Oare inima României bate în lăuntrul ei?

Nu cred că pot fi suspectat de naţionalism. Nimic din comportamentul meu public de până acum nu poate îndreptăţi o astfel de catalogare. Am convingerea că trebuie să-mi iubesc ţara în mod necondiţionat, dar cu decenţă. De aceea nu cred că trebuie să păcătuim nici prin vanitate, atunci când vorbim despre mândria de a fi român, dar nici prin umilinţă. Nu suntem nici prea-prea, nici foarte-foarte. Suntem aşa cum suntem, un popor mai niciodată aflat în epicentrul istoriei, ci la graniţa marilor imperii, un amestec fermecător de latinitate şi ortodoxie, un văzduh tămâiet, cum zice poetul.

Am fost un acerb promotor al investiţiilor străine şi sunt mândru că în timpul mandatului meu ele au atins recorduri în întreaga istorie a românilor. Dar consider că şi capitalul românesc este la fel de necesar. Şi iarăşi sunt mândru că în timpul mandatului meu formarea capitalului brut a atins cel mai mare nivel din întreaga noastră istorie, chiat mai înalt decât în timpul goanei bezmetice a comunismului după investiţii faraonice.

Sunt mândru că am purtat, alături de Jose Manuel Barosso, steagul Uniunii Europene în timpul festivităţilor din noaptea Anului Nou 2007, ce au macat aderarea României. Dar mai cred că Europa trebuie să rămână o Europă a naţiunilor.

Cred că între naţiune şi integrare , între investiţiile străine şi iniţiativele autohtone, între valorile universale şi specificul naţional trebuie să existe un echilibru, astfel încât între a respecta şi a fi respectaţi să fie o dreaptă măsură.

Mi-e teamă, însă, că talgerele balanţei sunt dezechilibrate în România de azi. Capitalul străin reprezintă cam 90% în domeniile cele mai importante (metalurgie, siderurgie, construcţii de maşini, electronică şi electrotehnică, tehnologii informatice şi comunicaţii etc.). Pieţele financiare (bănci, asigurări) sunt dominate cam în acelaşi procent de capitalul străin. În acelaşi timp capitalul românesc,atât cât a reuşit să se formeze (şi, trebuie să recunoaştem, în modul în care a făcut-o), este supus unui proces de disoluţie. Reprezentanţii săi, mai mari şi mai mici sunt supuşi unor anchete ruinătoare, unor controale intempensive şi agresive ale administraţiei fiscale, unei legislaţii imprevizibile şi unei administraţii capricioase. Pe cât se poate, capitalul străin este ferit de intemperiile acestui anotimp românesc.

Din punct de vedere politic, nu reuşim să definim un destin naţional. România este parte a Uniunii Europene, nu o anexă a acesteia. Nu reuşim să dovedim acest lucru. Nu există niciun proiect naţional care să pregătească semestrul românesc la preşedinţia Uniunii Europene. Pentru noi succesul integrării se măsoară în câţi bani reuşim să luăm de la UE. Aceasta înseamnă că suntem doar complementari şi nu competitivi. Drumurile nu au dus şi întors, ci un singur sens. Banii vin de acolo aici. Investitorii vin de acolo, investitori români în străinătate nu există decât ca unicate. Specialiştii pleacă numai de la noi către ei, alţii nu vin şi cei plecaţi nu se mai întorc. Nu ştim cum trebuie să arate Uniunea în viitor, din perspectivă românească. Nu ştim nici măcar dacă şi când vom adera la zona euro. Tot timpul aderăm la zona euro după şase ani. În 2008 urma să aderăm în 2014, în 2009 urma să aderăm în 2015, în 2015 urmează să aderăm în 2021. Probabil că în 2020 va urma să aderăm în 2026. Nu ştim nici măcar cine ne reprezintă la Consiliul European, preşedintele sau primul ministru.

Clasa politică este timorată şi depersonalizată. Criteriile de selecţie nu separă pe cei buni de cei răi, pe cei competenţi de cei incompetenţi, ci pe cei cercetaţi penal de cei (încă) necercetaţi. Iar validarea iniţiativelor politice locale este aşteptată să vină de la reprezentanţele diplomatice acreditate la Bucureşti ori de la organismele internaţionale.

Într-un mod întristător, aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cultura română. Pe piaţa românească de carte 90% din cărţile vândute sunt traduceri din literaturi străine. Cartea românească, de la Vasile Cârlova şi Ion Heliade Rădulescu până la fracturiştii începutului de secol XXI, se vinde cam de două milioane de euro, adică 10 eurocenţi pe locuitor. Românii cumpără pe an literatură română cam de preţul unei chifle. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în domeniul muzicii. Marile scene muzicale ignoră muzica românească. Şcoala românească de film, elogiată în străinătate, nu are loc în cinematografele româneşti. Singurul care nu are concurent este folclorul, dar folclorul este un temei al dăinuirii unui popor şi nu o resursă a modernizării acestuia.

Despre cercetarea fundamentală şi aplicativă nu are rost să ne mai ostenim cu comentariile. Cel mai adesea, condiţia ca un om de ştiinţă sau de cultură să intre în circuitul internaţional de valori, este ca el să părăsească ţara.

Nu avem voie să fim pesimişti. Dreptul de a fi pesimist îl au civilizaţiile obosite, decadente. Noi nu ne putem permite acest lux. În anul 2018 vom sărbători marea unire. Nu ajunge doar să arborăm steaguri. O ţară unită, întreagă nu e o ţară cu pieptul scobit, ci una în care inima bate vie şi la locul ei.

 

124 Responses to “Oare inima României bate în lăuntrul ei?”

 1. emi spune:

  Adica e momentul unei importante decizii: ramanem uniti, sau o lasam pe coana Europa sa ne transforme din nou in cnezate si voievodate, pentru o mai lesnicioasa dominare?

  • Nu, nu asa se pune problema. In fond Europa nu a venit peste noi, noi am vrut in Europa. Important e sa intelegem ce se intampla in Europa si sa avem viziunea noastra despre Europa. Sa participam mai activ la consiliile ministeriale, sa spunbem da atunci cand stim ca e bine, dar sa spunem nu, atunci cand nu ne avantajeaza, sa avem aliati, in primul rand printre tarile din ultimele valuri de aderare, dar si dintre cele puternice etc.etc.

   • emi spune:

    “Aceasta permanenta situatie de „frontiera“ a avut doua efecte complementare si contradictorii. Pe de o parte, un anume grad de izolare, receptarea atenuata a diverselor modele, perpetuarea structurilor traditionale si o mentalitate atasata de valorile autohtone. Pe de alta parte, dimpotriva, extraordinara combinatie de infuzii etnice si culturale venind din toate directiile. Romania este o tara care a asimilat, de la o epoca la alta, sau diferentiat in functie de regiuni, elemente turcesti si franceze, maghiare si ruse, grecesti si germane… Cu greu s-ar mai gasi in Europa un amestec atit de variat, o sinteza alcatuita din atitea culori diferite. Asezat la rascruce de drumuri si civilizatii, spatiul romanesc este prin excelenta deschis; l-a caracterizat o permanenta instabilitate si o neincetata miscare de oameni si valori. Exista in toate o masura. Depasirea masurii poate provoca reactii adverse. Receptiv la modelele straine, dar simtindu-se uneori covirsit de ele, romanul incearca in acelasi timp sa se apere, salvindu-si fondul autohton. Unii romani privesc spre Europa, altii nu vor sa priveasca in afara. Europenismul si autohtonismul ilustreaza o polarizare intelectuala tipica societatii romanesti. Ne deschidem catre ceilalti sau ne inchidem in noi insine? Confruntarea dintre aceste doua tendinte opuse a insotit procesul de modernizare a ultimelor doua secole. Evident, nu romanii au inventat dramatizarea raporturilor cu „ceilalti“: aceasta este o trasatura universala a imaginarului. Poate insa ca romanii dramatizeaza in mod deosebit, admirind sau respingind, preluind fara nuante sau refuzind din principiu. Este rezultatul contradictoriu al unei istorii contradictorii.”
    http://www.observatorcultural.ro/Romania-tara-de-frontiera-a-Europei-La-rascruce-de-civilizatii*articleID_2246-articles_details.html

 2. tudor spune:

  VV

  De acord cu observatiile si intrebarile.

