat cineva care se pricepe la alba-neagra si nu mai are nevoie de aiurit.

 5. Eva spune:

  Va intrebati care ar fi scopul? Ca de obicei, distragerea atentiei.

 6. Mihail spune:

  1.Din raspunsurile domnlui Vosganian am inteles ca zbarniitorile alea de F16 sunt foarte bune, mai ales ca din fix de aceeasi suma luam mai putine decat ne-au oferit chiar americanii.
  Domnul senator spune ca nu pot fi toti multumiti.
  Eu cred ca aeroplanele din Portugalia sunt din aur, avand pe bord cate o fotografie tridimensionala a domnului Barosso.

  2. Tot din raspunsul domnului senator, inteleg ca chestiunea cu ascultatul domniilor lor “nu poate ramane asa” .
  Gata, acum m-am linistit !

  Stie cineva numarul de telefon al domnului Ghise ? Intentionez sa-l rog, pe dumenalui, sa faca ceva si-n privinta asta.

 7. Pacala spune:

  @VV
  maestre, cunosc procedura, se decide in CSAT si apoi guvernul prin ministerul apararii intocmeste documentatia care este avizata dupa caz de guvern, parlament etc. Problema mea are mai multe parti:
  1. monetar-bugetara – daca zicem ca si guvern ca ne imprumutam marind deficitul de cont curent si acoperindu-l cu bani din credit FMI, pentru finantarea printre altele a bugetului de asigurari sociale (pensii si salarii – acoperirea nedreptatilor facute de marinar), inseamna ca nu avem destule lichitati, pe scurt nu avem bani;
  2. politico – investitionala: pentru a avea lichitati mai bune la buget, s-au reevaluat investitiile cu alocari guvernamentale si s-au oprit cele nefezabile, care nu au sanse de finalizare rapida si care erau bani pentru partid;
  3. morala: luam avioane la mana a doua, la care mai investim ulterior in mentenanta si sisteme de lupta, fara o licitatie deschisa si transparenta, desi este subiect public ca importanta. Plus ca facand un calcul matematic rezulta 55,5 mil dolari per avion, adica vreo 40 mil EUR/avion. Avem alternative – da, sa facem o treaba profesionist, transparent si sa ne uitam la alte tari ce decizii similare aleg – leasingul. Cum face Cehia, cumpara in leasing Grippen http://militar.infomondo.ro/actualitate/cehia-vrea-sa-extinda-contractul-de-leasing-cu-suedia-pentru-avioanele-gripen.html#more-12625

  In plus, avem urmatoarele aspecte:
  a) avioanele noi au pret mai mic de mentenanta
  b) costurile de achizitie avioane noi sunt mai mici
  Exemplu de calculatie cu mentenantaL
  1. Calculul CPZO la F-16 şi Gripen

  24 F-16 (minim necesar România) X 3 piloţi necesar/avion X 120 ore zbor/pilot/an (minim necesar) X 7000 dolari CPZO rezultă o valoare totală per an doar pentru CPZO de 60.480.000 de dolari/an

  24 JAs 39 Gripen X 3 piloţi necesar/avion X 120 ore zbor/pilot/an (minim necesar) X 4700 dolari CPZO rezultă o valoare totală per an doar pentru CPZO de 40.608.000 de dolari/an

  De aici http://militar.infomondo.ro/actualitate/romaneasca/jas-39-gripen-cel-mai-redus-cost-per-ora-de-zbor-dintre-f-16-f-18-f-35-eurofighter-si-rafale.html
  De vazut si asta http://www.rumaniamilitary.ro/tag/avioane-gripen

 8. Pacala spune:

  @VV,
  referitor la Oltchim, precizez ca nu cred ca ca DDTV este serios. Spun ca statul isi bate joc de ce are in proprietate, se capuseaza transpartinic, iar DDTV a fost declarat castigator nu stiu cum, si legat de privatizare, dincolo de declaratii, asteptam sa vedem daca da sau nu banii…

 9. maca spune:

  @d-l senator,
  D.D. va trebui sa achite suma licitata in 10 zile de la data licitatiei. Apoi dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare ( daca se va semna), va trebui sa inceapa sa pompeze bani seriosi, facturi, furnizori, salarii. Interesant este ce se va intampla cu datoriile acumulate de societate pana la momentul privatizarii ? Ce se va intampla cu contractele semnate cu diversi furnizori capusa ? Ce va face cu miile de salariati ?
  Oricum legal vorbind dupa incheierea transferului de propietate, soarta societatii nu mai este responsabilitatea executivului ci a noului propietar. El va trebui sa umple gaura asta neagra.

