Rog ca Mediafax să rectifice. Nu am folosit calificativul “așa-ziși scriitori” și nici pe cel de “coterie”

Iată cum citează Mediafax declarația mea:

Varujan Vosganian, prim vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, a clarificat cum s-au manevrat fondurile Uniunii, care s-au triplat în intervalul de timp în care mandatul de preşedinte i-a revenit lui Nicolae Manolescu. “Este un interes îngust al unor aşa-zişi scriitori, care încearcă pe o scurtătură neonorabilă să atragă atenţia asupra lor. Trebuie să explicăm raţional acţiunile iraţionale ale unei coterii agresive. E ca la un meci de box cu reguli fixe, în care cineva vine şi joacă box thailandez, iar altul încearcă să folosească o strategie în limitele regulii jocului. Am încercat să facem o insulă de onorabilitate într-un mediul social tulbure.”, a afirmat Varujan Vosganian.

Întâi, nu înțeleg sensul expresiei “s-au manevrat fondurile Uniunii”. Aici nu e vorba de manevre, ci de management. Nu e mereu același lucru. Apoi, una-i una, alta-i alta. Nu aș spune niciodată despre Florin Iaru, Cristian Teodorescu sau Octavian Soviany că sunt “așa-ziși scriitori”. De asemenea, termenul “coterie” nu-mi aparține. Și nu am spus “meci de box” ci, simplu “meci”.

Iată și textul Mediafax in extenso:

Nicolae Manolescu, despre scriitorii excluşi din USR: “Au creat o ţesătură veninoasă de minciuni”
Manolescu a declarat marţi într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul USR, că excluderea rebelilor din USR este firească: “clica scriitorilor ce vor să reformeze Uniunea transcende limitele, este o ţesătură de minciuni insultătoare.”
Nicolae Manolescu, despre scriitorii excluşi din USR: “Au creat o ţesătură veninoasă de minciuni” 
Nicolae Manolescu, despre scriitorii excluşi din USR: “Au creat o ţesătură veninoasă de minciuni”
“În ciuda unor titluri pe care le-am citit în presă, nu există niciun război în Uniunea Scriitorilor. E cu totul altceva faptul că unii dintre noi s-au simţit agresaţi. Uniunea nu are de ce să pună cheia în cui. Am reuşit să menţinem o situaţie stabilă din punct de vedere financiar, nu avem datorii. Aşa cum ştiţi, pe diferite bloguri şi în reviste, există tot felul de observaţii privitoare la Uniune, pentru că toţi spun că eu am instituit un regim de teroare, că-s dictator, pentru că i-am împiedicat pe unii dintre colegi să alcătuiască un grup de reformă. Problema este că acest grup atacă Uniunea Scriitorilor şi ne acţioneză în justiţie. S-ar putea să fie un defect al societăţii româneşti, cum este miopia, sau strabismul, pentru că lucrurile sunt privite dintr-o perspectiva reductivă, unică. S-au vehiculat multe neadevăruri, de pildă că şterpelim bani prin intermediul USR. Îi spuneam ieri cu ironie lui Gabriel Chifu: «Ce bine ar fi să existe bani, cât să băgăm şi noi în buzunar»”, a spus Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor.

La conferinţa de presă organizată de Uniunea Scriitorilor marţi au fost prezenţi Nicolae Manolescu, prim vicepreşedintele USR, Varujan Vosganian, criticul literar Daniel Cristea-Enache, avocatul Corina Oprescu, criticul literar Alex Ştefănescu şi Gabriel Chifu, vicepreşedinte al USR.

Nicolae Manolescu a citit frânturi din texte ce i-au scandalizat pe membrii Uniunii, publicate în presă sau pe reţelele de socializare de unii dintre scriitorii răzvrătiţi. Era natural, în viziunea lui Nicolae Manolescu, ca aceste exprimări veninoase să stârnească o reacţie necruţătoare printre membrii Uniunii şi consecinţa să fie excluderea acestor scriitori revoltaţi şi furioşi.

