Blogul Niebelungilor

După interpretarea trunchiată, răuvoitoare apărută în mass-media a comentariului meu “Ministerul Economiei dă iarăşi ora exactă”, unii experţi în domeniul relaţiilor publice m-au sfătuit ca, pe perioada mandatului de ministru, să renunţ la blogul personal. Argumentul lor era acela că blogul creează o anumită vulnerabilitate, prin riscul preluărilor scoase din context ori tendenţioase.

Dar să reamintim despre ce interpretare era vorba. Comentariul meu vorbea despre îndeplinirea promisiunii privind  repararea ceasului din turla Ministerului, adăugând faptul că am acordat şi pianina la care, ca o altă promisiune, de ziuna porţilor deschise voi da amatorilor un concert din Bach şi Chopin. Dar, adăugam eu, din păcate, temele urgente ale Ministerului sunt altele, le enumeram pe câteva dintre ele (Oltchim, ind. de apărare etc.) şi precizam că mă voi apuca imediat de rezolvarea lor. Postul de televiziune Romania Tv a declansat o campanie de denigrare a mea pe motiv că sunt iresponsabil, câtă vreme socotesc că probleme economiei româneşti sunt cântatul la pian a unor partituri de Bach şi Chopin (!?). Fireşte că nu acesta era sensul (şi textul) comentariului meu, fireşte că a cânta la pian nu neagă diplomele universitare şi doctorale pe care le deţin, ca şi expertiza în domeniu, fireşte că la minister fac altceva decât să dau concerte salariaţilor şi liderilor sindicali. Dar ce importanţă are asta? Uneori, pentru fabricantii de ştiri realitatea e ca plastilina, poti să-i dai ce formă doreşti.

Am refuzat propunerea privind sistarea blogului. M-am obişnuit cu comentatorii mei, mă bucură să văd replicile voastre şi, deşi pe cei mai mulţi dintre voi nu v-am văzut niciodată, sunteţi cţt se poate de prezenţi în viaţa mea şi nu v-aş părăsi pentru nimic în lume. Dacă asta îmi creează o vulnerabilitate, n-are decât. În fond, un om vulnerabil e mai uman decât altul care se rigidizează în tot felul de platoşe şi de prefăcătorii. N-are decât să fie acest blog, pentru mine, ca peticul lipsit de apărare de pe trupul lui Siegfried.

320 Responses to “Blogul Niebelungilor”

 1. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Poti sa fii as in calculatoare si sa stii o mie de limbi straine, daca nu stii ce inseamna sa lucrezi cu un copil, e degeaba. Tu nu stii ce inseamna liceul pedagogic, daca vrei iti spun. Cunosc toate ciclurile de invatamant, stiu ce se face in fiecare.

 2. Filip G spune:

  Supertare remarca premierului Ponta.Cine-i cel mai liberal din tara ,inafara de domnul Vozganian?Asta e dusul cald dupa cel rece de ieri cu secretarul OPREAPe principiul din reclama **Opre-o nu fi chitra mai unge una.**

 3. Pacala spune:

  @tiberiu,
  Un fost econmist sef al ing, care are acum firma de consultanta proprie, care a fost platit cu zeci de mii de eur/ luna, care are relatii in lumea bancara inalta si combate sloganuri de basism cu tine…. da, eu eram… m-ai deconspirat. Sa nu spui la nimenea. Dap, si mai ales starea de spirit a unui economist sef al unei banci multinationale stabilite de peste 10 ani in romanica si careia i-au murit clientii in ultimii ani este basismul…. clienti retail, imm etc.
  Dap, eu sunt florin citu si imi plac sloganele tale, jos basismul, jos securitatea… da, pe piata financiar bancara se lucreaza cu slogane si stari de spirit.
  Dobanda la un titlu de stat se formeaza cu securitatea ta.
  Dragutule, poate te dai un pas in spate si privesti mai atent, ai bani, bine, banii nu. au miros… bancile mari ca si multinationalele toate inchi o afacere in 3 luni, se reloca in 3 luni. Da, sunt florin georgescu … si citu… si daca nu polemizez slogane cu tine am trait degeaba… :)

 4. tiberiu spune:

