Cum se poate face politică prin politici. USR îmi datorează drepturi de autor pentru conceptul de reindustrializare pe care (fără să-l explice) îl utilizează

Scriu acest comentariu după ce unii suporteri ai USR m-au acuzat de plagiat (?!?) pentru că in campania din acest an am vorbit de reindustrializarea despre care și ai lor vorbesc uneori, fără, însă, să o fundamenteze și s-o integreze într-un plan coerent. Lor le este dedicat acest text.reindustrializareaNotă: Interviu pentru cotidianul Adevărul din 29 martie 2013, unde asum dorința de a salva Oltchim și anunț procedurile de creare a strategiei de reindustrializare

Am evocat pentru prima oară conceptul de  „Reindustrializarea României” în anul 2007, atunci când am prezentat, ca ministru al economiei și finanțelor, împreună cu Adrian Ciocănea, șeful Departamentului de Afaceri Europene, documentul „A doua modernizare a României”. Am reluat, apoi, conceptul în 2013, când am redevenit ministru al economiei. În perioada aprilie – iunie 2013, am organizat la Ministerul Economiei și Comerțului, împreună cu secretarul de stat Adrian Ciocănea,  consultări cu sute de companii din diferite domenii. La inceputul lui iunie 2013, împreună cu Jose Manuel Barosso, președintele Comiei Europene, Antoni Tajani, vicepreședinte al Comisiei și comisarul pentru industrie, doi colegi miniștri din alte țări și cei mai importanți reprezentanți ai patronatelor europene, am lansat la Bruxelles, într-o  amplă conferință, conceptul de „Renaștere industrială”.

Între timp, am avut o serie de consultări cu colegii ministri din Franța, Polonia și Italia pentru a organiza în februarie 2014 prima conferință europeana a strategiilor industriale. În luna iulie, am argumentat în fața Comisiei Europene necesitatea ca industria de automobile românească să fie recunoscută printre cele mai importante din Europa și astfel Romania a fost primită în grupul elitelor industriei autoeuropene CARS 2020.  Împreună cu Antoni Tajani am stabilit ca în luna noiembrie să prezentăm la București Strategia de reindustrializare în domeniul siderurgiei și metalurgiei românești , prima inițiativă a programului european „La Rennaissance industrielle”. Punctual, obiectivele reindustrializării au fost aplicate cu succes in cazul combinatului chimic OLTCHGIM sau al fabricii de pompe AVERSA. Am prezentat în CSAT,  strategia pentru industria de apărare și urma, în septembrie să prezint primul document legat de Strategia de reindustrializare a României. Dar la începutul lui septembrie am fost acuzat de procurori tocmai de subminarea industriei românești, astfel încât n-am mai putut continua  proiectele de mai sus și ele au fost abandonate de urmașii mei de la MEC.

Iată, spre consultare, doar câteva dintre link-urile care probează cele pe care le-am spus:

http://www.business24.ro/articole/vosganian+declaratii+industrializare

http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/ministrul-economiei-industrializarea-fundamentala-romania-strategia-industrializare-gata-septembrie-1_5143277600f5182b850f3634/index.html

http://www.mediafax.ro/economic/vosganian-va-incepe-consultari-cu-industriasii-pentru-o-strategie-de-reindustrializare-a-romaniei-10706365

http://www.agerpres.ro/economie/2013/05/29/vosganian-reindustrializarea-este-pentru-romania-una-dintre-principalele-oportunitati-de-a-reduce-decalajele-fata-de-ue-15-21-49-04

http://www.amosnews.ro/varujan-vosganian-participat-la-conferinta-renasterea-industriala-2013-06-07

http://iasinews.ro/135538/politic/varujan-vosganian-„romania-este-implicata-la-varf-in-eforturile-uniunii-europene-de-renastere-industriala”/

http://www.cbe.es/veureInforme.php?cod=2928

http://www.orgalime.org/sites/default/files/6_Jun_agenda_en.pdf

http://informazione.tv/it/Attualità/d/5340/art/43897-speciale-europa-la-ricetta-europea-per-l-industria-stato-pi-leggero-energia-e-sostegno-all-export/

 

 

36 Responses to “Cum se poate face politică prin politici. USR îmi datorează drepturi de autor pentru conceptul de reindustrializare pe care (fără să-l explice) îl utilizează”