 10. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Nu stiu daca DD a sarit sau a fost impins, daca o sa plateasca si o sa devina un erou sau a luat ‘leapsa’ pe propria-i fanfaronada, totusi stiu ca avem un guvern de DOBITOCI!

  Cu astia ne maninca cainii, o SLEATHCA de NEGHIOBI!
  Cum sa nu faci tu privatizarea la pachet, Oltchim si Arpechim???
  Cum sa nu faci tu o Analiza TEHNICA preliminara asupra ofertelor??
  Cum sa nu faci o Analiza FINACIARA a ofertelor???

  CUM e posibil ca cineva sa prezinte decat o scrisoare de credit care in Romania se pare ca o Obtii de la banca pt cateva zeci de mii de lei??

  Cum dreacu faci tu privatizare in 3 zile???

  In Anglia cand s-a privatizat caile ferate au fost depuse Dosare pt analiza preliminara cu 6 luni inainte, s-au inscris 20 de companii, apoi cu 3 luni inainte au fost anuntati cei care trec la faza finala, a fost o luna de contestatii si solutionari, apoi cu 2 luni inainte s-au depus ofertele finale.

  Aceste oferte au fost studiate TEHNIC si abea in final s-a trecut la Studeirea partii financiare, planuri pe 6 luni, 2 ani, 5 ani si 10 ani.

  se spune ca ”If privatisation is to succeed, however, this
  implies major changes in how organisations and activities are managed and structured, including changing the ‘organisational culture’’

 11. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  PS
  1. Cum se poate ca un Gusterica ca Vulpescu sa fie MARELE expert in privatizare? Chiar au fugit toti expertii in strainatate???

  Sau Ponta s-a inconjurat de TAMPITI pt a fie el un Chior in tara Orbilor?

  2. Organizarea/Atmosfera a fost EXECRABILA. Pe timpuri in TALCIOC la Vitan-Barzesti amaritii aia care vindeau 2 chiloti tociti erau mai bine organizati si parea MULT, MULT mai profesionisti decat Vulpescu_Ponta.

 12. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, prin anii 70′ intr-una dintre vizitele sale in China, Friedman a fost intrebat: care este calea spre capitalismul producatorde civilizatie si progres? Raspunsul lui a fost : privatizati, privatizati, privatizati… Inainte sa moara, si dupa catastrofalul rrecord al privatizarilor din statele foste comuniste, a fost intrebat aceiasi intrebare din nou , raspunsul lui a fost : privatizati, privatizati,privatizati “privided there is the rule of law”. Cu alte cuvinte privatizarea, fara justitia unui stat adevarat de drept cu property rights respectate, nu prea are sens. Problema noastra, a celor credem in doctrina liberala, este ca desi, proprietatea privata asupra “mijloacelor de productie” este esentiala capitalism totusi, nuputem ignora felul in care procesul privatizarii respecta principiile libertariene. In epoca moderna privatizarea impusa cu forta politica a unui tratat cu o organizatie suprastatala este suspecta din mai multe puncte de vedere : 1. Faptul ca la originea aciunilor de “lobby”, pentru fortarea privatizarii, se afla corporatiile multinationale , a caror jurisdictie scapa guvernelor suverane, este un argument pentru intentiile pradatoare ale oligarhiilor internationale din spatele acestor companii. 2. Odata mijloacele intrate pe mina acestor companii, sau surogatelor lor, acestea se comporta ca monopoluri producind maxima extractie de valori pentru multinationale in detrimentul natiunilor care au acceptat privatizarea fortata, mai mult, folosesc procesul politic corupt din statele respective pentru aelimina competitia pe piata. 3. Odata multinationalele stapine pe piata este absolut imposibil pentru autoritatile locale sa reistaureze controlul asupra pietelor stapinite de multinationale .
  Din aceasta perspectiva, consider ca in ziua de astazi , orice ingerinta in afacerile interne ale guvernului Romaniei, au un caracter vadit de colonizare a tarii , nu prim mijloace militare dar, prin ocuparea de facto a pietelor interne si de instituire a unui mecanism de extractie a valorilor creeate in economie,
  de tip tall booth economy. Din acest motiv, nu numai ca doctrina liberala este impotriva statului ca atare dar, in epoca noastra, creeatia statelor, suprastatele de tip UE, institutiile monetare de tip IMF, WB, etc, tratatele internationale NAFTA,CAFTA, CACO, ASA etc, organizatiile internationale de trade WTO, GATS etc.etc. Toate aceste organizatii suprastatale au un numitor comun : reprezinta forme de impunere a companiilor multinationale pe pietele natiunilor suverane cu scopul de a organizaprocesul de extragerea valorilor creeate de munca acestor natiuni infavoarea oligarhiilor din spatele multinationalelor. Faptul ca, politicienii romani ignora aceasta realitate a zilelor noastre , este de natura sa supuna natia romana, pentru generatii, de acum incolo, exploatarii resurselor economice interne in folosul intereselor straine , cea ce , va condamna poporul roman la saracie si dependenta de straini perpetua…
  Pentru mine, este de neinteles motivul pentru care cei care au constiinta si cunosc realitatea, nu incearca sa spuna natiunii adevarul despre intentiile pradatoare ale climatului economic si politic international in care traim !!!

