Oltchim: insolvenţa ca speranţă

Oltchim este, probabil, compania care a stat, in cea mai mare măsură, în atenţia publică în ultima perioadă. Asta datorită importanţei strategice a combinatului şi a impactului său asupra comunităţii locale, dar şi datorită anectodicii create în jurul său, în care aşa-zisa privatizare stil music-hall a fost doar una dintre faţete.

Acum Oltchim reintră în dezbaterea publică, în mod serios, dar, din păcate, mai şubrezit economic şi mai împovărat de datorii. În cele ce urmează prezentăm câteva extrase din Memorandumul aprobat de Guvern zilele trecute şi care oferă Ministerului Economiei mandatul pentru declanşarea procedurii de insolvenţă:

 

“(…)Declanşarea insolvenţei : conform art.26 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificarile şi completarile ulterioare, procedura de insolvenţă este declanşată în baza unei cereri introduse la tribunal de către debitor (în temeiul unei cereri semnate de persoanele juridice care, potrivit Actului constitutiv au calitatea de a le reprezenta), de către creditori a căror creanţe certe, lichide şi exigibile au mai mult de 90 zile, precum şi de orice alte persoane sau instituţii prevazute expres de lege.

Debitorul intră sub protectia Tribunalului si beneficiază de unele facilităţi, ca spre exemplu:

-       măsurile de executare silită aflate în curs si toate acţiunile judiciare se suspendă de drept (art. 36 din Legea nr. 85/2006);

-      furnizorii de servicii (apă, electricitate, gaze naturale, telefonie) nu au dreptul să schimbe, să refuze sau să întrerupă temporar un astfel de serviciu  (art.38 din Legea nr. 85/2006);

-      nu se mai calculează dobânzi, majorări şi penalităţi ori alte accesorii la creanţele născute anterior datei deschiderii procedurii (art.41 din Legea nr.85/2006).

Administratorul judiciar este desemnat iniţial de judecătorul sindic, la propunerea debitoarei, urmând ca ulterior să fie confirmat de creditori (creditorii importanţi fiind semnatarii Acordului).

Acţionarii desemnează un administrator special, persoană fizică sau juridică care să reprezinte interesele acestora în perioada în care debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare. Acesta are atributii stabilite (art.18 din Legea nr. 85/2006).

In conformitate cu prevederile art.94, alin.(1) lit.a) din Legea nr. 85/2006, în cazul în care procedura insolvenţei a fost declanşată de către debitor şi acesta declară, conform dispoziţiilor art.28, intenţia de reorganizare, atunci, cu aprobarea AGA  acesta poate propune, în termen de 30 de zile de la afişarea tabelului definitiv de creanţe, un plan de reorganizare.

Termenul de înscriere în tabloul creditorilor este de 45 zile de la data deschiderii procedurii insolvenţei.

Planul de reorganizare poate să stabilească direcţii de redresare a activităţii debitorului în raport cu posibilitătile şi specificul activităţii acestuia, cu mijloacele financiare disponibile şi cu cererea pieţei faţă de oferta debitorului şi să conţină si un program de plată a creanţelor acumulate ( art.95 din Legea nr. 85/2006).

Planul de reorganizare va putea să prevadă fie restructurarea şi continuarea activităţii debitorului, fie lichidarea unor bunuri din averea acestuia, fie o combinaţie a celor două variante de reorganizare(art.94, alin.(3)), precum şi alte măsuri necesare precum anularea actelor frauduloase încheiate în ultimii trei ani anteriori deschiderii procedurii, prelungirea contractelor de credit în condiţiile renegocierii unor clauze contractuale, diminuarea unor creanţe la valoarea activelor, modificarea actului constitutiv fără acordul acţionarilor (exemplu: majorarea capitalului social prin aportul unor investitori privaţi, conversia creanţelor în acţiuni)

Executarea planului de reorganizare nu va putea depasi 3 ani socotiti de la data la care acesta a fost confirmat.

 

Darea in plata a bunurilor debitorului catre creditorii sai va putea fi efectuata doar cu conditia prealabila a acordului scris al acestora cu privire la aceasta modalitate de stingere a creantei lor.

Creditele acordate după confirmarea Planului de reorganizare sunt prioritare la plată faţă de orice alte creanţe.

