Lansarea ediţiei în limba ebraică a romanului “Cartea Șoaptelor”, de Varujan Vosganian

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv vă invită la lansarea ediţiei în limba ebraică a romanului Cartea Şoaptelor, de Varujan Vosganian: 11 octombrie la Tel Aviv (Librăria Tzomet Sfarim, filiala HaSifria) şi 12 octombrie la Ierusalim (sala de evenimente a Patriarhiei Armene din Israel). Ambele lansări vor avea loc în prezenţa autorului.

Romanul Cartea Şoaptelor a fost publicat în luna iunie la prestigiosul  grup editorial Hakibutz Hameuchad – Sifriat Poalim Publishing Group, cu
sprijinul ICR prin programul “Publishing Romania”. Traducerea în  limba ebraică a fost realizată de Any Shilon, iar redactarea de Anita Peri  Sela.

Programul lansărilor:

joi, 11 octombrie 2012, orele 19:00 – Tel Aviv, librăria Tzomet Sfarim,  filiala HaSifria (Dizengoff  Center, poarta 6, etajul  2, tel. 03-620.59.86). Alături de Varujan Vosganian vor participa: dr. Gina  Pană – director ICR Tel Aviv, E. S. Edward Iosiper – ambasadorul României în  Israel, Colette Avital – fost membru al Parlamentului israelian, Avram Kantor –  din partea editurii, Herzel Hakak – preşedintele Asociaţiei Scriitorilor de  Limbă Ebraică din Israel,  Riri Silvia Manor – poetă, Yossi Sarid – jurnalist la cotidianul Haaretz, Any  Shilon – traducătoare, Anita Peri Sela – redactor, Varujan Vosganian – autor.
Lectură: Varujan Vosganian (în limba română) şi Anita Peri Sela (în limba  ebraică). Evenimentul se va desfăşura în limbile engleză şi ebraică.

vineri, 12 octombrie 2012, orele 11:30 – Ierusalim, Seminarul Teologic  Armean, Cartierul Armenesc din Oraşul Vechi, tel. 02-628.23.31. La lansare  vor lua cuvântul: E. S. Arhiepiscopul Aris Shirvanian – directorul  departamentului de relaţii ecumenice şi internaţionale din cadrul Patriarhiei  Armene din Ierusalim, E. S. Tsolag Momjian – consulul onorific al Republicii  Armene în Israel, Arhim. Ieronim Creţu – Biserica Ortodoxă Română, Aşezământul  Românesc din Ierusalim, Any Shilon – traducătoare, Anita Peri Sela – redactor,  Lectură: Carol Feldman, actor. Moderator: Shamaya Goshen, fost director al  departamentului de limbi străine, Radio Kol Israel. Evenimentul se va desfăşura  în limbile engleză, ebraică şi armeană.

Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în  colaborare cu Hakibutz Hameuchad – Sifriat Poalim Publishing Group, lanţul de  librării Tzomet Sfarim şi Patriarhia Armeană din Ierusalim şi Consulatul  Onorific al Republicii Armene în Israel.

Detalii suplimentare:

http://www.kibutz-poalim.co.il/htmls/cartea_soaptelor.aspx?c0=44459&bsp=19662

www.icr.ro/tel-aviv/

http://carteasoaptelor.ro/

 

 

http://www.icr.ro/tel-aviv/evenimente-8/lansarea-editiei-in-limba-ebraica-a-romanului-cartea-soaptelor-de-varujan-vosganian.html

36 Responses to “Lansarea ediţiei în limba ebraică a romanului “Cartea Șoaptelor”, de Varujan Vosganian”

 1. lordul john spune:

  @VV

  Felicitari si autorului si ICR-ului! In mod special, aceasta traducere are o semnificatie aparte. Pe cand cea in limba turca?

