Autorii unui program de guvernare trebuie să fie chiar cei care urmează să-l aplice

Ezitările, ambiguitățile și nedumeririle legate de Programul de guvernare, atât în ce privește Guvernul Grindeanu cât și în ce privește Guvernul Tudose, au, în mare parte, aceeași cauză: cei care guvernează nu sunt, adesea, aceeași cu cei care au inițiat măsurile din Programul de Guvernare.

guvernul tudose

Am fost ministru în ai multe rânduri. De fiecare dată, am fost autorul (sau coautorul) programului de guvernare pe domeniul în care am fost investit. De aici câteva consecințe: în primul rând a trebuit să dovedesc competențe pe domeniul respectiv, în al doilea rând, mi-am asumat măsurile acelea și, în al treilea rând, le-am anunțat și explicat la timpul potrivit opiniei publice și partenerilor sociali. Nu știu dacă am făcut totul bine, niciodată, în politică, nu depinde doar de tine. E limpede, însă, că mi-am susținut eu însumi proiectele în Parlament și nu a trebuit să-mi cer scuze pentru informații eronate despre programul de guvernare.

Mă limitez doar la exemplul acesta, al finanțelor. Cei doi miniștri, Viorel Ștefan și Ionuț Mișa – specialiști cu cariere mai mult decât onorabile – nu s-au numărat printre autorii programului de guvernare. De aici lipsa de asumare a unuia și ezitările celuilalt.

În politică și în politici este bine ca cel care inițiază să fie și cel care aplică. Altminteri, cel care inițiază poate avea mai multă imaginație decât e potrivit, căci nu are răspunderea inițiativelor sale, iar cel care aplică, neînțelegând exact ce sau de ce trebuie să aplice, ezită, nu are răspuns la toate întrebările și nu are cuvenita tragere de inimă să ducă lucrurile la bun sfârșit, căci sfârșitul i se pare, uneori, hazardat sau de un succes îndoielnic.

82 Responses to “Autorii unui program de guvernare trebuie să fie chiar cei care urmează să-l aplice”

 1. emi spune:

  Se pare ca echipele de la putere nu rezista mai mult de sase luni decat daca se aseamana si fizic: Iliescu-Vacaroiu, Basescu-Boc, Antonescu-Ponta, prin urmare e posibil ca si Iohannis-Tudose sa reziste mai mult decat ne putem imagina acum.
  Cat despre initiere si asumare, eu prefer oamenii care gresesc incercand sa faca ceva decat chibitii de pe margini.
  Dumneavoastra ati fost norocos pentru ca ati putut sa va croiti singur drumul si ati fost si sustinut la primul mandat pentru a-l putea indeplini, deja la al doilea mandat ati ramas doar cu croitul si stiti ce gust amar ramane in urma lipsei intelegerii unei viziuni.
  Toata invalmaseala asta politica este sustinuta cu rea intentie atat din interior, de catre piticii politici care se viseaza oameni de stat, si din exterior de catre profitorii economici si financiari care stiu ca in apele tulburi nu creste nimic.
  Democratia functioneaza atunci cand mentalul colectiv trage la aceeasi caruta, pana nu intelegem ca politicienii nu ne pot indeplini toate dorintele personale, pana cand nu ne vom concentra pe idei si solutii de interes major, ca de aceea este importanta majoritatea, vom rataci in ape tulburate mai ales de catre noi insine…

  • Mihail spune:

   Sunt cateva reguli care trebuiesc neaparat respectate.
   Una dintre ele, este aceea de a raspunde la un e-mail. Daca nu ai ce raspunde, se poate intampla, atunci doar multumesti pentru e-mail primit.

   • emi spune:

    Legea este facuta pentru om, nu omul pentru Lege.
    Daca te referi la e-mail-ul unui om politic, este ca si in societate, e bine sa nu vorbesti cu necunoscuti pentru ca nu stii ce “codita” ataseaza unui e-mail, si te trezesti cu toata corespondenta pe Wiki.
    Daca te referi la e-mail-ul meu, nici eu nu deschid spam-urile.

  • Aici ai dreptate. Semeni vânt, culegi furtună.

 2. Barosanul spune:

  @ All

  Sa intelegem ca Domnul Vosganian s-a schimbat si ca acum critica guvernarea ALDE-PSD, mai ales stilul PSD? Sa mai fie doar ceva timp pana ori ALDE se rupe din coalitie sau @ Vosganian este dat afara?

  Dar VarujanVosganian spune: iunie 29, 2017 la 9:39 pm
  ’’Iti imaginezi că un om ca mine nu se poate schimba dintr-o dată. ’’

  Eu afirmam inca din 2013 ca Dl Vosganian a inceput sa se schimbe. E poate la fel cu chestia aia, ca te uiti zilnic in oglinda, dar realizezi ca te-ai schimbat numai cand iti cumperei alte haine si observi ca masurile sunt total diferite.

  Cum e proverbul cu marul? Adica vreti sa spuneti ca dupa ani petrecuti la umbra lui Stolojan, Basescu, Boc, Blaga, Videanu, Dragnea in coalitiile cu PD, PDL si PSD nu v-au influentat?

  • Eu nu critic guvernarea, atrag atenția ca cei care fac propragul și cei care il aplică să fie aceiași oameni. Crezi că acum zece ani gândeam altfel?

   • Barosanul spune:

    Da, cred ca acum 10 ani gandeati altfel. Altfel nu va spuneam.
    Asta in cazul in care @ Mihail are dreptate si Dumneavoastra gandeati la fel numai ca ne-ati indus o alta impresie.

    • emi spune:

     In urma cu 10 ani inca avea sperante ca viziunea sa este necesara si suficienta pentru o Romanie care doreste prosperitate, acum se multumeste cu materialul clientului.