 

In situaţia S.C. OLTCHIM S.A., dacă procedura insolvenţei este deschisă la solicitarea debitorului şi dacă cererea va cuprinde şi intenţia acestuia de a aplica un plan de reorganizare, având în vedere şi prevederile Acordului pentru crearea unui cadru de cooperare pentru stabilizarea financiară a S.C. OLTCHIM S.A. semnat cu principalii creditori, există posibilitatea ca un Plan de reorganizare bazat pe o strategie sustenabilă de repornire a activităţii, de restructurare si viabilizare a acesteia, să fie susţinut de creditori.

In procedură de insolvenţă societatea poate să îşi continue activitatea pe segmentele viabile, în paralel derulându-se măsurile de valorificare a bunurilor şi activelor neutilizabile sau neoperaţionale.

 

Comparativ cu procedura de lichidare voluntară,  în cazul deschiderii procedurii insolvenţei, se produce si efectul stopării curgerii oricăror dobânzi, majorări, şi penalităţi ori alte accesorii la creanţele născute anterior datei deschiderii procedurii, astfel încât aceste datorii «îngheaţă» în forma existentă la acel moment.

 

Având în vedere aspectele prezentate, complexitatea problemelor cu care se confruntă Societatea (de natura economico – financiară, juridică, socială, de mediu) se impune ca acţionarii Societăţii să adopte cu maximă urgenţă unele decizii şi  să iniţieze acele măsuri care pot contribui la ieşirea din criză a S.C. OLTCHIM S.A.

In acest context, din analiza comparativă a procedurilor prezentate, declanşarea procedurii de insolvenţă la solicitarea debitorului, S.C. OLTCHIM S.A. reprezintă varianta în care Societatea îşi va putea continua activitatea pe segmentele viabile, în paralel putându-se derula procese de restructurare, reorganizare, valorificare bunuri şi active neutilizabile sau neoperationale.

Pentru depăşirea situaţiei dificile în care se găseşte Societatea, propunem acordarea un ajutor de salvare care să respecte condiţiile impuse de normele comunitare în materie (Liniile directoare privind „ajutorul de stat de salvataj şi restructurare”, publicate în Jurnalul Oficial al CE nr. C244/2 din 01.10.2004), reprezentând un sprijin temporar şi reversibil acordat Societăţii, având ca obiectiv crearea premizelor ca S.C. OLTCHIM S.A., întreprindere aflată în dificultate, să fie menţinută pe linia de plutire pe durata elaborării unui plan de restructurare. Un asemenea ajutor poate fi acordat cu respectarea principiului „prima şi ultima dată”.

Structura preconizată a ajutorului de stat este formată dintr-o primă tranşă de 20 milioane Euro reprezentând credit pentru nevoile curente ale societăţii, justificate de o lipsă acută de lichidităţi şi un ajutor de stat oferit sub forma unor garanţii de stat pentru garantarea unui împrumut în valoare de 25 milioane de Euro acordat de Bancile creditoare ale S.C. OLTCHIM S.A., cu respectarea prevederilor Acordului pentru crearea unui cadru de cooperare pentru stabilizarea financiară a S.C. OLTCHIM S.A., urmând ca aceste sume să fie utilizate pentru reluarea producţiei şi asigurarea capitalului de lucru pentru instalaţiile viabile ale Societăţii.

In mod obligatoriu acest ajutor va fi însoţit de un plan de restructurare ce va fi comunicat în maxim 6 luni de la autorizarea măsurii de ajutor de salvare

In aceste condiţii, pentru a se depăsi impasul economic actual în care se află S.C. OLTCHIM S.A., este necesar ca Ministerul Finanţelor Publice să analizeze posibilitatea acordării unui ajutor de salvare în structura anterior menţionată.”

 

222 Responses to “Oltchim: insolvenţa ca speranţă”

 1. Bibliotecaru spune:

  @ un liberal optimist

  Eu nu am mai spus că apa de la mare adâncime nu se plăteşte, eu spuneam că, din câte ştiu eu, s-a interzis irigarea cu ape de adâncime.

 2. un liberal optimist spune:

  @all,
  Haideti sa nu mai facem atatea discutii pe asazisa dizidenta in PNL. Daca nici Maestrul nu are o pozitie pe acest subiect inseamna ca sunt niste strategii de partid. Mi-ar place sa existe si in psd o astfel de dizidenta pentru ca si ei trebuie sa aiba o alternativa la Ponta. Traim vremuri tulburi, exact ca dupa Congresul de la Paris din 1856, cu amestecul “puterilor garante” in treburile interne ale Principatelor Romane. Atunci clasa politica s-a descurcat foarte bine. Intrebarea e daca in prezent chiar avem o clasa politica!