 13. Florin Grozea spune:

  Pâine și circ. Rețeta veche de când lumea.

 14. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu credeti ca ar fi utila postarea interviului din “Adevarul”? Am avea ce comenta!

 15. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  @VV Nu am spus niciodata ca Parlamentul ar putea rezolva problema “iraniana” ci pur si simplu ca in Romania liderii nostrii tac malc cu privinta la aceasta problema. Da chestiunile astea se discuta in NATO si tot acolo se iau deciziile insa reprezentantii nostrii trebuie sa aiba un mandat clar – pt ca altfel riscam acelas tip de yesmanism descreierat emanat de Cotroceni.

  Personal cred ca Parlamentul ar trebui sa dezbata aceasta chestiune si sa impuna un mandat explicit reprezentantilor nostrii in aceste structuri.

  Daca Parlamentul va merge pe burta in cazul izbucnirii unui conflict serios veti fi la fel de vinovati si complici ca si locatarul de la Cotroceni.

  Cat despre riscuri eu va spun urmatorul lucru – daca d-voastra considerati ca aceasta chestiune ar afecta si Turcia va inselati amarnic – daca Iranul va alege sa duca represaliile in Europa noi vom fi tinta din simplul motiv ca Turcia va adopta o pozitie neutra in toata chestiunea din n motive (in principal pt ca au o granita comuna cu Iranul si nu vor sa riste un conflict acolo sub nicio forma). Si odata cu pozitia neutra a Turciei (care se va materializa 100% in cazul unui atac preventiv Israelian) se alege praful si de garantiile de securitate ale NATO.

 16. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  In alta ordine de idei l-am auzit pe Premier spunand ca “ideea” celor de la Fisc cu recompensele pt denuntarea evazionistilor este o prostie ce incurajeaza delatiunea.

  Eu unul as merge mai departe – in cazul evaziunii fiscale eu as pune amenzile in cuantum egal cu pagublele si le-as impartii intre cei care denunta (iar pt a evita delatiunea se pot impune niste reguli simple care sa numai permita celor ce denunta mincinos sa faca astfel de actiuni pt 12-24 de luni la a 2-a sau a 3-a abatere) si ofiterii de politie (si/sau Fisc) ce ancheteaza si atentie procurori. Bineinteles doar in cazul obtinerii unor condamnari definitive in instanta.

  Desigur problema Romaniei nu este evaziunea si nu trebuie cautate si implementate metodele realiste ce ar cointeresa functionarii de rand in combaterea fenomenului – problema e delatiunea iar pt evaziune eu zic sa continuam sa mestecam fraze sforaitoare de genul intarirea institutiilor etc etc …

 17. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Nu in ultimul rand eu revin cu o tema mai veche si recurenta pt mine in speranta ca pana la urma cineva cu o expertiza si autoritate in domeniu va considera util sa analizeze problema.

