Guvernul nu trebuie să abordeze, până la alegeri, teme controversate

Privatizarea Oltchim lasă loc dezbaterilor. Sindicatele sunt nemulțumite, se tem pentru locurile de muncă, exista suspiciuni privind transparența procesului de privatizare ori privind corectitudinea întocmirii caietelor de sarcini. Nimic nou. Mai toate privatizările au trecut prin astfel de controverse. E un cost pe care trebuie să și-l asume orice decident. Nu e singura temă delicată a economiei românești. Ce facem cu producția de apă grea, în condițiile în care construcția reactoarelor trei și patru întârzie. Cum restructurăm producția de huilă odată cu reorganizarea termocentralelor ce utiliyeayă acest tip de cărbune. Cănd iese Hidroelectrica din insolvență. Cum se va reorganiza Termoelectrica. Cum se vor moderniza termocentralele din Bazinul Olteniei, astfel încât să se evite închiderea lor. Cum se vor găsi resursele financiare pentru a asigura reechilibrarea sistemului energetic, în urma dezvoltării energiilor regenerabile. Ce se va întâmpla cu FORTUS Iasi. Etc.etc. Unele dintre aceste subiecte se regăsesc în documentele încheiate cu FMI și Banca Mondială. Altele nu. FMI ne zorește să găsim o soluție pentru Oltchim și pentru alte privatizări. Ii putem ruga să mai aștepte două-trei luni.

Eu, însă, reiau o temă pe care am mai prezentat-o pe acest blog. Până la alegerile parlamentare următoare Guvernul trebuie să evite temele controversate. În perioada care a rămas singurul obiectiv important este acela de a asigura funcționarea curentă a economiei, în condițiile reducerii deficitului bugetar. Acum lucrăm la noul program de guvernare. În acest program pentru următorii patru ani trebuie date soluțiile pentru toate temele de mai sus. Tot ce trebuie acum este ca Guvernul USL să câștige încrederea românilor. De aceea temele controversate trebuie evitate și, cu atât mai mult, jumătățile de măsură. După alegeri va fi timp pentru toate.

În perioada următoare Guvernul nu trebuie să facă nimic spectaculos. Nu trebuie să depășească viteza legală și nici să depășească pe interzis. Trebuie să treacă doar pe culoarea verde și să nu bea la volan. Astfel încât să redea sentimentul unei normalități pierdute.

138 Responses to “Guvernul nu trebuie să abordeze, până la alegeri, teme controversate”

 1. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  PS: Sidex-ul si Dacia chiar daca nu se simt ele foarte bine acum sunt 2 exemple ca atunci cand se vrea sa se vanda si in beneficiul Romaniei se poate. Diferenta dintre firmele astea si ce s-a facut cu Petromul este una colosala – iar colac peste pupaza OMV-ul a mai bagt in groapa si Oltchimul prin inchiderea Arpechimului – eu ma intreb daca nu cumva se poate incadra si la subminarea economiei nationale ce au facut astia.

 2. epolitikon spune:

  @Radu A. V.

  Nu uitati ca politicienii nostri vorbesc despre majorarea (dublarea) redeventelor pentru exploatarea resurselor naturale ale statului doar in prag de campane electorala.

  Dupa ce trece campania redeventele raman aceleasi (aka moka) si cand e nevoie de bani cresc taxele fraierilor ori le taie salariile.

 3. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Sa ne aducem aminte … e infiorator cand comedia devine realitate …

  http://www.youtube.com/watch?v=Jl_cTulm064

 4. tiberiu spune:

  Vom vedea in curand cine este in spatele lui DD si cat de profitabila este afacerea pentru lucratorii Oltchim.in orice caz daca DD pune pe picioare Oltchim jos palaria in fata lui si drumul sau in politica este larg deschis.

 5. maca spune:

  Asta da magarie, Basecu si-a trimis sluga sa saboteze guvernul ULS prin dezastrul pe care il va provoca la OLTCHIM.

 6. adam mares spune:

  @
  Vad ca in timp ce eu am fost sa iau un pranz oriental, soricelul lua Oltchimul. SENZATIONAL!

 7. Hala spune:

  Varianta 1: DD salveaza (cel putin aparent) Oltchimul, castigand in acest fel o groaza de voturi, voturi de care, ulterior, le va pune in slujba Basescului. Noi pierdem.

  Varianta 2: DD prapadeste Olchimul, iar esecul va fi platit politic nu de acest partid care, deocamdata, aproape ca nu exista, ci de guvernul USL, care era responsabil de gasirea unei solutii. Cine pierde? Tot noi.

 8. adam mares spune:

  @hala
  Mda, Tertium non datur!