 3. Bibliotecaru spune:

  Ieri am auzit de un proiect de instalaţie pe biogaz… legată de o instalaţie de epurare.

  Căutând pe internet, am descoperit că acestea nu sunt tocmai cazuri singulare… Mai ales pentru că…

  Se pare că la staţiile de epurare există modernizări prin PROGRAMUL POS Mediu în scopul realizării treptei de epurare terţiară. Deci EU ne dă bani ca să face staţii de biogaz.

  Iată că la o staţie de epurare cu capacitatea proiectată a staţiei de epurare este de 933 000 echivalenţi locuitori; respectiv 9000 l/s – pe timp de ploaie… se pare că va corespunde o staţie cu un rezervor biogaz de 1000 mc. El va deservi o unitate de co-generare biogaz cu o putere termică de 335 kW.
  Vezi:
  https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:MDGK74XwjAEJ:arpmbc.anpm.ro/docfiles/view/46812+&hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESjQX7H3pbN41QTsBzcrk2F6Rc32j-8Bkmp4nv7GEPXTKC0yYvSqpqK7_aVeph-Wf_ClXkIDg_2awL_M00VSsUDlCDhFeNFHLUa215m6XMvOf-87y8qrwh1h3lj0Jcbf-TxP7_xM&sig=AHIEtbSzyC6WPc51RCjT2pArEWiYAY8AJQ

 4. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  Habar n-am, ca mi-l opreste automat Primaria alaturi de impozite. Oricum e o suma neglijabila, ca si castigul din concesiune( pe care mi-l adauga arendasita(sotul ei a murit acum 4 ani) la arenda. Oricum, forajul ala nu mai functioneaza, deoarece arendasita nu mai are specialisti. Toate sculele de pompat si irigat zac intrun depozit.
  Eu eram prieten cu arendasul si in urma unor lungi dezbateri pe profitabilitate am luat aceasta decizie. Dar la o adica, investia exista si poate oricand sa fie pusa in exploatare. Nu a fost chiar o chestiune comerciala ,ci un experiment agricol.Asa cum faceau si mosierii pe vremuri, concesionand(sau vanzand, sau donand ) suprafete de teren pentru perdele forestiere, constructii de drumuri comunale, scoli, spitale, aductiuni de apa, lacuri, baraje etc.

 5. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  I-am spus si u echestia asta arendasitei, dar obiectivul ei acum(e jurista) e cum sa cumpere teren de la arendatorii cu un pogon in indiviziune cu 5 -7 “proprietari”. Acum n-am timp ca m-as ocupa, deoarece in contract scrie ca fiecare contractant il poate denunta in caz de exploatare vicioasa( nu intru in detaliile contractului facut beton). Dar oricum, a fost un contract facut pe prietenie.

 6. Buddha spune:

  E, Maestre, eu va spun doar cum comenteaza oamenii de langa dvs. N-am spus-o cu rea intentie si nici nu cred ca trebuie sa fiti gomos. Da, normal ca trebuie sa vorbiti cu colegii dvs de partid, dar cred eu ca fufitele care se perinda pe la partid nu intra in aceasta categorie. Nu dau exemple nominale, ca am mai mentionat oameni ca Benchescu, Lambru etc. si vad ca le promovati in functii publice, in detrimentul altora, care muncesc zi de zi.
  Repet: cred ca trebuie sa fiti mai rezervat in ceea ce priveste sexul frumos; sunteti ministru, nu cantaret. Ce faceti in privat, nu e treaba nimanui. Dar in public…
  Asa ca, sa-mi fie cu iertare, eu doar v-am atras atentia, pt ca imi sunteti drag.

 7. un liberal optimist spune:

  @Bibliotecaru,
  Chestiile astea cu biogaz chiar functioneaza de multi ani facute cu fonduri de preaderare. Conditia necesara este sa ai ferme mari de animale care sa-ti produca materia prima si sa ai instalatii de prelucrare pentru produsul final si cele derivate. Am vazut una in judetul Iasi pe langa o mare ferma de porci.

 8. Adam Mares spune:

  @buddha
  Cum nu e cantaret? E pianist. :-)

 9. Mihail spune:

  @Budha,

  Eu purtam o discutie “estetica”. Nu am zis niciodata ca nu-mi placea gluga, ci ca nu intelegeam de ce nu s-a descoperit in acel magazin.

