Câteva premise privind votarea în străinătate

Chestiunea votării s-a mutat din țară mutat din țară în diaspora. Cheia succesului pare a fi comportamentul românilor din străinătate. Ceva adevăr e în asta, dacă socotim că rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin al ultimelor două alegeri prezidențiale a fost decis, într-un fel sau altul, de voturile din afara țării. Experiența ultimilor ani ar trebui să fie un bun îndreptar pntru a da dezbaterilor privind votul românilor din străinătate o concluzie corectă, astfel încât regula să înlăture orice posibilă suspiciune.

Mie mi se pare că soluția trebuie să pornească de la câteva premise pe care ar trebui să le acceptăm cu toții:

 1. Românii de pretutindeni sunt parte a poporului român.
 2. Cetățenii români au aceleași drepturi, indiferent unde locuiesc.
 3. Cetățenii români cu drept de vot trebuie să fie identificați, cu adresa lor stabilă sau de rezidență, cu un timp rezonabil înaintea zilei votului.

În ce privește cetățenii români care au domiciliul în străinătate, există, însă, o seamă de particularități:

a)     Domiciliile lor nu sunt, în cea mai mare parte, cunoscute autorităților române.

b)    Ei se află răspândiți pe o arie geografică extrem de întinsă, chiar în interiorul aceluiași stat.

c)     Participarea lor la vot este relativ redusă în raport cu numărul lor și comparativ cu cetățenii români domiciliați în țară.

Din acest motiv, în ce privește pe cetățenii români domiciliați în străinătate trebuie să existe încă o premisă:

 1. Cetățenii români cu drept de vot domiciliați în străinătate trebuie să-și anunțe într-un timp rezonabil, înaintea zilei votului, intenția de a vota și localitatea unde se vor afla în ziua votării, înclusiv în ipoteza unui tur doi (dacă e vorba de prezidențiale), alcătuindu-se, astfel, registre ale votanților domiciliați în străinătate.
 2. În situația în care numărul celor aflați în registrul votanților este consistent într-o anumită localitate, este obligatorie organizarea de secții de votare, proporțional cu numărul votanților anunțați.
 3. Dacă numărul votanților este redus într-o localitate, este obligatorie procedura votului prin corespondență. Acesta se va realiza astfel încât să se asigure secretul și unicitatea votului.
 4. Prin lege se stabilesc detaliile privind definirea timpului rezonabil, numărul maxim de votanți pentru fiecare secție și modalitatea în care se va realiza votul prin corespondență. Restul prevederilor, cele privind numirea membrilor comisiilor de votare, participarea observatorilor, numărarea voturilor etc.etc. sunt aceleași ca și pentru votul din țară.
 5. În ce privește votul prin corespondență, varianta utilizării sistemului informatic (internet) este exclusă în acest moment pentru că ea nu garantează unicitatea și secretul votului. Formula cea mai utilizată și de alte sisteme electorale este cea a votării prin intermediul oficiilor poștale.
 6. Cetățenii români cu domiciliul în țară și care se află în străinătate votează potrivit prevederilor care stabilesc existența (sau nu) a listelor suplimentare.

 

În acest fel toți cetățenii români care doresc să voteze pot să o facă. Se evită cozile interminabile, suspiciunile că serviciile votează în locul nostru sau că Guvernul încurajează ori împiedică votul.

 

75 Responses to “Câteva premise privind votarea în străinătate”

 1. Mihail spune:

  Aiurea, sunt o gramazime de tari, unde daca nu locuiesti chiar acolo, opuuups…a zburat dreptul de vot.
  Cum adica, tu trei milioane si un pic, stai prin straienezia, nu platesti impozite, “nu mananci salam cu soia” si decizi TU, aici in tarisoara ce masina scumpa sa-si cumpere nemtzalaul, cati pereti sa-si darame pentru dormitorul de 500 MP ?

  Astia trei milioane si ceva l-au adus a doua oara pe Baselu inapoi, apoi pe nemtzalau impreuna cu odioasa lui babeta.
  Tare-s prosti.
  Okay, vor sa se joace de-a votarea, atunci sa o faca in tara in care muncesc.
  In rest, viteza !

 2. Mihail spune:

  @ Adam Mares,

  acum..depinde si de pasarica.
  Sunt cazuri cand te gandesti daca nu ar mai trebui umblat la cote.
  Una peste alta, populatia spune, referindu-se la mine, ca nu este cazul.

  He-he-he, si astazi am fost la spital, dar am fost si aseara. Una dintre cliente era de garda.
  Merg si luni.
  Sunt printre singurii care iau “shpaga” de la doctori.

 3. cris spune:

  Ce spuneti e cumpanit, serios, decent si in mod cert un inceput de reala discutie asupra acestui subiect – adica ceva singular in peisajul sforaielilor pe tema diaspora din ultimele luni. Personal va multumesc pentru ca luati acest tip de atitudine.

  Lucrul care cred ca trebuie subliniat – inscrierea in registrul electoral… Se discuta doar ca votul prin corespondentza e permis in atitea tari. Se ocoleste, intentionat cred, un lucru esential: in aceste tari exista registru electoral in care cei din strainatate trebuie sa se inscrie inainte de a vota si ca existentza acestor votanti este verificata in primul rind pe baza numarului personal indifferent unde sunt si la modul foarte serios (pentru unele tari, daca nu exista posibilitatea verificarii altfel, se cer copii autentificate dupa un act de rezidentza si documentul personal de identificare, pasaport). Este conditie majora pentru a preveni frauda – registrul, verificarea, transparentza inregistrarii.

  Inca un exemplu de ceva complet ignorat, reprezentativitatea – vor sa treaca legea acum ca vin alegerile locale si parlamentare: OK…. dar de ce, pentru cine voteaza diasporenii in alegerile locale si parlamentare ca sa fie considerata o urgentza legea votului prin corespondentza???? Cum se arondeaza aceste voturi – foarte putine tari au reprezentanti ai diasporei in parlament, in genere votul merge spre districtele electorale din tarile respective….. dar ce legatura vedeti intre scandalul de acum din Romania pe votul din corespondentza si alegerile de la anul???? eu nu vad niciuna fiindca nu s-au discutat mai intii niste chestiuni de baza legate de reprezentativitate….cum sunt reprezentati cei din diaspora la nivel local ori parlamentar, de cine? Votez primarul din Bucuresti? Sau credeti ca ma reprezinta pe mine lubanovici acela deputat de trei continente votat de nici 3000 de indivizi – Si eu cum sa-l votez daca sunt in Australia – ca o reprezinta si pe aceea – cind dumnealui e in Oregon? Ce campanie electorala si-a facut, de cine e cunoscut, ce discutii a avut cu competitorii sai pe subiecte legate de diaspora, ca sa stiu daca e mai bun decit altii ori sa stiu macar ce program are? (va spun clar, niciuna… x sute de mii minus cei trei mii care l-au votat in parlament nici nu au habar ca sunt reprezentati de lubanovici…)

  • La alegerile locale romanii din strainatate nu voteaza. Nu cred ca exista sectii de votare in strainatate la alegerile locale. La parlamentare voteaza pentru parlamentarii de diaspora arondati. Cat despre votul parlamentarilor de diaspora. e clar ca ei nu pot face campanie ca ceilalti. Se vodteaza, cred, partidul, daca nu cumva candidatul e o personalitate cunoscuta.

   • cris spune:

    exact…. deci de ce acest scandal acum????aaaa, daca vor sa votez la parlamentare, pina acum, luni de zile trebuia ca pnl-pdl sa strige pe alta tema, cea a reprezentativitatii, sa ofere un proiect viabil din aceasta perspectiva.

    Si cum se voteaza partidul respectiv in diaspora, daca spuneti ca nu se voteaza uninominal? Pe 3000 de votanti intra un asa zis parlamentar al diasporei in buzunarul partidului respectiv la numarul de voturi din parlament? Unul ca acest Lubanovici reprezinta diaspora (n-au cum fiind votati de 3000 sau mai putin din milioane de oameni) sau interesele partidului respectiv? (M-am uitat pe proiectele lui Lubanovici, de fapt nici macar un singur proiect, ani la rind, pe timpul alor lui, al pdl, nu a fost pe tema diasporei, niciunul…)

    deci nu s-a rezolvat o problema esentiala cea de reprezentativitate, si doriti sa cred in sforaiala cu votul prin corespondentza?