  @Pacala
  perfect de acord cu tine, nu prin sloganuri se indreapta 4 ani de parjol basist-pedist,dar atat timp cat Satan BaSecu si ceata lui de diavoli se afla la Cotroceni si comploteaza zi si noapte cum sa saboteze activitatea guvernului Ro se afla in stare de asediu pe plan intern si extern.
  In aceste conditii de beligeranta politica , polarizarea opiniilor este extrema si nu poate avea loc un dialog multivalent deschis lipsit de suspiciune, mergem pe ideea cine nu este cu noi este impotriva noastra.
  Opinia mea este ca guvernul Ponta nascut cu mari “dureri” din focul acestei lupte politice dure trebuie sprijinit in primul rand cu sugestii constructive si mai putin cu critici. Eu insumi am fost un critic nemilos al D-lui Vosganian,a lui Crin si Ponta cat timp USL se afla in opozitie.Mi-am dorit ca Ponta, Vosganian, Nicolaescu, Campeanu,Andronescu Grappini ,Stroe sa acceada la guvernare.Sunt convins sa sunt persoane infinit mai valoroase decat pleiada basista Boc, Ialomiteanu, Udrea, Videanu, Igas, Funeriu ,Lazaroiu dar nu ne putem astepta la minuni batand din palme.Nu se poate inchega o echipa de fotbal de valoare batand din palme chiar daca dispui de jucatori de superclasa, cu atat mai putin o guvernare valoroasa nu se realizeaza in doua saptamani.De aceea mi se pare aberant din partea unei persoane onorabile sa faca presiuni zilnice absurde cum ai facut in perioada de sarbatori.

 5. Pacala spune:

  @tiberiu,
  Asta e guvernul ponta 2 deja, iar imprumutul cu fmi se face acum, cu tot cu buget. Deci…
  Iti spun sa stii, piata financiara lucreaza cam fara sarbatori. Pe tot globul. Numara lunile de guvernare usl. Banii in economie nu stau undeva…

 6. tiberiu spune:

  @adam Mares
  Vreau sa spun ca invatamantul pedagic traditional este necesar dar nu si suficient pentru face fata cerintelor unei piete educative competitive si in invatamantul prescolar.Este nevoie de cadre didactice cu pregatire superioara.Garantat.
  Eu am lucrat in invatamantul liceal si postliceal(subingineri) si multi din colegii mei erau doctori ingineri.

 7. Adam Mares spune:

  @Tiberiu
  Da, dar la noi se pune intotdeauna caruta in fata cailor. Pregatirea didactica pe care o ofereau liceele pedagogice era extraordinara. Putea fi doar putin updatata. Dupa aceea ne gandeam si la studiile superioare si la potentiala lor utilitate.

 8. emi spune:

  @Adam Mares, @tiberiu
  Si profesorilor universitari sa nu le mai facem rost de ceva studenti?
  Adevarul e ca in urma cu 7 ani, piciul meu a participat la olimpiada la mate si doamna lui invatatoare nu stia sa rezolve unul dintre exercitii (care dupa parerea mea ar fi fost mai potrivit pentru copiii care au invatat divizibilitatea intr-a cincea).
  Ideal ar fi ca trecerea sa se faca progresiv, fara socuri si sa li se ofere educatoarelor si invatatoarelor din sistem posibilitatea unei specializari la fara frecventa sau online.
  Si ca sa va distrati, iata exercitiul de olimpiada pentru clasa a treia despre care vorbeam: “Spuneti ce numar urmeaza: 1; 8; 27; …?”

 9. Pacala spune:

  @tiberiu,
  Ca sa intelegi inca o data, ma lasa rece sloganurile tale, bugetul inseamna bani, cati vor fi si de unde. Cheltuim mai mult decat incasam sau avem bani. Nu au bani la buget. Se imprumuta pe piata interbancara din Romania. Guvernul.
  Dicuta Ponta+Chitoiu + Voinea cu FMI. Sa vada daca FMI da Romaniei imprumut, si FMI pune conditii, ca astea cu Oltchim.
  Vine ponta&comp si anunta un buget bazat pe crestere economica de 1,8% poate 2%. Vine Banca mondiala, avem linie de credit de acolo si ne zice ca cresterea va fi de doar 1,6%.
  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/banca-mondiala-a-inrautatit-prognoza-de-crestere-economica-a-romaniei-la-1-6-pentru-acest-an-10475170
  Aia de la FMI si Banca Mondiala lucreaza doar cu bani. Deci cine sunt profesionisti, Chitoiu+Voinea sau aia?
  Dap, le pasa lor de Base&comp…

 10. Filip G spune:

  Toate bune si frumoase.Nepotica mea in clasa zero face naveta la 10km.Cei doi fratiori la scoala din sat..Dupa un an de chin cu naveta intre elevi de la clasa 5-a la a 8-a,se intoarce in clasa 1 in sat.Masurile sunt sublime dar realitatile sunt crude.

