Despre dezechilibre si competitivitate

Un program de guvernare cuprinde trei domenii mari: indicatorii convergenţei nominale (deficit bugetar, inflaţie, datorie publică), marile sisteme publice (educaţie, sănătate, pensii, administraţie) şi indicatorii convergenţei reale (competitivitate, politici investiţionale, integrarea în fluxurile internaţionale şi indicatorii nivelului de trai). Toate aceste domenii sunt strâns legate între ele. Orice tentativă de a crea priorităţi, ignorând unul dintre domenii în favoarea altuia este sortită eşecului.

Întrebarea care este primul lucru pe care l-aţi face dacă aţi veni la  guvernare? este, de fapt, o capcană. Cel care răspunde la asta, încercând să  formuleze acel prim lucru care trebuie făcut, nu va da răspunsul corect. Nu  există o primă măsură care trebuie luată, ci un prim pachet de măsuri. Guvernarea,  care este un management al riscurilor, presupune o viziune corelată, în care  niciun mare domeniu nu este lasat de izbelişte şi evoluţia tuturor trebuie să  meargă umăr la umăr.

Cel mai mare pericol pentru o societate este existenţa dezechilibrelor.  Acestea nu fac rău doar domeniului în care se manifestă, ci perturbă întreaga societate, afectând şi celelalte domenii. Un deficit bugetar mare poate afecta politica inestiţională. Un sistem de pensii nefinanţat afectează deficitul  bugetar şi datoria publică. Un nivel de trai precar corupe administraţia. Etc. etc.

Astăzi aş vrea să evoc unul dintre aceste dezechilibre, anume cel din domeniul sănătăţii. Integrarea în Uniunea Europeană nu trebuie să fie un drum cu  sens unic, pentru că atunci, dintr-o ţară integrată, România riscă sa devină o  ţară captivă. În situaţia în care investiţiile merg într-un singur sens, de la ei către noi, iar forţa de muncă merge tot într-un sens, de la noi către ei,  decalajele vor creşte. Căci dependenţa României va creşte, în ceea ce priveşte refinanţările, iar calitatea investiţiilor va scădea, rămânând într-un regim de lohn care e, mai degrabă, o frână decât un stimulent în ceea ce priveşte  competitivitatea. Cât despre forţa de muncă, consecinţele pentru ţara noastră  încep să devină dezastruoase.

Căci iată ce se întâmplă în domeniul sănătăţii. Potrivit cifrelor oferite de Colegiul Medicilor, din momentul integrării noastre în Uniunea Europeană,  România a scos de pe băncile facultăţilor cca 10 000 de medici, dar cca 13 000  au părăsit ţara, în căutarea unui loc de muncă. Şcolarizarea medicilor care au  plecat, dacă socotim şi perioada rezidenţiatului, se ridică la peste 3 miliarde  de euro. Dacă ne referim la anumite specializări, concluziile sunt de-a dreptul  şocante. În această perioadă au plecat din România 620 de medici anestezişti şi  ne-au mai rămas… 611. Dintre aceştia cei mai mulţi activează în centrele  universitare. Există spitale întregi unde nu există decât un singur medic anestezist. Imaginaţi-vă că el trebuie să muncească opt ore, să facă gărzi, să mai ia şi concediu, din când în când. Şi încă asta nu este situaţia cea mai  dramatică. Există spitale în care nu există nici măcar un medic anestezist, în  care anesteziile se fac de către medici care nu au această spcialitate şi care,  prin forţa lucrurilor, pot fi oricând traşi la răspundere.

 

Aşa că dacă ar fi să propun un anumit „prim lucru”, aş risca două pachete de măsuri. Unul în ce priveşte evaluarea şi atenuarea dezechilibrelor, iar celălalt în ce priveşte evaluarea şi fructificarea resurselor de  competitivitate.

