Scrisoare deschisă către cei indignați de alianța dintre ALDE și un partid de stânga

Un partid de dreapta nu se poate alia cu unul de stânga, decât dacă își pierde identitatea, spun unii. E un fel rușinos de a ieși din istorie, spun alții. Atunci când pe noi, cei din ALDE, nu ne înjură de-a dreptul.
Sunt de acord că cel mai bine e ca partidele de dreapta să guverneze singure. Ca și la șah, însă, în politică trebuie să joci cu piesele care sunt pe tablă. Nu poți transforma calul în tură sau nebunul în regină (în rege se mai poate ).
Am însă, pentru cei indignați de mezalianțe, o veste proastă. Din 1990 și până acum, stânga a reușit, uneori, să guverneze fără dreapta, dar dreapta nu a guvernat niciodată fără stânga. Așa că nu prea înțeleg această bruscă revoltă împotriva unei situații cronicizate de aproape trei decenii, de parcă până acum noi și indignații n-am fi trăit în aceeași țară.ufd
Mai întâi, însă, să vedem ce înseamnă dreapta politică. Până în 2003, singurele două partide care au asumat răspicat ideologia de dreapta au fost PL ’93 și Uniunea Forțelor de Dreapta (puteti vedea simbolul UFD in imagine). În anul 2003, în urma fuziunii dintre PNL și UFD când am pus condiția ca PNL să scrie în statut că e de dreapta, acest partid și-a asumat deschis ideologia dreptei.
Cu oarecare îngăduință, considerăm, însă, că și PNT-CD a fost de dreapta , măcar datorită fracțiunii sale moștenite de la Partidul Național Român al lui Iuliu Maniu. De asemenea, de la începuturi, Partidul Național Liberal, măcar ca omagiu adus memoriei lui Horia Rusu. Adăugăm și Partidul Democrat Liberal (deci PD din 2007 încoace) și meteoritul său băsist, Partidul Mișcarea Populară.
Acum, hai să vedem cum a guvernat această dreaptă:
În 1991, PNL a guvernat împreună cu FDSN.
În 1996, PNT-CD și PNL au guvernat împreună cu PD (fost PD-FSN, fost FSN) și PSDR (care ulterior a fuzionat cu PDSR (fost FDSN, fost FSN)).
În 2001, fără ca măcar să guverneze, PNL a semnat un pact de colaborare cu PDSR.
În 2004, PNL a guvernat împreună cu PD (partid de stânga, proaspăt scos din Internaționala Socialistă).
În 2007, PNL a guvernat cu o majoritate PSD-PNL.UDMR.
În 2009, PDL (proaspăt partid de dreapta) a guvernat împreună cu PSD.
În 2010, PDL a guvernat împreună cu UNPR (membru, ulterior, al alianței de stânga cu PSD). În 2012, PNL a guvernat împreună cu PSD în USL.
În 2014 ALDE a guvernat împreună cu PSD.
Și tot ALDE, din decembrie 2016, guvernează împreună cu PSD.
Stânga a guvernat singură între anii 1990-1991, 1992-1996 și 2000 – 2004.
Așadar, dragi indignați, ați fi preferat să lăsăm stânga să guverneze mereu singură, să n-o tulburăm? Nu credeți că mai bine ar fi să vă indignați că unele partide sau persoane care își zic de dreapta o fac mai degrabă pentru că au găsit loc pe acel culoar, decât dintr-o reală vocație?
Va veni, cu siguranță, o zi când vom avea un sistem de două partide mari și responsabile în România. Am crezut că acest lucru va fi posibil, punând față în față, PSD și PNL. Din păcate, a apărut PDL, iar PNL a fost contaminat de fuziunea cu acesta. PNL a devenit, apoi, un partid servil și fanatizat, cu o obediență inexplicabilă față de lideri de ocazie și pasiv față de agresiunile la adresa statului de drept. E nevoie, e limpede, de o reașezare a dreptei, îmbinând tradiția și modernitatea. Dar asta nu se face cu sloganuri, lozinci și dușmănii.

37 Responses to “Scrisoare deschisă către cei indignați de alianța dintre ALDE și un partid de stânga”

 1. Liviu spune:

  Pieleanu m-a plagiat!