  Din nefericire clasa politica romaneasca nu a oferit si raspunsuri.
  Mai mult chiar, aceasta clasa politica este principala responsabila a aproapedezastrului in care ne aflam astazi.
  Si mai grav, actuala clasa politica, slab pregatita, fara valori si corupta, tinde sa se autoreproduca; practic, in Romania politica este confiscata de cateva gasti, astfel incat neapartenenta la una dintre acestea face imposibil accesul oricui in politica, oricat ar fi de talentat, muncitor si bineintentionat.
  Pentru ca astia nu controleaza doar partidele, ci si “organele”, “societatea civila”, in buna masura si media, integral.

  Plangem de mila capitalului autohton?
  Nicio problema, tot clasa politica l a pus pe butuci.

  Aceeasi clasa politica care, simtindu se in pericol de a merge, in numar mare, la puscarie, o da pe interesul national: “om fi furat si noi, de o ciorba-doua, da’ daca ne ducem noi acolo, n are cine sa vina dupa noi…”. Tarisoara, adica.

  • Eu nu plang de mila capitalului autohton, plang de mila atator salariati care au ramas fara locuri de munca, de mila atator oameni care si-au riscat tot ce aveau, de mila atator orase muribunde. Tu nu?

   • tudor spune:

    In buna masura merg impreuna.
    Exista zone intregi unde chiar si speranta pare a fi murit.
    In ast timp guvernamintele romaneste ne anunta cat de bine este …

    • Guvernele au dreptate cand spun ca avem crestere economica. Numai ca o crestere de 2% pe o economie emergenta e , de fapt, stagnare. Ca si cum un copil ar creste cu un centimentru pe an.

 3. Mihail spune:

  Din spate:

  @ tudorica,

  aunci cand ai chef sa ma musti(din dos) spune-mi si mie, da-mi un telefon. Nu-i frumos draga.
  Ca sa ne lamurim cu Prima Nevasta, crede-ma sunt un pic mai mare decat ea, cu un an.
  La varsta mea tot vad cucoane care uita ca au trecut anii si care se imbraca ca la 20 de ani. In plus, am un fel de exemplu acasa, care la randul ei a luat-o putin la vale. Tot vazandu-si studentele zi de zi, cu toate ca este foarte ponderata si extrem de cerebrala, are tendinta de a aluneca catre stilul de imbracaminte ale studentelor.
  Nu au ce cauta hainele stramte, scurte, pantalonii mulati pe corpuri care au trecut de 40 de ani, dupa una, doua, nasteri.

  In al doilea rand, Prima Nevasta este sotia unui Sef de Stat, pozitie ce obliga la multa moderatie si cumpatare vestimentara si nu numai.
  Ca ea este tzacanita si ca se crede in continuare tinerica asta este o chestiune medicala.

  In al treilea rand, mie nu-mi place deloc GhiNNion, fapt pentru care ma “agat” de orice detaliu legat de el.
  Sa-ti mai spun ca el o incurajeaza ca sa arate atat de penibil ?

  In al patrulea rand, in cazul doamnei Carmen, un obscur profesor de provincie(liceu) hainele trebuie sa ascunda defectele si datorita trecereii anilor, nu sa ne evidentieze: genunchi nodurosi, picioare “obosite”, solduri si fund mare, nasul tip Concorde si ce tip de chiloti abordeaza.

  5. Uite un link in care se vorbeste frumos despre ea:

  http://adevarul.ro/life-style/moda/criticul-moda-alin-galatescu-despre-rochia-purtata-carmen-iohannis-sibiu-problema-romani-nu-nicio-experienta-niciun-protocol-oficial-raportame-1_558805c2cfbe376e358b8c89/index.html

  In al saselea rand, nu te mai iluziona ca “sunt Pontac”. Nu ma lateste nimeni, nu m-a pus nimeni, doar sunt opiniile personale. Nu-mi doresc decat ca sa fiu cat mai la mijloc, in nicio tabara.
  Nu-mi palce nemtzalau, fie si pentru ipocrizia lui, un om cinstit care si-a cumparat sase case din salarul de profesor si apoi de primar. Un corupt !

  • tudor spune:

   Temele tale favorite sunt, in fapt, sarcina de serviciu.
   Intimplator am citit comentariile la un articol de pe Cotidianul.
   ASadar:
   Oana:
   “Ghinionul nostru ca Herr Prezident nu face decat sa urmareasca realizarea propriul interes “pas cu pas”. A vrut limuzina de lux si o are, vrea avion si elicopter si le va avea, vrea sa faca modificari costisitoare la Vila Lac 3, se vor face, vrea institutia “Primei Doamne”, se insista si cu asta si bineinteles ca vrea “guvernul meu”. Toate acestea sunt suportate de romani, pe care Herr Prezident ii priveste cu nepasare de undeva de sus. Dorinta de marire si lux exorbitant ii domina pe Iohannis si Carmen si asta in ciuda saraciei in care se zbate marea majoritate a romanilor.”

   unu i raspunde:

   db @ Oana

   Hai, bre “Oana” ca ne-am prins ca esti postac platit! O tot tii langa cu “institutia primei doamne”; Iohannis a comentat deja ca in Romania nu exista institutia primei doamne si nici nu va fi una! Restul, aceleasi abureli psd-iste, cu dormitorul de 500 mp de la Vila Lac 3, spune-le alora de la “echipa de comunicare” sa-ti mai schimbe textul, ca s-a rasuflat!

  • tudor spune:

   Intrebare: ai raportat postacului sef ca de cite ori intri cu “prima doamna” ii pun poezioara cu Curva Popii?

   • Mihail spune:

    @ tudorel,

    progarmul meu incepe aproximativ in fiecare dimineata la orele 5-6, prin gradinile clientilor mei.
    Poate, fiind o munca monotona, tu produci tot felul de comentarii tampite.

    Din cauza mea nemtzalaul nu a facut nic in sase luni, iar nevasta-sa nu stie cum sa fie mai caraghioasa si cum sa se imbrace mai nepotrivit.
    Mai nou, inclin sa cred ca promoveaza si o marca de chiloti.
    Evident, tot eu sunt de vina pentru ca Presedintele isi cumpara “lucruri” din ce in ce mai scumpe din banii celor care-si platesc impozitele.

    “Postacul meu sef”…zice ca am liber sa scriu tot ce vreau eu, subiectele, acum, sunt prea, prea multe.
    Tu despre ce vrei, despre chilotii Primei Neveste sau despre mertzanul lui barbata-su ?

    • emi spune:

     Cine ar vrea sa stea langa un barbat care inventariaza chilotii altora, si critica tot timpul felul in care te imbraci, mai abitir decat o armata de matusi si vecine invidioase???
     Tanti mihail, tu esti un biet voyeur…

 4. Mihail spune:

  Din spate:

  emi,

  In ultma mea postare, ce-ti era adresata, iti reprosam pentru a nustiucata oara, ca ai o exprimare si un limbaj nesimtit.
  Iti spuneam ca acum ai trecut la femei, virgula(!) doamne.
  Stiam bine care este starea civila al lui Cris, insa nu asta este important, nu este relevant.
  Daca este domnisoara, in optica ta, poti sa-i arunci in fata toate dejectiile pe care tu le strangi de la mosneagul tau italian.

  M-a surprins, putin, faptul ca nici macar pe femei nu le respecti.
  Esti mult mai batrana decat credeam, probabil esti deja senila. In nici un caz nu asa se exprima un om batran care se presupune ca a invatat o viata intreaga, ca a acumulat.
  Nu asa se exprima un inginer, un economist.
  Lasa, ca nu cred toate prostiile pe acre le debitezi tu.

  Nu esti capabila sa accepti si alte puncte de vedere, deobicei singurele tale argumente fiind injuraturile, jignirile si marlaniile.
  Am remarcat ca numai un “inginer&economist poate fi capabil sa urle/ragneasca pe un blog….in scris. Mare performanta !

  PS: Ma mangai cu gandul ca poate curand vei pleca la Domnul si astfel vei scapa de toata lumea asta rea, care gandeste atat de diferit si potrivnic tie, de care defapt, chiar si tu, te-ai saturat. Costa mult returnarea un lesh din Italia, sau preferi sa “ramai” acolo ?

 5. Lordul John spune:

  @VV

  Și cauza acestora enumerate mai sus nu e neapărat de natura economică, ci de natura pur culturală. Înainte de orice proiect economic avem nevoie de un proiect cultural, pentru că nu vom putea face nimic dintre cele utile fără o națiune în care cultura sa fie fundamentul națiunii. Sunt dezamăgit de stare de plutire (Daneliuc are o carte intitulată: Cele ce plutesc) care pare a ne caracteriza. Nu putem construi făcând mereu pluta pe spate.

  Ce s-a mai întâmplat cu Legea finanțării revistelor culturale?

  • Ai zis foarte bine. Radacina tuturor lucrurilor e de natura culturala. Aminteste-ti ca in vremea comunismului cele mai pretuite lucruri erau cele refuzate la export. Ce nu era bun pentru ei era cel mai bun pentru noi. Te uiti la unul si zici: uite ce frumos e imbracat, parca e strain. Zicem: la noi ca la nimenea. Etc.etc.

  • tudor spune:

   Economicul si culturalul merg mai degraba impreuna.
   Inca din zorii istoriei cultura s a manifestat in societatile prospere.

   Intr o societate saraca statul ar trebui sa se implice mai serios, inclusiv prin a completa carentele culturale grave ale parintilor.
   Deseori m am intrebat, vazind vreun barbat ori femeie abrutizati de viata (ma exprim evaziv…), ce educatie pot da propriilor copii.
   Mda.

   • Mihail spune:

    …ce bine le zici tu Tudorele !
    Ma uit la tine, vazand un barbat(?)abrutizat de viata si stiu ce educatie poti tu sa dai….

    :P

    • tudor spune:

     @mihail

     postache, habar n ai cati tineri mi au trecut prin mina!
     am scos din ei barbati si cetateni.

     cu oricare dintre ei ma intalnesc imi marturisesc ca am ocupat un rol important in devenirea lor.

     recent unul dintre ei a publicat un volum istoric, rodul muncii citorva ani buni.
     de cate ori ma suna incep conversatia prin a i spune ca nu discutam despre mine, fiindca insista de fiecare data cu cat de mult imi datoreaza si ma simt stingherit.

     asa ca … Hai sictir! :)

 6. Lordul John spune:

  Ne acuzau unii și alții, după 1990, de rasism și antisemitism, încercând sa ne pună în cârcă un lest de umilință și vinovăție închipuită. Pana una, alta vad ca în ultimii 25 de ani tocmai în țările care ne acuzau, au loc crime rasiste și atacuri antisemite. Zburam ca fluturii de noapte incontro ne indica unii sau alții ca ar fi lumina, ba la răsărit, ba la apus. Am uitat ca lumina vine din noi.

  • Da, eram acuzati ca nu dam drepturi minoritatilor. In Romania minoritatile au un statut de exceptie. Ce. putin in ce priveste pe armeni, nu exista nicio tara din lume care so ofere atatea drepturi prin constitutie si alte legi.

   • Lordul John spune:

    da, si Armenia am fost foarte apreciați, dincolo de natura extrem de prietenoasa si de deschisa a armenilor. Si, dincolo de întâlnirile oficiale, am fost si la sate, am bătut străzile mai periferice, am vorbit cu oameni obișnuiți (fac asta de fiecare data când sunt in străinătate).
    Ce m-a frapat, a fost, ce urme adânci a putut lasă Uniunea Sovietica asupra Armeniei.

    In rest, am pus o floare la Tsitsernakaberd, am aprins o lumânare la Etchmiadzin, am fost la Matenadaran, la Muzeul Sarkis Hovsepi Parajaniants si la Complexul Zvartnots.

    Secretarul de Stat de la Agricultura, Armen Harutyunyan, un tânăr de 34 de ani ne-a spus atâtea povesti cu talc, încât l-am întrebat la un moment dat, excedat de atâta orizont cultural, dacă nu cumva e de la Ministerul Culturii!

   • Lordul John spune:

    Si asa după cum spunea si doctorul Nazayan, intr-o vizita pe care ați făcut-o împreună cu un alt poet al Iasiului la Biserica Armeana, exista destule similitudini arhitectonice ale Bisericii Sf. Sava (de peste gard) cu unele dintre bisericile din Armenia.

 7. emi spune:

  Ca sa ne putem reconstrui o societate de care sa fim mandri, trebuie sa inlocuim sintagma “loc de munca” cu cea de “loc de creatie”.
  Nu neaparat in documente, cat mai ales in mintea noastra.
  La locul de munca actionam precum robotii, facem doar ce spune seful, in locul de creatie, folosim tot ceea ce stim si mai putem afla, pentru dezvoltarea pasiunilor dragi noua.
  O zi buna ar fi ziua cand ne-am depasit limitele, cand am rezolvat o problema mai inteligent, mai simplu, si in folosul mai multor oameni, decat am fi visat ieri ca suntem in stare.

  • emi spune:

   Si spatiul ideal de creatie este cel “croit” de tine insuti, dupa puterile tale, dupa ideile tale, in logica ta proprie.

  • Cred ca exagerezi, totusi, unele locuri de munca nu pot fi de creatie decat daca ele sunt suportul unui alt mod de a vedea viata.

   • emi spune:

    Vorbeam pentru cei care pot intelege, dar ei deja procedeaza astfel. Vorbeam si pentru cei care simt ca munca ii oboseste peste masura, ca e prea monotona, sau insuportabil de complicata. Poate ca schimbarea perspectivei ar schimba si greutatea poverii, ca atunci cand iei un sac in spate in loc sa il tii in maini. In primul rand nu il mai vezi, sacul fiind in spate, il poti imagina cat de mic vrei, in al doilea rand nu il mai tin doar muschii extremitatilor, si greutatea devine suportabila.
    Ideea e ca si puterea de munca vine tot din noi insine, si daca ne dorim sa ne dezvoltam si prin munca, trebuie sa o privim ca pe ceva placut, ca pe un joc care ne dezvolta abilitatile. Inevitabil ne vom dori apoi sa ne transformam abilitatile in afaceri.

 8. tudor spune:

  VV

  Poate ne povestiti cate ceva despre istoria privatizarilor “strategice” din industria romaneasca catre companii rusesti …

 9. Lordul John spune:

  Si ca sa ne uitam cum dezbat altii, va dau doar un exemplu:

  “Ayn Rand killed the American dream: Our free-market economy only works for the 1 percent

  The Price of Everything, the Value of Nothing

  In his book What Money Can’t Buy: The Moral Limits of Markets, Michael Sandel, one of the United States’ most high-profile philosophers and an adviser to President Obama, says that neo-liberal economists understand the price of everything and the value of nothing.”

  http://www.salon.com/2015/06/21/ayn_rand_killed_the_american_dream_our_free_market_economy_only_works_for_the_1_percent/?utm_source=facebook&utm_medium=socialflow

 10. emi spune:

  Subiectul atacat astazi este deosebit de generos si de amplu. Si ar trebui sa ne uneasca, pe cei care chiar mai au inimi de romani. Dar temandu-se de etichetarile UE, probabil multi vor tace, pentru a nu fi taxati drept “nationalisti”.
  Este totusi ciudat, de ce ar vrea un organism atat de “empatic” precum UE, care plange de grija subdezvoltarii africanilor, sa aiba doar o parte dintre membri “in functiune”, si pe altii “in asteptare” (ca sa nu zic subdezvoltare)?!?
  Poate ca nu trebuie sa ne “reindustrializam”, poate ca ar trebui sa acoperim nisele ramase libere, adica sa ne cream economia care ni se potriveste, pe masura pamanturilor, apelor si aerului nostru.
  Si idei ar fi, mai ramane sa fie acceptate si implementate, adica legalizate. De exemplu introducerea in Sistemul Energetic National a producatorilor de energii alternative.