  @Tiberiu,

  Ai cateva idei si alea cam batute cu pop nituri. Daca cineva spune ceva cish, neaparat este “basisit” .
  Ar trebui sa te maturizezi, sa intelegi ca lumea nu este numai in negru si alb. In fine (ti-)ar trebui multe.
  Spune-mi, tu trebuie sa stii: prostia doare ?

 10. tiberiu spune:

  @Mihail
  Sunt demult maturizat si nu pot fi pacalit.
  Cine face prostii plateste.

 11. Bibliotecaru spune:

  @ un liberal optimist

  Da, ţara asta este plină de porci. Nu-i vorbă, boi şi vaci sunt şi ei cu nemiluita. Ba chiar şi curci privind în lemne avem… cu lemnele stăm mai prost.

 12. @Bibliotecaru,
  Cine te-a suparat azi prietene?

 13. Bibliotecaru spune:

  @ un liberal optimist

  Ştiţi cum spunea poetul…

  Şi bietul om, slab, palid, având sumanul rupt
  Şi o cămeşă ruptă bucăţi pe dedesupt,
  Păşea trăgând piciorul încet, dar pe-a lui faţă
  Zbura ca o lumină de glorie măreaţă,
  Şi-n ochii lui de vultur adânci, vioi şi mari
  Treceau lucioase umbre de eroi legendari.

  România este asemenea sergentul aflat între suferinţă şi dorinţa de normalitate a vieţii simple a României profunde de zi cu zi. Alecsandri a creat măcar momentul respectului de la final… În realitate nu avem nici asta.

  Veştile care dau năvală în mass-media, în fiecare zi, au o forţă de ciocan în moalele capului şi izbesc cu o dorinţă mai absurdă decât cea de ieri. Aceste veşti tratează cu dispreţ, nu pe cel parvenit care-şi plimbă maşina de zeci de mii de euro prin Dorobanţii de fiţe, ci chiar pe amărâtul cocoşat de viaţă.

  Cetăţenii, dispreţuiţii cetăţeni, tremură la gândul că se va introduce coplata, unii sunt disperaţi că nu le-au venit cupoanele CFR odată cu pensia din ianuarie şi nu mai au nici o şansă să meargă pe la părinţii de la ţară… Doi pensionari au primit întreţinerea pe o lună de 27 de milioane lei vechi pentru că au rămas singurul apartament branşat din bloc, restul proprietarilor şi-au pus centrale…

  Acum mulţi ani, Doamne cât au trecut, am scris următoarea poezie…

  Imenşi şi bivoli străjuiesc pe la porţi,
  Priviri lungi şi tâmpe ne vin de la ei.
  Pierit-au bizonii şi acvilele din sorţi
  Şi simplu monetar rămase acum din lei.

  Boul cel mare stă-n cetatea-i de carton,
  Dospindu-şi idea din intim şi hazard,
  Strânge viţeii şi scuipă din balcon
  Spre micimea de jos a junelui bard.

  „Suntem aleşii acestui popor!”,
  Rostesc cu emfază feriţii de toate,
  „Aşa arată un buzunar de senator
  Şi ăsta plătit în ‘şpe’ mii de rate.”

  „N-avem nici un ban şi multe datorii,
  Vom strânge din vară iarăşi şurubul”
  Micimea de jos se strânge de copii.
  De foame n-aude ce spune „tătucul”.

  Şomer e de mult un titlu răspândit,
  La fel e şi boala şi copilul retard.
  De vezi cum trăieşti mai curând ai murit.
  Nu prea mai e timp s-asculţi de-un tânăr bard.

  (http://www.freewebs.com/gheorgheflorescu/)

  Nimic nu a venit “mai bine” în tot acest timp. Chiar astăzi am văzut nişte copii de creşe care zăcea prin nu ştiu ce spital legaţi cu pansamente de gratiile paturilor.

  Cum spuneam, am ajuns o ţară de porci, vaci şi boi, curci cu implanturi mamare şi tembeliziuni corodante de creiere şi mentalităţi. Suntem o ţară cu foarte multe dejecţii produse de aceştia… din păcate se pare că suntem o ţară care nu are nici un fel de abator autorizat. Şi atunci, conform regulilor UE, stăm în înghesuială călcaţi în copite şi ghiare, înotând în dejecţiile acide… Măcar nişte emanaţii de biogaz… pe bani europeni… să ne dăm şi noi un pic de “aere”.

