Să-l critici pe Vosganian a devenit o modă. Te pomeneşti că or să apară şi tricouri cu figura mea…

Aflu, în continuare, tot felul de lucruri interesante despre mine. Că am o Gardă Financiară personală, spune dl Gabriel Liiceanu. Că am luat, în ultimii ani  bani pe care nu i-am luat (zice un domn Sturzu, deputat). Că mi-am negociat candidatura la Nobel ca lobbist, nu ca scriitor, şi că am avut tot timpul obsesia valorii fixe a timbrului (încă din 2005 zice o doamnă Sabina Fati care a mai comis-o şi altă dată împotriva mea http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/hotii-de-carti-sau-cum-a-ajuns-vosganian-pe-lista-candidatilor-pentru-nobel-368879).

Ştiu că e o modă să te iei de Vosganian. Şi că mulţi s-au dovedit în ton cu moda. Dar şi moda devine obositoare uneori. Deci, pe scurt:

- domnule Liiceanu, poate ne spuneţi şi nouă câţi bani a primit Uniunea Scriitorilor pentru timbrul literar în perioada 1994 – 2005, ca să vedem de ce vă supăraţi. Ca să vă ajut, vă dezvălui că în evidenţele noastre toate sumele încasate din timbru în România au fost de 0 lei. Zero, aţi citit bine. Şi ca să vă consolez, în faţa acestei uriaşe evaziuni, nu am dat nicio dispoziţie legată de Humanitas, ci am rugat Garda Financiară să vadă, potrivit atribuţiilor sale legale, ce se întâmplă cu evaziunea din timbru (în 2008, anul pe care îl încriminaţi, evaziunea din timbrul literar a fost de peste 60%). Deci, nu am rostit nicio clipa în faţa Gărzii Financiare numele editurii dvs. Care, după aceea, ca să fim corecţi, s-a dovedit cel mai bun platnic dintre toate editurile. Deci a folosit şi Garda Financiară la ceva :)

- domnule Sturzu, cred că între timp aţi înţeles că în legătură cu indemnizaţiile noastre, a mea şi a domnului Manolescu, dânsul avea dreptate şi nu dumneavoastră. Era destul să aveţi minima colegialitate de a lectura declaraţia mea de avere depusă în iunie 2014. Poate, când vorbesc de colegialitate, vă cer prea mult.

- cât priveşte patologia doamnei Fati, iată cum stau lucrurile. Prima organizaţie care m-a propus la premiul Nobel pentru literatură a fost Asociaţia scriitorilor de limbă ebraică din Israel. Şi a făcut acest lucru şi în anul 2013 şi în anul 2014. Sper că nu vă luaţi după doamna Pora, care zicea în revista “22″ că sunt vândut ruşilor (pe degeaba), să ziceţi că sunt vândut şi evreilor. După ce înţeleg că m-am vândut armenilor. Ideea că Uniunile scriitorilor din România şi Armenia  m-au propus pentru Nobel, ca să fac rost de bani pentru timbru şi lobby e atât de năstruşnică încât nu mai are rost să discutăm. Vă recomand, ca lectură suplimentară, să accesaţi www.carteasoaptelor.ro şi www.joculcelorosutadefrunze.ro, poate aflaţi şi alte posibile argumente. Cât priveşte Asociaţia Scriitorilor de limbă ebraică, dacă îmi daţi o adresă de e-mail, vă trimit Laudatio trimis de această organizaţie naţională la Academia Suedeză, să vedeţi că nu e vorba de timbru cultural sau de lobby. Cât priveşte simpatia dvs pentru mine şi pentru armeni, e destul să vedem pe acest blog referinţe despre dvs., care se găsesc într-un comentariu intitulat, sugestiv: “De unde vin toate cretinismele astea?”.

- cât despre obsesia mea privind timbrul fix, am să vă dezamăgesc. Nu numai că n-am avut niciodată vreo obsesie în sensul ăsta (dacă o aveam din 2005, cum spuneţi, schimbam legea când am fost ministrul finanţelor), dar la discuţiile din Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori eu m-am opus la schimbarea modalităţii de calcul a timbrului literar şi la creşterea valorii lui. Martori sunt ceilalţi embri din conducerea USR. Dar cum majoritatea a dorit altfel, aşa a rămas în propunerea legislativă.

Dar eu zic să-l lăsăm pe Vosganian în pace şi să ne întrebăm dacă ceea ce facem pentru susţinerea culturii române e destul sau nu. Sigur că putem să nu susţinem cultura. Dar dacă ar fi gândit aşa şi înaintaşii noştri, nu l-am fi avut nici pe Michelangelo, nici pe Bramante, nici pe Johann Sebastian Bach sau pe Beethoven (care primea un fel de stipendie doar ca sa compuna) ori pe Wagner. Ori atâta literatură interbelică în perioada în care Fundaţiile regale se susţineau prin timbrul literar aplicat pe cărţi. Mă rog, poate că unor le e, oricum, indiferent.

 

157 Responses to “Să-l critici pe Vosganian a devenit o modă. Te pomeneşti că or să apară şi tricouri cu figura mea…”

 1. Adam Mares spune:

  Vreau si eu un tricou! :-)

 2. epolitikon spune:

  @VV
  Cine va pune sa cititi Romania Libera.
  Pentru sanatatea mea mintala citesc doar Agerpres si e foarte ok. Doar stirile care conteaza cu adevarat si nimic in plus.
  Fara Liiceanu, Fati, Sturzu sau alte basini d-astea care valoreaza la fel de mult ca un hoit la Protan.

 3. Kronstadt an der Graft spune:

  Dacă atitudinea asta o aveți pentru că vă simțiți liber de constrângerile partinice, nu pot decât să aplaud momentul. Sper s-o repetați cu fiecare sudălmaci care vrea să-și evidențieze în public mânia proletară în fața unei persoane căreia îi confundă sensibilitatea cu slăbiciunea. Aveți verbul la îndemână, folosiți-l și în favoarea dumneavoastră.