Preşedintele USR a invocat o “campanie de presă” ce denigrează membrii Uniunii, după ce mai mulţi scriitori dintre cei care s-au coagulat în Grupul de Reformă au răspândit în texte injurioase calomnii livrate incisiv ce au încins, cum este firesc în viziunea lui Manolescu, spiritele membrilor Uniunii. “După despletirea atâtor minciuni tendenţioase în presă, nu pot decât să va citesc câteva frânturi dintre textele vitriolante scrise de aceşti scriitori care atacă membrii Uniunii. Florin Iaru, scrie pe internet, referindu-se la un membru al Uniunii: «Stimabile, nu vei mai trăi decât din mila unui conducător, care te va stoarce de snagă că pe o -evit cuvântul – bleagă». «De ce naiba nu-l lăsaţi singur în Uniune pe acest arogant borşit, câte slugi vor rămâne să atârne pe lângă el?», îi răspunde un coleg scriitor şi jurnalist. Scriitorul Adrian Suciu se exprimă, de asemenea: «Manolescu este un cadavru care a început deja să pută şi care va continuă să pută până când se va organiza o înmormântare decentă». E un limbaj absolut suburban, n-am auzit asemenea cuvinte nici măcar printre golani. A fost o campanie de presă. Acesta a fost prima formă de agresiune. Tot ce a facut Grupul de Reformă este ilegal, este un abuz, este calomnie, este fals. A fost un moment în care mi-am zis în glumă că poate Dragnea are dreptatea cu legea defăimării.”, a spus Nicolae Manolescu, preşedintele USR.

Varujan Vosganian, prim vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, a clarificat cum s-au manevrat fondurile Uniunii, care s-au triplat în intervalul de timp în care mandatul de preşedinte i-a revenit lui Nicolae Manolescu. “Este un interes îngust al unor aşa-zişi scriitori, care încearcă pe o scurtătură neonorabilă să atragă atenţia asupra lor. Trebuie să explicăm raţional acţiunile iraţionale ale unei coterii agresive. E ca la un meci de box cu reguli fixe, în care cineva vine şi joacă box thailandez, iar altul încearcă să folosească o strategie în limitele regulii jocului. Am încercat să facem o insulă de onorabilitate într-un mediul social tulbure.”, a afirmat Varujan Vosganian.

“Noi doi, eu şi Varujan Vosganian nu avem nicio indemnizaţie de conducere, am renunţat la ea pentru a plăti alte salarii ce nu puteau fi onorate, pentru a crea o fluiditate financiară precisă, onestă”, a mai spus Nicolae Manolescu.

Avocatul Corina Oprescu, invitată la conferinţa de presă de Uniunea Scriitorilor, a lămurit spectrul legislativ în care s-a petrecut scandalul. Corina Oprescu a demontat acţiunile Grupului de Reformă al scriitorilor ce fac notă discordantă în USR şi a devoalat că Adunarea Generală Extraordinară, pretenţiile şi dispoziţiile nu sunt fondate în parametri legali.

Criticul Alex Ştefănescu a spus despre scriitorii rebeli că par nişte “adolescenţi teribilişti care vorbesc licenţios şi au un comportament de derbedei”. “Există o exasperare în rândul scriitorilor pentru că literatura nu mai înseamnă nimic în vremurile noastre. Scriitorul nu mai înseamnă nimic, decât dacă moare, poate, în alcovul amantei. Toţi scriitorii sunt nemulţumiţi, unii pentru că nu au talent. Dar pentru asta ar trebui să se adreseze instanţei divine. Succesul a devenit un lucru suspect. Sunt mulţi înrăiţi de lipsa de succes. Unii îşi pierd controlul, ţipă, se inflamează. 90% dintre cărţile care apar sunt proaste, iar autorii rataţi fac ca toate animalele pământului pentru a atrage atenţia.”, a mai spus criticul Alex Ştefănescu.

Uniunea Scriitorilor din România (USR) a transmis, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, sancţionarea scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius şi Daniel Vorona cu excluderea din Uniune.

Decizia USR vine ca urmare a “convocării nestatutare a unei Adunări Generale Extraordinare nestatutare şi organizarea acesteia la data de 19 martie 2016, când s-au votat nestatutar noi organe de conducere”, se precizează în comunicatul publicat pe site-ul Uniunii. Totodată, Uniunea Scriitorilor din România a apreciat că: “Prin comunicatele remise presei, s-a folosit abuziv şi nelegal sigla U.S.R., uzurpându-se calităţile oficiale ale persoanelor alese legal şi statutar în funcţiile de conducere.”

18 Responses to “Rog ca Mediafax să rectifice. Nu am folosit calificativul “așa-ziși scriitori” și nici pe cel de “coterie””

 1. Adam Mares spune:

  Presa de azi!

