Despre o știre de presă privind construirea unei fabrici de avioane rusești în România

Am citit cu interes o știre apărută pe site-ul unei agenții de presă:

http://www.euractiv.ro/justitie/o-afacere-ruso-romana-cu-avioane-tupolev-finantata-cu-bani-fantoma-3415

În această știre se vorbește despre o megainvestiție rusească, în preajma Bucureștilor. Știrea începe cu o fotografie de-a mea luată în timpul dialogului Comisiei mixte economice româno-ruse din 2013. Cred că fotografia aceea a fost pusă acolo din motive fotogenice, pentru că documentele prezentate în textul știrii fie nu erau din timpul mandatului meu (decembrie 2012 – septembrie 2013), fie nu aveau legătură cu mine.

Pentru orice întrebare legată de acest subiect, răspunsul meu e același: pe agenda mea ministerială nu a existat niciodată chestiunea construirii unei  fabrici de avioane rusești în România. Nu am purtat negocieri cu nimeni și nu am angajat Ministerul Economiei într-o asemenea inițiativă.

 

20 Responses to “Despre o știre de presă privind construirea unei fabrici de avioane rusești în România”

  1. Kronstadt an der Graft spune:

    Eu v-am sugerat mai demult că trebuie să deveniți un picuț mai agresiv. Știu că susțineți că aveți o structură sensibilă și o educație care nu vă ajută să vă războiți cu ceilalți. Din păcate meandrele concretului v-au adus într-o lume unde cotul și șutul la gleznă fac legea. Sunteți periculos pentru că nu sunteți șantajabil și din cauza asta “pretinii” încearcă pe toate căile să vă calomnieze. N-aveți încotro și trebuie să luptați.
    Apropo, ce ați mai făcut cu situația pentru care vi s-a cerut ridicarea imunității? Acolo trebuie vrând-nevrând să faceți ordine odată pentru totdeauna, pentru a putea merge liniștit mai departe. Băsescu nu uită și nu iartă.

    • In chestiunea imunitatii mai astept putin. Exista suficiente motive sa se dea clasarea dosarului. Cat despre agresivitate, mi-e teama sa ma gandesc ce inseamna asta intr-o politica precum cea de azi. In anii 90 eram socotit agresiv, dar agresivitatea de atunci, cand era o disputa de idei si nu distrugere de vieti omenești, era ca un scancet pe langa ticalosiile de azi.

  2. mariusmioc spune:

    Păi tocmai asta e problema: că pe agenda dv. ministerială nu a existat problema construirii unei fabrici de avioane rusești. Suportați acum consecințele.

  3. Mihail spune:

    inteleg foarte bine supararea domnului senator in privinta fabricii rusesti. Nu pricep de ce i-o fi pus si poza, nu-i chiar Leonardo di Caprio pe Titanic.
    Mai curand, ma duce gandul la Samuel L. Jackson
    …dar nici nu inteleg de ce sa nu avem o fabrica ruseasca de avioane. Rusii sunt foarte buni in acest domeniu, un bun exemplu fiind AN 24, dar si SU 35, avion la care americanii se uita si nu-l prea inteleg.
    Ce le-ar mai place americanilor ca sa-l aiba.

    • Gabriel Klimowicz spune:

      Ruşii nu sunt singurii buni la construcţia de avioane. Mai sunt şi americanii. Ruşii ar da orice să ajungă la performanţele lor. De aici şi intensul lor spionaj economic. Mai sunt şi francezii şi japonezii şi englezii. Mai sunt şi românii. De ce să nu fie o fabrică de avioane românească? Ruşii sunt, în orice caz de evitat, pentru că la ei nu îţi dai seama niciodată când este vorba despre o afacere, când e politică şi când e acţiune a serviciilor secrete. De obicei, la ruşi, toate astea merg împreună. Oricum, în ţara scutului antirachetă nu se va face nici o fabrică de avioane rusească.

  4. Kronstadt an der Graft spune:

    VV
    Dacă încercați să dezmințiți o asemenea știre, care pare a fi preluată de la Trombon.ro, mă puneți pe gânduri. Dacă intrați în glumă și completați cu informații năstrujnice, similare cu cele ale publicației Trombon, atunci e bine.
    Apropo, am înțeles eu bine că ultimul contract de gaz rusesc maschează de fapt un mare transport de utilaje rusești pentru fabrica de avioane de la Adunații Copăceni, utilaje pe care rușii le trimit prin rețeaua de alimentare cu gaze? Știți, eu aici prind Radio Erevan, de acolo știu.

    • elenick spune:

      Kronstadt,

      dimpotriva, eu cred ca ar trebui ca VV sa ii actioneze in judecata. nu se poate sa publici asa enormitati intr-un articol tip roman de “capa si spada”, cu afirmatii categorice la adresa unor oameni – in speta VV, si sa nu patesti nimic, sa te “imbraci” cu tupeu in mantia informarii publicului…

      Nici ridicolul subiectului in care rusii doresc sa aduca tehnologie avansata/militara intr-o tara NATO!!!! nu pare a ingrijora pe nimeni… ar fi de ras daca nu e de plans!
      Inteleg ca in presa romaneasca s-a rasturnat “carul cu prosti”, dar nesimtirea cu care arunca laturi pe VV, nu poate ramane nesanctionata.

      PS. sa mai adaug ca site-ul asta “euractiv” este varianta romaneasca a celui de la Bruxelles care a anuntat “pe surse” nominalizarea lui Ciolos, cu 2 sapt inainte ca Iohannis sa o faca… cred ca este apropiat PPE, si iara se dovedeste ca “prietenii” securoi ai d-luiVosganian din PDL “nu uita si nu iarta”…

    • Am avut aceasta postare pentru ca am primit multe intrebari de la presa. Ca sa evit sa raspund de fiecare data am dat un raspuns aici.

  5. Gabriel Klimowicz spune:

    “Ştirea” este o făcătură tipică de discreditare a unei persoane publice. Şi mai interesant este că apare pe siteul naşul TV, instituţie de “presă” patronată de cel prin care se fac toate intrările de “afaceri” în România ale ruşilor.