Cât e de realist să considerăm ca, într-o bună zi, România ar putea deveni a șaptea putere economică a Uniunii Europene?

Cât e de realist să considerăm ca, într-o bună zi, România ar putea deveni a șaptea putere economică a Uniunii Europene?

Dacă la sfârșitul celui de-al doilea război mondial jocuri politice care s-au făcut peste capul nostru nu ne- ar fi împins în spatele Cortinei de fier, România ar fi putut fi astăzi cea de-a șaptea putere economică a Europei. Patru decenii și jumătate de comunism au creat, prin utilizarea unui model economic neadecvat, decalaje importante față de media Uniunii Europene. E posibil ca aceste decalaje să fie înlăturate într-o perioadă mult mai scurtă decât cea in care ele au fost create. Dovadă este evolutia parității puterii de cumpărare. Comparativ cu media europeană, PIB-ul pe locuitor în România, exprimat la paritatea puterii de cumpărare, se afla în 2005 la 34,2% din media UE, dar în 2015 a crescut la 56,6%.
E drept că acum suntem abia pe locul 17 (16 fără Marea Britanie). Păstrând acest ritm am putea să depășim până la sfârșitul deceniului Cehia și Grecia. Se pregătește Finlanda 

a saptea putere

21 Responses to “Cât e de realist să considerăm ca, într-o bună zi, România ar putea deveni a șaptea putere economică a Uniunii Europene?”

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Cât e de realist să considerăm ca, într-o bună zi, România ar putea deveni a șaptea putere economică a Uniunii Europene?

  Total nerealist! (asta doar daca vorbim despre un termen mai mic de 100 de ani :D , ultima data cind facusem un calcul de genul asta erau necesari vreo 76 de ani de crestere economica de peste 6% si in condifiile in care celelalte tari dinaintea noastra ar fi stat pe loc! :D :D :D

  Si va spune asta cineva care chiar are habar de calcule! De ce credeti ca sunt asa de suparat cind vad ce se intimpla in tara asta? Pai de-aia, ca in loc sa folosim la maxim potentialul pe care-l aveam in 90 noi am distrus TOT, iar azi am ajuns cu zeci de ani mai inapoiati decit occidentul. Am postat aici pe blog si calculele exacte pe care le-am facut, iar de-atunci nu s-a prea schimbat mare lucru :D De ce credeti ca avind aceleasi conditii ca si in trecutul apropiat am putea spera sa avem alte rezultate decit cele calculate anterior?

  Ca proiect de tara e frumos asa, sa zicem ca vrem sa devenim a 7-a minune a europei, dar…. asta merge doar la cei care nu le au cu calculele (cei drept ei sunt cei mai multi).

  Tot facind analiza plata de procente cu PIB pe locuitor riscati sa va induceti singur intr-o mare eroare… Voi reveni cu explicatia mai detaliata.

  • Nu trebuie sa calculezi numai in termeni de PIB/loc, ci in termeni de PIB. Sigur ca locul 7 e cam ambitios (dupa demografie). Chiar si locul 9 (dupa suprafata). Romania ar trebui sa aiba un PIB de vreo 500 mld euro, iar ceilalti, Belgia, Polonia, sa stea pe loc. Dar merita sa incercam, vorba aia.

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  mai ziceti asa: “Patru decenii și jumătate de comunism au creat, prin utilizarea unui model economic neadecvat, decalaje importante față de media Uniunii Europene.”

  Pai, patru decenii si jumatate de comunism n-au daunat cit au daunat 3 decenii de capitalism…

  Puterea de cumparare a romanului azi e o gluma proasta. In citi ani credeti ca-si poate cumpara un roman un apartament cu 2 camere platit integral? Daca imi faceti calcului bazat pe salariul mediu ar fi eronat, daca imi faceti calculul pe baza mediei salariale din sectorul bugetar iarasi ar fi eronat (ca ei deja merg spre 100% mai mari salarii decit in mediul privat). Si chiar si asa… o familie bine pozitionata care ar reusi sa puna deoparte 500 de euro pe luna (ceea ce pentru peste 50% din populatie reprezinta un salariu intreg), si tot ar fi necesari peste 15 ani! Si bineinteles calculul e valabil daca familia respectiva nu are in tot acest interval niciun motiv de a cheltui din economii…

  Pentru ceilalti 50% din populatie nu e suficient o viata intreaga!

  • Aici gresesti. Romanii sunt proprietari intr-un procent mult mai mare decat alte popoare. Caut cifrele si ti le dau pana deseara.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Si nici aici nu gresesc… si va explic cum se face ca noi avem procent mai mare: pai nu trebuie decit sa luati sa vedeti care era procentul in 1990! :D

    Capitalismul n-a crescut deloc acel procent, ci l-a scazut! :D

    Cei care au prins o perioada in care au primit de la stat apartament au fost cei norocosi, noi ceilalti NU! Am aproape 45 de ani, pina la virsta asta inca n-am reusit sa detin vreun imobil de orice fel, am fost orientat mai mult spre afaceri din pacate… Boc mi-a ras munca de vreo 20 de ani!