 9. un liberal optimist spune:

  Si daca in spatele DDD ar fi niste giganti rusesti care vor sa faca o aroganta UE? Daca n-ar fi trist ar fi chiar hazliu ca poporul sa agreeze aceasta aroganta dupa aroganta UE din aceasta vara.In fata miliardelor rusesti nici OMW nu va rezista si va ceda ARPECHIMUL!
  S-ar adeveri astfel si propaganda basistilor ca USL pleaca spre Moscova. Vom trai si vom vedea…

 10. un x spune:

  @marius bacau: de acord cu ce spuneti
  @tiberiu : de acord cu ce spui, despre realtiile internationale. Eu cred ca numai si numai liderii au avut curaj, si nu doar in cazul Romaniei, atunci natiunile au realizat ceva, vezi 1877, vezi Stefan cel Mare, vezi Mihai Viteazu. Ori de cate ori am fost curve sau fricosi, vezi 1944 a iesit rau. caci nici invingatorilor nu le-a placut ,s-a vazut, ce am facut, dovada ca am fost dati rusilor 90% cf servetelului lui Churchill, nici nemtii de atunci nu ne mai inghit si pe drept. Pe cata vreme Ungaria care a fost cu nemtii (nu ca i-as sustine) pana la sfarsit, nu a pierdut mai nimc dar pana si in ziua de aazi au o pozitie demna, si altfel tratament din partea Germaniei si nu numai.
  Toate lasitatile se platesc. Daca liderii nu ar fi facut in pantaloni si ar fi gasit chestii creative de facut (de ex da, bine ccr se razgandeste vrea cvorum, nu conteaza comsia de la venetia, ok, Antonescu putea publica dar parlamentul SA ADAUGE un aliniat de ex , daca vreuna din parti anunta public boicot atunci nu mai conteaza cvorumul, ceea ce face sens logic), puteau sa amane promulgarea legii pana in preziua votului a.i. Marlanul Ticalos sa nu apuce sa urle josnic “Boicot!!!”, etc etc.

  ref la faptu ca nici poporul nu ii sustine, sint de acord ca e trist ca simtul civic e zero, dar nu e o noutate, . TOCMAI de aia ei, aflandu-se in pozitia de putere in care s-au aflat trebuiau sa taie ultimul cap al hidrei , hotarat, energic, STIIND CU CINE SE LUPTA, caci pp ca ani de zile au vazut nepotismul, Hotia, traficul de influenta masiv, coruptia in floare, dubla masura, tot ce putea fi vazut la acest tartor, nu erau la vreo competitie de floreta intre domnisoare de pension nici la o intrecere intre lorzi. S-au comportat dincolo de slab in pozitia de putere.
  DACA ieseau public si spuneau , nu divagatii , predici adresate corului la A3 ci : uitati fratilor, sintem santajati de forte straine cu : explozia cursului de schimb, lovituri date de sistemul bancar etc, dar noi fratilor vrem ca poporul sa decida, daca-l vrea pe basecu f bine dar daca nu , nu! NU cedam presiunilor ticaloase! Public . Atunci “democratii” straini sa vezi ca faceau un pas in spate, uita-te la cate isi permite viktor orban!! NU cred ca incepeau un razboi acum nici macar economic cu romania, au altele pe cap, iar la ei clarissim ca totul “trece prin stomac”(i.e. interes), isi vedeau de treaba daca base era istorie, asa cum fac cu orban, cum au facut cu haider in Austria , etc.
  iar poporul cred ca atunci i-ar fi sustinut!!!
  sau sa fie TOTI parlamentarii in jurul palatului contrceni, zilnic, sa marsaluiasca, sa strige: ESTI ILEGITIIM!! NUMAI GASCA CELOR NUMITI DE TINE LA CCR TE VREA< IESI AFARA IMPOSTORULE!!!
  Crezi ca cetatenii ar sta toti deoparte?
  dar NU avem oameni politici cu viziune si curaj. Avem niste insi buni la talk-show-uri si cam atat.

 11. un x spune:

  @Hala de acord cu ce spui. In fond asta spunea si VV in aceasta postare, ca o privatizare ratata acum, pripita etc, e o bila neagra complet ne-necesara pentru USL. FMI putea sa mai astepte 2 luni cred si apoi sa se faca, daca trebuie musai, insa putea sa se faca cu precautie. Cred mai curand in varianta 1, va gasi bani dubiosi, va folosi in mod populist asta, iar usl-ul o va lua in freza, Impostorul si jigodiile-i +hotii din jur vor ranji din nou ca atunci cand cu citirea , cvorumul fiind asigurat de USL, hotararii CCR in parlament. la fel vom vedea ranjete si in ce urmeaza. Si sint convins ca vor urma si mizerii marca tb, non stop.
  Asta e consecinta lasitatii.
  Atacul prin acest pion santajabil numit DD e inceputul. numele de pdl va dispare caci e prea hulit dar alte nume, alte fete vor apare in fata, iar in spate acelasi Tartor(sustinut public de DD sper ca nu a uitat nimeni).