  In alta ordine de idei, am citit si textul ‘O cantare a treptelor’ (din manuscrisul cartii “Iacob, fiul lui Zevedei”) publicat in cel mai recent numar (200) al revistei Convorbiri literare. Aveti un talent extraordinar de a transforma geometria plana in geometria in patru dimensiuni fara a o deforma. Cateva pasaje sunt de-a dreptul fascinante! Astept cu nerabdare aparitia cartii!

 2. Mihail spune:

  De citit, atat( http://www.pesurse.ro) :

  USL s-ar putea înţelege punctual cu Traian Băsescu

  În discuţiile liderilor Uniunii Social-Liberale se vehiculează din ce în ce mai des scenariul potrivit căruia locatarul de la Cotroceni ar putea încerca, după alegerile parlamentare – indiferent de cât de mare va fi scorul pe care actuala putere îl va obţine -, să refuze nominalizarea lui Victor Ponta ca premier.

  Luând în calcul această ipoteză (foarte probabilă, cunoscut fiind caracterul conflictual al lui Traian Băsescu), conducerea USL a stabilit două strategii de contracarare a manevrelor preşedintelui de a bloca numirea lui Ponta. Prima şi cea mai simplă – o nouă suspendare a lui Băsescu – e dorită doar de puţini lideri liberali şi social-democraţi, având în vedere eşecul răsunător al referendumului din iulie. Cea de-a doua strategie de blocare a refuzului lui Traian Băsescu de a-l nominaliza din nou pe Victor Ponta constă într-o înţelegere prealabilă cu preşedintele, realizată, ca de obicei, în spatele uşilor închise.

  Deal-ul cu Băsescu ar putea conţine mai multe puncte, au dezvăluit pentru cotidianul.ro surse din conducerea USL. Liderii Uniunii i-ar putea propune lui Traian Băsescu, în schimbul finalizării la termen a mandatului său de preşedinte al ţării, neincluderea în guvern a unora dintre actualii miniştri ai Cabinetului Ponta. Mai exact este vorba despre acei miniştri care sunt consideraţi mult prea vocali împotriva lui Traian Băsescu şi a PDL. Această prezumtivă cerinţă a lui Băsescu – de a exclude din noul guvern acei miniştri social-democraţi şi liberali consideraţi incomozi şi deranjanţi pentru preşedinte – va fi foarte greu de acceptat de cele două partide, întrucât deopotrivă şi activul PSD şi cel al PNL nu vor fi de acord în ruptul capului cu sacrificarea ”celor mai bătăioşi soldaţi în lupta cu Băsescu şi PDL”, a explicat un vicepreşedinte al PSD. ”Dar, până la urmă, ştii cum e, după război strângem repede cadavrele, curăţăm câmpul de luptă de răniţi, îi pansăm şi îi trecem în rezervă, şi ne apucăm de reconstruit, aşa cum se face după ce se instaurează pacea”, a conchis liderul pesedist.

  Apoi, liderii USL ar putea cădea de acord cu Băsescu şi în privinţa redeschiderii dosarelor penale ale acestuia, după ce preşedintele îşi va fi terminat mandatul la Cotroceni. Cele două părţi ar conveni ca dosarele penale ale lui Traian Băsescu să nu fie redeschise sau, în orice caz, să nu se finalizeze cu condamnări cu executare, ştiut fiind faptul că spaima că va ajunge coleg de celulă cu Adrian Năstase este cel mai negru şi statornic coşmar al lui Traian Băsescu.

  Useliştii sunt decişi să aibă, pe lângă principala cerere – nominalizarea lui Victor Ponta în funcţia de prim-ministru -, şi alte puncte de negociat cu Traian Băsescu. De pildă, preşedintelui i se va cere să nu obiecteze şi să nu pună piedici anchetării liderilor PDL, suspecţi de corupţie. De asemenea, Băsescu va trebui să înceteze să mai controleze procurorii şi să le ordone acestora să facă dosare penale pe bandă rulantă liberalilor şi pesediştilor. Cei doi co-preşedinţi ai USL îi vor mai solicita lui Traian Băsescu să nu mai facă presiuni şi lobby pentru începerea exploatării a aurului de la Roşia Montană de către canadienii de la RMGC.

