Un berbeleac, doi berbeleci

Habemus papam !, se aude strigătul şi mulţimea ovaţionează. Prin coşul Capelei Sixtine se lăţesc vălătucii albi ai fumului ieşit din sobiţa de fier unde au fost arse voturile majorităţii de două treimi.

 La Palatul Victoria nu sunt sobiţe de fier şi coşuri prin care fumul să vestească rezultatul votului. Miniştrii nu poartă robe vişinii precum cardinalii, poate doar doamnele ministru, din când în când, câte o rochie vişinie dar, cum bine se vede, fără nicio legătură. Mulţimile nu se adună să ovaţioneze, ci să huiduie.

 Şi încă ceva. Spre deosebire de cardinali, miniştrii noştri nu reuşesc să se înţeleagă, nici în ce priveşte dogmele, nici în ce priveşte enciclicele, darămite în ce priveşte alegerea noului papă.

 Fiecare firman al Fondului Monetar Internaţional, fiecare nouă idee cu care se trezesc de dimineaţă liderii PSD sau PD şi o spun pe nerăsuflate ca să n-o uite, se transformă, cum zice Topârceanu, într-un „lung prilej de vorbe şi de ipoteze”. Înlăuntrul guvernării toată lumea se ceartă cu toată lumea. Pesediştii se ceartă cu preşedintele ţării, se ceartă cu pediştii, se ceartă între ei, care să-l susţină pe Geoană şi care pe Oprescu, care cum să iasă de la guvernare şi care cum să rămână. Pediştii tac mâlc sau aprobă abisal pe preşedinte dar se ceartă cu pesediştii, acolo unde nu se ceartă între ei se ceartă cu ei înşişi, contrazicându-se de la o vorbă la alta şi schimbând cifrele macroeconomice după buletinul meteorologic.

 În aceste condiţii, ce relevanţă are asumarea răspunderii? Ea presupune o voinţă politică fermă, o armonie deplină cu grupurile parlamentare şi o capacitate managerială desăvârşită în gestionarea crizei. Despre voinţa politică nu putem spune că e fermă ori slabă pentru că lipseşte, fiecare din cele două partide trăgând în altă parte. Armonia cu Parlamentul e în registru dodecafonic, Parlamentul fiind doar, în fundal, un fel de cor al tragediilor antice, care se mulţumeşte să repete, să murmure sau să scrâşnească. Iar pentru capacitatea managerială unitatea de măsură nu e creşterea economică, reducerea şomajului sau a deficitelor, ci „berbeleacul”. Economia se duce tot la vale, la început de-a berbeleacul, dar apoi, pe măsură ce criza se adânceşte, de-a tot mai mulţi berbeleci.

 Asumarea răspunderii se transformă într-o asumare a confuziei. Procedurile sunt cu totul date peste cap. În mod normal, în şedinţa de Guvern ar trebui să se discute textul iniţiatorului, cum ar fi al ministrului Educaţiei pentru reforma în învăţământ, contrasemnat de ministerele avizatoare. Fără aceste semnături, Secretariatul General n-ar trebui să permită includerea pe ordinea de zi. Şi atunci, de ce să dureze atât decizia Guvernului?

 Aceste gesturi nătângi de tip Dănilă Berbeleac au un singur scop: care să rămână cât mai singur la guvernare, să clefăie tot şi s-o şteargă înainte de achitarea notei de plată, eventual îndesându-şi şi ceva furculiţe în buzunare ori poşete.

 Parcă mai era ceva… A, da, guvernarea ţării… Dar cine mai are timp de aşa ceva?

39 Responses to “Un berbeleac, doi berbeleci”

 1. Paula spune:

  Normal ca nu au timp sa guverneze tara…..sunt prea ocupati sa fure si sa insele lumea….Basescu cu duduile si PSd cu prostanacu !

 2. mihai spune:

  Asta e realitatea cruda din Romania postdecembrista si desi toata lumea o vede, presa o picteaza foarte real si clar, omul de rand nu are ce sa fac asta e conditia lui, votul este o arma prea mica de a sanctiona aceste guvernanti falsi.

  • @mihai

   N-as fi, totusi, atat de ingaduitor cu presa. Intr-adevar, sunt multe lucruri pe care presa le semnaleaza, dar sunt si manipulari. Populismul, de pilda, nu este doar o creatie a oamenilor politici ci, in mare masura, si a presei. A creste ratingul si a creste in sondajele politice folosesc uneori aceleasi instrumente.

 3. Lutine spune:

  Din pacate asta se intampla in Romania si nu inteleg de ce foarte putini vad aceste lucruri. Conducatorii nostrii sunt in primul rand oameni de proasta calitate ( nu aduc in discutie incompetenta lor), oameni care nu realizeaza ca dupa ce pleaca de la gurnare in urma lor ramane un dezastru. Oare isi pun vreodata intrebarea daca le-ar placea ca nepotii sau copii lor sa traiasca aceleasi lucruri pe care ei ni le fac noua acum? Lasa in urma lor o mostenire cu tot cu nota de plata. Oare cine o plateste? Trist dar cat se poate de adevarat!

