Nu e uşor să fii liberal în ziua de azi

 

A fi liberal nu este o meserie, este o vocaţie. De aceea, orice impuls de moment, orice înlocuire a principiilor cu nume de persoane, orice concesie şi orice punte a cărei trecere presupune înfrăţirea cu dracul trebuie evitate.

Am intrat în politică în ianuarie 1990. Am făcut parte din Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională şi din Adunarea Constituantă, ca deputat din partea Uniunii Armenilor. Am rămas membru al acestei organizaţii şi aşa va fi până la sfârşitul zilelor mele.

La 1 februarie 1996 am înfiinţat Partidul Alternativa României, care, în martie 1999, şi-a schimbat denumirea în Uniunea Forţelor de Dreapta. Îmrepună cu colegii mei am lansat, în iunie 1998, Manifestul Dreptei din România, primul document programatic din istoria României care asuma ideologia de dreapta. În anul 2000. UFD nu a intrat în Parlament. În anul 2001 mi-am asumat acest eşec şi am renunţat la funcţia de preşedinte. Dar nu am plecat din UFD. Apoi, în anul 2003, atunci când dreapta se unifica în jurul PNL, UFD a fuzionat, la propunerea mea,  cu PNL. Nu am intrat în PNL de dragul niciunuia dintre liderii săi, în mod special, ci din convingerea că dreapta românească trebuie unificată şi lipezită ideologic, singura capabilă să înlocuiască supremaţia, exprimată sub diverse forme, a Frontului Salvării Naţionale, a tuturor  jumătăţilor de măsură şi populismelor cu care acesta îi pricopsise pe români.

Traseul meu politic, din 1990 şi până astăzi a fost lipsit de orice ambiguitate. E destul să lecturaţi discursurile mele parlamentare sau articolele (unele adunate în volum) de atunci şi până acum.  Ca membru al unui partid, chiar atunci când mi-a fost greu, am fost neîndreptăţit sau  copleşit de disperare, nu am căutat soluţii individuale, ci colective. Chiar dacă oportunităţile individuale nu au lipsit.

Orice se poate spune despre viaţa mea, numai că a fost monotonă nu. Am fost purtat de idealuri, uneori până la nesăbuinţă, şi asta se plăteşte. Am trecut prin situaţii limită, inclusiv în perioada de când sunt membru PNL. De fiecare dată colegii din PNL m-au susţinut cu o solidaritate emoţionantă care a dovedit că au mai mare încredere în mine decât în oricare dintre delatorii mei. Dintr-un anumit punct de vedere, povestea vieţii mele a fost complicată, plină de neprevăzut, de disperări şi extaze, din alt punct de vedere, al coerenţei, e uşor de povestit, poate încăpea într-un singur cuvânt.

Suntem în faţa unui moment dificil. PNL a luat unele decizii dramatice. Ca în orice situaţie de acest fel, când PNL a luptat pe mai multe fronturi, există riscul fracturilor. Liberalismul a trecut prin asta de mai multe ori, uneori până la limita rezistenţei. De fiecare dată a rezistat.

Eu împărtăşesc ideea că PNL trebuie să se reformeze. Am prezentat încă de la congresul din 2010 un document care se intitula “Dreapta ca sinteză doctrinară” în care vorbeam despre reformă, despre “un liberalism post-integrare”. Eu sunt un om de dreapta. Pentru dreapta, evoluţia organică, anume legarea tradiţiei de modernitate, este un principiu fundamental, prea puţin respectat, din păcate, în neorânduiala românească a ultimului secol. De aceea nu ştiu dacă reformarea liberalismului este înlesnită mai degrabă de formarea unui nou partid, decât de reîmprospătarea celui care există de mai bine de un secol.

Trecerea de la un partid la altul, chiar dacă cel de-al doilea abia se naşte, chiar dacă ambele au aceeaşi doctrină, nu este o decizie uşoară. Un partid nou presupune oameni vechi şi oameni noi. Poate că nu toţi oamenii vechi şi-au dobândit rănile politice pe câmpul de luptă, în bătălii jertfelnice ori glorioase. Poate că nu toţi oamenii noi sunt şi proaspeţi. Suntem într-un moment în care e mai bine să construieşti începând cu temelia, decât începând cu acoperişul.

Şi acum, în ce mă priveşte, continuând mărturisirile de mai înainte.  Nu mă simt pregătit să schimb cărarea vieţii mele, aşa bătătorită cum a fost ea. Şi mai cred că adevăraţii oameni de dreapta sunt prea puţini ca să-şi permită luxul de a se părăsi unii pe alţii.

 

 

812 Responses to “Nu e uşor să fii liberal în ziua de azi”

  1. Tiberiu spune:

    @VV
    De ce nu spuneti ce ati incercat si nu a mers in 2000 sau in 1990?
    Din 2010 ai trecut 4 ani ! Aveti o relatie privilegiata cu Tariceanu si aveti vocatia pacifismului deci sunteti cel mai indicat sa pacificati Intre Crin si Tariceanu si sa protejati PNL amenintat de PSD cu o racolare masiva.Fara Tariceanu acest proces va fi mult ingreunat.
    Aveti DATORIA sa reluati acest proiect imperios necesar de mare actualitate : consolidarea unitatii PNL.

  2. @VV
    De noi depinde in mare masura, nu? :)
    Eu una incep sa inteleg. Astept si mesajele lui Crin, mai clare si mai coerente. Cert e ca PNL s-a pozitionat categoric pe dreapta si, cand vrei sa te asezi pe un loc care ti se cuvine de drept, cei care l-au ocupat abuziv se ridica si pleaca, ori ii ridici tu cumva. Asta e pozitionarea fata de TB si resturile de partide asa-zis de dreapta. Daca mergeam alaturi de PSD in aceste alegeri, nu faceam decat sa oferim ocazia acestor impostori sa-si revendice o pozitie pe scena politica unde nu ar trebui sa fie niciodata pentru ceea ce au facut acestei tari. Vom fi in competitie cu PSD, o competitie sanatoasa intre doua partide mari care sa asigure o alternanta la guvernare.
    Cat despre USL, a fost creat pentru a scapa de TB. Ok, de TB scapam oricum. Daca nu exista aceasta reconfigurare, mai degraba il puteam scapa pe undeva, strecurandu-se in stilul sau caracteristic. Uitati-va ca prin aceasta miscare, atentia opiniei publice este asupra PSD si PNL, ceilalti, chiar TB, au devenit practic invizibili. Nu sunt naiva, stiu de ce sunt in stare. Dar odata si odata trebuie sa scapam de ei.

  3. livia spune:

    Sa vedem care sunt castigurile iesirii de la guvernare, in plan personal si pentru alegator.
    A plecat de la un 70% sigur, la 20% + un ipotetic 30%+1. Veti spune ca Ponta nu il mai sustinea. Nu exista certitudine in acest sens. Pentru cei 30%+1, vi-l imaginati pe Antonescu, in turul 2, cu Udrea si Blaga pe o scena, cu mainile pe sus? Alta sansa nu are. In aceasta selecta companie, ce voturi va atrage?
    Pentru alegator, a contribuit la aducerea UDMR la guvernare. Bila neagra. Si daca ar darama guvernul Ponta, Basescu l-ar pune pe Johannis, liberalii ar trebui sa se alieze cu pdl, si cu udmr, pentru a guverna si nici asa, nu ar avea majotirate in Parlament!!!!
    Este mai mult ca sigur (vom vedea pe 6 martie la Dublin), ca vrea sa scoata PNL din ALDE si sa-l afilieze la PPE, partidul care ne-a sfidat in 2012, partidul lui Barosso, Reading, etc. Bila neagra.
    Deci care sunt castigurile?

  4. Filip g spune:

    :bzz: :bzz:
    Sunt de acord cu Corina,TB ramane la Cotroceni pana la sfarsit de mandat ,chiar daca USL nu se rupea.
    In rest,putine si anemice puncte vitate la guvernare de USD.

