Care sunt motivele pentru care un procuror se poate opune liberării condiționate a unui deținut?

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un deținut pentru a putea fi liberat sunt cele prevăzute în art. 100/ Cod penal. Ele se referă la chestiuni ce țin de conduita pe perioada detenției și de vârsta deținutului.

„Decizia de a propune sau nu un detinut pentru liberare conditionata se ia de catre o comisie de propuneri pentru liberare conditionata condusa de catre un judecator de supraveghere a privarii de libertate. In comisie mai participa directorul locului de detinere, directorul adjunct responsabil cu reintegrarea sociala, seful sectorului regim, seful sectorului paza si un consilier de probatiune. Propunerea de liberare conditionata se adopta in baza unei analize atente a dosarului detinutului si a raportului de la serviciul de reintegrare sociala, care arata participarea detinutului la programe, scolarizare, calificare, munca etc. si dupa audierea persoanei condamnate. Propunerea comisiei se ia cu majoritate de voturi. Propunerea comisiei este, apoi, inaintata instantei de judecata impreuna cu documentele justificative. La sedinta de judecata privind liberarea conditionata participa, pe langa judecator, detinutul si procurorul.” (vezi Ioan Durnescu http://evz.ro/liberarea-conditionata-predictibila.html).

În numeroase cazuri în care judecătorul decide liberarea condiționată, procurorul se opune și face recurs. Întrebarea mea este: de unde știe procurorul cum s-a comportat deținutul în închisoare? Ce competențe are un procuror să știe mai bine decât comisia de propuneri, din care fac parte cei care au supravegheat regimul de detenție, dacă un deținut respectă sau nu criteriile liberării condiționate? Câtă vreme comisia condusă de un judecător decide că un deținut îndeplinește criteriile liberării condiționate, iar un alt judecător decide că activitatea comisiei a fost corectă și decide liberarea, de unde știe un procuror dacă decizia comisiei și a instanției e corectă sau nu? A supravegheat procurorul pe deținut în timpul detenției? A stabilit procurorul în mod separat, în baza unor criterii știute numai de el, dacă deținutul a avut o conduită corectă, dacă și-a îndeplinit obligațiile decise de instanță ori care a fost natura regimului de detenție? Din moment ce procurorul nu are informații directe cu privire la regimul de detenție și la conduita deținutului, care este rolul real al procurorului în procesul liberării condiționate?

Studiu de caz:http://www.mediafax.ro/social/monica-iacob-ridzi-fost-ministru-al-tineretului-poate-fi-eliberata-conditionat-decizia-judecatoriei-gherla-16795940

 

56 Responses to “Care sunt motivele pentru care un procuror se poate opune liberării condiționate a unui deținut?”

 1. tudor spune:

  Intrebarea pe care o puneti demonstreaza cu asupra de masura ca n aveti ce cauta in Parlamentul Romaniei si ca atatia ani ati parazitat acea institutie si ne ati cheltuit banii pe degeaba, intrucat nici macar nu v ati insusit abc ul statului de drept si al constitutionalismului.

  Domnule multideputatat si multisenator, raspunsul este in Constitutia Romaniei, adica asa cum nu s ar putea mai public:
  Art. 131 (1)
  “…Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.”

  Dupa cum sunt si procese civile in care exista procuror, de pilda cele in care se judeca incredintarea minorului …

  Sunteti varza!

  • Mihail spune:

   Asta cu “varza” este o aiureala.

  • Eram sigur că o să sari la bătaie :) Eu am pus o intrebare simplă: de unde știe procurorul cum s-a comportat deținutul în închisoare? Nu-mi spune că în închisoare, printre comandanți, gardieni și judecători e corupție și procurorul e mai presus de orice suspiciune de corupție. Mai caută și alte argumente.

 2. Barosanul spune:

  Dl Vosganian a devenit avocatul infractorilor.

  A initiat OUG 13 de gratiere mascata.
  A promovat gratierea mascata a infractorilor via legea Tudorel Toader.

  Cine se aseamana se aduna ‘ALDE-PSD sunteti toti o MAFIE!’.

  • Mihail spune:

   OUG 13 a fost declarat ca fiind legal, constitutional.
   Strada, manipulata de omul in jeaca rosie, a declarat ordonanta dubioasa.
   Niste smintiti, care nici macar nű stiau despre cę se face vorbire, s-au gandit ca este mai cool sa iasa in strada.
   Atata balamuc din cauza unora fara minte in cap

   • tudor spune:

    N avea cum sa fie declarata constitutionala, am impresia ca faci pe prostul!
    Ceea ce a facut CCR a fost altceva: in mos absolut rusinos si impardonabil a evitat sa se pronunte pe constitutionalitatea OUG 13, pentru ca oricat ar fi ei de slugi ale infractorilor, decizia ar fi fost strigatoare la cer.

