Intervenţie la dezbaterea privind timbrul cultural

Nu am intervenit în dezbaterile televizate privind timbrul literar, ca să evit - câtă vreme euforia/isteria legată de votul Senatului nu s-a risipit –  suprapunerea de teme. Se cer spuse, totuşi, nişte lucruri.

a) bugetul alocat anual Ministerului Culturii a coborât sub 0,1% din PIB (aţi citit bine).

b) uniunile de creaţie nu sunt finanţate de la buget.

c) legea timbrului cultural datează din 1994. Am înţeles că dl Liiceanu s-a plâns că i-am trimis garda financiară la editură, pe vremea când eram ministrul finanţelor (garda MEA financiară, spunea dânsul). Aş vrea să-i aduc aminte dlui Liiceanu respectuos că până am venit eu la conducerea Uniunii Scriitorilor (în 2005, cu Nicolae Manolescu preşedinte şi eu vicepreşedinte), timp de un deceniu din timbrul literar s-au colectat 0 lei (zero, aţi citit bine). Eu nu am trimis garda financiară la Humanitas, am solicitat Gărzii financiare un punct de vedere privind evaziunea în ce priveşte timbrul literar. Ceea ce era în conformitate cu legislaţia. Sigur că editurilor le-ar fi convenit să continue tradiţia lui zero, îmi cer scuze dacă le-am tulburat. Totuşi, ca să respectăm adevărul, după aceea Humanitas a devenit cel mai serios dintre plătitorii de timbru.

d) de ce spun că era vorba de evaziune fiscală? Pentru că editurile, potrivit legii, încasează 2% timbru literar de la cititori, dar nu-l redirecţionează către USR, ci îl păstrează.

e) pentru a vedea în ce măsură se justifică toată această dispută privind timbrul literar, să vedem şi despre ce sume vorbim. În anul 2014, USR a încasat 85 000 de euro timbru literar. Adică cca 15% din taxa estimată. Deci evaziunea e de cca 85%. Dacă asta pare o situaţie normală ori dacă cifra e aşa mare că răstoarnă munţii, eu nu mai am nimic de zis.

f) Câtă vreme pe legea actuală editurile nu plătesc mai nimic, fireşte că orice modificare e proastă pentru ele, câtă vreme le vor obliga să plătească. În plus, orice modificare ce le obligă să transparentizeze tirajele e primită cu împotrivire.

g) au existat şi idei potrivit cărora timbrul cultural ar trebui desfiinţat. Trebuie, totuşi, să se aibă în vedere că atâta cât e, mai degrabă modic, timbrul e unica sursă a uniunilor de creaţie de a realiza programe culturale şi sociale.

h) în situaţia în care timbrul literar s-ar colecta în întregime, ar constitui o sumă de cca 500 000 de euro pe an. Dacă socotim că în România sunt 1500 de edituri (dintre care, e drept, cam doua treimi nu scot mai mult de zece titluri pe an) vă puteţi imagina că taxa nu e împovărătoare pentru edituri. Mai ales că banii îi plătesc cititorii. Şi să nu uităm că titlurile purtătoare de timbru sunt doar o treime din totalul titlurilor vândute. Manualele, dicţionarele, ambuleme de artă, cărţile de ştiinţă etc.etc. nu sunt purtătoare de timbru.

i) se uită că literatura unui popor este creată de scriitori. Condiţia scriitorului român este mizerabilă (nu mă feresc să folosesc acest cuvânt). 90% dintre scriitori nu primesc niciun leu ca drepturi de autor pentru cărţile publicate. Piaţa cărţii de literatură română e de doar 2 milioane de euro pe an, adică zece eurocenţi pe locuitor (!?!). Cu alte cuvinte, fiecare român cheltuie mai puţin cu literatura română (aici intră şi Eminescu, şi Caragiale, şi Sadoveanu etc.) decât cu firimiturile care îi rămân la masa de seară, căci cu zece eurocenţi nu cumperi nici măcar o chiflă. Colaborările la revistele literare sunt mai degrabă fictive, iar salariile în zona culturii sunt mult sub cele medii. Spre exemplu, câştigul mediu net (nu salariu, ci câştigul, care e mai mare) la Ministerul Culturii  e de 1.300 de lei/lună, ceea ce înseamnă că majoritatea salariilor sunt mai mici de-atât, iar la revistele culturale de sub egida USR e de sub 1000 de lei/lună. Şi, nu uitaţi, e vorba de persoane cu studii superioare.