 11. Lordul John spune:

  @VV

  Si pentru a continua ceea ce spuneți în postare, redau un fragment dintr-un articol publicat in Ziarul de Iași, în 2007:

  “Marginalul e trecătorul, omul a cărui traiectorie e in afara sistemului. Omul care sta pe propriile picioare. Omul al cărui centru de greutate e în afara sistemului. Omul a cărui marginalitate e trăită ca detașare de lume, nu ca înfrângere și ca resentiment în lupta pentru parvenire. Marginalitatea ca luciditate e ceea ce ne trebuie. Or, ceea ce avem e marginalitatea ca și conformism și politie ideologica.
  Exista, de aceea, o mai mare valoare “revoluționară” in cumințenie decât in conformismul nonconformismului. Atunci când cumințenia nu înseamnă adaptarea la sistem, ci boicotarea lui tăcută, abandonarea lui pentru a o apuca pe alte urcușuri de taina. La capătul fiecărei revolte deschise sta conformismul celulei de partid sau determinismul masei. In miezul fiecărei lupte esențiale sta o însingurare primenitoare. Însingurarea pe care o simțim in fata riturilor de trecere biografice sau artistice nu e decât o tresărire a firii presimțind reîntregirea. Marginal e orice om întreg, pentru ca nici un om întreg nu e restaurat de sistem, nu e mântuit prin decret prezidential sau prin ședință parlamentara. Marginalitatea omului sta in unicitatea persoanei. Un om unic e un om singur, un marginal, un om care nu a acceptat sa își tocească zimții numai pentru a intra în circulație.’

  http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/marginali-sau-excentrici-ii~ni4f63

  Inima bate înlăuntru, dar centrul de greutate trebuie sa fie in afara!

 12. tudor spune:

  VV

  Mai importanta decit cifra cresterii economice este structura acesteia.

  N am citit nicio analiza despre structura si sursele actualei cresteri economice, dar din cifrele care s au vehiculat cred ca actuala politica economica este profund toxica pe termen mediu si lung.

  Astfel, curtea de conturi a comunicat ca in ultimii doi ani, 2013, 2014 Romania s a imprumutat 11 mrd euro, datoria guvernamentala crescand cu 1o%.
  Aceeasi curte de conturi, care nu este nici basista nci iohannista, avertizeaza asupra pericolului cresterii in acest ritm a datoriei, in conditiile scaderii investitiilor publice.

  In acelasi timp FMI ul anunta ca scaderea in continuare a investitiilor publice nu va reusi sa acopere gaurile din buget.

  In fapt, singurele argumente ale actualei guvernari sunt “cresterea economica” si “cresterea salariilor si pensiilor”.

  Dar, cresterea economica bazata pe scaderea an de an a investitiilor este o sursa nesanatoasa si nesustenabila.
  Cat timp si pina la ce nivel poti scadea investitiile?
  In momentul cind scaderea investitiilor nu va mai putea constitui sursa de cretsre economica, ce punem in loc, pentru ca intre timp s au inchis firme, fostii angajati s au reprofilat ori au plecat in bejenie ….
  Apropos: somajul a crescut cu 0.7 % in primul trimestru, iar mari companii de stat sunt in pragul falimentului.
  Dar avem crestere economica… mda!

 13. tudor spune:

  Vad ca se preocupa si altii de minciunile patologice ale lui Ponta:
  http://www.gandul.info/puterea-gandului/pliscul-si-meniscul-14487820

  Optez pentru varianta
  1. Cel mai facil răspuns ar fi că deja clasicele minciuni prim-ministeriale ţin de o patologie despre care s-a mai scris. Minciuna patologică se produce chiar dacă situaţia nu o cere, este gratuită şi reflectă un mod infantil de a nega evidenţele. Dacă te apuci să contrazici un mincinos patologic că e zi când el susţine că e noapte, deşi soarele e sus pe cer, acesta se va simţi umilit şi atacat. Potrivit manualelor de specialitate, subiecţii sunt manipulatori, au sentimentul că li se cuvine totul, au un psihic labil şi fluid, nefiind capabili de legături afective serioase. Mint cum respiră, nefiind conştienţi de efectul minciunii lor. Prin urmare, am putea conchide că Victor Ponta a minţit pentru că îi stă în fire. Cu un astfel de diagnostic, premierul României scapă, totuşi, ieftin. În realitate, morfologia minciunii la Victor Ponta este mult mai evoluată.

 14. vasile a. spune:

  @Tudor
  ” habar n ai cati tineri mi au trecut prin mina!
  am scos din ei barbati si cetateni.” Ai folosit drept material bibliografic operele complete ale lui Vadim Tudor? Barbati si cetateni sunt cei care cu creerul nespalat(nu creier pentru ca nu fac dovada ca au asa ceva) in loc de argumente folosesc injuriile si injuraturile? Hai sictir este salutul barbatilor si cetatenilor?

  • tudor spune:

   Hai sictir este indemnul meu la lupta pentru postacii platiti.
   Oricum, astia nu sunt pe bloguri pentru a discuta ceva, ci doar pentru a discredita.
   A i trata cu oricat de putina consideratiune inseamna a i cautiona.

  • tudor spune:

   vasile a.

   Vadim tudor care ti pute este ala care si a dat mina cu tariceanu si dan diaconescu puscarie sa l sustina pe vioreleee la presedintie?
   Atunci nu putea?

   • Mihail spune:

    @ tudorele,

    ceva numere din Romanica Mare si din Tricoloarili mai ai, sau nu-ti strici colectia ?

 15. Mihail spune:

  @ lordul j,

  Nu am nicio nevoie de pupaturile tale baloase. I-ati gandul.

  Sa vii sa sustii ca biserica Sf. sSava are vreo origine armeneasca este o mare fardare a adevarului istoric.
  Biserica a fost construita de catre calugari greci sositi de la Ierusalim, iar apoi tot ei au renovat-o/refacut-o.
  Are trei pisanii: una in slavona si altele doua in greaca.
  Asa cum grecii nu sunt absolut deloc armeni, asa nici nu exista vreo pisanie in limba armeana. Mai mult, este suficiet sa te uiti la ea si apoi la biserica armeneasca , ca s aintelegi ca nu exista absolut nicio asemanare arhitecturala intre ele.
  Biserica SAf. Sava are o arhitectura pura greaca,

  Insa, tu Lordul, simti nevoia, nu-i asa, ca sa tot pupi niste funduri, bine tintite. Nu ti-a ajuns mizeria pe care ai facut-o cu afisul, simti nevoia sa tot lingusesti…asta daca tot ai fost in Armenia.
  De ce sa nu schimbi si identitatea unui monument istoric ?
  Cat de jalnic poti fi !

 16. Mihail spune:

  @ emi,

  Treaba mea nu este ca sa o pazesc pe tzoapa aia care se crede o frumusete rapitoare, de varsta frageda.
  Nu mai pot eu ca poarta sau nu ceva pe dedesubt, imi este mie rusine decat de jenanta poate fi, de cat de nepotrivit se imbraca.
  Este plina lumea de femei ca ea, ca tine, care au uitat ca au o varsta, ca le atarna soldurile si sanii, ca au celulita, ca au picioare urate si imbatranite, genunchi nodurosi.
  Insa, mie cel mai mult, imi place “nasucul” ei.
  Ce pacat, Concordul nu mai zboara !