    Prin urmare, nu mai minti!

   • tudor spune:

    Daca aia au fost smintiti tu se vede ca ai psihologie de sluga, cum sunt buna parte dintre moldoveni,, cu exceptia celor care se trag din razesi!
    La voi pana si Revolutia de la ’48 a fost un vodevil! :)

    • Dar Iașii în 1917? Dar tu de unde ești, măi Tudorică? Din Vladimiri?

    • Mihail spune:

     @Tudor,

     Vezi tu, asta ar cam fi diferenta dintre romanii(moldoveni ori ba) care traiesc pe afara si cei din ţarisoara. Respectam punctul de vedere al altora, respectam democratia. Asta fara ca sa comparam pe cei cu alta opinie cu tot felul de animale, sau cu situatii din trecut.
     Eu raman la opinia ca in privinta lui OUG 13, niste mii de oameni au fost manipulati, ca nu erau informati, ca sunt cam scandalagii.
     Uite, nu zic ca erau cam prosti.

     • tudor spune:

      Democratie in mintea ta de sluga se reduce la dreptul majoritatii de a face ce vrea,
      aceeasi acceptiune o are acum si VV, fiindca i convine, e pe cai mari, cu toate ca pe el si pe tariceanu nu i au votat mai nimeni.

      Democratia inseamna inclusiv dreptul meu de a nu fi de acord cu ei, de a protesta sau de a spune ca sunt niste nemernici.

      De exemplu, afirm acum, cu deplina responsabilitate, ca actuala majoritate parlamentara nu guverneaza in interes public, ci in interesul unei clici.

      N am imunitate, sa ma dea VV in judecata, are curaj?
      O sa arat in instanta toate nulitatile si jafurile pe care le promoveaza in functii publice!

     • Nu pierd eu vremea cu datul in judecată. L-am dat pe Tucă și a durat zece ani. Iar chestia asta cu clica, e doar așa, ca să zici ceva. Oricine guvernează în interesul celorlalți, în grade diferite de intensitate.

  • Ai uitat cazul Belina, tot eu am inițiat și hotărârea de Guvern :)

 3. Mihail spune:

  @ Adam Mares,

  O sa ti se para curios, dar stiu ca a scris mai multe carti. Ideea ca daca numai una este foarte valoroasa, iar celelalte mediocre(sa zicem) atunci nu se califica.
  Okay, poate am ales un exemplu prost, defapt, fiind la serviciu si in zodia scorpionului, am fost un pic rautacios. Insa celelakte exemple raman.
  Aici, nu se pot intampla chestiile care se-ntampla in Romania. Aici, toata lumea este politicoasa, ideea de furat nu exista. Zilnic intru in casele oamenilor, imi lasa cheile si pleaca, de cele mai multe ori revenind peste cateva zile. Nimeni nu te suspecteaza ca poti sa-i ciordesti ceva. Apoi, nimeni nu te deranjeaza. Nimeni(decat romanii) nu arunca pe jos. Dimineata, a semafor, se rostogolea, pe jos, o cutie de bere goala. Timisoreana. Nu cred ca englezii, indienii, ori negrii “servesc” marca asta.
  In rest, fara manele, injuraturi, coji de semințe, ori clacsoane.
  Si pot continua cu enumerarea.

 4. Mihail spune:

  Inteleg ca datoria procurorului este de a te aduve in fata judrcatii, judecatorului. Acolo el prezinta probele, arata, demonstreaza vinovatia inculpatului.
  Judecatorul decide si eventual trimite infractorul la zdup.
  Parca asa functioneaza.
  Dupa aia, chiar nu intelrg ce treaba msi are procurorul.
  Efectiv, ce parcurs are detinutul, nu este treaba lui.
  Fomnul Vosganian are dreptate.

  • tudor spune:

   Procurorul reprezinta interesele generale ale societatii, moldovene.
   Ca nu intelegi, nici n avem pretentii!

   Ti am dat si un exemplu, pentru mintea ta mai inceata … cel cu obligativitatea prezentei procurorului in procesu; civil de incedintare a minorului.