    Stiu persoane care au avut exact 15-20 de ani dosar la primaria cluj pentru locuinta sociala si in toata acea perioada au dus acte doveditoare sa tina dosarul fresh… dupa care intr-o buna zi au primut acasa o informare ca degeaba au ajuns de pe locul 5000 pina pe pozitia 80 – 100 – 200 caci nu se mai incadreaza la conditiile pentru locuinta sociala… ei implinind deja 35 de ani! :D :D :D Ori in tot acel timp de 20 de ani primaria Cluj a distribuit si redistribuit (deh, unii mai plecau din sistem pe cale naturala :D ) in jur de 11 mii de locuinte! Deci… iata cum merg lucrurile…

    Ca sa ma convingeti pe mine de calcule… aduceti-mi cifra locuintelor cumparate de romani cu banii lor, si cifra aia sa o comparam cu ce au cumparat ceilalti din celelalte tari! :D

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  aveti aici calculatia facuta de mine in tizul acestui articol :P pe care l-ati publicat cu doi ani in urma:

  http://vosganian.ro/?p=6242&cpage=1#comment-296541

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  l-am vazut azi pe Viorică, Hrebe… la comisia pentru alegerile din 2009. Mi s-a facut greata la propriu, cind am vazut cu cita lejeritate si bataie de joc trateaza unii alesi sau fosti alesi voturile pe care le dau romanii… El zicea ca nu intelege de ce-si mai bate lumea capul cu alegerile din 2009 ca doar au trecut 8 ani, faptele s-au consumat si pe scurt zicea ca ar fi mai bine sa-si vada fiecare de treaba lui.

  Hrebe m-a facut sa ma mai autofelicit inca odata pentru decizia de a nu mai participa vreodata la vreun vot, nu de alta, dar nu mai suport sa-si bata nimeni joc de votul meu. Nu mai sunt prostul nimanui, cu atit mai putin al smecherilor care au facut averi imense furind statul si care vin apoi cu tupeu si spun ca ei n-au fumat si n-au baut si e normal sa aiba averile alea.

  In fine, eu cred ca daca nu se va afla adevarul referitor la alegerile din 2009 va fi absolut imposibil sa se inceapa macar destructurarea sistemului mafiot care gestioneaza chiar si la ora asta Romania. Inca avem un stat in care 10% din economie e detinut de SRI si satelitii sai. Asta spune totul.

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  incredibiiil, declaratia lui Chereches de la baia mare, despre cum defapt seful suprem al UNPR era george maior!!!

  Acum imi pot da seama foarte usor de ce de-a lungul timpului veneau o gramada de unii pe la tv si il tot bagau in fata pe george maior, desi george maior e defapt o nulitate in materie de orice! Ma tot gindeam atunci, oare toti oamenii astia or fi timpiti? Nu, nu erau timpiti! Erau complici! Dintre jurnalisti imi amintesc de Bogdan Chireac, de Pieleanu, dintre politicieni Ponta, Sova, si multi altii, o sa ma gindesc acum retrospectiv cine sunt cei care au tot periat persoana lui george maior. O gasca intreaga de securisti ordinari sunt infiltrati peste tot, Dincu, Rus, Oprea, Radulescu, Ghita, si lista e extrem de lunga… Incredibil cite ies la iveala.

  • elenick spune:

   Si mie Maior mi s-a parut totdeauna mai ”sarpe” si mai periculos in consecinta decat Coldea. Tot timpul in umbra, desi era bagat la varf in toate jocurile, sprijinitorul din umbra al Udrei, cred ca EL a fost ”filozoful” strategie de subjugare completa aputerii politice in mana unui grup ”ales” , plus Basescu, cu toate consecintele dramatice ulterioare (pe coldea nu-l ducea capul, el e mediocru si bun executant, de formatie militara fiind).

   hai ca incet, incet, se ridica un coltisor de val…NU cred ca vom afla tot adevarul niciodata, sunt prea multe chestii grave implicate si deasemenea a nu se uita complicitatea cu partenerii externi… aia cum s-a mai intoarca?!

  • Maior era, totusi, om politic.

 6. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  urmariti-l pe Pieleanu sa vedeti cum la fiecare vorba ia apararea sistemului… Cum scapam de securistii astia? Isi propune oare cineva sa deparaziteze tara asta de securisti?

  • elenick spune:

   Taindu-le microfonul! daca pe astia nu-i mai da nimeni la TV o saptamana intra in negura uitarii, nici dracu nu-si mai aminteste de ei! Dar ce, Antena 3 nu este tot agent de influenta??? Doar ca acum au interes sa” cante” cu Secu, doar doar il scot pe Papasa mai repede din parnaie!

  • Sunt mai multi jurnalisti de felul asta…