  1. Kronstadt an der Graft spune:

    Pentru ca vorbim de reindustrializare aș vrea să nu trecem chiar așa de ușor peste desindustrializare. Nu pot și nu vreau să nu-mi amintesc că în 2007 au fost închise fabrica de tractoare și înca 2-3 fabrici mai mici ca aceasta dar având importanța lor. La anul vom comemora zece ani de la acest trist episod. S-ar putea să se facă un parastas, ceva prin Brașov. Eventual cu popi, că dacă-i plătești cum trebuie vin la orice. La o adică îl invităm pe Tedosie Șterpeleanu de la Constanța, că e interesat și face furori cu mantia lui de sambadrom. :)

  2. Adam Mares spune:

    Să mori de râs! :P :P :P

    • Adam Mares spune:

      Îmi aduc aminte cum ne-a făcut nouă VV capul mare cu reindustrializarea lui și am o ușoară nostalgie. Eram cu toții foarte activi pe blog.

      • elenick spune:

        Nu ne-a facut capul mare, eu am apreciat programul ca fiind una dintre cele mai tari propuneri politice postecembriste. Venind de la un ministru in functie, parea un demers cu atat mai serios, iar VV, cum il stim a si trecut la treaba (sunt mentionate actiunile mai sus, mai ales cele din plan european, de mare impact!).

        Cel care a reactionat cel mai prost la acest program VIZIONAR a fost, evident, imberbul PM Victor Ponta, care s-a simtit vexat en egoul sau de unica vedeta a guvernului, se temea, probabil ca ii ia VV fata! Asa ca a facut ce stia el si PSd-ul cel mai bine: a pus programul in umbra, minimalizandu-i anvergura, l-a sabotat pe vv pe toate caile, iar la momentul oportun s-a debarasat de el (si de program) cu mare bucurie… :(

        • Kronstadt an der Graft spune:

          Constat că Ponta încearcă cu insistență să-și tragă singur preșul de sub picioare. Să-i urăm succes. Am înțeles că Nicușor Dan l-a dat în judecată pentru afirmațiile cu privire la legătura useriștilor cu Soros. Și am înțeles că ND are prostul obicei să câștige procesele. Dealtfel Ponta i-a și amintit că ar fi dispus la oarece târguială. S-ar putea să vină o vreme când procesele pierdute se vor prăbuși peste micul Titulescu, cum îi plăcea să i se spună și atunci vom putea vorbi despre marele Chixulescu.

          • Shadow spune:

            @KG
            ma indoiesc sincer sa castige ceva nicusor. Nu pt ca e ponta ci pt ca usr este foarte bine legat de soros, nicusor aussi.
            Poate in Romanica unde procesele se castiga pe “campul tactic” al secu

        • E drept ca Ponta nu a susținut proiectul, ai lui mi-au pus ceva piedici incazul salvarii AVERSA dar la OLTCHIM m-a ajutat.

      • Adam Mares spune:

        Vorba vine cu capul mare! :P Că-l aveam deja. :P :P :P
        Voiam să spun că muncea la programul ăla și noi eram la curent, prin postările de pe blog.

      • Doin păcate ai dreptate. Reindustrializarea era numai a mea. Dupăce eu am plecat, a dispărut și ea.

  3. elenick spune:

    @VV,

    sper ca nu bateti apropo catre mine! :) Eu v-am atras atentia, la un post trecut, ca USR au in program ceva asemanator cu strategia dvs de reindustrializare, cu precizarea ca ei v-au urmat pe dvs , nu invers. Si mai spuneam acolo, din consideratie pt dvs si pt d-na Chichirau – contracandidata la Iasi, si contand pe simtul umorului deja recunoscut, ca “Spiritele inalte se regasesc!” :)

    http://vosganian.ro/?p=7117#comments

  4. elenick spune:

    @vv,

    Cand a inceput ancheta DDICOT in privinta dvs, in 2013, cumva? Cam mare coincidenta, exact in anul in care dvs. intraseti in Big League pe plan european cu Reindustrializarea, Strategia comuna a producatorilor de otel, etc. Deja Baroso dadea semne ca ii pare rau de nedreptatea pe care v-a facut-o cand nu v-a acceptat candidatura de Comisar European si va trata ca pe un colaborator valoros….
    Ma bate un gand ca si acest dosar a fost ”clocit” tot de mintea si sufletul negru al lui Basescu ce nu putea suporta acest afront – sa fiti reconsiderat la Bruxelles ar fi fost o mare palma pentru el, cel care v-a sabotat la greu. De aici pana la a-i da ordine Alinei Bica – agentul PDL din justitie, sa va incropeasca un dosar ”tras de par” nu ar fi fost decat un pas… hmmmm! Dvs ce ziceti?