  Pe de altă parte, conducerea USL se arată extrem de decisă ca – în cazul în care Traian Băsescu nu va ceda în privinţa lui Victor Ponta şi va refuza să îl nominalizeze pe acesta în funcţia de premier – noul Parlament ales în 9 decembrie (dominat în proporţie de peste 60% de USL, după cum reiese din simulări şi din sondajele interne) să demareze neîntârziat procedurile de suspendare a preşedintelui. ”Şi garantez că, din momentul acela, nu mai rămâne piatră pe piatră, pentru că va începe un război politic cum nu s-a mai văzut, nu doar în România, ci în toată lumea civilizată”, ne-a declarat un important vicepreşedinte al PSD.

  Evenimentele din următoarele două luni, luni care se anunţă a fi foarte tumultuoase, ne vor lămuri care din cele două scenarii luate în considerare de liderii USL se va pune în scenă. Fireşte, dificila ”variabilă” Traian Băsescu poate da peste cap oricare dintre aceste scenarii, iar lucrurile pot lua o cu totul altă turnură.

 3. lordul john spune:

  @VV

  Il astept cu drag!

 4. tiberiu spune:

  @VV
  Guvernul trebuie sa gaseasca parteneri strategici externi seriosi pentru Oltchim si alte ramuri deficitare inclusiv din Rusia si China.Asta este o proba de maturitate a guvernului care trebuie sa dovedeasca capacitate de negocieri politice si economice internationale,ceeace pana acum nu s-a aratat.
  Ar fi extrem de util in opinia mea ca membrii marcanti ai fostului guvern Trariceanu care au obtinut rezultate notabile in atragerea de investitii externe sa fie cooptati in guvern.
  Am sugerat acest lucru si pe blogul lui Ponta.Expertiza dv si a altor membrii marcanti ai fostului guvern liberal care a stiut sa atraga investitotri externi trebuie folosita integral.Sper ca Ponta va intelege ca numai utilizarea la capacitate maxima a expertizei profesionale si mangeriale a membrilor USL poate scoate caruta guvernului si natiunii din mlastina in care a scufundat-o regimul basescu.

 5. tiberiu spune:

  @Mihail
  Grija guvernului este sa rezolve favorabil criza Oltchim ,sa faca dovada ca stie sa conduca tara intr-un mod pozitiv,sa contacareze manipularile cotroceniste si sa castige zdrobitor alegerile.Daca aceste lucruri se vor intampla TB nu va avea incotro.De altfel daca USL castiga alegerile Ponta nici nu va mai avea nevoie de o reinvestire,el fiind deja PM.Ce nevoie are el sa fie reinvestit din moment ce este deja investit ?

 6. Pacala spune:

  @tiberiu,
  Zici mai sus: “Ar fi extrem de util in opinia mea ca membrii marcanti ai fostului guvern Trariceanu care au obtinut rezultate notabile in atragerea de investitii externe sa fie cooptati in guvern.” Ai enuntat un principiu corect si adevarat. Dar practica ne omoara. Adevarul este gretos, nu se iau oameni cu experienta sau cu multa carte. Se numesc si la USL pe principii politico – sociale – cine cu cine este cu cine cunoaste etc.
  Exemplu – Chitoiu – numit interimar de Antonescu la PNL cat a fost presedinte, rasol cu privatizarea Oltchim, nici macar bun comunicator… Dar probabil este om de incredere al lui Antonescu….
  Nu avea PNL doctor in economie sau nu gasea un mega specialist – ba eu cred ca da, dar stii si tu realitatea.
  Si un exemplu concret_ FOSTUL ȘOFER de la Prefectura Cluj a fost uns DIRECTOR la Direcția Agricolă

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/oferul-de-la-Prefectura-Cluj-numit-n-director-la-agricultur-1002285.html

 7. Pacala spune:

  @tiberiu,
  sau aici Adomnitei si-a numit soferul director la Consiliul Judetean
  http://www.bzi.ro/adomnitei-si-a-numit-soferul-director-la-consiliul-judetean-311496

