Bugetul de stat, in alerta maxima!

 

Situatia executiei bugetului de stat este de-a dreptul dramatica. Cifrele din aprilie s-au deteriorat atat de mult fata de luna martie, incat ne intrebam nu cat de prost e guvernata tara ci, pur si simplu, daca Romania mai e guvernata.

In acest scurt comentariu nu voi prezenta decat cifrele mari. Comisiile de specialitate ale PNL lucreaza acum la o analiza de detaliu.

In mod normal, situatia bugetara in aprilie ar fi trebuit sa se amelioreze. Luna aprilie este luna de varf in colectarile bugetare, unele venituri cum ar fi impozitul pe profit (cam 3 miliarde de lei trimestrial, adica 0,6% din PIB) se colecteaza la sfarsit de trimestru ( adica ianuarie, aprilie, iulie ori octombrie). Realitatea arata ca situatia este mai alarmanta ca oricand.

Veniturile pe primele patru luni sunt de 18,9 miliarde de lei iar cheltuielile de 34 miliarde de lei. Deficitul este de 15,l miliarde de lei. Cheltuielile sunt aproape duble decat veniturile! Mai exact de 1,8 ori mai mari. Iar deficitul reprezinta 80% fata de venituri, ceea ce dovedeste nesustenabilitatea actualei politici bugetare.

Si mai grava este aceasta situatie daca o raportam la luna anterioara.  In martie veniturile au fost de 12,2 miliarde de lei. Cheltuielile de 20,5 miliarde de lei iar deficitul de 8,3 miliarde lei (faimoasa incadrare in tinta FMI?!?).

Observam ca veniturile au crescut fata de martie cu 6,7 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 13,5 miliarde de lei. Deficitul bugetului de stat a urcat, practic, la 3% din PIB!

Daca socotim ca, indeobste, deficitul bugetului consolidat este cam acelasi cu deficitul bugetului de stat, si ca in ultimele luni ale anului deficitul creste, datorita unei traditionale asimetrii bugetare romanesti (intr-o anumita masura explicabila prin calendarul cheltuielilor), deficitul bugetului consolidat risca sa depaseasca 10% din PIB. Ca Guvernul va lua masuri de reducere a cheltuielilor, pe spinarea bugetarilor de orice fel, nu ne indoim. Intrebarea este cum putem avea incredere intr-un astfel de Guvern? Analiza in detaliu a exercitiului bugetar pe patru luni nu va aduce un raspuns linistitor la aceasta intrebare, ci dimpotriva.

 

123 Responses to “Bugetul de stat, in alerta maxima!”

 1. lorduljohn spune:

  @cris

  Nu cred ca i-a reprosat cineva barosanului ca nu a mancat salam cu soia si nici ca a tradat tara si in general nu prea imi place autovictimizarea. Daca esti barbat, lupta!

 2. cris spune:

  @ LordulJohn

  Insultele de acest fel n-au nici o justificare, nici de o parte, nici de alta. In alt fel, insa, ii inteleg pe toti ca sunt sariti din scocul unei conversatii normale: gradul de anormalitate din jur este coplesitor.
  Salam, da-l incolo de salam, ca si acum imi amintesc de nenorocirea aceea de salam movuliu cu peri de porc pe post de proteina.

 3. lorduljohn spune:

  @cris

  Asa este. Nivelul dialogului in Romania e jos, jos. Forta argumentului e inlocuit cu argumentul fortei.

 4. cris spune:

  @ LordulJohn

  Pai de asta suntem impreuna pe blog, sa ne imbarbatam unii pe altii….

  Poate a arhivat Mircea Platon articolul lui Baconsky, ar fi interesant de citit: Prea a disparut peste noapte, link-ul a disparut, iar daca te duci pe site si cauti in arhiva vezi ca din noiembrie se sare direct in ianuarie. Tare as vrea sa stiu cit de frumos vorbeste un ambasador despre romanii pe care e de presupus ca ii reprezinta si deci ii respecta.