  In Romania (stat social conform Constitutiei) povara fiscala este aruncata inechitabil pe umerii categoriilor sarace si a clasei de mijloc prin sub-impozitarea pe venit si proprietate si prin supra-impozitarea indirecta (accize si TVA) si cotele aberante ale CAS.

  Este stiut pt orice om care a studiat macar doua secunde economia faptul ca persoanele cu venituri mici sunt obligate sa-si consume aproape intregul venit pentru asigurarea a ceea ce este generic denumit “un trai decent” – ceea ce in Romania se poate transforma in asigurarea unei minime existente. Aceasta situatie se extinde si asupra clasei de mijloc unde proportia economii/venituri este alarmant de mica.

  Statul considera necesar sa favorizeze asa-zisa acumulare de capital prin impozitarea derizorie a celor cu venituri foarte mari. Ceea ce teoretic e bine numai ca in practica acesti oameni fac orice cu aceste sume suplimentare pe care statul ii ajuta sa le acumuleze numai sa investeasca in economie nu. Cred ca in Romania consumul de articole de lux (DIN IMPORT) precum si achizitiile de bunuri in strainatate au atins cote alarmante.

  Din punctul meu de vedere esecul aceste politici este evident si cred ca statul trebuie sa se reorienteze catre incurajarea clasei de mijloc si a consumului dar intr-o maniera inteligenta.

  Astfel cred ca in Romania CAS-ul trebuie desfiintat iar toate sarcinile acestuia transferate intr-un impozit pe venit progresiv si general aplicabil.

  Spuneati mai demult ca impozitarea progresiva nu este posibila pentru ca in Romania asta ar insemna cresterea impozitelor pt largi categorii de salariati. Da asa este dar nu ar insemna si scaderea veniturilor daca ar fi coroborata cu desfiintarea CAS.

  Eu cred ca impozitul pe venit trebuie legat de salariul mediu brut (nu de venitul mediu brut) iar treptele trebuie impartite functie de acest nivel urmarind o politica prin care dupa anularea CAS si introducerea impozitului pe venit progresiv veniturile sa creasca pentru cei cu un salariu (sau venit) cotat sub salariul mediu brut – sa ramana aproximativ stabile pentru cei ce nu au cu mai mult de 100% venituri(salarii etc) fata de salariul mediu brut iar deficitul rezultat sa fie finantat din cresterea impozitarii pentru categoriile superioare coroborata cu cresterea vertiginoasa a impozitarii properietatilor de lux.

  Iar in aceasta ultima situatie vreau sa aduc un argument suplimentar – eu nu inteleg de ce in Romania – tara producatoare de masini ieftine si fiabile – masinile scumpe sunt sub-impozitate. Personal eu militez pentru impozite pe masini de peste 10% din valoarea nominala estimata ce depaseste 100 x salariul mediu brut. Sigur cifrele sunt estimative dar intr-o tara saraca este doar o dovada de prostie si nesimtire din partea clasei politice faptul ca un proprietar de BMW seria 7 la peste 100.000 de euro nu plateste minim 6-7000 de euro pe an impozit.

  Si stiti ceva – cred ca cei de la Renault ar fi de acord cu acest punct de vedere …

 18. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Privatizarea Oltchim in mod clar a fost facuta pe genunchi. Faptul ca documentatia de atribuire a permis participarea la licitatie a mascariciului poporului,demonstreaza neseriozitatea procedurii. Nu cred ca DD va avea banii necesari pentru a plati pachetul majoritar de actiuni,iar despre repornire,plata salariilor si a datoriilor nici nu poate fi vorba. Ramane de vazut in ce fel va afecta acest esec imaginea Guvernului si a USL.
  E inadmisibil faptul ca nu ati fost consultat anterior elaborarii documentatiei de atribuire. Nu pot intelege aceasta incapatinare de a nu apela la oameni competenti si de a prefera improvizatiile de prost gust.
  Maestre,mi-e teama ca incepem sa facem greseli impardonabile cu efecte dezastruoase.

