Transcrierea declarațiilor vicepreședintelui PNL Varujan Vosganian la finalul ședinței Consiliului Național Executiv

 „Astăzi (9 iunie) a avut loc ședința Consiliului Național Executiv al Partidului Național Liberal, care pe ordinea de zi a avut în primul rând câteva chestiuni de natură organizatorică. A fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare al Curții de Onoare și Arbitraj teritoriale. Apoi au fost validate conferințele teritoriale de alegeri ale filialelor Brașov, Ialomița, Bihor, Vrancea, Constanța, Olt, Cluj, Galți, Tulcea, Sălaj, Sector 2, Dolj și ale Cluburilor Studențești Liberale și, de asemenea, au fost numite birouri politice teritoriale interimare într-un număr de patru județe: Dâmbovița, Arad, Gorj și Satu Mare.

De asemenea, s-a luat act de propunerea care a venit din partea Comisie de interne și administrație prin vocea deputatului Ciprian Dobre, care e președintele subcomisiei de afaceri interne, în vederea înființării unei comisii de anchetă parlamentară pentru modul de punctare și atribuire a proiectelor pe măsura 322 fonduri europene. Vom face o analiză pe care o vom prezenta luni Biroului Politic Central în legătură cu introducerea unor criterii suplimentare și care au discriminat multe dintre localitățile țării care s-ar fi calificat pentru a accede la aceste fonduri. Colegul nostru deputatul Ciprian Dobre a făcut remarca potrivit căreia schimbarea regulilor în timpul jocului și furnizarea de informații privilegiate anumitor primării care în acest fel au putut să devină eligibile este și o încălcare a legislației europene și este de asemenea o încălcare flagrantă a principiului unei competiții corecte. Urmează ca luni să luăm o decizie finală, însă, socotim noi, această comisie ar trebui înființată pentru a arăta administrației locale că legalitatea rămâne în continuare principala regulă în atribuirea fondurilor europene.

S-a prezentat, de asemenea, și o informare cu privire la trecerea unei prime luni de la înființarea comisiilor de specialitate și s-a luat act de faptul că aceste comisii au ca sarcină ca până la sfârșitul lunii iunie să prezinte un proiect al programului de guvernare.

În cadrul discuțiilor de natură politică, a fost prezentată situația în care moțiunea de cenzură va trece și guvernul va cădea, Partidul Național Liberal este dispus să-și asume guvernarea României, însă în baza unui program de guvernare care să pornească de la principiile pe care noi le-am enunțat atât în programul nostru Noua economie, validat la congresul PNL, cât și în programul privind măsurile de urgență.

Am fost întrebat înaintea acestei declarații de presă dacă PNL este dispus să-și asume guvernarea în condițiile asumării textului scrisorii de intenție pe care guvernul a anunțat-o deja. Răspunsul este categoric nu. În situația în care PNL își va asuma guvernarea, va trebui să rediscutăm termenii scrisorii de intenție pentru că această formulă care pornește de la ideea reducerii dramatice a salariilor și pensiilor nu poate fi împărtășită de partidul nostru.

Noi socotim că o scrisoare de intenție trebuie să pornească de la trei principii: primul principiu este acela că cheltuielile de investiții ale bugetului trebuie să fie mai mari decât deficitul bugetar. Al doilea că pensiile nu trebuie reduse, deci nu ne putem atinge de pensii. Și în al treilea rând nu ne putem atinge de salarii. Putem discuta împreună cu sindicatele despre anumite sporuri, despre anumite prime sau bonusuri, în ce măsură ele ar putea fi suspendate sau anulate, însă în nici un caz nu se vor reduce salariile așa cum fiecare persoană, salariat bugetar le-a dobândit până în clipa de față.

Așadar, suntem pregătiți pentru oricare din ipotezele dezbaterilor de marțea viitoare. În situația în care moțiunea va trece, așadar, suntem dispuși să participăm la consultări la Palatul Cotroceni. Am anunțat deja că în situație de deosebită gravitate și atunci când președintele României își intră în atribuții și nu le depășește în vreun fel participăm la astfel de consultări, iar mesajul nostru este cel pe care vi l-am prezentat acum. ”

 

Întrebări mass-media

Jurnalist: Dacă moțiunea nu trece, atacați la Curte?

Varujan Vosganian: În situația în care moțiunea nu trece, deja ieri, în cadrul întâlnirii cu comisiile de specialitate am discutat formula de atac la Curtea Constituțională. Ea va fi direcționată pe ambele proiecte prin care guvernul și-a angajat răspunderea.

 

Jurnalist: Va fi împreună cu PSD-ul sau separat?

Varujan Vosganian: În ceea ce privește motivarea noastră la Curtea Constituțională, vom face o motivare proprie. Opinia noastră este că în această privință, Partidul Național Liberal își poate asuma sesizarea Curții. Faptul că nu am putut angaja o moțiune de cenzură proprie s-a datorat lipsei numărului de semnături. Acest inconvenient va fi depășit în momentul sesizării la Curtea Constituțională.

 

Jurnalist: Ați decis să luați măsuri punitive pentru parlamentarii care nu se pot prezenta sau nu vor vota moțiunea marți?

Varujan Vosganian: Să ne înțelegem, în această privință decizia noastră nu a fost luată acum. A fost luată încă înainte de moțiunea de cenzură din septembrie 2009. Aceeași atitudine va fi menținută și acum. Însă există o diferență față de 2009. De această dată probleme va avea Partidul Democrat Liberal și nu inițiatorii moțiunii sau susținătorii ei.

 

Jurnalist: Deci se menține excluderea acelor liberali care nu se vor prezenta sau care nu vor vota moțiunea?

Varujan Vosganian: Colegii noștri liberali care nu vor vota la moțiunea de cenzură și care în acest fel se fac părtași ideilor care sunt prezentate în moțiunea de cenzură și, de asemenea, își asumă răspunderea politică pentru menținerea guvernului și aplicarea lor se descalifică din poziția de membrii ai Partidului Național Liberal. Acesta este un lucru pe care toți colegii noștri parlamentari îl cunosc.

 

Jurnalist: Ați aflat de ce nu a venit vreun ministru astăzi la citirea moțiunii?

Varujan Vosganian: Eu pot să vă spun ca președinte al Comisiei economice că, de o bună bucată de vreme, la toate propunerile legislative Guvernul nu mai trimite nici un punct de vedere. Opinia mea este că guvernul, ca și președintele Băsescu în ultima vreme practică mai degrabă o tactică a struțului, primul ministru și președintele României evită cât pot prezențele publice și pentru noi nu este decât o dovadă în plus că Guvernul, nerespectând Parlamentul, nu merită în continuare susținerea Parlamentului.

 

Jurnalist: Ne puteți spune liderii interimari?

Varujan Vosganian: La Dâmbovița este domnul Butnaru. La Arad este domnul Ionel Ciupe. La Gorj este Ionuț Stroe și la Satu Mare este colegul nostru Buda.

26 Responses to “Transcrierea declarațiilor vicepreședintelui PNL Varujan Vosganian la finalul ședinței Consiliului Național Executiv”

 1. SUPARATU spune:

  Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
  Mi-as da un an din viata daca as putea afla, cu adevarat, ce a fost in sufletul dvs. cand ati validat alegerile de la Sectorul 2 !

  • @SUPARATU

   Eu am spus ceea ce am considerat ca trebuie spus la sedinta de la sector. Eram la o intalnire cand s-au validat alegerile la sectorul 2, am ajuns cu 30 de min mai tarziu la CNEx, oricum s-au validat , din cate am inteles, vreo douasprezece alegeri odata. Am trecut de multe ori in PNL prin astfel de situatii.

 2. un liberal optimist spune:

  Eu daca as fi un sef la partid as cere tuturor consilierilor judeteni si locali sa furnizeze astfel de date si pe baza lor as bloca parchetele si instantele cu plangeri penale. Iar institutiile in cauza sa intre in “greva de zel”!

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ca sef al Comisiei de Buget-Finante puteti confirma ce am obtinut pe surse?
  E vorba de cei 9 experti japonezi pe care vrea sa-i aduca bok sa scoata tara din criza:
  1. Nimika Nuimoka;
  2. Yashpaga Shidute;
  3. Vreypostu Daybanu;
  4. Undeypliku Katesparg;
  5. Winoakuma Kuosuma;
  6. Furatzara Kutotu;
  7. Bagabany Labayatu;
  8. Totkumita Madeskurk;
  9. Nufurytu Furyo.

 4. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Deci confirmati! Sursa e sigura!

 5. un liberal optimist spune:

  @VV,
  N-am inteles niciodata de ce la alegerile dintr-o organizatie sa participe un sef de mai de sus. Stiu din experienta mea de pionier, utecist si uascrist! Tot te alegeau oamenii daca aveau incredere in tine. Participarea superiorului genera discutii de genul”Las-o ma ca asta are relatii!” Iti venea sa-ti depui mandatul, dar nu te lasau aia care te-au ales pe bune.

 6. SUPARATU spune:

  @ vv
  Sunteti un om prea fin !
  Nu meritati asa ceva !

