Spune Augustin Buzura: “Mândria de a fi slugă”… Şi, în completare, un comentariu al colegei noastre Cris.

Se apropie o nouă sesiune parlamentară. Care vor fi priorităţile ei, încă nu ştim. Care sunt priorităţile României, iarăşi nu ştim. Fireşte că priorităţile noastre sunt cele ale NATO şi ale UE. Dar dincolo de astea, ar trebui să avem şi priorităţi care să fie numai ale noastre, să fie rezultatul modului în care noi vedem lumea şi cam unde vrem să ne situăm în lumea aceea, aşa cum ne-o dorim. Ţările din vecinătatea noastră, din centrul european spre care noi aspirăm, cultural vorbind, să ne identificăm, au personalitatea lor. Polonia, Ungaria, Cehia, chiar şi mica Slovacie. Acolo clasa politică îşi ia destinul în propriile mâini iar ambasadele străine iau act de această asumare şi o respectă.

Care e destinul României? Suntem la coada Europei unite şi nu avem nicio intenţie să urcăm în clasament. Românii cu carte ori cu curaj (sunt şi din cei care au şi una şi alta) continuă să plece, nu avem nicio intenţie să le creem motivaţii de a rămâne în ţară. Capitalul românesc e răvăşit, lipsit de consistenţă şi marginal, nu avem nicio intenţie să-l susţinem. Administraţia e deprofesionalizată şi subfinanţată, nicio dorinţă de a-i da competenţă şi demnitate. Investitorii străini ne ocolesc, nici un semnal că redevenim atractivi. Resursele minerale de toate felurile zac ca nişte conserve încechite sub pământ, ne învârtim descumpăniţi în jurul lor. Când cineva nu face nimic, doarme liniştit, cel care încearcă să mişte ceva e victimă sigură a tuturor năpustelilor instituţionale şi gazetăreşti. Sufletul românesc e bântuit de tot felul de maladii, mai grave şi mai cronice decât cele semnalate de Noica, ne adâncim în ură şi în suspiciuni. Aş putea continua pe pagini întregi, dar am istovit tot amintindu-le.

Spuneam următoarele, la Teatrul din Botoşani, anul acesta, de ziua lui Eminescu: “Istoria noastră – de dinainte şi de după Eminescu – într-un anumit fel, l-a lăsat însingurat pe Mihai Eminescu. Pe noi sute de ani ne-au călăuzit capitulaţiile. După capitulaţii au venit Regulamente organice, a venit Comisia Dunării… A venit apoi Tripla Alianţă – în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Apoi au venit marile corporaţii din perioada interbelică; apoi au venit sovromurile de după război. Apoi,  fără să facem, fireşte, comparaţii între unele şi altele, a venit monitorizarea Consiliului Europei, a Fondului Monetar Internaţional, a Uniunii Europene… şi a altora. Dacă vrem să urmăm povaţa lui Mihai Eminescu, trebuie nu doar să ne trăim destinul, ci să ni-l asumăm. Să fim un popor cu destin propriu.” Şi adăugam, într-un recent comentariu din 22 iunie “Oare inima României bate înlăuntrul ei?” Deunăzi, în revista Cultura, am citit un articol de-al lui Augustin Buzura cu un titlu tulburător: “Mândria de a fi slugă”. Sentimentul că suntem în permanenţă experiment sau anexă pentru alţii este tot mai des întâlnit. Mă întreb, totuşi, care e cauza? Ce anume ne face să ne fie teamă să fim noi înşine? Cine ne obligă să cerem ambasadelor străine să ne dea note la purtare? Cine ne-a obligat, de pildă, să aderăm la Pactul fiscal, fără să avem nevoie de el? Cine ne sileşte să fim buni sau răi după cum ne socotesc alţii?

Alţii nici măcar nu se ostenesc să ne umilească, ne umilim singuri. Nici măcar nu ne dau ordine, noi îi rugăm să ne ordone. Dacă nu avem pe nimeni pe care să-l slugărim, ne văităm că nu ne bagă nimeni în seamă. Şi toate astea le facem, vai, lăudându-ne. Mândrindu-ne, vorba lui Buzura.

Iată ce ne scrie Cris, comentariul poate fi gasit pe blog:

Nu pot sa-mi opresc un gind: ma intreb citi ar spune ca pina si Buzura e comunist, pontist, pesedist, etc, etc. Maladia urii si a suspiciunii. Aruncatul in derizoriu – un alt sport national.

