Scrisoare deschisă către domnul Augustin Lazăr, Procuror General

Domnule Procuror General,

 

În ultima perioadă, o campanie insistentă și, adesea, agresivă încearcă să prezinte Europei imaginea unei Românii profund corupte, în care acest flagel ia tot mai multă amploare.

Pentru ca o țară să fie profund coruptă, există o condiție obligatorie, și anume aceea ca Guvernul să fie, la rândul lui, corupt. Pentru a vedea care este actualitatea, în ce privește tendințele corupției la nivel guvernamental, vă propun să ne reamintim de obsesivele interogații de acum aproape trei decenii: „Ce ați făcut în ultimii cinci ani?” și să evaluăm activitatea Guvernelor succesive din 2012 încoace. S-au perindat, de atunci, pe la Palatul Victoria cinci prim-miniștri (Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose) și un număr de circa o sută de miniștri.

Pentru a constata profunzimea și amploarea corupției, e necesar să vedem ce fapte de corupție au săvârșit cei peste o sută de demnitari în timpul mandatelor lor din 2012 încoace. Parchetul General este instituția cea mai îndreptățită să ne furnizeze informații în această privință. De aceea, vă rog, domnule Procuror General, să ne oferiți următoarele date:

-       Câte persoane care au ocupat funcția de prim-ministru/ministru  au făcut obiectul unei cercetări penale pentru fapte de corupție săvârșite în perioada mandatelor lor din februarie 2012 și până astăzi și care sunt acele fapte?

-       Câte persoane care au ocupat funcția de prim-ministru/ministru au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție săvârșite în perioada mandatelor lor din februarie 2012 și până astăzi?

-       Câți dintre acești demnitari au fost condamnați pentru respectivele fapte?

 

Așa cum ați putut observa, dat fiind că discutăm despre evoluția actuală a corupției în România, mă refer doar la fapte săvârșite de prim-miniștri/miniștri după februarie 2012, în timpul mandatelor lor, așadar nu am în vedere dosare deschise pentru fapte comise acum 8-10 ani și care, eventual, pot folosi la evaluarea corupției din acea perioadă.

Sunt convins că informațiile acestea vor fi deosebit de utile pentru a ajuta opinia publică din țară și din străinătate să-și facă o imagine corectă despre profunzimea și amploarea corupției din România.

Cu mulțumiri anticipate pentru disponibilitatea Dvs., vă rog să primiți, domnule procuror general, expresia sincerității mele.

 

Varujan Vosganian

 

38 Responses to “Scrisoare deschisă către domnul Augustin Lazăr, Procuror General”

 1. Filip G spune:

  Interesant mod de abordare:
  Adica cum sa angajezi anul acesta un absolvent ce termina scoala anul viitor?
  Se deschide robinetul unor scoli TR-iste (cu termen redus).
  Anul viitor nimeni nu o sa mai fie in anul 2,vom avea doua feluri de politisti?
  ”Am discutat despre elevii care au absolvit un an de zile de şcoală militară de la Câmpina şi unde mai avem şcoli de poliţie, să reuşim să-i încadrăm anul acesta pentru că eu spun un copil care a făcut un an de zile şcoală militară e mai pregătit decât să iau unul de pe stradă şi să-l îmbraci pur şi simplu în uniformă”, a declarat Surugiu.

 2. elenick spune:

  Sunteti o voce din cor, in ultima perioada, in pozitionarea dvs. diametral opusa fata de DNA, PG, DIICOT si conducatorii lor/ sper ca NU faceti parte din Cartel! :)

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21921733-cartelul-anti-dna-schimbare-majora-tactica-lupta-kovesi.htm

  PS. Despre acest CARTEL veritabil – ca in Columbia, Mexic, Italia anilor 80, etc va tot spun inca de la declansarea scandalului Black Cube… iata ca apar mai multe informatii. Si, ho, nu sariti cu laudele! :)

  • Dragă elenick, scrisoarea mea nu e îndreptată împotriva nimănui. Ea doar dorește să știe, e la persoana cea mai autorizată, care este amploarea corupției în România. Dacă în ultimii ani avem mulți miniștri corupți, cu acțiuni ample, cu ramificații, atunci mergem toți în Piața Victoriei. Dacă sunt doar 2-3 cazuri, cu delicte minore, gen complicitate la abuz in serviciu, atunci să nu mai zicem că România e profund coruptă, să ridică MCV și să lăsăm țara în pace.

