CEDO atacă independenţa justiţiei din România?!?

Zilele trecute (vezi şi una dintre postările mele anterioare) Consiliul Superior al Magistraturii a decis să solicite Inspecţiei Judiciare o anchetă în prinţa unor declaraţii pe care le-am făcut, socotind că ele ar putea fi interpretate ca un atac la adresa justiţiei. Pe scurt, era vorba despre exprimarea, în cadrul unei emisiuni televizate şi pornind de la cazul senatorului Sorin Roşca Stănescu, a nedumeririlor mele privind discrepanţa frapantă dintre unele hotărâri de achitare la instanţele de fond şi condamnări cu executare la instanţele superioare. Iată, însă, că, printr-o decizie recentă, CEDO îmi dă, într-un mod categoric, dreptate, socotind inadmisibilă condamnarea în apel, după achitare, fără să existe elemente noi. Mai mult de atât, consideră că, în astfel de situaţii este obligatorie revizuirea. Iată şi ştirea, aşa cum a fost ea prezentată de luju.ro:

 

INALTA CURTE CONDAMNA ABUZIV – CEDO a sanctionat Romania in cauza Mischie, statuand ca este inadmisibila condamnarea in apel, dupa achitare, fara a se administra probe noi care sa rastoarne probatoriul de la fond. Judecatorii CEDO interzic reinterpretarea acelorasi probe si atrag atentia Romaniei ca, prin art. 465 NCPP, are obligatia de a promova revizuiri in situatiile in care se incalca dreptul la un proces echitabil.

 

http://www.luju.ro/international/cedo/inalta-curte-condamna-abuziv-cedo-a-sanctionat-romania-in-cauza-mischie-statuand-ca-este-inadmisibila-condamnarea-in-apel-dupa-achitare-fara-a-se-administra-probe-noi-care-sa-rastoarne-probatoriul-de-la-fond-judecatorii-cedo-interzic-reinterpretarea-acelo

209 Responses to “CEDO atacă independenţa justiţiei din România?!?”

 1. Mihail spune:

  @ Adam Mares,

  Mie imi place poza, chiar nu ma deranjeaza.
  Inca mai am simtul umorului.
  Iti amintesti, asta este apanajul oamenilor inteligenti.
  …Tu il mai ai, cat despre remorca ta, emi…nu putem avea nicio pretentie.
  Hai, ca sa nu fiu rau, o pun nu pe seama mobilarii ei intelectuale transparent, ci pe starea de menopauza.
  Stiu ca este extrem de complicat, nu indraznesc sa rad de acest fapt cert, dar prea e sarita de pe shine.

  Fa-i si tu vant, atunci cand trece peste linia de tramvai.
  I-a modelul Labis ! Fa un bine natiunii.

  • emi spune:

   Când este verbul a lua la persoana a treia singular, indicativ prezent, sau imperativ ca aici, se scrie ”ia”.
   Numai cucul umblă din cuib în cuib, și îi cresc alte păsări puii…

 2. Mihail spune:

  Mai sunt cateva “babe proaste” care merg si-n genunchi ca sa-l voteze pe uratul si arogatul de Johannis.
  Treaba lor, nu le pretind minte, dar sa-l si mai acoperi cu bale ca pe-o icpoana:

  SURSE – S-a rupt căruța la PNL: Iohannis a pierdut partidul

  În ultima perioadă, Klaus Iohannis a părut că joacă o carte personală, independent de oamenii care îi asigură regia. În PNL, oamenii din teritoriu sunt demoralizați și au cam pierdut orice speranță că Iohannis ar putea deveni primul președinte al României din istoria liberalilor.

  Picătura care a umplut paharul a fost gafa lui Iohannis cu ”ghinionul”. Am întrebat parlamentari și lideri județeni ai PNL cum au văzut această gafă, iar răspunsurile au fost la indigo. ”Am văzut…”, a spus-o fiecare cu regret.