 7. MARIN spune:

  @un liberal optimist

  ESTI TARE !
  TREBUIE SA RECUNOSC CA, CITIND LISTA CU EXPERTII JAPONEZI, AM RAS CU LACRIMI.

 8. un liberal optimist spune:

  @MARIN,
  Am si eu sursele mele de incredere. Maestrul tocmai a confirmat!

 9. MARIN spune:

  @un liberal optimist
  Se pare ca, aceasta criza ne afecteaza pe toti. Devenim foarte inventivi.
  E bine ca, inca mai avem puterea sa glumim.

 10. un liberal optimist spune:

  @MARIN,
  In timpul guvernarii liberale se iscase si o discutie nationala:” De ce au disparut bancurile? Oare poporul roman si-a pierdut simtul umorului?” Uite ca n-a disparut. A trebuit doar un bok si gata, s-a declansat!

 11. MARIN spune:

  @un liberal optimis
  Adica ne incadram in sintagma ” SPECIFIC ROMANESC”. Facem HAZ DE NECAZ !

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  In seara asta V Pambuccian a fost lasat la TMC sa-si prezinte teoria pe larg. Mie mi-a placut ca si constructie teoretica. Chestia e ca n-a facut simulari si nici el nu-i sigur de teoria lui. Si eu as fi incantat de o cota de 4% si TVA de 25. Problema e ca pana isi fac efectele cu ce acoperi deficitele?. Ar putea fi privatizari, concesiuni s.a. dar aceste procese sunt de durata. Plus c-ar trebui niste indexari de pensii, ajutoare sociale etc.DVoastra aveti o teorie?

 13. cris spune:

  Tot de pe site-ul romanipentru.basescu.ro. Indemnul adresat sustinatorilor devotati:

  “Hai să dăm sfoară-n ţară! Să ne ridicăm cu mic cu mare pentru Băse! Care are filme, cu filme! Care nu, cu poze şi mesaje! Hai să luptăm, căci am tăcut prea mult, lăsându-i pe alţii să-l atace zilnic cu minciuni şi intoxicări.Fie că eşti vâlcean, clujean sau dobrogean. Motociclist, alpinist sau blogger. Contabil, coafeza sau IT-ist. Fă-ţi grupul tău şi adună cât mai mulţi prieteni sau intră în grupul celor ca tine.”

  Pe asta n-o stiam. Ha! E presedintele coafezelor si motociclistilor! Cit de presedintele “bloggerilor” – stia Gelu ce spune….base are intr-adevar niste bloggeri de o calitate mentala si verbala pe potriva…coafeze si alta nu. Am o dezamagire: Cum de a uitat de pedichiuriste? Si o nedumerire, inteleg ca si-a medaliat recent servitorii: si-a medaliat si coafeza?

 14. cris spune:

  @ liberalul optimist

  E semn rau daca si-a adus si boc japonezii. Prin ’89 ne adusese si ceasca produse japoneze: ghearele ( tacimurile) de pui pe post de Takamuri. Sa fie si el Sushi!

 15. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Aud ca weekend-ul asta vor fi organizate niste mitinguri de sprijinire a basescului! Aseara un deputat de Banat invita televiziunile la Sanicolaul Mare la un miting de 5.000 de persoane. Imagineaza-ti mitingurile slabilor contra grasilor!

 16. cris spune:

  @ liberalul optimist

  daca nu sunt pedichiuriste n-au facut nci o scofala. Coafeze si motociclisti vreau sa vad… dar cu pedichiura facuta!

 17. cris spune:

  Fac si eu haz de necaz. Mda. Am pus mai devreme citeva idei cap la cap si ma nelinistesc:

  Prin STAT DE DREPT se înţelege un stat bazat pe o ierarhie a normelor generatoare de ordine juridică. Instituţia superioară căreia i se subsumează alte legi şi norme este Constitutia. Aceasta ierarhie a normelor generatoare de ordine juridica se numeste ORDINE CONSTITUTIONALA.

  Sunt multe definitii ale statutului totalitar, dar, dincolo de orice discutii, statul totalitar este in fond contrariul unui stat de drept, un stat in care ordinea constitutionala este inlaturata, un stat in care legitimitatea actelor legale este nula.