  • Shadow spune:

   @elenick
   iar cu articole esapate ale lui tapalaga? cartel acuma…
   Ca sa nu ùai vb despre back cube-ul matale cu care ti-ai cam dat masura.
   Tu cam faci parte din “cartel” cel al secu si al ofiterilor sai acoperiti precum tapalaga din presa.

   Exemple de manipulare ordinara:
   - din ce spune tovarasu’ tapalaga dna ar actiona pt ca adamescu prin ziarele sale iar fi criticat pe ponta si psd. in paralele adamescu (dar asta nu o mai zice “putonierul” tapalaga) acuza dna ca i-ar fi ucis tatal.
   - sa-l pui pe adamescu in gasca cu dragnea & comp trebuie sa-i iei pe toti de prosti.
   - aberatia lui tapalaga cum ca CC ar fi a lui dragnea si a psd-ului este o alta mitocanie si manipulare pur securistica. sigir el nu lucreaza singur ca doar ioana ene si altele ca ea sunt si ele pe “baricade”. In cazul celor care au dus minciunile peste hotare de la basestii din 2012 cu macovei, ghinea, etc in cazul lor “cartelul” este benefic al altora nu.
   - tipic securist : si cei de buna intentie care ar critica dna-ul ar lucra pt cartel. Sigur sunt pb dar trebuie “tratate punctual”. Exact punctual sunt tratate problemele dna in timp ce “sutele si miile” de “condamnari pe bune” tin de tipicul securist.
   Hai lasa cartelul ca te-a prinst tapalaga in el.

 3. Barosanul spune:

  Vosganian iar face gargara la comanda PSD!

  Asta asa sa distraga atentia de la subiecte importnte de pe ordinea de zi Mafia TelDrum -Dragnea -Olguta & PSD

  Manipulare crasa cum ne-a obisnuit!

  Pai mai Domnule Vosganian doar nu stii asa de bine din propriul Dosar ca dureaza si pana la 10 ani pana se deschide un dosar penal si apoi inca cam 4,5 in medie in Romania pana se da solutie definitiva si irevocabila???

  Cum vreti Dumneavoastra sa faceti o analiza serioasa??

  In plus, despre dosarele in lucru, nici nu se vorbeste, decat daca s-au pus sub acuzare persoanele. Si atunci numai fff sumar.

  Esti VARZA, carnea a bagat-o PSD-ul 

  • Barosanul spune:

   VV

   Sa fie CLAR! NU VA ACUZ! Asta asa, ca am observat ca a-ti luat-o Zdranga-Langa si vedeti numai conspiratii peste tot!

   VRAJEALA PSD-isto-Voganieneasca! Mai simplu Manipulare prin distragera atentiei si alocarea timpului spre treburi futile!

   Pe 2 noiembrie 2011, un articol publicat în România Liberă arată că, în primele nouă luni ale anului, producția de îngrășăminte chimice a crescut cu 20 de procente față de aceeași perioadă din 2010. Interesant este că 65% din producție a mers la export.

   Deci statul român a subvenționat gaz din producția internă pentru fabricarea de îngrășăminte chimice care au mers în mare parte la export, susținând astfel agricultura din Germania, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Italia sau Franța. Asta în condițiile în care, la rândul nostru, importăm anual cantități uriașe de gaz din Rusia.
   (Aparent DIICOT se auto sesizeaza in 2011)

   Se pare ca, Ancheta in cazul Vosganian, va avea loc însă numai în cazul în care Parlamentul va da aviz de urmărire penală în cazul său.

   Ce se spune
   Potrivit DIICOT, grupul ar fi fost iniţiat la începutul anului 2005 de Ioan Niculae, fost acţionar majoritar la Interagro, împreună cu administratorul firmei, Marin Mirea, şi cu directorul comercial al SNGN Romgaz, fiind sprijinit ulterior de Alesandru Dan-Victor (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant al SC Interagro S.A.), Adriean Videanu (ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Palaşcă Viorel (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008), Apan Ioana (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA respectiv preşedinte CA Romgaz S.A.).