 

106 Responses to “Despre dezechilibre si competitivitate”

 1. un liberal optimist spune:

  @
  Ce nu stie @Pacala este ca turismul medical si stomatologic este o afacere de succes in Ro. Sigur e multa evaziune, dar nu-i vina evazionistilor, ci a Mafiei din sanatate. Eu, de exemplu, din intermedieri, platesc impozit, dar medicul nu, pentru nu are baza legala.Sigur, cei mai castigati sunt clientii si medicii( Ex:un dinte implantat costa in UE intre 3000 si 5000 e, iar la noi un medic talentat si dedicat il face cu intre 400 si 500 e-garantat pe obraz nu prin firmele de asigurari medicale care sunt niste capuse. Nefiind in sistemdaca statul insusi practica evaziunea ce naiba sa mai ceri de la popor! imi va fi greu sa scriu o lege prin care sa se imbogateasca si statul roman, atata timp cat evazionismul pare sa fie o cultura de masa.Si, de altfel , e greu sa scrii o lege antievaziune in conditiile in care cetatenii nu mai au incredere in Statul roman.
  EX: In legea aia cu pensiile scria ca pensiile se indexeaza cu un anumit procent(rezultat dintr-o formula greu de priceput pentru un pensionar neavizat- presupun ca nici Maestru n-a priceput din acea lege mai nimic!)..Ei bine, daca si statul practica evaziunea cum naiba sa-i mai pedepsesti pe evazionisti?

 2. Pacala spune:

  @un liberal optimist,
  Tocmai ca am date despre aceste sisteme date ca exemple anterior, insa nu detaliez din motive multiple. Pb este cu doua fatete una ce face statul pentru a-i ajuta si cum poateproceda statul sa elimine din frauda fiscala. Daca 10 astfel de initiative sunt implementate, putem folosi experienta lui Tariceanu, vom aduce la buget 100 mil eur/ luna in plus

 3. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  In fiecare dimineata aflu de la stiri ca fortele de ordine ale statului incep din noaptea precedenta niste actiuni de forta pentru arestarea evazionistilor si a interlopilor. N-am aflat in schimb cati dintre astia au dosare instrumentate si cati au fost condamnati. De asemenea , n-am aflat ce se intampla cu marfurile confiscate:cate sunt distruse, valorificate, cati bani vin la buget din valorificarea lor. La amplitudinea acestui gen de stiri te-ai astepta ca pibul romaniei sa nu mai nevoie de “aportul” acordurilor internationale privind imprumuturile!as zice ca am putea fi o natiune care sa imprumute natiuni intregi sa iasa din criza datoriilor suverane. Ei ash! Tot niste saraci suntem!

 4. Mihail spune:

  @un liberal optimist,

  …..nu-i chiar asa cu Migurile alea si cu trecerea pe alte avioane supersonice.
  Toti au obtinut pensii foarte mari, la acel moment, nu merita ca sa mai faca trecerea.
  Apoi, este foarte periculoasa meseria de pilot pe supersonice, putini ating pensia. Si asta cu multe boli profesionale. Iar dupa catapultare extrem de putini piloti raman intregi. Nu numai la noi.
  Spune-mi tu care pilot de pe lumea asta nu-si doreste un avion superior ?

  @Eva,

  Dupa 15-20 de ani de relatii comerciale cu cei din Insula, te rog sa ma crezi ca nu-mi permit sa visez ceva legat de corespondenta si protocol.
  Tot ce am invatat, de la engleji am furat.
  Am doua maxime, pe care mi le-a spus acum 20 de ani un fost colonel englez (director la Cannon Ruber), care de atunci ma ghideaza in viata.
  E drept, ca orice moldovean, mai trag serios la masea, dar asta se rezolva parcand noaptea/ziua intr-un sant.
  Hic !

 5. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Dupa ce tocmai aflaram ca la Congreul PES Ponta si Guvernul “socialist” au fost spalati de toate pacatele loviturii de stat petrecute in vara dezamagirilor noastre, m-as astepta la o ofesiva hotarata impotriva denigratorilor Romaniei printr-o guvernare care sa distruga tot ce au facut rau acestia si sa buna bazele unui program de relansare a” motoarelor” economiei nationale.