 3. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Da e logic ceea ce spuneti:
  ’’ Ezitările, ambiguitățile și nedumeririle legate de Programul de guvernare………….au, în mare parte, aceeași cauză: cei care guvernează nu sunt, adesea, aceeași cu cei care au inițiat măsurile din Programul de Guvernare.’’

  Totusi, nu este un Fariseism in ceea vreti sa ne transmiteti?

  Tineti minte, ca se discuta pe aici pe blog de acel mult trambiat ‚’’guvern din umbra’’. Oare nu asta trebuia sa fie si scopul de a pregatii persoanele necesare pentru posturi importante de guvernare?

  Cand noi am iesit in strada, ca PSD-ALDE au detrunat votul pentru a-si obtine avantaje personale, materiale si in justitie, unde erati Dumneavoastra? Ne acuzati ca suntem Sorosisti, platiti de multinationale, etc.

  Oare, atat atunci cat si acum, n-ati observat ca marea majoritatea a Ministrilor au fost numiti pe Pile Cunostinte si Relatii?

  Numai acum recent. Ilan, daca a pozat cu ‚’patratele’, s-a considerat ca este capabil sa fie Ministru la IMM-uri, iar Dobre daca a stat dupa fusta lui muma-sa (Director pus de comunisti 1982) prin hotel, s-a jucat pune calu prin nisip, e capabil sa conduca Ministerul Turismului!

  Da, e ideal, ca cei care concep programul de guvernare sa-l si aplice. Dar asta nu e o regula.

  Oare nu este MULT mai important ca cei care aplica programul de Guvernare
  1. Sa aibe habar de el.
  2. Sa fie alesi pe criterii de competenta?

  • Nu cred în guverne din umbră. Cred în recrutarea de cadre și pregătirea lor.

   • Barosanul spune:

    Pai tocamai v-ati contrazis! Guvernarea din umbra are cam 75%% rol de a recruta cadre, a le pregati, a le famialiriza publicului si a contribui la elaborarea programului de guvernare.

    Restul de 25% din timpul membrilor guvernlui din umbra este de a monitoriza guvernul aflat la conducere si a atrage atentia de la derapaje. Acestia sunt si cei care critica argumentativ in parlament sau iesiri publice.

    • elenick spune:

     Corect! Asa se face si in organizatiille performante!

    • cris spune:

     ?????

     Un partid serios are o pepiniera de tineri pe care ii creste fara niciun guvern din umbra, are scoli de-a dreptul, are fundatii (Konrad Adenauer apartine de CDU daca nu stiai), ofera internship-uri, are un sistem de promovare apoi a tinerilor in partid. In plus are comisii de specialitate care analizeaza problemele pe domeniile respective si dau solutii, in sensul doctrinei acelui partid, nu doar ca solutii de moment ale unei probleme ori ca reactie, demagogica, la ce face vreun guvern, Aceste comisii creeaza un program de guvernare in final nu ca reactie la ce face un guvern actual pe care l-ar urmari din umbra ci un program de sine statator care da solutii la probleme economice, de sanatate, de educatie, etc, CDU are asemenea comisii, am dat mai demult structura CDU din acest punct de vedere, democratii, republicanii au asemenea comisii. Vrei sa mai dau o data structura pe comisii a CDU? Poftim, un partid serios are comisii de specialitate, stabile, care lucreaza permanent ca partidul e la guvernare sau in opozitie nu gogritze din umbra https://www.cdu.de/partei/fachgremien , da click pe fiecare domeniu si ai structura comisiei, presedintele, adresa, email. Vrei sa vezi ce fac te duci pe Themen.

     Aici am spus ca Obamacare este de fapt opera doamnei Clinton, a continuat conceperea acestei reforme timp de 15 ani, inclusiv in timpul presidentiei lui Bush, in cadrul partidului democrat: obamacare este un tom cu mii si mii de pagini la care au participat foarte multi autori si s-a discutat in toate felurile mai intii in patidul democrat, organizat incomisia lor de sanatate, a democratilor, nu intr-un govern din umbra. Nu s-a facut peste noapte. Acesta e rolul unei comisii, a unui department dintr-un partid care dezvolta politici .

     Stii cind a fost discutia aceasta initial? Cind domnul Antonescu a decis sa desfiinteze comisiile si a venit cu acea idee a guvernului din umbra. Zici ca VV s-a schimbat? Nu draga, a fost impotriva distrugerii comisiilor de specialitate si organizarea unui “guvern din umbra” de atunci. Si e corect! Guvernele din umbra sunt o gogoritza, ceva de propaganda, un partid serios , asa cum iti arat mai sus la CDU ,au comisii de specialitate care lucreaza continuu.

     Sa te limitezi la a da in cap altuia fara sa ai propriile tale solutii si programe e demagogie indifferent ca se intituleaza hip “guvern din umbra”.

     Nu VV s-a schimbat barosane, nu e el de vina ca uiti lucruri care s-au discutat aici de ani buni. Uiti ca a fost seful comisiilor din PNL pina la momentul la care Antonescu s-a facut mai intii pe el seful acestor comisii pentru ca apoi sa le distruga si sa vina cu demagogia, cu gaunosenia asta a guvernelor din umbra.