   “Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta -SC Interagro S.A. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracţional s-a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză)”

   DIICOT susţine că activitatea grupului s-ar fi desfăşurat în două etape. Prima etapă ar fi fost perioada 2005-2007, interval în care Ioan Niculae nu ar fi apelat la ministerul Economiei, obţinerea discount-urilor realizându-se prin ,,negociereaˮ cu persoanele din conducerea SNGN Romgaz S.A,

   Pentru perioada 2005-2007 s-au acordat discounturi în valoarea totală de 8.536.289,99 lei care nu ar fi trebuit să fie acordate SC Interagro SA deoarece înregistra datorii restante

   A doua etapă, în care discounturile acordate au reprezentat aproximativ 98 % din totalul acestora, s-a desfăşurat în perioada 2008-2010, perioadă în care Ioan Niculae ar fi folosit influenţa sa ca puternic om de afaceri din România şi ar fi apelat la persoane desemnate politic la conducerea Ministerului Economiei, care avea în subordine partea civilă ROMGAZ,

   INTERAGRO SA, membrii din palierul de comandă din Ministerul Economiei au emis Ordine de ministru, respectiv au elaborat Memorandumuri ce au fost supuse aprobării de către membrii Guvernului din acea perioadă (în perioada anilor 2009-2010 când ministrul economiei a fost inculpatul VIDEANU ADRIEAN) privind livrarea de gaze naturale de către SNGN ROMGAZ SA către SC INTERAGRO SA cu discounturi de până la 40 USD pe mmc

   În perioada 2005-2010, partea civilă SNGN Romgaz S.A. a facturat către SC Interagro SA o cantitate de 5.869.960,01 m.mc de gaze naturale cu discounturile incluse cu suma totală de 2.535.890.389,51 lei, gaze naturale ce au fost în valoare totală, fără discount de 2.827.623.944,62 lei.
   Prejudiciul total adus Romgaz este de 282.630.330,49 lei. (628.067.400 Euro la 4,5)

   Datorita tertipurilor POLITICIENILOR, la potentiale infractiuni petrecute in perioada 2005-2010 nici in 2017 nu sunt stabilite inca vinovatiile/ne-vinovatiile.

   Cum vrea Vosganian sa faca o analiza JUSTA?

   • Dragă Barosane, a subvenționa producția de export și de import (in condițiile in care datele tale sunt corecte) e un lucru bun. Intrebarea mea e: cererea de intern era satisfăcută când se exporta? Dacă da, unde e problema? Ai auzit fermieri să se plăngă în 2010 că trebuie să ia ingrașaminte din import?
    Dacă am dat ajutoare de stat pentru Renault, și Renault exporta 93% din producție , e rău? Pe ce lume trăiești, Barosane?

   • Shadow spune:

    @barosanu
    la ce pret s-au vandut ingrasamintele afara? La pret de piata? In cazul asta nu poti spune ca Germania, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Italia sau Franța au trait din subventiile romanesti. Fiind exportate ele au cumparat la pret de export nu pret romanesc.
    Ele au cumparat la pret de piata. Impactul productiei romanesti ca sa cauti o eventuala scadere a pretului international pe ingrasaminte il stii? Ce parte importanta din productie detine Romania ca sa influenteze pretul?

    • Cat am fost ministru ingrasamintele de import erau mai scumpe. N-am auzit fermieri sa se plângă că nu pot cumpăra din intern și iau ingrasaminte mai scumpe din import.

  • Cand spui că un dosar dureaza zece ani pana se deschide, banuiesc ca vrei sa sugerezi ca nu avem procuratură? Și asta e argumentul tau??? Vai de noi, Barosane. Deci, după ce un ministru iese din mandat, așteptăm zece ani ca să știm că n-a fost corupt… :)

 4. Barosanul spune:

  Auzi !
  ”expresia sincerității mele.” ;)

  Mai bine l-am intreba pe @ Mihail ce crede dansul despre ”expresia sincerității Dumneavoastre” :)

  • Mihail spune:

   Ha-ha-ha, ce cred eu ? Chiar “te risti” ?
   Eu….mi-ar trebui mult spaţiu ca sa tot enumar nesinceritatile domnului Vosganian.
   Ma refer strict la afirmatiile Domniei sale despre ce a facut pentru Iasi, Pascani si judedetul Iasi. Agentie, nimic in aerodismentul sau, Raducaneni.
   Fiind din Iasi, avand conexiuni cam peste tot, stiu unde a unflat realizarile, in enumerarea de anul trecut.
   In fine, chiar are vreun rost ? O v-a tine pe a Domniei sale, ca in Iasi, curge laptele si mierea pe Stefan cel Mare.
   Acum, parca a imprumutat ceva din vrajeala si aroganta pesedista.

   • Iar incepi cu prostiile astea? Credeam că te-am lămurit. Vrei să o iau de la inceput? Ajunsesem pe la patruzeci și ceva. Pot să ajung și la patru sute și ceva. Ai atâta răbdare?