  ”De fiecare dată încercăm să-l scoatem, să o întoarcem în favoarea noastră. Cu politrucul, cu toate gafele de până acum, dar la asta ce să-i mai faci? Cum s-o mai explicăm pe asta? Am, la mine în colegiu, profesori, oameni obișnuiți. Cum să le explic că au avut ghinion în viață?”, ne-a explicat un parlamentar PNL.

  Un lider județean PNL pare că încă nu-și explică. ”L-am văzut de la început că e mai arogant. Și pe vremea lui Antonescu el părea că este o piesă de porțelan. Să nu cumva să-l atingi pe zeul de la Sibiu. De unde mama dracului aroganța asta? Am avut ghinion și-l omoară PSD-ul! A lovit exact în electoratul PNL!”, ne-a explicat un lider județean PNL.

  Concluzia o trage unul dintre liderii PNL extrem de implicați în această campanie. ”N-ai ce să faci. Alegerile astea le pierde Ponta, nu le câștigă Iohannis. Victor Ponta este cel mai mare adversar al lui Victor Ponta. Asta este!”, ne-a declarat unul dintre liderii cu greutate ai PNL.

 3. Filip G spune:

  Ce fel de joc face Melescanu?
  Daca Basescu a cerut numele ofiterilor acoperiti din guvern iar Melescanu nu ia dat.Iseamna ca SIE are cel putin unul daca nu mai multi ofiteri acoperiti in guvern!
  Ori legea spune ca ofiterii acoperiti nu au ce cauta in guvern.
  Abia prin aceasta clarificare Melescanu a sfeclit-o rau de tot….
  http://www.machiavelli.ro/stiri.php?art=58767

  • emi spune:

   Eşti sigur că Meleşcanu ştie care sunt ofiţeri acoperiţi ?!

   • Filip G spune:

    @emi,
    Melescanu trebuia sa puna masinaria de verificare SIE in functiune,in urma careia trebuia sa dea un raspuns.
    In baza acelui raspuns ,Basescu convoca CSAT-ul si se gasea o modalitate prin care se cerea acelui ministru,(premier) sa demisioneze,etc.
    Ori din ce spune Melescanu eu inteleg ca Basescu nu a cerut lista tuturor ofiterilor SIE,a cerut doar lista ofiterilor acoperiti din guvern.
    DE ce nu a raspuns Melescanu la aceasta solicitare legala?
    Cred ca Melescanu trebuie sa explice asta in fata unui judecator militar!

 4. Gargarin spune:

  Ilie Sarbu si-a luat viloi de 1 milion cu 200.000 euro

  de Gandul

  Sâmbătă, 21 mai 2005, 0:00

  Printr-o smecherie legislativa si cu sprijinul colegilor din PSD, fostul “parinte” al Agriculturii, Ilie Sarbu, a devenit proprietarul unei vile de protocol. Cu numai 200.000 de euro, el a cumparat in Bucuresti imobilul din strada Sfantul Spiridon nr.10, compus din subsol, parter, etaj si 160 metri patrati de teren liber.

  Din declaratia de avere a senatorului Ilie Sarbu reiese ca intreaga locuinta are o suprafata de 364,80 metri patrati si a fost dobandita in anul 2003, pe vremea cand ocupa fotoliul de ministru al Agriculturii.

  Ca sa poata fi cumparata de Ilie Sarbu, vila de protocol a fost plimbata prin mai multe acte normative, care in final i-au schimbat destinatia.

  De la Regia LOCATO, care o inchiria diplomatilor straini, a fost trecuta la Regia Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS), unde, in baza unei alte HG, a fost transformata in sediu de fundatie. Smecheria a facut posibila incadrarea vilei in categoria spatiilor ce puteau fi vandute de RAPPS.

  Pe data de 26.08.2003, imobilul din strada Sfantul Spiridon nr.10 este vandut Fundatiei Romania, iar a doua zi, aceasta il revinde ministrului in functie Ilie Sarbu.

