Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor a votat, în unanimitate, acordarea indemnizaţiei de merit scriitorului Paul Goma

În şedinţa sa din 5 octombrie a.c., Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România a luat în discuţie, printre altele, acodarea unor indemnizaţii de merit. Aceste indemnizaţii se acordă, în număr limitat şi potrivit legii, unor oameni de cultură care, prin valoarea operei lor, recunoscută în plan intern şi internaţional, aduc o contribuţie meritorie la îmbogăţirea culturii române. Ele constau în acordarea unei sume lunare, echivalente cu salariul mediu pe economie.

Propunerea privind acodarea indemnizaţiei de merit scriitorului Paul Goma, ca semn de recunoaştere a întregii sale activităţi, a fost prezentată de Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte al USR, şi a fost susţinută de Nicolae Manolescu, preşedinte USR. Propunerea a întrunit, prin procedura de vot secret, unanimitatea. Au mai fost acordate astfel de indemnizaţii, în cadrul aceleiaşi întruniri, unor scriitori precum Mihai Zamfir, Al. Călinescu sau Nichita Danilov.

Reamintim că anul trecut scriitorul Paul Goma a primit, din partea Ministerului de Interne, dovada faptului că cetăţenia sa română nu i-a fost retrasă  iar Consiliul USR a reconfirmat calitatea sa de membru al USR. Paul Goma a acordat un mandat lui Varujan Vosganian pentru a-l reprezenta în relaţiile cu Uniunea Scriitorilor şi cu autorităţile române, în baza căruia s-a făcut solicitarea pentru acordarea indemnizaţiei de merit.

60 Responses to “Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor a votat, în unanimitate, acordarea indemnizaţiei de merit scriitorului Paul Goma”

 1. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Felicitari pentru iniativa!

 2. gelu spune:

  @VV, Felicitari pentru reusita. Paul Goma e printe putinii romani in suflet si simtiri ramas in viata.

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, ii tot aud pe baietii astia pacatosi de la ARD cum isi umfla muschii in orizontul viitoarelor alegeri. Sigur, nu mai au nicio credibilitate(doar interlopii si favorizatii coruptiei extinse instaurata in Epoca base-bok ar dori sa-i mai voteze). Totusi, prestatia Guvernului USL dupa Referendum imi pare jalnica(uitam jalnicele prestatii din vara, exceptandu-l pe Crin).Totusi, cred ca USL se poarta autist:pare sa nu mai inteleaga realitatile. Acum nu stiu cate din stiri sunt autentice sau nu. Dar am vazut o stire(e drept la B1, care a intrecut in stiri deformate grobian OTV) cum ca ministrul Dusa se gandeste sa “reglementeze” adunarile spontane si meetingurile de orice fel. Asa ceva? Pai USL a castigat guvernarea datorita adunarilor spontane si meetingurile de orice fel. Crede Dusa si Guvernul USL ca va fi vesnic?OK, ne-am speriat de bolsevicii de la CE si am facut orice sa pierdem referendumul( ca nu cumva sa se instituie “teroarea majoritatii”!?). Sigur, probabil ne e teama de miscarile sindicale in perspectiva unor disponibilizari colective in urma restructurarii unor companii de stat. Eu cred ca ar trebui sa se explice mai bine populatiei cum e cu aceste companii de stat: nu mai sunt rentabile din diferite cauze.In consecinte ar trebui operat degraba organismul bolnav de problemele sociale. Problemele sociale trebuie tratate de Guvern si autoritatile locale ca problema distincta de problemele unitatilor economice.Cred ca in Guvern trebuie aduse minti organizate brici pentru a face fata realitatilor economice, dar si constrangerilor pietei globale. Pai daca productia OLTCHIM nu mai are cautare pe piate, atunci, reorganizam, retehnologizam, cumparam licente etc. De problemele sociale sa se ocupe Doamna Campeanu si consiliile judetene implicate. Desi, am vazut cateva secvente interesante:nisti angajati OLTCHIM, vazand ca au cardurile goale au zis, razand: noroc ca traim la tara si ne descurcam altfel! Tare, sau ce?