  5. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ livia

    analiza ta porneste de la date false, rezultatele evident ca nu pot fi decit false:

    1) zici ca PNL n-are alta sansa decit sa se alieze cu PDL-MP. Fals. E suficient sa le ia alegatorii. Intrarea PNL in opozitie e moartea acestor partide care au fost tinute artificial in viata prin existenta USL.
    2) basescu n-are de ce sa puna pe Johannis, pentru ca guvernul psd e destul de solid, cel putin pina la alegerile prezidentiale. De acolo incolo conteaza eventual viitorul presedinte.
    3) PNL nu vrea sa intre in PPE. Alea au fost intoxicatii de presa dezmintite imediat. In caz ca dezmintirile au fost minciuni PNL e distrus oricum… si nu pentru ca PPE ar fi ceva periculos pentru PNL, caci nu aia e dezbaterea, ci pentru minciuna. Liberalii cred ca nu mai prea pot inghiti minciuni.

  6. Filip g spune:

    Domnul Pelican e negru de furie la A3 prin pretentiile emise de UDMR pentru intrarea la guvernare.
    Deci lucrurile se precipita,PNL trebuie sa fie ferm si sa comunice .

  7. emi spune:

    AM ca balanţă eşti un om drept, un pic inflexibil poate cu greşelile care ne fac umani, şi un amant înflăcărat. Ca maimuţă de metal eşti adorabil de simpatic şi insuportabil de sociabil, metalul îţi dă duritate, intransigenţă, îţi blochează oarecum diplomaţia maimuţei.
    Eu nu ştiu să fac astrograme, doar mă uimeşte cum momentul naşterii îţi poate influenţa caracterul şi destinul, de parcă sufletul ar fi turnat într-o matriţă. Interesant este şi modul de întocmire al zodiacului în culturi diferite.
    Ca să poţi face astrograme trebuie să te pricepi puţin la astronomie.
    Mie îmi place site-ul ăsta:
    http://www.dsclex.ro/astrolog/astrologie.htm
    Nici măcar nu-ţi ştiu data naşterii…
    Vezi că faci confuzie între zodiac şi horoscop, zodiacul prezintă un grup de caracteristici pentru persoanele născute într-o anume perioadă (este “forma”, “ştanţa”, în care este turnat sufletul, în funcţie de poziţia planetelor la naştere), horoscopul descrie cum se comportă o zodie într-un spaţiu temporal (zi, lună, an), ce o avantajează sau îi este potrivnic. Horoscopul se întocmeşte pe baza astrogramei care este schiţa poziţiei planetelor pentru perioada de timp studiată.

  8. emi spune:

    Livia, calculele tale sunt greşite din două motive: nu ţii cont de membrii de partid care nu sunt de acord cu şefii lor, şi nu ţii cont de românii care nu sunt membrii de partid. De exemplu în 1996 o mulţime de fani PSD l-au votat pe Emil Constantinescu, pentru că le impunea mai mult respect decât Ion Iliescu.
    Apoi, şi PSD are de suferit destul de rău în urma ruperii USL, e posibil să se refacă asocierea după europarlamentare.

  9. Dl. Pelican e lamentabil cel putin. Iar tema pretentiilor UDMR e, ca intotdeauna, dupa parerea mea, o tema falsa. Politicienii UDMR sunt printre cei mai buni politicieni din Romania: pragmatici, eficienti, tintiti, echilibrati. Nu trageti, priviti obiectiv si spuneti sincer daca nu v-ati dori si in partidele noastre mai multi oameni care sa faca politica in acest fel. De cate ori sunt chemati la guvernare, vin cu mesajele pentru propriul electorat pentru ca acesta sa se simta reprezentat. Si atunci toata romanimea se inflameaza. Haideti sa fim seriosi, ce s-a intamplat sau se poate intampla din cauza acestor cereri? Dispare Romania ca stat national, unitar si indivizibil? Daca se va intampla asta, va fi mai mult din cauza romanilor care nu vor sti sa-si iubeasca tara decat a ungurilor sau a altor natii. Daca noi facem ce trebuie pentru noi insine si alegem conducatorii potriviti, nimeni nu poate sa ne zdruncine.

  10. emi spune:

    Katrina, când ceva e prea dur să-l scrii direct, foloseşte şi tu poveşti, bancuri, parabole… În felul ăsta spui tot ce vrei şi nu jigneşti pe nimeni. Oricum noi pe acest blog comunicăm pe jumătate telepatic…

  11. Filip g spune:

    @Corina ,
    UDMR a zis ca nu negociaza cu Voiculescu,dar implicit Voiculescu e in USD.Restul decurg din formula asta.
    O sa vezi zilele urmatoare………..