   • Shadow spune:

    Aveti dreptate la locale nu se fac sectii de votare in strainatate. Oricum in trecut cand au existat ei votau pt bucuresti sectorul 1 daca nu ma insel. Ceea ce era o aberatie.
    Pt parlamentare insa exista. Ceea ce va pot spune din Franta pt alegerile locale, regionale si parlamentare cetatenii francezi sunt obligati sa se declare ca rezidenta cu 6 luni inainte, uneori cu un an inainte. Francezul care nu s-a declarat NU POATE SA VOTEZE. Exista o responsabilitate astfel creata pt cetatenii. daca vrei sa votezi te pui in ordine cu administratia inainte nu in ziua votului. Niciodata in ziua votului. Singurele exceptii sunt militarii in teatre de operatiuni, etc. Astea sunt unicele cazuri “speciale” pt care Administratia Franceza propune formule de rezolvare. Inclusiv prin posibilitatea de a lasa pe “altcineva” sa voteze in numele tau propriu.

 4. cris spune:

  Am tot vorbit despre IDEA – proiect ONU legat de democratizare in genere inclusiv de dreptul la vot – voi da mai jos, iar, site-ul, desi l-am mai dat de citeva ori in ultimii cinci ani aici pe blog.
  Un offspring al IDEA este ACE ca organizatie, iar o sursa de date, studii, comparatii, principii de respectat pentru votul in strainatate. Aici link-ul spre unul dintre textele esentiale, detaliate, foarte bine scrise, discutind principiile si problemele votului diasporean: https://aceproject.org/ace-en/topics/va/onePage

  Nu am eu o obsesia cu inregistrarea votantilor, parcurgeti textul, vedeti acest lucru reluat de numeroase ori. Doar la o citire rapida si va dati seama cite probleme nu s-au pomenit macar in “discutiile” (euphemism pentru propaganda) din Romania. Sa extrag citeva titluri nici macar pomenite in Romania legat de acest subiect:

  “Electoral Justice:

  Issues of electoral justice such as the transparency of electoral registration, the equality of electoral competition, the legal conduct of the act of voting, and the control mechanisms to ensure all of these are essential in informing the process of decision on debating proposals to introduce or maintain external voting.(…)

  Transparency:

  Various procedures for external voting should be examined in the context of the fundamental principle of free, equal, secret and secure ballot. However, there is thus no ‘best procedure’ for external voting.(..)Transparency of external electoral registration and voting procedures as well as in electoral fraud represents one of the main challenges or organization of elections outside the national borders. (…)

  Equality of Political Competition:

  Ensuring that electoral procedures are free of influence by party interests may be a problem for countries which face challenges in organizing legitimate elections at home, especially if they have a great number of citizens not only living abroad but also concentrated in one single country. The electoral campaign may take place among external electors with no effective control by the administrative bodies of the home country. The possibility of interference by political actors which are not subject to the legislation of the home country aggravates the danger of the equality of electoral party competition being violated. (…)

  Enhancement of the Legitimacy of the Democratic System:

  When citizens living abroad are claiming the right to vote, denying it may result in some loss of legitimacy. But it is equally important to bear in mind that an external voting process which is perceived as biased in favour of particular political interests or as chaotic may cause electoral events to lose legitimacy in the eyes of the domestic public. Political forces which would benefit would then be likely to deem external voting to be legitimate, while those who would suffer would be likely to take the opposite view. Under these circumstances, the legitimacy of the political system may be brought into question by the introduction of external voting.”

  Se discuta despre elemente de justitie electorala, despre transparentza inclusiv a inregistrarii la vot, egalitate in desfasurarea campaniei electorale, probleme de legitimitate in Romania?…. unde ati vazut asemenea discutii la domnii de la noul pnl atit de ardenti in a dori votul prin corespondentza si atit de pasionati de diaspora????

  • cris spune:

   link-ul catre IDEA
   http://www.idea.int/un/

   In, fine, si de ce naiba sa-l mai dau a n-a oara… ca sa mai vina inca unul care nu l-a citit nici acum ani cind l-am dat prima oara sa-mi spuna ca nu vreau vot prin corespondentza ca sunt pontista si nu-mi convine mie ca “diaspora e de dreapta” si voteaza doar dreapta… Mda

   • In diaspora exista, totusi, aceasta idee ca pesedinstii sunt comunistii si ca Basescu si ai lui sunt dreapta anticomunista (!?) .

   • cris spune:

    da si nu, e o chestiune de proportie vorbesc de cei care sunt interesati de Romania si votanti – nici macar o zecime din diaspora de altfel.

    La demiterea lui basescu in 2012 au votat daca imi amintesc bine in jur de 100.000, cam o treime sau chiar mai putin decit numarul celor care au votat la prezidentiale. ( cel care a organizat centrul de vot la referendum unde am fost eu nu a organizat un centru de vot si la prezidentiale de pilda, e profesor universitar la o universitate de renume BTW… credeti ca e pesedist si de asta nu a facut un centru si acum, sau ca nu avea pe cine allege, ca si mine?). Dar stiti care a fost reactia multora? – eu am avut chiar o discutie violenta pe tema aceasta, mi-am pierdut un amic: de ce te duci draga sa votezi crezi ca e unul mai bun decit altul, nu te amesteca si vezi-ti de ale tale, esti prost sa crezi ca exista vreunul mai bun decit altul….

    Va amintiti ca a fost o serie de articole in The Economist pe tema referendumului din 2012 – pina si acolo erau postaci pedelisti care injurau pe cei care indrazneau sa spuna un cuvint impotriva lui basescu, proportia era cam de 5 la 1 in favoarea postacilor portocalii. Mda, si aici venim la alt capitol… capacitatea de PR a PDL de ani de zile: Ar trebui sa va ginditi si la capacitatea pdl si resursele pe care le-au avut ca sa faca tot soiul de campanii pro pdl in strainatate – daca va uitati numai la site-ul lui William brinza si va dadeati seama (si l-a desfiintzat de curind) de dimensiunile campaniei portocalii de ani de zile, ba cred ca va intrebati si dumneavoastra cit a costat acest sir lung de petreceri portocalii intins pe ani, cum m-am intrebat si eu. Va spun si ca domnul cotoi, pe care am avut prilejul sa-l cunosc, era un om foarte “de viatza” in comunitatea romaneasca Americana, ca nici un alt consul, una doua petreceri si propaganda portocalie. Amintiti-va si de Honorius Prigoana si ca a organizat o filiala pdl, ilegal de altfel, la Chicago…a reusit sa insele niste oameni pe ideea basista, s-au trezit din fericire, dar credeti-ma ca oameni care au fost inselati o data a doua oara nu prea se mai intereseaza de politica romaneasca.

    Nici pnl si nici psd nu si-au facut si nu cred ca au putut, nu au avut sprijinul financiar, sa faca asemenea campanii ca pdl. Oricum, am considerat si am spus de nenumarate ori aici ca e o greseala faptul ca pnl nu se extinde in afara Romaniei, nu se face cunoscut nu-si creeaza punti spre diaspora…. In genere au facut aceasta greseala in relatiile internationale nu doar cu diaspora, in timp ce pdl…

    Deci nu as putea sa ma pronuntz cu sigurantza asupra proportiei din diaspora care se preteaza la un asemenea joc de-a pedelistii si comunistii nici macar din acei 10% dispusi sa voteze (de restul 90% cu atit mai putin) si am inclusiv o rezerva stiind de nivelul propagandei pedeliste, cel putin in zonele in care am locuit. Ba chiar si rezerva propagandei fatza de romanii din tara carora li se induce falsa idee ca diaspora, toata diaspora ar sustine dreapta, pe basescu, pe iohannis, etc….(sa venim cu picioarele pe pamint, vorbim de nici 10% care au votat intr-un fel sau altul – 10% nu inseamna “toata” si nici “diaspora”). – Am cautat unele din organizatiile care spuneau ca reprezinta diaspora la alegerile din 2014, au aparut si articole furibunde scrise de dumnealor, scrisori, in presa romaneasca…. sa va spun ca am dat peste indivizi singulari de pe facebook care se autointitulau organizatii ale diasporei???

    • Diapsora a fost intoxicata de tot soiul de publicatii. In plus PDL si-a creat o retea de activisti in strainatate, mai ales in Europa, inclusiv cu finantare de fundatii sau de sedii. Exista, de asemenea, prejudecata ca PSD sunt comunistii in timp ce Basescu e cu dreapta.

  • Votul prin corespondenta e o dezbatere dusa doar pentru ca a ramas ideea ca PSD e impotriva lui si PNL e pentru, asa cum s-a lasat impresia din alegerile prezidentiale. Dar o discutie pe fond nu s-a dus.

   • cris spune:

    nici nu cred ca se va purta o asemenea discutie serioasa mult timp de acum incolo, pdl nu fiindca sunt interesati doar de masinaria de vot nu de diaspora, pesedistii nu fiindca le e frica de ceva in defavoarea lor – exact asa cum scrie in textul din care am citat mai sus

    “….it is equally important to bear in mind that an external voting process which is perceived as biased in favour of particular political interests or as chaotic may cause electoral events to lose legitimacy in the eyes of the domestic public.

    Political forces which would benefit would then be likely to deem external voting to be legitimate, while those who would suffer would be likely to take the opposite view.