 19. Mihail spune:

  @Varujan,

  1. Dupa o noapte de reflectie, am inteles in sfarsit ce ati dorit sa spuneti vizavi de ascultatul celor 165 inalti demnitari ” , in sensul “ca nu poate ramane asa”.
  Mi-a cazut fisa, trebuie ascultati si ceilalti, nu ?

  2. O sa radeti, dar mie-mi place si AN-2.
  As fi vrut eu sa zbor macar “la dubla” cu un F-16. Totusi specialistii afirma ca sunt scumpe, tare scumpe. Din multe puncte de vedere.
  Fata de oferta americanilor, cele din Portugalia sant din parohia lui Barosso, asta ca sa nu ma mai iau de pret.

 20. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Exact cum anticipasera unii,DD nu a semnat contractul.Incepe o lunga telenovela care va bate in audiente cazul Elodia!
  http://www.jurnalul.ro/observator/dan-diaconescu-asteptat-la-ministerul-economiei-contract-oltchim-624424.htm

 21. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Maimutoiul poporului vorbeste despre neconformitati,despre lipsa unor anexe,etc. Ma indoiesc ca reprezentantii Guvernului si-ar permite sa elaboreze un contract cu multiple erori si neconformitati tinand cont de dimensiunea problemei si de numele adjudecatarului. Ce vrea sa fie asta? Inceputul unui circ mediatic care se va intinde pina dupa alegerile parlamentare? Este necesara o pozitie ferma a Guvernului in acest caz. Dar foarte rapid,pina nu apuca DD sa prezinte poporului varianta sa. USL trebuie sa dea dovada de fermitate.In caz contrar suntem vulnerabili.

 22. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Stiu maestre. Unii acrediteaza ideea ca privatizarea Otchim ar fi fost in realitatea o capcana complexa intinsa Guvernului si USL. Ce parere aveti? Cum vom gestiona consecintele esecului acestei privatizari?
  http://www.pesurse.ro/#/2012/09/24/oltchim-o-posibil-capcan-teribil-i-complex-ntins-g/

 23. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Interviul va oferi multe comentarii interesante.
  Vulpescu vine din televiziune(tinea pe timpul CDR legatura Guvernului cu TVR). A lucrat in insolventa. Se speculeaza ideea ca privatizarea asta este afacerea vietii lui:se va ocupa de insolventa Oltchim pe milioane de euro, precum Borza la Hidroelectrica. Intrebarea fireasca este, nu cine este in spatele lui DDD, ci cine este in spatele lui Vulpescu? Am inteles ca a fost numit in luna mai!

 24. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  @VV – nu cred ca cere cineva sa fie publica domnule Vosganian – dar ea trebuie sa existe – si chiar in prima postare pe aceasta tema am mentionat “in spatele usilor inchise”. Mie insa mi-e teama ca pe un fond de nepasare parlamentara locatarul de la Cotroceni va face fix ce-l va taia capul.

  Si doi – aiureala sau nu chiar nu stiu daca e. Mie insa mi se pare de bun simt si tare mi-e teama ca daca s-ar face un sondaj de opinie marea majoritate a romanilor ar avea aceeasi parere din simplul motiv ca propunerea pare logica.

  Cred ca in conditiile actuale toti cei care resping asemenea idei sunt datori sa ofere alternative.

  PS: nici nu stiam ca Liviu Voinea a propus asta – va spun sincer ca eu ca simplu individ m-am gandit la o chestiune asemanatoare cu mult timp in urma pt ca pur si simplu mi s-a parut de bun simt si iarasi cred ca sunt foarte multi romani care gandesc in aceeasi termeni pt simplul fapt ca sunt exasperati de situatia curenta.

  • @ Radu Vasilescu

   Propunerea cu piscinele a venit la pachet cu aia cu delatiunea care se rasplateste. Impozitul pe piscina se încadrează in alta filosofie care este cea a impozitului pe proprietate.

 25. eu spune:

  “”Aliatii Videanu – Dan Diaconescu trebuie sa raspunda in fata oamenilor pentru modul in care s-au purtat in ultimii ani. “”

  Asta a zis astazi Ponta.Cat de prost trebuie sa fii ca sa vrei sa vinzi Oltchimul acestor aliati.Si cat de prosti sunt aliatii lui Ponta?

