Răspuns unor texte publicate de Dorel Şandor în adevărul.ro (II)

În principiu, răspunsul meu la studiul lui Dorel Şandor pe tema candidatului prezidenţial este acela că nu putem vorbi despre un profil al candidatului făcând abstracţie de profilul clasei politice, al societăţii româneşti în general. Iar în clipa în care lărgim, în acest fel, contextul, observăm că profilul candidatului, aşa cum ni l-am fi dorit, se deformează îngrijorător.

 

Iată în această privinţă un mic comentariu la tema nr. 2, privind „Capacitatea de anticipare, percepţie şi interpretare a contextelor macro, a stărilor critice atât pe plan intern dar şi în direcţia implicării la nivel regional şi global.” Sigur că ar fi ideal ca preşedintele să aibă o asemenea însuşire. Numai că ea nu se realizează numai pe seama intuiţiei, preşedintele României trebuie să aibă instrumentele teoretice necesare şi, în jur, competenţele care să le mânuiască. Ori, ce constatăm? România este, în multe privinţe, o ţară necunoscută românilor. O seamă de indicatori sunt nerelevanţi (ex. rata şomajului), alţii sunt interpretaţi unilateral (ex. deficitul de cont curent), iar alţii sunt doar aproximaţi (ex. nivelul evaziunii fiscale). Între instituţiile statului nu există interoperabilitate, adică ele nu dispun de aceleaşi informaţii şi în acelaşi timp, Ministerul Finanţelor nu are date în timp real cu privire la fluxurile monetare,  iar Ministerul Economiei nu dispune de un atlas economic al României. Aţi mai văzut, cumva, în ultimii douăzeci de ani, vreo hartă economică a ţării, aşa cum atârnau, pe vremuri, în birourile tuturor funcţionarilor din ministerele şi centralele economice ori în sălile de clasă?

 

Din cauza lipsei de informaţii în timp real şi a unor serii de date corelate, România este o ţară greu modelabilă. Prognozele se realizează cu dificultate şi sunt, adesea, departe de adevăr. Ar fi interesant, de pildă, să ne reîntoarcem în timp, în anii 2008-2009, pentru a vedea cât de departe erau organismele financiare internaţionale şi BNR de realităţile economice româneşti. În prima jumătate a anului 2008, toate aceste instituţii estimau pentru anul 2009 o creştere economică de peste 5%. Ideea că în anul 2009 vom avea creştere economică s-a menţinut până la începutul anului 2009! Abia în luna februarie, FMI spunea că România riscă (!?) să intre în recesiune în 2009, iar BNR, prin vocea economistului său şef, continua să creadă în ansele creşterii economice (!). Vă amintiţi că, indiferentă la toate aceste prognoze, în anul 2009, economia pur şi simplu s-a prăbuşit…

 

Exemplele pot continua. În anul 2010, în primul trimestru, FMI considera că România este în grafic în ce priveşte ajustarea bugetară. După scurt timp, preşedintele României anunţa, tocmai din cauza nesustenabilităţii bugetare, măsuri de reducere pentru salarii şi pensii de o duritate fără precedent,

Să venim, însă, în zilele noastre. Pentru a vedea cât de precară este capacitatea decidenţilor economici de a asuma o decizie şi de a stabili priorităţile în aplicarea ei, este suficient să analizăm obiectivul aderării la zona euro. Declaraţiile sunt atât de contradictorii, se schimbă atâît de mult de la un an la altul încât te întrebi dacă România chiar doreşte aderarea la zona euro, sau e doar un capriciu. Mai exact, după aderarea României la UE (2007) ,în fiecare an ţinta se îndepărtează, ea rămânând, în principiu, la o distanţă de şase ani de momentul când se face respectiva declaraţie. Aşadar, la întrebarea: „Când va adera România la moneda europeană?”, indiferent când această întrebare este pusă, răspunsul corect este: „Peste şase ani!”

 

Pornind de la o evaluare precară a trecutului şi prezentului economiei româneşti, şansele prognozării şi a elaborării de proiecte naţionale sunt periclitate din start. Cum spuneam, România este o ţară greu modelabilă. Dar, din păcate, acest lucru compromite şi realizarea unor proiecte pe termen lung şi îmbinarea, în ceea ce priveşte priorităţile şi scadenţele, orizonturilor de timp, pe termen scurt, mediu şi lung. În acest moment, din punct de vedere economic (deşi situaţia este aceeaşi şi în alte domenii) nu există ample proiecte naţionale, care să fie asumate, precum Pactul de la Moncloa, de toate partidele parlamentare şi partenerii sociali. Si asta în ciuda unor scadenţe, fie simbolice (2018, un centenar de la Marea Unire), fie instituţionale (2019, anul semestrului românesc la conducerea Consiliului European), fie bugetare (2020 – încheierea noului exerciţiu bugetar al Uniunii Europene), fie în privinţa infrastructurii (ţara, pur şi simplu, se rupe sub noi), fie în privinţa resurselor (iminenţa epuizării rezervelor de gaz metan şi de petrol ale României), fie demografice (reducerea şi îmbătrânirea populaţiei) etc.