  • emi spune:

   Daca tie iti atarna… e problema ta. Bag seama ca esti musulman, ca numai aia isi baga femeile sub fata de masa. Ziceai tu ca preferi limba turca…

 17. Mihail spune:

  @ tudorica,

  probabil ca daca predai oarece o faci la un Penitenciar, ori o scoala de corectie.
  Ai, intr-adevar, un vocabular si o exprimare de dascal.
  Ia zi drept, cu cat i-au scazut din pedeapsa pentru cartulie ?
  Esti un individ suburban, anchilozat intr-un trecut mediocru si precar.
  Nu-i asa ca bei doar bere la PET ?

  Daca-si mai avea vreun copil care sa fie necesar sa mearga la scoala, decat sa-l trimit la tine, mai bine-l trimit la scoala de dresaj pentru catei.

  • emi spune:

   E ofiter in rezerva, pana si eu m-am prins, dar tu nu ai fost apt de Armata, de unde sa stii?? Dupa cum iti curg balele dupa poze, ma bate gandul ca esti dintre aceia care dau din maini (tu o preferi pe stanga) pe sub geamurile din Codrescu. Din aceasta pricina nu ai facut Armata???

   • Mihail spune:

    @ emi,

    eu sunt din Podu Ros, era plin pe vremea mea de gagici, nu era nevoie ca sa merg in Codrescu, Tudorul fiind mult mai aproape. Nici n-ar fi trebuit sa-l iau pe 27.
    Este adevarat ca mergeam in Tudor, insa numai dupa blugi.
    A mai povestit odata de ce nu am facut armata, nu inteleg care-i problema ta ?
    Nu ai reusit sa mori de drum lung si acuma…vrei sa mori de grija mea ?
    As putea sa-ti demonstrez ca sunt apt, din toate punctele de vedere pentru armata, ca am cu ce…insa cu babatiile nu-mi pun mintea. Prea batrane, prea zbarcite, prea tzacanite.

    • emi spune:

     Daca erai apt, atunci erai beizadea comunista, doar inaptii si beizadelele (care isi scoteau certificat medical fictiv) erau scutiti de Armata. Asta stie oricine avea macar 20 de ani la Revolutie…

     • vasile a. spune:

      Nu ma mira atunci limbajul si apetitul pentru Vadim. Mos Teaca

     • emi spune:

      Vadim este prietenul Pontei, nu al meu.
      Ei au fost permanent in interiorul sistemului, eu permanent in afara. Totusi Vadim nu ar scrie “creer” in loc de “creier”, el respecta limba romana.

    • emi spune:

     Ciudata este obsesia ta vizuala, si aia fac la fel, se holbeaza si dau din maini. Exact la fel faci si tu, iti curg balele, deci rezulta ca dai si din maini. Si dupa cat este de pornit, e boala veche.

   • emi spune:

    Pentru cei care nu cunosc Iasul, minicartierul studentesc Codrescu (5 camine) este construit pe straduta Gh. Asachi, care trece pe langa corpul B al Universitatii, prin deal/nord; la doi pasi, pe straduta care trece pe langa Corpul B din vale, (H. Berthelot), se afla Spitalul Sf. Ioan, care trateaza si oamenii care dau din maini disperati, pe unde apuca. Acum se invecineaza si cu Institutul Oncologic.
    Unde azi este Inspectoratul pentru situatii de urgenta, era unitate militara. :)
    De aceea fetele din E3 sau E5, aveau/au permanent geamuri sparte, si ii puteau/pot intalni pe omuletii ciudati si prin camin, pe holuri, pe la bai. Sau cel putin asa era in urma cu 30 de ani. Cel mai “fain” era dupa ora 20 cand Ceausescu taia curentul (aveam “lumina” 2 ore zilnic, de la 18 la 20). Era un act de curaj sa mergi la baia comuna din capatul holului…

  • tudor spune:

   “daca-si” nu exista in limba romana, decit in mintea ta in care gramatica elementara este un perpetuu mister.
   sfatul meu este sa incerci, pe cat posibil, sa eviti folosirea liniutei de despartire.
   daca e musai sa o folosesti, cred ca este de preferat sa dai cu banul, intrucat constat ca “logica ta gramaticala” este complet nauca.
   asadar:
   cel mai simplu ar fi “daca as …”
   daca vrei insa sa epatezi si alegi forma riscanta, cu liniuta … este “dac-as”
   adica: “daca” e conjunctie si intrudice o propozitie conditionala, iar “as” serveste la formarea optativului prezent al verbului “a avea”, astfel :”eu as mai avea, tu ai mai avea, el ar mai avea …”
   “asi mai avea ” nu exista in limba romana.

   Pricepusi ceva, postac platit care esti?

   • Mihail spune:

    buey…sa-mi intreb superiorul, nu pot lua decizii de capu’ meu.
    Iti amintesti, armeanul a spus ca scriu la “foc automat”.
    O fi stiind Domnia sa oarece, are informatii. :P

 18. Mihail spune:

  stirilepesurse.ro si revistablogurilor.ro :

  I s-a văzut linia chiloților, iar designerul lui Carmen Iohannis spune cine e de vină

  Carmen Iohannis a fost aspru criticata de cea mai mare parte a designerilor romani. Acestia o acuza pe sotia presedintelui ca nu respecta codul vestimentar impus pentru un astfel de rang si alege haine mult prea tineresti pentru varsta sa.
  Sotia presedintelui Romaniei nu respecta nicio regula, alegand sa poarte la evenimentele oficiale, la care participa in calitate sa de prima doamna, rochii fara maneci, in culori aprinse, dar si peste genunchi, lucru total interzis pentru o persoana atat de importanta in stat.
  Desi i s-a atras atentia in repetate randuri, sotia lui Klaus Iohannis nu a parut interesata de faptul ca este criticata si a continuat sa se imbrace asa cum isi doreste si cum considera de cuviinta.
  Recent, presedintele si sotia sa si-au ales designerii. El pe Alexandru Ciucu, iar ea pe Stephan Pelger.
  Pelger a postat pe contul sau de socializare o imagine cu prima doamna, iar criticile nu au intarziat sa apara. Astfel, celebrul stilist s-a vazut nevoit sa dea explicatii: ”Criticile sunt constructive si binevenite. Cunosc foarte bine regulile, insa, nu ii poti schimba obiceiurile de o viata unui om intr-un timp atat de scurt. Avem insa timp sa schimbam lucrurile, iar pe viitor sunt convins ca lucrurile vor sta din ce in ce mai bine., le-a raspuns Stephan celor care nu au putut sa nu observe faptul ca sotiei presedintelui i se vede linia lenjeriei intime.
  De altfel, creatorul a dat de inteles ca a incercat sa ii explice clientei lui ca nu se imbraca adecvat pentru varsta si functia pe care o detine, insa, din cate se pare, nu a reusit sa se faca prea bine inteles, scrie presa tabloidă.

  • tudor spune:

   Tata-socru, ce idee
   A pontat la fundul lui
   Nu-i bărbat, dar nici femeie
   Face pofta orişicui.

   E lasciv ca o vădană
   Are mersul legănat.
   Cine şi-a făcut pomană?
   Curva Popii – şi l-a luat!

   Ăştia-s mai urîţi ca dracul
   Dar ce aere îşi dau!
   Se reped să ia caimacul
   Numai pe ecrane stau.

   Ea, o boarfă răsuflată
   El, un jalnic poponar
   Ce familie spurcată
   Suportăm, ca proştii, iar!

   O pereche răpciugoasă –
   Asta-i tot ce-aveţi mai bun?
   Şleampăta spălătoreasă
   Şi un procuror nebun.

