Neputinţele clasei politice

Slăbiciunea politicii româneşti se poate formula aşa: cu cât clasa politică generează mai multe crize, cu atât ea este mai puţin capabilă să le depăşească.

Din păcate, societatea românească are resurse nebănuite de a genera crize. Iar clasa politică nu se lasă cu nimic mai prejos. Crizele clasei politice iau forme variate, dar toate au aceleaşi cauze: ambiguităţi constituţionale şi legislative, fragilitatea statului de drept şi absenţa dialogului politic.

Crizele sunt declanşate de clasa politică, fie că e vorba de reprezentanţii puterilor statului, fie că e vorba de reprezentanţii partidelor politice sau de reprezentanţii administraţiei centrale şi locale. Din păcate, soluţionarea crizelor nu se face în lăuntrul clasei politice şi cu mijloacele care ar trebui să-i stea acesteia la îndemână. Deznodământul este sugerat dacă nu chiar dictat de către alte instituţii, fie româneşti, fie externe.

Cea mai activă instituţie în ce priveşte soluţionarea crizelor politicii româneşti este Curtea Constitiuţională. Şi asta se petrece de mulţi ani încoace, dar cu intensitate sporită mai ales din anul 2010. Amintiţi-vă de faimoasele taieri de salarii şi pensii din anul 2010. Faptul că abia Curtea Constituţională a stopat aberanta reducere a pensiilor este o dovadă a neputinţelor clasei politice. Exemplele de acest fel sunt nenumărate, dar probabil că cel mai relevant este modul în care s-a soluţionat (dar nu şi încheiat) criza generată de suspendarea preşedintelui ţării, în vara anului 2012. Practic, Curtea Constituţională a “întors” un vot popular, permiţând reîntoarcerea la Palatul Cotroceni a preşedintelui suspendat. Votul unui judecător al Curţii a valorat mai mult decât alte şapte milioane de voturi.

Un rol tot mai activ în ultima vreme îl joacă Justiţia şi Agenţia Naţională de Integritate. ANI a influenţat considerabil componenţa guvernelor şi listele electorale. Apogeul (până acum, cel puţin) este atins în campania electorală pentru prezidenţiale. Activitatea Justiţiei şi a ANI creează un adevărat halou de ipoteze şi de suspiciuni în legătură cu candidaţii, lăsând sentimentul că orice am vota noi, în cele din urmă aceste instituţii ar putea să decidă altfel.

La acestea se adaugă şi serviciile secrete. În ultima vreme, fie prin prezenţa directă a şefilor acestor servicii, fie prin declaraţii “pe surse”, fie prin declaraţii oficiale, serviciile secrete contribuie la adâncirea sau soluţionarea unor crize ale clasei politice. Iar cazul “ofiţerului acoperit” este doar unul dintre exemple.

Dacă adăugăm la aceste instituţii pe cele externe, cum ar fi Comisia Europeană, diversele directorate ale acesteia, CEDO, Comisia de la Veneţia, diplomaţia diverselor state, îndeosebi cea americană etc.etc. avem o imagine completă şi întristătoare a lipsei de identitate şi de putinţă a clasei politice româneşti.

 

385 Responses to “Neputinţele clasei politice”

 1. Mihail spune:

  @ Mihai sr,

  Eeeeeeeee…….

 2. Mihail spune:

  Mihai Sr,

  Primul raspuns, a fost al farmacistei-doctorita, sau al doctoritei-farmacista, sau a scriitoarei criniste.
  Adica-i plac “crinii”.

  Deci, nu exista in Romanica atata pop corn cat le trebuie crinistilor pentru a se zgai la teve, in actuala campanie electorala.
  Cat despre domnul Crin Antonescu un “pas lateral” inseamna ca este un spectator foarte atent la circul politic. Iar cum acest spectacol o cere, are alaturi, pe brate si o punga maaare de pop corn.
  Susnumita doamna profesor-doctor-doctorita (uff, cat de multe titluri si-a tras) isi exprima speranta ca nu vom deveni supraponderali, singura speranta fiind ca pop cornul sa nu aiba un index glicemic prea mare.
  Vrei explicatii si despre indicele glicemic ??? Dar si despre relatia lui “nepotrivita” cu insulina ?