Cam asta e domnilor, situaţia culturii române. Putem continua aşa. Sau putem să ne schimbăm priorităţile.

98 Responses to “Intervenţie la dezbaterea privind timbrul cultural”

 1. emi spune:

  Daca tot v-au ponegrit atat, prevedeti in Legea noua sa fie dati si banii incasati din urma. Cu penalizarile aferente.

 2. mihail spune:

  Eu nu inteleg un lucru: de ce trebuie sa plătesc din banii mei pe scriitori si nu o alta tagma ? Sa zicem pe cea a librarilor, ori a tipografilor.
  Uite, nu zic nimic de vatmani precum domnul Liiceanu.

  Site-urile de stiri anunta ca v-ati pierdut locul de la comisia Senatului, la solicitarea PNL.

  • Pentru ca, domnule, creatorii sunt scriitorii, nu tipografii. Ai auzit vreodata in viata ta de creatori de cultura. Cat priveste comisiile in care eram membru, am renuntat la ele odata cu demisia, asa ca nu te mai bucura degeaba.

   • mihail spune:

    Total eronat, nu ma bucur niciodată de râul altuia. Chestie si de educatie dar si de religie. O sa vi se para ciudat, dar in religia din care fac parte, nu ortodoxa, “manifestările” bisericoase sunt permise doar in interiorul edificiului. Nici nu suntem invatati ca la orice hop sa ne prosternam in fata Lui.

    Cat despre timbru, nu este corect ca o breasla sa-mi umble prin buzunare.
    Ce-ar fi ca noi horticultorii sa pretindem timbru pentru florile vândute in piata, sau noi dendrologii pt. brazii de Crăciun ?
    Uitati, sunt generos, cei din plastic nu se pun.

    • Nu trebuie sa pretinzi bani pentru ca tu, horticultorul primesti bani pentru ceea ce faci. Poetii nu primesc nimic. Niciun leu drept de autor. Poti sa intelegi asta?

     • Mihail spune:

      Va multumesc pentru raspuns.
      Am fortat putin ideea, asta ca sa puteti observa si un punct de vedere pozitionat intr-o pozitie opusa celui al dumneavoastra.
      Dca dvs ma tot suspectati ca am probleme cu dotarea intelectuala( nu-i bai!) eu va intreb daca puteti “trece strada” ? Sau altfel, daca puteti veini la capatul celalalt al sforii ?

      Cat despre “creatori de cultura”…stiu si eu. O fi vorba despre cei pe care, se pare, i-am intalnit pe o straduta la Paris, coborand intr-o piramida de sticla si apoi urcand pe diverse culoare ? Acolo, parca am avut sentimentul ca ma intalnesc cu asa ceva. Cine stie ?
      Este adevarat, mi s-a mai intamplat, parca odata, cand am fost intr-o viloaica din Leningrad, care-si spune pompos “Palatul de iarna…sau de vara”. Sunt batran si uit. Parca-parca, am avut un sentiment identic, si la Praga dar si la Viena.
      In fine, nu este cazul sa ma fandosesc cu calatoriile facute.

      …Ca sa vedeti ce este si cu viata asta. Aseara mi-a intrat in birou un client care, am aflat total intamplator, ca a locuit sub doamna Mioara. Multi ani. Cu ocazia asta, am aflat, cumva socat, ca cu acel Florin Ursache am copilarit. Eu mi-am amintit precis despre el, despre fratele lui, dar si despre parintii lui, insa nu am stiut(pana aseara) al cui sot este(a fost).
      Eiiiii….si de aici,distinsul domn mi-a povestit despre calvarul lui aflandu-se dedesubt, despre petrecerile tarzii in noapte, despre vizitele extrateristilor.
      V-am spus ca Iasul este mic. Ma rog, nici Timisoara nu-i mai maricica.

      Inshallah !

     • Eu n-am zis ca esti prost. Nici pomeneala. Am zis ca uneori o faci pe prostul. Ceea ce e un fel de smecherie.