 4. emi spune:

  Si din lectia asta de viata puteti invata cate ceva.
  Multumiti Divinului pentru oportunitatea eliberarii din incorsetarea mediocritatii politicianiste, in care va blocau regulile democratice ale unui partid mare, si alegeti un alt drum. Sigur ingerii v-au soptit deja directia si sensul, “cand se inchide o usa, se deschide o fereastra”.
  Este clar ca leul nu poate urma berbecul, laolalta cu oile.

 5. Corina spune:

  @VV
  Sunteti elegant cand vorbiti de moda. Eu m-as fi gandit mai repede la spirit de turma. V-am luat apararea intr-o imprejurarea si era sa ies ciufulita rau. Noroc ca ma tine simtul umorului. Si uite asa v-am dat de gol: sunteti vandut oltenilor!

 6. Barosanul spune:

  VarujanVosganian spune:

  februarie 24, 2015 la 7:48 pm

  PNL nu imi reproseaza nimic. Noul PNL imi reproseaza. Ca nu sunt si eu nou ca el.

  Domnule Vosganian,

  Cu parere de rau va spun ‘ I told you so!’ (V-am spus eu), ca asa v-a fi. Atunci cand am decis sa nu mai postez pe blog, vazand ca sustineti fuziunea PNL-PDL. Practic ati facut aceeasi greseala ca la precedenta fuziune cu PD cand ati dat PNL-ul pe mana RPAPANDULELOR de EXCROCI COMUNISTI Stoica-Stolojan + Basecu.

  Acum, asemenea atunci Sistemul Securisto-Mafiot PDL a dezbinat PNL-ul si profita de reputatia integra a PNL-ului.

  Imi pare extreme de rau pt Dumneavoastra.

  Va rog sa va mentineti verticalitatea si sa nu faceti greseala de a va alatura grupului Lingailor lui Ponta (PLR-Tariceanu).
  Cu stima
  Barosanul

  • mihail spune:

   Asta cu “verticalitatea” miruita si irigata cu lacrimi provenite din smiorcaila senatoriala….
   Hai las-o ca macane.

  • Precum vezi, sunt independent, desi e un fel de-a spune, pentru ca optiunile mele politice (nu partinice) sunt clare. Totusi, nu te grabi cu apelativele. Tariceanu a dovedit verticalitate in ultima perioada. Asta dincolo de partide.

 7. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  As vrea sa atrag atentia asupra unei probleme:

  http://www.antena3.ro/romania/spitalele-publice-servicii-medicale-si-in-regim-privat-proiectul-a-fost-votat-deja-de-102-284709.html

  In practica daca trece aceasta lege va face ca serviciile gratuite sa fie refuzate iar pacientii indrumati catre serviciile cu plata. Presiunea va fi cu atat mai mare cu cat veniturile vor merge in contul spitalelor iar managerii acestora vor avea tot interesul sa-si indemne personalul sa “vaneze” clienti prin sub-servirea pacientilor “de stat”.

  Proiectul acesta este o expozitie monumentala a lipsei de discernamant si inteligenta ce zace in legislativul tarii – o asemenea lege votata de alesii neamului fara sa-si dea seama de consecintele practice este o marturie a faptului ca lipsa generala de respect pentru parlamentari izvoraste dintr-o realitate concreta a incompetentei lor profunde in exercitarea indatoririlor.

 8. lordul john spune:

  @VV

  Cat timbru literar n-a platit Humanitas?

  • epolitikon spune:

   De ce, vrei sa-i faci plangere la ANAF? Sa-l salte si pe Liiceanu statul de drept, pentru neplata taxelor?
   Mi se pare o idee foarte buna. Statutul de lustragiu anal basist iata ca nu e reglementat de Codul Fiscal.

   • elenick spune:

    nu cred ca e asa usor, Liiceanu si-a luat deja “avocati” care fac lobby pe toate caile. Unul pe fata a fost la Realitatea, unde interventia unui “finantist” – care l-a pleznit pe Manolescu “din toate pozitiile”(el fiind seful unei firme de contabilitae si audit)- spunea ca de fapt NU e evaziune fiscala, fiindca nu este prejudiciat statul ci doar USR! Deci ar trebui ca Humanitas sa nu mai plateasca nimic! Cam aici cred eu ca e cheia…ei nu vor sa plateasca acest TL, daramite ceva in plus!

   • mihail spune:

    Ce treaba au slăbiciunile lui fata de Baselu cu cartile pe care le piblica ?
    Te-ai întrebat vreodată de ce cartile armenesti, atât de valoroase, nu au fost publicate la Humanitas ?
    De ce au fost publicate la o editura “obscura” de provincie.
    :D

   • Neplata taxelor se prescrie dupa trei-cinci ani.

  • mihail spune:

   @lordule,

   valoare Humanitasului sta in valoarea cartilor publicate, in modul elegant si de calitatea tiparirii…nu in banii trimiti către scriitori plini de asteptari pecuniare.

   • elenick spune:

    Valoarea Humanitasului sta in modul preaplecat in care a convietuit cu puterea politica, oricarea a fost aceea. O carte are nevoie inainte de toate (hartie, valoare intrinseca, etc) de promovare, mai ales internationala – aici s-au cheltuit bani cu lopata, prin ICR -ul patapievician.
    Iar cea mai gretoasa “acuplare” a fost cea din ultimii 10 ani cand , in schimbul banilor publici pompati prin ICR (ex. in promovarea scriitorilor/autorilor “favoriti” ai Cotroceniului, gen Cartarescu, Tismaneanu, etc) s-au publicat si “recitat” adevarate “Ode maretului conducator” de catre mari oameni – mari caractere gen Liiceanu, Patapievici, Plesu, Mircea Mihaies, Tismaneanu, etc, etc. Repet: toti au prestat pe bani grei, grei!