  Conform contractului de vanzare-cumparare, pretul tranzactiei a fost 6.132.000.000 de lei, iar vanzatorul (Fundatia Romania) a dobandit imobilul “prin cumparare de la RAPPS, care il detinea in baza H.G nr. 533 / 2002, anexa 4, pozitia 313″.

  Ambele tranzactii au fost perfectate la acelasi notar, iar graba cu care Ilie Sarbu a cumparat reiese si din continutul contractului de vanzare-cumparare: „Desi ni s-a atras atentia asupra prevederilor art.70 alin.1 din Regulamentul de aplicare a Legii Notarilor Publici, noi, cumparatorii, scutim notarul public de verificarea Registrelor de

  Publicitate Imobiliara ale Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, pentru a vedea daca bunul este grevat de sarcini, intelegand sa-l dobandim pe riscul nostru”

  Manevra cu imobilul vandut la a doua mana i-a dat posibilitatea senatorului PSD sa devina proprietarul unui imobil exceptat de la vanzare si sa capete in fata eventualilor fosti proprietari statutul de cumparator de buna-credinta.

  Pe piata libera, o vila ca aceea cumparata de Ilie Sarbu se vinde cu un milion de euro.

  Domnul senator Ilie Sarbu nu are nici o explicatie pentru modul in care a ajuns vila de protocol in proprietatea sa, sustinand ca de cumparare s-a ocupat nevasta. „Eu nu am cumparat de la RAPPS. Am cumparat vila cu 200.000 de euro de la o fundatie. Nu stiu cine este fundatia. De acte s-a ocupat nevasta-mea.

  Nu am nici o explicatie pentru revanzarea locuintei la o zi de la data cumpararii ei. Eu sunt cumparator de buna-credinta si n-am cumparat de la stat, ci de la o fundatie. Pentru a cumpara vila din Sfantul Spiridon, mi-am vandut proprietatea din Timisoara. Pe ea am luat 300.000.

  Nu este adevarat ca RAPPS mi-a renovat vila. Am documente pentru toate lucrarile. Casa era o mizerie. Cred ca n-a mai locuit nimeni acolo de 10-15 ani”, ne-a declarat senatorul PSD Ilie Sarbu. Renovarea si modernizarea vilei din Sfantul Spiridon, a costat peste un miliard.

  Din declaratia de avere completata de senatorul Ilie Sarbu reiese ca anul trecut acesta a inregistrat un venit de 437.318.830 de lei, iar sotia sa 9.600 de euro. La diverse banci, domnul senator are depozite care insumeaza 100.000 de dolari si nu are datorii.

  Inainte de a se muta in vila din Sfantul Spiridon, domnul senator a stat dupa propriile spuse, intr-o alta „mizerie de casa”. Tot o vila de protocol, pe strada Ionescu Gion nr.13. Aceasta i-a fost atribuita ca locuinta de serviciu, iar Legea nr.114 il obliga sa o paraseasca la sfarsitul mandatului de ministru.

  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1227141-ilie-sarbu-luat-viloi-1-milion-200-000-euro.htm

  Ei e cinstiti.
  @Mihail
  “cinsti-ti”, ca sa fim ironici. :)

 5. Tiberiu spune:

  Finita la comedia basista !

 6. Tiberiu spune:

  Finita la comedia basista !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Tiberiu spune:

  Maine noi dezvaluiri ale lui Melescanu.

 8. Mihail spune:

  @ Tiberiu,

  Inteleg ca ai o varsta, dar mai limiteaza-te si tu, nu posta un biet rand de trei ori.
  Este jenant ca sa-ti comunic ce diagnostic ti-ai stabilit javrele alea de doctorite basiste.

 9. Mihail spune:

  Rugat la Gândul Live să se pună în poziţia unui profesor care a muncit o viaţă, dar nu a reuşit să cumpere „prin muncă cinstită şase case”, Klaus Iohannis a răspuns sec: „ghinion”. Jurnalistul Emil Hurezeanu a explicat la Digi 24 că, deși nu are o intenție să-l apere pe Klaus Iohannis, crede că o bună parte din avere se datorează soției sale.