     • cris spune:

      hai sa-ti mai dau ceva de la CDU. Existenta comisiilor de specialitate este prevazuta in statut. Mai mult, au propriul regulament, functioneaza de peste 50 de ani pe acest regulament si model.

      https://www.cdu.de/system/tdf/media/dokumente/160530_bfao.pdf?file=1

      La primul articol:
      “(1) Die Bundesfachausschüsse haben die Aufgabe, an der Formulierung und Weiterentwicklung der Programmatik der CDU mitzuwirken, der interessierten Fachöffentlichkeit
      ein kompetenter Ansprechpartner zu sein, die Beziehungspflege zwischen der Partei sowie Institutionen und Verbänden zu unterstützen. Sie haben daneben die Aufgabe, die Politik der CDU in den Ländern, im Bund und auf der europäischen Ebene untereinander zu vernetzen.
      Auch soll die Arbeit in den Bundesfachausschüssen für den Austausch mit fachlich interessierten Mitgliedern der Partei und zur Förderung von Nachwuchspolitikern genutzt
      werden.”

      Pe scurt: comisiile se ocupa de dezvoltarea programului CDU, de conexiunile cu domeniile publice respective si organizatiile lor nonpartinice, creaza unitatea in actiunea programatica a partidului si promoveaza noii veniti, pepiniera, CDU.

      Deci despre ce guvern din umbra vorbesti si de ce s-ar fi schimbat VV? Da, asa se face intr-un partid serios, comisii de specialitate, comunicarea lor cu oameni de specialitate din afara partidului si constituirea lor in sisteme de promovare de tineri competenti pe un domeniu sau altul. Din pacate in Romania se vede ca nu-l aude nimeni, nici in PNL unde Antonescu a facut vraiste comisiile de dragul guvernului din umbra si de la el asa a ramas, si nu stiu in ce masura in ALDE. Pe mine asta ma ingrijoreaza, sa nu vad constituirea serioasa a unor comisii de specialitate la ALDE desi am convingerea ca VV promoveaza asemenea structura.

      Scuze barosane, nu orice suna hip, cum e “guvernul din umbra” e si neaparat serios si cert nu liberal conservator, liberal conservator este structura de mai sus, CDU e partid liberal-conservator de asta l-am si luat ca exemplu.

     • Barosanul spune:

      Cris,
      Tu vrei sa ma convingi pe mine sau urmareti sa-i convingi pe ceilalti adresandu-te mie?

    • cris spune:

     M-am adresat tie barosane, am pretentia de la un om trait in alta parte si care a lucrat serios la viata lui, stie ce este o organizatie de tip occidental, sa aiba mai multa cumpanire in ce spune. Cui sa-i spun asa ceva, lui mihail care abia a plecat in alta parte, lui elenick care crede ca organizatiile vestice au umbre? Sau tie care ai organizat programe ? Cine a facut frameworks, nu tu? Le-ai facut din umbra, ai mimat ce fac altii ca sa stai cu ochii pe functiile lor ca pe butelie, sa le dai eventual in cap, sau ti-ai dezvoltat un concept original lucrind cu altii si te-ai afirmat intr-o organizatie ca persoana si ca echipa prin propria constructie?

     Dar da, as vrea sa o auda si cei de la ALDE, nu e permis ca un partid liberal sa nu isi construiasca asemenea structuri si sa fie pur reactiv sau remorca.

     • elenick spune:

      Cris, iar intelegi ceva, dar altceva decat ceea ce spun oamenii/au in intentie sa spuna… ai un talent ! :)
      Da, in organizatiile performante se ”cresc” oameni din interior /se fac planuri de cariera pt ei, astfel incat sa ocupe anumite posturi cheie din companie, la momentul dorit. Ei sunt ”cultivati” si imputerniciti cu diverse activitati chiar de sefii pe care urmeaza sa-i inlocuiasca. Doar in organizatiile primitive – cum sunt multe, majoritatea, poate, din Romanie, Seful isi creaza o ”curte” de yesmani si laudatori, mediocri dpv profesional si care nu sunt apti sa gandeasca cu capul lor, din teama ca ii vor lua locul!
      Cum spune si @Barosanul, scopul principal este crearea si perfectionarea resursei de oameni profesionisti – mai multi! – care sa fie capabili sa ocupe pozitii inalte in structurile administratiei/companiilor de stat, abia apoi sa monitorizeze ce fac ”ceilalti”, adica o IMBINARE de guvern din umbra si comisii/departamente de specialitate de partid. Nu toate lucrurile sunt in alb/negru!

    • Shadow spune:

     @elenick
     vrei sa spui la secu ca doar aia fac totul in umbra. In organizatiile private nu exista “umbra”. Exista jocuri asa zis “politice” dar sunt pe fata.

 4. Barosanul spune:

  @ VV

  Pana la urma si la PSD-ALDE se aplica legea a 2-a a Entropiei, ‚’ ori de cate ori sistemul trece printr-un proces termodinamic, sistemul nu va mai putea sa revina la starea exacta de dinaintea acelui proces’’ fiind exclusa evolutia Fara interventia unei Inteligente Superioare.

  Ori acum guvernarea PSD –ALDE tocmai au fost pusa foc, nu gluma. Dragnea & Co au doar Inteligenta unui Grup Securisto-Mafiot, bazata pe interese personale si de grup asociat.

  Sa fim seriosi!
  Doar nu vreti acum Evolutie? ’’Binele Tarii’’? ‚’’Proiect de Tara, Pre-post Brexit sau Romania la Conducerea UE in 2019’’?

  Legea! Sa iasa legea ! Sa ne scape de belea!

  PS. Un prieten a pierdut un contract, pentru ca nu a dat ‚’’din urechi’’ si ca drept ‘pedeapsa’ documentul i s-a emis cu 40 de zile peste cele 30 de zile regulamentare. Teoretic, a fost un ’’abuz’’. Dar, in conceptia Dumneavostra, eh, ce sa-i faci doar asa o intarziere, poate maxim o mustrare. Daca nu-i comvine sa se duca dracului in alta tara, cum spunea basescu.
  Normal, trebuia sa se duca la DNA sa faca un flagrant. S-a gandit tarziu. Dar nici cu DNA-ul nu va place, ca nu va lasa sa ’’guvernati’’, in pace.