  Nu-mi sunt deloc straine ideile profesorului Gottfried, le aud des -e un curent de gind si atitudine puternic.

 5. lorduljohn spune:

  @cris

  Prof. Gottfried a mai spus de economia americana care este controlata puternic de China.

 6. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Deci încă mai credeţi în economia României… bine, vom vedea… :D
  Să ştiţi că eu mizez pe postul acela oferit la prognoză, că e criză. :D

  • @Bibliotecaru

   Vezi ca pe primul trimestru scaderea a fost de 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut si de “numai” 0,3% fata de trim IV 2009. Asa ca nu cred sa iasa minus 12%. Dar mai discutam despre serviciul de la prognoza.

 7. tibi spune:

  Risipirea banului public se face prin ascunderea informatiilor din institutii privind cheltuirea acestuia. Listele cu veniturile salariatilor din ministere (si partial din unitati subordonate acestora) sunt doar un inceput timid a ceea ce va face Basescu (daca va avea timp) privind postarea treptata de catre toate unitatile de stat (atat centrale cat si locale )a tuturor cheltuielilor (atat cu personalul cat si cu achizitiile de materiale si servicii).
  Presa si cetatenii isi vor indrepta astfel treptat atentia si actiunile in directia neregulilor din institutii si astfel Basescu va detensiona partial situatia exploziva.
  La presiunea media si a cetatenilor informati conducatorii de institutii vor trebui sa corecteze partial incorectitudinile din sistemul public.
  Aceste postari de informatii nu se fac ( si nu se vor face deocamdata) pentru ca ar exista reglementari in acest sens ci se fac la comanda de sus.
  Reglementarea postarii detailate,periodice,obligatorii a tuturor cheltuielilor din toate unitatile de stat este necesara in cazul Romaniei pentru ca nici unde in Europa nu se risipeste banul public asa de inconstient.
  Decizia politica a acestei reglementari prin aducerea ei in parlament este deja luata.Se asteapta momentul favorabil.

  • @tibi

   Executia bugetara nu spune nimic despre modul in care au fost cheltuite sumele in interiorul fiecarui minister. Practic, acestea sunt cifre inaccesibile publicului larg.

 8. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Eram aproape sigur ca astia nu renunta la nimic si, daca se poate sa mai puna de-o dare. Am vrut sa va provoc sa fiu sigur. Ca sa stiu ce fac cu cei 10% de la locale.

 9. nekunoscut spune:

  ” Tăiem salariile dar îi protejăm pe cei din jurul nostru “…cam asta se pare că îşi spun cei de la PDL în sinea lor, considerându-ne în continuare proştii lor. Dar până când ?! duduia Vergu şi nimicul de 4 milioane de ” ieuro ” ( tipic băsescian )…

  Citeşte restul

  pe

  <a href=”http://nekunoscut.files.wordpress.com

 10. nekunoscut spune:

  ” Tăiem salariile dar îi protejăm pe cei din jurul nostru “…cam asta se pare că îşi spun cei de la PDL în sinea lor, considerându-ne în continuare proştii lor. Dar până când ?! duduia Vergu şi nimicul de 4 milioane de ” ieuro ” ( tipic băsescian )…

  Citeşte restul

  pe

  http://www.nekunoscut.wordpress.com

 11. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  1. Acum nu o luati ca pe o vinatoare de vrajitoare. Totusi normal ar fi ca orice ministru care pleaca, ar trebui, sa aibe un audit.

  2. O alta chestie ar fi ca in Romania sa fie ca aici in Parlamentul Britanic in care votul este deschis si se inregistreaza. Sa stie lumea cine duce tara de ripa sau cine o ridica ‘name and shame’.

  http://www.publicwhip.org.uk/division.php?date=2008-10-22&number=288&mpn=Steve_Webb&mpc=Northavon&house=commons

  3. Referitor la Disputa Firea v boureanu, daca Dna Firea a procedat inaceptabil si ne deontologic pt o moderatoarea – formatoare de opinie, bouranu a fost un MARLAN ceea ce-l descrediteaza ca politician.