  • @Lutine

   Nu e chiar asa, Lutine. Din 1999 si pana in 2008 economia a crescut.La sfarsitul anului trecut Romania nu era un dezastru. Nici acum inca nu e chiar ceea ce se cheama un dezastru, dar trebuie sa orim lucrurile la timp, sa nu devina. Si sa inmultim locurile de munca. E rau sa ignori realitatile si sa fii autosuficient, dar e la fel de riscant sa e exagerezi in rau, pentru ca asta te poate demoraliza.

 4. mariuca spune:

  Majoritatea oamenilor se plang de viata grea, de lipsa banilor, dar nu vor sa schimbe acest rau, isi plang de mila unul altuia, dar cand vine vorba de a-si exercita acest drept pe care il avem toti, si anume cel de a vota, prefera sa stea acasa, iar daca nici aceasta mica arma nu o folosim atunci ce ne ramane de facut?

  • @mariuca

   Merg mult prin tara. Cred, totusi, ca cei mai multi s-au saturat de certurile lui Basescu. Daca te uiti la gesturile lui dezarticulate, uneori ai impresia ca pana si Basescu s-a saturat de Basescu.

 5. akmon86 spune:

  Nu stiu daca guvernul actual este rau intentionat sau nu. Cert este ca e foarte slab, poate cel mai slab de la revolutie incoace. Din fericire exista posibilitatea ca, votand impotriva lui Traian Basescu acest guvern sa cada. Trebuia sa profitam de aceasta sansa. Coalitia PSD-PDL trebuie sa cada. Puterea este in acest moment la alegator.

 6. Dorutza spune:

  Well..this is it..Romania..the land of choice,daca ar fi sa folosim in mod sarcastic sloganul blondei pdl-iste!Sta numai in puterea noastra sa schimbam ceva,sa inlaturam de la conducerea tarii acesti hoti,mincinosi,perversi,asa zisi oameni politici!Schimbarea trebuie si se va produce!

 7. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Ar fi bine ca acest guvern să-şi asume răspunderea. Din păcate guvernanţii României nu doresc să-şi asume răspunderea, tot timpul răspunderea ar trebui să fie asumată de cei care au lăsat “greaua moştenire”. Guvernul doar îşi angajează răspunderea.

  Malefic pentru poporul român, din fericire pentru cei care exploatează această ţară, angajarea răspunderi nu reprezintă îna cest moment nici un risc, nimic mai mult decât simple declaraţii. Guvernul nu va avea cum să cadă din cauza alegerilor ce bat la uşă. Cine ar putea să lase ţara fără guvern chiar într-un astfel de moment?

  • @Bibliotecaru

   Si eu il suspectez pe Traian Basescu ca, prin desemnarea lui Lucian Croitoru in loc de Johannis, vrea, de fapt, mentinerea Guvernului Boc pana la alegeri. Daca l-ar fi acceptat pe neamt, am fi avut guvern in cateva zile si criza ar fi trecut. Dar si sansele lui Basescu. El stie asta si de aceea se incapataneaza.

 8. Prin asumarea raspunderii pe ultima suta de metri a guvernarii se simulează indeplinirea unor promisiuni din campanie si atenuarea perceptiei negative actuale fata de activitatea executivului. Parca si aud celebrul refren al PD: noi am vrut sa facem ceva, dar nu am fost lasati de X, Y, Z şi acoliţii acestora. Sper sa nu mai inghita nimeni gogoasa asta!

  • @Dispecer Blogosfera

   Ai intuit exact. Numai ca rezultatele le sunt atat de catastrofale ca refrenul asta suna cam dogit. Ca si chestia cu pensiile, noi nu vrem sa inlaturam pensiile speciale si nesimtite. Boc nu zice ca ele au fost introduse in 2006 de Gelu Barbu, ministrul PD de la Munca.

 9. eduardo34 spune:

  foarte mare dreptate are domnul Vosganian. asa este oameni buni traim intr-o tara unde coruptia in cateva luni de guvernare rosie-portocalie a ajuns la cote alarmante. avem cred in momentul acesta cei mai coruptii ministri, dar nici unu nu e in stare sa se uite in ograda proprie si dau vine mereu unii pe ceilalti pt a ajunge partidul lor cat mai sus. dezbat niste teme doar de dragu de a o face, pt ca daca ii intreaba cineva ce au de dezbatut inainte de o sedinta, habar nu au. fac un mare circ in fata presei si a televiziuni si se bat cu pumnul in piept ca ei vor binele tarii, dar defapt ei vor puterea iar aceasta sa fie numai si numai alor in veci vecilor. tot ce putem face noi acum e sa ne trezim din aceasta letargie in care ei ne-au adus si sa gandim in perpectiva si sa schimbam ceva la viiroarele alegeri.