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  foarte corect ceea ce ziceti.

  Eu zic sa nu stati dupa birfele nimanui si sa va apucati sa modificati legislatia pentru ca ceea ce e normal sa se faca sa poata sa fie facut.

  Oricum, ALDE cu ai lui 8-9% nu are ce pierde! La 8-9% pe care-i aveti e normal ca restul de 90-91% sa fie dintre cei care va injura. Paguba-n ciuperci! Si eu cred ca o atitudine mult mai ferma nu va va aduce mai multi injuratori ci mai multi sustinatori!

  • cris spune:

   VV

   De acord cu Sorin, faceti ce e drept si pe masura a ceea ce ati gindit ca program, lucrurile se vor decanta in timp.Singura observatie este ca ar trebui sa fiti mai fermi, sa vi se auda vocea. Eu am citit ce spuneti ca orice plan major in ce priveste fiscalitatea, ca e impozitul pe venitul global sau acest plan de acum cu impozitul pe cifra de afaceri trebuie obligatoriu precedat de reorganizarea, inclusiv informatizarea, fiscului, e ceva ce am si discutat aici de altfel – dar am auzit fiindca am cautat asa ceva, altii probabil nu.

   Ca sa nu mai fie o judecata la gramada, puteti sa ne spuneti care sunt ideile /contributiile ALDE la programul de guvernare?

   • Impozitul pe cifra de afaceri, ca și impozitul pe gospodării, e greu în acest moment, dacă nu chiar imposibil de aplicat.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Ministrul de finante a inceput-o cu stingul, si nu ma refer la faza cu pilonul 2 de pensii, ci la faptul ca a lansat pe piata un alt subiect fara sa fie mai intii foarte bine clarificat in cadrul aliantei! E vorba de impozitul super-veniturilor, sau cum i-a zis…

     Dupa mine el e deja schimbat, m-am lamurit total asupra lui deja! Pai cum vii tu (mai ales dupa ce a fost schimbat un grindeanu pe motiv ca a luat guvernarea pe persoana fizica) si lansezi pe piata o tema pe care o stii numai tu, ai venit cu ea de la mama de-acasa si ai bagat-o pe gitul presei!

     Deci, omul asta nu corespunde din punct de vedere mental, e ca si bodu care dupa ce a fost numit la anaf sef si-a chemat secretara sa-i dicteze legi!

     • cris spune:

      Se falesc cu notiuni pe care nu le inteleg, stiu ca sunt sisteme aplicate altundeva dar nu au nici cea mai mica idee ce tip de infrastructura presupun, cita fortza, ce legislatie, ce educatie, ce personal…doar suna bine, occidental, hai sa le zvirlim pe piata ca suna bine….

      Sorin, iar incurci literele ca la clapon: voiai sa zici ca bodu sau ca bou’ ? :)

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      :D

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      crede-ma ca eu nu reusesc sa inteleg cum accepta unii oameni posturile alea! Pati tu stii ca esti handicapat, cum vrei tu sa devii ministru? Ca si Alina Gorghiu sau ca boc! sau altii…

     • cris spune:

      Sorin, prostul daca nu e si fudul nu e prost destul.

      Stii ceva, vad ca iar ies la demonstratie, legalisti rau dar care nu cer o autorizare pentru manifestatie desi o organizeaza de saptamini. Hai, zau, m-am saturat de ipocrizie si de bun plac pina peste poate. Propun sa facem si noi o manifestatie cu fatza si la ai de conduc si la ai care demonstreaza si la toata lumea: # rezist prostiei de orice culoare, politica sau civila.

      Gata, pa, ma duc la plimbare, e linga mine o splendoare de catelusa care atit asteapta. :)

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      :D

      si ratezi tu minunatie de emisiune la a3 despre vrajitoarele din romania?

     • cris spune:

      ma voi stradui sa ma uit la reluare daca zici ca e atit de interesanta :) :) :)

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV, Cris

   Unul dintre primele lucruri pe care l-as face este redefinirea conditiilor de prescriptie a faptelor, chestiune care in vremea portocaliilor a fost stearsa pe sest din legislatie ca sa-l scape pe basescu de dosarul flota. Anume: in dreptul international prescriptia asupra faptelor survine la o anumita perioada dupa ce in speta respectiva n-a mai intervenit niciun demers din partea nimanui in scopul de a-si cauta dreptatea. Adica, nu poate saa existe prescriere a faptelor in conditile puse in opera azi de dna si alte institutii, anume ca faci un dosar, il tii la sertar cu anii, dupa care vii si zici: aoleu, a survenit intre timp prescriptia faptelor! Prescriptia in dreptul international nu poate surveni daca exista litigi pe rol!

   Doi: abia dupa ce e rezolvat primul punct, trebuie legea raspunderii magistratilor si procurorilor (de azi inainte ii voi mentiona separat, pentru ca in tari normale la cap procurorii nu sunt magistrati!), statutul magistratilor, statutul procurorilor, samd.

