Cunoașteți numele vreunui român născut în afara granițelor istorice ale României? Iată un posibil și întristător răspuns:

Veți constata, cu surprindere, că nu vă vine în minte niciun nume de român născut în exil, care să fi adus o contribuție importantă la cultura și civilizația noastră. Legătura noastră, a românilor, cu patria este atât de fragilă încât nu se transmite, în depărtări, de la o generație la alta.

cioran
Toți cei care sunt cunoscuți ca români celebri, aproape fără excepție, și-au construit carierele în străinătate (Constantin Brâncuși, Geirge Enescu, Victor Brauner, Paul Celan, Johnny Weissmuller (mă refer mai ales la sportiv), Mircea Eliade, George Emil Palade, Eugen Ionescu, Emil Cioran etc.etc.). Dar ei sunt, de data asta fără excepție, născuți în ținuturile istorice românești.
Dintre românii născuți în afara granițelor, cultura română, cortexul național nu rețin nume de referință. Fii exilului se depărtează de poporul și de pământul care le-au dat naștere.
Singurele exemple care mi-au fost oferit de etnici român născuți în afara granițelor și care au simțit o anumită responsabilitate față de poporul român au fost cele ale lui Indrei și Nicolae Rațiu, fiii lui Ion Rațiu. Am reținut, de asemenea, evocarea unei asociații româno-canadiene formate cu mult timp în urmă. Extrem de puțin pentru o diasporă care se întinde pe mai multe continente și pe care au creat-o milioane de români.
Să fie, oare, legătura dintre români și pământul strămoșesc doar una de natură geografică? Ce se va întâmpla cu fiii și fiicele familiilor de români plecate în căutare de noi oportunități? Trebuie neapărat să te naști pe un pământ românesc ca să te simți român?

41 Responses to “Cunoașteți numele vreunui român născut în afara granițelor istorice ale României? Iată un posibil și întristător răspuns:”

 1. elenick spune:

  @VV,

  cu scuze pt off topic, dar e tare asta! D-l Dragnea tipa din gura de sarpe ca s-au “furat” 10 miliarde lei de catre tehnocrati din Buget, asadar din cauza “grelei mosteniri” el nu prea mai poate sa-si faca Programul de guvernare. Va rog explicati-i dvs d-lui “PM ot Teleorman”, eventual impreuna cu d-l Tariceanu, deoarece – unu – cu sigurata aveti acele competente care dumnealui ii lipsesc in a intelege cum vine treaba cu Bugetul si doi, ati fost intr-o situatie similara in 2009 cand Guv Boc (din care PSD era 1/2) va acuza pe dvs. si pe d-l Tariceanu de “tradare”, ca ati lasat vistieria guvernului goala (viziunea lui Boc ca exista o “camera” unde sunt depozitati bani, multi, multi, este similara cu a lui dragnea!!!)

  Daca tot nu intelege, dati-i link-ul de mai jos, unde d-na ministru Dragu le explica cu exemple, ” ca la prosti”! :)
  http://www.stiripesurse.ro/fostul-ministru-de-finan-e-ii-raspunde-lui-dragnea-bugetul-nu-este-un-cufar-intr-un-col-de-birou_1172811.html

  • Un ministru de finanțe nu poate fura bani din buget. Pentru fiecare transfer exista un număr de 4-5 semnături. Și fiecare mișcare se face cu acte normative doveditoare. Poate că decizia politică nu e dintre cele mai bune, dar e mult să spui că banii sunt furați. Deși în politică orice e posibil.

   • elenick spune:

    Eu stiu/presupun asta, nu trebuie sa-mi explicati mie. Problema e ca dl Dragnea este Priministrul de facto al acestei guvernari, din care ALDE si dvs sunteti parte. Care este pozitia oficiala a ALDE la aceasta gugumanie politica, dat fiind faptul ca dvs personal si d-l Tariceanu ATI FOST DIABOLIZATI in chip asemanatori de Basescu/Boc &comp, o lunga perioada de timp!?!?!

    P.s. Furtul a 10 miliarde din Buget este o chestie majora si grava in gura unuia ca Dragnea in contextul actual, nu se poate eluda, nu avem ce sa facem!!!

    • Kronstadt an der Graft spune:

     D’aia ar trebui ca membrii guvernului Ciolos să scoată o broșurică pe înțelesul tuturor cu ce au făcut și ce n-au făcut. Să fie ca reper față de fantasmagoriile pe care teleormăneanul le va lansa pe piață. Se pare că individu chiar n-o să rateze nici o ocazie de a minți ca un comunist hârșâit. Manipulantul teleormănean!

    • Lasă-mă să văd până mâine cum a evoluat deficitul în ultimele trei luni.

   • elenick spune:

    Si apropos, VV, va sugerez sa nu-i mai ziceti Liviu…. :) :) :)

    Cand v-am spus ca s-a suit scroafa-n copac ati zis ca ”no comment” !

   • Shadow spune:

    Intrebare pt dvs dle Vosganian.
    Au fost veniturile estimate in momentul ultimei rectificari bugetare (pozitive) facute de ciolos cu 10 miliarde de lei pe minus sau nu? daca da cum de s-a facut rectificare bugetara “pe plus” in conditiile astea?

    Mie nu-mi pute a prostie ci doar a “magarie” si mai ales MINCIUNA tipic ciolosista.

  • elenick spune:

   ia-uite, s-au gasit banii furati!

   http://www.capital.ro/care-sunt-banii-disparuti-fictiv-din-buget-1.html?v=2

   hai, ba, Dragneo, da-o-n slobozi! :) :) :)

 2. Mihail spune:

  Multumesc, acum(ieri seara) am prins, inţeles ideea. Multumesc.
  Este tare trist.