  12. liberalism spune:

    Katrina
    Cu toate ca traiesti intr-o tara civilizata si democrata, nu ai invatat ce inseamna democratia. A te exprima liber si a avea opinii, nu este acelasi lucru cu a jigni, injura etc.
    Domnule ministru,
    Ca sa nu zica Katrina ca nu sunteti liberal, conservator, democrat, ar trebui sa-i eliminati pe toti aceia care vorbesc foarte urat, folosesc cuvinte ca prost, proasta, fara neuroni etc. Daca aveti timp sa cititi toate jignirile, cred ca o saptamana pe acest blog ar trebui sa fie liniste totala, sau sa ramana vreo 3-4 comentatori. Trebuie eliminati si ceilalti pentru jigniri (pe ce termen… d-voastra decizeti) si sa revina cand isi vor cere scuze si vor vorbi civilizat si vor sti sa-i respecte pe ceilalti). Suntem extraordinari de exigenti cand vine vorba despre alte persoane cum vorbesc, cum se exprima, dar noi demonstram ca nu suntem departe de aceia.

  13. lordul john spune:

    @corina chiriac

    Sunt curios daca propaganda de la B1Tv va sustine ca UDMR (membru PPE) e un partid socialist, asa cum sustineau despre PNL in alianta US minus L.

    @VV

    PNL trebuie sa reziste si in opozitie. Rezistenta unui partid in opozitie e cu atat mai mare cu cat cei care il compun sunt uniti de doctrina si nu de functii.

  14. Tiberiu spune:

    @VV
    @all
    Ma emotioneaza pana la lacrimi cat de empatica este Emi cu Katrina care a jignit-o grobian de nenumarate ori.
    Aceasta comportare ilogica in aparenta este o dovada indubitabila ca amandoi fac parte din gruparea diversionista de sabotaj al blogului.

  15. epolitikon spune:

    @T(t)iberiozaurus Rex

    Lui Emi i-a cazut o oglinda-n cap in timp ce o stergea de praf. Isi revine, nu-ti fa griji.

    Iar in alta ordine de idei, la cat de putini suntem cei care scriem aici, chiar si Katrina are locul lui in peisaj, ca si tine.

    Sincer, mi-ar parea rau ca tu sa nu mai scrii pe aici.
    Ca as pierde un sparring partner de mistouri…

  16. emi spune:

    Epolitikoano nu prea iti place cand te recunosti in “oglinda” Tiberiu.
    Tiberiu nu poti recunoaste ceva ce nu intelegi foarte bine. Iti e teama fix de ceea ce esti tu insuti. E usor sa iubesti pe cel care te iubeste dar adevarata provocare e sa intelegi si sa te poti apropia si de “oaia ratacita”. Asta nu vei reusi prin dominare…

  17. emi spune:

    Aroganta si intoleranta au triumfat din nou.
    Protestez prin tacere.

  18. tudor spune:

    VV

    Decizia iesirii pnl de la guvernare a fost luata in urma hotaririi psd de a candida pe liste separate.
    Constatind ca, in urma guvernarii in loc sa castige, pnl ul a pierdut capital electoral, crin a sperat sa ascunda un previzibil esec la europarlamentare sub plapua listei comune.
    Un rezultat slab la euroalegeri genera o indreptatita intrebare a psd ului: de ce sa te sprijinim, cind ai obtinut 13 %?

    In aceste conditii crin a incercat sa anticipeze, doar ca in loc sa se cirpeasca, s a rupt.

    Poate intrebati de ce bpn urile alea l au sustinut aproape in unanimitate.
    Raspunsul este simplu: in majoritatea lor zdrobitoare acestia sunt niste kimirsenisti de dimbovita, performanti intru nimic, functie de pixul domnului antonescu.

    Firesc ar fi ca, in cazul inregistrarii in viitorul apropiat, a unor esecuri de proportii, BPN istii aia sa demisioneze in bloc, pentru habarnism politic.

    • @ tudor

      Nu stiu ce se va intampla si ce scor vom obtine la europarlamentare. Tu invoci un scor slab. Nu pot prefigura dar cred ca PNL trebuie sa se adapteze din mers, functie de fiecare situatie.