  • @ un liberal optimist

   Am dat un raspuns la intrebarea privind prestatia Guvernului intr-un comentariu anterior. Poate cas te intriga comportamentul unuia sau al altuia dintre ministri, dar contributia de substanta a acestui Gevrn este consolidarea fiscala.

 4. lordul john spune:

  @VV

  E un prim pas!

 5. adam mares spune:

  @VV
  Paul Goma este un caz tipic de scriitor a carui biografie valorizeaza, subreptice, opera. Dar fiindca a fost disident, eu zic ca nu-i bai cu indemnizatia. Sa se bucure de ea sanatos.

 6. un liberal optimist spune:

  @all,
  Faptul ca Paul Goma e un caz de shucarit pe scriitorii ,sau asazisii scriitori care au supt de la toate tzatzele subdemnitatii nationale nu-i scade cu nimic valoarea. Maestrul a indreptat un rau. Dar binele a fost facut!Astept si eu un Premiu Nobel pentru literatura de la scriitorii roman! Sa fie de la Maestrul? Problema este cine il propune si cine il sustine? Ca nici Manolescu nu mai este ce-a fost!Ca dinspre ‘telectualii basescului nu mai am nicio speranta…

 7. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Sustin organizarea unui mare meeting in ziua lansarii candidatilor USL, dar as dori ca la final, meetingistii sa se indrepte catre locul unde PPE isi sustine congresul rusinii democratice: au obligat un stat membru sa anuleze vointa populara. Acest fapt trebuie anuntat din timp.
  1. Sa constientizeze votantii ca au fost tradati de bolsevicii din UE si Ro.
  2. Sa constentizeze PPE ca vor fi rusinati de poporul umilit. In consecinta, sa-si ia catrafusele si sa plece la Bruxelles! Sa se congreseze intre ei, nemernicii!

 8. un liberal optimist spune:

  @all,
  In sfarsit, am aflat cine este blonda din dreapta lui DDD pe timpul “negocierilor” pentru Oltchim. Cica se numeste Diana Voiculescu(nume predestinat!) si-i este amanta. Ce-o fi gasit la el?

 9. Mihail spune:

  …eu ma bucur mai mult pt. Nichita Danilov. Va mai amintiti de el ?

  @ un liberal aeromodelist,

  Este frumusel si dragalas !…iar marimea conteaza.

 10. adam mares spune:

  @un liberal optimist
  ‘telectualii basescului nu vor iesi niciodata din obsesia cartarescului. Insa Maestrul ar trebui sa mai scrie niste carti bune si sunt convins ca se vor gasi si pt el propunatori si sustinatori.
  Iar daca ajunge presedinte USR, se poate propune singur :-)
  Glumesc, dar gurile rele spun ca Maestrul e cam narcisist.
  Eu votez pt Maestrul la Nobel. Daca ma intreaba cineva :-)

 11. adam mares spune:

  @mihail
  Nichita Danilov, fost ambasador la Chisinau, nu? Nus ce sa zic. E un poet destul de bun si un prozator interesant (cred ca Ambasadorul invizibil e cea mai buna carte a lui de proza).
  Cati ani o avea?

 12. adam mares spune:

  @mihail
  Te-ai uitat la laba piciorului lui DDD? Vezi ca pantofii mai induc in eroare, ar trebui sa-l studiezi descult. :-)

 13. adam mares spune:

  @un liberal optimist
  Referitor la Goma, nu ma gandeam la shucarerile lui, ci, strict, la valoarea literara a operei. Din punctul meu de vedere (care nu conteaza, fireste), cartile sale au mai mult valoare documentara decat literara.

 14. Victoria spune:

  @Domnul Varujan
  Spuneti:”Nu a fost usor sa-l convingem pe Paul Goma sa accepte aceste reparatii modeste”.
  Spun si va intreb: Ce va impiedica sa ii oferiti domnului Paul Goma reparatii substantiale? Adica premii valoroase, restituiri din trecut, etc. Dar tot e bine ca RECUNOASTETI ca reparatiile sunt MODESTE si deci..mai e loc si pentru alte reparatii. Zic iar: CE VA IMPIEDICA LA REPARATII NE-MODESTE?