 11. tiberiu spune:

  @Pacala
  Guvernul Ponta 1 s-a nascut ca un copil al strazii, inainte de termen si in conditii de razboi politic. BaSecu l-a desemnat pe Ponta PM printr-un artificiu politic , sperand ca ii va putea aplica o strategie asemanatoareca lui Geoana in 2009 ,sperand ca Guvernul Ponta va esua,va pierde procente electorale pana la alegeri si ca dosarul plagiatului il va pune pe butuci.
  Guvernul Ponta 1 a fost mai mult ocupat cu lupta cu supravietuire la tacurile basiste din interior si exterior,avand si o baza parlamentara fragila. Si acum operatiunile de sabotaj cotroceniste impieteaza serios.Stii prea bine ce presiuni face BaSecu si aliatii sai vertici ca FMI sa nu continue acordul cu guvernul Ponta in speranta ca acesta va intra in colaps financiar prin cresterea dobanzilor la imprumuturile pe piata libera,chestiune conjugata cu scadenta a cca 5 miliarde din imprumutul contractat de BaSecu si guvernul Boc.Ne aflam in fata unei conspiratii interne si externe vizand falimentarea tarii si transformarea ei intr-o republica bananiera fara banane intrata in posesia “dinastia basescu” si a urmasilor trogloditei EBA a unor cercuri interesante straine care vor exploata resursele Ro pe gratis cu forta de munca ieftina in timp ce elitele tarii vor fi determinate sa emigreze in spatiul Schengen.
  In fata acestui plan satanic guvernul Ponta 2 este unica sansa.

 12. Adam Mares spune:

  @emi
  Si daca doamna invatatoare n-ar fi avut specializare in matematici, ci in Litere, Geografie, Istorie etc., tot n-ar fi stiut.

 13. Pacala spune:

  @tiberiu,
  Sigur ca da, basescu si fmi, republica bananiera. Dap, slogane. Ponta este cel mai tare. Eu sunt basist, simti tu la interior…
  Bre, daca nu te pricepi nu mai combate cu sloganu… banu e ban, la buget altii au butoanele. Cu atitudine ca a ta, orbitoare, cine nu e cu noi e impotriva s-a ajuns ca base sa fie votat presedinte 2 mandate. Si este dezastru financiar aici.

 14. emi spune:

  @tiberiu
  Ti-am zis ca e valoros… Pacat ca nu e de-al nostru…

 15. tiberiu spune:

  @pacala
  Cei de la FMI lucreaza doar cu bani, dar in spatele lor sunt interese politice de falimentare si subjugare a Ro conjugate cu interesele de supravietuire politica ale mafiei basiste.

 16. Pacala spune:

  @emi,
  Da, pacat. Avand in vedere ca eu sunt Florin Georgescu sau Citu, nu mai am nevoie sa ma platiti voi…

  @tiberiu,
  Daca FMI da credit si nu isi primeste inapoi principal + dobanda ce crezi ca face cu o tara bananiera? Isi ia banii inapoi din vanzarea de banane? Du-te la banca, ia un credit, pe persona fizica, si intreaba ce conditii au. Iti vor spune asa: ai capacitate de rambursare? Facem un scoring. Ai garantii, super… Dar, primo, trebe sa produci in viitor bani sa poti rambursa imprumutul. Asa ca, repet, daca fac bani sunt destepti, daca nu, sunt prosti. Indiferent de partidul din USL. Bani viabili, din dezvoltare si crestere economica, nu noi taxe si biruri… Ups, bagam un slogan. Mai bine pauza sau bip…

 17. Pacala spune:

  @emi, tiberiu,
  Cititi pesurse.ro cum face pontacul mishto de maestru. Zice, ca el sprijina initiativele ministrilor, daca i le explica lui mai intai, ca a inceput concursul cine e mai liberal, in afara de vosganian. Vedeti daca existau asemenea dialoguri pe vremea lui tariceanu si ziceti ca ponta este the best. Vv este de 1000 de ori peste ponta, vorbesti politicos in primul rand…

 18. emi spune:

  @Adam Mares
  Eu le-as recomanda psihologia, pentru ca sunt putini parinti care stiu sa-si creasca copiii. Parerea mea.

 19. emi spune:

  @Pacala
  Fiecare pasare pe limba ei piere. Daca Victor Ponta isi permite mistouri, mai devreme sau mai tarziu se vor intoarce impotriva lui.

 20. tiberiu spune:

  @Pacala
  Daca nu poti rambursa banii imprumutati la banca vin portareii si iti pun poprire pe avere ,in cazul de fata pe resurse miniere,pe capacitatile de productie rentabile(electricitate de ex),caile ferate si pe toate celelalte proprietati mobiliare si imobiliare ale statului roman.Au ce lua slava domnului.Ro mai are si femei frumoase si asta este o valoare.Cand Ro va fi falimentata ,asa cum spera Satan BaSecu si complicii lui externi romancele frumoase vor fi de vanzare pe 5 dolari noaptea.
  Nu va fi o afacere buna pentru aschimodii ca Jeffrey Franks, Olandezul “zburator” Erik de Vrijer si cei ca ei ?

 21. Adam Mares spune:

  @emi
  Liceul pedagogic era invatamant vocational, nu oricine putea ajunge acolo. In afara examenului de admitere la romana si matematica, se dadeau probe obligatorii la dictie si vorbire, educatie fizica, muzica si desen. Dupa aceea, in timpul liceului, se studia multa pedagogie si psihologie, plus metodica predarii la prescolari si scolari. Se facea practica inca din clasa a 9-a. Dar practica masiva. Ore de asistenta: fiecare avea o zi de practica pe saptamana si toti o saptamana de practica pe trimestru. Asistenta la ore si sustinere de lectii la toate materiile. Dupa fiecare lectie sustinuta de viitorul dascal, se faceau discutii cu educatoarea/invatatoare, profesorul de pedagogie si profesorul metodist. Se analiza totul, se analizau si situatii ipotetice, chiar aveai posibilitatea sa inveti meseria asta. Nu mai spun cata pregatire si imaginatie se punea in sustinerea acestor lectii de catre elevii pedagogici. In clasa a 13-a se sustineau si 2 lectii finale, tot ca un fel de examen obligatoriu.
  Acum s-a ales praful! Si ne mai intrebam de ce?!

 22. Pacala spune:

  @emi,
  Blogul este al lui buble, insurat cu ghici pnlista si au si un bebe? Eu zic ca ar fi real…

  @tiberiu,
  Fmi e banca nu srl. E camatar nu explatatie agricola. Cauta pe google cum lucra fmi. Ei nu fac provizioane…

 23. Adam Mares spune:

  Cam multa mistocareala la Ponta. E prea tanar pt atata ironie si ar trebui sa invete mai ales autoironia. Cine rade doar de altii si nu se vede si pe sine e un om (cam) inferior.

 24. tiberiu spune:

  @Pacala
  Evident nu FMI va expropria statul roman de valorile lui. Dupa ce statul roamn va fi in faliment FMI vor pune poprire pe avutia nationala si ei vor aduce cercuri de afaceri interesate care vor cumpara pe nimica aceste valori ,chipurile ca sa stinga datoria.Ce face orice banca atunci cand clientul este in insolventa ? Pune sechestru pe bunuri si le vinde la licitatie la pret de nimic.

 25. Pacala spune:

  @tiberiu,
  Ok, fiecare cu expertiza lui. Sa fii sanatos. Eu cu finantele, tu cu proiectarea si jos base. Sa fii iubit… :)

  @adam mares,
  Asa este, trebuie decenta… care nu prea este… vezi ca ajungi sa ii dai dreptate unui basist… nashpa…

 26. Adam Mares spune:

  @PACALA
  Daca uitam de decenta, toti devenim basisti, intr-un fel, fiindca base este maestrul indecentei si al marlaniei.

 27. Pacala spune:

  adam mares,
  de acord… :)

 28. TEODOR BIVOL spune:

  Stimate Domnule Ministru,
  Cu respectul cuvenit unui mare patriot român, arăt ca v-am putut observa marţi 15 ianuarie 2013 de ziua aniversării naşterii marelui poet naţional şi universal Mihai Eminescua la teiul din Parcul Copu din Iaşi. Chiar dacă nu aţi putut ajunge la începutul manifestării, faptul că aţi trecut pe la teiul marelui poet, într-o zi atât de importantă pentru cultura română, a contat, chiar foarte mult. Desigur, noi suntem oameni simpli, dar ceea ce ne-a mai rămas intr-o ţară cu atâte probleme e doar iubirea pentru România, respectul pentru drapelul tricolor şi însemnele acestei ţări. Sâmbătă 19.01.2013 vom face o slujbă de pomenire pentru marele poet Mihai Eminescu la care vă invităm să participaţi dacă sunteţi prin Iaşi. În rest, vorba poetului” Vreme trece, vreme vine…” Vă dorim de la Iaşi: putere de muncă, iar dacă România va fi intr-o zi mai frumoasă s-ar putea să se întâmple şi datorită efortului Dv. Dar ştiţi de ce a contat trecerea Dv. pe la tei de ziua poetului ? Pentru că am simţit că nu suntem singuri ! Cu preţuire şi respect prof. Teodor Bivol

 29. @ Katrina

  Dialogul te mentine viu.