Interviu acordat cotidianului libanez, L’Orient le Jour, de catre Varujan Vosganian, Ministrul Economiei

 

Vizita oficială efectuată luni, 3 iunie, la Tripoli de ministrul român al Economiei, Varujan Vosganian, a adus două răspunsuri concrete la întrebarea – Ce poate face România pentru Liban?. În primul rând, vrea să sporească schimburile comerciale (estimate în prezent la 400 de milioane de dolari pe an), propunând Libanului să exporte fructe  proaspete şi ulei de măsline. Pe lângă cele circa 3.700 de companii din România cu capital libanez, ministrul vrea să atragă marii investitori libanezi din construcţii, industria alimentară şi cea hotelieră.

Al doilea element concret de cooperare este legat de ajutorul direct acordat refugiaţilor sirieni, pe care România a decis să-l verse direct Ministerului afacerilor sociale, altfel spus statului libanez, şi nu organizaţiilor locale şi internaţionale, ceea ce este văzut ca o garanţie de încredere.

Într-un interviu acordat publicaţiei L’Orient-Le Jour, ministrul român a  confirmat ‘încrederea deplină a României în gestionarea de către instituţiile  libaneze şi guvern a dosarului refugiaţilor’. Vizita de o zi a lui Varujan Vosganian  a inclus şi o întâlnire cu şeful statului Michel Sleiman, şi cu miniştrii de  externe, Adnane Mansour, şi de stat, Marwan Kheireddine.

Ministrul român a declarat că a simţit alături de preşedintele ţării şi de  şeful diplomaţiei aceeaşi ‘îngrijorare faţă de povara socială a refugiaţilor  sirieni’ şi aceeaşi voinţă de a gestiona dosarul. În acelaşi cadru, am decis să  ‘aprobăm un ajutor pentru guvernul libanez în valoare de între 50.000 -100.000  de euro’, a spus Varujan Vosganian, subliniind că ‘România este recunoscătoare  pentru ajutorul pe care l-a obţinut de la guvernul libanez în problema  refugiaţilor români care au fugit din Siria’ . Libanul a primit 4.000 de  refugiaţi români veniţi din Siria, cărora le-a facilitat transferul spre  România.

După ce s-a înţeles cu Uniunea Europeană pe tema asistenţei acordate  refugiaţilor sirieni, România s-a delimitat totuşi de problema înarmării  opoziţiei siriene care continuă să fie subiect de dezbatere în UE, scrie  Nouvelles d’Armenie. ‘România este clară în acest punct: dacă armamentul greu  este vândut rebelilor, ne temem ca această înarmare va duce  refuz de ‘a înarma civilii presupune că ne asumăm responsabilitatea faţă de  cetăţenii sirieni şi refuzăm orice acţiune punitivă a armatei împotriva  populaţiei civile’, a spus Vosganian. România a ales să-şi păstreze la Damasc  sediul Ambasadei în perspectiva de ‘a nu izola Siria’. Ministrul a explicat  această decizie prin ‘miza de a obţine informaţii de la prima sursă’, de pe  teren, fiind foarte important ‘să fii bine informat’. ‘Soluţia în Siria, care  trebuie să fie imediată şi să ţină cont de voinţa poporului, nu va avea şanse  de reuşită decât printr-un contact imediat la faţa locului’. El a dezminţit  totuşi existenţa unei voinţe internaţionale de a perpetua conflictul sirian cu  scopul de a epuiza Iranul. ‘Va trebui să furnizăm multe eforturi în Siria  pentru a slăbi Iranul’, a spus el.

Interesul de a nu perpetua conflictul ar fi mai degrabă motivat ‘de necesitatea  de a frâna creşterea numărului de victime, pe de o parte, şi pentru a evita  externalizarea conflictului, pe de altă parte’. El insistă totodată asupra  ‘importanţei de a menţine stabilitatea în Libia’. Dar a ţinut să atenueze  ameninţarea pericolului unei implicări a grupului Hezbollah în luptele din  Siria. ‘Dacă libanezii vor să lupte în Siria, este problema lor’, a spus  ministrul Vosganian ‘Există voluntari care luptă în Siria, dar nu aş şti să  spun dacă există elemente revanşarde siriene în Liban’. Pe de altă parte, el  crede că există elemente propice reconcilierii în Liban, având în vedere că  ‘preşedintele Republicii este foarte implicat şi motivat faţă de stabilitatea  în ţară’. (Agerpres)

 

 

 

 

 

 

211 Responses to “Interviu acordat cotidianului libanez, L’Orient le Jour, de catre Varujan Vosganian, Ministrul Economiei”

 1. Adam Mares spune:

  @tudor
  Pai l-a salvat talentul literar, ca altfel ramanea corijent! :-)

 2. tudor spune:

  @Adam

  Cam da.
  Dar acolo i a dat 10, adica cel putin pe jumatate tipul stie ce vorbeste :)

 3. Adam Mares spune:

  @tudor
  Asa este. Spre deosebire de Nistorescu, de pilda, Manastire asta are macar organ pt literatura. Ii dam si noi lui nota 6 la emisiune, da? :-)

 4. tudor spune:

  Din ce a declarat dl ponta am inteles ca guvernul s a resemnat in privinta pretului gazelor, asa ca o arunca pe boc; care boc o arunca inapoi la ponta.

  In situatia asta, guvernul (daca ar avea ceva) ar trebui sa creasca redeventa la gaz fix cu diferenta dintre actualul si viitorul pret al gazelor!
  In felul asta profiturile celor de la petrom si romgaz ar fi garantate, dar la actualul nivel.
  Altfel, vor sari in aer. (vorbesc de profitul real, pentru ca n am nicio indoiala ca o societate cum e omv ul n are specialisti care sa i eficientizeze fiscal – adica evaziune cu acte n regula )

 5. tudor spune:

  @Adam

  Cu indulgenta.

  Dar daca maine il scoate la tabla pe Nitza ( nu i mai zic girimea, ca se supara VV pe mine … oricum n a venit cu plocon ca l am botezat ) si ii da 2(doi), ma gindesc sa i dau si eu o nota pe masura lui manastire asta, de ce nu 10?

 6. Adam Mares spune:

  Tudor, maine e scos la tabla Nicolaescu.

 7. tudor spune:

  Adam,
  mie Nicolaescu imi place
  si place si multor medici, poate e singurul MSn care se bucura de aprecierea lor.

  Cit crezi ca i va da?

 8. Adam Mares spune:

  Daca raporteaza nota la starea sistemului de sanatate, va fi foarte mica. Spitalele inchise de bok nu prea au fost redeschise, coplata e un esec. De fapt, ce a realizat el ca ministru?

 9. tudor spune:

  Adam
  a taiat si tot taie scheme de furaciune a banilor din sistem
  nu e deloc simplu, de aici i se vor si trage nenumarate atacuri

  a rearanjat prioritati de cheltuire a banilor
  si multe altele

  e un sistem ingrozitor de complicat
  important este ca tot ceea ce faci sa aiba coerenta, sa fie cadrat unui plan general bine articulat

  studiaza variante de crestere a salariilor medicilor etc

  ce voiai sa faca in cinci luni, sa teleporteze spitale?