  • Cred că Mihail e mandru de sinceritatea cu care il tratez :)

 5. Barosanul spune:

  Sau poate facem in sondaj pe blog.

  Este Domnul Vosganian in POLITICIAN Sincer?

  • Filip G spune:

   Eu chiar am crezut in VV cand am fost la Bucuresti sa discutam despre problemele apicultorilor.Apoi am realizat ca a fost doar o discutie.
   In Romania fiecare cu drumurile lui,unii au TelDRum-ul lor. :D

   • Ba nu e adevărat. Numai că problema nu era la Guvern, ci era la apicultori. Nu trebuie să cereți GUvernului să împace pe apicultori între ei. După ce am vorbit cu tine, am fost in două județe și m-am intalnit cu apicultorii Ei mi-au spus altceva. De unde am tras concluzia că voi nu aveți un punct de vedere comun ca să puteți negocia cu Guvernul.

 6. Mihail spune:

  De dincolo.
  Dl. Vosganian, cred ca glumiti, precis va voteaza si “desteptii”.
  In rest, pe cine voteaza desteptii chiar nu stiu.
  Dar, cred ca am o banuiala.
  Ce ziceti, nu or fi desteptii, alea cateva milioane care nu voteaa nimic si va dau, la toti, cu flit ?

  Sper ca va m-ai amintiti ce-i ala flit si pompa de flit.

 7. emi spune:

  Mie imi place ideea cu scrisoarea, la nivel de Procuror General nu poti acuza fara dovezi, la urma urmei MCV-ul asta este un instrument de santaj politic. Pana si domnul Junker a recunoscut ca s-a intrecut masura:
  http://www.cotidianul.ro/juncker-o-tara-nu-poate-prezida-ue-sub-impresia-ca-este-controlata-de-celelalte-state-membre-300652/
  Este clar ca sunt state care au emotii pentru 2019 si fac tot posibilul sa ne saboteze, iar rezistacii dau si ei o mana de ajutor indifferent daca o fac cu buna sau rea intentie.

  • Ai inteles exact, Emi!

   • edi spune:

    … vã faceti amândoi cã plouã…, bre, emi, despre ce santaj politic, vorbesti ? … adicã pestele nu dela cap se împute ?, nu vedeti, aproape, în jurul nostru câtã “micã coruptie” este ?

    [iar la mica coruptie cetãteanul pare indiferent, ...ce dacå nu am bilet, merg cu nasul-qefere sau dau un leu la sofer, sau dece concurs la angajare, merge si o "atentie" bine plasatã... si tot asa...]

    Adicã EU vede coruptia de aici [...ce vroiati ? ...Balcanii, deh], dar trebuia sã se facã cã n-o vede, nuu?

    [...si lasã-mã cu link-uri din Cotidianul si zig-zag-urile "revoltatului" Nistorescu, ...se vede c-a bãut apã din cana lui Cristoiu, "democrati" cu geometrie variabilã]

    Adicã trebuie sã avem un ditamai lot de ministri anchetati [gen Africa sau AmericaLatinã] ca sã admitem cã mizeria asta s-a perpetuat si-n noul regim, dar ea vine, de fapt, dinainte de ’89 ?

    Ce Dumnezeu, Varujan, doar nu esti rock-star ca sã faci bezele la admiratoare … !

    • Shadow spune:

     @edi
     nu inteleg ce scrii.
     1. mcv este instrument de santaj. Cat timp el nu facea parte din arsenalul cu care se valida sau nu politica unei tari nu poate deveni pe parcurs.
     2. mica coruptie ca si marea coruptie este meritata de cetateni. Se complac cu cea mica sa nu se mai mire de cea mare.
     3. eu nu vede nimic aici, te referi la grupul popular care a vazut la noi pb numai cand nu erau “populari” la putere. Ailalti nu sunt la fel. Ne intoarcem la imbecili precum poterring sai martens?
     4. tu ti-ai dori un unic ziar citit de toti.
     5. daca e un lot intreg de ministri care au incalcat legea prefer sa-i vad anchetati decat sa mi sa para ca ploua. Si in africa si in america latina dicteaza de “competentele” ministrilor grupurile de loby externe. CA altfel nu ajungea nici Brazilia unde e nici Argentina, etc.

     • Așa e Edi, trebuie să ai răbdare cu el.

     • edi spune:

      Shadowe !