  • @ Victoria

   Draga Victoria, tema pe care o ridici nu e simpla. Prin lege, s-au acordat unele drepturi pentru anii de detentie, pentru anii de domiciliu fortat. Ar fi destul de delicat sa-i acordam lui Paul Goma reparatii pe care nu le-am acordat celor care au facut peste 15 ani de inchisoare, care au fost supravhegheati intruna pana in 1989 si a caror cariera profesionala a fost aneantizata. De ce nu se acorda mai mult prin lege fostilor detinuti politici, asta e alta chestiune. In general, insa, Romania, in ce priveste despagubirile, a fost cea mai darnica dintre tarile foste comuniste.

  • @ Victoria

   Indemnizatia de merit este acordata, asa cum ii spune numele, pentru merite. Nu este, propriu-zis, o reparatie, ci o recunoastere.

 15. Mihail spune:

  Suedezii promit o serie de facilitati in schimbul cumpararii de avioane Gripen, de la fabrica Saab.
  Astfel fabrica Saab “recunoaste constrangerile financiare cu care se confrunta Romania in acest moment” si doresc sa “lucreze cu Romania pentru a identifica o solutie de avion modern cu noul avion Gripen”.
  Ei se ofera sa investeasca intr-un program de offset industrial si chiar sa transforme tehnologie in vederea modernizarii industriilor romanesti aerospatiale si de aparare.
  Saab invoca exemplul Cehiei, care si-a inlocuit in 2005 o flota de MIG 21 cu Gripen., sau cea a Ungariei care a inlocuit MIG 29.. In Ungaria-zic ei, sau infiintat(atentie) peste 6.000 noi locuri de munca.
  Ramane intrebarea: Avioane noi Gripen sau F16 la mana a doua?
  …Corneliu Dobritoiu si-a nuantat declaratiile si a subliniat ca “nu se poate preciza deocamdata tipul de avion multirol care va fi achizitionat” .

 16. tudor spune:

  @VV

  Felicitari!

  Chiar daca este suparat pe noi, sau poate tocmai de aceea, dl. Goma trebuie recuperat pentru spatiul cultural si politic romanesc; sau sa se faca tot ce este posibil in sensul acesta.
  Desigur, nu este lesne abordabil.

  Dl Goma a fost un actor si un martor; deseori incomod.

  Despre valoarea literara a operei sale … principala menire a artei este de a stirni emotii, cred; daca genereaza si atitudini, cu atit mai bine.
  Fata de aceste considerente , consider importante cartile Domniei Sale.

 17. Mihail spune:

  @adam mares,

  1. Ia Iasi, niste prieteni poeti, vorbeau extraordinar despre Nichita, asta inainte de ingramadeala din decembrie. Nu stiu ce varsta are.
  2. Nu m-am uitat…mi-a scapat. Dar, dupa stiinta mea, nu este relevant. Trebuie sa intrebam o doamna.
  3. Aiurea, ce sa caute la premiul Nobel, ce a inventat apa calda ? Ii plac narcisele ?

  BUNA DIMINEATA ! O duminica placuta.

 18. tudor spune:

  @Mihail

  Necesitatea Romaniei de a achizitiona avioane multirol trebuie folosita in avantajul nostru.
  Este ceea ce se cheama “potential de santaj”.
  Nu vad de ce , in numele unui “parteneriat strategic”- care pentru mine se traduce in dreptul autoritatilor statelor unite de a ne da lectii cam despre orice si atit, Romania n ar trebui sa opteze pentru cei care doresc sa investeasca intr un domeniu industrial de virf.