Cred ca nu poti face altceva decit sa dai timp oamenilor sa se trezeasca, sa evalueze, sa inteleaga, sa-si revina la acel tip de relatie care nu mai e filtrata prin inchipuite afilieri electorale – desi, nu stiu, aceasta inversunare de stil galerie de fotbal fanatizata, ba chiar mai rau uneori, de-a dreptul de galerie sectara, se vede din ce in ce mai puternic in politica si cred ca afecteaza din ce in ce mai mult nu doar relatiile sociale ci chiar si pe cele personale. Cu atit mai mult cu cit se traieste din alegere in alegere din motiune in motiune, din jos cutare pina la jos cutare, intr-o lume extem de strimta si mai ales cu personaje reciclabile, reevaluabile, in permutari stinga -dreapta care se petrec mereu si mereu intre exact aceiasi. Chiar am putea avea optimismul ca in vreun viitor oarecare cineva se va trezi? Cum? cind fiecare ii cinta un cintec de leagan? – Iohannis cu lucrul bine facut care nu exista, DNA-ul cu o cruciada de mucava impotriva coruptiei, cu un ponta aruncind o felie de salam ici colo (ma si intreb ce altceva ar putea face), cu un pdl care iar spune facind cu ochiul “lasati tara pe minile nostre, miini bune”. Imnul national ar trebui sa fie probabil “dormi romane” ca altii “au grija” de tine.

Pentru unii e usor, obtin aderente prin spalat de creieri propagandistic; referintza majoritatii ca informatie credibila a ajuns zvonul propagat prin vreun ziar. Propria minte si buna cumpanire sunt ceva impovarator probabil, ca si libertatea; se traieste din surrogate – zvonul tine loc de proprie judecata, si, mai nou, chiar si cel care doar incearca sa judece cit de cit obiectiv, cit de cit impartial, se documenteaza, afla, pune informatii in opozitie, e socotit vinovat de vreun fanatism politic. Romania pare sa nu mai aiba societate civila care sa analizeze cu circumspectie miscarile politice, fara partinire viscerala. Nici nu se mai concepe asa ceva se vede, din moment ce oricine, orice ar spune, e raportat la un ponta, iohannis ori basescu…..e probabil apogeul politizarii societatii atunci cind vezi chiar prieteni buni privindu-se cu deconsiderare (pontistule, taricenistule, basistule, iohanistule) si dindu-si de zor palme unul altuia.

Buzura nu poate impune ce gindeste intr-un acelasi fel, propagandistic, nu poate fi meschin; doar spune ce gindeste, fara nici un interes si taios. Cuvintele lui nu au “valoare” de zvon si de injuratura. Deci nu pot “prinde” la mintea avida de senzational, halucinant, stupefiant si altele asemenea. Ma intreb in ce masura un mesaj atit de puternic va fi auzit, daca va trezi cit de cit pe unii, citi i se vor alatura si in ce mod. Editorialul sau are abia vreo 870 de oameni care l-au citit. E amar de putin. Iti ramine doar sa speri ca e ca o sticla cu mesaj aruncata pe mare care va atinge vreodata un alt tarm.

 

231 Responses to “Spune Augustin Buzura: “Mândria de a fi slugă”… Şi, în completare, un comentariu al colegei noastre Cris.”

 1. tudor spune:

  “… despe mincare…mi a venit sa intru in pamint de rusine! va jur! … am plecat trist”
  jos basescu!

 2. Mihail spune:

  @ tudor,

  si “magarii”gandeste, nu-i asa ???
  …doar mi-am spus, civilizat, parerea, ceea ce cred eu despre fenomenul armenesc.
  Daca scrutezi textuletzul meu observi ca nu este absolut nimic ofensator, ca constructie. Ponderat, politicos dar transant. M-am abtinut, cat am poutut la ironii.

  Sunt constient ca-i oripilez pe iubitorii vosganieni, dar…nu-i asa, nimeni nu este perfect.
  I-as raspunde, tot aici si lui emi, nu poti fi un ministru bun, daca tu, din prima zi pe Victoriei, te preocupa sa repari ceasul si pianina din cabinet. Pai ori esti ministru, ori Gutza, sau Salam.
  Asta ca sa nu mai deschid subiectul despre “ajustarile” de pret de la gaz metan in favoarea lui Nicolae. Manevra mult discutabila, dar amendata pe 1/2 de DIICOT.

  Nu cred ca un bun om politic, care nu reuseste sa fie barbat 100% , poate fi un om politic adevarat.
  Ma refer, aici, la faptul ca s-a prevalat de vfavorul colegilor de a nu raspunde organelor de ancheta la faptul ca a acordat acele facilitati.

  Avem o clasa politica care ne reprezinta pe noi, avem exact ceea ce am votat.
  Uitati-va la cei sase milioane doua sute e mii, care l-au votat pe nemtzalau.
  Bun vot nu, inteligent vot ???
  Macar stim acum , ca sunt pe putin 6.2 milioane de prosti.

  Ce spunea Brucan, prin ’90 ???

  • emi spune:

   “Un barbat 100%” inseamna testosteron necenzurat de constiinta, adica o bruta care intai loveste si apoi te intreaba daca ai inteles. Ce legatura are cu civilizatia si diplomatia?

  • tudor spune:

   Violatorii si betivii Moldovei, analfabetii si tiganii, toti votanti ponta, sunt partea desteapta a natiunii romane, dupa mintea ta … vai de capul tau!

   • Ai cam luat-o razna. Semneaza: un moldovean. Sa stii ca in 1996 cand eu am candidat din partea CDR in Iasi CDR a invins. Din pacate, Programul meu pentru dezvoltarea MOldovei nu a fost insusit de niciunul din cele trei guverne ale CDR.