 3. emi spune:

  Domnule Varujan Vosganian, DE CE ATI FOST OBLIGAT SA VA DATI DEMISIA DIN PNL? CE VA REPROSEAZA PNL???

 4. emi spune:

  Pe de alta parte, dragoste cu sila nu se poate, poate ca astrele au vrut sa va eliberati in mod decent de un partid care a ales o alta cale.
  Un partid este suma valorilor si nulitatilor sale…

 5. emi spune:

  Un site interesant, parerea mea:
  http://antiiluzii.blogspot.com/

 6. Adam Mares spune:

  Dragobetilor! :-)

  • Adam Mares spune:

   Va pup! Sa fiti iubiti! :-)

   • emi spune:

    Eu nu te pup pe tine, il pup pe VV.
    Pentru ca esti de partea editurilor.

    • Adam Mares spune:

     De unde ai tras concluzia asta?!

     • Adam Mares spune:

      Bine, pupa-l tu pe VV, ca esti doamna! :P

     • emi spune:

      Reciteşte ceea ce ai scris la postarea cealaltă, pretextezi ca plângi de mila cititorului cumpărător de carte, dar de fapt reciţi supărările editurilor. E adevărat, mai bagi si ceva ceaţă, pentru că eşti mai isteţ decât oxiurul…

     • Adam Mares spune:

      @emi
      Ori suntem liberali ori nu mai suntem? :-)
      Sigur, exista o lege a timbrului cultural si ea trebuia respectata. Dar legea in sine nu e deloc liberala. Nu poti obliga niste firme private sau chiar niste persoane fizice (cititori) sa vireze niste bani unui ONG (fie el si de utilitate publica).
      Eu sunt constient de importanta USR si a creatorilor, dar nu pot sa nu fiu cinstit fata de constiinta mea.
      Nu e bine ca USR sa moara, dar nu stiu ce ar putea fi facut. Faptul ca timbrul e o strotocamila e dovedit si de faptuul ca ANAF-ul nu se poate implica aici (ai auzit ce zicea consultantul de aseara), in colectarea lui, ci doar a penalitatilor luate de stat.

     • Ba e foarte liberal sa sustii profesiunile liberale. Platesti pentru notari, pentru avocati, pentru experti contabili etc. Pentru scriitori de ce sa nu platesti? Cartile pe care le cumperi le platesti la edituri. Scriitorii nu primesc aproape nimic din asta. 90% , cel putin, dintre scriitori nu primesc deloc drepturi de autor. Poetii, in proportie de 100%.

     • emi spune:

      Vrei arta dar gratis.
      Cine e strutocamila?!?

 7. Kronstadt an der Graft spune:

  @VV
  E o vorbă care sunt convins că se folosește și de români ca și de armeni, tot răul te duce spre mai bine. Acum sunteți liber, nu mai sunteți obligat să fiți diplomat. Sunt convins că dacă ași dori să deveniți comentator politic, analist cum se zice mai nou, ar fi bătaie între ziare și televiziuni pentru comentariile dumneavoastră. Mi se pare cea mai teribilă poziție pe care ați putea s-o aveți în continuare. Lăsați-i pe liberalii roșii să se scufunde cu trirema lor șontoroagă.
  Am zis triremă pentru că așa vor să fie, unul să comande ritmul și direcția iar ceilalți să tragă la vâsle. Adică la galere.

 8. lordul john spune:

  @VV

  1. Si daca a fost Garda la Liiceanu ce a gasit? Platise Humanitas timbrul literar?
  2. Nu mi-ati raspuns de ce trebuie sa plateasca impozit (botezat taxca) concesionarul pentru terenul Statului?

  • Depinde ce scrie in contract. Daca scrie ca trebuie sa plateasca, plateste, daca nu, nu. De pilda cineva poate sa inchirieze cu conditia ca chiriasul sa plateasca intretinerea sau nu. Ori sa plateasca impozit sau nu. Depinde cum a fost calculata concesiunea, taxe incluse ori nu.

   • lordul john spune:

    Eeee, asta e cam comunista. Fiind bunul statului, e treaba lui. Treaba mea e sa plătesc redevența. Impozitul il plătesc dacă sunt proprietar!!

    exemplu

    Primaria imi inchiriaza un spatiu pentru o activitate economica. Nu ma poate pune sa plătesc impozit pe clădiri, ca nu e cladirea mea!