  5. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Astea sunt VORBE GOALE! Propaganda ALDE-lista din tiradele Noi POLITICIENII Mintim voi fraieri de ne credeti.

    Dumneavoastea in cardasie cu ALDE a-ti dat buzna sa ajutati Coorporatisti (Crrefour, MEGA, Cora, etc) si sa OMORATI micii Intreprinzatori!!!!

    A-ti adoptat legea POS care ii OBLIGATI de la 1 Ianuarie pe sarmanii intreprinzatori (negustori ce incaseaza 154 lei pe zi) sa foloseasca POS-ul care se poate obtine/utiliza in urmatoarele situatii mai avantajoase
    1. Instalare gratis- utilizare gratis – PLATA 2,5% din sumele incasate -BANCA Romaneasca plus ALPHA Bank.
    2. Apart 100 Euro – Instalare gratis- Plata 2% din sumele incasate – Unicredit
    3. Instalare gratis- Utilizare 5 Euro /lunar – PLATA 1,8 % din sumele incasate cu conditia sa fie incasat minimum 3000 Lei Lunar altfel vor fi suportate penalitati.

    • Barosanul spune:

      V-ati gandit cu cat mai ramane un sarman proprietar de chiosc care
      1, vinde Tigari si are 4% din VANZARI?
      2. daca da 200 RON care apoi se duce la banca sa isi ia lichiditati si plateste intre 0,8% si 15 Lei?
      3. Incaseaza Facturi Plati Pay-Point pt care primeste 0.2 RON pe factura dar apoi -Plateste 2,5% Din suma incasata pt POS????

      Chiar ca sunteti NEBUNI cu o asemena LEGE!

      • Spune-mi la ce lege te referi și de ce crezi ca eu am initiat-o.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Ai atins un subiect foarte apropiat de ceea ce ma gindeam eu azi dimineata si vroiam sa scriu un comentariu dar m-am razgindit, pe sistemul ca oricum nimic nu are ros. Eu nu ma refer la persoane in cazul de fata, ci doar la fapte.

        Ma gindeam cind maestrul pomenea de reindustriale si de lucruri sfinte de genu asta, ca in timp ce unii vin cu astfel de idei utopice in romania de azi… sistemul isi face mersul inainte si distruge la ras capitalul romanesc chiar si ultimele brume din el care mai exista.

        Stiai ca de la anu se trece la case de marcat electronice conectate la ANAF? Va fi in 3 etape, 1 aprilie hipermarketurile, 1 iulie firmele medii, 1 noiembrie toate celelalte! Sa vezi atunci fericire.

        Deci ce ziceai? Reindustrializare? Ha ha ha ha ha :D :D :D

        Hai sa ridem!

    • elenick spune:

      Cred ca te repezi si reprosezi cui nu trebuie. Iata ce am gasit despre ac. subiect :

      http://www.digi24.ro/stiri/economie/consumatori/pos-ul-obligatoriu-cui-se-adreseaza-noua-lege-609837

      In al doilea articol se precizeaza clar :”Proiectul a fost iniţiat de către deputatul UDMR Zsolt Molnar şi contrasemnat de alţi 31 de parlamentari PSD, PNL şi UDMR” In plus a fost intoarsa odata de Presdinte, deci era musai sa fie promulgata – exista un teremen legal.

      Deci ce treaba are domnul Senator?

    • Ve-ti veni? Ai avut o noapte grea de spui chestiile astea? In ce cardasie am intrat eu??? Corporatiștii sunt alții…

  6. Alzara Sibiu spune:

    Am fost la Rm Vâlcea : 2000 de angajaţi la Oltchim ; un succes marca VV .Vâlcenii nu ştiu cui datorează parţiala salvare .Oare putea fi salvată 1/4 din industrie?
    Din nefericire ALDE a devenit un refugiu pt indezirabili unde VV face notă discordantă pozitivă .

    • Nu e chiar așa. Cei de la Rm Valcea m-au invitat la sarbatorirea a cincizeci de ani de existență și, dintre invitati, mi-au dat cuvantul cel dintai si m-au aplaudat indelung.