    Under these circumstances, the legitimacy of the political system may be brought into question by the introduction of external voting.”

 5. cris spune:

  Pe mine ma intereseaza, s-a intimplat ca in decursul anilor am tot citit….in schimb vad pe nu stiu cine de la noul PNL, bota sau cum l-o fi chemind, intrebat despre legea pentru care fac acum “greva japoneza” spunind ca nu are habar despre ce e vorba dar el e in greva pentru asta….demagogie crunta si, iertati-ma, pentru mine om care chiar am citit si m-am interesat in ani de acest subiect e un scuipat in fatza.

  Ma foarte indoiesc ca gorghiu, blaga sau altii au citit macar a zecea parte din ce voi fi citit eu ca om obisnuit, diletant, sunt convinsa ca n-au habar de asemenea organizatii, de principiile acestui tip de vot, de felul real in care se face votul diasporean altundeva ori de problemele care trebuie discutate. Au habar doar ca exista un mechanism, si e bun de strins voturi la pusculitza….Nivelul discutiei in sine, limitata la un latrat cu “votul prin corespondentza” si repetarea la nesfirsit a legii lui baconschi mie imi spune clar ca e vorba doar de inca o intentie de manipulare si frauda si nu de interes real fatza de diaspora si dreptul lor de a vota.

  Nu vorbesc in numele nimanui, nu sunt organizatie, nu reprezint pe nimeni…. dar nu, asemenea dispretz la adresa unor oameni, a-i considera pusculitza de voturi si marota de folosit electoral, nu cred ca e de acceptat. Ce sa-i spun unei gorghiu? nu doamna, nu am nevoie sa ma “salvezi” dumneata, n-am nevoie de o pupaza sforaitoare care se bate in piept cu drepturile mele de diasporean? Mai intii citeste doamna, informeaza-te, discuta problemele legate de transparentza, legitimitate, justitie, proces electoral efectiv, cum este prevenita, descoperita si sanctionata frauda, egalitate in competitie electorala, reprezentativitate, etc,… pentru ca eu care am citit ma voi uita in continuare la dumneata ca la o buna reprezentata a demagogiei, a lipsei de consistentza si seriozitate din politichia romaneasca . Dumneata gorghiu, cu superficialitatea si cotcodacitul dumitale poti reprezenta farfuridismul, dar pe mine ca votant cert nu ma poti reprezenta. Si exact asa ma uit si la teatrul prost jucat si de altii pe aceasta tema: iohannis, tomac, blaga sau basescu.

  Daca e nevoie de ceva e nevoie de o dezbatere serioasa care sa implice si pe cei din tara si pe cei din afara fiindca e un subiect cu multe implicatii si efecte care ar putea fi grave, un export al fuseraiului si zarzavagelii din politica romaneasca intr-o intreaga lume, sau, sa o spun elegant, o erodare a legitimitatii votului. Nu o spun doar eu, acelasi document de mai sus atrage atentia asupra importantei subiectului:

  “In markedly turbulent contexts, a thorough and profound analysis of the political effects of external voting is especially necessary. The question has to be answered whether the introduction of external voting will increase the legitimacy of a democratic system or undermine it by being perceived as an instrument of specific political interests. In any event, the institutional form of external voting—if it is appropriate at all—needs to be developed with the involvement of major stakeholders in the electoral process, and thus to reflect the specific context. ”
  (Intr-un context cu mari turbulentze, o analiza detaliata si profunda a efectelor politice ale votului extern este in mod special necesara. Intrebarea la care trebuie sa se raspunda este daca introducerea votului extern va creste legitimitatea unui system democratic sau o va deteriora prin perceptia ca votul extern e folosit pentru interese politice specifice. In orice caz, forma institutionala a votului extern – daca este considerat adecvat – trebuie dezvoltata cu participarea participantilor majori in procesul electoral….)

 6. emi spune:

  “Ceva adevăr e în asta, dacă socotim că rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin al ultimelor două alegeri prezidențiale a fost decis, într-un fel sau altul, de voturile din afara țării.”

  http://stirileprotv.ro/stiri/alegeri-prezidentiale-2014/alegeri-prezidentiale-20-14-rezultatele-finale-ale-turului-ii-de-scrutin-cate-voturi-a-primit-klaus-iohannis.html

  “Potrivit datelor comunicate de BEC, Klaus Iohannis a primit 6.288.769 de voturi, adica 54,43% din total. Victor Ponta a fost votat de 5.264.383 persoane (45,56% din voturi), astfel ca intre cei doi candidati diferenta este de peste 1 milion de voturi.”
  “La sectiile de votare din strainatate au votat, potrivit datelor BEC, 379.116 persoane.”

  Scazand 6288769-379116= 5909653, care este mai mare decat 5264383.
  Adica domnul Klaus Iohannis castiga lejer alegerile si fara diaspora.
  Daca se insista atat de mult, diaspora nu va mai vota deloc. Oricum eu nu eram pe liste nici in Romania, nici in 1992, nici in 1996, nici in 2000, nici in 2004, nici in 2008, desi aveam apartament pe numele meu si buletin cu domiciliul pe apartamentul respectiv. Pur si simplu nu existam ca cetatean. Nici certificat de proprietate la CIF Moldova nu am primit, sunt singura din familie de altfel care nu a existat pentru autoritati dupa 1989, nu ma intrebati de ce pentru ca nu stiu. In concluzie, daca tot nu exist dintotdeauna in Romania, puteti sa vorbiti cu titlurile si sa va voteze functiile!!!

 7. Mihai Şomănescu spune:

  Da, romanii de pretutindeni sunt parte a poporului roman, dar nu au si nici nu trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca si cetatenii care locuiesc in Romania. Asta e o demagogie.

  Este o mare diferenta intre Bucuresti si un oras de provincie, ce sa mai vorbim de doua tari diferite. Nu poti sa-ti faci o impresie corecta despre realitatile dintr-un loc decat daca esti acolo. Altfel, vor castiga alegerile doar cei care vor controla mass-media, pentru ca asa se informeaza diaspora.

  Este absurd sa credem ca cineva care locuieste de peste 10 ani in strainatate mai este la curent cu macar 10% din realitatile romanesti. Sunt multe tari europene care pun restrictii la vot pentru cei care locuiesc in afara granitelor. Romania nu pune niciuna, desi e clar ca peste 50%, ca sa fiu elegant, nu vor sa se mai intoarca in Romania. Multi dintre cei aflati in strainatate nu-si mai invata copiii romaneste, de au ajuns bisericile sa gandeasca o liturghie in spaniola, ca sa inteleaga romanii care vin la slujba. Dar noi le dam drept de vot.

  Cel mai onest ar fi ca dupa cinci ani de plecare din tara, sa fie retras dreptul de vot. Vrei sa te intorci, te intorci, il reprimesti. Intreb: in caz de, Doamne fereste, razboi, o sa vina diaspora inapoi sa lupte?

  • cris spune:

   ti se pare ca nu stiu mai nimic din realitatile romanesti? am plecat de aproape 16 ani…Si mai omiti un lucru important, multi au plecat si ca sa munceasca sa-si intretina familiile din Romania, si o fac, dovada miliardele pe care le trimit, crezi ca ei nu cunosc realitatile din Romania? Ce crezi tu ca aflu saptamina de saptamina despre pretul la gaze, impozite, cit costa de reparat o masina, cit costa medicamentele, etc, etc???? Vrei sa-ti spun ca pentru mine decembrie ianuarie sunt o oroare: string bani de trmis acasa mai multi ca vin impozitele si cu ele plinsetele si enervarea unor oameni la care tin? Si crezi ca nu stiu nimic….OK

   In caz de razboi, Doamne fereste, te gindesti ca daca Romania ar avea o diaspora puternica si cu bune legaturi cu Romania, stiind ce se intimpla, ar fi ceva de valoare???? Cei de la Europa Libera de pilda, pe timpul comunismului, dar si Ratiu, Campeanu erau diaspora… a fost important sa existe?… Alta intrebare: Nu ti se pare ca israelienii au aceasta intelepciune legata de diaspora, sau polonezii, sau ungurii, si ce crezi, le foloseste sau nu ???

   Nu e nevoie sa-mi raspunzi, sper doar sa-ti dea de gindit…

   • Tu ai dreptate, problema nu trebuie sa se puna asa, cu retragerea dreptului de vot. Dar nici nu trebuia sa se stabileasca cvorumului cu cetatenii din strainatate, stiind ca imensa lor majoritate nu voteaza.

  • Sunt state, cum e Armenia , de pilda, unde cetatenii din strainatate nu voteaza. Dar in Romania nu se poate asa ceva, diaspora e prea recenta. Majoritatea sunt plecati in Uniunea Europeana, au in continuare buletin. Nu se poate ce spui tu. Desi, intr-adevar, e ciudat ca oameni care nu se vor mai intoarce niciodata sa decida cine va conduce Romania.

