Mircea Cărtărescu, Norman Manea şi Varujan Vosganian reprezintă literatura română la Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin

In zilele de 9-19 septembrie 2015 la Berlin are loc unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale dedicate autorilor de literatură. Festivalul de la Berlin reuneşte peste o sută de scriitori din toată lumea. Printre invitaţi se numără scriitori de prestigiu precum Salman Rushdie, Wole Soyinka, Elie Shafak sau Michael Cunningham. România este reprezentată, potrivit opţiunii organizatorilor, de Mircea Cărtărescu, Norman Manea şi Varujan Vosganian. În seara zilei de 10 septembrie 2015 (orele 19,30) la Haus der Berliner Festspiele, va avea loc prezentarea cu titlul “Varujan Vosganian creează un memorial literar pentru genocidul armean prin Cartea şoaptelor”. Va vorbi despre creaţia autorului Fredhelm Ptok, iar moderator va fi Ernest Wichner, director al Literaturhaus din Berlin, traducătorul romanului. În anul apariţiei sale în limba germană(2013) Cartea şoaptelor a fost nominalizată, la Târgul Internaţional de la Leipzig, între cele mai bune cinci traduceri din literatura străină iar cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a socotit-o una dintre cărţile de referinţă ale secolul XXI.

Ramintim că în primăvara anului 2016 la Viena şi Berlin este programată lansarea versiunii germane a volumului “Jocul celor o sut de frunze şi alte povestiri”, în traducerea aceluiaşi Ernest Wichner.

60 Responses to “Mircea Cărtărescu, Norman Manea şi Varujan Vosganian reprezintă literatura română la Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin”

 1. Adam Mares spune:

  @VV
  Bravo! Felicitări! Vă pup. :-)

 2. Mihail spune:

  @ Adame,

  ce tot te bagi in fata pentru fiecare chitzibush ?
  Una,doua, esti cu pupatul ?
  Okay, am inteles de mult, dupa numaratoarea consilierelor, dupa scoaterea ochilor cu ele, dupa criticile despre haine, despre pupaturi, ce fel de Adam esti(unu l cu sutien)
  Ma rog, te priveste…dar fii si tu cu “mai perdea”.
  Se prind pana si prostii.

  In rest, este o actiune cu scriitori, nu se acorda Premiul Nobel pentru literatura(a treia oara).
  Nu-i chiar mare branza, insa mai bine cu de astea decat cu stiri dela DIICOT, sau cu spectacole “religioase” de prin Parlamentul rumanesc.

  Tu ce stii, merg doar cei doi scriitori romani si cel armenesc, sau vin si consilierele ? :P
  Nu te ia si pe tine ?

  • Adam Mares spune:

   Degeaba bagi strâmbe, tot îl pup, na! :P :P :P

   • Adam Mares spune:

    VV este un scriitor extraordinar și merită să reprezinte România și să fie cunoscut și de alții, din străinătate.

   • Adam Mares spune:

    VV este un scriitor extraordinar și merită să reprezinte România și să fie cunoscut și de alții, din străinătate.

    • Adam Mares spune:

     Mai citește și tu, nu sta numai cu nasul în floricele! :P

     • Mihail spune:

      @ Adame,

      ai si tu dreptate, insa 3-4 ore pe zi, oricum invat.
      Vosganian, nu citesc nici daca-si da demisia nemtzalaul, asta de la tzipetele d9n noiembrie, anul trecut, de la Timisoara.
      Prietenii stiu de ce.
      In rest, este adevarat, stau cu nasul printre trandafiri si alte plante dendrologice. Insa, stau cu nasu-n si planse, am cateva proiecte mari in lucru.

      Pana la urma, ce tot cauti motive ca sa-l pupi ?