 8. Pacala spune:

  @VV
  Maestre, felicitari sincere… Din punctul meu de vedere sunteti in primul rand om de cultura si apoi politician…

 9. Pacala spune:

  @VV,
  Daca USl face viitorul guvern, pentru a putea sa isi puna in aplicare ideile enuntate in planul de guvernare, are o singura solutie. Un minister al fondurilor europene eficient. Si eficace.
  Solutia este simpla. In cativa pasi.
  1. Mutarea tuturor autoritatilor de management sub un singur minister – OUG aprobata ca lege ulterior de parlament.
  2. Comunicarea intentiei catre CE si obtinerea avizelor in acest sens
  3. Infiintarea unei structuri care sa creeze dosarele de finantare care urmeaza a fi aprobate, eventual ca o agentie sau printr-un parteneriat. In acesta structura sa vina multi din oamenii priceputi din privat si de la stat.
  4. preluarea tuturor proiectelor de fonduri UE si trierea lor (inclusiv de la autoritati locale) inclusiv crearea lor

  Modelul polonez este eficient. trebuie avut in vedere exercitiul care se inchheie 2007-2013 dar si cel viitor. Iar ministrul si secretarii de stat trebuie sa fie oameni de specialitate…

 10. tiberiu spune:

  stire traznet !
  Ambasadorul Rusiei la ministrerul economiei

 11. tiberiu spune:

  @VV
  In opinia mea guvernul are nevoie ACUM de expertiza manageriala a dv si a altor ministrii ai guvernului Tariceanu.Daca guvernul Ponta nu performeaza ACUM exista pericolul ca USL sa nu performeze in alegeri.
  I-am cerut acest lucru lui Ponta si in trecut dar criza Oltchim demonstreaza ca in guvern nu sunt persoane suficient de versate.
  Voi continua sa-i cer lui Ponta pe blog zilnic cooptarea sub o forma sau alta a fostului guvern Tariceanu.Nu-si poate permite nici o zi de intarziere cu bajbaieli guvernamentale.Cred ca va intelege urgenta cooptarii in actul de guvernare cei mai experimentai USL-isti fara exceptie.

 12. Eva spune:

  Mai bine mai tarziu decat niciodata. Iata ca spaniolii (latinii in general) confirma ca sunt mai empatici decat evreii, chiar daca acestia se dau singurii persecutati ai mapamondului. Felicitari!

 13. tiberiu spune:

  senzational ,DD la ambasada americana !
  Acest spectacol tv avandu-l aparent ca personaj principal pe DD este cred de f.bun augur pentru Romania daca romnii vor constientiza ca sunt actori principali ai unei confruntari geopolitice din care pot profita in stil mare,daca vor intelege jocul politic si vor iesi din postura de Fraieri ai Europei si ai lumii.
  Desteapta-te romane…

 14. lordul john spune:

  @VV

  Off topic

  Aud ca ministerul de finante vrea sa limiteze platile in numerar intre firme la 1000 lei. Adica tot in capul celor ce lucreaza cu acte se va sparge masura asta.

  Cel care face evaziune nu are nici o problema. Asta va distruge firmele mici. Cine vine cu ideile astea minunate?????

 15. un liberal optimist spune:

  @lordul,
  Te prinzi in pariu ca de la megaeconomistul Liviu Voinea? De cand il stiu copilul asta spune numai lucruri trasnite! O singura data mi-a placut:atunci cand a facut-o sa planga de ciuda pe megaeconomista Andreea Vass.

 16. lordul john spune:

  @VV

  Nu ma grabesc, dar oricum voi face o scrisoare de preintampinare la MF. iSi asa, cu Ministerul Agriculturii nu reusim nici un fel de dialog. Am urmarit ieri lucrarile de la Consiuliul Ministrilor Agriculturii si am fost total dezamagit de interventia lui Daniel Constantin. M-am simtit mai bine reprezentat de Ministrii din Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia.