 19. Toma Liviu spune:

  Cu putin inaintea acestei frumoase initiative, a aparut un articol in care venerabilul Paul Goma este prezentat intr-o lumina nu tocmai grozava.
  http://www.cotidianul.ro/morti-suspecte-in-cultura-romana-174740/
  Imi permit sa reproduc un extras din acesta :
  “În toamna anului 1956, când se făceau sute de arestări prin universităţile României, Paul Goma, la Bucureşti, era atât de vehement împotriva regimului încât imprudenţa lui agresivă îi deranja până şi pe aceia care nu se aflau în preajma lui. În timp ce mulţi alţii erau înspăimântaţi de epurări şi nu ştiau cum să se ascundă. Şi, cum era de aşteptat, dl. Goma a fost arestat. Dar Paul Goma „era turnătorul principal al grupei de studenţi din care făcea parte”. Şi dl. Goma a ştiut ce vrea, după cum afirmă Cezar Ivănescu, colegul său de generaţie: „A devenit membru de partid, s-a înscris la facultate, a căpătat slujbă, s-a căsătorit cu fiica lui Năvodaru, fost mare comunist ilegalist – cu pensie în valută, de luptător antifascist, cu o casă în Cotroceni şi cu una la Breaza pe care tocmai o finaliza în anul 1977. Până la plecarea din ţară, Goma venea regulat la noi; ne considera prieteni, foşti tovarăşi de suferinţă. A venit cu copilaşul de mână, chiar în ziua când a primit paşaportul pentru Franţa. Se grozăvea cu ce le-a zis el securiştilor: «Mă voi întoarce când va pica Ceauşescu»”. Chiar aşa? Oare cum s-a grozăvit în realitate dl. Goma în faţa securiştilor care, de fapt, impun misiunea şi gradul obedienţei şi nu iners?

  Relevantă în privinţa obedienţei gomiste faţă de sistem este scrisoarea lui Paul Goma către Nicolae Ceauşescu, pe care o ataşăm acestui articol:

  (…)În 1965, printr-un decret semnat de dumneavoastră, am revenit la libertate, la studii, la soare, la posibilitatea de a-mi întrevedea viitorul, rezemându-mă pe fapte, nu pe vise de celulă. Suferisem până atunci, dar poarta deschisă n-o voi mai trece în sens invers. Iată însă că am trecut-o iar. Aici abia am aflat că supărarea mea – cu consecinţele ei – era neîntemeiată. Scrisoarea de faţă este urmarea acestei revizuiri şi, de aceea, va fi o scrisoare de scuze. (…)Nu am avut structură de om politic nici în neuitatul august 1968, când Demnitatea, Libertatea, Dreptatea au vorbit prin glasul dumneavoastră. Dar, simţindu-mă a douăzecea milioana parte din acea convingere exprimată, am aderat la Partidul Comunist Român. (…)M-am adresat organelor de partid de la Uniunea Scriitorilor, deşi încă nu eram membru al Uniunii, iar primul meu volum de proză apăruse în 22 august. Peste câteva zile mi s-a înmânat carnetul de care nu m-am despărţit decât la 1 aprilie 1977, în urma arestării – refuzasem să-l predau, în primăvara anului 1972, când mi se confirmase, confidenţial, că în 1968 nu fusesem primit în partid. Crezusem cu sinceritate în linia partidului şi în cuvântul dumneavoastră. (…)Măcar pentru faptul că eu îi datoram lui Nicolae Ceauşescu revenirea la viaţa liberă; măcar pentru faptul că intrasem în partid pentru Nicolae Ceauşescu.