 3. Adam Mares spune:

  Mi-au venit în cap versurile astea ale lui Mircea Ivănescu (nu știu de ce :-) )

  “aşa te-ai jucat de atâtea ori
  cu vorbele – mereu ţi-ai spus că din cuvintele astea
  ale tale tu poţi să faci chipuri şi să fie – acolo
  viaţa ta. sigur, ştiind atâta de bine că vremea
  în jur se rostogoleşte alene – un glob străveziu,
  şi în mijloc tu, nemişcat, – cum s-ar spune cu vorbe,
  sâmbure dulce amar al dramei noastre de toate zilele -
  dar drama asta e o împlinire, o aşezare de gesturi,
  înăuntru, în afară – şi nemişcarea nici nu există -
  timpul nu mai e nemişcat – şi noi, noi ne ducem”

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  Dl senator ajunge în Germania, acolo unde mii de refugiați vor să ajungă și sunt împiedicați mai mult sau mai puțin sistematic de europenii civilizați. Apropo de cestiunea cu refugiații, se pare că UE reușește performanța să facă rost de un număr uriaș de cetățeni bine frustrați, care scot printre dinți numai cuvinte de “laudă” la adresa ei. Islamiștii care au orchestrat schema cu refugiații au împușcat o grămadă de iepuri cu ocazia asta, făcându-și mari rezerve de adepți aciuați prin cele colțuri ale Europei. Halal!

  • Tema cu refugiatii e cam asa: fiecare poate sa o interpreteze dupa bunul plac. Chestia e ca trebuie rezolvata intr-un fel. Si stabilita si o perspectiva pentru ca totusi, intr-un orient zbuciumat, migratia catre Europa nu poate fi solutie perpetua.

   • Lordul John spune:

    Pana la urma, refugiatii vin din zonele in care Statul e minimal!

    • Depinde ce intelegi prin stat minimal.

     • Lordul John spune:

      Era o ironie!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ lordul john

      lasa ca se formeaza statul islamic, care nu va mai fi minimal :D

      Statul islamic stii ce inseamna practic? Un stat bazat pe Koran, de la a la z. Koranul are descris in cel mai mic detaliu de la modul cum trebuie sa te speli pina la taxe :D

     • Lordul John spune:

      “Statul” islamic nu exista. Exista doar o organizație teroristă finanțată de unii, și care a scăpat de sub control, exact ca al Qaeda!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ lordul john

      nu exista un stat islamic, ci exista mai multe. Sudan, Iran, au forma de organizare a statului islamic. Ceea ce vor sa impuna cei din ISIS este sa oblige toate statele musulmane sa-si schimbe forma de organizare in cea de stat islamic (in intelesul Koranului).

 5. Mihail spune:

  Deputatul Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită, îi solicită președintelui Klaus Iohannis organizarea unui referendum în chestiunea imigranților, astfel încât cetățenii să se pronunțe cu privire la cota de refugiați propusă de Uniunea Europeană pentru țara noastră. El îl avertizează pe șeful statului că, în caz contrar, ar putea fi suspendat pe motiv că a încălcat Constituția.

  Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui, Bogdan Diaconu invocă articolul 90 din Constituție, potrivit căruia “Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național”.

  “Acceptarea unei cote de imigranți reprezintă, cu certitudine, o problemă de interes național, iar o decizie în acest sens nu poate fi luată în spatele ușilor închise, mai ales dacă aceste uși nu sunt românești. (…) Românii v-au votat pe 16 noiembrie 2014 ca să-i reprezentați pe ei și interesele lor, nu ca să fiți guvernatorul țării la ordinele Berlinului!”, se arată în scrisoarea liderului PRU.

  Bogdan Diaconu consideră că în cazul în care se va apela la consultarea populației, România va fi chiar un exemplu de bune practici din acest punct de vedere, iar alte state îi vor putea urma exemplul.

  Pe de altă parte, Bogdan Diaconu îi amintește șefului statului de art.3 alin. (4) din Constituție, care precizează că “pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine” și că, în virtutea sa, Klaus Iohannis ar putea fi suspendat, dacă nu organizează un referendum pe problema refugiaților sau nu ține cont de rezultatele acestuia.

  “Dacă nu o veți face, atunci poporul își va întoarce fața de la dumneavoastră și nu veți mai fi președintele lucrului bine făcut, ci președintele unei suspendări bine făcute, pentru că românii nu vă vor ierta”, a continuat deputatul, care a precizat că încălcarea respectivului articol din Legea Fundamentală “constituie motiv serios de suspendare, domnule președinte!”.

 6. Mihail spune:

  Un link, unde se face vorbire si despre domnul Vosganian.
  Este drept, ceva mai jos, spre sfarsitul articolului.
  Insa, parcurgerea acestui articol, provoaca o revelatie despre inteligenta acestui popor, care nu-i asa, stie atat de bine sa aleaga, sa voteze.

  http://www.stiripesurse.ro/uluitor-parlamentul-e-plin-de-condamnati-si-cercetati-penal-lista-care-da-fiori_966856.html

 7. Kronstadt an der Graft spune:

  Parafrazând-o pe emi putem numi Palatul Parlamentului – Castelul condamnaților, după filmul cu pricina.

 8. emi spune:

  “Problema e că elitele oculte ale planetei exact asta doresc: „multiculturalitate” (a se citi: distrugerea culturilor autohtone) în toate țările Europei, până la dizolvarea specificului național al acestora, pentru a manifesta o rezistență mai scăzută la obiectivele ticăloase ale Globalizării.”
  http://www.cunoastelumea.ro/calul-troian-majoritatea-refugiatilor-sunt-barbati-unde-si-au-lasat-mamele-sotiile-copiii/

 9. Filip G spune:

  Doua lucruri vreau sa punctez:
  1 Am aflat ca ati aderat la grupul ALDE din senat,sa fiti sanatos.Votul meu nu merge spre traseistii din ALDE,aici se despart viziunile noastre politice…….
  2 Am ascultat zicerea lui PONTA:
  ”Nu mai ma intereseaza acum daca pierd sau nu voturi.”
  Adica ce voturi a primit Ponta pe persoana fizica inafara de cele a militantilor PSD si PNL cu care a ajuns deputat?
  La prezidentiale avea nevoie de voturi dinafara PSD dar prin felul ignorat de a consuma pop-corn a pierdut alegerile.
  Acum PSD acorda sprijin total unui ”tehnocrat”membru de partid pe care nu-l intereseaza voturile cetatenilor?
  Aroganta asta si multe altele dauneaza atat PSD cat si lui Ponta.
  Cat mai tolereaza Dragnea si PSD aroganta copilului teribil din politica romaneasca?

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Filip

   Pai nu te bucuri ca psd a luat-o la vale? Ce-ti pasa tie de prostiile pe care le face Dragnea? E in avantajul celor pe care-i votezi tu!

   • Mihail spune:

    Dar ce voteaza…ca eu nu inteleg ?
    Parca UDMR era ultima lui obtionue. Se muta cu stupii la ei…?

   • Filip G spune:

    PSD are nisa lui in piata,asta indiferent daca acceptam ori nu asta.
    Mai periculos ca PSD e o ruptura cu o abordare extremista .
    In cazul asta abordarea mea cu UDMR care nu are traseisti e rezonabila.
    Eu rumanul votand UDMR e peste puterea de intelegere a unora dar asta e oferta politica de moment.

  • Stai, ca nu inteleg. Eu sunt traseist?!? Pai daca sunt traseist inseamna ca am plecat de undeva. De unde?!? Ce treaba are aderarea mea la ALDE cand nu mai activam in niciun grup parlamentar, cu declaratiile lui Ponta? Ce tot spui acolo? Trebuie tot timpul sa fim judecati la gramada??? Iti placea mai mult cand nu mai eram nicaieri? Ai tot dreptul sa nu-ti placa traseistii, nici din ALDE nici din alta parte. Dar traseistii care au plecat de la PNL la PD iti plac? Si care acum s-au intors cu toti cei care au guvernat in 2009-2012? Dupa parerea mea, acum in politica romaneasca ori incotro te intrepti e ceva de criticat. Sa nu/ti placa Ponta pot intelege, dar ca iti place, in schimb, PDL, asta nu mai inteleg.

   • Mihail spune:

    Okay, oricum cineva care pleaca dintr-un partid in altul este cumva traseist.
    Ca primii v-au dat afara deoarece erati usor problematic, este una, dar daca ne amintim de UFD, apoi de PNL ….si tot asa, este discutabil daca asta se numeste, ori nu, traseism.
    Eu inclin sa cred ca etichetarea lui Filip este cam corecta.

    Sigur, intotdeauna avem tendinta sa avem o opinie mult mai buna despre noi, decat cei care ne inconjoara. Aici nu se pune familia si consilierele.

    Insa, avand in vedere problemele diicoate, corect era ca sa mergeti la ei(mai intai) si sa va lamuriti impreuna, sa aveti acel NUP. Ati ales varianta soft, mutarea cu bagaj si consiliere la alt partid.
    Eu, nu v-as vota nici daca mi-ati da shpaga cu multe zerouri.
    Sper, totusi, sa nu mai reveniti niciodata, spre votare, in Raducaneni, sau in alta comuna din judetul Iasi.
    Oricum, in oras sunt linistit, astia de aici nu sunt chiar atat de fraieri.

    …aveti 4 mandate, ce nu-i buna pensia aia ?

   • Filip G spune:

    In opinia mea o pozitie politica adecvata dupa demisia din PNL era statutul de INDEPENDENT.
    Gudurarea pe langa ALDE va plaseaza in tabara” politicieni la chil*”,o marfa ce poate fi cumparata in functie de interese,difera doar pretul.
    Cat despre PDL nu am fost eu strategul care a gandit PNL dodolot.Eu am mai scris aici pe blog,membrii PDL trebuia primiti prin absortie nu prin fuziune.Da cum politicienii se salveaza unul pe altul cand sunt la ananghie nu ma mai mira nimic…….. :)

    • Pai eu ce spun, pentru tine cel mai bine e sa fiu complet singur. Deci nu gresesc. Adica lipsit de orice comunicare cu oricine. De fapt asta au vrut si cei care ma voiau afara din PNL. Vad ca esti de acord cu ei. Iar chestia cu absorbirea, ea se face, numai ca invers.

     • Filip G spune:

      Eu si multi alti cetateni preferam statutul de INDEPENDENT decat aderarea la ”grup infractional„ legiferat prin lege.Aceste grupuri pot fi ASOCIATII,Partide,Fundatii,etc.
      La momentul cand v-a fost ceruta demisia am criticat ce a fost de criticat.Am criticat luarea de pozitie a presedintelui fata de votul din parlament in speta dumneavoastra.
      Pentru multi sunt un tip incomod care are printipii,…… :)

     • Nu inteleg ce vrei sa spui cu aderarea la un grup infractional legiferat prin lege. Sincer, mi se pare ca prea dam verdicte cu usurinta.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Filip G

      acum poate intelegi si tu de ce ziceam eu acum 2 ani ca PNL n-are voie sa faca aliante sau fuziuni dubioase… S-au grabit fuga fugutsa spre ciolan, si au ramas si flaminzi si fara partid!

    • Shadow spune:

     politicienii la kil draga filip sunt cei care repejor au dat-o cotita dupa alegerile europene sa se mute la populari. Aia sunt la “pnl-ul actual”.

     • Mihail spune:

      Mai frate, cxe chstie..toti aveti dreptate.
      Dar in decembrie, atunci cand am anuntat decent ca eu nu-l votez pe nemtzalau mi-ati sarit in cap.
      Atunci cand am afirmat ca domnul Vosganina trebuia sa se explice cu cei de la DIICOT, iar mi-ati sarit in cap.

      Faptul ca a scapat pe “usa din dos”, ca acum s-a repliat la prietenul Tariceanu, profitand de prietenia stransa dintre ei…mie-mi spune ca dl. Vosganian poate gasi o explicatie convenabila pentru orice gest personal.

      Omeneste…il inteleg, dar pe omul politic Vosganian, pe scriitorul Vosganian, NU.
      In opinia mea a gresit atunci cand s-a folosit de colegii senatori, iar acum inca o data mergand intr-un partid incert, obscur si dubios.
      In nici un caz nu mai trebuie votat, nu merita sa mai ajunga in Parlament .
      Nu mai are stofa, iar pe cea care a avut-o i-au mancat-o moliile. Demult.