 26. Purdila Razvan spune:

  Sunt integral de acord cu cele spuse de dv. Procesul derapeaza in tot mai mult circ cu costuri foarte mari de imagine pentru USL, guvern si celelalte institutii implicate. Corect ar fi nici sa nu aruncam toata raspunderea pe OPSPI si pe dl. Vulpescu, daca nu va iesi bine si nici nu are cum sa iasa bine chiar daca DD va plati ! Macar in al 12-lea ceas trebuie rigoare, sobrietate si politica de comunicare coordonata. Unde este PNL-ul pe care il admiram si si flerul lui in afaceri ? Cu toata critica raman acelasi suporter fidel al USL.

 27. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Stiu maestre. Ce se poate face in situatia asta? Impresia mea este ca Guvernul s-a cam grabit cu privatizarea asta. Cred ca va fi sacrificat Chitoiu. Iar Vulpescu se va ocupa de insolventa Oltchim.Pe bani buni.

 28. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Pe dvs. si pe Tariceanu va admira multa lume.Nu va admira in egala masura unii lideri actuali ai PNL.
  Guvernul a gresit. La erorile de pana acum se adauga si cea legata de privatizarea Oltchim. Basescu tace deocamdata. Si oficialii europeni. Sunt curios ce reactie vor avea.
  Daca privatizarea Oltchim a fost o capcana intinsa USL din care s-a sperat scindarea USL? E plauzibil ce intreb acum? Nu vreau sa devin paranoic,dar as vrea sa vad ca Guvernul are si realizari,nu doar esecuri.

 29. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Sa inteleg ca la PNL s-a dorit ascunderea gunoiului sub pres? Pai maestre stiti mai bine decat mine ca Oltchim este de multa vreme in insolventa nedeclarata. O societate comerciala care are capitaluri proprii negative nu poate functiona.Practic,capitalul social si rezervele din reevaluare au fost depasite de pierderea reportata si de pierderea din exercitiul financiar 2011. Corect. E la mintea cocosului ca pentru e echilibra formula de calcul a capitalurilor proprii se impunea o majorare a capitalului social.
  In alta ordine de idei,daca cineva ar fi curios sa calculeze indicatorul economic rata acida,ar constata ca valoarea lui indica faptul ca societatea se indreapta spre faliment.Corect maestre?
  Si atunci de ce sa nu se accepte realitatea si sa se gaseasca solutii concrete nu de genul Elodia?

 30. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  @VV Delatiune sau nu situatia in Romania este tragica. Va reamintesc cu respect domnule Vosganian ca mafia in statele unde statul a decis sa o destructureze a fost invinsa tocmai prin incurajarea denunturilor din interior. In Romania asta este numita delatiune.

  Am vazut aseara un reportaj al echipei doameni Carmen Avram despre mafia importurilor de legume in Romania.

  Cred ca oricine dar absolut oricine vorbeste de delatiune in tara asta cand se propun masuri (proaste sau nu) menite sa incurajeze tradarile din interiorul sistemului mafiot, ei bine oricine ia in deradere asemenea propuneri este moral dator sa vina el cu solutii alternative – altele decat limba de lemn si discursurile sforaitoare.

  Cred ca voi oamenii politici (cu exceptii bineinteles printre care cred ca va numarati) luati asemenea propuneri in deradere fie pt ca sunteti deconectati de la lumea reala fie pentru ca sunteti parte a sistemului mafiot.

  Va intrebati de ce romanii au o tendinta persistenta catre un sistem dictatorial si catre caractere autoritare? Raspunsul e mai sus – lipsa de solutii si intrepatrunderea dintre sistemul politic si sistemul mafiot.

 31. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  In formula de calcul a ratei acide intra disponibilitatile si indatorarea pe termen scurt.Disponibilitatile mici coroborate cu o indatorare mare pe termen scurt,conduc la o valoare scazuta a ratei acide. Normal,pentru a ilustra dezastrul produs de managementul societatii trebuie facuta o analiza diagnostic economico-financiara pe 5 ani. Analiza diagnostic serveste Corpului de control al Guvernului in identificarea neregulilor de la Oltchim. Asa vad eu lucrurile,maestre. E corect ce spun?