 12. tiberiu spune:

  @un x
  Interesant sa vedem “ingineria financiara(politica?) din spatele afacerii Oltchim,respectiv cine se afla in spatele lui DD.
  Teoretic poate fi “tartorul”(asa cum crezi),sau un concern international pe filiera Merkel sau Gordon,operatiune realizara prin DD cu scop electoral.S-ar putea insa ca manevra politico-financiara sa vina insa pe alta filiera.Prestatia excelenta a d-lui Vulpescu la B1 sugereaza si o asemena posibilitate surpriza.
  Vom vedea cine este creierul acestei operatiuni sofisticate.Pentru ca operatiunea sa fie un succes locurile de munca la Oltchim trebuie salvate si asta mi se pare cel mai important,nu jocurile politice.

 13. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Pe fond la Oltchim nu se schimba nimic – PCC tot vor bloca deciziile iar eu imi pun serios problema competentei acestui Guvern cu Chitoiu si Ponta in frunte cand aveau la dispozitie posibilitatea transformarii datoriilor in actiuni lucru ce ar fi dus si la diluarea procentului stimabililor de la PCC – dupa care firma ar fi putut fi vanduta.

  Se intreaba lumea de ce nu a venit nici un investitor strategic? Pai de ce naiba sa vina cu OMV si PCC blocand orice activitate. Repet pachetul majoritat nu e suficient acolo – iti trebuie 2/3 +1 din actiuni ca sa faci ceva ceea ce statul ar fi avut daca nu vindeau inainte sa ii scoata din joc pe nesimtitii aia de la PCC.

  Si repet – toti tac malc cu privire la magaria fara margini a OMV

 14. tiberiu spune:

  Bravo luii Ponta si guvernului pentru licitatia supertransparenta legata de Oltchim.Show-ul mediatic a fost la inaltime.Dupa reactiile nervoase ale fartatilor de la PD si B1 se pare ca nu este la Cotroceni creierul acestei operatiuni.
  Daca ar fi asa ar fi un semn minunat.de sofisticare din partea unora care pana in prezent n-au excelat prin abilitate.

 15. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Tiberiu problema nu e show-ul tv. Sincer ma doare in cot de circ. Problema e ca o mega afacere pentru Romania este aruncata la fier vechi sau data pe mana unor clovni mediatici. Oltchimul trebuia salvat prin cumpararea Arpechimului convertirea datoriilor in actiuni si vanzarea lui unui consortiu international mare sau chiar printr-o investitie a statului roman.

  De luptele politice ale astora ma doare in cot – eu ce vad e ca Ponta o arde flacaieste ranjind peste tot, Chitoiu ar face si el la fel dar are probleme cu exprimare iar pe televiziuni e circ – in timpul asta se duce naiba ultima mare platforma industriala aflata in proprietatea statului.

 16. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  A cat despre Videanu nici nu are rost sa vorbim – Oltchimul s-a dus inspre faliment cu gratie in timpul guvernarii Boc dar asta sincer nici nu mai conteaza acum pt ca tot ce face Ponta vad e sa dea vina pe greaua mostenire – lucru de care multora cred ca li s-a acrit.

 17. tiberiu spune:

  @Radu Alexandru Vasilescu
  Hai sa avem putintica rabdare si sa vedem ce este inspatele lui DD care este cred evident e “omul de paie”.Nu cred ca DD s-ar fi angrenat in acest proiect megaloman fara sa fie sigur ca cel car eil manevreaza are c…e sa puna in miscare un gigant ca oltchim iar el sa rpofite electoral de aceasta misculatie.
  Ceeace ma face sa fiu optimist este faptul ca reactiile pediste sunt nervoase ceeace sugereaza ca operatiunea nu vine din zona lor.Insusi acest fapt ma face mai optimist ca Oltchim va fi salvat.

 18. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Sincer tiberiu eu nu cred ca DD se astepta sa castige. Poate ma insel eu dar mie asa mi s-a parut dupa reactia lui.

 19. Tot mai dezamagit de nivelul politicienilor nostrii.
  S-a acceptat cvorumul, l-a pus la interne pe Ioan Rus-omul lui blaga-basescu- Ceva scartie , dar scartaie tare cu Victor Ponta şi cand il mai vad ca râde şi-mi spune ca el nu vrea sa fie golan ca basescu, imi vine să sparg televizorul.
  Cum ne apara Ponta, cum apara Ponta pe cei aproape 8 milioane de votanti care ne-am facut datoria ?
  Victor Ponta ne dezamăgeşte şi daca nu-şi schimba, URGENT, atitudinea fata de băsescu, pdl, mru, e jale,…