Ispitirea Sfântului Anton şi funcţia publică (I)

Mă conversam deunăzi cu un tânăr care lucrează în Ministerul Culturii. Are aproape treizeci de ani, e absolvent de studii administrative şi are un salariu net de … 900 de lei (200 euro). Mi-a spus, jenat,  că e o situaţie temporară, pentru că îşi caută un alt seviciu, din remunerarea căruia să poată supravieţui. De altfel, acest caz nu constituie o excepţie. Câştigul  mediu net (care e mai mare decât salariul net) în Ministerul Culturii este de cca 300 de euro pe lună. Ceea ce înseamnă că majoritatea funcţionarilor au câtiguri sub acest nivel, în condiţiile în care mai toţi au studii superioare. Cum poţi să dispui de o elită intelectuală în slujba politicilor culturale ale ţării cu aceste salarii de batjocură, e o întrebare la care m-ar interesa să aflu răspunsul pe care eu nu-l găsesc.

Când eram ministrul economiei, în 2013, câştigul mediu net în minister era de cca 350 de euro pe lună (cam 1500 de lei). Îmi amintesc, când eram stagiar şi mergeam să iau repartiţiile de la clădirea din Calea Victoriei, acolo funcţionau Comitetul de Stat al Planificării (CSP) şi Ministerul Aprovizionării Tehnico-Materiale şi al Controlului Gospodăririi Fondurilor Fixe ( nu râdeţi, aşa se chema – MATMCGFF). Erau două ministere atât de temute încât trecătorii traversau pe trotuarul de vizavi când ajungeau în dreptul lor.

Şi acum Ministerul Economiei e, teoretic, tot un minister de sinteză. Concepe politicile industriale, politicile energetice, strategia de comerţ exterior, strategia privind competitivitatea, gestionează principalele participaţii ale statului în economie etc.etc. Un minister de sinteză care nu avea nici măcar un specialist în computere la începutul secolului XXI!?! Când computere se stricau, funcţionarii stăteau şi se uitau la ele, căci, între timp, ultimul informatician plecase. Am cerut să se angajeze măcar un absolvent pe care să-l şcolim. Mi s-a spus că salariul net ce i se poate oferi e de 800 de lei. Aşa că vă închipuiţi că a fost o aglomeraţie mai mult de-o grămadă.

În acelaşi minister, în cel mai bun caz, dacă ajungi director general sau consilier cu toate gradaţiile poţi ajunge, înainte de pensie, la 500 – 600 de euro pe lună. Şi asta în condiţiile în care un astfel de funcţionar public are o răspundere uriaşă: avizează proiecte de legi şi hotârări de guvern, ordine de ministru, hotărâri de AGA etc.etc. Şi, mai nou, în condiţiile în care asupra lui apasă o presiune uriaşă ce vine din riscurile invocării abuzului în serviciu, riscuri care îi retează şi bruma de elan pe care o mai avea.

Sigur că am putea invoca cinstea şi patriotismul funcţionarilor care trebuie să lucreze în orice condiţii şi, dacă sunt cinstiţi şi patrioţi aşa trebuie să rămână până la capăt, indiferent de salariu căci, nu-i aşa, cinstea nu se măsoară în bani. Poate că ar trebui să lăsăm, totuşi, cinstea şi onoarea să se dezvolte natural, să dea aripi unei competenţe şi nu să se transforme într-o vlăguită şi neadormită luptă împotriva ispitelor. În clipa în care Sfântul Anton ajunge prototipul ideal al funcţiei publice şi socotind cam pe când a trăît el, nu e de mirare că nu avem specialişti în computere la Ministerul Economiei.

 

Continuăm în comentariul viitor, analizând consecinţele acestei stări de lucruri şi văzând cam ce e de făcut (eu am avut câteva idei în 2013 dar când le-am expus, am stârnit fiori).

Şi încă o întrebare, ca să întregim viitoarele concluzii. Dat fiind că preţurile sunt cam aceleaşi la noi cu cele ale ţărilor dezvoltate (poate cu excepţia chiriilor şi transportului în comun), cum credeţi că ar arăta administraţiile publice din acele ţări dacă de mâine câştigul mediu din ministerele de acolo ar coborî la 300-400 de euro pe lună?

 

 

159 Responses to “Ispitirea Sfântului Anton şi funcţia publică (I)”

 1. Mihail spune:

  De dincolo(mii de scuze)

  @ sorin gyorgyfalvi,

  tae ma tem ca ai dreptate. Cel putin eu am perceput npoul PNL exact cum l-ai descris tu. Asta este, sunt prea mic ca sa fac ceva. Doar un vot.

  @ emi,

  ha-ha-ha…initial nu am vrut sa-ti pomenesc de solutie, deoarece vroiam ca sa-ti fac o surpriza. Este, una acolo, care-si declara domiciliul in Italia, ai putea fi chiar tu…Ma rog.
  Nu sunt sigur ca o sa-mi bat capul cu chestia asta, nu-mi place ca sa scormonesc. Sa demonstrez ce ? Asta in ciuda faptului ca atat tu cat si armeanul suspectati ca sunt o armata de Mihaili, ori ca scriu la dictare, fiind platit de nustiuce serei.
  Ma distreaza copios atunci cand citesc chestiile astea. Dar asa este uneori viata, te incanta.

  Mai pot face, insa o chestie, trimit cate o solicitare de prietenie la tot cuconetul de acolo, iar tu vei recunoaste repede, in secunda patru sau cinci cine sunt eu, dupa preocupari. M-ai reflectez.

  Mica smecherie este defapt ca sa nu trimiti link-ul direct de pe Facebook, ci sa deschizi imaginea, cel mai probabil in YouTube si apoi sa copii link-ul pe care sa-l aduci, mai apoi, pe blog.

  • emi spune:

   Nu am dat like. Oricum nu am poza pe facebook, si ma declar braileanca. Nu inteleg de ce insisti, oricum nu-ti place varsta mea.
   Inca un indiciu, pe contul de facebook am numai prenumele, complet.

   • Mihail spune:

    Aha, atunci hai ca sa ne jucam. :)
    Lasa aiureala cu varsta, nu-mi pasa absolut deloc, doar m-am prins ca ai sarit in sus atunci cand ti-a zis unul aici “venerabila doamna”.
    Nu ma intereseaza nici vreo fotografie.
    Insa cum sa dau de tine daca nu ai dat “like”, nu stiu efectiv de unde sa incep sa caut.
    Ma m-ai gandesc maine, poate-mi vine vreo idee. De la ce vine “emi” ???

 2. Mihail spune:

  …Acuma, chestia cu invocarea Sfantului Anton este o treaba cam “neplacuta”, nepotrivita, in ochii unui catolic.
  Am vazut, venind la noi, multi ortodocsi care se rugau la Sfantul Anton.
  Nu de putine ori vin si tiganci cu rochii de sarbatoare, frumos inflorate.
  Pe vremea lui Nea Nicu, daca nu reuseam sa ma descurc la centrala mea(CIUTMR – “23 August”) veneam si la MATMCGFF.
  Nu aveai de ales, imi trebuiau repartiile si cotele respective.
  Insa nu am vazut pe nimeni care sa traverseze vizavi, cladirea in sine parea prietenoasa prin arhitectura ei. Eu o iau ca pe o figura de stil.

 3. emi spune:

  “Ieşirea din singurătate (egoism) şi existenţa în folosul oamenilor.” :)
  Asta ar trebui sa fie de bunavoie, optiunea fiecaruia, nu regula impusa de angajator.

 4. Emil Mihai spune:

  Solutia mea pt. Romania: o resetare a sistemului;
  1. Introducerea declaratiei de avere pentru toata lumea ; se excepteaza cei care au averea mai mica de 10.000 euro si veniturile anuale mai mici de 1000 de euro!
  2. Amnistie fiscala generala !
  3. Toate functiile publice vor trebui reocupate prin concurs ; toate concursurile vor fi sub coordonarea Academiei Romane prin diverse organisme de acreditare ;pot intra de drept in organismele de acreditare , absolventi ai Universitatilor din Top 20 mondial sau cistigatori si laureati de premii internationale omologate si recunoscute!
  4. Prin legile de alegeri vor fi definite functii care pot fi ocupate politic precum si aparatul la dispozitia functiei politice ; odata pierduta functia politica publica pleaca toata echipa politica care a ocupat acel domeniu!
  5. Salariile trebuie marite la nivelul UE , corespunzator si atributiile si competentele ; probabil in anumite domenii acest lucru ar trebui sa duca la reducerea schemei de personal de 4-5 ori;
  …si lista poate continua!!!!

  Nu se poate modifica actuala grila de salarizare fara sa aruncam afara din sistem sutele de mii de taietori de frunza la ciini care au intrat in sistemul public pe baza de spaga si mai ales politic ; iar acum ,ca le e frica sa ma ia spaga incep sa urle ca e salariul mic!!!

  Dar marea problema este ca nu vom avea de unde angaja oameni competenti pentru ca sistemul educational romanesc a scos in ultimii 10-15 ani sute de mii de cretini ; si ce a fost mai bun a plecat in afara Romaniei!