  Unui om public cineva i se poate adresa chiar cu invective (din disconsiderare sau frustrare) cu toate ca este un lucru de prost gust, dar de inteles si pote de iertat.

  In schimb un Politician, ales, NICI-O DATA nu trebuie sa se adreseze altfel decit cu un limbaj adecvat si sa aibe o tinuta corepunzatoare. Parlamentarii, mininistrii, presedintele, ambasadori etc. reprezinta statul Roman si in consecinta o conduita ne adecvata este un afrond direct Statului Romana pe care-l reprezintra.

  • @Barosanul

   Auditul trebuie sa fie obligatoriu anual, nu doar cand pleaca un ministru. Cred ca si Gabi Firea si-a iesit prea din fire. Am observat la moderatori o anumita iesire din pepeni uneori. Eu insumi am fost intr-o emisiune cand Mihasi Gadea racnea de-a dreptul la un parlamentar. Boureanu, in schimb, a fost oribil.

 12. un liberal optimist spune:

  @Barosanul,
  Boureanu nu este politician. El este un baiat. Nu-l respecta nimeni in Romania. Nici macar colegii lui de partid. A fost tare in gura, a fost util la un moment dat, mai are putin si il arunca la gunoi. Acesta este motivul pentru care Doamna Firea a fost taxata de toata lumea.A coborat la nivelul lui golanesc si a pierdut.Alti moderatori, in cazuri similare,dar nu acest personaj, au pus bodyguarzii si i-au dat afara din studiou. Asta i se reproseaza si Doamnei Firea.

  • @un liberal optimist

   Nu zi-i asa, Boureanu a avut si zile mai bune, prin anii 2000. A inceput sas-si iasa din minti prin 2005, odata cu numirea lui Vladescu la finante, si nu si-a mai revenit.

 13. un liberal optimist spune:

  P.S. Pe mine m-a socat seara trecuta, atunci cand impreuna cu directorul postului, Mihai Gadea, incercand sa se justifice a subliniat faptul ca ipochimenul ar fi zis ca amantul ar fi Tariceanu. Ori eu n-a auzit nici in reluari ca Boureanu sa fi facut aceasta precizare. Lucru care mi s-a parut suspect. VV era in studiou si cu siguranta stie mai multe, dar din decenta nu spune..

 14. Barosanul spune:

  @ Un liberal optimist

  Am vazut emisiunea, inregistrata si reluare, iar parerea mea este exprimata mai sus.

  In plus, deceptia mare a fost ca atit ceilalti invitati cit si parlamentul Romaniei nu a luat atitudine Denigrindu-se prin interventia lui boureanu.

  ”15. Members shall at all times conduct themselves in a manner which will tend to maintain and strengthen the public’s trust and confidence in the integrity of Parliament and never undertake any action which would bring the Parliament, or its Members generally, into disrepute.”

  Intr-o tara Normala si chiar am vazut asta, era normal ca imediat sa se sesizeze atit comisia de Deontologia Presei cit si Comisia Deontologica a Parlamentului.

 15. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Apropos de un Cod de Condiuta al reprezentantilor tarii (presedinte, parlamentari, ministrii, ambasadori etc), poate ca daca si in Romania s-ar adopta urmatoarele reguli ar conduce Tara spre o Democratie Normala debarasindu-se de Democratia Originala.

  1. Holders of public office should take decisions solely in terms of the public interest. They should not do so in order to gain financial or other material benefits for themselves, their family, or their friends.

  2. Holders of public office should not place themselves under any financial or other obligation to outside individuals or organisations that might influence them in the performance of their official duties.

  3.In carrying out public business, including making public appointments, awarding contracts, or recommending individuals for rewards and benefits, holders of public office should make choices on merit.

  4. Holders of public office are accountable for their decisions and actions to the public and must submit themselves to whatever scrutiny is appropriate to their office.