   Trei: Crearea de mecanisme de control parlamentar R E A L al SRI, servicii de orice fel, si cind zic control real ma refer ca trebuie sa existe chiar institutii de control aflate in subordinea parlamentului si nu o comisie care se face ca-l trage de urechi pe singurul civil din SRI si care oricum n-are habar ce se petrece in ograda sa. E nevoie de institutii gen Internal Afairs din SUA in fata carora li se inmoaie genunchii tututror agentilor FBI, CIA, samd… Iar acele institutii trbuie sa aiba permanent oameni detasati la servicii in fiecare catun unde exista unitati ale serviciilor…

   Patru: Trecerea parchetelor in ograda barourilor avocatiale, la fel ca in SUA sau alte tari Iar angajatorul acestor avocati care este statul trebuie sa aiba legal posibilitatea de a utiliza criterii de performanta in mentinerea acestora pe post. Adica trebuie sa terminam cu prostia asta conform careia un functionar (ca practic asta ar trebui ei sa fie) al statului devine Matusalem pe postul ala…

   Cinci: Dupa ce sunt realizate toate primele 4 puncte, trebuie efectuate controale serioase privind activitatea SRI si a serviciilor cu referire la tot ce au facut ei in ultimii 15 ani! Iar la DNA si parchete trebuie puse in practica criteriile de performanta pe baza analizei activitatii lor din ultimii 15 ani.

   Orice ati face inainte de a le face pe astea are mari sanse sa fie surtite esecului, din cauza modului cum se face azi justitia!

   • cris spune:

    De acord, cred insa ca uiti un alt punct – clarificarea codurilor, penal dar si civil desi se discuta mai putin despre acesta. Daca te uiti numai la confuzia asta cu OUG 13, nu e clar ce e abuz de putere/autoritate de o parte si ce e delict de serviciu de alta parte. Oamenii nu pricep, profesionistii nu pricep, si nici legiuitorii, ceva ce e clar in orice tara cu un aparat juridic si legi stabile.

    Ma uitam la un articol de pe Romania curata. https://www.romaniacurata.ro/unici-in-europa-nicaieri-in-ue-nu-e-prag-la-abuzul-in-serviciu/

    e o balmajeala completa, toti aceia asa zis profesionisti daca traduc ceva este pe abuz de putere/autoritate, nu pe delictul de serviciu, si il asimileaza abuzului in serviciu care e o prostie la galeata de tip communist probabil. Unii isi dau cu parerea referitor la americani; vai de mine, acolo sunt o multime de incadrari diferite, e diferentza si intre abuzul de putere si cel de functie nu doar fata de delictul de serviciu. Altul zice de nemti traducind furculisioane. ( in conceptia franceza delict este notiunea generica si poate fi civil sau penal, in conceptia germana delict este strict penal, termenul generic corespunzator delictului francez fiind unerlaubte Habdlung… cum Dumnezeu sa traduci cu picioarele fara sa ai habar ce?). Iar minunea asta de OUG 13 nu are nimic de a face cu abuzul de putere/autoritate dupa cum e formulat, ci cu delictul de serviciu. Si intrebarea mea dupa ce ajung la concluzia ca oug13 e pe delictul de serviciu e : si unde Dumnezeu e in legislatie abuzul de putere/autoritate???? ca nu e oug 13.

    Nebunie pafarista cu tichie de margaritar fiindca ce sa spunem traducem ceva ce nu pricepem, ne dam statdreptisti cind suntem habarnisti… uite, asa ceva trebuie de asemenea rezolvat.

    • cris spune:

     scuze, Handlung.. am tastat pe b-ul de alaturi de n din greseala.

    • Păi exact asta e, abuzul in serviciu nu e corect definit și de aici toate aiurelile astea.

     • cris spune:

      E o aiureala. Abuzul de putere e cel vertical si coercitiv, delictul de serviciu e cel strict profesional, orizontal sa-i zicem, pe acelasi palier, nu ierarhic. Si in Romania e strutzocamila alambicata “abuz de serviciu” de nu va intelege nimeni – cum spunea si deputatul german in LIBE, ca nu pricepe despre ce se vorbeste si de ce isi dau oamenii in cap in piata Victoriei, fiindca nu a auzit in viata ei de abuz de serviciu si e o gogomanie-, si colac peste pupaza e si confundat si cu furtul ( “vai furtul e furt, incepind de la 0 lei”… nu domnule, delictul de serviciu e una, furtul e alta, abuzul de putere alta) si cu coruptia …

      VV, dar nu se poate, chiar nu aveti oameni de profesie, instruiti serios eventual si prin alte parti ale lumii, care sa descilceasca prostia asta? Numai impostori? – sa ma lase Dumnezeului in pace, ca sunt impostori, indiferent ca sunt de stinga, dreapta, useristi sau tehnocrati. Impostori ! Nu puteti construi o orinduire occidentala lucrind cu concepte mucegait de comuniste gen abuzul in serviciu si nici cu oameni care nu pot gindi altfel decit asa – nici cu o clasa politica intepenita in gindit comunistoid nici cu tehnocrati spoiti cu ceva notiuni vestice dar la fel de comunistoizi sub vopseaua scorojita, si nici cu hashtagisti care se dau hip si occidentali dar gindesc la fel de comunistoid, nici cu un presedinte la fel de prafuit si care daca s-a nascut sas inseamna ca e facut occidental din scutece, nici, nici, nici… Kakistocratie, asta e.

      Ce vina am eu, nici macar jurist de vreun fel, doar om cu un dram de bun simt si nevoitor sa latru cind zice hashtagul si dog-whistling-ul sa latru, si la dracu-n praznic peste toate, sa discut diferentele astea? … Asa-mi trebuie, mai bine ma duc sa ma plimb, e o duminica frumoasa la mine, fierbinte dar frumoasa, ce-mi trebuie mie zapaceala asta?