  • Mihail spune:

   Cartea se cumpara greu. Uneori eu castig bani, alteori, mai ales in lunile de iarna vad des fundul sacului…deci banuti nu sunt..
   La carti nu pot renunta, de aceea renunt la alte lucruri.
   Foarte rar cumpar literatura romaneasca.
   Nu stiu daca pretul cartilor este mare sau mic, insa pentru mine este important, determinant.
   Uneori ma duc tintit sa cumpar trei-patru volume si renunt, ad-hoc, la unul sau doua.
   Pretul cartii a ajuns o preocupare mai mare decat, cea din totdeauna, cu gasirea unui loc suplimentar in biblioteca.

   Poate sunt prost informat, insa raman la opinia domnului Liiceanu, considerand un fortaj ceea ce face domnul Manolescu prin intermediul domnului senator.

   PS: a se observa ca nu am renuntat niciodata la pronumele de politete . Cei care procedeaza altfel, nu ma deranjeaza, insa devoaleaza, ceva-ceva, din nervozitatea lor, poate unele carente educationale, sau se trage de la varsta.
   …In opinia mea !

  • Adam Mares spune:

   Ce dragutza fotografie! :-)

   • emi spune:

    Mie imi place palma stanga, trei linii clare, puternice, lungi: linia vietii, linia inimii, linia Soarelui.

  • Rupe tacerea!!! Parca ar fi vorba de Nelson Mandela.

 9. Mihail spune:

  @ emi,

  nu se cheama ca vreau/vrem “arta gratis” daca platim cartea corect.
  Ce, cartea este combustibil(benzine sau motorina) ori tigari….ca sa aiba accize ?

  • emi spune:

   Cartea are o dimensiune materiala, care transporta informatia, si o componenta spirituala, adica continutul de idei si forma artistica de prezentare. Voi vreti sa platiti doar partea materiala, cartea cu pagini albe.
   Ce faceti cu o carte cu pagini albe?!?

   • Adam Mares spune:

    Emi, nu toti scriitorii sunt in USR. Si se mai si cearta intre ei. Daca ar fi uniti, da, ar putea sa se bucure de mai multe privilegii.

 10. Emil Mihai spune:

  Voi spune din punctul de vedere al comerciantului:
  Odata acceptata taxa atunci plata rin timbru este mult mai eficienta , desi editurile vor avea costuri mult mai mari si pe urma vor apare complicatii cu cartile care nu s-au vindut si pe care s-a aplicat timbrul;
  Cu ce nu sint de acord Varujan , este viziunea voastra a finantistilor , in general a reprezentantilor statului , ca taxa este platita de cumparatorul final ; desi filozofic este adevarat , practic pretul nu se formeaza asa cum se preda la ASE ; pretul in practica se formeaza in felul urmator: se calculeaza costul de productie se pune un adaos (sau profit) si se merge in piata si se testeaza la ce pret poate fi vindut produsul in numarul minim de exemplare pentru a rezulta pretul de productie calculat anterior ; daca nu merge vinzarea se reduce adaosul ,intrind consecutiv in asazisele taxe ale statului: se incepe cu TVA-ul si se continua cu taxele pe munca ; daca nici asa nu merge dupa niste luni se vinde firma undeva in Ucraina sau Turcia ; se continua ,pina se inchide afacerea ; Daca piata permite taxele si adaosul , atunci se mai mareste adaosul pina la limita maxima ;
  Asa si cu taxa pe cultura : in realitate este platita de edituri din profitul lor .

  • mihail spune:

   Ideea e ca…..ideea vine de la vicepresedinte, care “întâmplător” este si parlamentar. Iar, uneori, tot “întâmplător si ministru.
   A avut suficiente butoane ca sa-si promoveze ideili filatelice.
   …..acum, expulzat di PNL, exilat intr-un colt de mai toti parlamentarii, nu prea mai are putere ca sa fie auzit.
   Un fel de paria, in lumea banuita de matrapazlacuri a parlamentarilor.

  • Ai dreptate, TVA e platit de consumnator, dar ingradeste oferta. Dar timbrul era 2%. In 2014 s-au colectat 85 000 de euro. Mai mare daraua. Despre ce discutam? Despre pretul unui apartament cu trei camere? Asta e marele sacrificu al 1000 (una mie) de edituri?