  5. Holders of public office should be as open as possible about all the decisions and actions that they take. They should give reasons for their decisions and restrict information only when the wider public interest clearly demands.

  6. Holders of public office have a duty to declare any private interests relating to their public duties and to take steps to resolve any conflicts arising in a way that protects the public interest.

  7. Holders of public office should promote and support these principles by leadership and example.”

 16. cris spune:

  @ Barosanul

  Nu stiu daca mirlanie e cuvintul potrivit. Poate. I-as spune mai degraba dispret. Si cu nota celor de mai sus: Am fost conditionati ( in mod real conditionati, precum ciinele lui Pavlov) la dispret, de catre oameni care ne-au dispretuit profund. Conditionarea e mijloc de brainwashing: ti se prezinta ipochimenul X de nu stiu cite ori, ca sa urli de fiecare data, de ce, pentru ca dupa aceea sa incepi sa urli si numai la gindul ipochimenului X, sa distrugi pe oricine si chiar pe tine insuti de nebunie (minutele de ura din Orwell). Drept care oamenii nu mai stiu sa vorbeasca, stiu numai sa urle unii la altii. O sa incerc diseara sa traduc o lista de metode de brainwashing social, adica de propaganda: nu cred ca lui basescu si boc le-a scapat vreuna.

 17. un liberal optimist spune:

  @Barosanul,
  Repet, Boureanu nu este om politic; el este un jeg care are numai afaceri cu statul, a inceput sa le piarda pentru ca nu mai este nevoie de el, a revenit pe televiziuni disperat sa mai salveze ceva din decredebilizarea puterii portocalii, iar cand nu-i mai tine, se enerveaza si devine un toparlan. Alti moderatori se feresc de el ca de Necuratul. Asta este misiunea lui. Oficial, n-o sa-l sanctioneze nimeni. O sa-l arunce direct la cosul de gunoi.

 18. Barosanul spune:

  @ un liberal optimist

  Probabil ca dv nu-l considerati om politic, dar e Parlamentar Roman care in ‘Orice aparitie Publica Oficiala sau Particulara, boureanu, Reprezinta Parlamentul Romaniei ca Parlamentar’.
  Iar daca nu se iau masuri si SIGUR NU SE VOR LUA, asta v-a duce in continuare la Decadera Parlamentului Romaniei, la murdarirea imaginii Parlamentului si asa degradata.

  Practic se fac jocurile Dictatoriale ale lui basescu, Denigreaza si Subjuga.

 19. LordulJohn spune:

  @astralro
  Nu, nu stim. Ia lumineaza-ne tu, akademicianule.

 20. Barosanul spune:

  Hopa, si-a trimes bouleanu discipolii (astralro) sa-i tina partea. Le-a dat si lor praful de p-un termopan de la scoala sau un parf in ochii.

 21. lorduljohn spune:

  @Barosanul

  Impartasesc intru totul modelul britanic. Il consider de departe cel mai apropiat de common sense. Din pacate Romania a ales ca model de dezvoltare principiile stangii promovate de Revolutia Franceza. Din aceasta cauza noi in postcomunism avem tot stanga la putere in cele doua forme: PSD si PD.

 22. un liberal optimist spune:

  @VV,
  De cateva zile tot citesc si urmaresc oficinele portocalii. Sigur, imi displace dar trebuie sa cunosc adversarul. Ei tot repeta ca liberalii n-au curaj sa intre la guvernare. Ca om politic si economist va intreb:” Care-i realitatea Domnule Armean (rau)?

 23. Dorin spune:

  Povestea asta cu “Liberalii n-au curaj sa intre la guvernare” imi aduce aminte de scena cu batausul clasei care il tot intarata in curtea scolii pe elevul stiutor de karate, care nu are obiceiul sa se bata, insa care l-ar snopi fara indoiala pe bataus daca si-ar pune mintea cu el.