    Daca ati uitat, sa ne reamintim:

    http://www.mediafax.ro/cultura-media/liiceanu-catre-basescu-ati-fost-la-inaltimea-unei-bune-parti-a-intelectualitatii-din-tara-asta-12617044

    ps. din motive de igiena, nu am cautat prea tare discursul original al lui Liiceanu, o gretosenie sinistra, care poate declansa spasme stomacale multora…

  • In perioada `1994 – 2005 timbrul era platit de distribuitori. Abia apoi am schimbat legea, pentru ca eram mult mai greu de gestionat. Humanitas era distribuitor, avea reteaua de librarii. In acel deceniu, din timbrul literar Uniunea Scriitorilor a incasat zero lei de la toti distribuitorii.

 9. emi spune:

  “timbrul literar e unica sursă a uniunilor de creaţie de a realiza programe culturale şi sociale”

  Evreul spune asa: “Daca ai incasat 100 de lei astazi, cheltuie un leu, iar pe ceilalti 99 investeste-i, ca sa ai de unde cheltui si maine un leu”.

  Daca editurile nu vor sa investeasca nimic in sursa lor de venituri, este posibil ca maine sa nu mai aiba de unde castiga. Programele culturale fac publicitate cartii, programele sociale sustin creatorii in dificultate. Editurile ar fi trebuit sa propuna si sa sustina aceasta Lege, daca isi cunosteau interesul. Se pare ca nu si-l cunosc.

  • mihail spune:

   @ emi,

   ca tare multi scriitori nationali valorosi avem noi…Ai fost curioasa sa vezi cam cati autori străini sunt publicati raportat la numărul de scriitori români ?
   De ce sa plătesc eu timbrul pentru un volum cu autor străin ?
   Dar de ce sa plătesc o acciza la carte ? Domnul Vosganian, se pare, ca doreste niste leuti pe munca un “creatori” străini.

   Nu ma scoate din sărite ca iar intreb din ce bani s-au reparat ceasul si pianina de la Economie. De parca mi-ar răspunde cineva.

  • Cred ca nu vorbium despre acelasi lucru. Anul trecut am incasat din timbru 85 000 de euro. Case nu poti sa cumperi din banii din timbru. Cam ce altceva am putea sa realizam ca investitie cu 85000 de euro, ca sa respectam si legea?

   • emi spune:

    Nu ma refeream la investitii in mijloace fixe, ci la investitii in programe culturale (care fac publicitate cartilor), si in programe sociale care sustin creatorii mai putin norocosi.

 10. alexis spune:

  Varujan,

  “Aparitia unui geniu este probata de faptul ca toate mediocritatile se grabesc sa il atace” (citat aproximativ din La Bruyere sau La Rochefoucauld, nu mai tin minte). Chiar pe Sabina Fati nu ar trebui sa o bagi in seama. Si nici pe Sturzu. Doar nu te plateste sa ii faci publicitate.

  • mihail spune:

   Este socant articolul….am rămas paf !
   In plus chestiunea cu Cartea soaptelor rescrisa, ajustata, înflorită etc este de-a dreptul incredibil.

   Maine, musai, îmi invit cunostintele poliromiste la o cafea adevarata, unde-i voi trage viguros de limba. Mă voi folosi de tot nelepeul studiat.
   Poate mă dau si cu mir. Îl “imprumut” din tabernacol, tiptil-tiptil. Nashpa este ca biserica este pljna cu camere, dar la o anumita ora nimeni nu se uita pe ele.

  • elenick spune:

   adam,

   aici e diferenta intre noi. Am vazut si eu articolul dar nu m-am grabit sa-l postez aici, unu, menajand sensibilitatea maestrului, suficient de atacat in ac perioada, doi , sa nu dau ocazia jivinelor ca @mihail sa jubileze si sa se sparga in postari pe aici.

   am mari rezerve fata de atitudinea ta, ce “personaj” interpretezi de fapt…

   Cat despre articol, daca te uiti in dreapta, vezi cine ste aceasta doamna Inchizitor&tatza barfitoare, de fapt : Director general al editurii Humanitas! aaaa, parca vine de se leaga – si barfa si procesul de intentie – cu ce spunea jupanul Liiceanu mai deunazi… deh, unde-i ordin, cu placere!

  • Dragii mei, a primi indemnizatie pentru ceva ce faci e un lucru normal. Cum la fel de normal e ca alteori sa renunti la indemnizatie. Eu si cu dl Manolescu in ultimii trei ani am renuntat la indemnizatie. Oricate declaratii de avere s-ar preyenta din 2010, sau 2011, de acum trei ani noi am renuntat la indemnizatie. Oricum, ea nu se lua din banii din timbru. Dar consider ca o munca, oricare ar fi ea, trebuie remunerata, de aceea situatia in care cineva care munceste nu e remunetrat nu e normala, indiferent de munca pe care o face. Dar, repet, indemnizatia nu era din banii de timbru.

 11. Mihail spune:

  @ venerabila doamna emi si doamna Adam Mares,

  Hi-hi-hi, nu exista fotografii cu mine in spatiul virtual. Erau doua-trei pe un site de trandafiri, insa este aproape imposibil pentru vi ca sa le descoperiti. Pur si simplu nu-mi place ca sa fiu fotografiat, nu am o parere extraordinara despre mine.
  Insa, daca doriti, putem aranja o mica incursioune, asta ca sa nu va m-ai spargeti atat de grija mea.

  2. Eu am gasit articolul interesant. Marturisesc ca m-a suparat, mai ales partea cu Rescriitorul. Am plecat trist la culcare.
  In rest, nu ma intereseaza daca distinsa doamna(nu venerabila !) este sau nu de la Humanitas. Stiam de mult despre cele patru servicii declarate ale domnului Vosganian. Deci, nimic nou sub soare.
  In al doilea rand, nu inseamna ca daca autoarea este angajata lui Liiceanu nu spune si adevarul.

  3. Intamplarea a facut, ca-n ultimii 20 de ani, sa ma “ciocnesc” cu armeanul in diferite ocazii, total aleator. Au fost bucatele mici de sticla, dar toate, total diferite, de ceea ce vedeti voi la televizor, sau de aiurea.
  Ultima intamplare, cea de la Timisoara m-a socat. Nu ma asteptam deloc ca un om cult, cizelat, cu mari pretentii sa…urle. Sa nu-si tina cuvantul.
  Aici, s-a prabusit totul.
  In fine, nimeni nu este perfect, insa eu nu tzip absolut niciodata. In schimb ii desconsider pe cei care tipa. Am o marota cu chestia asta.
  …Revenind, ma priveste strict pe mine ce postez si unde postez. Sigur, puteam sa scriu sub un pseudonim, insa eu sunt cinstit atat fata de mine,cat si fata de ceilalti necunoscuti.
  Imi asum opiniile. Le cantaresc grijuliu.