 2. Shadow spune:

  @Dle Vosganian
  Adrian Suciu are dreptate, manolescu este un cadavru, si nu numai, care pute de multa vreme. In “narile mele” pute de la “creatia” lui “om cu o mare”. Nu a creat asta singur ci alaturi de marele sau prieten atunci cand “omul cu o mare” le dadea “moaca” o editura.
  mihaiesi este o mizerie umana de pe vremea in care il “lucra” la “scripte” pe Paul Goma. Pe vrema aceea mihaiesi avertiza “poporul muncitoresc” de periculosul Goma. Interesant scrierile respective nu apar in bibliografie, dar cu aceeasi obida mihaiesi a continuat sa-l acuze pe Goma de negationist si de antisionist.

  Daca puneti in balanta pe unul ca mihaiesi + unul ca manolescu si pe partea cealalta pe cei exclusi o sa va dati seama ce vor alege majoritatea. ii prefer pe Iaru si pe Suciu in fata a 3 manolesti si 100 de mihaiesi.

  • Nu stiu cine te indoctrineaza cu toate mizeriile astea. Paul Goma a fost reconfirmat in USR in timpul in care Manolescu era presedinte si a fost recomandat tot in aceasta perioada pentru indemnizatie de merit pe care o primeste. Daca scrierile lui Mihaies nu apar nicaieri, privind poporul muncitoresc, nu stiu de unde le ai tu. Cat priveste valoarea lui Nicolae Manolescu, mai mergi si tu pe la biblioteca. Nu pot sa ma pronunt in legatura cu dl Suciu, n-am auzit pana acum de el. Dar textele licentioase pe care le-am citit in ultima vreme și pozele pe care si pe publica pe retelele de socializare sunt edificatoare. Iari este vicepresedinte in conducerea aleasa de 20 de scriitori (care s-au cam ales singuri, caci au ales mai mult de jumate din ei). Adica are functia pe care, statutar, o am eu la USR. Daca tu il preferi pe Iaru, il preferi in locul meu. Ori argumentele astea nu mi le-ai explicat inca.

   • Shadow spune:

    O sa va fac o copie la cartea scoasa pe vremea lui nea nicu si semnata de mihaies unde il ataca pe Goma.
    N-am nevoie sa merg la biblioteca am deja una intreaga acasa, imi place sa citesc si sa detin carti.
    Manolescu a fost timp de cativa ani ambasador unesco la paris. La alegeri cand venea cu familia sa voteze era asteptat afara de catre baconsky si intra in fata fara sa faca coada. Chit ca la coada erau si romani cu copii care asteptau sa voteze(era cazul meu).
    Cand le-am batut obrazul pt asta, in mod civilizat, m-au avertizat ca ma pot scoate cand vor din ambasada (deh era ambasada lor nu a romanilor) ca ei sunt VIP-uri.
    A se scuti cu Manolescu.

    Nu il prefer pe Iaru dvs il prefer lui manolescu sau lui mihaies

    • La drept vorbind, pe GOma multi nu l-au simpatizat. Nu are Manolescu nicio vina pentru circulelectoral de la Paris. Cat despre preferinta Iaru fata de Manolescu, hai sa fim seriosi. Iaru e un poet talentat, n-a condus in viata lui nimic. N-o sa se apuce de condus la 60 de ani.

   • Shadow spune:

    Goma a fost “reconfirmat” in USR de catre Manolescu?
    Sa fim seriosi.
    Cand l-a econfirmat si cand i-a platit “indemizatie de merit”? In 2005 Goma sustinea ca nu este membru al USR nici simplu si nici de onoare. Cine i-a acuzat jurnalul de antisemitism?
    Tata mare?
    Goma a fost exclus pe 14 aprilie 1977 din USR de “maretii intelectuali care au rezistat prin cultura” pe motiv de “dusman al poporului”. Goma nu a putut nici macar sa se apere ca era in arest.

    Goma a declarat pe vremea cand la conducere era dinescu ca nu se mai considera ca facand parte din “breasla” Romaniei scriitoare.

    Cum se face ca Paul Goma isi aminteste interviul cu iliescu luat de manolescu dupa mineriadele din 90 si de acest “Om cu O mare”?
    Minte Goma dle Vosganian? N-as crede.

    Serios dle Vosganian poate ca nu ar strica sa faceti nitica cercetare in “istoria” USR recenta si mai putin recenta si sa vedeti care sunt marile tampenii pe care aceasta organizatie le-a facut(oamenii din fruntea ei) si cum va stiu om pragmatic macar sa nu repetati erorile.

    Mai controlati aia cu “indemnizatia de merit” ca este “maxima”

    • Shadow spune:

     Gata am gasit eu dupa cautari. Dvs ati facut totul ca Goma sa aibe indemnizatie de merit si ca acesta sa o si accepte. Marea realizare a lui manolescu a fost ca la vot nu a votat contra. Curajos intradevar.