  Liberalii chiar AU FOST la guvernare si au dovedit ca pot face lucrurile sa mearga. Ce le-ar placea PDL-icilor, actualmente aliati vremelnic cu o nesigura “floarea soarelui” ar fi probabil un guvern PDL-PNL condus de Emil Boc, in care primii sa primeasca laudele iar ultimii sa incaseze suturile. Este ceva ce n-o sa se intample niciodata. Batausul portocaliu, care in sinea sa cred ca-i foarte speriat, va fi nevoit sa-si duca pana la capat soarta, daca nu cumva vreo motiune de cenzura ii va curma mai devreme suferinta. As fi zis ca asistam la un seppuku-ul politic, insa asta ar insemna mult mai multa tarie de caracter decat pare sa fie cazul. E mai degraba un banal hara-kiri! Cel mai trist insa ar fi ca in ultimele zvarcoliri ale agoniei sale, traindu-si ultimele clipe de semi-constienta, sa nu ne ia si pe noi cu el!

 24. cris spune:

  @ Dorin

  banuiesc ca te referi la “Pesediştii sau liberalii înşişi ar putea vota împotriva moţiunii în cazul în care ar avea indicii că ea ar putea trece. ….”, a arătat Sebastian Lăzăroiu. De ce?-pentru ca se tem de guvernare.

  E argumentum ad consequentiam: un lucru este adevarat nu pe baza unei evidente ci intrucit “consecintele sunt inacceptabile”, efectul este cauza…cauzei. Adica e fallacy, paralogism, logica pe alaturea cu drumul (gindesc ca ratele marinaresti, adica din sant in sant)

  Metodele de manipulare a opiniei publice – timpenia lui lazaroiu se inscrie minunat la acest capitol. Am descoperit ca metodele de manipulare a opiniei (brainwashing, propaganda) au fost descrise deja pe la 1937, in America – Institutul de analiza a propagandei, si ca de atunci incoace studierea acestor metode este parte de curiculum pentru cursurile de drept, comunicatie, psihologie, retorica, etc. Si am inceput sa rid: nu sunt inteligenti, ci irationali. Nu sunt politicieni abili ci niste rasuflati. Nu sunt deloc imprevizibili, miscarile lor sunt de anticipat, pentru ca aceste metode de manipulare a opiniei publice sunt totusi cunoscute de citeva zeci de ani. Chiar ma intreb daca nu cumva si-a bagat cotoiul sef de propaganda coada: in mod cert la Chicago a auzit din plin acesti termeni in discutiile politice (doar aud si eu aceiasi termeni continuu) si a avut acces la bibliografia, consistenta, asupra metodelor de brainwashing.

  • @cris

   Ar putea fi o logica in faptul ca i-am putea lasa sa mai guverneze ceva timp, ca sa se faca ireversibil de ras. Dar teama mio-e ca tara se duce de-a berbeleacul, astfel incat trebuie sa alungam acest guvern.

 25. cris spune:

  @ barosanul

  Dupa cum am promis, it’s laundry time: brainwashing. Unii ne-au spalat creierii cu sirma ghimpata, astia sunt mai civilizati: folosesc Vanish.

  CARD STACKING (carti masluite, trucul cartilor de joc): perceptia audientei este manipulata prin prezentarea unilaterala a informatiilor favorabile unei anumite idei/ propuneri si omiterea informatiei defavorabile, promovarea sustinatorilor si ignorarea criticilor.
  Termenul vine de la trucul prin care un pachet de carti de joc este prezentat ca fiind in ordine aleatorie, in realitate in ordine prestabilita de scamator. Acesta foloseste publicul pentru a-si valida corectitudinea si ca instrument in producerea trucului. Rezultatul este fireste cel scontat de scamator, publicul e convins si euforic, scamatorul e adulat.
  Ex: referendumul pentru unicameralism – pornind cu o campanie acerba si unilaterala, folosirea populatiei ca garant al “corectitudinii” prin referendum, euforizarea. Scrisoarea de intentie cu FMI – deja “aranjata”, urmata de “consultari inutile” etc.