   • Sunt de acord cu toate, mai puțin cu chestia prescripției. Nu poți, după zece-cincisprezece ani, să-ți amintești de o faptă și să începi cercetqrea. dacă respectiva faptă avea o pedeapsă de , să zicem, trei-patru ani.Și asta numai pentru că cineva a făcut un dosar acum zece ani.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ VV

     aici nu va dau dreptate: exista fapte si fapte! Visinescu de exemplu e in puscarie acum pentru niste fapte facute acu 40 de ani, si cercetat dupa vreo 35…

     Deci, trebuie ca prescriptia sa fie in functie de gravitatea faptei!

     Si, disparitia flotei de exemplu e o fapta care a afectat chiar siguranta nationala, nici nu mai avem suficiente vase de transport oi ca sa avem cu ce scufunda cite-un distrugator rusesc! :D

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ VV

     si defapt cred ca nu ati inteles bine principiul: NU poate surveni prescriptia NICIODATA daca s-a initiat o actiune legala INAINTEA survenirii prescriptiei! In momentul initierii unei actiuni legale SE SUSPENDA scurgerea termenului de prescriptie, el incepe abia din momentul relativ la incetarea ultimei actiuni din speta respectiva. Puteti intreba citi juristi doriti, va vor spune la fel!

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV

   si apropo de ce a facut kovesi zilele astea, mie chiar imi place: anchete interne ca sa vada cine a scurs in presa inregistrarile alea! Perfeect chiar! Eu astept totusi si o ancheta sa vedem si noi cum au ajuns in presa rechizitorii intregi date pe email lui Mircea Marean, lui Pora, si altora! Astept ancheta interna cu privire la disparitia inregistrarilor din cazul ALRO, si multe multe alte anchete care nu s-au facut de-a lungul timpului. Daca tot s-a spart robinetul… sa curga apa!

  • Dar nu cred că asta e o problemă de legislație.

 6. Mihail spune:

  @Barosanul,

  Eu zic de vreo doi-trei ani ca nu mai aduce cu originalul. Chiar, am afirmat ca este riscul ca sa imbatraneasca urat.
  Totusi, nu-i nici treaba mea si nici a ta, cum este armeanul.
  Totusi, altceva mi-a trecut prin cap, daca defapt nu s-a schimbat niciodata si asa este Domnia sa in realitate ?

  • Mihail spune:

   PS: Apoi, masa de pesedisti l-au salvat de la stat in beciul domnesc.
   Asadar are datorii, mari datorii. Trebuie sa tot faca mumos.

   • cris spune:

    Mi-am zis hai sa vedem daca asa e cum spui.

    Si am gasit urmatoarele:

    - in 2013 a fost vot secret cu bile, din 174 de senatori au fost prezenti si au votat 151, din acestia 126 au fost impotriva ridicarii imunitatii, 25 pentru. In structura senatului atunci erau 59 psd, 50 pnl, 22 pdl, 21 ppdd, 9 udmr, 8 pc, etc. Au fost 126 de voturi impotriva si nefiind vot la vedere nu ai cum sa stii cine cum a votat, dar cert 59 psd nu erau majoritatea fata de care domnul senator sa “faca mumos”, 59 nu este 126.

    - in 2015 au votat 132 de senatori, 71 contra, 56 pentru ridicarea imunitatii, iar voturile impotriva clar mai multe decit cele psd (tot 59 de locuri avea psd in senat, fiindca era aceeasi legislatura), ca sa nu mai vorbim ca seful psdului din 2015, Ponta, voia ridicarea imunitatii, asa a dat indicatii, si Alinutza era foc si para ca liberalii au votat altfel decit cum a spus dinsa. A fost la fel vot secret cu bile. In plus la acel timp VV era membru PNL si tocmai facuse campanie pentru Iohannis, deci numai sub aripa psd nu era.

    2013
    http://www.ziare.com/varujan-vosganian/pnl/vosganian-isi-pastreaza-imunitatea-sunt-pregatit-sa-mi-dau-demisia-de-onoare-1261202

    • cris spune:

     2015
     http://monitorizari.hotnews.ro/stiri-atacuri_justitie_actiuni-19360261-varujan-vosganian-scapat-urmarirea-penala-senatorii-votat-impotriva-cererii-diicot-dupa-discurs-senatorului-terminat-lacrimi.htm

     Scuze, deci, dar nu am cum sa cred ce spui mai sus cu facutul mumos fiindca psd-ul l-ar fi scapat de beciul domnesc. Ca am discutat de multe ori despre bailout si ca in nicio tara din lume acesta nu e obiect de urmarire penala nu mai vorbesc, am vorbit destul. In fine, crezi ce vrei. fiecare isi formeaza propriile opinii, treaba lor cum, eu ma uit la date, deformatie profesionala, altii dupa ce isi inchipuie ca ar trebui sa fie real.

     PS. Nu stiu ce ai cu emi cu email-ul, mai deunazi discutai cu elenick despre email raspuns in 15 minute nu cu emi. (???) In fine, treaba voastra.

    • Mihail spune:

     Tu spui una, eu spun alta pe baza la ceea ce am vazut la Iasi.
     Asadar, pe “podium” in fata multimii adunate, era o masa de parlamentari sustinatori. In fata lor, in partea stanga statea statuie Iohanis. In partea opusa in dreapta, chiar la margine, armeanul. Acesta era total detasat, absent.
     Eu am fost, in fata lui, la un metru, cel mult. Atunci, aici pe blog, a motivat atitudinea sa, ca se datoreaza unei raceli acute.
     Acum stim, era total “racit” de actualul Presedinte.

     • cris spune:

      eu doar iti dau niste cifre, ce dantele adaugi tu sau daca alegi sa le ignori, te priveste.

     • Alzara Sibiu spune:

      Ai dreptate .Din păcate şi la Cluj atitudinea sa a fost glaciaă ,în contrast neplăcut cu jubilaţiile Flutur – ilor .