  • Mihai sr. spune:

   @ Mihail,
   Mare minune si cu doctorii ăștia ! Chiar stiu sa explice, si chiar si celor sub 99% (cu inteligenta).
   Exista o șansă, vizibila deja, ca PNL sa dea președintele. Daca va ieși la timp din debara (din pasul lateral), Crin ne poate fi de mare ajutor.
   Poate părea un paradox, dar greul începe abia după alegeri. Vom avea mare nevoie de Crin. Nu mi-as dori sa ajungem pe mana unui Pavelescu, precum PNTcd.

 3. Mihail spune:

  @ Mihai Sr.

  Tu ai partial dreptate.
  Crin Antonescu va iesi din “pasul lateral” exact dupa esecul din alegeri.
  Atunci vom putea spune quod erat demonstrandum fata de pledoaria domnului Zlati.

  PS: duduia profesor zice ca daca nu ati inteles si fiindca tot vrea sa-si achizitioneze casa 3, casa 4….ma rog, da meditatii din Zlatiologie :)

 4. Mihail spune:

  @ Mihai SR,

  Nota, la randul meu fac parte din cei 99%, insa nimeni nu a afirmat ca avem carente cu intelgenta.
  Ma tem ca ea poseda un “mic surplus” .
  Cat despre domnul Crin, te asigur ca nu, chiar, toti barbatii iau directia debaralei, atunci cand ii trimit nevestele.
  Nu este cazul sa generalizezi, posibil s afii tu ceva mai “norocos” .
  Este drept, ca la randul meu am “parcat” prin niste sifoniere, dar asta din motive de “sosiri” premature ale sotilor personali.
  In rest, ce mare dreptate ai ” mare minune cu doctorii astia”. Acum 10-15 ani, mi-am jurat ca nu ma mai combin, cate zile voi avea, cu o purtatoare de halat cu cruce rosie.

 5. Mihai sr. spune:

  @ Mihail,
  Ești profund si abscons. Greu de înțeles.
  Chestia cu inteligenta mi-am arogat-o numai pentru mine, tu nu ai nici-o implicație.
  Despre Crin, Filip spune ceva despre “turul 2″, tu spui ceva de după “eșecul” din alegeri. Prima varianta ar avea sens. A doua, ar fi un mare eșec si al lui si al nostru.
  Dar ce va face Crin daca nu va fi eșec ?
  Nevestele trimit in “debara” numai amanții. La Crin nu e cazul, Aduna nu are debara la Bruxelles.
  In registrul serios, in cazul in care Crin apare numai după un eșec in alegeri, va fi cea mare deziluzie a mea. Eu pe Crin, nu l-am văzut las.

 6. Mihail spune:

  @ Mihai Sr.

  Eu cred ca inteleg, ca stiu, cum gandeste, mai ales ca este o fecioara.
  Fecioarele, potrivit scriptelor, sunt foarte generoase, acorda, crediteaza cu multa-multa incredere…insa atunci cand se simt inselate, abandoneaza totul, se retrag in interiorul lor, pun mare distanta.

  Dupa opinia mea (esti multumita ?) atunci cand a constatat ca cooperativa l-a lucrat, ca Johannis l-a tradat, nici macar nu i-a raspuns atunci seara la alegeri, ca nu s-au facut absolut nici un fel de sondaje privitor la cine este mai bine pozitionat pentru prezidentiale etc…s-a lasat pagubas.
  Ce rost avea sa lupte cu toti cei rauvoitori ?
  Acum, asteapta ca corabia sa ajunga la fundul oceanului, altceva nu are de ales.
  Dupa aceea, partidul, vrea nu vrea, va trebui ca sa se reinventeze. Asta numai dupa ce se face bine curatenie, dupa ce se extrag toate maselele stricate.
  Mai exista marele pericol ca pedelestii sa ocupe, peste noapte, peneleul.