  (…)Atunci – în primăvara anului 1972 – am comis o greşeală grosolană: dând crezare zvonurilor care persistau de doi ani, încrederea mea în dumneavoastră s-a clătinat: credeam că ştiaţi de acest caz al meu şi că nu aţi luat măsuri să mi se facă dreptate. (…)Dacă nu aveam această convingere, poate că nu m-aş fi întors în ţară dintr-o călătorie din Occident.(…)Dar, spre durerea mea, la întoarcere, m-am găsit înmormântat. Mai mult, nu mi s-a permis să public nici măcar traduceri, interdicţia s-a extins şi asupra soţiei mele; nu mi s-a permis să caut de lucru – Uniunea Scriitorilor a refuzat să-mi elibereze cartea de muncă de peste trei ani; am lucrat ca salahor, apoi, începând din 1975, am fost pus în situaţia să fiu întreţinut (la 40 de ani) de socrul meu, pensionar. (…)Aşa se face că am devenit nedrept şi am blamat ce iubisem, iar de această răbufnire a mea s-au folosit alţii, persoane, grupuri dinăuntru şi din afară. (…)În timpul cercetărilor mi-am dat seama că dumneavoastră, personal, nu aţi avut cunoştinţă despre cazul meu, deci nu de la dumneavoastră sau cu voia dumneavoastră se luaseră acele măsuri nedrepte. Că nu suferisem din cauza dumneavoastră. Oricum, înţeleg acum că nu aveam voie să mă îndoiesc de spiritul dumneavoastră de dreptate. De aceea, vreau să cred din nou în dumneavoastră, aşa cum am crezut în 1965 şi în 1968. (…)De aceea las la aprecierea bunătăţii şi generozităţii dumneavoastră hotărârea asupra soartei mele. Cu sinceritate şi preţuire, Goma Paul.” (Paul Goma, Scrisoare adresată lui Nicolae Ceauşescu, A.S.R.I., Fond „Y”, dosar nr. 65 596, volumul 10, fila 141-143, apud. Cezar Ivănescu, Stela Covaci, „Timpul asasinilor”, Editura Libera, pp. 173-175).”
  Ce parere aveti despre aceasta informatie care pe mine ca un cititor anonim ma baga in ceata ?

  • @ Toma Liviu

   Ca si Mihai Botez, ca si alti intelectuali deveniti ulterior dizidenti, Paul Goma a crezut in liberalizarea si independenta fata de Moscova pe care le sugera atitudinea lui Ceausescu in perioada 1965 – 1971. Dupa aceea, insa, s-a distantat categoric.

 20. Victoria spune:

  Va multumesc pentru raspuns domnule Varujan.
  – Sa inteleg deci ca modesta reparatie a indemnizatiei de merit -pentru meritele domnului Paul Goma,– i se atribuie SI retroactiv din 2002 cand a fost data legea indemnizatiilor de merit?? Caci in 2002 dl Goma avea SI meritele necesare indemnizatiei, Si varsta de de 63 ani= varsta legala pentru a primi indemnizatia.
  – In fine ca…ati adus foarte ..dibaci/abil din condei faptul ca i se acorda dlui Goma atat de tarziu aceasta indemnizatie. Spuneti “Nu a fost usor sa-l convingem pe Paul Goma sa accepte aceste reparatii modeste.” Asta ar suna si ca ..”de vina” e Paul Goma!!! ca daca nu era dansul “dificil” si greu de convins…
  oho-ho-hooo de cand i s-ar fi rezolvat meritele si onorurile si etc!! Nici gand alte motive ale Uniunii Scriitorilor, in timp!
  Zambete !!!

  • @ Victoria

   Indemnizatia de merit nu se poate da retroactiv. USR are un numar fix de indemnizatii. Cand se face un loc liber, adica unul dintre titulari inceteaza din viata, se alege un nou beneficiar al indemnizatiei.

 21. adam mares spune:

  @mihail
  Premiul Nobel pt Literatura. In literatura nu se mai inventeaza, se reinventeaza.
  Nu stiu daca ii plac narcisele, dar cred ca ii plac imortelele. :-)

 22. hermann spune:

  “Se screm muntii si iasa un ridicol soarece” zicea unu mare de tot demult in vreme!
  Brava, baieti! asa ii lauda d-nul Trandafir pe copii!
  Este un gest frumos si speram sa fie doar inceputul, si sa se intample mai des, prentru ca maestre parca ne-am prea indepartat de popor si am putea face atatea pentru El, lucruri marunte care stau in puterea si mai ales in decizia noastra, dar care pentru omenire sunt pasi mari. Vad tot mai des, cum umbriti de indestulare sau poate de ignoranta ne indepartam tot mai mult de norod, precum in “Pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar”!
  Maestre apropo de comentariul din postarea trecuta in care ziceati ca unii confisca adevarul, dar ce facem cu cei care l-au trait sau il traiesc, lor ce le zicem maestre, pentru ca ei nu-l citesc, pur si simplu il traiesc, parca si vai, vai ce usor aruncam cu vorbele asa…!
  Ati vazut emisiunea lui Gadea cu partizanii din munti, asta nu a mai fost emisiune de manipulare, acolo a fost doar suflet si traire, noi la grup am si avut o initiativa legislativa pentru o reparatie morala a lor, dar cand o plamadeam noi mai bine a dat buzna Mele la noi, impins de … prietenii lui si a spus sa o lasam incet sau chiar moarta ca oricum nu va iesi o asemenea lege! (a si fost un mic scandal pe tema asta)!
  Pai despre ce vorbim maestre, aici se pune problema “De a fi sau a nu fi!” si atat, totul este actiune pentru popor daca tot suntem acolo si nu pentru sine, cum din pacate se intampla acum 99,99%, asa cum zicea si Sf. Apostol Pavel in epistola catre romani: “Caci nimeni dintre noi nu traieste pentru sine si nimeni nu moare pentru sine”! sau mai rau de atat am vazut ca acum este la moda sa devii smerit si chiar sa ridici biserici in numele D-nului pentru iertarea repetata a pacatelor! Hm… parca imi amintesc de spusele Sfantului Arsenie Boca “In zilele noastre se vad multi calatori la iad cu Scriptura in mana”!…

 23. Mihail spune:

  …din ce in ce tot mai multi formatori de opinie, jurnalisti simpatizanti, oameni pur si simplu…avertizeaza ca sunt dezamagiti de usele, ca exista posibilitatea sa nu mearga la vot.
  Ma refer la cei care fac parte din 7,4 milioane.
  Eu nu inventez nimic, doar ma uit la televizor si observ.
  Era suficient, ca ieri seara, doar sa privesti televizorul.
  In plus, parca din ce in ce mai mult, useleul seamana cu Conventia democratica. Si atunci era o automultumire cosmica.

 24. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Felicitari meastre! Ati facut ca de fiecare data ceea ce trebuie.
  In alta ordine de idei,va rog spuneti-mi cand va pot gasi la Iasi? Vreau neaparat sa ma vad cu dvs. maestre!

 25. Filip G spune:

  Sambata 6 octombrie am trait o implinire sufleteasca ,mai mult decat doua mandate de presedinte al romaniei.
  Am participat la nunta fiicei mele,amotiile simtite si fericirea nu pot fi echivalate in bani ori alte bunuri vremelnice.
  In romania mai exista si lucruri normale pline de incarcatura spirituala si sufleteasca.
  Gandul a facut o paralela fara sa vreau intre nunta fiicei mele si a presedintelui romaniei.
  Sufleteste cred si simt ca am fost peste.

 26. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  E OK . Nici eu nu cred ca vom putea la Sf. Parascheva. Pentru mine e important sa stiu cu o zi inainte cand veniti la Iasi,ca sa-mi pot aranja la serviciu .

 27. Mihail spune:

  Ia uite cum spera useleul sa castige alegerile:

  Efectul de bumerang al referendumului. Strategia ARD prin care bagă USL-ul sub 50%

  Bătălia politică din această toamnă pare că se va duce între cele două blocuri mari USL şi ARD. Sociologii consideră că USL ar trebui să ducă o strategie de conservare a electoratului, fără a încerca ceva spectaculos. Pe de altă parte, PDL şi aliaţii ar trebui să aibă o strategie agresivă prin care să urce de la puţin peste 20%, la aproape 30%. Referendumul de suspendare al preşedintelui Traian Băsescu ar putea avea efect de bumerang pentru USL şi ar ajuta ARD-ul în condiţiile unei campanii bune, coroborată cu o prezenţă scăzută la alegerile din 9 decembrie.

  “Alegerile din 2012 vor avea o componentă de polarizare între principalii competitori, USL și ARD, astfel încât va conta în mod decisiv ce scoruri electorale au avut partidele componente ale celor două alianțe până în prezent. Pentru USL vom lua în calcul scorul obținut de PSD, PNL și PC iar pentru ARD scorul PDL, nefiind relevantă pentru comparație includerea altor competitori politici mici”, a explicat sociologul Codrin Scutaru.