  Asa incit fac si eu un rezumat la evenimentele recente: Un proiect de lege care se bazeaza pe orice numai pe respectarea constitutiei nu. Executivul incearca sa influenteze, public, legislativul ( adunarea de la Snagov, in care unei majoritati parlamentare i se spune cum sa voteze, socotesc si imperativul catre parlament de ieri), dar si juridicul, in acest caz Curtea Constitutionala. Vorbim de o subminare sistematica a ordinii constitutionale si a separarii puterilor in stat, deci… de promovarea unui stat totalitar. Prin avalansa de declaratii aberante ale pdl in presa ( anastase, udrea, etc) vorbim si de propaganda (am descris propaganda pe indelete) anticonstitutionala/pro-totalitara.

  Exista un articol 166 in codul penal care adreseaza exact aceste probleme: Actiuni impotriva ordinii constitutionale si Propaganda in favoarea statului totalitar (interesant de citit). Iar acestea, la rindul lor, definesc un alt concept, tradarea, mentionat de doamna Anastase, de curind, nestiind ca gura nebunului adevar graieste chiar daca greseste tinta, pe principiul sapatului de groapa personala. Acesti indivizi, care cred (vizibil destui dintre ei cu jumatate de gura) ca pot taia si spinzura cum vor, ar trebui sa fie sub incidenta penala. De ce nu sunt inca? Asa incit ma intreb si eu, firav, daca statul roman mai are macar o sansa sa ramina stat de drept.

 18. un liberal optimist spune:

  @cris,
  La ce sa te astepti de la un partid de golani cu studiile trase de par?

 19. Barosanul spune:

  @ Cris

  Gresit! ” STAT DE DREPT” inseamna dai Dreptu ai drept la … si dreptate in .. nu dai nu ai.

 20. un liberal optimist spune:

  Alooo! Aloo! Ce naiba, a murit brusc cel mai destept blog din Romania?. Maestrul e in teritoriu, dar voi, dragi Bloggeri v-ati invatat ca numai Maestrul sa provoace teme de dezbateri?

 21. cris spune:

  @ liberalul optimist

  Stai linistit, ca n-am murat, nici nu m-am dus sa pling.

  Mda, tot in propaganda se vorbeste de un alt argument : loialitatea oarba, sau “apararea de la Nuremberg”: o actiune ar fi corecta pentru ca inseamna respectarea unei comenzi, a unei autoritati; e o actiune care pune “loialitatea” deasupra adevarului, sau deasupra ratiunii ori constiintei proprii. Este o scuza prin care cineva isi justifica stupiditatea si actiunile criminale. Ca nu are succes in fata legii o dovedeste denumirea: “apararea de la Nuremberg”. Oare acesti parlamentari pdl, realizeaza ca acest castel de carti de joc va cadea cindva, curind, si ca atunci s-ar putea sa raspunda, individual, in fata unui cod penal, si ca “am facut ce mi-a zis sefu” nu va fi un argument? Au numai citeva zile sa se mai trezeasca – se vor trezi macar unii dintre ei sa gindeasca cu mintile personale nu cu cele de imprumut?

 22. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Daca tu ai avea niste firme de doi lei si cineva portocaliu ti-ar sugera ca poti sa ai niste contracte cu statul sau ca ti-au facut organele statului niste dosare cu evaziune fiscala etc. nu te-ai inscrie repede la partidul portocaliu si ti-ai transfera firma (firmele) pe numele Matusei Tamara, Mamei pensionare, Fratelui somer etc) si ai sustine revolutionar prin toate organismele statului (locale, judetene si guvernamentale )ideile de rahat ale Securitatii Basescului? Nici nu ti-ar trebui stiinta. Indicatiile vin de la Modrogan. De ce crezi ca Bouleanu in seara cu pricina a
  provocat scandalul cu Doamna Firea? Cineva i-a virusat laptopul si i-a murit “sufleurul”.De ce crezi ca-l mai necajesc pe Maestrul, ba cu Isarescu, ba cu Vass? D’aia! Cand se mai enerveaza mai spune cate ceva!N-ai vazut ca te cate ori mai apar portocalii mai mult tac? Provocarea basescului de ieri a fost de fapt o actiune inteleginta sa nu mai stea portocaliii in teritoriu sa incaseze oua clocite in mecla.

 23. cris spune:

  @ VV

  Louis Brandeis, judecator la Curtea Suprema a Statelor Unite, la inceputul secolului trecut:

  “Guvernul este un profesor omniprezent: in bine si in rau educa poporul prin exemplul personal. Crima este contagioasa: Daca guvernul devine infractor, cultiva dispretul fata de lege; invita pe fiecare om sa-si urmeze propria lege, cea a bunului plac, invita la anarhie. A declara ca scopul scuza mijloacele – a declara ca un guvern se poate comporta criminal indiferent de nobilitatea declarativa a scopului – aduce cu sine o replica teribila din partea natiunii. “