 6. Eva spune:

  @Mihail
  Printre parlamentarii europeni carora le-am trimis e-mail sunt si “insulari”. Dar eu vorbesc despre mere (e-mail) si tu despre pere (corespondenta oficiala). Mie mi se pare nepoliticoasa insistenta Barosanului de a i se raspunde. Oricine are dreptul sa taca daca nu are nimic de spus. “Somatia” de a raspunde imi suna a provocare.

 7. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Tocmai mi-am amintit de doua stiri tari de saptamana trecuta. Prima , prin care mangafaua aia de George Maior declara ca facuse fix 190 de informari privind matatrapazlacurile din Oltchim si a declaratiile respectabilului nostru senil fost coleg Melescanu prin care afirma candid ca exista interese externe in a achizitiona asseturile natiei romane pe costuri mici. Ma intreb: de ce dreaq mai bugetam astfel de servicii secrete daca ele nu dau informatii pertinente si in timp real? Sa profite doar niste smecheri de informatiile reale? Ieri am fost la o agapa in Prahova unde ne-am adunat niste uslasi la un gratar. Stiti ce idei se vehiculau acolo? Cica daca Guvernul Ponta ar avea sange in instalatie, dupa decembrie sa taie, de proba bugetele la toate asazisele institutii ale statului: asazisele servicii de informatii, CCR, CSM, DNA, PG etc.N-au bani, n-au putere. In consecinta trebuie sa vina la Guvern cu caciula in mana pentru a justifica fiecare leut castigat din sudoarea amaratului de popor roman. Desi, am cam dilemat la inceput, ulterior mi-a dat seama ca ar cam fi o idee excelenta. Nu de alta, dar sa vii tu judecator la ccr si sa declari ca institutia pe care o reprezinti are drept misie apararea statului de drept de teroarea majoritatii(Iulia Motoc!),apai, tata, lasa-ne si pleaca cu desaga in alta parte. Sau cu handicapatul care e sef la ccr care ne spune ca “maretia “dreptului consta in interpretarea legii.Pai cu astfel de reprezentanti ai “institutiilor statului” cum sa te mai astepti ca cetatenii sa fie si virtuosi, si devreme acasa, si cu taxele si impozitele la zi etc?

 8. lordul john spune:

  @VV

  Spuneati ca va doare sufletul cand vedeti cum alearga presa dupa DD. Multa minte n-au! Un exemplu de vineri, in Comuna Focuri, jud. Iasi au murit cateva tone de peste de la o ferma facuta pe bani europeni. Desteptii de la presa au spus ca pestele a murit pentru ca proprietarul a golit iazul pentru decolmatare. Motivul real este ca niste tigani au vrut sa fure peste si au desfacut calugarul intr-un mod total prostesc.

  Multa competenta, si la presa si la tigani!

 9. un liberal optimist spune:

  @ Mihail,
  Pai spune-mi tu ca daca te-ai obisnuit in scoala cu rigla de calcul si tabele de logaritmi mai ai chef sa-ti bati capul cu utilizarea calculului numeric si al calculatorului. Ca de fapt asta-i diferenta in a conduce doua generatii de avioane. Asta, asa ca fost campion national de aeromodelism ce-am fost!