 11. Pacala spune:

  @VV
  Sunteti liberal sau socialist? Ce este prostia asta cu timbrul literar. Si realocata catre un ONG sau ce o fi. Scriitorii sa traiasca din ce produc si vand. Ma doare in pix de cultura creata de ei. Platesc TVA si cost pe un bun (carte/ film etc) si atat.
  Dvs ati bifat bani incasati din drepturi de autor. Si alti scriitori idem.
  Este aceasi aberatie cu taxa radio tv. Ce ma doare pe mine ca da faliment TVR si SRR? Am cablu, imi aleg furnizorul de cablu si gata.

  • Adam Mares spune:

   Cultura autentica moare in absenta sprijinului statului. Asta se practica si in alte tari si e foarte bine.
   Scriitorii nu iau mai nimic din drepturi de autor. Cartarescu, VV si alti cativa sunt exceptia, nu regula. Iar vandabilitatea lor are la baza si (mai ales) elemente extra-literare.
   Nu fi mai catolic decat Papa! :P

   • Adam Mares spune:

    In SUA exista fundatii ale marilor bogatasi care sprijina financiar cultura. Dar noi suntem departe de asa ceva.

    • Mihail spune:

     @doamna Adam Mares,

     Atiat Eminescu cat si Caragiale aveau servici.
     Nici eu nu puteau trai din productiile literare.
     Deci ?
     Hai las-o ca macane, de se aude pana la Raducaneni(jud.Iasi).
     Un nene este vicepresedinte la scriitori, apoi, in paralel(din intamplare), parlamentar si ministru. Nu-i asa ca este usor sa aranjeze o treaba, usor benefica, pentru tagma lor ?

     In rest, Pacala, are dreptate. Trebuie musai sa o rog pe emi ca sa-i faca o analiza pe text, sa-l descompire…poate-poate…Cine sa fie ?
     Eu, cred, dupa apasarea pe taste, ca este sasul….sau nenea Iliescu.
     Tu ce crezi ?

     • Pacala spune:

      @mihail,
      Daca este evaziune ca nu s-a virat nu stiu ce taxa de catre edituri, sa analizeze ANAF sau cine vor ei. Daca insa se vor scumpi si mai mult cartile, le vor citi moliile sau nimeni.

     • Iar o faci pe prostul. Eminescu nu a publicat niciun volum pana in 1883, nu avea cum sa castige din drepturi de autor. E drept, Caragiale a fost si carciumar, si director al Teatrului Nationa. Dar apropos de facutul pe prostul, a zis cineva ca din timbrul literar o sa traiasca scriitorii? Din 85 000 de euro pe an vrei sa traiasca doua mii de scriitori cati are Romania?!? Banii din timbru sunt pentru proiecte culturale, pentru ajutorarea scriitorilor saraci si pentru case memoriale. Printre altele. Nu se dau la scriitori.

     • Pacala spune:

      @vv
      Sigur, case memoriale… dvs incercati si timbre postale daca vreti. Se va evaziona sau se va tipari in afara

     • Nu e adevarat. Daca pui timbre pe carte, nu se mai poate face evaziune. Ar trebui puse insemne, asa cum sunt pe CD.

    • Pacala spune:

     @adam
     Eu cumpar o carte daca estimez ca raportul pret calitate este OK pt mine. Daca este scumpa, va putrezi in rafturi. Simplu. Ma doare in pix de tagma scriitorilor. Fiecare cu aia masii.

     • Adam Mares spune:

      Nici nu m-am gandit ca ti-ar pasa!
      In reviste se scriu cronici la carti. Revistele traditionale ale USR mai pastreaza inca un (relativ) filtru critic. E si asta un fel de publicitate. Cand cronicile vor deveni doar texte publicitare in ziare, toata balanta va inclina spre comercial si inspre autorii pe care mizeaza editorul. Editorul va avea puteri cvasi-nelimitate.

     • mihail spune:

      @doamna Adam

      eu nu procedez ca Pacala, uneori cumpăr si carti care par ceva mai scumpe decât ar trebui.
      Insa, chiar nu vreau ca o tagma sa profite de unele conjucturi favorabile ei. Pot intelege ca domnul senator isi doreste mai multi bani pentru scriitori, dar nu in acest mod. Nu pot accepta ideea de a face filatelie pe banii cititorului.
      As fi curios cum gandeste chestia asta, editura de casa, Poliromul.