  Pana una alta, vad ca problema cu TVA-ul redus a ramas in aer. Cand speram si noi ca se reduce evaziunea si mai respiram si noi oleaca, a venit FMI si a pus talpa.

  Pastrarea procedeelor PD de a nu tine cont de cei care se izbesc zilnic de problemele reale nu va aduce nimic bun economiei romanesti.

 17. gelu spune:

  Liberalii au cazut in freza. Ministrul Dobritoiu a cumparat avionele rugintie F16 de la portughezi drept multumire cum ca Barroso l-a sustinut pe Basescu sa se intoarca la Cotroceni si asta pe banii platitorilor de taxe. Cu alte cuvinte PNL s-a transformat in al doilea PDL. Mergand pe acest fagas pana in Dec o sa-i mai voteze o laie.

 18. gelu spune:

  Dobritoiu un dobotoc. “La sedinta CSAT, dupa o ora, premierul Victor Ponta s-a infuriat, s-a ridicat si a plecat trantind usa. Se incheiase sau aproape se incheiase primul punct al ordinei de zi. Achizitionarea unei flote de avioane multirol, 12 sau 14 aparate, tip F-16, de la statul portughez. Cel al carui prim ministru fusese prietenul Romaniei, Jose Manuel Barosso. Pretul unei aeronave este de circa 60 milioane de dolari.

  Aceste aparate au o vechime intre 15 si 30 de ani. Ele au fost in trecut, inainte a de a fi vandute de americani, ale statului portughez, scoase din uz si depozitate in desert. Portughezii le-au achizitionat, practic, fara bani, in schimbul utilizarii unei insule drept baza militara americana.

  Marea smecherie este insa alta. In final, nu portughezii ar urma sa primeasca contravaloarea care urmeaza sa fie platita de statul roman a acestor aparate. Ci americanii. Cum? Printr-o inginerie. Statele Unite pun la dispozitia portughezilor, dar probabil tot intr-o baza militara proprie de pe teritoriul acestora, o instalatie antiaeriana.

  Asa ca ceea ce nu s-a facut in mod direct, pentru a nu naste discutii inutile, intr-o tara ca Romania, stresata in urma mentinerii artificiale la presedintie a unei persoane demise politic de poporul roman, s-a facut printr-o prestidigitatie politica.”

 19. un liberal optimist spune:

  @all,
  Daca va uitati pe CV lui Dobritoiu veti constata ca ultimul esalon comandat a fost o companie de cercetare. In rest functii caldute de birou. De unde naiba expertiza. Iar daca l-ati vazut la televizor pe dobitocul ala de sef al statului major general ce figura de rumegator avea, de unde atata competenta in Armia Romana. Ca sa nu mai zic de nord coreeanca aia de general de finante care hotara ea ce pensii trebuie sa aiba veteranii. Cam la asta se reduce reforma statului roman in cheia basescu.

 20. un liberal optimist spune:

  @all,
  Daca imi aduc bine aminte , seful statului major general(un asa zis aviator numit de basescu pe timpul izmenarului) a propus idiotenia asta cu avioanele de tip rabla pe timpul conferintei Nato de la Sibiu. Iar Dobritoiu a inghtit-o ca pelicanul. L-am vazut azi la tv pe timpul sedintei CSAT ce figura de rumegator are. Biata Armie Romana!Se rasucesc in mormant milioane de fraeri care au murit de pomana pentru statul unitar roman!

 21. gelu spune:

  @VV Bineinteles ca da, Dobritoiu ca ministrul al armatei trebuia sa se opuna dar el a acceptat ticalosenia lui Basescu pe banii platitorilor de taxe. Demonstrand pe zi ce trece ca isngurul libaral cu oua tari e Ghise restul sunt de umplutura ata in Parlamnet cat si-n Guvern.

 22. gelu spune:

  @VV, eu vorbesc in aceste momente. Cine a fost leu odata trebuie sa fie mereu astfel e doar un amarat de iepure ce se crede leu.