 8. alexis spune:

  Varujan,

  Nu stiu de ce mi se pare ca avem de a face cu traditionalul, romanescul tantarmasar. In aceasta problema toata lumea da vina pe toata lumea: liberalii pe pesedisti, acestia pe liberali, pmp pe toti ceilalti, etc. Numai generaul izmana nu zice nimic. In realitate, cred ca votul prin corespondenta ar crea mai mult probleme decat ar rezolva. In absenta unei autoritati electorale independente cine va asigura corectitudinea votului. Inregistrarea anterioara poate fi o solutie, dar nu stim oare ca noi romanii suntem adeptii rezolvarilor in al 12-lea ceas?. In al doilea rand, votul in diaspora ar putea fi rezolvat prin cateva masuri de bun simt. La prezidentialele de anul trecut psd si-a tras singur un glont in picior si nu sunt sigur ca nu l-a ajutat cineva pe Ponta sa isi ia avant de pe pod. Altfel, oameni onesti, de bun simt si cu o minima experienta administrativa ar fi gasit solutii simple pentru a rezolva problema. Bunaoara sa inconjoare, in acord si cu sprijinul autoritatilor locale, niste perimetre mai intinse pe care sa le declare ca facand parte din sectiile de votare. In acest fel cei care la ora 21.00 se aflau in acele perimetre puteau vota. Niste ghisee suplimentare, chiar aflate in afara cladirilor ambasadelor ar fi putut fi usor organizate. La fel sectii de votare in mai multe orase. Se doreste acum modificarea legislatiei, elaborarea unor proceduri care, sunt de pe acum sigur, nu o sa fie clare, nu o sa fie aplicabile. De fapt, cred ca alde Gorghiu, Dragnea, et.comp. isi ridica reciproc mingi la fileu.

  • Ar fi interesant sa se faca, totusi, un astfel de registru. Am vedea care este procentul romanilor care voteaza prin corespondenta. Daca procentul ar fi neglijabil, ai avea dreptate: mai mare daraua decat ocaua.

 9. Mihail spune:

  @ cris+ Mihai Somanescu,

  Cris, sunt constient ca te simti jignita de ideea ca cei care stau in strainezia sa nu mai aiba drept de vot in Romania, chiar tu fiind plecata de atatia ani de aici.
  La fel si Emi, dar nu numai.

  1. Chestia ca voi nu platiti impozite, in tara, asta trage si nu trage in balanta, poate fi sau nu important, relevant.
  Cumva, voi, l-ati inscaunat pe Baselu a doua oara, dar si pe Iohanis.
  Daca treaba nu merge bine aici, voi nu sunteti afectati, nelocuind aici. Va doare-n pix.
  2. Atunci, este firesc ca cineva care vine in tara , din cand in cand, in vizita, sa decida cum sa traiesc eu ?
  este firesc ca prin votul vostru, Iohanis sa se preteze la o viata de lux(masini, vile, calatorii neintelese) decontate, toate, din banii celor care platesc darile ?

  Decent ar fi, ca voi (cei care traiti de ceva ani “dincolo”) sa va abtineti de va exprima votul.

  Imi cer iertare, nu am inentionat sa fiu rau, ironic..sau oricum altfel.

  PS: nu cred in demersul domnului Vosganian. Este un politician harshait, care(in opinia mea) cauta poteci de a reveni in viata politica. Poate doreste sa-si creieze un nou drum, spre viitoarele alegeri.
  Pana la urma, mare branza nu a facut pentru cei care l-au ales, pentru popor. Chiar mai mult, s-a prevalat de o lege votata si de Domnia sa si a fentat legea.
  Nici macar nu a avut curajul Elenei Udrea. Cat de trist…
  Ganditi-va doar, ca daca nu este ales la anul, ii suna DIICOT-ul la usa. Tzrrrrrr !
  PPS: nu stiu, astia suna o data, sau de doua ori ?

  • cris spune:

   Stimate domn, nu ma jigneste, in 2009 ati spus ca de vina e diaspora ca s-a reales basescu. In 2012 ca nu au fost destui diasporeni la vot sa-l dea jos pe basescu. In 2014 sau ca l-au ales pe Iohannis, sau, ca domnul Tudor – fi-r-ar ei ai naibii de pesedisti unii dintre ei… Ati trecut de la sa moara capra vecinului la sa moara vecinul sa-i iau capra, dar si in ce priveste tzapul ispasitor si incapacitatea de a va asuma o raspundere ati evoluat: sa danseze tzapul ispasitor ca un yo-yo dupa hachitele noastre.

   Nu crezi ca m-am obisnuit?

   Si cine esti dumneata sa-i spui unei emi sa-si vada de treaba cind a plecat fiindca nu si-a mai gasit de lucru si trebuie sa-si intretina un copil? Si cine esti dumneata sa-mi spui mie sa-mi vad de treaba cind luna de luna compensez pentru pensile nenorocite ori pentru ingrijirea medicala nenorocita pe care dumneavoastra le-ati votat? Lui Shadow, ori Barosanului ori lui Tiberiu ? Pentru ca toti suntem afectati intr-un fel sau altul de ce votati dumneavoastra….Vorbesti de bani: Sunt sute de mii de oameni, milioane daca trimit miliarde in tara, sa stii, fiindca marea majoritate trimit cit pot, zeci, sute sau mii de euro, dar nu sute de mii sau milionul fiecare… oameni care nu vin in tara sa-si faca o vacantza ci parte din munca lor zilnica, indifferent ca nu sunt in tara, e afectata de ce se intimpla in Romania… Si marea majoritate nu votam, 90%… dar votati dumneavoastra inclusiv pe viatza noastra si a familiilor noastre.

   Vorbesti de bani – in 2008 cei plecati trimiteau cam 7 miliarde de euro. In 2013 cam 4,5 miliarde…mai mult decit investitii straine. Vrei impozite: daca socotesti un 24 % TVA-ul in 2013, caci acesti bani au fost folositi de cei din tara, nu, ce rezultat ai? Inseamna 1 milliard de euro TVA platit de cei care dupa dumneata nu ar trebui sa aiba drept de vot. 1 miliard de euro ar insemna citeva spitale si scoli construie noi, ar insemna multe pensii platite – ale altora, nu ale parintilor nostri, inseamna multi bani care ar trebui sa mearga si la invatzamint si la sanatate….Aaaa, si acestia sunt bani deja impozitati in tarile din care vin, adica valoarea muncii din care cei carora le dai dumneata lectii de decentza trimit acestia bani in Romania e cam dublu, vreo 8 miliarde de euro.

   Deci daca vorbesti de bani, au sau nu dreptul sa voteze cind sustin acelasi stat ca al dumitale prin TVA 1 milliard sau mai mult pe an, de alte impozite platite din acesti bani ce sa mai vorbim? – Din ce trimit se duc bani pe impozite, medicamente, electricitate, gaz, unii au si proprietatile lor si platesc impozit, printre ei si eu. Avem sau nu dreptul sa votam cum se folosesc inclusiv banii nostri, citigati cu cel putin la fel de multa sudoare ca cei cistigati de dumneata, daca ce doresti ca si criteriu este strict banul?

   • Mihail spune:

    ma rog, stau prost cu timpul.
    Am scris clar, in postarea mea, ca nu consider neaparat ca impozitele pe care le platiti voi, sau nu, sunt importantante, din punctul meu de vedere, ci faptul ca nu locuiti in tara.
    Este adevarat, exact asa am afirmat, ca diaspora a determinat ramanerea lui Baselu la sefia statului, iar mai apoi, Iohanis a ajuns presedinte.

    In opinia mea, pe baza existentei voastre, a faptului ca dintre voi voteaza foarte putini, totusi “cineva” a avut grija ca votul vostru sa apara, sa fie in urna.
    Cel mai bun exemplu este numarul extraordinar de voturi obtinyut de Iohannis in Moldova. Cu mult peste cele obtinute de Baselu.

    Okay, pana la urma aceasta este opinia mea, o opinie nesemnificativa in aceasta matematica, nimeni nu se va lua dupa ceea ce spun eu….asa ca nu este cazul ca sa te inflamezi.
    Am precizat din capul locului ca este doar o opinie. Voua, cei de dincolo, vi se rupe daca treaba iese prost dupa vot, oricum traiti in tari construite corect din punct de vedere politic.
    Dar daca tot ati plecat…..
    Cat despre banii trimisi acasa, hai sa fim seriosi, este o afirmatie, usor jignitoare, cei ramasi acasa(in tara) nu sunt o natie de pomanagii.
    Sa nu amestecam banii trimisi, un iluzoriu TVA, cu impozitele pe salarii, sanatate si restul, ca sunt slava Domnului.
    Na, ca m-am enervat…da’ putin.