  BANDWAGGON (VAGONUL DE PARADA): o opinie, idee, atitudine, grupare sunt prezentate ca si cistigatoare pentru ca majoritatea le sustin, toata lumea le sustine, a adera la acestea este o garantie a victorie inevitabile. Ex: de la propaganda electorala PDL pina la aderarea la acest pachet imbecil de masuri care “ne vor scoate cu certitudine din criza” si despre care “toata lumea/ alte tari stiu ca e solutia iesirii din criza”. ARGUMENTUM EX SILENTIO:nu numai cei care ne aproba sunt in trenul nostru victorios ci si cei care tac (ex: basescu reprezinta majoritatea pentru ca l-au aprobat nu numai cei 5 milioane care l-au votat ci si cei 5 milioane care n-au fost la vot)

  ATACUL LA PERSOANA ( AD HOMINEM): respingerea unui argument nu prin discutarea argumentului ci prin denigrarea caracterului, reputatiei celor care se opun. Legate de aceasta: IDENTIFICAREA INAMICULUI ( pin point the enemy) – bugetarii, pensionarii, mogulii, DEMONIZAREA INAMICULUI – bugetarii cei obezi, cancerul societatii, ETICHETAREA INJURIOASA – de la cea demonizanta la cea ridicola (“prostanacul”), disfemismul, denigrarea. TAPUL ISPASITOR (scapegoating): a blama un alt individ sau grup distrage atentia si de la problema si de la responsabilitatea celor care au creat-o.
  Intentia pentru aceste metode este sa provoace concluzii fara examinarea impartiala e evidentei, sa substituie prejudecata catre persoane, discutiei obiective a evidentei.

  REPETITIA (ad nauseam, big lie technique, staying on message): o afirmatie care este repetata neobosit, ajunge sa treaca drept adevar (auzim intrebarea de ce acesti indivizi in loc sa continue, sa dezvolte o idee, repeta la nesfirsit aceleasi idei, in aceeasi forma, neabatut…de aceea: minciuna repetata de destule ori trece drept adevar).Varianta RATIONAMENT CIRCULAR: motivul pentru care o afirmatie este adevarata este aceeasi afirmatie repetata in alte cuvinte.

  GINDIREA ALB NEGRU – exista numai doua variante (esti cu noi sau impotriva, sau prim ministru sau nimic, sau intram in istorie sau iesim). PENSEE UNIQUE (daca stiau de boc il numeau “panseul mic”) – reducerea discutiei prin argumente supersimpliste – nu exista alternativa + FAIT ACCOMPLI ( get over it) decizia este luata, nu mai e nimic de facut, resemneaza-te. RAUL CEL MAI MIC (less of two evils – iar nu stiau de boc, si raul sau cel “mic’) – o propunere este facuta mai acceptabila fiind prezentata insistent ca solutie dezirabila prin comparatie cu una mai rea, nu cu una mai buna.

  ARGUMENTUL INERTIEI (stay the course): argumentul ca este necesar sa continuam acelasi curs chiar dupa descoperirea unei greseli fatale, pentru ca a schimba cursul inseamna irosirea de neacceptat a unor eforturi, investitii, sacrificii ( omite greseala si responsabilitatea pentru aceasta). ARGUMENTUL BAZAT PE CONSECINTE ( wishful thinking): exista o singura consecinta pentru o anume actiune drept care acea consecinta justifica actiunea (de fapt orice actiune are intotdeauna mai multe consecinte; ex planul guvernului e justificat pentru ca are o singura consecinta, iesirea din criza, cind de fapt are mai multe consecinte inclusiv pe care le stim deja asupra populatiei).

  Urmarea saptamina viitoare, ca am numarat cel putin saizeci de tipuri de detergent pina acum si sunt undeva intre disperare si ris in hohote.

 26. LordulJohn spune:

  @cris

  Good job, Cris! Desi la unele nu le stiam denumirea stiintifica, le-am identificat la timp in strategia securisto-comunista a SC PD SRL.