 32. Purdila Razvan spune:

  Admiratia pentru ideile liberale si business inteligent si eficace este veche si ramane neschimbata. La fel aprecierea si admiratia pentru Dv. si alti oameni de valoare din PNL si PSD ! Puteti conta pe mine oricand veti avea nevoie ! Imi permit o sugestie : dupa ce se vor mai calma lucrurile la Oltchim poate se mai uita cineva si la problemele din energie ( exprim o nevoie, nu o critica ! )

 33. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Ramane de vazut cum va gestiona Guvernul situatia creata la Oltchim. Sa speram ca o va face bine. Tupeul acestui maimutoi mediatic depaseste orice limita.

 34. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Da, recunosc ca folosesc cuvinte Extrem de dure, la adresa guvernului, dar Chitoiu-Ponta si Vulpescu au fost IDIOTI sa faca si sa permita un CIRC si o BATAIE de JOC din Privatizarea Oltchim-Show-Chim. De Chitoiu mi-am exprimat INDOIALA din prima clipa cand l-am vazut pe sticla.

  Referitor la afirmatia dv ”Totuși, Guvernul tine sondajele USL la peste 50%’, aveti dreptate dar in sensul in care USL trebuia sa creasca la 60-70% dupa cum aratau sondajele in Iunie acum INCOMPETENTUL Ponta a tras USL-ul in jos. Cum simplu Afacera Referendum Ioan Rus- liste electorale, NEGHIOBIA Oltchim-Show-Chim.

  Ce e de facut??

  Oprit CIRCUL Oltchim, refacuta Licitatia dupa principii si protocoale clare si bine stabilite. Dat afara Citoiu si Vulpescu.

 35. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Luati legatura cu dominsoara consiliera ca v-am trimes un document interesant acum vre-o doua saptamani si dupa ce-l studiati ma puteti contacta sa-l analizam si sa-l discutam.

 36. Marius Bacau spune:

  @Barosanul
  Iti dau dreptate in totalitate. Eu am spus ca Ponta nu are anvergura de premier. Cat despre Chitoiu,nici nu am cuvinte.Un obedient al lui Crin si cam atat.
  E trist ca Guvernul USL nu a stiut sa fructifiice oportunitatile pe care le-a avut de la instalare si pina acum. A dat permanent cu oistea in gard.
  Transformarea privatizarii Oltchim in show mediatic,in fapt ducerea in derizoriu a intregii proceduri va avea consecinte cu siguranta.

 37. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  E bine ca DNA si Corpul de control al MECMA s-au deplasat la Oltchim. Analiza diagnostic era utila pentru ca oferea informatii legate de starea de sanatate a SC Oltchim SA prin raportarea la o perioada de baza(ultimul an in care societatea a inregistrat profit) . Dar,sa vedem ce iese de aici. Daca in urma verificarilor se constata existenta unor contracte care au dezavantajat societatea incheiate de personaje din PDL si multe alte nereguli,credeti ca vinovatii vor raspunde penal? Eu nu cred.

 38. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Totusi nu pot sa nu ma intreb ce au pazit reprezentantii statului in CA si AGA de la Oltchim? Cand au analizat raportul administratorilor si au constatat pierderi reportate de la an la an nu si-au pus problema ca se intampla ceva acolo? De ce nu a fost comandat un audit la Oltchim? Asa poate dezastrul putea fi estompat,daca nu evitat. Se putea pleca de la rezultatul auditului si se construia un plan de redresare. E simplu.Se numeste managementul schimbarii. Dvs. maestre stiti asta. Era la indemana ministerului sa ia aceste masuri. Si daca in opinia lui Videanu si a altor boi,ati fost un ministru incompetent de ce dupa 2008 societatea a luat-o razna?

 39. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Domnule Vosganian, da intr-adevar masuri care sa permita mersu cu para din invidie fata de capra vecinului se pot denumii incurajarea delatiunii insa realitatea din Romania este atat de dura incat, cu minime masuri de prevenire ale unor asemenea aberatii, o legislatie care sa incurajeze si sa rasplateasca tradarile din interior este absolut necesara.