     • Adam Mares spune:

      Cum sa gandeasca? Silviu Lupescu e evreu. :P

   • I-am rasp si eu lui Pacala in acelasi ton.

  • Mihail spune:

   @Pacala,

   USD-ul era conservator.

  • Daca te doare in pix de cultura creata de scriitorii romana, pierdem vremea. Peste 90% dintre scriitori nu primesc deloc drepturi de autor. Foarte rar tirajele depasesc o mie de exemplare, pentru ca traim intr-un loc unde pe oameni ii doare in pix de cultura tarii lor. Poetii nu iau drepturi de autor in proportie de 100%. Dar s=ar putea ca nepotilor nostri sa le placa mai mult cultura. Asa ca trebuie sustinuti scriitorii de azi pentru nepotii pe care s-ar putea sa nu-i doara in pix. Daca nu erau Fundatiile regale in perioada interbelica multe monumente ale culturii romane nu ar fi existat. Si pe vremea Fundatiilor regale era timbru cultural lipit pe carte.

  • mihail spune:

   @doamna Adam,

   iarta-mă, nu inteleg, care este problema ta ? Te deranjează ca stimata doamna prezinta un punct de vedere obiectiv ? Poate nu are dreptate, poate are….
   Te deranjează ca pomeneste despre cele patru salarii armenesti ?
   Cat despre dedesubturile nominalizării la Nobel, chiar nu contează. Te agiti degeaba, premiul ala nu se acorda pentru 2-3 carti, ci pentru întreaga opera.
   Eu prefer sa fiu lucid, sa nu ma imbat cu pepsi rece.
   Încă ceva, nu te mai uita chioras la autoarea articolului, nu a afirmat nicaieri ca-l pupa. Ramai doar tu singurica cu….emi.

   • Adam Mares spune:

    Nu se imbata nimeni cu apa rece in privinta Nobelului. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa privim in felul asta faptul ca a fost nominalizat. Parca zici ca se oftica, asta e, nu vad nicio obiectivitate.
    Nu inteleg care-i problema cu salariile lui VV.

 12. mihail spune:

  @doamna Adam,

  Fie ca-ti place sau nu, in acest moment domnul Vosganian este pe un trend descendent.
  Nu zice nimeni ca ar fi apriori vinovat, insa maniera in cate a ocolit justitia, demonstratia de reliogizitate a la nenea Puiu, l-au scos din scena.
  Toate gesturile sale, din ultima perioada, au ajuns si peste granite.
  Mă îndoiesc ca cu ajutorul oratoriei va obtine ceva.
  Ii este frica, pot intelege cumva si asta, insa femeia aia a fost arestata pentru a doua oara intr-o saptamana si si-a ridicat mâinile cu catuse de fiecare data. Nu a lăsat o lacrima sa-i curga.
  Nu mă îndoiesc ca a furat, dar macar este demna.
  Poti tu sa-mi dai un singur exemplu de laureat al Premiului Nobel despre care sa stie ca nu a fost demn ? :(

  • Adam Mares spune:

   Nu va lua Nobelul. Si? Asta e un motiv sa intri in corul denigratorilor?

   • Mihail spune:

    @Adam Mares,

    mai omule nu fi absurd, spun doar adevarul, hai sa zicem adevarul meu, sau ceea ce cred eu.
    Asta nu inseamna ca nigrez pe cineva.
    Tu doresti ca doar sa pupam funduri ?
    Am opinia mea, o spun civilizat, fara sa jignesc, sau sa ma adresez ireventios.
    Ce vian am eu ca, absolut intamplator, m-am ciocnit cu traiectoriile domnului senator si am vazut cateva “intamplari” usor impardonaile ?
    Sunt om batran, mi-am facut si eu o opinie. Insa, de anul trecut, imi tot racesc gura ca Premiul Nobel nu se da asa cum vreti voi, ca aia sunt tare seriosi.

    In rest, nu cred ca scade in ochii nimanui, daca nu are acest premiu. Mai nashpa e ca nu gasesti un volum armenesc intr–o librarie Humanitas.
    …..Gata, hai ca m-am prins, este de la frecusul cu Liiceanu, de la timbrul cu capu’de bour. Adia o chestiune pur filatelica.