  • Deci, cu alte cuvinte, propui solutii care nu stii cum se vor realiza… Cel putin cea cu amnistia generala in conditiile noii revolutii culturale de azi, iti imaginezi ce scandal ar fi cu Macovei, Mungiu s.a.m.d.

   • Emil Mihai spune:

    De revolutia asta culturala sinteti vinovati si voi , vechii parlamentari , din 2000, 2004 care ati lasat monstrul asta sa ia proportii ! A intrebat-o cineva pe Macovei , cum a ajuns ea europarlamentar? Cum s-au luat voturile pt. a ajunge ea ministrul justitiei ? Voturile alea nu au cazut din cer , sau pt. ca era Monica zeita dreptatii!

 5. Filip G spune:

  Din cei 200 euro,50 se duc in TVA,apoi accize,etc.
  E o amagire ca ii ai temporar in mana.
  Mica evaziune se face pentru a avea ce pune pe masa la copii,un supliment in ghiozdan copilului,etc.
  Luna trecuta am platit 500 lei energie electrica pe 2 luni,o butelie si apa inca 100. Naveta baiatului la scoala 6 lei /zi.Cand tragi linie bati marunt din buze……..

 6. elenick spune:

  D-le VV,

  Am convingerea ca din momentul in care ati fost nominalizat in functia de Ministru al Economiei aveati deja in vedere un plan de indeplinit in minister (infara de Programul ministerial propriu zis, prins in exercitiul bugetar, etc). Problema este ca daca aceasta proiectie de dezvoltare a dvs. corespundea cu planurile conducerii USL, daca domnii Ponta si mai ales Antonescu care au “batut palma” la momentul infiintarii USL pe un program economic, v-au sustinut si v-au acordat tot sprijinul spre a indeplini acest program/plan.

  Eu suspectez ca imediat dupa castigarea alegerilor, si dl Ponta dar si Antonescu, imbatati de mireasma victoriei, au uitat ca sunt niste promisiuni de dus la indeplinire – de fiecare ministru pe domeniul sau, si luati de vertijul exercitarii puterii v-au lasat sa va descurcatu , fiecare cum puteti (daca erati pesedist, “puteati” mai mult, cu siguranta!)

  Daca de la “cameleonul” Ponta nu ma asteptam la prea mare intelegere fata de domenil economic, d-l Antonescu, ca sef liberal, v-a “tinut spatele” atunci cand ii propuneati masuri concrete lui Ponta – adeptul lui “sa ne facem ca facem” (si sa vorbim mult la TV!)??? Daca da, cum?

  • Ca sa fiu sincer, dl. Antonescu nu a asumat deloc guvernarea. Nu am avut cu dansul nicio discutie pe problemele guvernarii si colegii sai, Chitoiu, Stroe etc. evitau sa ma invite la intalnirile USL.

   • mihail spune:

    ….era “ceva cu cântec” in ceea ce va priveste, încă de atunci.
    Bun, sa presupunem ca af fi fost chiar asa, atunci de ce v-au m-ai pus ministru ?

   • elenick spune:

    Nu faceti deca sa-mi confirmati supozitiile, acest om, prin structura lui, NU este un om de stat, Nu a inteles misiunea sa la varful puterii, NU a fost capabil sa-si respecte promisiunile si efectiv, s-a trezit cu o palarie mult prea mare in fruntea statului. De aici slabele performante la guvernare, PRIN NEASUMARE si dezastrul spre care a impins PNL-ul ulterior: iesirea de la guvernare, alierea cu PDL, trecerea “hoteste”, dupa alegeri la PPE, destructurarea vietii interne a partidului, abandonarea criteriilor de promovare “pe valoare” si competente dovedite a membrilor PNL, etc, etc.

    Mai pe scurt, a facut praf partidul si apoi s-a dus la culcare, cu aerul “suparat” ca a fost neinteles si tradat. Pentru incompetenti, e cel mai simplu asa!

    Va da totusi socoteala candva, e istoric si ar trebui sa stie asta!

    • Cu Antonescu s-a intamplat ceva neobisnuit prin februarie-martie. De atunci n-a mai fost el. Parca scria dupa dictare.

     • elenick spune:

      @vv,

      Am pus aceste intrebri in dorinta de a descifra care e implicarea partidului in actul de guvernare, DUPA nominalizarea ministrilor, secretarilor de stat, etc. Eu imi imaginam ca este una consistenta, cu sprijin uman, de specialitate dar si politic, prin forta negocierilor, intrucat PARTIDUL este cel care deconteaza nereusitele ministrilor la alegeri, nu persoana x sau y…

      In realitate, se pare ca dupa votul de investitura al guvernului, fiecare ministru e “pe cont propriu”, daca ministrul e mai sigur pe ceea ce stie/poate, avand o expertiza certa, se vad ceva rezultate – cum a fost cazul dvs. in guvernarea Tariceanu, daca nu, Dumnezeu cu mila, individul e izolat si “imbracat in ceara” de mafia si/sau sistemul incompetent existente deja in minister.

      Orice incercare de schimbare a acestor “reguli” pana acum, se pare ca a fost supusa esecului sau chiar caderii guvernului.
      Poate de aici ar trebui inceput…

     • Ar trebui inceput de la asumarea corecta si responsabila a actului de guvernare. La noi politica inseamna doar sa castigi alegerile.

 7. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Răspuns dlui Varujan Vosganian”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 8. Filip G spune:

  http://www.capital.ro/-comisarul-european-pentru-agricultura-aproape-40-dintre-cetatenii-romaniei-se-afla-in-risc-de-saracie.html
  Realitatea crunta romaneasca!
  Lucrurile nu se inbunatatesc se degradeaza pe zi ce trece…….

  • Ar fi interesant de vazut cum era acum un an, doi zece. Cat de saraci erau romanii cand eu subminam economia nationala. Totausi, Filip, parca 25% ca medie e cam mult pentru UE.

 9. Adam Mares spune:

  Cred ca suntem o tara de Sfinti Antoni. :P

 10. Kronstadt an der Graft spune:

  După douășcinci de ani onor conducătorii noștri n-au aflat că trebuie introdusă economia de piață peste tot, inclusiv în administrație. Ei speră să găsească fraieri care să lucreze pe bani puțini. Atât s-au obișnuit cu furtișagurile încât sunt convinși că toți funcționarii se descurcă pentru suplimentarea veniturilor, așa cum fac ei.

  • Consecintele sunt mult mai grave de atat. In plus, prin anii 2009-2010 a fost o adevarata campanie impotriva bugetarilor obezi care impovareaza sectorul privat, cu unele exemple care erau, de fapt, exceptii.

 11. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/de-ce-tace-pre-edintele_949827.html
  Nu poti fi MODERATOR intre institutiile statului cand te pozitionezi prin declaratii de o parte ori alta . :)
  Acum apar tot felul de intrebari;
  Daca tace de ce tace,daca se implica ce interes are?
  Eu cred ca a realizat gafa facuta in cazul VV,un VOT democratic nu poate fi contestat……..
  Se poate umbla la selectia de cadre,prin selectie oameni fara caracter,traseisti sa nu ajunga in parlament.
  Cat e de nerabdator Predoiu sa ajunga premier,e exclus sa se schimbe ceva.

  Ajungem la personajul Farfuridi si zicerea lui memorabila:
  “Ori sa sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc ! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele…esentiale !”

  • mihail spune:

   @Filip G,

   Nimeni nu afirma ca votul acordat in prvinta armeanului si a ungurului nu reprezintă un exercitiu democratic.
   1. Insa, problema sta in alta parte. Nu Parlamentul saj procurorii/politia hotărăsc daca esti sau nu in culpa.
   Asta o face judecătorul.
   2. Pentru a urma o foaie de parcurs fireasca, iti dai frumos demisia din Parlament si te duci la doamna Justitie.
   2. Elegant si plin de onoare gestul doamnei Oana Mizil. O gagalice de om a dat o lectie de onoare celor doi parlamentari . Chapeau bas !
   3. Prin votul acordat celor doi, a fost afectsta, iar, imaginea Parlamentului, a clasei politice, a partidelor….a României.
   Mă întreb, cei doi, armeanul si ungurul, pot fi considerati romani, ca-si iubesc patria, ca,in fine, sunt chiar patrioti ???

   PS: este prea dimineata, seful nostru nostru n-a sosit. Deci am cam scris de capul meu, o-i fi gresit…daca da cu mine de pământ, ii spun, in apărarea mea, ca exact acelasi lucruri le-a spus si Cristian Tudor Popescu. Asta nu înseamnă ca nu sunt de acord cu el.
   Aferim !

   • Filip G spune:

    Ce spui tu arata frumos la o prima lectura totusi:
    Lipseste in legislatie revenirea pe post dupa ce iti dovedesti nevinovatia.
    De multe ori dupa demisie nu se intampla nimic spectaculos.
    Cine se ocupa de reabilitarea persoanei terfelite?
    Isi da si procurorul demisia dupa ce un senator ori deputat primeste verdict de la judecator ca e nevinovat?

    • mihail spune:

     ….pe mine ma interesează ce face parlametarul, cum dovededeste prin atitudinea sa ca are moralitate,demnitate, ca pune mai presus tara decât protectia lui….marunta.
     Nu o sa ma poti convinge ca cai doi, armeanul si ungurul, au procedat moral.
     S-au ascund dupa un vot.
     Buuun, te întreb dar de ce o jumătate de buletin, o femeie poate si ei nu ? Ea nu are exact aceasi abordare ?
     ….cat despre procurori, treaba lor, le vine si lor rândul acusi.

     • mihail spune:

      Am uitat sa fac pomenire de celalalt caz, cu mult mai scandalos decât cazurile celor doi parlamentari.
      Mă refer la parlamentarul Atilla care sta pitit in Ungaria.

    • In Romania demararea cercetarii penale echivaleaza cu o condamnare. In plus, in ce priveste ministrii trebuie sa existe un filtru, altminteri ei pot fi supusi oricand persecutiilor de natura politica. In Romania legislatia asta exista din 1866, chiar daca lui Mihail nu-i place. Dar lui nu-i place asta nu pentru ca are ceva cu legea in sine, ci pentru ca are ceva cu mine. De altfel, toti care m-au denigrat dupa aceea provit din zona basista si haitasii lor de la B1, Evz si Hotnews.

     • mihail spune:

      Hi-hi-hi….mai urmează sa spuneti ca va “traumatizez” datorita întâmplării din Timisoara !
      Nici vorba nici asta, nici ce spuneti dvs.
      Nu sunt basist, am explicat mai de mult de cd nu pot fi. La B1 mă uit, dar EZ si Hotnews nu frecventez.
      CTP a grait la DIGi. Acolo s-a rastit la dvs. si la Borbery.

      In fine. Din nefericire am opinia mea. V-am m-ai spus, mă doare la basca daca va arestează sau nu. Îmi este indiferent.
      Ideea este alta.
      Stiu ca sunteti protejat, cumva, de o lege, asa cum inteleg si ratiunile ei.
      Insa, in aceste vremuri tulburi, Licuriciul &CO doresc o purificare a politicului in Romania.
      Ca atare, singurul loc unde se stabileste culpa sau neculpa oricui, este in instanta.
      Dvs. v-ati ascuns de ea in baza legii.
      Va intreb de ce o doamna Oana Mixil poate si dvs. nu ???

      Pe zi ce trece inclin sa cred ca aveti ceva de ascuns, ce nu trebuie devoalat.

     • elenick spune:

      @vv,

      dupa cum observati, pe zi ce trece @mihail e mai prost… informat. de lamurit nici nu se pune problema.

      treceti peste, gradina lui Dumnezeu e mare, mare…

     • Mihail vine cu argumentele pe care le-am mai auzit la basisti.

  • A contesta un vot al Parlamentului e un fel de a contesta capacitatea lui de a legifera.

   • mihail spune:

    Eu nu contest votul Parlamentului, contest maniera in care l-ati solicitat si obtinut.
    Oana, de ce nu l-a cerut ?
    Nu va oprit nimeni ca sa mergeti la DIICOT ca sa va explicati.

    Prin “votul” obtinut, atât dvs. cat si domnul Borbely, ati facut un mare deserviciu poporului si tarii. Avem snse mult mai mici ca sa scapam de MCV.

    • emi spune:

     “Oana” era acuzata de coruptie.
     “Oana” nu a fost ministru, nu ii sunt contestate deciziile politice.
     Nu judecatorii decid politica in Romania, ci alegatorii prin reprezentantii din Parlament.
     Cea mai democrata si reprezentativa putere in Romania este si trebuie sa ramana Parlamentul.

    • emi spune:

     De MCV ar fi trebuit “sa scapam” de multa vreme, sau, de MCV ar trebui sa aiba parte toate statele Uniunii Europene.
     Asta daca se respecta egalitatea in drepturi si obligatii a tuturor statelor membre ale UE.
     Dar ca sa ti se respecte drepturile si obligatiile ca STAT independent si suveran, ar trebui sa decida politicienii si nu judecatorii, sau serviciile, sau mai stiu eu ce licurici. Adica ciao UE!

 12. lordul john spune:

  “În ultimii 20 de ani am trăit mai ales în medii scriitoriceşti şi jurnalistice. Cunosc, din cei 2.600 de membri ai USR, cel puţin 600. Am stat de vorbă, în timp, cu cel puţin 100. N-am întâlnit, în aceşti 20 de ani, niciun scriitor care să înţeleagă că falimentul cultural al USR era înscris în memoria instituţională a Uniunii. Pe scurt, USR n-avea viitor pentru că urma să nu mai aibă, cândva, finanţare. Memoria instituţiei nu are tradiţia finanţării sale pe o piaţă liberă. Acel cândva este azi. Acel cândva ar fi putut fi amânat şi ar fi putut fi mai puţin ruşinos. Cu o condiţie. Ca măcar un scriitor (şi acela să fi fost preşedinte al USR sau influent pe lângă preşedinte) să înţelegă ce lobby imens s-ar fi putut face cu 2.600 de militanţi care să susţină în cor, constant: “Avem nevoie de o lege a finanţării de la buget a culturii. Haideţi să o gândim, domnilor guvernanţi! Nu vorbim de bugete pentru administrarea instituţiilor culturale din subordinea Ministerului Culturii. Noi facem lobby pentru finanţarea produselor culturale care nu se pot finanţa prin jocul pieţei: romane, volume de versuri, istorii, studii culturale, monografii, ediţii critice, cercetări arhivistice etc.”.

  http://www.cotidianul.ro/codul-culturii-nationale-258104/

  • Ceea ce spune Ion Buduca ar avea sens daca ar exista constiinta civica si solidaritate intre intelectuali, intre creatorii de arta. Si inca ceva, lobby pentru cultura s-a facut. Numai ca n-a avut cine sa asculte. Cand eu conduceam Ministerul Finantelor si Adrian Iorgulescu Ministerul Culturii am demarat acest proces. S-au elaborat cateva legi favorabile culturii, s-au instituit premiile nationale (s-au desfiintat imediat dupa aceea) s-a marit bugetul culturii. Dupa aceea lucrurile au revenit la “normal”. Si pana se face tot ce zice Buduca cum traim? Oricum, observ ca dialogul surzilor continua. Eu public lista proiectelor pe care le-am finantat, el se intreaba in continuare ce se face cu banii din timbru. Traiasca surzenia nationala!

   • lordul john spune:

    Daca unul din interiorul sistemului spune asta, in speta Buduca, inseamna ca sunt grave deficiente de comunicare. Deficienta pe care de altfel o regasim in intreaga societate. Si astfel, dialogul surzilor continua!

    • E greu sa-ti explic si nu vreau sa jignesc pe nimeni dar si scriitorii se impart in mai multe categorii, cei care sunt laudati de critica si cei care nu, cei care au primit indemnizatie de merit si cei care nu, cei ale caror carti se vand si cei ale craro carti nu. Exista si printre ei frustrari, nu deficiente de comunicare.

    • Eu sunt prieten cu Buduca. Daca nu stia, era destul sa ma intrebe pe mine. Nu asta e tema unora.

 13. lordul john spune:

  @VV

  Daca ați fost in structurile puterii atâția ani si nu s-a putut rezolva aceasta problema fundamentala a organismului ce-am mai putea adauga noi? Poate doar o singura întrebare: Pentru cine guvernează guvernanții?

  • Mi se tot pune intrebarea asta, dar eu nu inteleg daca e doar ca sa ma scata din sarite sau e chiar serioasa. Daca un om ar putea sa schimbe un sistem, ar fi minunat. In politica, insa, singur nu poti face nimic. In primavara lui 2008 am propus, cu proiecte legislative, modiciarea sistemului de salariyare. Asta presupune uniformizarea intre ministere, renuntarea la sistemul de sporuri si tot felul de tichete sindicale si introducerea auditului. Am avut o reactie atat de dura din partea PSD (Geoana) si PD (Boc), precum si din partea unor filiale PNL incat Tary m-a rugat sa ma las pagubas. Si nu uita, noi am guvernat cu 20% in Parlament. Asa ca nu ma mai intreba de ce n-am facut… Lasa-ma pe mine, intreaba-te pe tine, intreaba-ti prietenii etc. Fiecare dintre noi are partea lui de responsabilitate, mai mare sau mai mica.

   • Emil Mihai spune:

    Ponta , are dreptate: scapa cine poate!

   • elenick spune:

    De la aceasta “unuiune de idei” intre Geoana si Boc a venit si motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu (pritocita de Basescu indelung si bazata pe prostia congenitala a lui Geoana) si de care guvernul a scapat doar cu interventia plina de bun simt a lui Ion Iliescu (si a celor care il ascultau). A fost o scena antologica, in care masurile liberale luate de guv Tariceanu au fost laudate si apreciate la “scena deschisa” de batranul comunisto-socialist! :)

   • lordul john spune:

    M-am întrebat si prea multe nu am a-mi reproșa! Am avut si oferte de functii publice in aparatul central si am pus o singura condiție: mana libera pentru curățenie. Din fericire pentru mine, factorul politic nu a putut accepta asta.

    Asa ca, sa nu mai disipam vina!

    • Ce inseamna mana libera pentru curatenie? Daca toti ar avea mana libera pentru curatenie, iti dai seama ce praf ar iesi de la maturat… Nu s-ar mai intelege nimic…

     Ai dreptate, nimeni nu e vinovat decat oamenii politici. Asa no sa ne mai facem bine niciodata. Asa era si in comunism, mereu altii erau de vina. Dar noi cumparam de sub tejghea.

 14. epolitikon spune:

  @VV
  Solutii:
  1) mai multi procurori si judecatori (astia se vor autofinanta din belsug daca sunt lasati sa-si faca treaba);
  2) mai multe puscarii sau macar externalizarea detinutilor (cu precadere a celor inchisi pentru mita, coruptie, etc) catre state precum Columbia, Mexic, unde costul cu un detinut pe zi e 1/10 din cat aloca Romania;
  3) legea recompensarii celor care sesizeaza fapte de coruptie ori prejudicii la adresa statului; omul nu realizeaza ca el are de suferit de pe urma coruptiei, atunci haide sa-i ajutam sa inteleaga ce are de castigat daca participa la protejarea respectarii legilor de catre toti;

  Si dupa vreo 3 ani, mai vorbim si despre salarii.

  • Adam Mares spune:

   Eu cred ca detinutii ar trebui pusi la munca, sa-si scoata macar mancarea. De ce trebuie sa platesc eu, cetatean, mancarea unui om care a ajuns acolo din vina lui, nu a mea?

   • mihail spune:

    Da’ ci…s-au dus singuri la puscarie ?

   • emi spune:

    Pentru ca unii ar considera munca drept “incalcare a drepturilor omului” si “incercare de umilire”. Li se trage de la atitudine.
    Ma intreb ce avea de ascuns EU, si nu trebuia sa observe ginecologul?!?

  • Pai daca recompensezi pe cei care sesizeaza fapte de coruptie o sa fie o delatiune generala in Romania. Atat ar trebui, sa dai si comision pentru delatiune.

 15. epolitikon spune:

  @VV

  Pe o anumita zona de competenta pot face fata la un nivel inalt (de fapt chiar ma consider validat profesional pur si simplu prin numele sefului meu direct, dar nu despre asta e vorba) si poate chiar as presta fara remuneratie pentru proiectele statului daca mi s-ar cere ori s-ar practica asa ceva (statul sa ceara ajutorul din partea mediului privat prin platforme profesionale organizate).

  Ce vreau sa spun este ca daca lumea ar avea incredere in stat, ar veni unii care sa ajute cu experienta lor, si fara bani, dar conditia e sa vada ca efortul lor se concretizeaza in ceva bun.

  Singura problema, in cazul meu, este ca Romania nu este si nici nu va fi prea curand pe o asemenea lista (ipotetica).

 16. Filip G spune:

  Am mai spus asta,cum vad eu rezolvarea problemei in cazul ”parlamentarilor ce au fost ministrii”
  Procurorii instrumenteaza cazul,fac un referat in baza caruia un JUDECATOR se pronunta,apoi se face solicitarea in parlament.
  Judecatorul e persoana competenta care poate aprecia daca sunt probe,daca probele pot fi luate in consideratie,etc.
  Filtrul e ca in cazul ascultarilor de telefoane cu mandat de la judecator.Serviciile vor sa-l ocoleasca si sa nu explice nimic nimanui,din cauza asta se doreste o lege
  Big Brother.

  • mihail spune:

   @Filip G,

   si acum nu-i tot asa ? Nu nenea judecătorul ii trimite sau nu la “izolare” ?
   Legea este făcută pentru ca tu fiind ministru, sa zicem, atunci când se schimba majoritatea parlamentară, sa nu vina noii stăpâni si sa te bage la puscarie. Sa se răzbune pe tine.
   Asta tot incerca sa spuna domnul senator…

   Insa, nu colegii tai decid daca esti sau nu in culpa. In cazul armeanului, un personaj de poveste( Pacala ), tot cere de doua luni bune, nota aia. Numai in baza ei se putea lua o decizie corecta.
   Pui pariu cu mine ca armeanul n-are mic ?

   • emi spune:

    Si chiar daca ar lipsi o nota, DIICOT chiar nu mai are ce face decat sa caute pete in soare? Colcaie mafia peste tot si ei cauta o nota? Sunt miliarde furate in cardasie de doi-trei oameni si ei se razbuna pe cei care incearca sa mai salveze ceva din industrie?
    Pe cei care au ras industrii intregi, de ce nu ii pedepseste nimeni? Pentru ca ar trebui sa varam in puscarii 50% din cetatenii care se bucura azi de raul altora! Pentru ca fabricile au fost devalizate in haita, de proprii angajati, pentru a cere apoi si salarii compensatorii, cand plecau in somaj. Acum urla ca n-au servici? Cine iesea din fabrica cu geanta burdusita? Cine facea concediu pe banii uzinei? Cine lua sporuri, desi firma iesea in pierdere?!? ANGAJATII!!!
    Acum sunt singurii care nu sunt trasi la raspundere, si stau fericiti la tv. sa ii judece pe altii. Uita ca le va veni randul, la o judecata la fel de nedreapta, pentru ca rautatea naste rautate.

 17. Valeriu Mangu spune:

  @ Varujan Vosganian

  Undeva mai sus ai scris ca imunitatea (relativa) de care se bucura membrii Guvernului ar avea o explicatie “politica” – ministrul sa nu fie hartuit “politic”. Gresit! Ratiunea fundamentala imunitatii acestora este de a apara actul de guvernamant. Daca ar fi asa cum spui – si nu numai tu, ci si altii -, instituirea pe calea Constitutiei a imunitatii n-ar avea nici un sens. Intr-adevar, daca, de pilda, primul-ministru, recte ministrul Justitiei, ar cere “politic” urmarirea penala a unui membru al Guvernului, in sistemul “politic”, altfel neconstitutional si nelegitim, de guvernamant urmarirea penala va fi, teoetic vorbind, ceruta intotdeauna sub forma, altfel neconstitutionala, a incuviintarii cererii subiectelor nominalizate mai sus de vreme ce Guvernul este emanatia unei majoritati “politice”.Mai precis, cand partidul “de guvernamant” hotaraste urmarirea penala, da dispozitii in acest sens atat autoritatilor de tip executiv, cat si majoritatilor din Camere pe care le controleaza, ceea ce inseamna ca, de fapt, votul din Camere devine o formalitate, golindu-se in felul acesta institutia imunitatii de continut.

 18. Adam Mares spune:

  @VV
  In ce priveste salarizarea din aparatul administrativ stim cum stam. Ca si in alte sectoare bugetare.
  Ar fi insa interesant sa faceti o comparatie cu alte tari dezvoltate si in privinta numarului de angajati din aparatul administrativ.

  • epolitikon spune:

   Dreptate ai dar asta-i legat de nivelul de dezvoltare al societatii. De ex la olandezi numarul de angajati ai asociatiilor profesionale din sectorul agricol e de 10 ori mai mare decat cel al angajatilor ministerului agriculturii.

 19. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/legea-care-le-da-fiori-reci-ministrilor-si-fostilor-ministri-raman-fara-plasa-de-salvare_949843.html
  Unii ar spune ca e geniala idea,eu spun ca nu e chiar asa.
  Parlamentarii se inpart in doua categorii:
  1 Parlamentari care au ajuns,sunt ori vor fi ministrii
  2 Parlamentari care spera,sunt nominalizati in diferite momente ca posibili ministrii,dar nu vor devenii ministrii niciodata.
  Daca e supusa la vot o asemenea initiativa,apare oportunitatea de a sanctiona din postura de posibil ministru frustrat :)
  Daca si filtrul acesta e inlaturat,atunci REPUBLICA PROCURORILOR are partie libera.
  Accept o astfel de propunere cu un amendament:
  Procurorii vor prezenta un REFERAT in fata unui Judecator .Acest Judecator in baza probelor decide daca un fost,actual ministru trebuie poate fi anchetat……..
  Altfel se blocheaza luarea unor decizii economice ,nimeni nu o sa-si mai asume luarea unor decizii.
  O decizie proastab poate fi remediata,ori lipsa de luare a unei decizii face mult mai rau decat o decizie mediocra…….
  Parerea mea :)

  • emi spune:

   Si judecatorul respectiv sa fie o alta “cheie” numita de Presedinte.
   Se pare ca nu ne place democratia, vrem dictatura cu orice pret.
   Daca nici aici nu se inteleg fineturile astea, suntem irecuperabili.
   Nu inteleg de ce tot pasam responsabilitatea pe umerii altora cand ar fi mult mai corect sa ne asumam greselile si sa ne autoeducam.
   De fiecare dintre noi depinde ca treburile sa se faca din ce in ce mai bine si mai corect.

   • Filip G spune:

    Judecatorul e tras la sorti dintr-un grup de judecatori cu moralitate profesionala :)
    Transparenta maxima……..

    • emi spune:

     :) :) :)
     Oamenii lu` Base…

     • Filip G spune:

      Da nici procurori care retin oameni pentru presupuse capre :) :) :)
      In alta ordine de idei acel JUDECATOR nu-si permite sa decida soarta unui cetatean fara a exista probe concludente….

     • emi spune:

      Si de ce sa nu-si permita?!?
      Adrian Nastase a fost si condamnat fara probe, nu doar cercetat.
      Dan Voiculescu a fost condamnat fara probe, nu doar cercetat.
      De ce ar trebui sa aiba cineva mai multa incredere intr-un judecator (si el cu scheleti in dulap si numit de o persoana cu anumite interese) decat in Parlament (in care se regasesc interesele intregii tari)?!?
      Ca in final este razboiul intereselor. Ce controlezi mai usor, un om, fie el si judecator, sau un Parlament?!?

     • mihail spune:

      Adica vine in budigai transparenti la Tribjnal, sau Judecatorie.

   • Filip G spune:

    Azi am asistat la o discutie intre tineri la o cafea.
    Discutia asta pe mine m-a socat:
    -Daca as putea fura 2-3 milioane de euro,as fi in stare sa fac puscarie si sa raman cu banii.
    Deci@emi,ne indepartam de normalitate pe zi ce trece.Daca normalitatea e sa furi si sa ramaii cu banii in urma unor ani de puscarie,eu prefer anormalitatea……….

    • mihail spune:

     Eu te întreb pe tine care la stii pe toate, de ce nu a sters-o din tara Vanghelie, daca tot avea vreo 50-100 milioane de parai ?

     • Filip G spune:

      Nu le stiu pe toate,dar ma bazez pe intuitie.Combinand ce stiu cu intuitia pot anticipa ce va fi.
      Nu e bine sa verifici cu lumina unui chibrit cata benzina e in rezervor :)
      Vanghelie ca multi altii le place sa fie in centrul atentiei,banii nu sunt un scop sunt o consecinta a grandomaniei.
      Fara bani nu esti in centrul atentiei.
      Daca as putea decide eu,as legaliza spaguta de 10%,dar cei 90% controlati la sange.
      In Romania se fura 90% si poate fi vazut cu ochiul liber 10%
      Cum se face asta?
      Unfland costurile de N* ori.

    • emi spune:

     Daca tu ai crezut vreodata ca toti oamenii sunt inteligenti si responsabili, este problema ta.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Pai da, pentru ca tinerii aia probabil au observat ca toti hotii astia care au furat miliarde de euro si-au facut si legile de asa natura incit indiferent de suma… stau la puscarie 2-3 ani, dupa care sunt rezolvati pe tot restul vietii…

     Pe vremea lui Ceausescu cei care erau prinsi cu evaziune, delapidari sau alte asemenea in valoare de peste 500.000 de lei primeau pedeapsa cu moartea. Vezi cazul Stefanescu Bacus cu vinurile, si altii…

     Dar astia de azi au scos subminarea economiei nationale din codul penal, ce sa te astepti de la ei? VV zicea la un moment dat ca infractiunile referitoare la subminarea economiei nationale pot fi incadrate juridic la alte capitole… dar… in realitate poti vedea si singur cit de bine e incadrata la alte capitole numarind pur si simplu hotii care sunt in puscarie pentru subminarea economiei nationale: zero!

  • mihail spune:

   si parlamentari apicultori !

  • Aceasta propunere legislativa nu este constitutionala, chiar daca unora le place.

 20. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Imi permit o observatie – eu nu am lucrat la stat niciodata dar prietena e inginer in privat si asistent universitar la stat. Din ce-mi spune ea e cam asa: lucreaza [doar] la stat cei care nu valoreaza 2 parale chioare in sistemul privat sau cei care sunt acolo de forma [copii de bani gata angajati pe pile sa dea bine la CV si sa aiba si taticu o relatie directa].

  Daca se reformeaza salarizarea trebuie si introdusa angajarea intr-o alta forma mult mai securizata, auditata si consolidata. Povestea cu “nu sunt bani” e o gluma proasta – sunt si inca destui. Dar nu se vrea. De ce? Pai pt ca asa e construit sistemul de onor oamenii politici – ca sa fie toti tentati la coruptie.

  Din pacate pentru oamenii politici sistemul asta se prabuseste acum sub comandament extern si o sa tarasca uriasa majoritate a politicienilor in celule.

  • epolitikon spune:

   Posibil pentru ca invatamantul este privat de orice forma serioasa de selectie, atat la nivelul profesorilor cat si al elevilor. Multe multumiri PSD-ului pt aceasta stare de fapt cu consecinte catastrofale pe termen lung.

  • Crezi ca dupa ce “uriasa majoritate” a oamenilor politici intra in celule, daca sistemul nu se schimba, ceilalti vor face altfel? Crezi ca umplerea celuleor e solutia? Asa s-a fac ut si in anii 50.

   • epolitikon spune:

    Si schimbarea s-a vazut. Hai mai intai sa o facem si daca apar probleme, le rezolvam si pe alea, dar intai sa ajungem noi acolo…

 21. mihail spune:

  …prietena ta sigur este fie blonda, fie buricul pământului.

  • emi spune:

   Si eu sunt blonda… :)

  • Radu Alexandru Vasilescu spune:

   Nope – nu e blonda din pacate! Desi insist – degeaba – de cativa ani. Si nu e nici buricul pamantului – din contra. Dar lucreaza de vreo 7 ani aproape [din facultate] pt o firma de proiectare industriala din Olanda care are un birou mic si in Romania si a avut ocazia sa fie direct implicata in multe proiecte de anvergura [in principiu nave de dragare pt ca in asta sunt specializati olandezii]. Colegii ei sunt de 2 tipuri: fie lucreaza si in privat fie nu si-au gasit in privat si…

   Din pacate insa salariile la stat sunt atat de mizerabile incat nu atrag oameni talentati decat in formula in care pot sa-si mentina un job si in privat. Altfel nu sta nimeni… Si daca in invatamantul superior si [partial] in sanatate se poate … in rest e aproape imposibil.

 22. emi spune:

  Mihaela Radulescu are o problema grava de atitudine.
  Nu poti cere unor minori de 14 ani sa slabeasca 5 kg.
  Eu in locul parintilor as da-o in judecata, daca nu e medic sau parintele acelui copil, nu are dreptul sa ii decida ea sanatatea.
  Stiam ca Mihaela Radulescu e cam obsedata dar credeam ca isi poate tine obsesia sub control. Nu prea face fata in juriul de la “Romanii au talent”, ar trebui inlocuita, REPEDE!!!

  • mihail spune:

   Prin 2000 m-am întâlnit, la Bucuresti, la salonul lui Geta si cu Rafuleasca. Atunci avea parul cret, iar Geta se jura ca asa este parul ei, cret. Mihaela era la masa de manichiura. Discret si-a ridicat privirea si m-a măsurat. Eu am vazut-o in geam… In fine, este mica de statura cu nasul coroiat, cam uratica.
   Nu stiu daca atunci avea balcoanele marite.
   Aseară mi s-a părut deplasata, fetitzele aveau 15-16 ani, cum sa le ceri ca sa fie mai slabe cu cinci kilograme ?
   Cica ea se pricepe la balerine…

   • emi spune:

    Adolescenţii sunt in creştere, şi nu este bine să te joci de-a kilogramele la vârstă şi la mintea lor plină de hormoni.
    Le rişti sănătatea!!!
    Nu poţi condiţiona un MINOR că nu îi dai premiul din pricină de 5 kg.
    Îi distrugi munca şi încrederea în sine!
    E ca şi cum ar fi mai importante 5 kg decât munca de câţiva ani! Îl pedepsestî pentru formă, chiar dacă fondul este foarte bun!!! Vrem fond bun, nu forme fără fond!!! Vrem tineri serioşi care preţuiesc munca, nu piţipoance!!!
    Un om matur poate să discearnă obsesiile de opinii, un minor poate prelua prea uşor obsesia drept adevăr. La 14-16 ani totul este deformat
    Oamenii au forme diverse, nu arată toţi la fel.

 23. Buddha spune:

  VV
  Maestre, sunt multi in PNL care v-au “tras presul de sub picioare”, ca sa ma exprim plastic. Nu v-am auzit sa o criticati pe Alina Gorghiu sau pe alti “lideri”, in schimb observ ca dvs. aveti o obsesie cu Crin Antonescu, il tot criticati desi nu a trimis nici DNA-ul dupa dvs., nu v-a cerut nici demisia din partid si, in general, nu a facut genul de magarii pe care le face actuala conducere. E adevarat, a gresit fata de dvs. si dvs stiti mai bine, dar mi se pare cel putin ciudat ca aveti tot timpul ceva sa-i reprosati. Dar Alina Gorghiu?! V-a intors spatele si aproape ca v-a dat pe mana DNA-ului. Nu inteleg atitudinea dvs. Sau o s-o criticati si pe ea de abia dupa ce nu va mai fi presedintele PNL?
  Ma iertati, dar de data asta nu sunt de acord cu atitudinea dvs.

  • emi spune:

   Cred că VV a investit mult suflet în susţinerea lui CA, şi se simte trădat. CA părea să înţeleagă realitatea, şi să poată deosebi grâul de neghină. Dacă tot “a întors armele”, putea măcar să-l avertizeze, sau să se sfătuiască cu Domnia Sa, sau măcar acum, să se explice. VV vrea să îl ierte pe CA şi nu găseşte motiv.
   De la puţintica AG nu are nicio pretenţie, este prea găunoasă…

   • Mihail spune:

    poate nu-i genul lui feminin, poate este cam prea “scandurica” si nici nu este prea accesorizata. Poate…l-o fi refuzat candva, ori poate n-o fi cazut pe canapeaua lui Antonescu, atunci cand l-a vazut pe senatorul ministru.
    Poate, poate, poate…cine stie.

    PS: nu am uitat, incerc sa deslusesc link-ul, sa caut prin cantecel. Lsa-ma, astazi, cateva ore. Incerc sa ma dumires. Mersic.

    • Mihail spune:

     …daca eu as fi avut sentimentul ca iubita m-a tradat, nu m-as fi apucat ca sa o “trantesc” la pamant, sa o auz public ca este parasuta.
     Doar, as fi tacut.

     • emi spune:

      Minţi, vorbeşti execrabil despre “foste”.
      Nu te mai obosi să fii binevoitor, bărbaţii epilaţi îmi par forme fara fond. Adică piţiponci.

    • emi spune:

     Eu mă refer la fond, nu mă interesează forma, pentru că vorbeam despre un preşedinte de partid, şi nu la un concurs de miss.

     • mihail spune:

      Du-te buey, eu nu vorbesc despre foste, decât extrem de rar. Apoi, ce-a fost, a fost….doar zâmbesc atunci când îmi amintesc
      Acum sunt la o cafelutza fabuloasa, nu-mi arde ca sa mă indispun.
      Cat despre epilat, nu ma epilez, dar nici nu ies cu par in nas, ori la pavilioane. Chestie de eleganta masculina.
      Am cochetat cu ideea de a mă epila….insa am auzit ca doare serios.

   • Intre mine si Crin nu se pune problema de iertare. Suntem prieteni, intre prieteni se pot ierta multe.

  • Mihail spune:

   @ Buddha,

   ceea ce a fost total neelegant, este ca pe la inceputul demisiilor domnului Crin Antonescu, imediat cand nu mai era presedintele PNL-lui, s-a apucat ca sa-i m-ai traga vreo “doua picioare”…daca tot e cazut.
   Poate asa este la armeni, sa-ti lovesti fostii prieteni cazuti la pamant.
   Acum, o stim cu totii ca domnul Crin nu era cazut absolut deloc, doar ca nu mai era seful partidului. Poate, criticandu-l, domnul Vosganian, a urmarit unele interese ascunse, sau ca sa-si dovedeasca trecerea in noua ambacartiune(pe numele ei “Titanic”). Sunt simple supozitii…insa faptele senatorului raman.

   Eu am deja(fara voie) o colectie cu faptele, din “umbra”, ale senatorului armenesc. Niste maruntisuri, dar care arunca o imagine stranie despre cum este Domnia Sa in realitate.
   Nu ca eu as fi mai breaz, sau mai sfant.

   …datorita ultimei prestatii din Senat, a modului in care a ocolit acordarea de explicatii, din punct de vedere politic este decedat. Nu asta este cel mai important, ci faptul cum a plecat dupa 25 de ani, cum a ramas in memoria colectiva.
   Ca un exercitiu, cred ca atunci la Marasesti, niciodata nu ar fi fost printre cei cazuti, morti fara speranta. Insa, l-am fi gasit, la 20 de km mai incolo, intr-o hruba, plina cu vin, de la Odobesti.

   Oana Mizil, a dat o lectie de demnitate. La fel si Elena Udrea, dar si Hrebenciuc. Sa-l vedem pe Sova cum se comporta, daca va incerca aceeasi manevra identica cu a ungurului sau a armeanului.

   • emi spune:

    Atunci ce mama dracului cauţi aici?!
    Du-te şi scrie-i lui Crin!!!

   • Mai raspandacule, cand l-am criticat eu pe Crin dupa ce a cazut? Iar ai incasat bonusul si trebuie sa te justifici?

    • elenick spune:

     @vv,

     aici sunteti in eroare : mihail e si zvoner si raspandac, in acelasi timp 2 in 1! :) Nu pricepe mult, dar se leaga de un cuvant, doua si gata! trage o concluzie, si tot “crastavete” ii iese! :)

     Aici gasise “ocazie” la postarea lui @buddha (care a apreciat eronat ca dvs. il criticati pe Crin, EU il critic de mult, dvs. doar imi raspundeti, elegant si in putine vorbe) si gata, si-a produs si el “cacarezele”! Antipatica fiinta!

     • Mihail spune:

      @ Vosganian,

      chiar aici pe blog, doriti sa caut, sa exemplific ?
      Pierd o jumatate de zi, dar dau de postare.
      Apoi, nu prea este elegant ca sa va exprimati asa, nu de alta, dar maine-poimaine o sa incepeti sa tipati si la mine. Dupa modelul Timisoara.

      :D

   • epolitikon spune:

    Bati campii rau.

    VV nu l-a criticat pe Crin.

    Poate cel mult a asteptat prea mult, ca sa fie sigur ca Antonescu nu se mai intoarce din morti, pana sa tasteze pe blog, sub forma de raspunsuri, anumite maraieli la adresa lui Crin, cum ar fi de pilda cele legate de politica de resurse umane, guvernul din umbra si alte d-astea. Dar nu sub forma de articol dedicat. Nici macar nu au avut consistenta maraielile lui VV…

  • Eu nu l-am criticat niciodata pe Crin in public cat a fost presedinte si eu membru PNL. E adevarat sau nu? Acum am raspuns unor intrebari. Intreaba-ma si tu de Alina Gorghiu. Nu am nicio preocupare in a-l critica pe Crin. Dar ce e drept e drept, dupa februarie 2014, el s-a schimbat mult.

   • Filip G spune:

    Crin are un defect greu de ascuns,nu reuseste sa-si gestioneze mimica fetei.
    Rade ca proasta-n p–a cand nu e cazul.
    Ori nu poti avea ca tara un astfel de presedinte,PSD a exploatat cat a putut asta in interesul lor.
    Promovarea in puncte cheie a tradatorilor si a incopetentilor e a doua gresala pentru care Crin a parasit politica la nivel inalt……..
    In rest ramane cum am discutat….. :)

    • Mihail spune:

     @ Filip G,

     Macar Crin Antonescu si-a recunoscut greselile si pana ca tu, voi, sau restul lumii le-ati vazut, el deja si-a dat demisia.
     L-ai vazut tu aplicandu-si mir, cititind literatura bisericoasa si varsand lacrimi in public ?
     L-ai vazut tu fara onoare, ori demnitate ?
     Lui i-a pasat de tara si de popor, nu se agata de Senat, ori de postul de senator.
     Aferim.

 24. emi spune:

  Televiziunile trăiesc din publicitate şi Mihaela Rădulescu era plătită să facă reclamă “raftului de slabit”. Asta pot înţelege.
  Dar pentru minorii cu psihicul şi fizicul în formare, Mihaela Rădulescu este exemplul perfect negativ al formei fără fond, al piţipoancei ahtiate după arginţi, care, pentru a-şi atinge scopul, calcă şi pe cadavre de copii.
  În plus, jigneşte cu prea mare uşurinţă, nu are atitudinea potrivită pentru un membru al juriului.

  • emi spune:

   O surpriză extrem de plăcută este Andreea Bălan în juriul concursului “Te cunosc de undeva?” Şi Andra, colega de juriu a Mihaelei, dă dovadă de discernămînt, este echilibrată şi face şi show… Mihaela a pierdut rău direcţia…

 25. elenick spune:

  VV,

  cum e vremea pe la Leipzig?

 26. epolitikon spune:

  @emi
  Postac gretos, atotstiutor, Nastase a fost condamnat pe probe si a scapat ieftin.
  Daca nu crezi, da-i search pe google. Basca s-a dus si la CEDO si i-au dat aia flit dupa foarte scurt timp.

 27. vasile a. spune:

  Vad ca marea problema in Romania(daca analizez postarile) este cum sa umplem puscariile,sa ii punem pe puscariasi la muncasi sa excludem din Constitute imunitatea parlamentara.Ca de,trebuie sa fim toti egali chiar daca avem resposabilitati diferite.Jos palaria: B1 Realitatea,Antena3,Romania TV,Evenimentul zilei,Hoitnewsetc,au reusit sa va indoctrineze. De fapt,problema este noi avem o demcratie formala(institutiile democratiei sunt forme fara fond) iar expresia societatii civile nu exista.Cum poti sa crezi in justitia independenta cind vezi cu ce oameni este populata si nu exista nici un mecanism de control.Stiti cite procese a pierdut Romania laCEDO? Stiti citi procurori au fost transferati judecatori fara examen?