   • cris spune:

    Nu e nici o enervare. Dumneata ai deschis discutia despre bani.

    Dreptul de a vota trebuie sa fie respectat. Ce m-a deranjat si ma deranjeaza este ca acest vot e folosit, manipulat in buna masura si ce se preconizeaza ca lege e o aiureala care vine fara sa se discute lucruri importante, ca este vorba de principiu si tehnica, dar si punind gaz peste foc exact asa cum spun si eu (diaspora e de vina ca) sau cum spui si tu.

    Si stai linistit, n-am nicio indoiala ca daca Iohannis nu era sprijinit de pdl numarul de voturi pe care il lua in strainatate dar si tot circul de la alegeri nu existau. Eu judec comparativ, nu cred in minuni, oamenii ca masa dau raspunsuri extraordinare doar in anume conditii, altfel exista un trend… acesta nu exista in ce priveste votul diasporei ci doar reactii absolut oesite din firesc:

    La referendum au fost nici macar o treime, nu se stia atunci in diaspora de nenorocirile din tara, de taiatul salariilor, de inchisul spitalelor? (cum stiu ca la prezidentiale in vasta majoritate erau oameni care nu au fost la referendum – nu stiu daca iti aduci aminte, la Londra au facut scandal ca hirtia e subtire si se vede stampila pe partea cealalta si vai li se anuleaza votul – si la referendum hirtia era transparenta, eu am fost la referendum, stiu, dumnealor nu au fost si nu stiau. Apropos Londra, atunci unde a fost fiul domnului Ratiu care impartea ceai la prezeidentialele de acum si striga pentru drepturile romanilor? De ce nu a spus nimic atunci cind s-a ignorat votul a milioane de oameni in 2012?)

    Crin Antonescu nu era mult mai cunoscut si apreciat? (iti spun ca da, repet, eu am putut vota fiindca a fost un profesor universitar care a facut el demersurile sa se infiintzeze un centru de vot acolo intr-un oras in care nu a mai fost si nici la prezidentialele actuale nu s-a infiintzat centru de vot) Daca mobilizarea aceasta pe facebook pentru Iohannis a fost spontana, de ce nu a fost una si atunci la referendum? Era mai putin important pentru cei din strainatate ca ai lor mor cu zile?

    Unde erau atunci in 2012 toate aceste ONG-uri aparute ca ciupericle (multe de fapt minciuni, o persoana pe facebook autointitulata ONG, altele infiintzate brusc cu citeva luni inainte de prezindentiale sau ca cele ale studentilor sponsorizate de pdl si acolitii lor – m-am uitat pe multe site-uri, am vazut si sponsorizarile acestora) care spun ca reprezinta diaspora????? Atunci nu voiau schimbare si o politica bine curatzata in Romania? S-au trezit doar in 2009 si doi ani si jumatate mai tirziu fatza de referendum?

    Fa comparatie si intre scandalul de acum si lipsa de reactie de atunci – la referendum in tara au ramas oameni care voiau sa voteze pe dinafara ca s-au inchis centrele de vot si ei erau multi….. ai auzit atunci de vreun protest, i-ai vazut pe tinerii frumosi si liberi in strada ca unora din Romania nu li s-a respectat dreptul de vot la referendum, ca au stat la coada degeaba?

    Fa comparatie si cu reactia suparata a nemtilor ca romanii nu au putut vota, vis-a vis de reactia acelorasi ca votul nu conteaza la referendum (ai si un personaj care a aparut ambele dati, acel deputat neamt casatorit cu o consiliera a lui Macovei, Krichbaum care ne infiera de mama focului in 2012 ca am votat si in 2014 ca ce sa spun nu s-a respectat dreptul la vot ).

    Bref, iesirea a 300.000 din diaspora la vot acum si tot scandalul aferent e variatiune la 2009, este iesit din trendul altor voturi in diaspora si au un numitor comun – pdl si relatiile dumnealor. Te asigur ca daca era Crin Antonescu in continuare la prezidentiale si nu exista o unire pdl-pnl, nu ieseau la vot mai mult de obisnuitul cam 100.000 si nu era nici un scandal.

    La prezidentiale nu am votat, la referendum da, si nici n-am sa votez vreodata daca se mentin aceleasi conditii ba chiar mai rau daca se pune in aplicare o lege a votlui prin corespondentza care favorizeaza frauda. Si crede-ma ca sunt ultimul om caruia sa i se arate cai verzi pe pereti si sa creada ca sunt ingerasi zglobii si curatzei.

 10. emi spune:

  Diaspora este formata din cetateni romani care doresc/ nu doresc sa participe la viata politica din Romania, asa dupa cum si in Romania sunt cetateni care doresc/ nu doresc sa voteze, platesc impozite si taxe/ sunt asistati social de ani de zile. Daca problema sunt banii, atunci ar trebui exclusi TOTI cei care nu platesc impozite si taxe, daca se da importanta indepartarii de realitatile societatii romanesti, atunci trebuie exclusi toti visatorii.
  O diaspora puternica si cu solide legaturi cu tara poate sustine economia in momente de criza economica, poate crea aliante si rezolva interese economice, poate fi un ambasador mai responsabil si mai entuziast decat reprezentantul de politica externa.
  Un pic de respect pentru cetatenii din Diaspora, patru deputati si doi senatori care sa le reprezinte si lor interesele de cetateni ai Romaniei, si posibilitatea de a vota la referendumuri si prezidentiale, mi se pare decent si responsabil, pentru ca este o metoda simpla de a le intari legaturile cu tara-mama. Daca nu puteam sa votez, nu as fi aflat unde este Ambasada, nu as fi fost atenta la campania electorala, si nu as mai visa sa pot incepe o afacere in Romania.

 11. Mihail spune:

  @ emi,

  cu tot respectul iti atrag si tie atentia ca in postarea mea nu am pedalat pe faptul ca voi nu platiti impozite.
  Te rog citeste bine.

  In opinia mea, consider ca voi, nelocuind in tara, de multi ani, ar trebui sa nu va amestecati in ceea ce se-ntampla aici.
  Uite, ma repet, daca iese prost dupa vot(ce de fiecare data) pe voi nu va afecteaza cine stie ce, deoarece traiti in tari civilizate, fara mita, fara birocratie si politicieni corupti, fara PSD, PNL si Iohanis.

  Tu votandu-l pe Iohanis, ai indrituit ca un personaj sinistru sa cheltuie imens din banii din impozite pe modernizarea vilelor, pe masini scumpe, in definitiv, pe un ins care inpreuna cu nevasta-sa sunt ahtiati dupa lux.
  Numai ca acesti bani sunt platiti de catre cei din tara, din impozitele platite de ei.
  Daca nu este asa, imi cer iertare, poate am eu o perceptie eronata.

  In rest, nu am absolut nimic cu voi cei care lucrati si traiti peste granite, insa nu va considerati eroi, nu considerati ca sunteti altfel decat noi cei ramasi aici, ca voi sunteti mai presus.
  Ati fugit la bine, la mult bine.

  Adevaratii “eroi” sunt cei ramasi aici, dar hai sa nu marsez pe ideea asta, trebuie sa fug la spital.

  In rest, nu cadea, iar, in greseala de a crede ca suntem mai multi, sau ca am intentionat sa fiu rautacios cu tine, cu voi.
  Nimic mai fals.
  Hev a nais dei !

 12. Mihail spune:

  @ cris + emi,

  precizare strict necesara:

  RESPECTUL meu pentru voi doua, cat si pentru toti cei trei milioane, care presteaza peste granite, este desavarsit.
  Asta ca sa fie limpede.

  …in rest, discutam, batem apa in piua, ca oricum nu se ia nimeni dupa ce spunem noi aici.

 13. emi spune:

  Respectul meu pentru admiratorii Udrei este zero.
  Cat despre alegeri, decat Ponta ucigas de gaini care isi face ziua pe stadion (pe banii cui oare?), un om iubit de un oras ca Sibiul si reales de atatea ori, mi se pare mana cereasca. Asta nu inseamna ca il cred ingeras, orice om are defecte.
  Si exista o multime de romani in tara care voteaza caldarea cu ulei si zahar, aia cunosc realitatile din Romania?!? Garantez ca nici impozite nu platesc, sunt asistati social. Si nu trimit nici bani in tara pentru a-si creste copiii sau a-si ajuta familiile. Aia insa nu deranjeaza pentru ca voteaza dupa degetul sefului comun.
  Deci cine cunoaste realitatile din Romania, ala care voteaza dupa deget sau cel care este macar interesat de ceea ce se intampla?

  • Mihail spune:

   @ emi,

   uite am uitat, dimineata, sa precizez ca nici alternativa la Johanis nu era viabila. Adica Victoras.
   Insa, aici, acum, discutam despre votul celor care locuiesc si lucreaza dincolo, despre cat de inspirati sunt ei in alegeri si cat de “mult” gandesc atunci cand voteaza si ce fac ei daca iese prost.
   Nimic, adica va doare-n pix.
   Eu nu am votat nimic !

   Precizare necesara” daca tu ma suspectezi, sau acuzi ca “ma dau in vant” dupa Elena Udrea, chiar ca esti pe un drum gresit(iar).
   Nu-mi place, odata, ca femeie, nu-i genul meu, o consider usor vulgara, facila…iar ca om politic, o hahalera.
   Ceea ce am apreciat la ea, fata de un barbat de doi metri cu mari pretentii de mascul, este barbatia ei.
   Nu a tras cruci, nu a citit acatiste, nu s-a uleiat cu mir, nu s-a jeluit la colegii din Senat…cerand indurare.
   S-a purtat surpinzator de demn.
   Celalalt, nu numai ca n-a fost demn, dar nici n-a facut vreo dovada ca ar fi barbat adevarat.

   Sa ne intelegem, una este sa calaresti domnitele (sa fecundezi consilierele) si alta sa-ti ei soarta in maini, sa “mori” drept.
   Femeia aia, prosta sau nu, a sfidat catusele, starea ei deprolabila, a zambit tot timpul.
   Este adevarat, o sa-mi spui tu, are cu vreo 20-30 ani mai putin decat senatorul bisericos, n-are familie, n-are copii.
   Aiurea…sa mori tu ?

   • emi spune:

    Femeia aia santaja pipaindu-si nasul. Stia ca nu va pati nimic, era negociat cat sa stea si unde, era negociat sa nu piarda vreo posetuta, ea santaja in direct la tv. Teatru de prost gust pentru fraieri. Nu va muri in patul ei.

    • Mihail spune:

     …Poate ai dreptate, poate nu….insa tot a mers la brutarie.
     A facut-o demn, fara ca sa se prostituieze intelectual, facand cruciulite, cititind acatiste si umectandu-se cu mir.

     Avem doi vinovati, din care unul a apelat la orice, numai ca sa nu dea ochii cu procurorii.
     Jalnic.

     • emi spune:

      Continui sa faci comparatii intre Marea Moarta si Everest, dovada de lipsa de moralitate. EU s-a “inchinat” la singurul Dumnezeu in care crede, santajul. Adica sunteti oameni fara niciun Dumnezeu.

 14. Mihail spune:

  @ emi,

  PS: hai ca m-ai facut sa rad, de unde ai scos-o tu ca-l iubeste “un oras ca Sibiul” ???
  Ai fost tu acolo, ai vazut ca doar centrul este modernizat, iar…in rest, ddrumurile sunt ca vai de mama lor ?
  Ai vorbit tu cei din oras sa-ti spuna cat de “bun” si valoros” era nemtzalaul ?

  Apoi, Sibiul este cumva un oras cu multi locuitori, are cumva cateva sute de mii, fiind un oras mare ?
  Este, tot un fel de Braila, doar ca nu trec vapoarele prin el.
  Un oras modest de provincie…atat !
  …sa nu uit, iar el un primar corupt, cu sapte case, din care una deja pierduta in instanta, p[entru fals, iar a doua(tot prin fals obtinuta) in curs de pierdere.
  Are “defecte” ca orice om, stiu…inteleg, dar uite ca marea majoritate nu s-au pretat la falsuri, coruptie si minciuna.
  Tu, ce ai falsificat … ?

  • emi spune:

   Totusi a fost reales de patru ori, stiu ei sibienii de ce. Pentru mine este un indice de respectare a promisiunilor.

  • emi spune:

   Eu nu cred ca au falsificat nimic, mai curand ca nu au putut dovedi in Instanta un grad de rudenie. Si bunica mea a reconstituit din amintiri ce pamant aveau parintii ei in Cadrilater si ce vecini, daca ajungea in Instanta nu stiu daca amintirile ei erau considerate dovezi. Nu pentru ca nu erau reale ci pentru ca nu mai existau documente doveditoare.

   • Mihail spune:

    @ emi,

    este un secretar de primarie care a fost condamnat.
    Exista, deja a saptea casa, pe care a pierdut-o in instanta.
    Casa a sasea este ca si pierduta, si aici pierzand in trei instante.
    Povestea obtinerei ei este atat de simpla, tot Sibiul o stie.
    S-au pretat toti trei(nevasta, mama ei si el) la un fals mizerabil. Soacra a fost servitoare la casa aluia, stia toata povestea, tot arborele genealogic.
    Aici a speculat ea.
    Nu se va intampla nimci acum, ci dupa ce-si tremina mandatul.
    Lasa, stiu, nici Victoras nu este bun de usa la Catedrala Mantuirii Neamului.
    Amandoi doi banditi, insa…doar unul este presedinte.

    Voi, fiind departe, sunteti mai usor de pacalit, sunteti mai naivi.
    Defapt, cred ca voi ati votat fara ca sa stiti, ceea ce au hotarat serviciile, americanii. Asta pentru ca cea mai mare parte a romanilor din strainatate nu se omoara cu mersul la vot, insa identitatile lor sunt numai bune de folosit.
    Vezi cazul moldovenilor care l-au “votat” masiv pe Johanis.
    Adica nu l-au votat pe Baselu, care le-a suflat in fund, le-a dat pasapoarte si-l voteaza pe neamtz, care nici macar nu a mers la ei ?

    Asta, n-ai decat ca sa o inghiti tu, alaturi de o farfurie de paste bune.

    • Mihail spune:

     PS: sigur, tu esti libera sa crezi ce vrei, dar mertzanul nou si scump, vilele de protocol aflate toate in renovare, absenta neamtului de la servici, ar trebui sa-ti dea de gandit, serios.
     In tara, cei care l-au votat, acum sar in sus.
     Rusii au facut astazi afirmatii belicoase la adresa noastra, iar toti se intreaba unde este neamtul, de ce nu spune nimic ?

    • emi spune:

     Si daca au votat serviciile de ce este vinovata Diaspora si nu serviciile?

 15. cris spune:

  @ Mihail

  Doar zgirii suprafatza. Am mai scris despre asta si am dat toate link-urile spre sursele respective de informatie. Nu repet ci mai dau ceva din cele citite:

  Germania are niste programe de ajutare a comunitatilor de etnici germani din diferite tari, asa numitul Germandom. Johannis a fost cultivat intens ca sa ajunga si sa ramina primar de Sibiu. I s-au pus multi bani dar si ajutor tehnic la dispozitie. Renovarea centrului vechi al Sibiului a inceput putin inainte de alegerea lui Iohannis si e facuta de germani – GTZ (Asociatia germana pentru Cooperare Tehnica), probabil a si contribuit la alegerea unui etnic german ca primar (un soi de kil de zahar si litru de ulei mai sofisticat); pentru canalizare i-a sarit in ajutor cu tot cu bani si tehnica THW – Agentia germana pentru Ajutor Tehnic.

  Bani, numai de la guvernul german in jur de 1,6-2 milioane de euro pe an (chiar inainte de dumnealui Iohannis, Germania a dat in perioada 1990-2004 cam 90 milioane euro pentru sustinerea comunitatii germane din Sibiu si alte citeva localitati) dar sunt bani si de la alte asociatii cum e FUEN (Federal Union of European Nationalities) si inca una, Hermann Niermann, despre care dau niste detalii mai tirziu.

  In decursul anilor s-au fitziit multi germani cu pozitie politica importanta prin Sibiu, inclusiv Koehler – presedinte al germaniei sau Otto Schily ministru de interne, iar domnul Krichbaum de care tocmai am pomenit a fost casatorit cu acea consiliera a lui macovei la Sibiu, si de cine crezi? Johannis are si niste decoratii importante date de Germania pentru servicii aduse Germaniei (nu Romaniei).

  A fost multi ani consilier intr-o asociatie care sprijina comunitatile germane numita Hermann Niermann Stiftung – de proasta reputatie, extrema dreapta sustinind, finantind asociatii de extrema dreapta in diferite tari – a fost un scandal enorm legat de banii cu care sponsorizau extrema dreapta in estul belgiei in anii 90 (http://www.zeit.de/1994/48/mit-vollen-haenden traduc doar subtitlul: “bani din sacii unei asociatii cu trecut dubios domina de ani asupra partii de limba germana a Belgiei. Grija lor fatza de germanitatea din belgia a dus la iritare politica”, l-am citit pe indelete, iar Die Zeit e un ziar serios). Si nici FUEN nu e tocmai o asociatie de impecabila reputatie, infiintzata in 1949 si desi ONG aprobat de Consiliul Europei si cu multe afilieri (inclusiv UDMR) e legata de nenumarate ori de acuzatii de asociere cu alte organizatii de extrema dreapta, si e in mod cert promotoare a federalizarii Europei.