 

Ceea ce spune Dorel Şandor e corect. Trebuie, cu alte cuvinte, să se treacă de la politică la politici. Numai că această reformă a clasei politice nu poate fi făcută de sus în jos, căci atunci preşedintele ar rămâne izolat, ar fi lipsit de surse credibile de informaţii şi de competenta lor prelucrare. Această reformă tebuie să fie mult mai largă, pornind de la actualele institute de cercetare şi de la departamentele de cercetare ale universităţilor, de la organismele administraţiei centrale (Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, Consiliul Fiscal, departamentele specializate ale Băncii Naţionale şi Autorităţii de Supraveghere Fiscală) până la cele ale mediului de afaceri (compartimentele specializate din bănci şi mari corporaţii) şi ale societăţii civile (patronate, sindicate, institute private). Şi fireşte, de la disponibilitatea partidelor de a colabora cu toate aceste
structuri de cercetare şi de a avea, în rândurile lor, oameni care să le şi înţeleagă.

În lumea de azi, nu banul este principala resursă. Resurse mai importante sunt informaţia, comunicarea, managementul, înţelegerea corectă a timpului ca resursă etc. Preşedintele nu trebuie doar să înţeleagă lucrurile astea, dar trebuie să stimuleze crearea unei astfel de expertize, încă din vremea când este lider politic, înainte de a fi candidat la prezidenţiale.

(va urma)

408 Responses to “Răspuns unor texte publicate de Dorel Şandor în adevărul.ro (II)”

  1. Adam Mares spune:

    @LORDUL JOHN
    :-)

    In alta ordine de idei: tu esti armean?

  2. Mihail spune:

    @ sorin gyorgyfalvi,

    …glumeam si eu…amar !

  3. Filip G spune:

    Interesant,
    Realitatea retransmite pe Basecu de la B1.Dar nu a transmis Conferinta PNL a lui Johannis.

    • @ Adam Mares

      Dar de ce nu a deconspirat mai devreme? Probabil ca Base simte ca nu mai are cariera politica dupa alegeri si vrea sa castige un dram de popularitate…

  4. Filip G spune:

    http://www.pesurse.ro/2014/08/05/bsescu-o-face-praf-pe-macovei-oportunist-lipsit-de/
    Analiza mea a fost corecta,Udrea si Basescu nu mai au ce voturi sa tranzactioneze.Nu e atat de generos Basescu sa voteze in turul doi cu Johannis,dar nici prost ori penibil precum Cristian Diaconescu care zice”Daca nu ajung in turul doi,eu nu merg la vot”
    Cum transmite informatia asta populatiei,ramane de vazut

  5. tiberiu spune:

    @VV
    Excelent, canaliile basiste infesteaza blogul cu propaganda lor gretoasa ca o voma

  6. tiberiu spune:

    Jegurile basiste se sforteaza degeaba.De ii este frica lui Scaraoschi nu scapa !
    http://www.ziare.com/partidul-liberal-reformator/radu-stroe/cine-mai-conduce-plr-alaturi-de-tariceanu-1314862

  7. Mihail spune:

    @Filip G,

    Se-ntampla ceva. Nu sunt absolut deloc fan Baselu, dar ia uite, spune niste chestii interesante. Ceea ce dezvaluie el despre Ponta, pare incredibil.
    “Pisicutz” este putin spus. Nu am motive ca sa nu-l cred, asta dupa ce am vazut inregistrarea de la Cotroceni.

  8. Mihai sr. spune:

    @emi
    Din arena. Politica: ma abtin;

    Din alte arene, poate fi un presedinte onorant:
    Mihai Barbulescu, istoric
    Radu Beligan, actor
    Dan Berindei, istoric
    Mihai M. Cernea, sociolog
    Emilian Dobrescu, economist
    Sorin Dumitrescu, pictor,
    Nicolae Ghilezan, medic
    Nicolae Manolescu, critic de arta
    Solomon Marcus, matematician
    Serban Sturdza, arhitect
    etc etc etc

  9. tiberiu spune:

    Foaie verde cuib de cuci
    Luam basistii la maciuci
    :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

  10. Mihai sr. spune:

    @Kronstadt an der Graft
    Multumesc, pentru cuvintele frumoase.
    Ceva mai sus, la sugestia @emi am dat o lista de persoane onorabile pentru presedintia tarii.
    Oare ce trebuie sa facem ca sa inlocuim oameni ca Basescu (sau Ponta), cu unii asemenea celor din lista mea ?
    Ar trebui ca partidele sa sprijine acele posibile si onorante propuneri !
    Este posibil, oare ?
    Cu speranta,
    Mihai sr.