  • Mihai sr. spune:

   @ Mihail,
   De ce mi te adresezi folosind femininul ? Sunt (inca) mascul si asta nu o țin confidențial.
   Despre Crin, …. este exact ce nu doream sa aud. Contrar obiceiurilor zodiei, Crin trebuia sa primească totul firesc, bărbătește (inclusiv trădările, sondajele false, cooperativele etc), sa treacă pentru un timp in planul secund (dar activ), sa emită păreri, sa propună soluții bune, sa critice virulent erorile, sa traga la greul campaniei si abia atunci, in caz de eșec in alegeri, ar fi avut tot dreptul moral sa arate si sa condamne public. Așa as fi vrut să-l vad eu pe Crin.
   In felul actual, insa, așa dupa cum spui ca “s-a lăsat pagubas”, seamănă mai degrabă cu atitudinea unui scolar suparat, care n-a fost acceptat in echipa de fotbal.
   Cred ca mai mult il jignești pe Crin, cu explicația ta.
   Nu, Crin nu a este un las.
   Mai gandeste-te. Mai întreabă si doctorii.

 7. Filip G spune:

  Johannis a punctat bine la Realitatea.Felicitari !

 8. Mihai sr. spune:

  Draga Varujan,
  Lumea (cea de aici, de pe glob) inca se preocupa (neliniștita su nu, intr-un sens sau altul) de candidatii viitoarele alegeri si de rezultate ce vor veni.
  Eu ma gândesc deja la ce va fi după alegeri. Consider ca greul va veni, cu adevarat, abia de atunci in colo.
  Toată televiziunile se interesează ce premier va “pune” Johannis ? Stupid, președintele nu “pune” premieri. O întrebare nu i s-a pus inca: ce consilieri va avea. Vreau sa pun eu aceasta întrebare.
  S-a gândit cineva din PNL la echipa de consilieri prezidentiali ?
  Sper sa nu-l lăsați singur pe Johannis după ce câștiga, pe principiul “bine c-a plecat”. Ar fi primul președinte provenit din PNL si trebuie susținut cu toate resursele umane.

 9. Filip G spune:

  Cum sa imatriculezi masina in Bulgaria mai Rovana?
  Tu faci parte din guvernul Ponta,il sabotezi pe fata?
  http://www.stiripesurse.ro/dupa-ce-i-a-inmatriculat-ma-ina-in-bulgaria-rovana-plumb-o-comite-iar-foto_937203.html

 10. Mihail spune:

  @ Mihai Sr.

  Pai…discutam toata ziua, toata noaptea, despre asta. Exita chiar si o comunitatea unde ne “intalnim”.
  Cam asta este opinia generala.

  Nu este corect las, ci ofensat, jignit etc.
  Orice barbat ar proceda astfel atunci cand este jignit.
  Stiu…tu vrei ca partidul sa se foloseasca in continuare de notorietatea, de imaginatia si creativitatea lui.
  Adica, nimic nu s-a intamplat, mergem mai departe. Imi cer scuze, insa Crin Antonescu nu este Varujan Vosganian.

  Tu daca ti-ai prinde sotia/iubita cu mine in pat, te-ai comporta cu ea ca si cum nimic nu s-a intamplat ? Totul in numele familiei voastre ?

  Inca doua precizari, intrebarea din paranteza era una “medicala”.
  Da, am intrebat si “corpul” medical, este okay.

 11. emi spune:

  PNL nu avea bani că îi tocase pentru Norica şi Renate ca să aibă cine îl înjură .
  Crin Antonescu avea un sponsor de nădejde în Dinu Patriciu…
  Singurul sponsor pentru prezidenţiale s-a nimerit PDL care l-a vrut pe Klaus Iohannis.
  Restul e bârfă pe marginea şanţului.
  Când vom alege candidatul cel mai econom, vom începe să avem şi calitate.

 12. Mediere penal spune:

  Sau poate neputiintele societatii in general ?