 10. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganin, poate ca nu am fost prea clar, nu am comparat situatia de acum cu cea din comunism ci, situatia unei tranzitii ratate fata de o tranzitie normala care se poate constata la alte natiuni care au facut trecerea de la comunism la capitalism. In lumina teoriilor moderne a dezvoltarii , preponderenta institutiilor politice, asa numite, extractive si perpetuarea climatului politic restrictiv, pentru marea majoritate a cetatenilor romani, a avut ca efect scoaterea din competitia din economie a unei , exagerat de mari, parti a popultiei Romaniei. In aceste conditii, era absolut normal ca 3 milione de romani , la varsta productiva, sa caute oportunitati in afara sistemului economic romanesc. Perpetuarea institutiilor extractive ale elitelor si lipsa institutiilor” inclusive” de egalizare a sanselor in economie genereaza aceasta stare de matrasm economic cu un PIB stagnant si un venit pe cap de locuitor sub pragul saraciei. Acum, la institutiile extractive interne se adauga, ca factor agravant, institutiile extractive externe care accentueaza starea de “serbizare” a cettatenilor romani. Starea actuala a natiunii romane se datoreaza sistemului politic si subordonarii justitiei factorului politic. Din aceasta perspectiva, cea ce va propun eu este un manifest politic care sa clarifice si sa dea solutii politice esecului tranzitiei in societatea romaneasca , solutii care adresindu -se cauzelor primare a subdezvoltarii , au sanse sa readuca tranzitia pe o cale normala
  evolutie. Aici, nu este vorba de modele a unor tari cu sucese in dezvoltare, aici, vorbim de un manifest politic care sa clarifice directiile necesare pentru transformarea sistemului politic, dintr-un sistem defavorabil dezvoltarii, intr-un sistem care sa stimuleze dezvoltarea. Este simplu ca buna ziua, se inlocuieste , prin decizie politica , natura sistemului politic vis a vis de dezvoltare.

  • @ Sorin Muncaciu

   Daca te referi la tranzitie, atunci ai dreptate intru totul. A fost o tranzitie plina de tergiversari si de jumatati de masura, in care, din anumite puncte de vedere, ne-am intors de unde am plecat.

 11. un liberal optimist spune:

  @lordul,
  Am vazut si eu stirile! Chestia tare e ca pestii aia chiar erau de mancat! Pana la urma era o oportunitate excelenta pentru hranirea populatiei flamande de acolo. Cert e faptul ca autoritatile comunale au fost depasite de situatie. Acum , nu stiu cine era proprietarul lacului. Ca am avut si eu o experienta nefericta acum vreo 7-8 ani! Rezolvata electoral in folosul PNL! Asta cand PNL avea vreo cativa membri haituiti de baronii pesedisti!

 12. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  Populatia nu e flamanda! Doar cei ce fura sunt flamanzi. Si ca sa-ti dau un detaliu despre cata minte au “flamanzii”: s-au bagat in calugar si au scos o vaneta de la fund unde presiunea e maxima, stand cu o plasa la conducta de evacuare. Bineinteles ca pana la urma s-au rupt toate vanete si apa le-a luat si plasa si s-a imprastiat tot pestele pe garla.

  Si mai vrei sa iei fonduri europene si sa investesti? Pentru ce? Sa vina intr-o noapte niste inconstienti si sa te bage in faliment?

  Furturile de peste in Romania (si aici nu ma refer la braconaj, ci la furt din avutul privat, desi si de la stat tot furt e) este estimat cam la 25%. Mai exista cam 25% pierderi cauzate de cormorani, pelicani si vidre. Mai concureaza, daca poti, cu ungurii, unde furtul de peste se face cu lanseta.

 13. un liberal optimist spune:

  @lordul,
  Ca tocmai ai adus vorba. Nu ma mai satur privind postul TV Fishing & Hunting. Cum naiba au reusit ungurii sa dezvolte asemenea fonduri de vanatoare si pescuit pe niste resurse net inferioare alor noastre? Vin vanatori si pescari din toata Europa si-i lauda pentru mentinerea si dezvoltarea acestor fonduri. Au creat si scoli profesionale pentru toate meseriile necesare vanatorii si pescuitului. La noi, in schimb este culmea golaniei peste tot, la niste resurse uriase si extrem de diversificate.
  Pe de alta parte, nu pot sa nu amintesc rigoarea si disciplina pe fondurile de vanatoare pana in 1989. Am avut o cariera scurta de vanator(doar 3 ani) dar am ramas cu niste amintiri foarte placute.

 14. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  Raspunsul la intrebarea ta e simplu. In anii ’70 – ’80 cei de la FAO au vrut sa infiinteze un centru regional de cercetare in piscultura. Primul amplasament la care s-au gandit, a fost, evident, Romania. La vremea aceea Romania facea cam 260 000 to de peste din piscicultura si pescuit (flota aducea cam 200000 de tone din Atlantic). Doar ca, sefimea de la vremea aia nu s-au inteles unde sa le ofere amplasamentul pentru acest centru. Vazand ca autoritatile nu sunt in stare sa le ofere un raspuns in termen rezonabil, cei de la FAO au ales Ungaria, care le-a oferit la Szarvas o statiune de cercetari pe care cei de la FAO au dotat-o si au pus-o in circuitul international.

  Drept urmare ungurii produc azi 25000 to de crap, iar noi 3000. Ei au primit subventii de 250 EUR/ha, noi “decat” 0. Ei au avut TVA redus la peste, noi 24%. Ei au credite cu dobanda subventionata, noi platim dobanda pietei. Ei aduc peste in Romania, la negru, noi luam peste de la ei, la negru. Ei fura cu undita, noi furam cu setca, prostovulul si navodul.

 15. un liberal optimist spune:

  @lordul john,
  Eu cred ca daca exista un program ferm, cu resursele umane existente se pot dezvolta si la noi asemenea fonduri. Ulterior se pot autofinanta si chiar pot sa atraga fonduri comunitare. Pretul la peste este, cu adevarat exagerat de mare. Din mancarea saracului a ajuns un produs de lux. Par mai accesibile produsele din vanat(urs, mistret).
  Daca stii sa le gatesti!

 16. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  Pretul la peste nu e mare. E rezultatul lipsei de politici in domeniu. Gadeste-te ca iarna asta, din cauza secetei, femierii nu mai au in ce sa tina pestele, iar furajul a crescut de la 500 ron/to la 1200 ron/to.

 17. un liberal optimist spune:

  @lordul john,
  E parerea unui consumator, nu al unui producator! De altfel nici nu ma dau in vant dupa peste. M-am saturat de el din vremea copilariei si tineretii. Era peste pe toate drumurile. Tin minte si acum, uriasele banere cu”Nicio masa fara peste” si “Consumati peste oceanic”.Am observat ca au disparut micile pescarii din piete. Mai gasesti peste de buna calitate doar la anumite supermarket.Si e pacat la resursele pe care le avem!

 18. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  Avantajul pe care il are pestele din Romania e ca e cel mai natural si protejeaza mediul – nu se hraneste cu furaje pe baza de faina de peste, ci doar cu cereale si nu se utilizeaza hormoni de crestere sau antibiotice, asa cum se utilizeaza in restul tarilor europene.

 19. un liberal optimist spune:

  @lordul john,
  Sa stii ca am remarcat acest lucru si la pastrav si la crap si la biban(cam ce gasesc local). Dar imi plac si speciile oceanice, desi se vorbeste de un anumit pericol provenit de la poluare.

 20. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  La pastrav e cel mai evident, desi danezii fac intr-o fabrica din Polonia furaje pe baza de proteina din mazare (cu profilul aminoacizilor aproape identic cu al fainii de peste).

  Daca vrei ceva de calitate, incearca stavridul de Marea Neagra.

 21. lordul john spune:

  @VV

  E simplu, la orice populare a unei ferme piscicole se numara exemplarele care se populeaza. Greutatea de populare e uniforma, ca si cea finala. Pestii morti in decursul perioadei de crestere se strang si se noteaza in evidente. Sunt chestiuni simple pentru noi.

 22. tudor spune:

  Hai ca asta cu lulutza trimisa inalt reprezentant la bruxelles e tare!
  Deja , cu zi ce trece, victoras se autodepaseste.

  Devine jenant.