   Altfel, observatia ca psdalde si personal VV au devenit aparatori ai infractorilor in dauna cetatenilor cinstiti, nu e de mirare: cine se aseamana se aduna!

   • Adică atunci cănd liberezi condiționat o persoană care s-a îndreptat, aduci atingere intereselor generale ale societății!!! Păi atunci de ce mai e trecută în lege liberarea condiționată? Eu te mai întreb odată: de ce știe procurorul mai bine decât comandantul închisorii dacă deținutul a respectat condițiile liberării condiționate. Așa că las-o mai moale cu varza…

    • tudor spune:

     Ca s a indreptat hotaraste judecatorul, nu dv si nici conducerea puscariei.
     Nu scrie nicaieri ca stie mai bine, ci ca, in calitate de aparator al intereselor publice, are dreptul la un punct de vedere de care judecatorul tine seama sau nu.

     VV

     Eliberarea unui infractor poate genera un pericol social major, asa ca o asemenea masura n ar trebui sa va ingrijoreze, dimpotriva!

     Este evident ca ati dobandit o atitudine proinfractori; deh! subconstientul!

     Procedura este identica in jmulte alte tari, cred ca ar trebui sa i certati si pe francezi, de pilda.
     Ori pe nemti!
     La ce tupeu ati ajuns, nimic nu m ar mira: luati va de mana cu serban nicolae, cu nicolicea si cu iordache si reformati legislatia intregii Europe, ce mai stati!?

   • Mihail spune:

    Buey Tudor, eu amu sunt moldoveanu-londonez, sau, mai corect, londonezu’- moldovean. Am dat Bahluiul pe Tamisa.
    Idiot sa fii si tot te dai pi brazda, locuind aici.
    Uite, acum(luni dimineata) am chef de mare(dor de Scotia) si ca atre plec pana la Marea Manecii.
    Revenind, exemplul tau este unul tîmpit.
    Ala din puscarie nu mai are treaba cu procurorul. Ala doar l-a bagat la zdup.
    Apoi, poate nu stii, procurorii au damblaua de a baga cat mai multi la mititica. Este o dambla de a lor, personala. Mai au o dambla, se cred cei mai impirtanti pe Pamant, traiesc cu ideea ca pot inchide pe oricine.
    De aici si multele excese.
    Armeanul si nu numai, are dreptate, procurorul nu are nicio treaba cu cel care se afla in detentie. Nu are de unde sa stie ce conduita, indreptare a avut acesta.
    Procurorul, doar sufera ca “pasarica” nu sta pe veci acolo. Este vorba despre amorul lui propriu.
    Hai ca am fugit, pierd timpul aiurea cu tine. Tu du-te-n strada ! Moftangiule.

    • Adam Mareș spune:

     Cum spunea și Tudor, procurorul apără interesele societății. El vine să reamintească gravitatea faptei pentru care un deținut a fost condamnat la închisoare. Sigur, Monica Ritzi nu e nici pericol social, nici în situația de a recidiva în fapta pentru care a fost închisă. Dar sunt cazuri în care purtarea bună în închisoare nu garantează îndreptarea condamnatului. Vezi violatorii, pedofilii, tâlharii, criminalii.

     • Nu ne înțelegem. Intrebarea mea e: cum de știe procurorul dacă un deținut s-a reeducat sau nu?

     • Shadow spune:

      @adam
      legea nu instituie nici o competenta a procurorului de a se ocupa de “vinovati” dupa decizia judecatorului. ca tu si tudorica nu intelegeti asta nu ma mira.
      Statul are institutii care se ocupa de “recidiva” de riscul social, etc.
      Procurorul nu apara interesele societatii ci interesele statului ba mai mult in justitia romaneasca este obligat sa apere si interesele “infractorului” chestie pe care nu o fac de nici o culoare. Mai pune-ti mana un pic si pe carte ca nu strica.

     • tudor spune:

      Shadow
      Ca sa vezi ca esti prost, Constitutia Romaniei:
      Art. 131 (1)
      “…Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.”

 5. emi spune:

  “„Orientarea europeană în această materie, dar şi a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor, pe deplin justificată, este de a reglementa acordarea liberării condiţionate ţinând cont exclusiv de conduita condamnatului pe durata executării pedepsei, pentru că numai în acest fel poate fi influenţată şi modelată mai eficient conduita condamnatului, care dobândeşte astfel o motivare în plus, cunoscând că o bună conduită îl aduce mai aproape punerea în libertate“.”
  https://www.cotidianul.ro/procurorul-stavila-eliberarii-conditionate/

 6. tudor spune:

  VarujanVosganian spune:
  octombrie 30, 2017 la 10:11 am
  Nu te grăbi. O să vezi că modificările legilor din justiie, inclusiv Codul Penal, vor include modificările din OUG 13, chiar dacă nu în litera lor.

  Nu ma grabesc, dimpotriva!
  O sa astept, fiindca ceea ce uitati voi este ca puterea trece si cu cat va dati mai mult in petic cu atat reactia va fi mai puternica.
  Stiu ca sunteti tari, v ati aliat cu marii beneficiari ai tranzitiei, cu marile trusturi de presa, aveti cei mai scumpi consultanti (din ce i platiti?), cu fosta securitate, cu cei care au carat afara milioane si miliarde…
  Dar o sa va treaca!
  Si o sa faceti pe mieluseii si pe democratii …Ha!
  Si cine o sa va mai creada!?

 7. Filip G spune:

  https://psnews.ro/se-vad-rezultatele-ordonantei-ce-a-macelarit-piata-muncii-cifre-sumbre-194284/
  Si in apicultura multi discuta sa-si inchida PFA-urile……
  ”Va salut ,
  Ce informatii aveti despre ce se va inampla dupa 1 ianuarie 2018 ? Mai tinem PFA-urile sau le desfiintam ? Inteleg ca ai profit sau nu ,contributiile vor fi obligatorii pentru salariul minim pe economie ,adica 1900 ( dupa 1 ianuarie) si cum zice D-na Olguta , 35% deci aprox. 650 lei lunar. Poate sunt specialisti in domeniu si ne pot da mai multe informatii. Multumim.”

 8. elenick spune:

  VV,

  poate credeti ca va creste popularitatea cu mizerii de astea…

  http://evz.ro/dragnea-lege-prezidentiale.html

  Vedeti ca in sondaje sunteti pe topogan, deja. tot inainte!

 9. Adam Mareș spune:

  “Partizanii anticomunişti din munţi au slăbit capacitatea de apărare a României.” – Șerban Nicolae
  Astea-s jegurile cu care VV e camarad. :-(

  • În clipa în care ești într-un partid cu o sută de mii de membri și ești aliat cu un alt partid de alte sute de mii de membri crezi că poți să-i știi pe toți sau să împarți vina lor?

   • Adam Mareș spune:

    Nu e un membru oarecare, e colegul dvs. de Parlament, e la comisia juridică, e comunicator al psd.
    LĂSAȚI SOFISMELE!

    • Eu am propria opinie despre rezistența în munți, am prezentat-o de nenumărate ori. Nu sunt răspunzator pentru opiniile altora. Unde e sofismul? Nu suntem in Avatar, să avem toți aceleași idei Fiecare răspunde pentru ale lui.

 10. Filip G spune:

  Cum se” fura legal” sub spoiala de licitatie publica.
  De la 150 lei la 800 e o diferenta…….nu?
  http://www.stiripesurse.ro/teribil-un-politician-psd-a-facut-infarct-i-a-murit-omul-ajunsese-cel-mai-controversat-primar-al-l_1228298.html

 11. tudor spune:

  Tariceanu, extrem de transant despre legile justitiei: voteaza cum vrea muschii lui si ai lui draknea.

  Mai…, democratii lu’ peste: legile se fac pentru societate si impreuna cu societatea.
  Ati obtinut un mandat in acest sens, iar sa va faceti legi pentru voi.
  Daca veti iesi din aceasta logica veti suporta pedeapsa aspra cuvenita ficlenilor si tradatorilor!
  :)

  • Mihail spune:

   Tudorele,

   Acilea pe malurile Tamisei, dar si ale lui Mersey, nimeni nu ar indrazni, intr-o conversatie ca sa-i spuna, celui din fata, scotiene(adica moldovene, al tau).
   Aici, se asculta foarte politicos punctul de vedere al celui cu care discuti, apoi ii spui, tot extrem de politicos, opinia ta. Sau taci, depinde.
   Constructii de dialog, precum ale tale, nu le piti intalni, nici macar, vineri seara in Scoţia.
   In rest, ca om, esti varza.

   • tudor spune:

    Scotienii n au suflet de sluga precum ai tu, mister! :)

    • Shadow spune:

     sufletul de sluga se masoara dupa cum iti place securitatea (veche sau noua este tot aia). Te califici mult mai repede decat Mihail unui “spirit de sluga”.