 2. Filip G spune:

  Am condus oameni si am avut reyultate notabile.
  Atat timp cat echipa te sustine poti fi un lider mai slab dar cu rezultate.
  In schimb cand echipa nu mai crede in tine si te saboteaza din lider bun poti deveni un nimeni.
  Motorul economiei se afla in partea liberala a societatii.
  Asistatii social,”Asistatii sociali de lux abonati la contracte cu statul”…….se afla in partea stanga.
  Ori guvernul Grindeanu depinde de bunavointa oamenilor cu initiativa,daca acestia intarzaie cu platile,pun de o greva fiscala,se reduc incasarile la buget.
  Ce poate face ALDE aflat in opozitie fata de cetatenii din piata?
  ALDE fiind alaturi de PSD va contabiliza toate esecurile si promisiunile fara acoperire.
  Eu unul nu voi fi compatibil in gandire cu cei din ALDE………. :D

 3. Adam Mareș spune:

  Cred acum, privind în urmă, că cea mai mare prostie pe care a făcut-o PNL a fost alianța cu PSD din 2012, adică USL. PNL era atunci pe un trend ascendent, era cel mai curat partid la vremea aia. Poate n-ar fi câștigat atunci alegerile, dar cred că în 2016, da. :-) PD-ul era prăbușit, PSD-ul se dezumfla după o guvernare de 4 ani. “Prin noi înșine” era cea mai bună soluție pe termen lung.
  Acum, toate partidele de dreapta par murdare, prin contagiunea fie cu PSD, fie cu PD. (chiar dacă în toate există oameni de calitate, nu neapărat în eșalonul întâi).

 4. Adam Mareș spune:

  @VV
  Îmi place foarte mult sigla UFD. :-) Seamănă cu un blazon regal. :-)

 5. Adam Mareș spune:

  ALDE e de dreapta? :P

 6. Mihail spune:

  @Filipache,

  pai zi asa, nu ca te poticnesti atunci cand te apropii cu numaratul, lazilor de 75.
  Spune-o in fata, “dom’le eu sunt in greva fiscala”.

  • Filip G spune:

   1 Anul asta nu fac investitii (in tara)eventual cumpar o masina din Germania.
   2 Cumpar cat mai multe produse din piata de la tarani.
   3 Patesc impozitele pe locuinta la sfarsitul anului.
   Si mai am ceva idei…….. :D

 7. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  este pe ce parte vrea muschiul lor. Ce, eu te intreb daca esti cucoana ?

  • Adam Mareș spune:

   Nu-s cucoană, ți-am mai spus.
   Și să știi că VV nu pare să aibă burtă, l-am văzut azi într-o fotografie. :-) Parcă era un pic obosit.

   • Adam Mareș spune:

    Astăzi m-am gândit la @un liberal optimist și la @buddha. De mult n-au mai dat niciun semn pe aici. M-au apucat nostalgiile…

 8. Pacala spune:

  @vv
  Ca sa existe o guvernare de dreapta trebuie sa existe o clasa de mijloc. Doar 2 guverne au creat o clasa de mijloc Nastase si Tariceanu. Acum trebuie recreata. Ulterior insa s a distrus clasa de mijloc. Asa ca…
  In acest moment trebuie micsorate disparitatile sociale. Trebuie dezvoltata Romania. Trebuie crescute veniturile minimale.samd.

 9. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  pe mine nu ma interesaza daca armeanul are sau nu burta.
  Totusi, uite am stat pe malul Tamisei ronţaind o plasa de mandarine, am cugetat.
  La ALDE.
  Ce-mi trebuie mie, un partid mic, ca sa ma asociez cu un partid uriaş ? In plus, aflat si pe partea cealalta a strazii.
  De ce as face asta ?

  • Adam Mareș spune:

   Le-a trebuit unora niște funcții. :-) Altfel, nu-și imaginează nimeni că ALDE poate influența în mod real politicile publice ale PSD. Deci, mai direct spus, pentru interesele personale ale câtorva din partid s-au aliat cu PSD.
   Eu am votat ALDE de dragul lui VV (n-aveam nicio așteptare pozitivă de la acest partid). Știam că fac o greșeală, însă am zis să nu-l las la greu pe VV. M-a dezamăgit prin luările de poziție vizavi de OUG13, dar asta e. Dacă mai candidează, o să-l voteze @cris. :P

   • Adam Mareș spune:

    Glumesc, n-are cum să mai candideze, foarte probabil ALDE nu va mai prinde legislatura viitoare. Dar pe ei îi interesează problemele lor de acum. :-)

 10. Mihail spune:

  @Filip G,

  da-i si lupta.
  Este un demers bun. Dar de ceva şosele, drumuri nu ai nevoie ?Dar de medici si alte marunţisuri de astea, nu ?
  Iohanis cu ce se mai fâţâie prin strainataţuri, cu ce face iazul la raţustele alea ? Lasi mai ditamai Presedintele sa zaca la Cotroceni.

 11. livia spune:

  Daca ar avea macar o farama de fler politic, pesedistii nici nu ar mai trebui sa-si dea singuri la gioale pe „frontul nevazut” al sistemului, fiind suficient sa „defileze” public cu pozitiile publice ale Alinei Mungiu Pippidi. Atat pentru ca acestea sunt atat de eficiente, dar si pentru ca astfel s-ar putea ascunde in spatele societatii civile. Insa, cu toate ca liderii noii coalitii guvernamentale nu au avut minima intuitie de a prelua mingile ridicate la fileu de catre Alina Mungiu Pippidi, este tot mai clar ca presedinta Societatii Academice Romane nu doar ca joaca la nivel inalt, dar o face si tot mai dur, pragmatic si eficient in acelasi timp. Marea intrebare este insa pentru cine…? Mai ales ca nici macar Iohannis nu a scapat de „focul incrucisat” declansat de Pipppidi, cea care a dezvaluit ca seful statului nu face decat „sa joace mutarile primite in plic de la Traian Basescu”. (national.ro).

 12. Mihail spune:

  Sa tăiem macaroana săsălăului:

  Președintele, eliminat din procedura de numire din Justiție: Senatul dezbate schimbarea modului de desemnare a șefilor de Parch

  http://m.activenews.ro/stiri/Presedintele-eliminat-din-procedura-de-numire-din-Justitie-Senatul-dezbate-schimbarea-modului-de-desemnare-a-sefilor-de-Parchete-si-ai-Curtii-Supreme-141813

 13. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  is buni si astia patru ani. Decât deloc.
  Iar Tăriceanu a mai prins, inca o data, pozitia de al doilea im in stat, sef al Senatului.
  Mai mult, daca se adevereste scenariul cu suspendarea Presedintelui in toamna-iarna, atunci v-a trage o fuga si pana la Leu.
  Multe sunt căile domnului ! Gandeste-te doar la câte neveste a ajuns.

 14. Liviu spune:

  http://vosganian.ro/?p=7539&cpage=1#comment-315510

  ’’Varujan Vosganian Fondatorul Uniunii Fortelor de Dreapta sa ajunga cel mai vajnic aparator al Stangii si propagandist primordial PSD ’’
  Auzi cum se promoveaza Varujan Vosganian promotorul Dreptei ’my a.s’.

  Dreapta formata din comunisti –securisti dovediti reformati gen Stolojan, Stoica, Basescu, Blaga, Macovei, Antonescu (porumbacu) si mai nou Militianul Dragnea, Turnatorul Nicolae

  *sau mult dragul sau tovaras Dreapta-Stanga , Hais-Cea, Tariceanu care traieste ‚’Intr-o parodie de stat’ si el este Seful Senatului acelei parodii de stat.

  Cred ca atunci cand Tariceabnu a spus ca traieste ‘Intr-o parodie de stat’ a depus o Marturie Falsa.

  N-ar fi la prima!
  Hahahaha

 15. livia spune:

  Generalul Gabriel Stătescu, trecut în rezervă săptămâna trecută din SRI de către preşedintele Klaus Iohannis, a fost numit consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Sorin Grindeanu, conform unei decizii publicate luni în Monitorul Oficial.
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????

 16. cris spune:

  VV, si cum vedeti o reasezare a dreptei?

  Sincer I-as spune o recreare a dreptei: la ora aceasta nu mai exista o dreapta. PNL, datorita acestor conduceri “cooperativizate”si gata oricind la “externalizare” – adoptarea unor oameni care nu au nici macar un dram de cultura democratica darmite de dreapta cum e Iohannis pe care l-au propulsat direct ca presedinte, cum e apoi la alegerile parlamentare un Ciolos pe care l-au dorit/il doresc presedinte – e orice numai dreapta nu, o turma behaitoare in cautare de ciine si magar si cu un cioban care nu stie mai mult decit sa-si arunce suba pe masina suparat ca nu i-o tine sluga.

  PNL nu a fuzionat cu PDL, a fost si este un proces de osmoza, de pierdere de identitati intr-o noroire generala, intre un partid deja slabit ca structura si componentza sub conducerea lui Antonescu cu un PDL abulic ca doctrina, si cu o structura ceva mai disciplinata dar disciplinata piramidal, oportunist si pupindosist, cu rezultate usor de prevazut de la bun inceput.

  Credeti ca puteti reforma, reagrega o dreapta? Cum, ce plan aveti? – Am indoielile mele ca ALDE e capabil la ora aceasta de un asemenea process, pentru ca e in situatia in care el insusi ca partid pentru a-si creste rindurile accepta si oameni de calitate dar si indivizi care nu stiu cit de liberali sunt si in ce masura doar niste oportunisti, darmite sa fie capabil de o agregare a dreptei si nu, iar, de o osmoza deloc benefica.

  Faptul ca sunteti intr-o aliantza cu PSD acum e ceva conjunctural si temporar si nu aliantzele va definesc ci ce faceti dumneavoastra in interiorul partidului, cum va definiti, cum va conturati. Cum definiti ca proces, ori cresteti, ALDE ca partid liberal? Adica revenim la ceea ce am reprosat PNL atitia ani: unde e si ce face acum acel “prin noi insine”?

  • cris spune:

   Adica, cu scuzele de rigoare, la ora aceasta Romaniei politice i se potriveste “pierdut dreapta, o declar nula, gasitorului recompensa”.

   Nu avem un exces de stinga, darmite bolsevica asa cum se pretinde, ci o nulitate o inexistentza a dreptei si consecintze ale acestei absentze de tipul acestui ajuns in strada al celor care nu-si doresc o stinga la putere dar nici vehicol politic, democratic al votului, pentru optiunile lor de dreapta NU AU .

 17. emi spune:

  Dreapta romaneasca nu a avut fondurile PCR (asemeni socialistilor) si de aceea a fost manipulata financiar cu usurinta de eminente cenusii precum George Soros.
  Ca sa existe o dreapta competitiva in Romania ar trebui sa existe in primul rand patura sociala pe care sa o reprezinte si care sa ii sustina financiar politica.
  Pana atunci putem vorbi doar de exPCR versus exSecuritate.
  Trist si foarte trist este ca Secu e alaturi de Soros…

  • emi spune:

   Te recunosti in oglinda?!?
   In general ura provine din vina, asuma vina, invata din greseli si iarta-te. Doar asa te poti elibera de trecut.

  • emi spune:

   Daca te iubesti pe tine insati, poti iubi pe oricine, daca te urasti pe tine insati, urasti pe toata lumea. Cei pe care ii ai in jur sunt oglinda in care iti recunosti calitatile (si le iubesti) si defectele (pe care le urasti). Ce iti place la mine iubesti si la tine, ce urasti la mine, dispretuiesti si la tine.
   “Masoneria” accepta doar orgolii arogante.

  • anca spune:

   Nu vreau sa ajung ca tine sau ca maricela, crede-ma! Maricela e o femeie inselata, care tine cu dintii daca-i mai are, la casnicia ei. Ea e o pandaca, care-si supravegheaza sotul, care e ultra nefericit! De unde si deviatiile. Probabil sotul are vreun interes de vreun fel sa stea cu ea. Femeia jandarm e patetica si nici nu-si da seama! Degeaba batjocoreste! Chiar ea e batjocorita de ai ei!

 18. elenick spune:

  Pentru prostovanii care inca mai viseaza ca “vine Dragnea si ne scapa de Sistem”. Dargnea e SISTEMUL! (macar o parte din el)

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21661853-iulia-chifu-dupa-ponta-spus-dragnea-negociat-pactul-coabitare-basescu-asa-este.htm

  • cris spune:

   exact, o parte, caci restul sistemului e la Iohannis, Stanciu, Kovesi & Co :)

  • Shadow spune:

   @elenick
   Desteapta lumii dragnea vrea sa faca parte din sistem (de ani de zile) dar nu face. Cel putin NU INCA. Tu ca de obicei ai inteles pe dos si asta. Dar deh la asa desteptaciune nu mai e nevoie de cap doar de picioare.

   pactul de coabitare nu a fost “pritocit de sistem” a fost de altfel semnalul pt “sistem” sa-l cam “lase” pe basea. I-au aratat batul dar el nu si nu, s-au luat de “fufareza” sa el nu si nu. In bataia asta “generala” singurul castigator a fost “sistemul”. S-a consolidat de aia azi el este aproape de neatins. El face legile si el alege cine sa castige la alegeri. Nu poate inca (si-a dat masura) la cele parlamentare dar in acelasi timp a demonstrat ca poate sa impuna FARA VOT guverne ale sistemului precum ciolos cu ai sai usr-isti (ghinea in top care le-a si alocat “vite fait” fonduri.

   Elenick tu ai mai incercat analize si cu black cube si zau ca ti-ai dat “masura”. Poate e momentul sa incepi sa te informezi din mai multe surse si sa citesti mai mult nu numai hotnews. Binenteles nu esti obligata. Doar sa nu te mai faci de ras. La tine ma gandesc.