  ARD ar trebui să ducă o campanie electorală agresivă prin care să câştige teren. În această ecuaţie intră şi PP-DD, dar şi UDMR. Dacă ARD ajunge la 30%, scorul de peste 50% al USL ar fi ameninţat.

  “Pentru ca ARD să câștige, ar trebui ca prin mobilizare electorală timp de 2 luni să ridice un scor de circa 23% la unul 30%. Asta ar presupune o creștere de circa 50% a scorului electoral, destul de greu de obținut în contextul existenței alternativei PPDD, care ia din potențialul de creștere electorală pe polarizare. Astfel, pentru ca ARD să ajungă la 30%, pe lângă mobilizarea logisitică exemplară a aleșilor locali, este necesar un marș electoral forțat la maxim pentru atragerea nehotărâților și a celor care au fost alături de PDL când partidul obținea 35% (2009).

  Pentru ca USL să câștige, ar trebui să își maximizeze șansele prin coroborarea votului politic al partidelor din alianță și maximizarea brandului USL, de alternativă electorală după 3 ani de criză economică și structurală. O mobilizare a aleșilor locali USL, de tipul celei tradiționale a PSD-ului din anii 90 poate fi o soluție organizatorică. Pentru USL provocarea este mai degrabă să își conserve capitalul actual, obținut după locale și referendum, nu să câștige prea mult din ce a rămas la zona de nehotărâți”, a mai explicat Scutaru.

  Cum ajunge USL la cifra magică de 50%

  Sociologul Alfred Bulai consideră că principalul scop al opozanţilor USL este să aducă USL cât mai aproape de 50%. “Este acel prag critic de 50%. Într-o campanie se pot întâmpla multe. Este greu totuşi de crezut, dar vom vedea în perioada următoare”.

  Scandalul Oltchim s-ar putea întoarce tot împotriva USL. Dan Diaconescu şi-a asigurat o promovare intensă în această perioadă, iar dacă îşi va juca bine cărţile ar putea creea probleme USL-ului în formarea Guvernului.

  Legea electorală, asul din mâneca lui Ponta şi Antonescu

  Chiar dacă au criticat intens actual lege electorală, liderii USL s-ar putea bucura din plin de ea. Dacă USL reuşeşete să menţină trendul dat de sondaje de peste 50%, atunci ar putea benficia de locuri în plus în Parlament. Conform estimărilor, legislativul 2012-2016 ar putea avea cu aproape 50 de parlamentari în plus. Majoritatea vor aparţine USL, pentru că vor avea candidaţi care îşi vor câştiga colegiile din prima cu 50% plus 1.

  Majoritatea astfel constituită, îl va obliga pe Traian Băsescu să le dea guvernarea. Acest calcul se respectă doar dacă USL va avea o majoritate clară. Dacă ARD reuşeşte să urce în sondaje, iar prezenţa la vot va fi scăzută, atunci ecuaţia politică după 9 decembrie va deveni explozivă.

 28. Mihail spune:

  Articolul de mai sus, este de pe http://www.dcnews.ro .

  @ Varujan,

  O sa ajungeti si al sediul PNL din Podu Ros ? Daca da, stiti cand ?

 29. un liberal optimist spune:

  @Mihail,
  Nici doi lei nu dau pe acest fel de analize. Cele 2 televiziuni otravite(OTV si B1) n-au audienta nici cat locuitorii a 2-3 blocuri din Ghencea ca fani ai Stelei. In rest asazisii lideri ai ARD sunt atat de tampiti ca nici cainii proprii nu mai dau din coada cand isi itampina stapanii. Dupa 3 ani de prostii inamaginabile cine naiba ii mai crede. In rest e treaba baronilor locali si a puterii financiare a candidatilor la parlamentare. Daca liderii USL termina cu gafele de pana acum, iar Guvernul gestioneaza bine administratia nu-i nici o problema.
  Un lucru mi-a retinut atentia: intr-o emisiune la PROTV doi idioti i-au luat un interviu doamnei Maria Gheorghe, CEO Petrom. Doamna asta a zis foarte clar ca jumatate din Arpechim apartine OLTCHIM, iar cealalta jumatate ar vinde-o bucuroasa unui investitor serios(cea care produce carburanti). In rest niste prostii emise la TV timp de o luna de niste circari. Azi, ambasadorul Rusiei s-a intalnit cu Ponta!

 30. Marius Bacau spune:

  @un liberal optimist
  Asa este,incepe era intoxicarilor. Vom vedea o sumedenie de analisti politici gen Cartianu-jeg,Tapalaga,Andronic si Turcescu care se vor chinui sa mai scoata cateva procente pentru ARD care este de departe un avorton. Un copil nascut mort.

 31. Marius Bacau spune:

  @un liberal optimist
  Scuze,l-am uitat pe boul ala de Banciu care parca e constipat de 10 ani. O lichea jalnica,un valet credincios,dar in esenta un bou.

 32. Corina spune:

  @VV
  Credeti ca electoratul poate protesta cand partidul cu care voteaza de obicei ii trimite candidati care nu au treaba cu zona? Zic si eu asa ca sa ma aflu in treaba…ca mi-a plecat deputatul din colegiu tocmai la sect. 1 si inlocuitorul nu vorbeste bine cu accent de Ilfov :). Se pare ca Geoana pleaca de la Dabuleni. Oricum il suspectam ca nu stapaneste perfectul simplu.

 33. Filip G spune:

  @VV
  Amaraciunea ca la nunta fiicei tale sa fii huiduit,e mai presus de sanctionarea la vot.
  Iar azi Traian Basescu ,traieste zi de zi acele clipe.E o pedeapsa care nu poate fi uitata si nici remediata.Cu iubirea de parinte sunt de acord,dar un parinte care nu vegheaza la intimitatea si protejarea familiei.Cum poate asigura siguranta si proteja tara al carui presedinte a fost ales?
  Ignorand o realitate exprimata la vot la referendum,continuind cu sfidarea cetatenilor in ziua nuntii Elenei…………..doar de dragul unor interese personale.
  Am fost socru mic si sunt bucuros.Dar nu a fost masa la care sa nu se discute politica la nunta
  Nunta a avut loc in Ardeal iar USL are de remediat multe pacate,iar comunicarea e ce-a mai mare carenta.
  Maine voi lua pulsul capitalei.

  • @ Filip

   Nu vezi ca Basescu se ascunde de cand s-a intors la Cotroceni. Iar cu Guvernul, intr-adevar, sunt probleme de comunicare, nu ale lui Ponta, dar ale unora dintre ministri.

 34. Buddha spune:

  Maestre,
  Organizatia pnl de la mine din oras e foc si para pentru ca se zvoneste ca duduia Claudia Benchescu e nominalizata candidat la Camera Deputatilor.
  Dati-o incolo de treaba, Maestre, pai fatuca aia e de-a dreptul o nulitate! Am intalnit-o de trei ori si n-am vazut un om mai prost, mai alunecos si mai incult ca acea fatuca. Si credeti-ma, sunt indulgent din respect pentru blogul dvs. Oricum, organizatia municipala de aici e foc si para.
  Oameni ca Topescu nu mai au colegiu, in schimb Bencheasca troneaza pe colegii…Si in Bucuresti! Chiar si numai de ar fi fost doar o discutie si nu un fapt, tot este condamnabil, rusinos si strigator la Cer.
  Alti tineri care au ceva in cap nici macar nu au tupeul sa ceara ceva, in schimb al de Lambru, Alexe, Surugiu si acolitii lor au totul la picioare.
  Urat.

 35. cipslim spune:

  Oare mai apuca Goma sa-si vada tara?
  apatrid, batran, uitat si mancat de vreme sta si asteapta.

  Hai acasa Paul Goma.

 36. cipslim spune:

  stai sa vezi ce sare Tismaneanu de cur in sus