 27. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Super! Continua sa le postezi ,fara explicatii. Lasa-ne pe noi sa descoperim sensul laturilor revarsate peste poporul roman timp de un an jumatate.Cunosc destul de bine si tipologia propagandei comuniste. Crede-ma, avea staif in comparatie cu ce ni se livreaza acum!

 28. olimpiu spune:

  facem pariu ca Zeus are alte cifre??? si sigur si alte fotografii mai ales ca DNA a dat o caruta de bani pe programul Photoshop.
  Sa-ti fie rusine Dinu Patriciu ca ai trucat pixelul albastru! Du-te la Morar sa te invete cum sa faci!

 29. cris spune:

  @ un liberal optimist

  Special pentru tine, argumente care folosesc date emotionale, irelevante:

  FINISH THE JOB – discutia asupra continuarii unui anumit curs de actiune/ plan este neimportanta, chiar daunatoare, pentru ca “avem treaba”, “trebuie sa terminam ce am inceput” (varianta la argumentul inertiei) – lasati-ne sa aplicam planul si sa-l ducem pina la capat, abia apoi se va vedea daca am gresit ori ba.
  “E” FOR EFFORT (the noble effort) – argumentul ca o anume actiune are valoare, nu pentru ca ar avea o ratiune, ci pentru ca s-a pus mult efort, munca, sacrificiu in planuirea si executarea sa. Mijloacele devin cauza si scop in acelasi timp: Justificarea crimelor naziste ar fi de pilda ca s-a pus mult efort in construirea lagarelor de concentrare.
  In aceeasi serie APELUL LA SIMPATIE (argumentum ad misericordiam); autorul unei decizii injuste o crediteaza prin propria suferinta inchipuita, fals exemplu de autopedepsire (optimistule, nu ma pot abtine: taierea pensiilor e justificata, pentru ca iata, si guvernul isi asuma suferinta prin reducerea cheltuielilor cu hirtia igienica de la parlament)

 30. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Esti o comoara la casa omului!

 31. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Bonusul de 10% de la impozitele locale pe are il voi folosi sa-mi platesc un minimal pe urmatoarele 3 trimestre (in varianta pesimista prognozata de DVoastra).

 32. Oferte low cost pentru vacante in Turcia, oferte de turism pentru o vacanta reusita la cele mai bune conditii in Turcia

 33. @nekunoscut

  Se scumpesc gazele. Pe bune, nu-i gluma.

 34. @Itzic Baseanu

  Nu iau nici un leu din forfetar, mai carcotasule. Forfetarul salarizeaza un sofer, o secretara si un director de cabinet. Nu-ti doresc sa ai salariile lor.

 35. @astralro

  Raportul Curtii de Conturi spune ca am dat bani unor primarii care nu i-au cerut(?!). Nu vrei sa-mi prezinti si mie o primarie care n-are nevoie de bani? Chestiunea e ca primarii respectivi nu au avut timp sa-si cheltuiasca banii si, intimidati, au spus nazbatia aia. Daca n-aveau nevoie de bani, de ce n-au spus cand i-au primit. Si, draga Astral, eu n-am dus bani acasa, n-am firme care lucreaza cu statul si nici neamuri care sa faca firme si sa-mi dea mie bani. Nici eu, nici Nicolaescu, nici Orban, nici Tariceanu, nici Melescau, nici Silaghi. Noi am dat bani pentru salarii, pensii, investitii, asdica romanilor de tot felul Asa ca nu ne trimite pe noi la Curtea de conturi, pentru ca acea Curte n-a facut trimiteri la vreo infractiune, vezi mai bine de fratele lui Basescu, de sotul lui Udrea, de baietii lui Berceanu, de firmele lui Videanu, Udrea, Boureanu, Prigoana s.a.m.d. Si, mai gandeste-te daca e bine sa fii de partea cui te afli. Mai iesi pe strada si intreaba.