  • epolitikon spune:

   Ok, ne-ai pus la punct pe toti, nu-ti convine nimic dar punctul tau de vedere este doar asta? Cam putin…adica zero.

  • Mihail spune:

   @ Vasile,

   problemutza este un pic mai complicata, Licuriciul a decis ca sa se faca curatenie, fara tagada, fara nicio exceptie, cum este cazul deputatului Borbery sau a senatorului Vosganian.
   Vor curatenie la sange.
   Sigur, in cazul lor s-a respecat legea, numai ca prin acel vot exprimat in Parlament, cei doi parlamentari nu vor mai prezenta explicatiile de rigoare. Sunt exonerati.
   Licuriciului mare aceasta “evadare” ii displace.
   In asemenea epoci se mai intampla ca sa apara si excese, dar si unele erori.
   Deocamdata tu ai vazut un singur caz de dosar facut gratuit ?
   Este cineva, dintre cei anchetati nevinovat ?

   • emi spune:

    Tu de unde stii?

    • Mihail spune:

     E-te-na, tu nu citesti, nu te informezi ???
     Cat despre “treaba bine facuta” al celor doi parlamentari romani, s-a exprimat limpede Ambasada SUA:

     “Unul dintre principiile de baza ale democratiei este ca toti oamenii sunt egali in fata legii”, a precizat Ambasada SUA, dupa ce Camera Deputatilor a decis, miercuri, respingerea cererii de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui Laszlo Borbely.

     Ambasada Olandei urmareste evolutiile cu ingrijorare. Credem ca toti oamenii sunt egali in fata legii”, se arata in raspunsul remis Mediafax de catre misiunea diplomatica.

     Ambasada isi exprima increderea ca “Romania ia in considerare recomandarile din rapoartele MCV, inclusiv chestiunea ridicarii imunitatii in cazul procedurilor penale”.

     Amu, cum ar spune armeanul, a venit seful nostru(deh sunt mai multi de Mihail) si ne-a informat pe toti de mersul trebei astea in Romania.

     • emi spune:

      Da` ce atent esti tu la ce bodogane ambasadorii!!!
      Asta e treaba ta, esti vuvuzeaua ambasadorilor?!?
      Ei nu, nu stii tu atatea limbi straine, e cineva care iti traduce ce sa reciti dupa dictare…

 28. Mihail spune:

  @ Vosganian,

  nu mi-am primit bonusul, 15 ale lunii, pica intr-o duminica. Probabil maine.
  Insa, mi-a venit o idee, daca tot m-ai am numarul dvs. de telefon, de atunci de la “mitingul” cu Johannis de la Timisoara…va trimit maine un sms cam cu cati bani am primit ca bonus.
  Ca sa recunoasteti usor, de la cine vine, in afara de faptul ca ma si semnez, va trimit si primul sms primit, atunci, de la dvs. Asta ca sa fie totul fara echivoc.

 29. emi spune:

  Eu sunt parinte si as paria ca CA a facut tot ceea ce a facut, doar ca sa fie fiica sa in siguranta. Ca si VV de altfel.

  • emi spune:

   Poate de aceea era nevoie de un presedinte fara copii…

  • Mihail spune:

   Gata, ai gasit o explicatie si la asta…dar mai ales de ce a ajuns nemtzalaul tau, un Presedinte potrivit.
   Buna treaba.
   Poate stii, atunci si de ce se-nvart fronturile in sensul invers al acelor de ceasornic si cum se formeaza ceata ?
   Personal te propun la Premiul Nobel. :P

   • emi spune:

    Tu nu stii cum se formeaza ceata?!? :) :) :)
    Se invata in clasa a doua la “Cunostinte despre natura”.

 30. alexis spune:

  Varujan,
  Ai fost ministru al finantelor. Ai contribuit la aceasta situatie. Functionarii din MF au o asemenea atitudine: ceilalti sa se duca dracului. Cei din conducerea ministerului incasau 3 salarii suplimentaei ca asa numite “stimulente”. Adica, daca mergeai la servici luai salar, daca munceai ceva primeai stimulente. Scuze, dar v-a durut in c. de salariile celor din administratie. Gherghina a prins momentul cu isteriile lui Basescu si le-a taiat. Daca acum descoperi ca nu poti sa angajezi pe cineva in administratie pentru ca nu ai cum sa ii platesti, imi pare rau pentru tine.

  • Mi se pare o atitudine stranie ca de cate ori sa spun ceva sa-mi spuneti ca am fost ministru. Ai idee cate lucruri bune am facut si cate am incercat sa fac? Pe mine nu m-a durut de loc in cur de salariile celor din administratie. Asta e un mare neadevar ce spui tu. Ti se pare ca acum descopar?!? Ai uitat ca in 2013, cand eram ministru, s-a inscat un scandal intreg pentru ca am spus ca vreau sa maresc salariile? E si pe blog.

 31. vasile a. spune:

  @Mihail
  Dupa statisticele oficiale la 40% din cei anchetati s-a dat clasare(fostul NUP) iar 15% (nu 10% cum a declarat Luluta Kovesi starul justitiei independente) au fost achitati in instante anul trecut.Ti se pare putin?

  • Mihail spune:

   @ Vasile,

   nu te contrazic, nu siam despre aceste procente. Cum sa fie putin ?
   Insa, prin prisma celor ce se prezinta in mass-media, s-a furat “ca-n codru”.
   Sa nu-mi spui tu mie ca Elena Udrea a fost usa de biserica, sau ca Baselu a privit cum se duceau banii in toate partile.
   Ca au fost smecheri si au pus pe altii ca sa ia sacosele cu bani, e alta poveste.
   In cazul Microsoft tu sustii ca tot o mica ciordeala este ?
   Sau in cazul EADS .

   Pe mine, ma oripileaza faptul ca astia te “retin” pentru orice chestie, asta ca sa-i inmoaie pe “delicventi” si ca-i pune, una-doua, in catuse.
   Dar cel mai tare ma supara ca nimeni nu recupreaza banii in cauza.

 32. vasile a. spune:

  @Mihail
  De acord dar si in acele cazuri trebuie respectata procedura si prezumtia de nevinovatie.Pentru ca ori ce precedent este periculos.Gindeste-te ca miine poate oricine sa fie victima unui abuz si nu va putea sa reactioneze.Justitia facuta la televizor este caracteristica unui stat autoritar.Ai ridicat o problema esentiala:unde sunt banii care au fost furati si de ce nu au fost recuperati?Oare nu cumva s-a supralicitat sau nu au putut fi identificati de competentii nostri procurori?

  • Mihail spune:

   @ Vasile,

   sunt nevoit sa-ti dau iar dreptate, insa eu am inteles ca ceea ce se-ntampla acum este o cerinta a Licuriciului Mare si poate a inca catorva licurici mai mititei de prin Europa.
   S-au saturat de matrapazlacurile de la noi.

  • Nu te poti intelege cu acest Mihail. Parca ar fi frate cu Tomasevschi (e tot iesean). Degeaba ii explici, el are comanda sa spuna mereu acelasi lucru, de/a surda. Degeaba i-am explicat ca in cazul meu s-a respectat legea, el o tine cu egalitatea in fata legii. Degeaba ii explici ca nu m-am milogit de parlamentari (am publicat si discursul) el o tine inainte. E o tehnica de a infesta blogurile cu astfel de atitudini. Nici macar nu stiu daca e acelasi pentru ca incearca in permanenta sa ma irite, ca sa-mi ies din pepeni ( inclusiv cu turcii). De aceea nu l-am interzis, dar eu nu-l mai citesc.

   • Filip G spune:

    Trebuie sa aveti nervi tari :)
    Gestionarea unor situatii limita e apanajul celor puternici!
    Impuneti dumneavoastra agenda publica………..

 33. vasile a. spune:

  In Evul Mediu marturisirea invinuitului era regina probelor in justitie.De aici tortura pentru a o obtine.Urma apoi proba cu martori.In dreptul nostru exista institutia juratorilor:cine aduce mai multi martori care jurau ca are dreptate avea cistig de cauza.Oare ne intoarcem la acele timpuri?

  • Mihail spune:

   @ Vasile,

   nu stiu….imi pare rau !
   Nici mie nu-mi place ce se-ntampla, insa atunci cand vezi ca aia, din cazul Microsoft, au furat cu sutele de milioane, cam uiti de aplicarea dreapta.
   Nu vreau justitie oricum.
   Apoi, descoperi ca aia nu a fost singura hotie, ca tot s-au scurs milioane cu zecile, cu sutele.
   Tu ce zici, e bine ?

   Apoi, te intrebi de ce doi fosti ministri “evita” ca sa mearga ca se explice, nu-i asa ca te intrebi ce au de ascuns, de ce fug ?
   Iar, daca m-ai pui ca prin “fuga” lor au facut mult rau, imaginii Parlamentului, Romaniei, clasei politice si accentuarea aplicarii MCV-lui…avem imaginea completa a decaderii poporului roman.

  • Si atentie, acest (sau acesti) Mihail e foarte activ incercand sa monopolizeze discutia si s-o duca in zone aiurea.

 34. cris spune:

  @ Vasile

  Statistica recenta a CEDO publicata de lumea justitiei http://www.luju.ro/international/cedo/oglinda-justitiei-inventarul-hotararilor-cedo-pronuntate-in-2014-ne-arata-un-sistem-judiciar-la-fel-de-incapabil-sa-asigure-procese-corecte-si-conditii-umane-de-detentie-romania-a-suferit-75-de-condamnari-peste-40-din-pricina-sistemului-penitenciar-execra

  75 de condamnari ale statului roman. Daca va pare putin va mai dau niste date comparative:

  2013: 6000 de plingeri (acceptate) de la romani, locul sase, ( Rusia 12000 de plingeri in acelasi an – la o populatie de sapte ori mai mare decit a Romaniei insa.), peste 7000 in 2014.

  Condamnarile catre Romania reprezinta 7,2% din numarul de condamnari CEDO in 2012 si suntem pe locul 3 – si nu este institutie a uniunii europene ci tine de Consiliul Europei adica sunt 47 de tari care se adreseaza CEDO constant, inclusiv tari ne-membre UE. Suntem in 2012 deci dupa Rusia cu cca 12% din condamnari, si Turcia cu cca 11% din condamnari ( iar, raportati si la populatie – Rusia 143 milioane locuitori, Turcia 74 milioane, Romania, sa zicem 20 milioane, 1/7 din populatia Rusiei, spre 1/4 din populatia Turciei, si totusi suntem pe locul trei dupa tari cu populatie atit de mare si ne-membre UE ca frecventza a incalcarilor drepturilor omului in ce priveste justitia, deci de dovezi ca un sistem de justitie nu functioneaza tocmai bine.)

  • cris spune:

   Am gasit si un articol romanesc din 2012 care m-a lasat perplex – nu e adevarat ca exista asa ceva, nu suntem in topul justitiei prost facute – aparent cu statistica pe 2011. Perplexitatea mea se leaga de cum se “dovedeste” ca nu e adevarat dupa dumnealor ca nu suntem in top: se taie statistica dupa locul 4…… fiindca Romania e pe locul 5 in 2011 din sursele CEDO (statisticile sunt oricui la dispozitie pe site-ul lor) – articolul respectiv omite acest lucru – http://jurisprudentacedo.com/Statisticile-CEDO-pe-anul-2011.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cedo+(JurisprudentaCEDO+-+Noutati) .

   Cum este posibil sa negi asa ceva, si mai ales de ce ? Ca sa arate DNA si justitia bine in ochii romanilor care nu citesc si altceva?. (Adica exact ce spuneti si dumneavoastra mai sus: DNA care prezinta datele strict in avantajul sau – nu se vede un 40% cu NUP, recent din marele scandal al coruptiei in CFR rezultatul e o amarita de conductoare condamnata la doi ani de puscarie ca a luat 30 de lei mita-, uneori chiar grosier de propagandistic.) Si un an dupa, cu justitia independenta si imbunatatita e inca mai bine, nu mai suntem pe locul 5 la condamnari, avansam in topul justitei prost facute, urcam pe podium, suntem pe locul …..3.

   Spre deosebire de site-ul romanesc cu pricina ca sa nu ma joc cu statisticile, nu ma opresc unde imi convine: corect este sa spun ca in 2010 Romania a avut 135 de condamnari. Deci s-ar spune ca ceva imbunatatiri exista de la 135 la 75. As zice ca e doar o schimbare de culoare: la fel de corect e sa spun- 58 de condamnari in 2010 erau pe dreptul de proprietate, deci imbunatatirea nu e legata de DNA ci de legea de restitutie de pe timpul lui Tariceanu. ( ca de fapt nu a adus nimic bun ci s-a ajuns la mizeria de acum cu restituirile e altceva, acele cazuri nu au ajuns la CEDO) In 2010, 30 de condamnari au fost insa pe procese neechitabile. In schimb pe 2013 avem 25 de condamnari pe procese neechitabile/lipsa de remediu, fatza de 30 in 2010, plus nou (asa ceva nu aveam in 2010) – patru condamnari pe nerespectarea dreptului la viatza, si, iar nou, si una pe “nicio pedeapsa fara lege” adica om pedepsit fara sa existe legea care sa-l pedepseasca – spune site-ul CEDO.

   Prevad ca in anii care vin vom ajunge pe locul 1, fara coronitza. Pe de alta parte la nivelul de intelegere al multor romani, ce face DNA, indifferent de abuz, e considerat restaurare a normalitatii, ori normalitate inseamna si sa construiesti nu doar sa distrugi, iar in cazul legii sa previi, si in niciun caz nu sa permiti un asemenea dezechilibru in care o fortza coercitiva sa faca ce doreste fara existe vreun fel de responsabilizare si corectie posibila: nu exista lege a responsabilitatii magistratilor.

 35. cris spune:

  Se tot da exemplul Italiei. ce-ar fi sa dam si alte exemple?

  Inca o data nu suntem singura tara care a iesit cu multe bube dintr-o perioada de dictatura. Dar sa iti distrugi tara, sa asezi justitia desupra securitatii tarii – caci la asta se ajunge acum, la blocarea administrativa a tarii intr-o situatie regional si international extreme de sensibila, nu au facut-o decit cei care au dorit ruperea unei tari sau instaurarea unui regim autocratic: Ucraina, Siria, Libia, Peru, Argentina.

  De contrast. Germania, un exemplu recent. Corporatia Bertelsmann, detinuta de familia Mohn, este a cincea corporatie media in lume la ora asta. Dincolo de RTL are numeroase ziare si reviste, Sony-BMG, Penguin Random House, se intind pina in Frantza, Statele Unite si Canada. Abia in anii 2000 a devenit ceva cunoscut: familia Mohn si-a facut averea sub Hitler, folosind munca fortzata si facind propaganda nazista, prin legaturile pe care le aveau cu SS-ul. O editura de provincie a ajuns sa se imbogateasca fiind unul din principalii promotori de propaganda nazista si folosind instrumentele si stipendiile puse la dispozitie de SS. Mai mult, in 1945, sub ocupatie, au mintit ca au fost victime ale nazismului, si asa si-au mentinut licentzele pentru a putea publica si au scapat de orice consecintze. Credeti ca a darimat cineva RTL, banuiesc ca il aveti in continuare pe grila TV? Nu, numai romanii ar face asa ceva: Si-au cerut scuze, au platit daune, merg mai departe http://www.nytimes.com/2002/10/08/world/bertelsmann-offers-regret-for-its-nazi-era-conduct.html

  • cris spune:

   Un alt exemplu fara radacini in nazism, dar pe coruptie: Siemens: acum putin ani au platit vreo 16 miliarde euro ca amenzi pentru coruptie la nivel international; au fost acuzati din Statele Unite si Elvetia pina in Rusia, Argentina, Somalia si Bangladesh. Au platit miliarde in amenzi in final, si-au cerut scuze, iau masuri, nu mai fac, A disparut Siemens? S-a dus de ripa economia germana si unul din gigantii sai? Nu.
   http://www.nytimes.com/2008/12/21/business/worldbusiness/21siemens.html?pagewanted=all&_r=0

   Nu darimi complet o tara in numele “justitiei”, gasesti cai de reglare a problemelor care sa nu ajunga sa afecteze in final inca si mai mult viatza celor pentru care si in numele carora e de presupus ca exerciti aceasta justitie.

   Daca indepartezi corupti, OK , e necesar, foarte necesar – dar nici macar nu ma intereseaza sa-i bagi la puscarie, ci fa-i sa plateasca si daca sunt capabili sa munceasca mai departe sa plateasca mai departe: important e sa recuperezi ce ai pierdut din cauza lor, nu sa le platesti tu lor statul la iinchisoare, Daca nu sunt capabili sa produca bani si sa plateasca, vor disparea si singuri, DAR, aceasta atita timp cit ai avut grija intre timp sa pui in loc alte mecanisme de reglare si mai ales de prevenire a ceea ce acestia (si altii noi) au facut sau ar avea de gind sa faca. Si exact asta nu se intimpla in Romania, ci se indeparteaza oamenii dar se pastreaza legile si mecanismele – adica am toate premisele sa gindesc ca pur si simplu doar acesti corupti vor fi inlocuiti de altii si in rest nu se va schimba nimic. Praf in ochi bine facut.

 36. vasile a. spune:

  @Cris’
  Ca de obicei vii cu argumente pertinente.Sint ingrijorat de faptul caDNA este fetisizat,ca abuzurile evidente nu sunt sanctionate iar mediul economic romanesc este distrus.La noi daca patronul unei companii este arestat atunci in mod obligatoriu si compania este adusa la faliment.Si mi se pare curios ca daca capitalul este strain,se bucura de imunitate