     Retrag “naivitatea coplesitoare” :-) nu mi-am schimbat parerea despre manolescu insa ati castigat dvs inca niste puncte in ochii mei.

    • Draga Shadow, cunosc f bine chestiunea Goma. RTot ce iti spun e perfect adevarat. Eu m-am ocupat de acest caz pentru ca il simpatizez pe Guma. Eu m-am ocupat de reconfirmarea lui si eu l-am propus pentru indemnizatia de merit. Eu ii platesc si cotizatia la USR.

  • Nicolae Manolescu este unul dintre primii zece intelectuali ai tării ăsteia. Lucrez cu el la USR de zece ani si te asigur ca nu pute si nici nu e cadavru. Daca tu crezi ca cineva care foloseste astfel de invective la adresa unui carturar roman poate conduce breasla, ramai mai departe in umbra.

   • ion spune:

    Niky e unic!!!Trebuie un statut de tip Belarus pt EL! Vesnic Presedinte! 3 mandate? Prea putin pt imensa anvergura…..Redevenind seriosi acest intelectual din primii 10 de ce se iroseste in administratie cand ar putea inbogatii bibliotecile?

    • Asta nu e administratie, e reprezentarea breslei scriitorilor. Cine ai vrea sa o reprezinte, Dan Mircea Cipariu ?!? Manolescu a scris mult in ultima vreme. Chiar si eu, irosindu-ma in administrație, dupa am publicat destule carti in ultimii ani. Retin insa ideea ta, cei care au valoare trebuie sa stea departe de administratie.

     • ion spune:

      Este trist ca un caracter in care inca cred aplica dubla masura. Cand Iliescu candida si pt mandatul trei sustinad ca primul de 2 ani nu se pune Dvs. ati protestat. Acum sustineti modificari ale unui statut ce se dovedeste o plastilina in mainile unor intelecte forte! Reamintitiva cand excludeti ,vorbele Domnului Ratiu despre esenta democratiei….

     • Nu esti correct. La Iliescu problema era ca nu se schimbase Constitutia care zicea de doua mandate. Cand Manolescu a candidat pentru al treilea mandat era un statut nou.

   • Shadow spune:

    Sunteti de o naivitate coplesitoare dle Vosganian. Eu prefer sa traiesc chiar si in umbra dar DREPT fara “concesii” IMORALE. Unul care a scris “Adio, dle Goma” este chiar presedintele usr.

    Citez:
    “Dl. Goma a devenit un banal caz patologic. I se va da tot mai puţină importanţă, cu timpul. Cîndva, la o curăţenie generală, va fi scos pe făraş. Ca gîngania în care s-a metamorfozat comis-voiajorul lui Kafka”

    E mai urat ce a scris suciu? N-as crede.

    PS. in 77 cand a fost dat afara din USR cei care au votat pt excludere au fost si Manolescu si Blandiana si augustin doinas.

    Cand imi veniti cu “primii intelectuali” ai tarii si cat de frumos “lucreaza” el cand sunt exemple cunoscute de toata lumea cu tona e ca si cum dvs ati ajuns in USR ieri si nu de 10 ani.

    Continui sa sustin ca Manolescu PUTE. mihaies nu mai zic

    • Eu stau foarte aproape de Manolescu. Stiu cel mai bine cum e. Si ma simt foarte bine langa el. In conditiile în care nu m-a pomenit macar in Istoriile lui.

     • Shadow spune:

      Deci sustineti ca manolescu nu e la randul sau “caz patologic”? Macar in stilul in care s-a “ocupat” de-a lungul lungii sale vieti de catre acesta? Ma bucur pt dvs ca nu suferiti in vecinatatea lui. Totusi modul in care manolescu s-a exprimat la adresa lui Goma nu este chiar mai rau fata de modul in care Suciu i s-a adresat lui manolescu?

      PS. Manolescu ce a “condus” la viata lui ca vad ca iaru nu a condus nimic? Si va rog fara exemple unesco and comp pt ca acolo doar a “vegetat” nu a condus nimic.

     • Draga Shadow, Nicolae Manolescu este unul dintre intelectualii de referința ai României , este un cărturar. Dovadă e faptul că Istoria lui a născut atâtea ovații și controverse. Iar unii dintre cei care nu au fost pomeniți in Istorie au pornit atunci dușmănia. Manolescu este astăzi cea mai autorizată voce a criticii literare, nu e puțin pentru o viață de om.