 3. Kronstadt an der Graft spune:

  Din p[cate și acum suferim încă de efectele comunismului impus. Cei care știu își aduc aminte câte resurse a consumat Ceaușescu și țuțării lui pentru a învrăjbi diaspora românească. Din nefericire una din pârghiile cele mai eficiente a fost biserica ortodoxă, sub ale cărei mantii au fost trimiși poate cei mai execrabili dezbinatori ai românilor de pretutindeni. Astăzi tot biserica ar putea să-i unească, dar va dura și ar trebui folosită de guvernarea României intens în acest scop. Numai că punând persoane controversate să se ocupe de românii de pretutindeni, în loc să fie însărcinate cu astfel de scopuri personalități recunoscute, cu prestigiu indiscutabil și cu abilități în organizare, n-avem șanse prea curând să vedem o activare a diasporei. Între timp copii născuți în alte țări nu vor mai fi români, nu vor mai simți românește. Și așa de la Garsia spaniol s-a ajuns poate la Garcea cel român, după care se va trece iar la Garsia cel cu bunicii în Teleorman.

  • Nu căuta scuze. Avem o problemă, ca români. Nu ne iubim suficient țara, poporul din care provenim și nu ținem suficient la renumele lui. Iar mulți din cei care pleacă nu spun că sunt români și caută să se asimileze cât mai repede.

   • elenick spune:

    E corect ce spuneti, adevarat si trist :(
    In legatura cu iubirea de tara si poporul din care ne tragem, romanul mediu are frustrarea ca el Nu apartine statului roman decat in masura in care se lasa muls – banii fiind furati de altii in mare parte – iar la ”beneficii” primeste fake-uri- tratament abuziv sau dispretuitor, simulacru de educatie, servicii de sanatate cu infectii nosocomiale cu tot, etc… iar Statul il considera potential infractor si il arde pe unde il prinde

    E un cerc vicios, nu stiu cum il vom intrerupe…

 4. emi spune:

  Mandria/orgoliul este specific popoarelor agresive/cuceritoare.
  Romanul a acceptat intotdeauna cu usurinta pretentiile minoritatilor, oricare ar fi fost ele, pentru ca asa l-a invatat Domnul Zeu, sa-si iubeasca aproapele, oricare ar fi el. Daca a plecat din “Gradina Maicii Domnului” atunci prefera sa nu se mai uite in urma, pentru ca in mod sigur a plecat alungat de nevoi. Atunci ce sens are sa umple si inima copiilor sai cu un DOR pe care nici macar nu-l pot intelege?!?

  • Foarte rău că nu vrea să umple inim\ copiilor cu dorul de țară. Cat despre ușurința cu care a acceptat pretentiile minorităților, slavă Domnului că a fost așa. Iți imaginezi cum ar fi fost altfel?

   • emi spune:

    Baiatul meu e roman, nici nu vrea sa iasa din tara, eu ma voi intoarce in Romania, dar daca il nasteam intr-un alt stat, preferam integrarea, pentru a nu fi marginalizat etnic. Asta nu inseamna ca il lasam sa uite limba romana, sau ca nu ii faceam cunoscute radacinile culturale…

 5. emi spune:

  “Fenomenul diasporei a fost inițial înregistrat ca dimensiune a istoriei evreiești, apoi grecești, armenești și ulterior chinezești. Cele patru comunități sunt recunoscute ca reprezentând diasporele clasice ale lumii. Dinamica migrației din secolul al XX-lea a generat noi comunități de tip diasporic pentru care s-a trecut la un discurs specific în fiecare domeniu, dar într-o continuă transformare în perpectiva sociologică.”
  “În anul 2006 cercetătoarea Eleni Sideri demonstrează prin referirea la comunitatea de greci din statul est european Georgia, că nu numai unde sau ce este fenomenul diasporei reprezintă o cale înspre definirea eficientǎ a termenului “diaspora”, dar mai ales când și în ce ordine temporală se formează comunitatea de tip diasporic în raport cu formarea statului național de care aceasta se leagă. Se indică astfel că uneori comunitățile diasporice sunt chiar mai vechi decât statele considerate țarǎ de origine, țară a cărei populații reprezentase odinioară un statut similar statului diasporelor de astăzi, cum se întâlnește în cazul grecilor din Georgia raportați la statul-națiune Grecia.

  În același an 2006, o perspectivă franceză descentralizează definirea diasporei în raport cu o țară de origine și accentueazǎ: “Conceptul de diaspora nu devine util decât dacă este utilizat exclusiv în cazuri unde dispersia de oameni trăiește precum poporul careia îi aparține, unde ea este însoțită de menținerea obiectivului de legături și simboluri, a ordinii culturale, politice sau caritabile între grupurile dispersate – de obicei în calitate de minorități – și [deci] nu numai cu un anumit loc numit de origine, unde se mențin forme de solidaritate culturalǎ ,sentimentală sau politică, mai mult sau mai puțin active, între diferitele așezări de oameni”[5]“

 6. emi spune:

  Si nu in ultimul rand, romanii nu au obiceiul/aroganta de a se casatori DOAR cu romani, asa cum si dumneavoastra sunteti armean casatorit cu o romanca (pentru asta va iubesc in plus).
  Fiica dumneavoastra se poate casatori cu un barbat jumatate englez, un sfert scotian, si un sfert indian, fiul/fiica sa /nepotii dumneavoastra, ce vor sustine ca sunt?!?
  De aceea si romanii se ratacesc usor incepand cu a treia generatie…