Fecioarele remăritate de la ARD

Pe bannerele preopinenţilor mei de la ARD, în colegiul din Iaşi în care candidez, scrie, în dreptul fiecăruia, “candidat nou”. Acesta ar fi un avantaj, gândesc ei, care să îndemne pe alegători să-i voteze. Interesant e că ei nu sunt deloc noi în politică, ba dimpotrivă, activează de mulţi ani si au deţinut funcţii importante în structurile locale. Dar pentru Parlament sunt nou-nouţi. Şi, fireşte, în acest fel sugerează că se dezic de Guvernul pe care l-au susţinut. 

Am crezut că e o invenţie locală, dar, reîntorcându-mă pentru scurt timp în Bucureşti, am văzut în staţiile de autobuz un afiş de campanie în care apar, aplecaţi cu tandreţe unul spre celălalt, Vasile Blaga şi Mihai Răzvan Ungureanu. Sub chipurile lor îngemănate precum Tristan şi Isolda stă scris: “75% din candidaţii noştri sunt noi”.

Cam ce vrea să însemne asta? Ei zic că e de bine, eu cred că e de rău. Pentru ei, fireşte. Cu alte cuvinte, trei sferturi dintre cei care ne-au guvernat  atâta vreme nu erau buni. Iar ţara a rămas pe mâinile lor. Şi nici măcar nu trebuie s-o spunem noi, o recunosc ei înşişi. Am putea spune că greşeala recunoscută e pe jumătate iertată. Din păcate, nimeni nu ne înjumătăţeşte datoriile făcute de ei, numai pentru că au recunoscut că şi-au ales în mod greşit, cu patru ani înainte, trei sferturi dintre candidaţi.

Să vedem, însă, ce e cu sfertul care a rămas. Nu ştiu cine a plecat, ştiu, însă, sigur, cine a rămas: toţi cei care conduceau partidul lui Traian Băsescu în 2008. Niciunul dintre liderii PDL nu a părăsit listele parlamentare. Cu excepţia unuia singur, care a plecat, zice el, din plictiseală. Imaginaţi-vă o armată zdrenţuită şi hulită, cu steagurile pierdute în războaie,  ai cărei generali spun, înaintea unei noi bătălii: “Avem o armată 75% reînnoită. Am schimbat soldaţii, caporalii şi sergenţii.” Generalii sunt, însă, aceiaşi. Şi coloneii.

Nu ştiu cât va înghiţi electoratul povestea asta cu fecioarele ARD, care sunt, deja, la a doua sau a treia căsătorie. Vom vedea. Campania abia a început.

Urmărind cea mai recentă declaraţie a sa, putem spune că doar Traian Băsescu a rămas acelaşi, egal cu sine şi neschimbător precum un coral de Johann Sebastian Bach (!).

251 Responses to “Fecioarele remăritate de la ARD”

 1. Bibliotecaru spune:

  @ adam mares

  Vă mulţumesc pentru interes.

 2. Pacala spune:

  @Bibliotecaru
  Eu nici nu stiu ce sa spun ca apreciez mai mult, poezia dumneavoastra sau comentariile politice. Iar cand va spuneti opinia despre o lege, inteleg si eu despre ce e vorba. Dupa cat de profund intelegeti legislatia, n-as fi spus ca nu sunteti calificat in domeniu. Si eu cred ca ar trebui sa votam proiecte legislative cand votam Parlamentul.

 3. Adam Mares spune:

  @bibliotecaru
  Mi-a furat cineva NUMELE. Comentariul anterior nu e scris de mine.

 4. Adam Mares spune:

  @bibliotecaru
  Dar ce chinuit sunteti in visele nocturne! :-)

 5. gabi spune:

  Comparatia dintre base si Bach il jigneste pe cel din urma, totusi; poate ati vrut sa spuneti ca base e egal cu sine si neschimbator ca o manea.

 6. Adam Mares spune:

  @gabi
  Atributele (egal cu sine şi neschimbător) se compara cu acel coral de Bach, nu subiectul (TB). Deci este ok comparatia, daca percepi aceasta subtilitate.
  Sigur, termenul de comparat putea fi si o manea, si atunci era mai puternica analogia, prin dublaj, fiindca ea corespundea si atributelor respective, si naturii subiectului.

 7. Eva spune:

  @Adam Mares
  Sunt cateva secrete pe care nu le stii:
  -Scrii la website “http://www.vosganian.ro” si de aceea cine da click pe numele tau intra tot aici si poate crede ca esti un alter ego a domnului Varujan Vosganian. Adresa de website o trece cine are un site propriu si vrea sa-si faca reclama, daca nu ai un site propriu atunci nu treci nimic in casuta pentru website.
  -Ai adresa de e-mail adammares@yahoo.com. Fiind exact acelasi ID si pe adresa de e-mail, e usor sa-ti fie clonata identitatea. Blogul nu accepta decat perechi “ID, adresa de e-mail”, daca cineva are acelasi nume dar alta adresa de e-mail, intra la moderare sau e blocat automat. E ca si cum odata intrat pe blog cu un nume, il poti folosi fara a fi clonat. Dar daca ai acelasi ID si pe adresa de e-mail… e foarte usor de clonat.

 8. Adam Mares spune:

  @eva
  multumesc, nu stiam, hai ca sterg la website. dar nu asta e adresa mea de e-mail. am folosit-o o data asa, din graba, de pe un alt pc, si am vazut ca a mers, dupa un pic de asteptare.

 9. Eva spune:

  Eu te-am clonat, m-am jucat ca sa vad ce se intampla. Am incercat pe 3-4 ID-uri… doar la tine a mers…

 10. Adam Mares spune:

  @eva
  hotomano, admiri (in travesti) versurile lui @bibliotecaru! mai ales alea delirant-erotice :-).

 11. Eva spune:

  De fapt ma dureau maselele si nu puteam nici sa dorm, nici sa invat.
  Si pentru ca mi-am amintit, am si eu o vecina croitoreasa, cred ca ma fac creatoare de moda:
  http://giconet.blogspot.it/2007/08/ratio-legis-est-anima-legis.html

 12. Adam Mares spune:

  @EVA
  Tu cu travestiurile, el cu inima muzicala, ati putea fi doi intr-unul: contele de Almaviva! :-)

 13. Adam Mares spune:

  @eva
  Personajul din opera bufa Barbierul din Sevilla.

 14. Eva spune:

  Cand voi fi mare creatoare de moda nici nu mai vorbesc cu tine.

 15. @ Katrina

  Raman, in ce priveste chestiunea asta, la declaratiile lui Ponta.

 16. @ Katrina

  Adica ce ar trebui sa faca guvernantii?