      PS: nu pot sa uit ca Elena Udrea s-a dus demna la puscarie. Ca n-a facut in chilotzei avand, doar intr-o singura zi, 6 propuneri de arestare.
      Dl. Vosganian, daca se confruta cu asa ceva, ridica , pe ad-hoc, o catedrala in Senat.
      Cum naiba ca o blonda sa aiba mai mult sange in instalatie decat tine, un mai ditamai barbatul la 2 m.

 10. Mihail spune:

  Teoria EXPLOZIVĂ a unui sirian stabilit de 30 de ani în România

  Un sirian stabilit de peste 30 de ani in Romania spune ca invazia musulmana este “o manipulare ordinara”.

  “Miza este economică. În coasta Siriei s-a descoperit un bazin imens de gaz. Turcii i-au propus lui Assad să facă un gazoduct să ajungă până la europeni. Rușilor nu le convine să piardă controlul asupra gazului, pentru că e o armă strategică și o armă militară. Apoi, rușii mai au o cauză pentru care nu vor să scape regimul Assad din mână. În Siria este singura bază militară rusă din Marea Mediterană. Alta nu au. Americanii vor să-i înlăture de acolo. Siria este punct de legătură. Iranul are foarte multă influență în Irak, care are graniță vecină cu Siria. Iar prin Siria trece la Liban, la Hezbollah. Arabia Saudită nu vrea ca iranienii, care-s sunniți, să-și extindă zona de influență. Și atunci sprijină, chipurile, revoluția”, a declarat băcăuanul Hamad al-Essa Talal, in presa locala.

  Potrivit medicului sirian, imigrantii n-au de ce sa vina in Romania, sunt obisnuiti sa traiasca alaturi de crestini si majoritatea sunt de profesie doctori, avocati si IT-isti.

  “Eu cred că sunt refugiați. Nu cunosc structura, nu-i cunosc pe toți, dar marea majoritate cred că sunt refugiați, pentru că războiul din Siria, care durează de 4 ani, a dislocat vreo 14 milioane de sirieni. Vreo 8 sunt în țările din jur: Turcia, Irak, Iordania și Liban… ăia săraci, care nu au avut decât să fugă de moarte și de bombele lui Assad. Restul, așa-zișii imigranți care au venit în Europa, sunt din pătura de mijloc: doctori, avocați, IT-iști, care au acumulat niște bani, au văzut că nu se rezolva situația și caută un trai mai bun. Sunt oameni care gândesc și știu ce vor. Un avocat ce să facă? Un medic să vină să ia 200 de euro aici, în România? Ținta lor este o țară unde sunt plătiți mai bine. Și eu dacă eram, și dumneavoastră dacă erați, dacă tot ați plecat din țară, din glie, căutați o țară în care să fiți plătiți mai bine, să îi puteți ajuta și pe cei de acasă. Cred că acum cineva manipulează. Ei, de la primele zile ale războiului au fost emigranți, au fugit”, spun acesta intr-un interviu in presa locala.

  Acesta spune ca majoritatea celor care vin in Europa sunt obisnuiti sa traiasca alaturi de crestini.

  “Majoritatea celor care emigrează acum sunt arabi creștini. Ideea că e o invazie musulmană e o manipulare ordinară. Majoritatea celor care au migrat din Siria sunt creștini. Desigur că mai sunt și musulmani, dar cum au conviețuit 2000 ani împreună, mai pot conviețui și de acum înainte încă 2000, nu sunt probleme”, spune acesta.

  “Americanii, dacă ar fi vrut, în trei minute l-ar fi înlăturat pe Assad, cum au făcut cu Gaddafi. Americanii nu au democratizat nici Afganistanul, nici Irakul și nici Vietnamul. Ei folosesc acest cuvânt pentru creduli. Or sa vină să-ți ia resursele. Democrația nu se face cu bombe. Dacă se vrea o soluție, se găsește. Se adunau toți factorii de decizie și în trei zile se găsea o soluție. Sub ONU se fac alegeri anticipate libere. Assad ce a făcut? A fugărit 16 milioane afară. Acum, dacă face alegeri, are doar adepții lui. El ce face acum? Aduce din Iran și Liban oameni și, în orașele distruse, le face buletine și repopulează. A distrus, construiește alte case, ca să șteargă orice urmă, și aduce o altă populație pentru o schimbare demografică. Așa își asigură susținere”, mai spune sirianul.