  Iar apoi chiar si in conditiile astea eu va intreb sincer – daca se uita peste gard, vede ca ai casa frumos mobilata si merge cu para si se dovedeste ca respectivul din veniturile declarate nu prea avea cum sa-si permita mobila respectiva atunci mai e delatiune?

  Si repet mi se pare ca in lipsa unor solutii alternative este cel putin ciudat sa fie luate in derizoriu asemenea propuneri.

  Imi permit sa va intreb daca d-voastra considerati ca propunerile sunt duse la extrem de ce nu incercati sa le reformulati pe baza experientei ca ministru si sa veniti cu o varianta functionala, imbunatatita.

  Repet domnule Vosganian, intrebati-va oamenii din colegiu si s-ar putea sa vedeti ca deschiderea publicului catre asemenea masuri este foarte mare – ceea ce inseamna ca oricine vine cu ceva concret si functional s-ar putea sa adune foarte mult capital politic.

  PS: Da si dumneavoastra si dl. Tariceanu cred ca sunteti pe buna dreptate priviti cu foarte multa simpatie – eu am sa rezum lucrurile asa: in timpul guvernarii liberale mi-au fost necesare intre 24 si 72h sa-mi gasesc un loc de munca. Cu asta cred ca am rezumat situatia.

  • @ Radu Vasilescu

   Draga Radu, daca acum s-ar face un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, votul ar fi zdrobitor pentru. Dar putem noi sa incurajam aceste porniri?

 40. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nici eu nu sunt sigur cine este in spatele lui Vulpescu. Dar pe cale de intuitie putem presupune ca este Vuza. Daca ia creantele de la Electrica el poate provoca insolventa. Ca AVAS-ul ,e un nimeni in drum ca de atate ori. Iar Vulpescu(nume predestinat!) se va ocupa de insolventa pe bani multi(din care da mai departe dupa tabla impartirii).
  Personal, n-am fost niciodata indragostit de Valcea( ma credeti sau nu , sunt oripilat de DN7!). Asa incat , la cate milioane de someri au facut smecherii in tranzitie, ce-o mai fi acolo vreo patru mii ? Credeti ca pe Ponta il intereseaza? Ash! Vrajeala! Nu el l-a numit pe Vulpescu?

 41. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Da maestre analizati toate bugetele,dar nu doar pentru ca erati si ministrul finantelor. Faceati asta pentru ca asa trebuie sa faca un ministru responsabil.Daca nu e de specialitate,are consilieri si aparat de lucru.
  Nu inteleg de ce v-a scos partidul din uz in sensul ca nu va consulta si nu apeleaza la solutiile dvs. E o timpenie sa ai cu cine sa te consulti,dar sa n-o faci.

 42. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Perfect de acord cu dumneavoastra doar ca
  1. cele doua probleme se afla in galaxii diferite
  2. nu cred ca pe langa problemele morale Romania nu s-a angajat sa semneze o conventie internationala pentru abolirea denuntarii activitatilor potential frauduloase.

  Ca si chestiunea cu pedeapsa cu moartea cred ca politicienii ar trebui sa traga concluzia corecta si anume: exista o problema uriasa ce este resimtita de public si pentru care publicul cere insistent solutii. Cand politicienii esueaza (in cel mai bun caz in restul nici nu incearca sau saboteaza) in a furniza aceste solutii oamenii se indreapta catre aberatii extremiste tocmai din frustrare.

  Insa in orice plan am analiza denuntarea unor activitati ilegale trebuie incurajata pentru ca problemele sunt cu adevarat grave.

 43. @ Florin Ghiulbenghian

  Ara Abramian nu este in spatele lui DD. De altfel, daca ar fi cineva in spatele lui, ar mai promite muncitorilor actiunile? Ar proclama ca a privatizat combinatul ca sa-l dea poporului? Si de ce ar fi avut nevoie Abramian de DD ca sa cumpere? Era destul sa ofere jumatate din ce a dat DD ca sa castige, pentru ce sa-i dea lui DD 45 milioane de euro cand putea sa-l ia mai ieftin?!?