  11. Adam Mares spune:

    Tulai, Doamne, ne-a pus gand rusinos! :P

  12. Filip G spune:

    @Adam Mares,
    stai linistit,nici viagra nu-l ajuta!

  13. tiberiu spune:

    Mihai sr.
    pentru ca persoane de buna calitate sa candideze ele trebuie sa intre in politica ,sa isi suflece ‘manecile” si sa inceapa politica de la munca “de jos”,sa obtina sustinerea colegilor in colegii si apoi la nivel central pentru a fi sustinute in competitia nationala.
    A ne imagina insa ca un politician se naste neprihanit ca Afrodita ” din spuma marii” este cel putin o naivitate ,daca nu mai rau.
    Problema eu as pune-o invers : ce trebuie facut pentru ca nenorociti precum Scaraoschi sa nu ajunga intr-o functie executiva din care are posibilitatea sa saboteze o intreaga natiune asa cum a facut-o de 10 ani.
    Un lucru este sigur Ponta nu poate fi amestecat in aceeasi oala cu diavolul.Ponta a facut si multe lucruri bune pentru romani fata de mafiotul care a facut numai si numai Rau.

  14. Adam Mares spune:

    Home
    Stiri
    Politica
    Economie
    International
    Magazin
    Monden
    Sport
    Multimedia
    Silueta-Sanatate

    Categorii in Politica

    Alegeri
    Culise
    Guvern
    Parlament
    Partide politice
    Personalitati politice
    Sondaje
    Alegeri europarlamentare 2014
    Înregistrări Mircea Băsescu

    Traian Băsescu recunoaște: L-am PĂCĂLIT pe Victor Ponta cu pactul de COABITARE
    Roxana Covrig / 05 AUG, 2014 / 17:26
    Salveaza PDF Print Email Comentarii 1514 accesari

    O slugă. Așa-l caracterizează Traian Băsescu pe Victor Ponta în timp ce-i transmite că… l-a făcut.

    “Am reușit, pe slăbiciunea lui Victor Ponta, să găsesc o cale de comunicare cu majoritatea de 70%, prin acel pact de coabitare. L-am păcălit pe Ponta. A fost un politician mai slab decât mine. Am fost un negociator mai bun decât el. L-aș ruga să nu insiste să dau toate negocierile, pentru că o să vedeți o slugă. Vi-l imaginați pe Ponta să spună: e foarte bine domnul președinte, sunt fericit domnul președinte?”, a spus președintele Traian Băsescu, la B1 TV.
    - See more at: http://www.dcnews.ro/traian-basescu-recunoa-te-l-am-pacalit-pe-victor-ponta-cu-pactul-de-coabitare_450410.html#sthash.gc99ArfS.dpuf

  15. tiberiu spune:

    Foaie verde maracine
    sunt basisti o rusine
    :-)

  16. tiberiu spune:

    Foaie verde de Rusalii
    Sunt basistii mari canalii
    :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

  17. Mihai sr. spune:

    @tiberiu
    Oare pentru a ajunge in nobila functie de a reprezenta Romania este absolut necesar sa “lipesti afise” ?
    Nu ar trebui sa ne gandim la un presedinte de onoare, sau, chiar daca este “jucator”, sa joace cu respect pentru noi toti ?
    In rest, sunt de acord cu tine,
    Cu placere,
    Mihai sr.

  18. Adam Mares spune:

    Foaie verde busuioc
    Tibisor e ……. (pune tu rima :P )

  19. Valeriu Mangu spune:

    Articolul ‘Anunt cu privire la procesul “I.C.A./Telepatia” ‘, pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  20. tiberiu spune:

    Mihai sr
    “Munca de jos” nu inseamna musai lipit de afise,ci eventual activitate politica la nivel de organizatie locala,municipala.Politica este totusi un fel “de ” meserie” care trebuie invatata incetul cu incetul din practica,din comunicarea cu oamenii,dar si din contactul cu diverse organizatii politice ,ONG-uri, organizatii juridice,din Parlament etc.
    Nu poti ajunge intr-o functie de varf in stat fara sa fii pregatit ca sa ti-o exerciti profesionist.Daca insa persoana este o javra ordinara ca TB nu conteaza pregatirea.Deci esential este ca organizatiile politice sa fie formate din persoane de buna credinta care sa promoveze oameni de oameni si patrioti, nu mafioti ca TB.
    Calitatea umana primeaza deci fata de experienta politica,dar una fara alta nu merge.