  Adica ce spui tu cu mercedesul si casele e cam nimic, ce e in spate mie imi pare mai ciudat decit niste case.

  • cris spune:

   Ai aici articol scris in 2009, acum sase ani – German Foreign Policy, deci mult inainte sa ajunga domnul Iohannis presedinte, adica nu cred ca poti suspecta ori poate cineva suspecta ca e rea vointza aparuta acusica in preajma de alegeri 2014 sau in 2015 referitor la Iohannis.

   Ei vorbesc si despre Herman Niermann, FUEN, sponsorizari… adica nu inventez eu nimic, doar am citit si redau ce am citit; site-ul e german ( il dau in traducerea engleza pentru ca dumneavoastra nu cititi in germana, dar site-ul e facut de ziaristi independenti germani) Daca era de la romani si de acusica as fi avut motive sa zic ca stiu eu, poate bat cimpii, e denigrare, etc,,, dar nu vad ce interes ar fi avut chiar ziaristi germani get beget in 2009 – sincer mie nu-mi suna deloc bine si nu mi-a sunat deloc bine cind am cautat sa aflu mai multe atunci cind Iohannis a aparut din senin ca si candidat la prezidentiale…

   “Currently Johannis has been known as the mayor of Sibiu (“Hermannstadt”). Since he took office in 2000, Sibiu, in fact, has made a name with one economic success story after the other. “The Old City is a jewel, the water supply functions and above all, there are only a few unemployed” according to a recent press report. Under the “German” Johannis, the town has become a “model of success.”[4] In fact, Johannis cleverly administers the support his community receives from Germany; to create a model of an island of “Germandom” is Southeast Europe. Under contract of the German Ministry of Economic Cooperation and Development in Bonn, the German Association for Technical Cooperation (GTZ) had already begun the renovation of the Old City – which is commonly attributed to Johannis – before Johannis took office.[5] The German Agency for Technical Relief (THW) came to Johannis’ aid to solve the water problem.[6] Other help is coming from “Germandom” organizations in Germany, for example, the DFDR and Johannis personally advised the Hermann Niermann Foundation in Dusseldorf on “questions of promoting cultural, academic and social projects” – also to the advantage of the German language minority of Rumania.[7] The Niermann Foundation became notorious years ago, through its exercising covert influence on the German language minority in Eastern Belgium – in cooperation with extreme rightwing ethnocentric forces. One can safely say that the chairman of the foundation had been “aware of a conspiracy” that was directed “against Belgium.”[8

   http://www.german-foreign-policy.com/en/fulltext/56289

   OK, ne-am lamurit? asa se explica succesul de primar al domnului Iohannis, cu multe sponsorizari de care alti primari nu au avut parte – nu le-a cautat macar, nu s-a zbatut pentru ele, ci i s-au dat, cu generozitate, mana cereasca. Cred ca si alti primari vor fi avut talent administrativ,, dar fara atitea milioane de euro pompate cu generozitate in buzunarele lor si fara asistentza venita gratuit din Germania ma indoiesc ca s-ar fi putut compara cu “eroul” Iohannis. Referitor la alt soi de succesuri prefer sa nu comentez, treaba ta si a oricui citeste sa-si traga singur concluziile…

  • Mihail spune:

   @ cris,

   nu aveam de unde sa stiu toate detaliile acestea “marunte”.
   Eu scriu despre ceea ce aflu aici, insa sunt constient ca sunt multe nespuse.
   Asa cum sunt constent, ca patru ani trebuie sa defilez”/”defilam” cu el.

   Faptul ca multi alegatori, precum emi, il apreciaza insa nu si-au pus semne de intrebare cum a facut, dom’le, asta rost de sapte case….este o chestie.
   Explicatia lui aiuritoare(cam ca a lui Baselu) din “vanzari repetate” este buna pentru cei naivi.
   Iar cat despre raspunsul lui total desconsiderant fata de colegii lui profesori, cel cu “Ghinion”, chiar ma oripileaza groaznic.

   PS: trec peste faptul ca l-a “sinucis” pe cel mai bun prieten al lui, pe cel care l-a facut om, Crin Antonescu.

 16. sfarma-piatra spune:

  Diasporenii lu’ peste sa plateasca TAXE in Romania, si dupa aia sa aiba pretentii ! Ei voteaza si in tarile unde sint dar si in Romania, ce e porcaria asta ??? Noi, suboamenii ramasi aici (asa ii numesc ei pe cei care au ramas in tara), nu votam decit in Romania .
  Si sa se termine cu mizeria ,,sa li se dea dreptul sa voteze” !!! Nu le-a interzis nimeni dreptul la vot asa cum minte cu nerusinare acest PNL, care a devenit o adunatura de dobitoci agresivi si manipulatori ordinari!

  • cris spune:

   Da? ei, Shadow si cu mine, diasporeni, am fost numiti in toate felurile fiindca nu ne-a placut de niciun fel circul de la prezidentialele recente, noi nu suntem suboameni, suntem “napirci rosii” care stam in calea viitorului fericit iohannist si de dreapta al copiilor celor din tara, suntem unii educati pe goagal, plagiatori, comunisti si mai stiu eu ce le mai trece prin minte unora ca denigrare. Uita-te mai in urma putin, domnul Tudor imi spune ca sunt culmea ororiii ca nu vreau vot prin corespondentza asa cum a vrut baconschi, sunt comunista sadea din cauza asta. Am spus-o si in octombrie 2014 si am avut un val de injuraturi…. Nu ti se pare ca elementul comun aici e farsa jucata de pdl pe aceasta tema si nu diaspora si ca dumnealor in buna traditie basista nu fac nimic altceva decit sa bage zizanie si sa-si urmareasca scopul???

   Au mai venit cu ceva de curind: vor diasporeni pe listele lor la…. alegerile locale. Dincolo de faptul ca banuiesc ca e illegal, ca sa fii ales local trebuie sa si traiesti in localitatea respectiva – ori daca traiesti intr-o localitate din Romania nu poti fi in acelasi timp disporean, si e o absurditate, asta e un alt circ cu alt scop, introducerea ideii ca votul prin corespondentza al diasporenilor ar trebui sa conteze si la locale.

   Stii ce oroare e asta, iti dai seama ce frauda de dimensiuni isi doresc???? Nu se stie citi votanti sunt in Romania, darmite in lume, nu au prins moldovenii care stateau cu sutele la o adresa din Romania, nu stiu nici citi morti au votat…. cine va fi capabil sa urmareasca votanti raspinditi intr-o lume?

   Stii ce mai vor, ca scrisorile cu buletinele de vot sa fie trimise nu celor care le-au cerut direct ci…. la ambasade si de acolo sa fie distibuite… adica sa aiba o multime de buletine electorale in blanc pe care sa voteze cei din ambasada – baconschi era mic copil cu votul la 2 secunde, sa vezi ce ar insemna un vraf de buletine ale unor personae fictive trimise direct de la ambasada….Repet a mia oara, personalul de la ambasade e schimbat politic,.Au baza de date cu numele noastre legat de diferite lucruri de care am avut nevoie in timp. Am constatat ultima data cind am fost ca toti cei de acolo, veniti cu diferite probleme, figuram fiecare ca patru sau mai multe persoane diferite, cu adrese diferite raspindite pe un continent – cine din Romania ar putea sa verifice existentza la aceste adrese de pe alte continente daca persoana respectiva chiar exista acolo sau nu???? Vor o prostie de inregistrare inainte de alegeri, o spoiala de inregistrare si legalitate – fara nicio dovada ca oamenii aceia chiar exista, adica sa isi creeze deja o baza de nume dupa care sa dispuna de buletinele in blanc cum doresc. Tu ma injuri pe mine diasporean, ca nu m-au injurat destul altii pentru exact opusul a ce spui tu, dar daca nu as exista ai sti ca asta vi se pregateste, fiindca tu ca cetatean in Romania habar nu ai ce se intimpla la ambasade????

   Intelege te rog esentza: Pur si simplu au gasit metoda sa se perpetueze la putere indefinit si nimeni sa nu-I mai poata da jos democratic, sa aiba o pusculitza de voturi, de la locale la prezidentiale, de care sa dispuna cum doresc, caci nu-i asa “diaspora e de dreapta”, si sa le ajusteze in asa fel incit sa cistige mereu. Asta isi doresc, de asta urla de dimineatza pina seara cu diaspora, nu de dragul diasporei, si nu are nicio legatura cu diaspora in sine, folosesc un nume si il aplica fantasmelor si scopurilor lor. Domnul Iohannis deja a spus ca va sta 10 ani acolo la trei coceni… stii cum imi suna mie? ca si cum alegerile urmatoare sunt deja aranjate, nu ar conta ce performantza are dumnealui ca presedinte, el are planul facut independent de realitate ori de ce face chiar dumnealui ca presedinte si de niste voturi, iar daca pun aceasta incredere a dinsului alaturi de cele spuse mai sus ma ingrozeste….