 19. emi spune:

  Victor Ponta nu se mai intoarce. In aceasta vara va fi instaurata incet si pe nesimtite, Dictatura militara. Parlamentul supradimensionat si inutil, va fi dizolvat, in aplauzele idiotilor. Cine va indrazni sa mai zica ceva, va fi cautat la “scheleti”. Bucuria traficantilor de arme, ei acum sunt musai liberi si persoane cautate, afacerile lor sunt pe val.
  Toata lumea spune ca TB e casatorit cu o doamna distinsa, dar ce doamna distinsa traieste linistita din durerea a milioane de oameni?!?
  Si sa nu uitam, de la 01/01/2016 cip subcutanat, precum vitele…
  Eu nu accept sa traiesc intr-o asemenea lume, construita pentru TB!

 20. Mihail spune:

  Bancul cu medicul lui Ponta:

  Trei chirurgi, un american, un neamț și turcul la care merge Ponta să se opereze, discutau…

  Americanul se laudă: Mi-au adus pe unul căruia îi explodase o petardă în poală. I-am cusut toate bucățelele la loc și acum f…te de rupe.

  Neamțul: Asta nu-i nimic, mie mi-au adus pe unul care nu mai avea p…lă deloc. I-am pus de la unu’ mort și acum f…te de nu-i adevărat.

  Turcul: Mie mi-au adus o p…lă. I-am cusut două urechi și acum se crede Pinocchio!

  • emi spune:

   Ce descriere poetica ti-ai tras… Pinocchio!!! Nimeni din lumea asta mare nu putea sa te defineasca mai bine!

 21. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “O situație stranie în care se află deputatul Sebestian Ghiță”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 22. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Interdicția dispusă de Direcția Națională Anticorupție deputatului Sebastian Ghiță de a-și exercita mandatul poate constitui debutul unei lovituri de stat de tip tehnico-juridic?”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 23. Adam Mares spune:

  Programul Partidului Național Liberal din 1922:

  În temeiul acestui trecut şi al acestor programe înţelegem deci să urmăm o politică naţională de ordine şi de înfrăţire socială.

  Vom închina toate puterile noastre consolidării Unităţii Naţionale.

  Vom da României întregite Constituţia aşteptată.

  Vom face o politică de dreptate socială, asigurând astfel democraţiei sănătoase liniştea necesară pentru a dezvolta roadele dobândite prin sufragiul universal.

  Vom desăvârşi pentru ţărani aplicarea reformei agrare şi vom veghea la îmbunătăţirea stării lor materiale, culturale şi morale.

  Ne vom strădui să îmbunătăţim soarta muncitorimii de la oraşe şi să o înzestrăm cu legiuirile cerute de netăgăduitele ei nevoi.

  Nu vom cruţa nimic pentru a reda Ţării situaţia financiară la care are dreptul potrivit bogăţiilor şi tradiţiilor ei.

  Vom pune capăt risipei banului public prin economii şi vom căuta să restabilim echilibrul bugetar prin revizuirea completă a impozitelor ce s-au pus acum în urmă.

  Vom scădea şi desfiinţa impozitele ce nu erau cu adevărat cerute de nevoile statului.

  Vom urma o politică economică care să îngăduiască sporirea producţiei şi să înlesnească exportul ei, aducând astfel propăşirea întregii economii naţionale şi prin aceasta ieftinirea traiului.

  Toate ştiinţele noastre vor fi îndreptate spre o bună şi cinstită administraţie. Statul, judeţele şi comunele trebuiesc administrate cu grijă şi spre folosul obştesc.

  Vom lua măsuri energice împotriva tuturor abuzurilor săvârşite care au adus Ţării atâtea pagube de ordin material şi moral.

  Vom asigura tuturor cetăţenilor României Mari, de orice rasă, limbă şi confesiune ar fi ei, drepturile culturale şi religioase ce li se cuvin.

  În sfârşit, vom căuta, prin întărirea situaţiei interne şi printr-o politică externă de pace şi demnitate, să restabilim prestigiul României în afară.

  Ştim că nu este ceasul vorbelor, ci al faptelor.

  De aceea, mergem la muncă cu încrederea că răspundem simţământului obştesc şi cu siguranţă că, ajutaţi de ţară, vom reda României locul ce i se cuvine în lume

 24. Mihail spune:

  GhiNNion a promis o “altfel de politica”, ca va fi un “Altfel de Presedinte”, ca va respecta Constitutia, ca va avea o traiectorie cuminte si va media puterile statului.

  Astazi a propus un pedist celebru, mare iubitor de carne Kobe fake, dar si de alte fineturi.
  Dupa sase luni, tara a inceput sa se indrepte catre directia buna.

  Okay, sa le implantam cipul, obligatoriu, celor sase milioane de votanti ai sai, iar inceputul actiunii sa-l facem cu romanii din strainezia. Tot s-au spart ei in figurele.
  Aferim !

 25. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Este sau nu este legală interdicția impusă de procuror deputatului Sebastian Aurelian Ghiță de a desfășura activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, respectiv de a părăsi o anumită localitate?”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 26. Lordul John spune:

  @VV

  Poezia merge mai departe! In parcul Copou, marți, câțiva împătimiți ai scrisului, basarabeni (Mihai Cimpoi, Ion Hadârcă), un bucovinean (Vasile Tărâțeanu), alături de Cassian, Adi Cristi, Ioan Holban si Mircea Platon au continuat maratonul literar sub auspiciile Poeziei Florilor de Tei. Si toți au vorbit despre locul in care bate inima României.

 27. Lordul John spune:

  @VV

  Din păcate, Dan Lungu a anunțat ca a suspendat cea de-a treia ediție a FILIT.

  • Mihail spune:

   “Din pacate”…trebuia sa spui si ce sta la baza deciziei lui.

   Ca de fiecare data arunci cate o parjoala pe geam si spui ca-i purcel de lapte la gratar.
   Asa-ti place sa te dai interesant si filoarmean.
   Pupincuristule !
   Ia spune, nu-i asa ca si Palatul Culturii este facut de un armean, Carolian ?

  • Adam Mares spune:

   Da, este păcat. Dar se pare că lucrurile sunt mai complicate, deși organizatorii FILIT pozează în victime.
   Până la ora asta a fost dat publicității un singur comunicat și acela destul de neclar. La ce se referă mai exact „hărțuirea instituțională”, „imprevizibilitatea instituțională”, „denigrarea și tentativele insistente de decredibilizare a membrilor echipei organizatoare”? Pe de altă parte, în urma auditului făcut în perioada mai-iunie 2014, Curtea de Conturi Iași a depistat un prejudiciu estimat la o valoare de 188.580 de lei, iar ANRMAT a amendat cu 5.000 de lei Muzeul Literaturii Române pentru că în primul FILIT a fărâmițat organizarea festivalului în zeci de contracte de valoare mică, pentru a evita licitaţiile (în februarie 2015 contestația MLR a fost respinsă în instanță).

  • Adam Mares spune:

   Da, este păcat. Dar se pare că lucrurile sunt mai complicate, deși organizatorii FILIT pozează în victime.
   Până la ora asta a fost dat publicității un singur comunicat și acela destul de neclar. La ce se referă mai exact „hărțuirea instituțională”, „imprevizibilitatea instituțională”, „denigrarea și tentativele insistente de decredibilizare a membrilor echipei organizatoare”? Pe de altă parte, în urma auditului făcut în perioada mai-iunie 2014, Curtea de Conturi Iași a depistat un prejudiciu estimat la o valoare de 188.580 de lei, iar ANRMAT a amendat cu 5.000 de lei Muzeul Literaturii Române pentru că în primul FILIT a fărâmițat organizarea festivalului în zeci de contracte de valoare mică, pentru a evita licitaţiile (în februarie 2015 contestația MLR a fost respinsă în instanță).

   • Adam Mares spune:

    CJ Iasi:
    “Considerăm că solicitarea venită din partea consilierilor județeni de a prezenta în mod analitic cheltuirea banilor publici nu reprezintă un motiv pentru a suspenda Festivalul.”