  PS.
  Ştiţi că de cam un an încoace a apărut un noi tip de blogg? Este vorba despre bloggingul de şomer, un blogg prin care te gândeşti că cineva va citi şi-ţi va da un loc de muncă. Cum în calendarele bisericeşti poţi să citeşti a câta Duminică după rusalii este… în astfel de bloguri citeşti un jurnal al suferinţei şi înjosirii. În timp ce de la INS aflăm statistici, în realitatea socială alţii se sinucid pentru că au prea multe datorii şi nu mai au nici o şansă la supravieţuire. Oltchim, CFR, Tarom, Sarea, Poşta şi violul Babei Maria de la marginea satului… se vor vinde şi apoi? Apoi nu va mai fi nimic de vândut, doar o listă de plată cu zerouri greu de urmărit. Se vor sinucide toţi cu demnitate şi… şeptelul va supravieţui.

 14. un liberal optimist spune:

  @Bibliotecaru,
  Eu , de cand ma stiu am avut numai zece la umanioare, inclusiv la bac.
  Dar n-am fost in stare sa memorez niciun vers din nicio poezie. La fel, n-am fost in stare sa retin niciun un citat dintrun autor celebru.
  Asa incat ma enerveaza la culme sa-mi reproduca cineva citate din cineva.
  La fel la stiinte, nu memoram nimic , cautam sa inteleg logica fenomenelor, inclusiv in mate, fizica si chimie
  .
  Cred ca d’aia m-am facut inginer si sef!

 15. Bibliotecaru spune:

  @ un liberal optimist

  În epoca internetului nu trebuie să ţi minte nimic pe de rost, este îndeajuns să cunoşti existenţa.

  La liceul profesorul ne-a spus… nu vă duceţi ca ţăranii la magazin şi să cereţi întrerupătoare. Voi sunteţi specialişti, cereţi întreruptoare. Aiurea, nu am văzut niciodată la un magazin să scrie pe etichetă întreruptor.

  La facultate un alt profesor ne-a spus… Băi băieţi… şi fete… după ce terminaţi facultatea să nu vă prind că ziceţi că aţi dat cu piciorul într-un fier… să spuneţi că aţi lovit un OL37. Aiurea, de când am terminat facultatea nu am dat cu piciorul în nimic… sau am dat cu piciorul la toate.

  Nu am învăţat eu poezii pe de rost, dar nici ingineria nu prea mi-a fost folos în viaţă. Dar da, la “fără de folos” sunt şef… :D

 16. un liberal optimist spune:

  @Bibliotecaru,
  Trebuie sa depun marturie ca am avut norocul de cei mai exigenti profesori. Chiar daca ala din scoala generala si dupa aia in liceu, proful de mate ,era un alcoolic recunoscut in urbe, chiar daca profa de fizica era curva naibii,pe care si eu am prins-o regulandu-se in laborator cu proful meu de muzica, eu i-am respectat pentru ca erau niste oameni extraordinari.Orele lor intraschool erau impecabile, ca sa nu mai zic activitatea lor extrashcool ( adica cercurile alea stiintifice, pregatirea pentru olimpiade etc). Apoi imi mai aduc aminte de profa de Ed. Fizica ce m-a pedepsit de doua ori cu nota noua, odata la Gimnastica si a doua oara la concursul de alergale judetean pe 5000 m cand am abandonat din ratiuni stiintifice, explicate de proful meu de stiintele naturii, care era un gay( recunoscut, dar nepedepsit , deoarece era foarte profesional!). Si cate alte chestii haioase nu-mi mai amintesc de profesorii mei excentrici, dar dati naibii, din pdv profesionali. Despre marii profesori de la Politehinica, ar trebui sa scriu niste romane, dar eu nu sunt Maestrul!

 17. un liberal optimist spune:

  @VV
  Maestre,
  Cand ne mai informati si pe noi(dar sincer!) privind noile aranjamente cu FMI? Ca ce urlam noi pe aici sunt frectii la un picior de lemn!

 18. Marcel spune:

  Frumos spus. Am credinta ca dvs veti reusi sa aduceti Oltchim pe linia de plutire. Si, in ceea ce priveste privatizarile – de acord, statul nu trebuie sa mai aiba mare implicare in economie, dar nici nu trebuie sa exageram.

 19. Marcel spune:

  A, si buna ziua! E prima data cand comentez, desi va citesc blogul de cateva luni bune. Super profi! Nu ma asteptam sa ma acceptati atat de repede, ma asteptam sa raman in asteptare zile bune! :)