   • cris spune:

    Ce sa spun, sa va fereasca Dumnezeu sa fie votata aceasta lege a lui baconschi in parlament, asa cum e acum, dar n-am sperantze, s-a votat minunea aceea de lege Big Brother fluierind – acum se zbat asociatiile de magistrati sa spuna ca e anticonstutionala si nu-i aude nimeni. Traiasca fuseraiul la votat legi… si zau asta nu e vina diasporenilor.

    • sfarma-piatra spune:

     @ CRIS

     Domnule. legea o sa se aprobe intr-un fel sau altul, dar o sa fie o mizerie mai mare ca votul uninominal . Vor zbiera si vor urla toti ,,FRAUDAAAAAAAAA” Iar matrozu’ securist va urla cel mai tare !!!
     Sa vezi atunci racnete, urlete, tipete isterice de la femeiusca aia chinuita de nevoi fiziologice Gorghiu-Dej, care bineinteles c-o sa dea vina pe Ponta si o sa-i ceara nu-i asa ? demisia !!!
     Iar vamesu’ cu obrajii ca niste buci, isi va freca copitele de bucurie !
     Cretinii astia de la PNL nu-si dau seama ca partidul lor este supus unui proces de fagocitoza de sus pina jos, care in final o sa-i nimiceasca !!! Este exact ca infectarea cu HIV !!! Virusul intrat in organismul sanatos da semnale anticorpilor care trebuie sa apere cum ca e OK dupa care ii copiaza matricea genetica !!!

 17. emi spune:

  Oricum KI a castigat si in tara, nu doar in Diaspora.
  VP nu a ucis doar gaini, a ajutat si la moartea unui coleg procuror, eu nu cred ca trebuia a fi vreodata Presedinte un asemenea om.
  Cat despre Putin, daca nu era chiar si el “illuminati”, nu ar fi ajuns presedinte. Se bat puternicii zilei pentru zone de influenta, niciunul nu e mai breaz. Din moment ce manjiti cu atata sarg apusul, e clar de partea cui sunteti.

  • mihail spune:

   @ emi,

   chiar nu poti sa sustii o discutie fără sa pui etichete ?
   Asa te invata acolo, s dai la scafarlie, daca unul are o opinie contrara, sa jignesti.
   Ce, eu te-am facut proasta ca l-ai votat pe nemtzalau ?
   …am zis doar, ca esti asaaaaa….naiva.
   Si-o luat casili din salariile lor de profesori de liceu.
   Nuuu, nu este adevărat ca a primit shpaga ca primar, comisioane, nuuuu.
   Din meditatii !

  • emi spune:

   Cand regele construia cu bani germani, era “URAAA!!!”, cand KI a construit cu bani germani e “cah!!!”?!? Cum era aia cu dubla masura?!?

 18. Mihail spune:

  Imi pare rau ca ai inteles eronat postarea mea, referitoare la acest aspect.

  Totusi, pericolul, in opinia mea, sta in faptul ca dintre voi foarte putin voteaza efectiv….restul participa la vot fara ca sa stie, au grija “serviciile”, cei care apasape tastaura acolo unde trebuie.
  Un soft este facut de oameni.
  In Moldova a functionat, pentru ca, nu-i asa, trebuia.

  Nu-mi fac vise ca cineva se va lua vreodata dupa ceea ce scot eu pe gura, dupa opiniile mele. Stai linistita, eu nu sunt Filip G. nu am pretentia ca dau tonul, ca le stiu pe toate.
  Aici, hi-hi-hi….imi place ca uneori reusesc sa zgandaresc lucrurile, sa enervez. Sa vad lumea cum sare de popou in sus.
  In rest, in viata reala, nu sunt nici mai multi, nici platit, din contra, sunt un om linistit, aproape tacut(nu frustrat) care are lumea lui(arborii, plantele, trandafirii), locuri unde chiar ma simt bine, iar politicul chiar nu are ce cauta.
  Cu castile in urechi, printre trandafiri (zeci, sute, mii) este minunat.
  Am descoperit, mai demult, a pot aborda stiluri diferite, uneori fiind intrebat(pe forumuri, travian) daca sunt eu si nu…altul/alta.
  …na, ca am dat din casa.

 19. Adam Mares spune:

  Senatorii s-au opus înființării agenției de recuperare a prejudiciilor http://bit.ly/1GaC7xT

 20. Adam Mares spune:

  Senatorii s-au opus înființării agenției de recuperare a prejudiciilor http://bit.ly/1GaC7xT

  • mihail spune:

   E-te-na, sa nu-mi spui ca esti surprins.
   Acum, îl mai pupi, ca este tot senator ????
   Sa nu-mi spui ca a votat “pentru” ca nu cred.

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Ceea ce s-a întâmplat la Senat cu agenția de recuperare a prejudiciilor se numește simplu, cârdășie. Să n-o mai dea liberalii pe după corcoduș că tot li se vede grija de a nu rămâne fără agoniseală, iar de pesedei ce să mai zic. N-au cui să dea socoteală și fac ce vor, pentru ei votanții sunt mulți da proști.

   • Mihail spune:

    @ Adam Mraes,

    era o vorba care, parca, spunea ca-n dragoste nu conteaza sexul…sau ceva pe aici.
    Deci, la pupat, de ce ar mai conta ce a votat armeanul ?
    Oricum, profita cat poate de fonctzie: masinuta Logan, sofer in livrea, indemnizatie, tot felul de deconturi, calatorii in strainatate, pensii peste pensii.
    Am uitat ceva ?
    Nu !
    …..ba da, consilierele manaca-le-ar mama.

 21. Mihail spune:

  @ emi,

  da emi, este asa cum spui tu, Regele este pe acelasi palier cu presedintele fasaiiit din provincie.
  Da mama, sunt beata !

  PS: ia mai studiaza tu, un pic, cum este cu castelele de nisip ale nemtzalaului tau. Dca crezi ca nu te descurci, pune-ti niste ochelari de cetit pi nasuc. Poate nu vezi bine.
  …sa stii ca ai dreptate, nici a saptea casa nu a pierdut-o, nici in cele trei instante cu casa numarul sase, nici secretarul de primarie nu a fost condamnat, nici mama soacra si onorabila sa fiica nu sunt vinovetze. Nuuuu, nimic din toate astea.
  Trag eu, prea des, la masea si vad numai elefanti roz, deasupra Sibiului gaurit.

  • emi spune:

   Si admiri barbatia femeilor?!?…

  • cris spune:

   @ Mihail

   regele nu a construit cu bani proveniti prin legaturi cu organizatii de extrema dreapta si cunoscute ca doresc sa interfereze in politica din alta tara cum a facut Niermann in Belgia.

   Hai sa terminam o data cu mitul neamtului corect; Siemens a platit deja miliarde de euro despagubiri in procese pentru ca a mituit oficiali din diferite tari, Acum ai scandal nu doar cu Microsoft ci cu intermendiarul sau – Siemens. VW e in rahat pina peste cap pentru minciuna, Schroeder e la catarama cu rusii. Bertelsmann, grupul de media condus se familia Mohn – Mohn au recunoscut abia de curind in anii 2000 ca s-au ridicat economic facind propaganda nazista – Bertelsmann este a cincea fortza media din lume.

   Vor o Mitteleuropa si perpetuarea unor interese, si se folosesc pentru asta inclusiv de etnicii germani din alte tari… de fapt despre asta vorbeste articolul din 2009 pe care l-am dat mai sus. Au mai facut-o: Stramosul FDGR dinainte de 45 … asociatia germana locala a fost preluata si transformata in asociatie nazista inainte si sa-si inceapa Hitler ofensiva spre est, coloana a V-a etnica. Acum nu o mai fi o chestiune ideologica ci doar economica sau predominant economica si de influentza politica… dar dorintza germana de expansiune, dominare si influentare ramine aceeasi.

   Acum ceva luni discutam cu cineva despre situatia dintre Rusia si Germania, si am facut niste remarci si aici, spuneam ca inainte de sfirsitul anului, tinind seama de interesele care sunt in joc relativ la Mitteleuropa, isi vor gasi caile sa se inteleaga si sa dea naibii “caraghioslicul” cu sanctiunile…. vazind declaratiile lui Merkel si ale lui Junker stiu ca nu am fost deloc departe de adevar, si e doar octombrie… Mitteleuropa este zona de tampon dintre Germania si Rusia, cutiutza dumnealor cu nisip pe care isi impart interesele… Bref: hai sa nu ne mai imbatam cu apa rece.

   Timeo danaos et dona ferentes pare sa se aplice mai degraba la nemtii care fac daruri decit la greci…

   • emi spune:

    Si cu influenta Hohenzollern in Europa cum era (a familiilor cu sange albastru in general), din pricina carora au existat deja doua razboaie mondiale?