  „Iohannis desfide convențiile, pentru că vorbește mai rar, pentru că vine din alt regn politic, de administrator, vine din lumea protestantă germană, care în cazul acesta poate fi și un avantaj. Un protestant nu este doar un non-ortotdox, ca și cum premisa fericirii ține de ortodoxie. Cred că orice ortodox cu capul pe umeri și cu gândul la Dumnezeu știe lucrul acesta”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.

  „El este un om care spune lucrurilor pe nume, nu e prima oară când vorbește pe șleau. Omul acesta, cred, că atunci când își explică averea, neavând un exercițiu populist, demagogic, de a vorbi cu modestie despre precaritatea mijloacelor sale, așa cum de ani de zile fac toți acești politicieni care vizitează DNA-ul sau sunt vizitați de mascați. El nu face parte din această categorie. Acest om nu are uzanța scuzelor populiste”, a mai spus jurnalistul.

  Emil Hurezeanu a făcut și o dezvăluire la Digi24. Acesta este de părere că Klaus Iohannis își protejează familia atunci când vorbește despre cele șase case, care fac subiectul mai multor atacuri.

  „Pe de altă parte, vă spun un secret. Domnul Iohannis e căsătorit cu Carmen Iohannis, o foarte bună profesoară de engleză la Colegiul Gheorghe Lazăr din Sibiu. Este o foarte bună profesoară și o femeie foarte atrăgătoare, care este fiica unei familii de vechi artizani și meșteșugari sibieni, români, cu tradiții de decenii încă în perioada interbelică. Oameni care au deținut înainte de comunism și în timpul comunismului atelierele cele mai cunoscute de blănărit.

  Cred că domnul Iohannis, e intuiția mea, își protejează soția ținând-o departe de lumea dezlănțuită a unei campanii electorale și în general de lumea politică. Nici ca primar al Sibiului nu și-a adus soția și nu a pus-o pe tron. Poate vine și din felul lui de a fi, discret, retractil, protestant.

  Nu face niciodată referință la contribuția soției și a familiei sale. Întâmplător știu din trecutul meu la Sibiu, cât de importanți erau părinții soției sale. Cred că dorința lui de a ține departe familia și soția de afacerea electorală îl obligă la această discreție. Un profesor de fizică nu-și face șase case. N-am nicio intenție să-i scuz gafa lui Iohannis. O vină importantă o au consilierii”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.

 10. Mihail spune:

  Vizavi de articolul de mai sus, ii spuneam unei prietene dragi ca este foarte posibil, ca defapt d-na Carmen Johannis sa nu poata duce o sarcina…insa el, intuind ce va urma in campanie, s-a dat vinovat.
  A luat totul asupra lui.

  • Filip G spune:

   @Mihail,
   cat de profund ganditi…………
   Si daca ar fi asa,asta denota asumarea de responsabilitate.
   Protejarea familiei e in fisa postului oricarui barbat responsabil,mai ales a celor care au o singura casatorie in viata…….

 11. Tiberiu spune:

  Finita la comedia basista !!!!!!!!!!!!!!!!
  :-)

 12. Gargarin spune:

  ” In continuare, Viorel Hrebenciuc i-ar fi transmis lui Ioan Adam: “Suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%!” si “Suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi”.

  Astia sunt in razboi cu Romania.
  Imi place de Viorica ca este mandru ca este roman.
  Mandru sau fudul?

  Viorica….LA BRUTARIEEEEEEEEEEEEEE :)

 13. Gargarin spune:

  Triberiu

  …incepe tragedia pontista :) :) :)

  Tragedie la brutarie :) :) :) :) :)

 14. Tiberiu spune:

  Finita la comedia basista !!!!!!!!!!!!!!
  :-)