Pentru prima oară, Corneliu Vadim Tudor tace

Pare de necrezut că, de acum, Corneliu Vadim Tudor va tăcea pentru totdeauna. Vocea lui năvalnică, râsul care se bucura nestingherit chiar şi de glumele pe care singur le făcea, gesturile sale autocratice nu vor mai umple ecranul televizorului.

Privind în urmă, la cei douăzeci şi cinci de ani care au trecut, cred că Vadim Tudor şi partidul său au fost mai degrabă prilej de ocupare a timpului românilordecât un mod de a influenţa în mod real agenda publică. Nu ştiu dacă se poate găsi ceva în viaţa noastră care să fie rezultatul concret al acţiunilor sale. În schimb, Corneliu Vadim Tudor a născut patimi, adversităţi, sperietori şi nostimade. Amintiţi-vă de anul 2000, când PRM a câştigat un sfert din scaunele parlamentare şi de spaima elitei intelectuale ce a alergat să-l susţină, ca pe o izbăvire, pe Ion Iliescu.

L-am cunoscut destul de bine pe Corneliu Vadim Tudor. În ciuda unui condei prea neastâmpărat şi a unei guri slobode, nu era un om rău. Şi, în plus, iubea animalele ca nimeni altul. Era un om cultivat, care iubea cărţile. Un om plin de contradicţii, greu de înţeles, greu de ignorat. Nestăpânit uneori, căutându-şi stăpân, alteori. Oscilând între comunismul protocronist şi naţionalismul ce aparţine în mod tradiţional dreptei. Cu soluţii năstruşnice în care nu credea decât de dragul oximoronului sau al paradoxului.

Nu ştiu dacă fără Corneliu Vadim Tudor transformările tranziţiei ar fi fost mai lipsite de ambiguităţi şi de jumătăţi de măsură dar, cert, ar fi fost mai plictisitoare.

38 Responses to “Pentru prima oară, Corneliu Vadim Tudor tace”

 1. Filip G spune:

  Nimeni nu-i de neinlocuit……..
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
  Vor apare noi oameni politici tupeisti fara cultrura care vor exploata nemultumirile cetatenilor facand promisiuni populiste….
  Romania e la un pas de relansarea partidelor extremiste.
  Partidul lui Bogdan Diaconu pe partea stanga iar pe partea dreapta cel a lui Traian Basescu.
  Si toate astea datorita clasei politice impotente,fara viziune si orizonturi de asteptare bifate.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Filip

   vezi Filip? Acuma simti si tu ce am simtit eu la finalul lui 2012… Atunci inca se mai putea face ceva, acum insa… imi pare ca e prea tirziu!

   • Filip G spune:

    Delimitarea intre RADICALISM si FANATISM e foarte alunecoasa,multi nu-si dau seama cand trec dintr-o extrema in alta.
    Formarea USL a fost un gest radical,o forta capabila sa rastoarne un sistem,a avut sprijinul populatiei.
    Odata ce au avut sacii in caruta au uitat de cetateni si au continuat programul de gasca.
    Apoi USL a decedat,dar ideea a fost dusa in extremis”USL ,traieste!”
    Fanatismul a luat proportii ”Jos Basescu!”chiar in momente cand nu mai era un ideal avand suport din partea cetatenilor.
    Resuscitarea politic a lui Basescu a fost facuta de Ponta si PSD.
    Mai recent Dragnea a cazut la pace cu Traian Basescu si PMP.Viitorul PSD-ului sa fie alaturi de EXTREMISMUL de stanga si cel de dreapta?
    In actuala conjunctura cand cetateanul a votat un DEPUTAT ori SENATOR sa-i reprezinte interesele si idealurile politice,cetateanul constata ca ALESUL isi face propriile interese devenind TRASEIST in functie de propriile interese.
    In cazul asta cetatenii nemultumiti vor vota extremele,extrema stanga ori extrema dreapta.
    Cine e albitrul care o sa fluiere delimitarea dintre radicalism si fanatism?

    • USLa avut o mare sansa pe care a ratat-o. Sa ai 70% din sprijinul populatiei e o mare raspundere de care USL nu a fost constienta. Asa este.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ Filip

     O mica nuanta totusi: USL-istii n-au uitat imediat promisiunile, ci… n-au crezut niciodata in ele! E o diferenta. Nu stiu daca-ti mai aduci aminte, in vara lui 2012 cind mai toata lumea era in febra sperantelor in USL… eu intrebam insistent care e programul USL? Foarte multa vreme nu s-a raspuns la aceasta intrebare, exact ca si acum daca-i intrebi pe PDL-isti ce vor sa faca daca ajung la putere… nu vor sti sa-ti spuna nimic concret. Vor aparea cum au aparut si USL-istii pe ultima suta de metri cu un document plin de nazuinte ale oamenilor in care nu va crede nimeni, exact cum au facut si USL-istii in 2012.

     Eu atunci de-aia am zis ca nu votez USL si m-am si tinut de cuvint, de-aia am si zis ca nu voi mai vota negativ niciodata in viata, si ulterior m-am decis sa nu mai votez chiar deloc. Altfel nu vom scapa niciodata de psihoza asta a politicianului care se vede cistigator doar pentru ca votantul… n-are de ales!

   • Ti-am promis ieri un raspuns dar uitasem ca ieri nu s-a lucrat la Senat. Nu am gasit inca textul din Codul Fiscal, l/am cerut pentru maine. Am avut discutii cu colegii mei din Comisia de buget. Ei spun ca multi din cei care nu au niciun venit sunt persoane care au venituri, dar neinregistrate, cum ar fi caldararii, ciobanii, cei aproape 2 milioane de romani care nu au salariu dar figureaza in sondajele AMIGO ca au venit. Mai sap.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ VV

     Ok.

     Codul Fiscal il puteti descarca in format pdf, forma promulgata:
     http://www.cdep.ro/proiecte/2015/300/70/1/pr371.pdf

     Eu va rog in primul rind sa cititi art.180 – 183 din lege, cam o pagina. Nu dureaza mult. E super simplu si clar acolo tot, si de acolo provine toata problema: asa cum v-am spus, n-as fi avut nimic impotriva textului de lege daca s-ar fi creat mecanisme pentru depistarea veniturilor fiecaruia si aplicarea contributiei raportate la aceste venituri, numai ca legea ii baga pe toti la gramada si le aplica o contributie care pentru foarte multa lume va echivala cu sa zicem … taierea ajutorului pentru incalzire pe o iarna intreaga!

     Sper ca v-a pus un pic pe ginduri cifra de 2 milioane! Ei nu sunt ciobani toti, va spun eu intuitiv ca vreo 1.5 milioane dintre ei sunt tarani care fac agricultura de subzistenta. Si in aceasta categorie, in afara celor 2 milioane de oameni vor intra si cel putin alte 2 milioane de oameni care lucreaza in UE fara forme legale.

     PS – sunteti om al cifrelor, somajul in Romania figureaza in jur de 7%, iar astia 2 milioane fara venituri … nu sunt someri! Poate alaturind aceste 2 cifre va veti face o imagine de ansamblu mai buna referitor la adevaratul nivel al saraciei in Romania.

     • Filip G spune:

      Eu am discutat cu multi care renunta la Fondurile UE si isi inchid PFA-urile .
      Prin lege au fost obligati sa deschida PFA.dar acum daca nu au angajati de la anul platesc peste 6000 lei exact cat o transa de la UE pe masura 141 (1500 Euro).
      Acei oameni care nu cer nimic dar se descurca nu sunt ASISTATI SOCIAL.
      Halal COD FISCAL agreiat de liberali.
      E o bataie de joc………..

     • Lordul John spune:

      Este identic cu forfetarul firmelor fără activitate! N-ai activitate/n-ai venit, nu contează, dai la stat.
      Sa vezi ce frumos anulează noul cod fiscal scutirea de la plata taxei pe teren pentru cei ce sunt în ariile naturale protejate! Adică, ai un teren al tău sau concesionat și faci o activitate agricola, silvica sau piscicolă. Vine statul, fără sa te consulte și stabilește (in timpul guvernării de succes 2007-2008), ca nu mai ai voie sa-ti aperi producția de prădători, iar pentru orice vrei sa faci acolo trebuie sa dai niște bani unui ONG ales de Minister!
      Mai mult, Statul face protecția naturii pe banii femierilor. O alta anomalie din CF e aberația impozit=taxa. Dacă e al tău plătești impozit. Dacă nu e al tău, plătești taxa, egala cu impozitul. Nu era mai logic sa se plătească doar impozit pe proprietate? Dacă am un apartament și îl închiriez nu plătește chiriașul taxa, ci plătesc eu impozit pe venituri și pe apartament!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Filip
      @ Lordul John

      Mai am un pic si termin sesizarea catre Avocatul Poporului. Eu zic ca nu mai trebuie sa stam ca prostii sa ne tot prosteasca astia cum au chef. Daca nu o sa iasa nimic, nu conteaza! Merg si mai departe, o sa fac petitie de stringere de semnaturi!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Filip

      din contributia asta la sanatate de care dl. Vosganian zice ca nu se va procopsi statul prea mult si nicidecum nu va rezolva problemele din sanatate vor scoate in jur de 750 de milioane de euro. Iti dai seama daca de la persoanele care nu au niciun venit vor scoate 700 de milioane de euro… cit scot ei in total? Si din ei citi ajung in realitate pentru servicii de sanatate, si citi ajung la cele 3 mega concerne farmaceutice inradacinate in contractele cu statul de catre secretarul executiv al PNL Duta!

      825 lei pe an = 187.5 euro * 4 milioane = 750 milioane euro

      2 milioane sunt cei de care zicea dl Vosganian ca au fost identificati conform sondajelor AMIGO + aprox 2 milioane de expati care lucreaza in UE fara forme legale

     • Lordul John spune:

      @Filip G

      Lasă că la noi după ce au luat bani europeni, acum, după 4 ani le ia banii înapoi din cauza unor probleme de traducere și interpretare a Regulamentului European.

  • Partidul lui Dan Diaconescu a fost o lectie usturatoare si pentru clasa politica si pentru nivelul general de educatie.

 2. Adam Mares spune:

  Prefer plictiseala, în locul numeroaselor calomnii.

  • Lordul John spune:

   De acord cu tine!

   • Mihail spune:

    hai sa fim seriosi, asa era el. Nimeni nu era obligat ca sa vada ceea ce afirma el despre personajele vietii cotidiene.
    Eu am ales in ceea ce-l privea pe el, omul de cultura, poetul, scriitorul, ziaristul, mai putin pamfletarul, sau omul politic.
    Avea o memorie uriasa, iar ca istoric spunea lucruri foarte interesante.

    Poate a avut si un rol de contrapondere al ungurilor din tara noastra, defapt al oamenilor politici maghiari.

    In credinta populara se spune ca sufetul lui se va ridica la ceruri in urmatoarele trei zile.
    Fie si asa, este aiurea ca acum sa-l vorbim de rau, urat. Nici nu are posibilitatea ca sa se apere.
    Bine este ca sa vedem doar latura lui buna.
    Dumnezeu sa-l primeasca.

  • Numai plictiseala nu e in Romania.

 3. Filip G spune:

  @
  sorin gyorgyfalvi,
  cand e vorba de strans semnaturi pentru petitie ,poti conta pe mine.
  Cu Ilie Sarbu la Curtea de Conturi secretul deturnarii banilor se va afla peste 50 de ani.
  Chestiunea din NOUL COD FISCAL trebuie facuta public inainte de alegeri,atunci se va vedea cata dreptate a avut Johannis cu retrimiterea Codului in Parlament si tratarea lui cu indiferenta de parlamentari.
  Guvernul si Parlamentul are specialisti in creerea cadrului legal pentru deturnarea banilor …….

 4. epolitikon spune:

  Un dement care nu-si lua niciodata medicamentele, initiator al presei de calomnie ce arata tuturor ca el poate sa arunce cu rahat in oricine fara sa plateasca.
  Icoana pentru Mihail si alte rebuturi asemeni lui…

 5. emi spune:

  Vadim Tudor a fost unul dintre cei mai mari manipulatori din politica romaneasca, el modela adevarul amestecandu-l cu minciuna si servindu-l cu garnitura de insulte.
  Semana cu iresponsabilitate frica si ura, in ciuda tonelor de carti citite.
  A fost un suflet neimpacat care nu a inteles nimic din ce a citit, din ce a trait, din ce a simtit, “opera” lui batjocorindu-l pe el in aceeasi masura ca si pe cei insultati.
  Dumnezeu sa-l ajute sa-si gaseasca linistea!