    • Adam Mares spune:

     Le-au cerut transparență în cheltuirea banilor publici și s-au supărat băieții că nu mai pot să-și tragă și ei cât vor. Cam așa reiese.

    • Adam Mares spune:

     Le-au cerut transparență în cheltuirea banilor publici și s-au supărat băieții că nu mai pot să-și tragă și ei cât vor. Cam așa reiese.

     • Lordul John spune:

      Bun, Lungu vă plăti pentru modul în care a gestionat banii, dar asta nu înseamnă că trebuie anulat un Festival. Mie mi se pare ca Lungu merge la șantaj. Și pana la urma nu e festivalul Dan Lungu, e FILIT.

     • Adam Mares spune:

      Da, exact asta face, șantaj! Si se bazează pe sprijinul celor care nu știu despre ce e vorba, de fapt, și îi susțin mediatic.

     • Mihail spune:

      Declararea unui oras “Capitala europeana culturala” este urmare a unor alte actiuni culturale ce au avut loc in trecutul apropiat.
      In timp ce la Cluj se intampla tot felul de chestii minunate, la Iasi nu se-ntampla nimic.
      Poate doar niste declaratii sforaitoare.

      Apoi, privind din drona cele doua mari orase, comparandu-le printr-o trecere la pas, se vede facil marile diferenta dintre cele doua.
      Ce sa vezi interesant la Iasi ? O biserica sculptata in piatra, un Palat cu o statuia unui cneaz polonez in fata pe post de Stefan cel Mare, o carciuma unde se imbata muci Eminescu si Creanga, un arbore de care unii presupun ca l-ar fi adapostit de ploaie pe Marele Poet, Teatrul National.

      Nu cred ca vor fi interesati de Palas Mall, o alta mare greseala arhitectutrala, dar nu-i asa, trebuia si Nichita sa aiba o sursa de venit sigura si perpetua.

      La Iasi avem beton, beton, beton…si cateva obiecte frumoase de mobilier urban. Sub zece !

      Hai sa fim realisti si sa lasam Clujului ceea ce merita cu prisosinta.

     • Lordul John spune:

      Pune mana și citește!

 28. Valeriu Mangu spune:

  Articolul “Nu aveti dreptate, dle prof. univ. dr. Gheorghe Iancu!”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  • tudor spune:

   Nu va citesc comentariul, n am dispozitia necesara.
   Dar aveti dreptate, l am urmarit si eu pe Iancu ieri: este in eroare.
   Precedentele sale interventii pe teme constitutionale mi au parut extrem de pertinente, in spete mai dificile decit aceasta.

 29. tudor spune:

  VV

  Intrebati anterior ce avem cu dl tariceanu.
  Sa va spun ce “am” eu:

  Dumnealui a fost presedinte PNL, un partid cu istorie de 140 de ani.
  Istoria asta, cu bune si rele, contine si o lista a presedintilor partidului.
  In dreptul dlui tariceanu va figura ca si a tradat partidul al carui presedinte a fost; istoria e dura, retine esentialul si nu si permite sa se piarda in explicatiile marunte ale fostilor.
  Asta una!

  A doua:
  Fata de alti politicieni, dl Tariceaanu are o situatie materiala ce i permite o independenta absoluta.
  In 2006, cu ocazia dezbaterii motiunii de cenzura introdusa de psd inca imberbul victor ponta, aflat la primul mandat de deputat lanseaza impotriva luii Tariceanu poate cel mai josnic atac la persoana din istoria parlamentarismului romanesc.
  Cum sa te combini cu un asemenea personaj?
  Pentru ce?

  A treia:
  Ca sa vedeti cit de pretuit este dl Tariceanu VP@Gaska parcurgeti stenogramele cu ghita: sintetic e cam asa: avem nevoie de prostul ala sa iasa pe locul trei.
  Este vesnicul dispret al beneficiarilor tradarii.

  Restul e … istorie!

  • un liberal optimist spune:

   Baete, esti incoerent! Nu conteaza ce-a facut Tariceanu in trecut. Conteaza ce face acum, cand suntem in mare pericol sa ne pierdem identitatea nationala. Si demonstreaza ca este singurul barbat de stat care isi sacrifica destinul personal pentru a apara statul de drept si statul national!

 30. Mihail spune:

  Carmen Iohannis face parte din prima categorie

  autor Constantin Cucu

  O parte a populației României este zilele acestea extrem de afectată de ceea ce par a fi fustele și rochiile strâmte, mulate pe curul primei doamne, doamna Iohanis.

  Este vorba desigur de acel fragment de populație priceput și versat în chestiuni de protocol, de cumsecădenie și rafinament vestimentar, respectiv unii din renumiții noștri stiliști, câțiva părieriști de profesie, babele de la țară și unele din doamnele cărora genul acesta de vestimentație nu li se potrivește, din rațiuni de decență și bun gust.

  Deși eu însumi sunt un părierist, sunt unul destul de tolerant, așa că nu o să încerc să conving pe nimeni de faptul de care sunt convins, respectiv că unei femei frumoase cu forme îi stă bine la fel de bine în haine strâmte pe cât îi stă, unei grase, cu iașmalâc și cu burkă.

  O să exprim doar gândul că de când, urmare a votului popular, doamna Iohanis a intrat în viața mea, există porțiuni de actualități și de telejurnal care chiar merită vizionate și aici nu mă refer desigur la interesantele, deși pe undeva soporificele, discursuri ale soțului domniei sale.

  Viața mi-a arătat că, printr-un anume sistem de clasificare, femeile pot fi împărțite în două categorii – respectiv cele care iubesc și cele care urăsc p*la (categorie care le include și pe cele cărora le este indiferentă).

  Doamna Iohanis face, în opinia mea din prima categorie. De obicei femeile care au grijă de aspectul și sex appealul lor și care trimit prin machiaj, alegeri vestimentare, atitudine, zâmbet și lejeritate, semnale pozitive fac, în opinia mea desigur, parte din această categorie.

  Sigur am reținut faptul că motivul pentru care ele se aranjează și arată bine nu este legat în mod direct de organul aprecierii masculine, că de fapt este vorba de cât de bine se simt ele cu ele însele, de dreptul feminității lor de a ecloza, de self respect, bla, bla, bla.

  iohannis carmen

  Este o categorie minunată de femei, pe care le admir dintotdeauna și o fac asta nu doar din motivul că aș vrea să le-o pun la marea lor majoritate, ci pentru că ele sunt cele care motivează și înfrumusețează viața unui bărbat normal; ele sunt redutele care trebuiesc cucerite, generalii care ne trimit în bătălii și stăpânele care trebuiesc servite, dacă ești suficient de norocos să fii ales.

  Și există desigur cea de-a doua categorie. A celor care recunosc vulgaritatea când dau de ea. Care nu s-ar lăsa necinstite nici de cea mai frumoasă p*lă de pe pământ (nu că domnia ei ar fi manifestat vreodată un minim interes) și care consideră că, numai pentru că le curg balele și li se deformează slipurile pe plajă, bărbații sunt cu toții niște obsedați (ceea ce nu este, desigur, o nedreptate decât prin conotația adânc negativă pe care respectivele doamne o dau termenului de ”obsedat”).

  Mie nu îmi place prea mult această categorie de persoane și, deși nici nu prea cunosc alte persoane care să le placă, presupun că de fapt acestea există.

  Ca urmare, mă bucur de faptul că doamna Iohannis este așa cum este și îmi place să cred că va continua să ne arate cum trebuie să fie o femeie capabilă de a pune un zâmbet pișichier pe buzele unui președinte.

  • Mihail spune:

   emi, tu esti din “doi” !

  • emi spune:

   Va contraziceti singuri, CI nu se machiaza, iar largimea/lungimea hainelor e dictata de moda, chiar si barbatii umbla azi “sugrumati” in sacouri, sau cu buricul gol.
   Cat despre mine, eu sunt “invizibila” pentru dimensiunea a III-a, pentru oamenii Pinocchio, oamenii fara suflet. Pentru ceilalti sunt o carte deschisa, ochii mei spun tot, inclusiv ca iubesc pe toata lumea, dar nu pot respecta neconditionat. Daca nu-ti convine este problema ta.

   • emi spune:

    Am muncit si eu in invatamant si am inteles ca un profesor nu este doar o sursa de informatii, ci si un exemplu de personalitate. Copiii cauta modele, vor sa inteleaga cum isi pot gasi drumul in viata, si cum anume arata cine sunt. Trebuie obisnuiti cu frumosul, daca o invatatoare vine la scoala imbracata in doliu mai mult de o luna, elevii ei devin depresivi, in clasa aceea nu se mai joaca si nu mai rade nimeni. O profesoara care poate fi imbracata modern, fara a fi stridenta sau vulgara, este un model pentru elevele fara repere. Daca acum mai este si prima doamna, atunci suntem norocosi, avem un exemplu de femeie dezinhibata, fara idei preconcepute, pentru care varsta e doar un numar. Si este un model fara varsta, un antidepresiv!

   • Mihail spune:

    @emi,

    nu-ti mai bate gura, nu intereseaza pe nimeni.
    In rest….esti din doi !

  • tudor spune:

   O pereche răpciugoasă –
   Asta-i tot ce-aveţi mai bun?
   Şleampăta spălătoreasă
   Şi un procuror nebun.

   Ţara azi e dirijată
   De la Cabinetul 2
   Dă funcţii la gaşca toată
   Ce-o pupă-n părţile moi.

   Zilnic, face şi desface
   Miniştri, chiar comisari
   (O caută la găoace
   Uneori, nişte curvari).

   E normal, căci cimpanzeul
   N-are puţă, e pe dos
   Dacă scoţi din ei tupeul
   Rămîne un vid jegos.

   Lacomi sînt, pe apucate
   Vizite de lucru fac
   Taie panglici inventate
   Şi anunţă: Cotcodac!

   Fac spectacole, prosteşte
   Bani publici aruncă-n vînt
   Kim Ir Sen se răsuceşte
   De oftică, în mormînt.

   Într-o ţară ruinată
   Asta mai lipsea: dezmăţ
   Propagandă deşănţată
   Iar pielea vacii e-n băţ.

   Ne conduce iar Mafia
   O boarfă şi-un eunuc.
   Ăştia fac din România
   Cel mai ieftin balamuc

 31. tudor spune:

  Cand livia stanciu , presedinte ICCJ a facut o declaratie despre “parteneriatul” cu sri am considerat total deplasata atitudinea sa.
  Cred ca am scris despre asta si pe blog.

  Iata insa ca apare motivarea in dosarul cu santajul: celebra rarinca este o santajista ordinara, nicidecum victima.

  Celebrul luptator pentru pace si progres calin tariceanu n ar fi trebuit sa se grabeasca ca fata mare la maritat, ar fi trebuit sa si ia o minima rezerva pentru informare.
  Se face de ris si cam pe la toate portile europei.
  Sunt curios ce ar fi facut el in locul iuliei stanciu.

  Sau te pomenesti c o vrea sa o ia de nevasta pe rarinca asta?

  • Cred, totusi, ca exagerezi. Ai cumva idee care era subiectul santajului? Daca tu spui cuiva: daca nu imi dai banii pe care mi-i datorezi, sa vezi ce spun eu despre tine! ti se pare normal ca a doua zi sa fii ridicat cu mascati, sa stai sase luni la inchisoare si pe urma sa fii condamnat la inchisoare? Hai, e bune…

   • emi spune:

    Normal este sa nu ai de-a face cu jigodii, restul este competitie intre jigodii, bine coafata politico-mediatic.
    De ce ar imprumuta-o cineva pe mareata Livia Stanciu, asa i se spune acum la mita?

  • un liberal optimist spune:

   Hai sictir, javra ordinara!

 32. emi spune:

  Ardoarea cu care unii o ataca pe Carmen Iohannis nu are decat o baza: URA! Ii urasc sotul atat de rau incat ataca orice graviteaza in jurul sau. De ce ii urasc sotul? Evident pentru ca este de etnie germana, se vede asta in subiectele de atac, tintele sunt intotdeauna calitatile/defectele tipic germane. Asta inseamna ca toata campania asta defaimatoare este regizata de evrei. Numind tocmai un evreu “celebru” la SIE, domnul Klaus Iohannis a dovedit ca este spiritul superior pe care il banuiam.
  Asta nu inseamna ca mie imi place MRU, dar sunt momente cand paiatele pot fi utile, mai ales cand sunt bine cremuite/hidratate.

  • Mihail spune:

   @ emi,

   cei care spun/scriu ceva despre Prima Nevasta nu o “ataca” ci o critica.
   Asta nu pentru ca ei fac legatura cu sasul ci pentru ca fiind acum atat de vizibila trebuie sa se comporte ca atare.
   Nu merge cu rochitze mulate, scurte si sa ti se zareasca dedesubturile.
   Adica trebuie sa se poarte, sa se imbrace, potrivit cu noul ei statut.

   Ca este o provinciala, ca nu realizeaza ca anii au trecut, ca nu are o oglinda “competitiva” acasa….acestea sunt niste adevaruri triste. Poate nu i-o trage suficient neamtzul.

   • emi spune:

    Problema ca ea e romanca, nu nemtoaica, si chiar daca ar fi, e nascuta dupa intoarcerea sasilor din Siberia. Ca si Klaus Iohannis de altfel.
    Dar arogantii nu pot fi altfel decat calai, indiferent de neamul din care se trag. E ca si cum le-am pedepsi pe nepoatele lui TB pentru tot ceea ce ne-a facut bulibasa. Noroc ca romanii nu au astfel de arogante…

 33. Mihail spune:

  nu am descoperit ca cineva sa sustina taman “defectectele nemtesti”.
  Ceea ce i se reproseaza sunt metehne romanesti.
  Cele sase case obtinute prin coruptie, pot fi cel mai bun exemplu.
  Apoi, are belele personale, pe care un clasic in viata le-a definit aproximativ astfel: ” vorbeste putin si/dar gandeste cat vorbeste”.
  Intre timp, domnul GhiNNion ni s-a dezvaluit si ca un mare combinator, aplecat catre intrigile de budoar si tzopaitor peste biata Constitutie.
  Era sa uit, plin de ifose si mare prestigitator prin aruncarea cu paltonul in mertzan.
  …si cum prostul nu-i prost destul daca nu-i si fudul, si-a tras un biet Metz cu valoarea de start de 120 mii euro. Evident ca din banii celor care trudesc in tara, neste “ghiNNionisti”.

  emi, ce-ar fi sa stai tu, in tacere, in strainezia aia a ta, sa-ti vezi de ale tale.

 34. Valeriu Mangu spune:

  Neconstituționalitatea propunerii dlui Mihai-Răzvan Ungureanu pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe. Sau: propunerea este inexistentă

  După cum rezultă din prevederile art. 65 alin. (2) lit. h) al Constituției, Președintele României are atribuția de a propune directorii serviciilor de informații. Potrivit prevederilor art. 100 alin. (1), idem, “În exercitarea atribuțiilor sale, Președintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistența decretului”.

  De reținut că propunerea înaintată de Președintele României către Parlament de numire a dlui Mihai-Răzvan Ungureanu în funcția de director al Serviciului de Informații Externe nu s-a realizat prin decret, în Monitorul Oficial al României nefiind publicat un astfel de document. Pe cale de consecință, propunerea în cauză este inexistentă.

  De remarcat că nu există nici unu temei constituțional pentru ca Președintele României să procedeze altfel decât în cazul primului-ministru, a cărui candidatură este propusă prin decret – v., de exemplu, Decretul nr. 890/2012, pe http://www.legex.ro/Decretul-890-2012-124251.aspx

  Valeriu Mangu