  • Barosanul spune:

   Una din doua e sigur.
   @VV s-a schimbat, ori NU!

   Daca nu s-a schimbat inseamna ca ne-a creat ‘perceptia’ ca este altfel, iar noi am avut alte astepari care ulterior s-au transformat in dezamagiri. :)

   • emi spune:

    @VV nu putea avea si dansul asteptari de la alegatori?!?
    Daca si-a dat sufletul menageriind un minister urias si gasind solutii la aproape toate problemele urgente, daca totul mergea perfect si totusi alegatorii au votat contra in 2008, iar in 2013 l-au “facut” chiar pontacii, dumnealui cat poate sa mearga pe acelasi drum, cand toti urla ca e drumul gresit si ii pun piedica?!?

    • emi spune:

     Toti adica si aliatii si opozantii…
     Cand toti in jurul tau iti spun ca esti beat, si daca stii ca nu ai baut nimic intelegi ca ei te vad/vor altfel.

 7. emi spune:

  Ca sa mai ridicam frecventa blogului, un interviu cu dr. Eben Alexander, neurochirurg la Harvard:
  https://www.youtube.com/watch?v=JM1zylYuCLQ
  CUI NU-I PLACE SA NU SE UITE!

 8. Mihail spune:

  @elenik + @cris,

  Daca am gresit cu ceva, IMI cer scuze. Elenik mi-a trimis un e-mail, unde IMI cerea sfatul, o opinie, despre gazonul ei. I-am raspuns foarte repede. Este foarte drept, in ultimile 15 zile am lucrat cate 10-11 ore pe zi. Dar, stiu cum, lucrat pana la epuizare, pana aproape de lesin.
  Oricym, e-mailul i l-am trimis lui elenik, folosind tasta “Respond”.

  Eu nu cred in teoria ta, cea cu voturile.
  Pot fi paranoic, nu stiu, insa in caul domnului Vosganian sigur a fost o intelegere prealanila, precis s-au inteles. Tu vrei sa spui ca masei de pesedisti le-a câzut cu tronc armeanul, ca s-a umflat in ei spiritul dreptatii ? Sau, poate, vazand micul spectacol bisericesc, a dat in ei piosenia, smerenia, iar deasupra cheliei armenesti levita un nimb ?

  • elenick spune:

   Mihail,

   Multumesc pt sfaturi, asa o sa fac. Voi erbicida pe portiuni cu Roundup si voi semana din nou la toamna…
   Cred ca a fost si de la gazon, am avut 2 sortimente si numai unul din ele a dat rezultate atat de proaste… Ce sa facem, mai muncim odata!

 9. Adam Mareș spune:

  Premierul și-a trecut Delta Dunării în buzunarul propriu, mutând-o din suboerdinea Ministerului Mediului în cea a Secretariatului General al Guvernului.

 10. edi spune:

  …deci Sfântul Grigore Luminãtoriul [armenilor] a fost benefic, cumva, sâmbãta trecutã…, …si care va s’zicã…, deci…, urmeazã “întoarcerea armelor”, hmmm… ?

  Much ado about nothing.

  • Mihail spune:

   Adica cum, incep ca sa se intelepteasca ? Parasesc corabia bunastarii, purced in exilul opozitiei ?
   Sustii ca pleaca de la cascaval ?
   Fara partidul tatuc nu ar fi intrat in Parlament. 5% este nimic. Un nimic care te poate duce in Parlament, dar si care te poate lasa pe afara.

   • Mihail spune:

    PS: eu nu mai cred, demult, in potenta parlamentarilor vechi. Acestia sunt ruginiti si coclti, lipiti for ever de scaune. Sunt satui de aceasta viata, incat numai fac absolut nimic. Se pun la costum, dupa care coboara la masina cu sofer, care-i asteapta, jos, in fata casei.
    In rest, votantul, in mintea lor, este si ramane un nimic inutil, bun doar la alegeri. Dar si atunci, tot votantul este vinovat, deoarece parlamentaru’ trebuie ca sa se utilizeze, pt. a-l prosti, pt. a-i smulge votul.

    • elenick spune:

     Desi in general nu gandesc nihilist si generalizator in rau, inclin sa-ti dau dreptate, in ultima perioada, cel putin… Statistic, intre oamenii politici cu “vechime” gasesti caractere si integritate atat de rar, incat mai degraba ii consideri exceptia decat norma… Exceptia care confirma regula, de bunaseama! :(

  • elenick spune:

   @edi,

   N-as prea crede… VV merge pe poante, aproape (pantofii balerinelor, adica, nu… ); despre enormitatile economice debitate de guvern in noul program de guvernare… nici pas! Aaaa, se exprima politicos ca o crestere a pragului de impozitare peste cota de 16% nu va avea “prieteni” in Alde, dar … cam atat!

   Pe mine ma intristeaza acest abandon critic al economistului de marca in dauna politicianului, sau stilul “impaciuitor” al scriitorului in dauna intelectualului vigilent… Multi oameni aleg sa cliveze intre mai multe fizionomii, fata in fata cu realitatea… :(

 11. elenick spune:

  @ all

  Adevarat 100%, fiecare cuvintel… Si trist… deprimant aproape!

  http://adevarul.ro/news/politica/o-tara-norocoasa-1_5959630b5ab6550cb8bc1eaa/index.html

 12. Adam Mareș spune:

  Felix Rache, băiatul cu semiglumele de la Antena 3, devine consilier pe probleme de Comunicare şi de Centar al premierului Tudose.

 13. Barosanul spune:

  Cris,
  Sincer nu te inteleg!