  21. tiberiu spune:

    Foaie verde busuioc
    Tibisor e cu noroc
    :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

  22. Adam Mares spune:

    @tiberiu
    te-ai salvat :P

  23. tiberiu spune:

    Foaie verde baraboi
    Sunt basisti de gunoi
    :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

  24. Lordul John spune:

    @adam mares

    Nu, nu-s armean, is tigan! :)

  25. Adam Mares spune:

    Foaie verde cimbrisor
    Tibisor e p….. :-)

  26. tiberiu spune:

    M-am salvat dar nu la noroc :-)

  27. Adam Mares spune:

    @lordul john
    Nu prea pari. :-)

  28. emi spune:

    Oare la cine o fi Ministerul Justitiei?!?!

    Mihai sr.
    Domnii de mai sus nu “servesc” politica pentru ca e “cah”. Daca nu vor nici macar sa intre in arena politica, cum pot castiga Marele Premiu?!

  29. tiberiu spune:

    Foaie verde cimbrisor
    Tibi zice din popor
    :-) :-) :-) :-)

  30. Lordul John spune:

    @adam mares

    Nu, mie imi ajunge un par! Ma descurc! :)

  31. Adam Mares spune:

    @tiberiu
    de data asta nu ti-a iesit, ai modificat structura.

  32. tiberiu spune:

    Foaie verde cimbrisor
    Tibisor e din popor
    :-) :-) :-) :-)

  33. Lordul John spune:

    @Mihail

    Eu am mai spus-o, Băsescu e inteligent, spre deosebire de Ponta. Singurul care i-a facut fata lui Basescu a fost Crin.

  34. Adam Mares spune:

    @tibisor e p….

    porcusor
    puisor
    pestisor

    Ce alegi? :-)

  35. Adam Mares spune:

    @lordul john
    Dar eu am spus de-atunci ca TB joaca la cacialma, iar Ponta e slab. Se vede ca n-a jucat poker. :P

  36. tiberiu spune:

    Foaie verde cimbrisor
    Tibisor e acrisor …(pentru basisti)
    :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

  37. Lordul John spune:

    @adam mares

    da, s-a cam acrit! Acuși mucegăiește! :)

  38. Adam Mares spune:

    @tibisor e (ci)trişor. :P

  39. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ all

    nu-s fan ponta in niciun caz, dar spun ca toate atacurile asupra lui sunt apa de ploaie… Nu vor face decit sa-i creasca procentele, ca vorba aia… pe cine ataca basescu nu poate fi decit opusul raului absolut.

    Si reciproca e valabila. Basescu se pozitioneaza de partea “uniunii hotilor” ceea ce le va scadea si mai mult electoratul. Unde se pune basescu se pune ciuma. Doar naivii astia care au mers in gura lupului basescu mai pot crede in inconstienta lor ca basescu o sa-i scoata din rahat…

    In ceea ce ma priveste pe mine, o sa fie un adevarat deliciu sa-i vad la toamna cum isi vor scoate ochii unii la altii, fiecare cu institutiile din dotare… Cit mai multi la puscarie cu atit mai bine, nu conteaza din care parte, ca tot aceeasi cloaca sunt, singura diferenta e ca unii fura cu dreapta, ceilalti cu stinga…

  40. Adam Mares spune:

    @sorin g
    Nu e chiar asa, nu toti oamenii sunt atat de orbiti de ura pt TB astfel incat sa nu vada adevarul despre Ponta.

  41. tiberiu spune:

    Foaie verde zarzavat
    Este base un rahat
    :-) :-) :-) :-)

  42. Filip G spune:

    http://www.pesurse.ro/2014/08/05/ponta-propuneri-bomb-la-buget-i-cultur//#news
    Nivelul de riposta a premierului.Stiu e un raspuns ironic.Dar e din acelasi aluat cu Basescu.Ministrii se pun la mistho,sa vedem daca ii accepta Basescu?

  43. Lordul John spune:

    @sorin

    in 2004 ai avut de ales intre doi comuniști si de atunci asistam la o bătălie intre doi securiști. Acum a apărut si plagiatorul asta mic, de la joaca, de unde il trimisese Năstase.

  44. emi spune:

    Foaie verde cimbrisor,
    Multe toarna Tibisor,
    Toarna azi si toarna maine
    Mult se face de rusine…

  45. lordul john spune:

    @adam mares

    Gata, il taie Antena 3 de la diurna pe Serbanescu!