  El sustine ca imigrantii vor sa se intoarca in Siria.

  “Eu cred că 99% vor să se întoarcă. Dacă ar fi vrut să plece definitiv, nu stăteau patru ani ca să plece. Au tot sperat că se va găsi o soluție. Americanii au pornit această revoluție, când au spus că îi sprijină. Oamenii s-au lăsat păcăliți. Au crezut că va fi ca în cazul Libiei sau Tunisiei, unde a fost înlăturat președintele. Uite că nu s-a întâmplat așa. 4 ani au așteptat. Cred că nimeni nu pleacă din țara lui de bine. Când condițiile or să devină favorabile, sper cât mai curând, 90% se vor întoarce. Dar dacă se prelungește criza și cei care stau afară, când nu se vede nicio perspectivă economică pentru a trăi mai demn, și încep să trimită copiii la școală, copiii să se integreze acolo, va fi mai greu să se întoarcă. Dacă în 3-4 ani va fi pace, cred că majoritatea se vor întoarce. Dacă durează mai mult de atât, cred că vor căuta alte soluții”, spune el.

 11. Filip G spune:

  Shadow spune:
  septembrie 1, 2015 la 3:10 am
  @Filip

  ………………… ”Comoditatea draga Filip face slugi, refuzul de a participa la “viata cetatii” face slugi.”
  Un fel de lupta impotriva globalizarii a incolonarii e si NEASOCIEREA,pastrarea independentei individului in societate si lume……..
  Impotriva clanurilor din ”viata cetatii” nu lupta prin asociere.Atat timp cat partidele sunt slugi ale oamenilor cu bani si influienta,listele de candidati se stabilesc in spatele usilor inchise.De aici increderea cetatenilor in partidele politice.

 12. Lordul John spune:

  @VV

  Poziția dlui Tăriceanu, proaspătul dvs. coleg, cu privire la poziția României la Consiliul JAI este de o penibilitate jalnica! O atitudine de sluga perfecta! Zice ca trebuie sa fim mai flexibili fata de UE pentru ca ei ne finanțează! Ce prostie perfecta! Se pare ca iar nu ați nimerit tabăra!

 13. Kronstadt an der Graft spune:

  Dna Georgeta Filitti, doctor în istorie, propune o măsură extrem de năstrușnică pentru testarea parlamentarilor români. Zice domnia sa: “Eu l-aş convoca pe Pleşu să răsturnăm Parlamentul, pentru că acolo este o bandă de analfabeţi, care fac ce vor. Şi ştiţi ce aş face? Până să-i dau jos, aş încuia uşile şi le-aş da o dictare. Şi ăia care fac mai mult de trei greşeli să fie daţi afară. Cred că din 500 nu rămân nici 3″. Cred că merită încercarea de a aduna semnături pe chestia asta. Vox populi!

 14. Mihail spune:

  A…..murit Vadim Tudor.
  Of Doamne.

  • epolitikon spune:

   Asa si, care-i pierderea?
   Hai poate pica zarul si pe nea Ion Iliescu…

   • Mihail spune:

    inteleg ca esti tanara, blonda si deci cu multa lipsa din gestiunea cutiei craniene.
    Ca om politic nu mi-a placut Vadim Tudor, dar ca om de cultura, ca poet, ca scriitor….era un om valoros.
    Atunci, in 2000, nu am dorit ca sa ma prostituiez si n-am votat Iliescu.
    Acum, dupa ce el a trecut dincolo, vad numai si numai partile lui bune.
    Este o mare pierdere.

    Ca sa pricepi si tu, este ca si cum tu ti-ai pierde placa, ori cutiuta cu farduri, sau sacul cu rujuri.

 15. Lordul John spune:

  @

  Ce fel de țară este asta, în care premierul se lauda la deschiderea anului școlar ca a făcut eforturi ca profesorii sa-si primească salariile la timp?

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Lordul John

   buna intrebare… Chiar ma uit acum la filmul John Adams si-mi dau seama ca daca in locul delegatilor care au proclamat independenta SUA ar fi fost parlamentarii romani de azi… atunci SUA inca nu s-ar fi inventat! :D