  Ce fel de ‘Umbre’ isinuezi? Sper ca nu e in continuarea celor facute de politicieni inclusiv @ Vosganian & CO, (marca ALDE-PSD) gen: ‘Structuri paralele, ‘dubla comada’ si cea oficiala din motiunea de cenzura ”sa exercite suveranitatea nationala in numele unui grup ocult si ilegitim’’? Afirmatii oficiale fara nici-o acopeire/dovada.

  Daca chiar n-ai inteles, sau nu-ti mai aduci amite este vorba despre ceea ce se numeste ‚’’Shadow Cabinet’’, care intr-adevar contin comisii de specialitate. Cam acelasi principiu folosit si de CDU la care te referi.

  ‘’The Official Opposition Shadow Cabinet (usually known simply as the Shadow Cabinet) is, in British parliamentary practice, senior members of Her Majesty’s Loyal Opposition who scrutinise their corresponding Government ministers, develop alternative policies, and hold the Government to account for its actions and responses.’’

  In 2010 Dl Vosganian a fost un entuziast al acestei idei.
  ’’ Am primit responsabilitatea de a coordona aceasta actiune in cadrul PNL. Dar, noi, nu-i asa, distinsi membri clubului nostru, nu suntem cu nimic mai prejos. Ne vom face pe blogul acesta propriul nostru guvern din umbra.’’

  Comisiile de specialitate ale PNL se organizează şi îşi desfăşoară activitatea în următoarele domenii:
  1. Buget – Finanţe
  2. Economie şi mediul de afaceri
  3. Administraţie şi interne
  4. Justiţie
  5. Educaţie
  6. Sănătate
  7. Muncă şi coeziune socială
  8. Agricultură şi dezvoltare rurală
  9. Infrastructură şi transporturi
  10. Mediu
  11. Tehnologia informaţiei, comunicaţii şi societatea informaţională
  12. Cultură
  13. Apărare şi securitate
  14. Relaţii externe
  15. Afaceri europene

  • Barosanul spune:

   Aporpo,

   In ceea ce priveste Framework-ul la care te referi, la care inca mai colaborez din 96, dupa acceptatrea idei, a fost ulterior finatat de catre Parlament sub un program ai carui beneficiari sunt toti politicienii indiferent de partid. Ulterior aplicat la nivel National. Proiect la care s-au stabilit impactul si variantele Brexit cu un an inainte de a se vota iesirea. Iar acum sunt finalizate variantele post Brexit cu potentiale implicatii.

   PS. daca este cineva interesant momentan exista un post deschis oricui. Nu sunt partipriuri politice.
   http://www.jobs.ac.uk/job/BCL201/head-of-parliamentary-office-of-science-and-technology/

  • cris spune:

   Shadow government si shadow cabinet sunt lucruri diferite, iar shadow government nu este o titulatura buna, nu inseamna neaparat deep state, caci vad ca la asta te gindesti ca m-as gindi. (Hai sa nu mai “I assume” – stii ce inseamna in engleza “I assume” nu? “I make an ass out of me and you” So, let’s NOT assume) Mai sus, la ce am raspuns initial, asta spui, guvern din umbra – ar fi bine poate sa discutam in engleza, se vede, ca sa ne intelegem.

   Dai singur mai sus din ceea ce spune domnul Vosganian ideea de comisie, nu de limitare la reactivitate la politicile actuale ale celor aflati la putere. Iti reamintesc ca dinsul a fost seful comisiilor PNL, nu al unui grup de ixulesti membri de partid cu trecere la media care sa reactioneze la ce fac igreculestii de la putere, avind niste consilieri in spate. Si da, aceea e structura fundamentala a unui partid mare, cea de comisii care formuleaza politicile unui partid, ca partidul e in opozitie sau la putere. Shadow cabinet se refera la pozitiile mai ales publice pe care le ia un partid aflat in opozitie, reactiv la ce face partidul aflat la putere, ministrii “din umbra” se numesc opposition spokesperson sau opposition critic, e alt palier decit comisia de specialitate, e orientata pe cea de critic si de vorbitor.

   Ma bucur foarte mult ca proiectul la care ai lucrat are asemenea impact, scuze dar sunt intr-o scurta pauza, voi citi cu bucurie postul despre care vorbesti, cu atit mai mult stiind ca e si munca ta acolo, dar diseara.

  • Am făcut atunci un text bun: A doua modernizare a Romaniei. Crin a primit ordin să-și bată joc de documentul nostru și a inventat acel ridicol Guvern din umbră.

 14. emi spune:

  Trebuie sa ii ajutam pentru ca sunt refugiati, dar un refugiat poate fi atat de arogant:
  https://www.facebook.com/1491518567805647/videos/1796824063941761/?pnref=story
  ???

  • emi spune:

   “Piu un stato e corrotto, piu fa leggi.” (Publio Cornelio Tacito)
   Adica cu cat un stat este mai corupt cu atat mai mult creeaza legi.
   Eu o numeam acoperirea cu maculatura, in loc sa iti asculti constiinta cauti/creezi legi pentru orice pas, ascunzandu-ti in spatele legillor rautatea, rea-vointa si prostia.

 15. Mihail spune:

  @elenik,

  Nu trebuie sa astepti pana la toamna, se poate si acum. Pregateste suprafata, erbicideaza, scoate apoi mortaciunile, dupa care la treaba. Cum se face iti spun eu, doar tu sa cumperi o samanta foarte buna de gazon.
  Doar atat.

  PS: atentie la temperaturi pt. Roundup. Nu mai mult de 22-23 grade C.

  • Mihail spune:

   PS: in UK este un alt “obicei”, acela de a arde buruienile cu flacara. Folosesc o lampa cu butelie, una care seamana foarte bine, cu cea pârlit porcul.