  In acest moment incerc sa compun vitraliul, am multe fragente de sticla, printre ultimile cele cu lacrimile si mirul din Parlament, iar cea din urma cu imaginea lui Florin Ursachi.

  Marele circ !

 12. Mihail spune:

  Este curios ce afirma poetul Iulian Tnase, asta in spiritul adevarului. Toate comentariile pertinente, le gasiti pe contul lui de Facebook:

  ” Varujan Vosganian, mare bărbat de stat! Cum a zis el pup-pup-pup, cu lacrimi în ochi, ca un cuc armenesc vînat de Justiție, pentru ca colegii (sic!) din Senat să-l scape de urmărirea penală. Și l-au scăpat. Bravo, așa se face!
  Pe de altă parte, mă gîndesc că, înainte de a cîștiga Premiul Nobel pentru Literatură, Vosganian ar putea să ne spună și nouă ce scriitor (mult mai bun decît el) i-a rescris romanul „Cartea șoaptelor“ și cîte mii de euro a plătit pentru asta, hai că m-am enervat, unde naiba mi-oi fi pus paltonul? ”

  Rescriitorul “soaptelor”, potrivit lor, este tot un armean : Ștefan Agopian.

  • emi spune:

   Noroc cu VV ca isi mai pot face cate unii reclama…

   • Adam Mares spune:

    Vina cea mare nu e a colportorului Tanase, ci a armeanului cel mic, caci acela a spus ca a rescris cartea, nu?

    • emi spune:

     Probabil tot el a scris si poezia, si “Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri”, “Mitul pesterii”, etc.
     Mi-e sila, si la armeni este la fel ca si la romani, in loc sa fie sustinut un om de valoare, i se trage presul de sub picioare.

     • Adam Mares spune:

      Dar ce credeai, ca armenii sunt vreo specie superioara?!

     • emi spune:

      VV a recunoscut ca multe povestiri sunt redate asa cum le-a adunat de la povestitori (de aici si stilurile diferite de a spune amintirile), de ce n-ar profita unii?…

     • Terminati cu tampeniile astea cu Cartea soaptelor. Cred ca daca mai trebuie sa pierd vremea contrazicand tot felul de cretinatati care se spun despre mine o sa renunt sa mai raspund.

  • Iar o faci pe prostul. Stefan Agopian a fost lectorul de carte. Scrie si pe coperta cartii. Mai bine zi-o pe aia cu banii pe care nu i-am dat pentru masina la cantaretul de la Vita-de-vie. Dar pe tine nu te mira ca toate zoaiele astea care pe tine te lasa paf au aparut acum?

 13. emi spune:

  De ce nu se aduna banii din timbrul literar si sa decida democratic USR ce sa se faca cu ei?!?
  Un site sa adune toate propunerile de activitati culturale sau sociale, si sa voteze fiecare membru, in fiecare luna, o singura data, ce si-ar dori sa se faca mai intai. Un vot pentru eveniment cultural, un vot pentru social. Atunci se va vedea cine respecta democratia si cine isi face reclama.
  Prin anii 1994-1998, exista o taxa pe tutun si alcool care mergea la Fondul pentru sustinerea persoanelor cu handicap. Nici asta nu era bugetara, dar asta nu inseamna ca e facultativa.
  Pentru ITM se plateste o taxa speciala, nu e bugetara, dar nici facultativa.
  CAS si CASS sunt astazi fonduri extrabugetare, dar nu si facultative.
  Si as putea continua…

 14. emi spune:

  Buddha: “Singurul secret al existentei este sa nu iti fie teama. Niciodata sa nu iti fie teama de ce vei deveni .”

 15. Mihail spune:

  Pentru mine are maiputina importanta daca a participat si un Rescriitor sau nu. Parcurgand ceea ce s-a postat pe contul si blogul poetului Iulian Tanase, eu am inteles ca este de notorietate chestia cu Stefan Agopian.
  Cei din uniunea, cercul lor, afirma ca recunosc stilul celui de al doilea scriitor armean.
  Nu ma pricep, nu ma bag.

  Cat despre chestiunea filatelica, evident ca domnul senator trage din rasputeri pentru breasla Domniei Sale, asta fara ca sa-i pese daca se mai vand cartile sau nu, daca este etic ceea ce propune.
  Asa cum, trebuie aflat, daca este etic sa-i trimiti comisarii lui Liiceanu pentru neplata timbrului. Ma rog, eu am o opinie bine conturata, dar nu vreau sa oripilez(iar) pe doamnele vesnic indragostite de armeanul senator.

  Sfatul meu este ca sa-l iubiti asa cum este, cu tot cu micile defecte. Oricum, gura lumii nu o sa o puteti inchide, oricate spume faceti.

  • Daca eu iti arat maniscrele (11 caiete) ale Cartii soaptelor, cand vrei tu, cat mai repede, ca sa nu am timp sa le scriu, ce-mi dai? Vezi, am avut inspiratia sa scriu de mana. Deci, te prinzi? Iar daca nu, ramai acolo paf in coltul tau si termina cu cretinatatile.

 16. Mihail spune:

  @ venerabila doamna emi,

  gasesti explicatii la orice, doar-doar sa-l scapi integru pe domnul senator.
  Efectiv ma minunez. Ai mers pana acolo, incat, te-ai “dezlipit” si de neantz, numai pt. ca acesta a luat pozitie fata de evadarea armeneasca.
  Si cat de mult il iubeai tu in noiembrie, cat m-ai balacarit tu pe mine, deoarece am declarat ca nu-mi place sasul….

  Din nefericire, pentru tine, ceea ce afirma poetul Iulian Tanase, dar si colegii lui de breasla, pare sa fie foarte adevarat.
  Am fost trist aseara tarziu, sunt si acum.

  Dupa episodul din Senat, nu cred ca cineva isi mai doreste ca sa-si faca reclama cu Varujan Vosganian. Nu da bine deloc.
  Sper ca sa intelegi si acest aspect.

  • emi spune:

   Eu il iubesc pe Nikola Tesla, declarat nebun de turma inceputului de secol douazeci. Nu ma impresioneaza behaitul oilor, dar il recunosc fara efort.

   • Mihail spune:

    gata, acu’ l-ai descoperit si pe Tesla. Okay, tot e mai bine decat niciodata. Poate iti cumperi si o masinuta cu acelasi nume.
    Succesuri.

    PS: daca Tesla face vreo declaratie nashpa despre armean, te dezici si de asta ?

    • emi spune:

     Pe Nikola Tesla il iubesc dintotdeauna, de cand i-am citit numele prima data, nici nu stiam bine cine este. Am simtit energia spiritului care purtase acest nume, am inteles ce inseamna o vibratie superioara. Asa cum Tesla nu poate sa mai “declare” ceva, tot asa tu nu poti avea nici macar o emotie pozitiva. Ura si vina te-au inghitit cu totul, numai Dumnezeu stie ce pacate ai, de ai ajuns in halul asta. Iti doresc sa te poti ierta, eu te-am iertat.

 17. mihail spune:

  @ stimata venerabila emi,

  ti-am mai spus, nu urăsc pe absolut nimeni, nu doresc raul nimanui.
  Doar gandeste-te ce profesie am, ca trăiesc de dimineata pana seara in mijlocul naturii, printre mii de trandafiri, sau alte piese vegetale.
  Plantele simt raul, nu-l agreeaza absolut deloc.

  Chiar ai vibrator ?
  Sa stii ca nu este chiar o rusine, poate fi chiar o necesitate, ceva util. Anul trecut am auzit discutând niste doamne, care spuneau ca au cate unul in fiecare camera. Ele erau la Hamburg, unde lucrau la o firma de curatenie, iar barbatii lor fiind in tara.
  Lasa-l pe Pacala, uneori gandeste cu voce tare. :P

 18. mihail spune:

  Acum, Dinu Flamand, la Realitatea vorbeste si despre problema timbrului literar. Dar nu numai.

 19. Kronstadt an der Graft spune:

  Tovarășu komisar Monica Macovei cere demisia domnului senator pentru a fi verificat de procurori.
  Moare cucoana de ciudă, pe vremea ei nu se umbla cu chestii d-astea, dacă se primea OH-ul de sus, OH adică OK în rusește – ocen harașo, se făcea dosarul cât ai zice pește și subiectul era făcut pachet pentru a fi livrat la pușcărie. Unde-s vremurile de altădată?!

  • mihail spune:

   O fi ea komisar si nesuferita, insa are dreptate.
   In opinia mea !
   Nu-ti demonstrezi nevinovatia in Parlament.
   Mă rog, defapt vinovatia trebuie sa ti-o dovedească procurorii.
   Acum, am avut parte si de un mic show mediatic: mir, cartzulica bisericeasca, lacrimi….O fi tinut si post înainte de asta ???

   • liberalism spune:

    Mihail
    De ce are dreptate doamna Macovei? Ca asa vrei tu? Parlamentul a votat conform legii. Daca n-ar exista acea lege, atunci cu siguranta niciun ministru n-ar mai lua vreo decizie. Ai vrea ca toti ministrii sa fie inlocuiti cu procurori? Ia sa vezi atunci ce decizii ar lua si unde am ajunge. Unde au fost fapte de coruptie, Parlamentul a dat avizul. In cazul domnului ministru nu era caz de coruptie, intelegi? Cine i-ar da inapoi toti anii in care ar trebui sa bata drumul prin tribunale/judecatorii? I-a mai mancat cativa ani din viata procesul cu Turcu-Tuca…Macar si-au cerut acestia scuze public? Domnu` “Tuca-Show” a tacut ca …in papusoi, da? M-am cam saturat de “opiniile” tale si chiar nu inteleg ce urmaresti. Oi fi si tu de la vreun “servicu” ca prea te bagi in seama si nu stii cum sa denigrezi. Mai spui ca stai toata ziua printre trandafiri, dar se pare ca toata ziua stai pe aici. Plantezi trandafiri rosii…?
    Ultimul lucru si cel mai grav mi se pare aluzia la “Cartea soaptelor”. Numai nistre frustrati ar putea spune asemenea absurditati.
    Dar ce pretentii sa am de la tine, cand domnisoara cu studii juridice, Ghorghiu, doamna Pocora si alti “liberali” nu tin cont de legi si de votul fiecarui parlamentar? Votul nu poate fi impus, nu este imperativ. Daca imi spui sa demisionez pentru votul legal din Parlament inseamna ca mai avem de asteptat inca 20 de ani pana vom sti ce inseamna democratia, libertatea si votul! Se pare ca PNL-ul in loc sa se deschida la adevaratele valori, mai mult sa inchide in demagogie/populism. Pacat. Mi s-a naruit orice speranta. Aveam cativa politicieni/demnitari care meritau sa ne reprezinte si tocmai in aceia lovim. O sa ramana Ghorghiu, Pocora, Blaga si Predoiu sa ne invete ce-i liberalismul…

    • Mie mi se pare ca toate remarcile de felul celor pe care le colporteaza Mihail (el are o problema, cred ca e vocea altuia/altora), cum ar fi declaratiile lui MMacovei sunt jigniri la adresa Senatului pe care senatorii nu ar trebui sa le accepte. Daca legea spune ca Senatul trebuie sa decida, atunci Senatul decide si acest drept trebuie sa-i fie respectat de toti care au bunul simt sa creada in valorile democratice. Iar daca o face de doua ori la rand, atunci problema clar e in alta parte.

     • liberalism spune:

      Eu nu stiu ce credibilitate mai are doamna Macovei. A batut campii n Parlamentul European cu “lovitura de stat” (cum D-zeu sa dai lovitura de stat in Parlament si cu girul CCR?, acum declara: “toate partidele fura si mint in ultimii 20 de ani”. Pai unde era doamna Macovei in acesti ultimi 20 de ani?(nu mai spun ce facea inainte de `89, procuror comunist, de fapt nici n-ar fi trebuit sa faca politica) Inseamna ca si ea a furat si a mintit, ca doar asa ne spune. Oare de ce nu-si da demisia din PE ca doar a fost aleasa pe lista PD-L-ului, ala care fura si minte, nu-i asa? Bine ca cere demisiile altora.

     • Daca vrei sa stii ce credibilitate are doamna Macovei, citeste postarea din 12 iulie 2012 : Iata cine apara statul de drept al lui Traian Basescu.

 20. emi spune:

  Stiti domnule Varujan Vosganian, exista si jumatatea plina a paharului, ati avut parte de publicitate gratuita en-gross… :)

  • mihail spune:

   Si la ce-i foloseste ? Adica este bine sa te ridicularizeze toata mass-media, sa te urecheasca Presedintele tau ?
   Eu mă îndoiesc ca acasa nu mănâncă rece.
   In concluzie, de asa publicitate, nu cred ca-si doreste nici vibratorul tau marca Tesla.
   Apropo, m-ai merg si eu, in trecere, pe la doamne venerabile, ca atare mai zăresc, camuflate prin sertare, ba cate un vibrator, ba cate un flacon cu lubrifiant. Stii tu, pentru Tom Degetzel.
   Insa, toate acestea sunt omenesti.

   • Adam Mares spune:

    De ce sa manance rece acasa? Faptul ca VV e in libertate si nu achetat sau in arest e un bine pt familia sa.

    • mihail spune:

     @doamna Adam Marioara,

     uneori barbatii mor in picioare, demn si barbateste. Nu cad in genunchi prosternandu-se la Creator.
     Nea Nicu a murit demn, Elena Udrea nu numai ca fost demna, chiar si-a permis ca sa-l ridiculizeze pe senator.
     Nu ti se pare ridicol ca o blonda sa te faca de kakao ?
     Tu esti fimeie, nu poti intelege aceste conduite oblicatorii.
     Ori suntem barbati, ori nu suntem(perversa de targuocna).
     Ai vazut-o tu pe Ritzi milogindu-se ?

     PS: nu as gândi niciodată on parametrii tai, stiind ce-a facut soyia mea, văzând ca o tara intreaga face bascalie de ea. Mai zic de Presedinte ?

     • Adam Mares spune:

      @mihail
      Discursul lui VV din Parlament a fost sustinut de argumente. In rest, e vorba de politete si de ticuri de limbaj, VV spune de multe ori “va rog”. Si era firesc sa se apere, de ce sa se lase pe mana unor procurori care nu inteleg nimic din actul economic? Daca aveau probe, VV putea fi arestat imediat.
      Manifestarile religioase ale lui VV le inteleg, pt ca si eu sunt un om credincios. Recunosc insa ca nu as fi putut sa ma manifest asa in public, stiind ca toate camerele sunt pe mine. Dar fiecare om se manifesta in felul sau in circumstante exceptionale si nu mi se pare normal sa judec eu asta. Tu insinuezi ca inclusiv familia ar fi dezamagita de cum s-a comportat VV. Nu stiu pe ce te bazezi, spunand asta. Eu sunt doar un prieten al lui VV, de departe, si ce s-a intamplat nu mi-a schimbat afectele fata de domnia sa. M-a durut ingrozitor sa-l vad intr-o situatie in care nu ar fi avut de ce sa fie. Mergand insa pe rationamentul tau, cum sa fie familia sau sotia suparati pe VV? Pai daca veneau aia sa rascoleasca prin casa, daca se blocau conturile, nu sufereau si ei? Si cine plateste ratele la casa aia care nici nu e pe numele lui VV? Parerea mea este ca tu bati campii.

   • emi spune:

    Publicitatea este publicitate, crezi că toţi oamenii iau de bune cretinismele unora?!?!
    Mai există şi oameni cu bun simţ, nu doar bizoni.
    Cat despre normalitate, realitatea mea diferă de normalitatea egoticâ.

    • mihail spune:

     Un om politic adevarat demisioneaza ! Apoi, isi clarifica situatia, dupa care n-are decât sa revina.
     Eiii, de abia acum putem discuta si despre bunul simt, ala al tau.

     • emi spune:

      Cu Justitia lui Basescu, clarifică-ţi tu situaţia!
      Bunul simţ nu înseamnă să-ţi pui în cârd cu bizonii.
      Dacă existau acuzaţii serioase, nu îl susţineau colegii din Senat.

     • emi spune:

      Faptul că VV preferă justiţia divină mie îmi arată că este nevinovat.
      Niciun vinovat nu-şi caută dreptatea în judecata divină. Domnului nu-i poţi ascunde nici păcatele cu gândul…

 21. vasile a. spune:

  Varujan, merita sa citesti articolul lui Razvan Constantinescu. E un punc de vedere interesant http://activenews.ro/hoitnews-si-prietenia-romano-turca_1886006.html

 22. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  as avea o intrebare la dumneavoastra:

  cam cum credeti ca ar fi fost viata noastra daca basescu n-ar fi putut sa utilizeze bani murdari in campaniile electorale din 2004 si pina in prezent? Tineti cont de faptul ca TOATE alegerile au fost cistigate cu minim de voturi in plus, sau mai pe romaneste s-a furat atita cit a fost necesar!

  Defapt asta e o intrebare care ar trebui sa si-o puna toti cei care au contribuit chiar si cu un gram pentru ca acest individ sa ajunga sa detina puterea pe care a detinut-o!

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Cred că coana Udrițica a fost destul de clară când a vorbit de ipocrizia ziariștilor legată de faptul că a folosit bani negri în campania electorală. Așa au făcut toți. Ani de zile am comentat fenomenul. Acum nu se întâmplă decât că ne este prezentat concret nivelu de corupție la care s-a lucrat.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    in perioada 2000-2004 psd-istii furau ceva de genul 5-10% din contracte, si aia cu mare fereala. Adu-ti aminte ca pe Nastase vroiau sa-l execute pentru niste termopane, si deoarece nici pentru alea nu aveau probe i-au trimis mascatii acasa sa-i scotoceasca termopanele doar doar vor gasi niste etichete de provenienta.

    Despre asta-i vorba: termopane versus miliarde de euro!

 23. mihail spune:

  @Adam Mares,

  Ceea ce s-a întâmplat atunci, nu are un sambure de demnitate.
  Nu cred ca copii tai, sotia, fratele, cumnata, pot fi fericiti văzând cum portdrapelul lor se “apleaca” impardonabil, doar ca sa nu dea niste explicatii, declaratii.

  In opinia mea nu are nicio scuza pentru fuga din fata legii. A fost penibil.

  Am zis si eu ca orice parte a familiei, presupun c-ar fi oripilata de prstatia din Senat, de fuga de răspundere. Subliniez, doar presupun.
  In definitiv, daca sotia te impunge cu degetul asta nu înseamnă ca nu-ti este alături.

  • mihail spune:

   …cat despre “bătut câmpii”, asta este meseria mea. Acum ma ocup si de mobilizarea a 4-5 ha, in vederea plantarii de lavandula angustifolia, catina si încă ceva. Insa, nu “produsul” din povestea lui Creanga.
   Acesta, sunt convins, i-ar prinde tare bine lui emi.
   O sacosa bine burdisita, câteva kilograme acolo…

   • emi spune:

    Macar VV are o familie si nu îl sufocă nici vina si nici ura.
    Tu în locul familiei ai vina si ura cu alaiul lor de invidii si decepţii.
    Tu, bizonule, al cui portdrapel eşti?!

   • emi spune:

    Daca sunt atat de valoroase “preacinstitele”, tu de ce esti atat de sarac?!? A ta nu are valoare???

    • Mihail spune:

     @ venerabila doamna emi,

     …hi-hi-hi…cum le stii tu pe toate, cum devii brus cerebrala !
     Ce s-o fi intamplat, ai baterii noi la vibratorul Tesla ? Vezi, e mult mai potrivit decat tot sa arati” cu degetelul(Tom, pe numele lui) .

     Lasa-ma tu pe mine, nu sunt nici persoana politica, nici mazgalit cu mir, lecturile bisericoase le execut doar in incinta bisericii, iar cat despre cartile mele….hmmm, nu am niciuna. Deci, nu poate pretinde vreun polonez ca mi le-a scris contra cost. Recunosc, am facut atletism, dar ma jur, niciodata nu am fugit de justitie.

     Habar n-am daca sunt sarac, sau bogat, mie-mi ajunge ceea ce am. Nu am obtinut nimic din furat, sau din peshchesuri.
     Nu pretind sume pentru serviciile mele,nu de putine ori muncesc si pro bono, doar de dragul naturii. Muncesc destul de mult, cel putin 14 ore pe zi, asta nu inseamna ca si castig, neaparat, pe masura.
     Sunt “bogat” atunci cand vad lumea plimbandu-se printre plantele mele, prin Parcul copiilor din Timisoara, departe de orice zgomot al strazii, de orice tipat senatorial. :P
     Vad oamenii fericiti, calzi, bucurandu-se, iar asta este cea mai mare bogatie, pentru mine.

     …dar sa ne intoarcem la vibratorul tau, cate viteze are ?

  • Adam Mares spune:

   Bine, daca te impunge cu degetul, sa-si plateasca singura facturile si ratele! :P Adica sa se hotarasca ce vrea: un barbat erou pe altarul procuraturii, cum zici tu, sau un barbat care tine familia! :P
   Eu as fi intrebat-o pe sotie ce doreste.

   • Adam Mares spune:

    Stai linistit, Mihail, nicio persoana care depinde decisiv de VV nu l-ar fi vrut anchetat.

    • Adam Mares spune:

     Ar fi foarte urat daca si familia ar carcoti pe tema asta, dar nu cred.

     • mihail spune:

      @Adam Mares,

      Sa ne intelegem, eu nu doresc râul nimănui. Deci nu am nici un motiv ca “sa stau linistit”, deoarece chiar sunt linistit.
      Nu ma cauta nici DNA-ul, nici DIICOTUL si nici alte servicii de astea. Teoretic eu nu supăr pe nimeni. Ceea ce fac eu zi de zi, este, mai curând, un adaos la binele societatii. Doar plantele mă pot bruftui ca le tot fortez.
      …..in rest, privesc la Marele circ si ma minunez cum clacheaza oamenii dupa o viata, uneori chiar fără cusur. Asta e, invatam.

   • emi spune:

    Personajul colectiv l-a desemnat azi pe bizonul “m-ai” tare-n gramatici…

   • Mihail spune:

    Un barbat…barbat !
    EL(barbatul adevarat) stie, nu trebuie sa intrebe pe nimeni.
    Aminteste-ti de Contele de Monte-Cristo, parca-parca nu a chestionat-o pe Mecrcedes .

    • Adam Mares spune:

     Nici nu a avut cand, a fost arestat in timpul ospatului de logodna si a stat 14 ani intemnitat.
     Habar nu ai despre ce vorbesti.

 24. Adam Mares spune:

  Liderul Forumului Germanilor, după ce l-a însoţit pe Iohannis la Berlin: Doamna Merkel spune că România şi Bulgaria au intrat un pic precoce în UE.

 25. Adam Mares spune:

  „Nu iubi primăvara, ci înfățișarea unei anumite flori în care primăvara s-a închis. Nu iubi dragostea, ci pe cel în care s-a întrupat dragostea”. (Antoine de Saint Exupery)

  • Mihail spune:

   Nenea asta, francez, care a terminat-o prabusindu-e(probabil) in mare, se pricepea foarte bine la aeroplane, insa la horticultura este limpede ca nu.
   Sory !

 26. lordul john spune:

  @VV

  1. Din punctul meu de vedere e o pierdere de timp sa răspunzi tuturor cretinilor care au care scobindu-se in nas isi găsesc, uimiți, creierul.

  2. “Programul” de guvernare al PNL e varza, cel putin pe componentele care ma interesează. Se vede din nou ca nu a existat nici un fel de dialog cu cei cărora le este adresat.

  3. Aștept o forță politica noua, pentru ca acest PNL, se dovedește a fi un vehicul electoral si nu un izvor de buna guvernare.

  • mihail spune:

   acest “PNL” este defapt un PDL colorat, cu o noua haina.
   Nu s-a unit nicio dreapta, au sarit niste hoti din duba penitenciarului in Loganul alb imaculat, al PNL-lui.

   Care PNL ?

  • Kronstadt an der Graft spune:

   :D
   Este de-a dreptul înduioșător tonul îngrijorat cu care cei care au închis spitale și au tăiat pensii pentru a șuti bani pentru campania electorală, se interesează astăzi de interesul populației. Iar șeful acestui adevărat guvern din tufe cine este? Domnul Predoiu, mare excusionist politic și băsist convins. Halal!

  • Dorin spune:

   @ Mylord, cred ca vehicul electoral e mult spus. Poate doar in sensul in care si trotineta are roti, deci e si ea la randul ei un “vehicul” :D

  • mihail spune:

   este limpede ca “baietii” se concentrează, cauta, scormonesc mai adânc.
   Se simt lezati de evadarea armeneasca din Senat.
   Asa gândesc ei, asa procedează ei de pe vremea lui ala impuscat prematur in decembrie.
   La rusi, uneori, se rezolva problema transant. Pac-pac, de pare ori. Cica ar fi o simbolistica ascunsa.

 27. emi spune:

  “Adică până la urmă a fost bună schimbarea. Schimbarea a fost bună, din păcate n-am schimbat cu cine trebuie. Vă mărturisesc deschis că am avut întotdeauna reţineri faţă de acest om. Am avut cu el şi nişte incidente personale. În 2000 l-am dat în judecată, a venit şi şi-a cerut iertare la proces, după care a zis: „Vedeţi, şi-a retras Vosganian acţiunea, deci am avut dreptate”. Cu totul incorect. Deci am această experienţă. Relaţiile mele cu Traian Băsescu pot face subiectul unei teze la facultăţile de profil psihic.”

  Citeste mai mult: adevarul.ro/news/societate/ierti-convins-nu-mai-intampla-1_50aeea597c42d5a663a1a4f6/index.html

  http://adevarul.ro/news/societate/ierti-convins-nu-mai-intampla-1_50aeea597c42d5a663a1a4f6/index.html

  Ma intreb de ce l-ati dat in judecata pe TB in 2000?

 28. emi spune:

  Ar mai putea exista un motiv pentru “vosganiada” din ianuarie, Nicolae Breban si Norman Manea sunt scriitori comunistoizi iar Mircea Cartarescu e favoritul basesc:

  http://www.mediafax.ro/cultura-media/nicolae-breban-mircea-cartarescu-norman-manea-si-varujan-vosganian-propusi-pentru-premiul-nobel-11973440

  Singurul care nu rimeaza cu neocomunismul sunteti dumneavoastra, VV.

  • mihail spune:

   @venerabila doamna,

   hai nu sari peste vibrator aia trei pe care tot ii faci tu nustiucum, sunt scriitori mari, certi.
   Scriitori care nu au dat bani din buzunar ca un conational sa la rescrie volumul.
   Vezi ca ai luat-o rau pe arătură. Ferea, ca vin cu tractorul peste tine. Te asigur, nu-i vibrator !
   Ia si imbatraneste frumos

 29. mihail spune:

  Ia spune, venerabila doamna emi, daaaaa’ cu ce rimeaza ?
  I-ai văzut tu pe “comunistoizii” aia dandu-se penibil in spectacol, i-ai văzut tu fiind caraghiosi ? Au fugit ei jenant din fata legii ?
  Punem pariu ca “comunistoizii” sunt barbati ?
  Dar cd sa te mai intreb eu, daca pana si Elena Udrea a avut cu mult mai multa demnitate.

 30. emi spune:

  In 2000 l-ati facut primar, in 2004 l-ati facut presedinte, si ar mai fi si “bruneta lui Basescu”.
  Ce-si face omul cu mana lui, se numeste lucru manual.

  • emi spune:

   La alegerile din 2000, turul II, au candidat Sorin Oprescu-favorit, si Traian Basescu. Sorin Oprescu a luat scor bun dar mult sub candidatii PSD de la sectoare. Gurile rele spun ca a fost sabotat de Adrian Nastase, care nu dorea un alt lider puternic in PSD.
   Ce-si face omul cu mana lui…

  • Asa este, in 2000, daca nu candidam si eu la primaria Bucurestiului, Basescu nu intra in turul doi.

   • emi spune:

    :( Unii spuneau ca in turul doi ati sustinut candidatul dreptei… :(

    • emi spune:

     Pardon, nici macar nu era de dreapta…
     Oricum nu mai conteaza, important este ca individul isi “rasplateste” cu catuse si vorbe de ocara sustinatorii.
     EU o fi aflat?!?!

    • In turul doi de la ce alegeri?

     • emi spune:

      Vorbeam despre alegerile locale pentru Primaria Bucurestiului, din iunie 2000, cand s-a lansat TB in “politica mare”, evident inca de atunci cu dosare fabricate cu minciuni, in maini. Totusi era candidat CDR, desi provenea din FSN. Urate vremuri!
      Atunci TB a atacat contracandidatul CDR (cel mai bine plasat dupa Sorin Oprescu in sondaje), Călin Cătălin Chiriță, acuzandu-l ca a luat bani de la FNI… evident minciuna dovedita ulterior, dar prea tarziu.

 31. Kronstadt an der Graft spune:

  @emi
  Permite-mi să-ți ofer pe această cale un mărțișor virtual.

 32. vasile a. spune:

  pot sa aflu si eu de ce comentariu meu este in asteptare de trei zile?