      Uite…, sigur o sã mã repet, dar adu-ti aminte de sloganul L’Oreal din clipurile lor :
      “Pentru cã meritãm !”

      Claaar ?

      Tot ce se petrece e rezultanta actiunilor acestor “indivizi” [ca sã mã exprim elegant...] din jurul nostru, e “fibra” aia care a generat din educatia primitã-n familie, din convingerile lor, din spiritul de generatie, din etica [lipsã] prin care biserica [...mamii ei !] defineste clivajul Virtute/Pãcat, si tot asa, …cã deja mã plicisesc cu reluãrile astea…

      In stilul ãsta, în scurt timp ne vom bãnui unii pe altii de apartenentza la tot felul de confrerii…, probabil cã va iesi o teoria-constipatiei generalizatã, o cireasa-pe-coliva comunicãrii.
      Oricum, nu mai veni, te rog, cu alt gen de fantezii, vezi foarte bine cercul-care-se-închide, fesenistii “dujmãnitzi” al hamsterului si ai kiorului îsi dau fain frumos mâinile la o adicã… !

      Obsesia lor e propria persoanã, mã rog, hai, si casta pe care s-au ridicat.

      Kioru’, mester-diversionist, a pãcãlit multã lume-bunã de afarã cu tupeul de cacialmist, iar hamsterul-viclean-de-Vlasca s-a dovedit clar cã nu are scrupule, ãstia se bat cu disperare [inclusiv între ei] PENTRU PUTERE, sunt încremeniti într-un feudalism anacronic si nu realizeazã dece lumea civilizatã le aduce reprosuri.

      E nenorocul acestei tzãri sã aibe o asa mare de rebuturi politice.
      Iar în vremea asta, alte natziuni, trecute si ele prin mizeria comunistã, reduc, fain-frumos, câte unpic din ecartul fatzã de Occident.
      Fotbalul era chiar ultimul domeniu la care Polonia mai rãmânea sã ne surclaseze, corect, nu ?

      Vedem acum ce au imaginat câte unii, cã-si doreau dupã 1989 :
      DEMOCRATIA CA CAMUFLAJ :D …chiar sunã la fix asa…

      [PS1- ...iar la cestiunea dela punctul 4, zãu nu stiu prin ce sinapse ti-a iesit concluzia cã io, recte, care-va-s-zicã, ziar unic..., mã jiCnesti, zãu...]

      [PS2- Varujan, tu ca declarat infailibil..., na, trebuie musai sã ai rãbdare..., e ieftin :D ]

     • Shadow spune:

      @edi
      am plecat acum 17 ani din Romania deci sincer nu tin minte sau nu am vazut clipurile l’oreal romanesti. Le’am vazut pe cele franceze care vorbeau de “meritul clientului” :-).

      Altfel imi aduc inca aminte de o reclama romaneasca de la saunier duval. Imaginea lor de marca era o pasare:
      La romani s-a transformat in “caldurica de la pasarica”. Nu zic era amuzant nus tiu daca i-a ajutat sa vanda.

      Despre punctele tale.
      1. Da Romania traieste inca in feudalism, oamenii ei au inca nevoie de un tatuca. Au avut unul “de exceptie” precum basea si vor unul la fel. cu tupeu si nesimtire. Sindromul balcanic si fanariot.
      2. Tarile cu influenta anglo-saxona si cu popoare mai putin “latine” s-au dezvoltat altfel. Si da tine de educatie incepand cu cea de acasa. Unde la noi “merge si asa” la ei “nu merge cu o sarma”.
      3. nu percep care sunt fsn-istii dusmaniti ai hamsterului si chiorului. chiorul este inca si acum o ramura a fsn. O fi fantezist stiu si eu…
      4. Punctul 4 la care faci referinta este negarea cotidianului a lui nistorescu si cristoiu pt ca nu sunt de aceeasi parere cu tine. Nu am vrut sa te jignesc dar asta reiese din postul tau anterior.
      5. zau asa nici la fotbal nu avem voie sa fim “nuli”? De ce am fi mai buni decat “media nationala” pt “restul”? Ai ceva cu polonezii si echipa lor de fotbal? Mie mi se par polonezii cei care echilibreaza balanta in UE. Fata de aberatiile care incearca sa fie impuse de germania, franta, uk (deh uk se cara acuma) si fata de “aliantele” celor de mai sus pur “personale” si de moment.

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ …

 9. sorin gyorgyfalvi spune:

  @

 10. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ ….