Scenă si culise

Nu am mai scris de cateva zile, am si o scuza, n-o sa credeti! Intamplarea a facut ca unul din cainii mei, un ciobanesc de Bucovina, alb ca zapada si purtator a cca 75 kg si 1,90 ridicat pe labele din spate, a ros cablul de la internet si cei de la Romtelecom nu au dat, inca, de capat firelor. Iata, mi/am zis, o revolta a naturii impotriva progresului. La urma urmei, nu e el de vina – il cheama Spiddy – ca intre timp s-a inventat internetul, viata lui de caine ciobanesc e aceeasi ca a bunicului lui.

Cat despre ce se intampla, cel mai interesant e ca toata lumea are impresia ca dincolo de ceea ce se vede mai e ceva. Imaginati-va un teatru in care publicul se uita la actorii – bietii de ei! – de pe scena, dar aplauda cu gandul la ceea ce se petrece in culise. Poate ca in culise e un papusar abil, un ventriloc care stapaneste vocile actorilor. Dar s-ar putea ca in culise sa nu fie decat paznicul ce face curat dupa ce spectacolul se sfarseste. Eu cred ca, desi au manipulat uneori istoria, culisele nu pot face istoria. Pentru a face istorie e nevoie de convingeri. Ori in culise se pun doar farduri.

375 Responses to “Scenă si culise”

 1. Adam Mares spune:

  Eu stiu expresia “esti prost de dai in gropi”. :-) Inseamna ca mai am timp sa devin prost?

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  uite, eu de-astea citesc tone

  http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc770413(v=ws.10).aspx

 3. Adam Mares spune:

  @cris
  Se pare ca am fost deja prost. :-( Daca as putea sa ma schingiuiesc, as face-o.

 4. cris spune:

  @ Adam

  Eu profetii nu stiu sa fac, asa cum nu cred in astrologie. Stiu ca omul are intotdeauna dreptul de a alege, inclusiv in privintza propriei atitudini: aceea se numeste libertate :) Daca din ceea ce se intimpla in jurul tau si din propria viatza vei alege bunavointza de a intelege, si vei considera ca a mingiia si de multe ori fie si numai a tacea e mai important decit a critica, aceasta tine numai de libertatea ta. Unde anume iti vei pune punctul de echilibru intre critica rationala si suflet, la orice alt moment in cresterea ta personala, iar e ceva de invatzare si de atitudine si e libertatea ta de a o alege.

  Nu stiu nici despre mine insami ce voi gindi in zece ani de acum, daca ii apuc, dar sper sa pot sa ma mir si sa ma minunez si sa tot vreau sa invatz, adica sa ramin un om liber pentru ca imi aleg atitudinea si nu sabloanele. Inclusiv libertatea de a da in gropi :) In genere imi plac oamenii capabili sa rida de ei insisi, stii de ce? pentru ca este un semn de sinceritate, refuza sa se minta pe ei insisi. Nu-i poti privi cu adevarat pe altzii daca nu stii sa te privesti pe tine insuti, si sa intelegi in aceeasi masura ce te apropie de ei, ce e omenesc in tine si in ei, dar si faptul ca nu sunt tu si in mod cert nu sunt tomberonul tau emotional – adica sa eviti sa-ti proiectezi propriile neputintze asupra altora.

 5. tiberiu spune:

  Sorin
  “comportare normativa”=comprtare civilizata de bun simt, adica este exact ceeace iti lipseste tie pe acest blog.
  Comportarea normativa vine provine din ” etica normativa”, adica din acel sistem de valori care permite convietuirea sociala acceptabila, prin faptul ca oamenii fac distinctia intre bine si rau,ceeace de la un securist cu impregnat de basism(neofascism) nu ma pot astepta.

 6. cris spune:

  @ Sorin

  :)

 7. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  m-ai convins acum ca esti inventator
  Inventator de limba romana! :D

 8. Adam Mares spune:

  @cris
  Vorbim sofisticat pentru niste lucruri atat de simple. Ce sa inteleg? Mizerii? N-am pe cine sa mangai in cazul asta, nu e nimeni in suferinta.
  Doar eu, fiindca am fost un prost.

 9. Adam Mares spune:

  @cris
  Tot ceea ce am proiectat asupra altora a fost buna credinta si inocenta mea, nu neputintele.

 10. Adam Mares spune:

  @cris
  Aici deja nu mai este important a critica sau a nu critica, de fapt, e inutil.

 11. tiberiu spune:

  Sorin
  eram chiar ingrijorat daca imi vor fi recunoscute meritele de inventator(chiar si in domeniul lingvistic) din partea unui om care nu poate articula doua vorbe in legatura cu profesia, studiile, ocupatia,reusitele profesionale
  daca aveai insa curiozitatea sa cauti notiunea “comportament normativ” sau “comportement normatif” ai fi constat ca nu pot obtine un “brevet” pentru notiune.

 12. cris spune:

  @ adam

  a fi de buna credintza nu e o prostie, a intelege ca poti gresi nu inseamna ca esti prost,

  Stii, acum multi ani, cind eram intr-o situatie grea, cind aveam in fatza minciuna, inselarea bunei credintze si supararea in primul rind ca nu pot scapa de minia din suflet, o buna prietena a mea mi-a spus cam asa: sa nu-ti para rau niciodata pentru ceea ce daruiesti, daca cineva nu stie sa primeasca un dar e pierderea sa, nu a ta. De ce te superi, nu te-a furat nimeni, un dar nu poate fi furat, e un nonsens, si nu te-a inselat nimeni fiindca nu ai asteptat nimic in schimb, tu nu te aflai la tirg.

  A prins ce a spus prietena mea, banuiesc ca n-am talent de precupeatza, in sensul spus de prietena mea, de suferit ca n-ai primit pretul corect ori avantajos pentru ceea ce de fapt nu poate fi niciodata de vinzare, si zau nu ma deranjeaza ca sufar de asemenea stingacie :), nu consider ca e o prostie.

  Nu incerc sa te ajut ori sa te mingii, nu am de ce, nu pot ajuta un om care imi spune mie povestea unui vultur care isi smulge penele si ghearele ca sa traiasca. Pot doar sa iti amintesc ca tu mi-ai spus povestea.

 13. tiberiu spune:

  :-) Ha :-) Ha :-) Ha

 14. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  nu te obosi! Incercarile tale jalnice de a ma face sa spun ceea ce ai tu chef n-au sanse de izbinda, indiferent de tehnicile de manipulare de 2 lei pe care le aplici.

  Mai bine uita-te in oglinda si spune: ce ciine-am fost si ce javra am ajuns!

 15. Tiberiu spune:

  Sorin
  As fi de plans daca mi-as pune sperante desarte intr-un caz definitiv pierdut pentru societate.Nici vorba de asa ceva ,am cunoscut destui huligani incorojibili ca tine cu ifose de jmecheri si stiu exact care este solutia potrivita.

 16. cris spune:

  @ Adam

  Aaaa, vad ca te-a ajutat doamna, nu ai spus ca sunt betiva ci doar ca nu pot sa vorbesc decit daca beau un pahar cu vin. Ca sa stii, daca nu stii, unul din semnele majore de alcoolism este atunci cind cuiva ii trebuie un pahar de alcool ca sa faca ceva, alcoolicul bea primul pahar dimineatza, isi da curaj sa mearga la treaba, ca sa isi dea curaj sa spuna sau sa faca ceva bea un pahar de alcool. Practic alcoolicii isi gasesc scuze sa mai bea un pahar si beau un pahar ca sa isi gaseasca scuze – povestea betivului din Micul Printz: de ce bei?, pentru ca imi e rusine, de ce ti-e rusine?, pentru ca beau.

  deci da, ai spus ca sunt betiva, poate pentru ca nu ai proprietatea termenilor medicali sau nu ai vazut vreodata de aproape un alcoolic, sau numai ca asa a zis emi. Dar nu-ti face iluzii, intr-adevar m-ai insultat si am avut tot dreptul sa iti raspund. Deci cred ca putem sa indepartam aceasta neintelegere de pe masa la acest punct.

 17. Adam Mares spune:

  @cris
  Nu, nu am asteptat nimic in schimb. Dar cine isi bate joc de darurile mele va plati, i se vor usca mainile cu care le-a primit, i se vor anchiloza picioarele cu care le-a calcat. Cine crede ca are dreptul sa-si bata joc de altii e mai prost decat mine.

 18. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  da, am mai auzit tema asta la tine. Ai corectat huliganii. Cum i-ai corectat? Le-ai aplicat corectii fizice? Sau te-ai apucat sa-i injuri?

  Nu te stresa, nu esti singurul noname care trait degeaba!

 19. Tiberiu spune:

  Sorin
  Nu ma mira ca ai inteles exact pe dos

 20. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  probleme cu alzheimerul?

  zici asa: “am cunoscut destui huligani incorojibili ca tine cu ifose de jmecheri si stiu exact care este solutia potrivita”

  Ei bine, care este solutia potrivita? Corectia fizica? Injuratul? Ce le faci? Ii scuipi?

 21. Tiberiu spune:

  Esti un ratat vandut unui regim odios incapabil sa-ti castigi painea in cinste si onoare.

 22. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  logica marca Vadim! Bravo! :D

 23. Adam Mares spune:

  @cris
  Probabil te-ai speriat. Nu era un blestem, sa stii, era o profetie.
  In rest, nu mor vulturii asa usor. Si nici zambaretii din buzunarul sufletului meu. :-)

 24. emi spune:

  AM, te superi degeaba. Sunt persoane care se simt jignite şi dacă le zâmbeşti, că puteai să pui şi o ciocolată lângă zâmbet.
  De aceea am eu dubii când susţine că e cine e, profilul psihologic nu prea corespunde.

 25. Adam Mares spune:

  @emi
  Nu sunt suparat pe nimeni de pe blog.