    PS: observi ca am renuntat, temporar, la formula de “doamna”. Asta pentru ca m-ai enervat cu neroziile tale. Ca sunt denigrator.
    Fugi si te ascunde !
    Nu-ti ia nimeni iubitul armenesc, iar mai frumos n-o sa fie daca obtine acel premiu. Ca om tot la fel ramane.

    • Adam Mares spune:

     Nu e iubitul meu. Termina cu prostiile astea!
     Nu a zis nimeni ca VV e un inger, dar tu prea il innegresti. Lasa-l asa, ca e suficient de brunet! :P

  • Domnu Mihail, iar o faci pe prostul. Eu nu am ocolit justitia. Constitutia si legea in baza careia s-a stabilit ca nu port raspundere penala fac parte din procedura. Si prevederile astea sunt din 1866. De pe vremea cand Romania era condusa de nemti. Nu mi-e frica, dar pur si simplu nu am vreme de pierdut cu spectacole ieftine, doar ca sa te distrezi tu.

 13. Mihail spune:

  @Domnul Vosganian,

  Cred ca am inteles cum sta chestiunea in ceea ce va priveste.
  Nu au nicio treaba procurorii, sau ce-or fi ei cu o decizie ministeriala.
  In plus nimeni nu a spus ca ati obtinut interese de pe urma acestei decizii.
  Dar, toti traversam o perioada de “curateni generala”, unde singura cale este cea de trecere prin tribunal. Asta indiferet de ce este nomal sau nu, sau de ce este legal.
  Dumneavoastra v-ati gestionat foarte atent cazul si ati ramas la decizia initiala.
  Foarte bine.
  Dar omeneste, va spun ca astia ii doare-n pix de lege si acum scormonesc chestii noi, pana cand vor gasi altceva, sau noutati.
  Daca nu o a gaseasca, vor inventa, sau se vor face ca au gasit ceva incriminator.

  Nu o fac pe prostul, doar sunt onest si incerc ca sa nu fiu ca dumneavoastra. Zau ca-mi place tinuta Elenei Udrea, asta cu toate ca nu am suportat-o niciodata. Asta chiar si daca o suspectez ca ori sfideaza, ori joaca teatru.
  Eu nu va judec, nu-mi da voie nici educatia, nici religia. Asa cum incerc sa inteleg gesturile dvs. din Parlament prin prisma ortodoxiei armene.
  Dealtfel, nu sunt, absolut deloc, usa de biserica. Vai de pielea mea.

  PS: consider ca prin ceea ce scriu aici, va pot oferi(eventual)un alt punct de vedere, venit de la un strain, care vede diferit lucrurile fata de cei care va iubesc NEconditionat aici.
  Poate ajuta.

  • emi spune:

   Denigrarea repetata pana la obsesie, nu ajuta ci distruge ego-ul tintei.
   Rolul tau nu este sa ajuti ci sa “plantezi” emotii negative, in persoanele care sunt tinte, emotii negative asemeni emotiilor care te domina pe tine.
   Din nefericire pentru tine, VV nu are ce sa-si reproseze, asadar ragusesti degeaba.

 14. Mihail spune:

  “Liviu Mihaiu : Ara Șeptilici-iertaţi-mă că mă intromisionez, dar, dacă poţi să-ţi cumperi criticile cele mai elogioase in cele mai tari ziare germane atunci eu sunt A Toma..mie mi-a spus Ernest Wichner și Corina Bernic că a fost cea mai lăudată carte a unui român in presa culturală germană. Că a fost scrisă de doi armeni, asta e o altă treabă… ”

  Si inca un text, despre intreg:

  http://www.comisarul.ro/politic/exclusiv/adevarul-despre-nevinova%C5%A2ia-lui-vosganian_365194.html

  • emi spune:

   Au pierdut o virgula, aia ce semnificatie avea?!?
   Truda mare pentru interpretarea picaturilor de ploaie…
   Pentru asta platim o armata de handralai, sa interpreteze cu reavointa vorbe scoase din context??? Astea sunt dovezile lor, interpretarea virgulelor si transformarea lor in “dovezi”??? Asta e Justitia lu` Basescu…