 10. marius_mos spune:

  Este descrierea perfecta a ceea ce sa intampla in momentul de fata.Toata lumea se cearta cu toata lumea si cand vine vorba de guvernarea tarii nimeni nimic.Cine sa se mai ocupe si de asta cand ei sunt preocupati care cum sa arunce vina, unul pe celalalt.Asa ceva nu se mai poate!

  • @marius_mos

   Si eu spun la fel, ca asa nu mai merge. Citeste articolul meu cu Guvernul Piticot, e chiar primul. In legatura cu solutia, Dumnezeu poate fi de partea noastra, dar el nu voteaza. De aceea sa mergem noi la vot pentru el si el va gandi de bine pentru noi.

 11. Florin Matei spune:

  Cu berbeleacul m-aţi convins, e clar că sunteţi topit după figurile de stil, dar leacul, leacul care să însănătoşească economia ţării, ce doctor în economie – unul liberal, evident – credeţi că l-ar putea prescrie cu succes? Că de felcerii portocalezi m-am lămurit demult…

  • @Florin Matei

   In cateva zile prezentam docmentul PNL “Pentru o noua economie” si sper ca asta sa iti dea oarece sperante privind posibilele solutii. O sa ne reintalnim si pe blog cu discutii despre solutiile posibile.

 12. Mihai Petre spune:

  Asa, si?… Romania se descurca si singura. Nu e nevoie sa fie guvernata. Pana la urma, sunt convins ca ne-am descurca mult mai bine asa decat sa ne conduca cei doi B (Basescu si Boc). Asa ceva nu se mai poate. Clar, e nevoie de o schimbare. Avem nevoie de cineva care sa ne conduca, nu sa ne fure!

  • E drept ca reforma se face mai ales cand romanii sunt neatenti. In afara vointei guvernantilor ba chiar, uneori, impotriva lor. Dar mai bine ar fi sa nu fie asa, sa tragem in aceeasi directie si cu aceeasi buna intentie.

 13. Valy spune:

  O afirmatie extraordinar de inteligenta venita din partea domnului Vosganian…… O realitate imbracata in armura stralucitoare de cavaler viteaza, dar o armura ce ascunde in interiorul sau minciuna, frauda, incalcari de principii morale si lipsa de intelect in perioada sa de inflorie…..Asta e realitatea in care traim…Totusi asta e amprenta civilizatiei si a trecerii anilor peste noi….Pacat ca aceasta trecere aduce cu ea si lucruri mai dezagreabiile , in locul intelepciunii ce sta in mod normal sub cumpana anilor.

 14. Georgiana Ceorgiana spune:

  Este descrierea perfecta a ceea ce sa intampla in momentul de fata. Continuati sa spuneti aceste lucruri astfel icat sa le auda cat mai mlte persoane ca sunt adevarate si oamenii au incredere in oamenii care fac ce stiu si stiu cum sa faca.

 15. maca spune:

  Dvs liberali a-ti facut o groaza de tampenii in guvernarea 2004-2008. De la aberatii legislative neconstitutionale, la daunele economice provocate prin menajarea unor agenti economici, la taxa de prima inmatriculare.

  • @maca

   @Valeu, maca, de unde ai scos toate astea? Hai, cu taxa de inmatriculare sa zicem, desi te-as intreba daca iti imaginezi ce s-ar fi intamplat fara, odata cu intrarea in Uniunea Europeana si eliminarea tuturor taxelor. Dar menajare de agenti economici, daune economice, cred ca ai pastrat textul de la Guvernarea PSD din 2001-2004.

 16. furtunik spune:

  mare dreptate aveti….e o realitate trista care nu face decat sa destrame tara asta….fiec are isi vede de treaba lui, insa de popor cui ii pasa?

  • @furtinik

   Starneste, furtunik, o furtunica si convinge-i pe prietenii tai sa vina la vot si sa alungam impreuna tristetile astea. De popor trebuie sa-i pese in primul rand poporului insusi, de aceea trebuie sa vina la vot.

 17. @mihai
  Poate ca oamenii sunt mai ingaduitori cu cei pe care ii voteaza, pentru ca sunt ingaduitrori si cu ei insisi sau cu cei din jur. Sau pentru ca o administratie corupta si penibila cum e asta e mai indemanateca sa multumeasca pe unii si pe altii anume ca sa se sustina la putere. Electoratul ar trebui sa fie mai sever.

 18. gelu spune:

  Intrati mai care sunteti buni in a scrie versuri, vorba vine, pe forumuri si combateti toate lighioanele pedeliste care de cele mai multe ori te jignesc doar pentru ca, nu esti pe linie cu ei. Ei avind doar o singura sarcina sa discrediteze tot ce nu e pro-Basescu si pro-PD-L si sa arunce o groaza de minciuni la adresa contra-candidatilor si a partidelor pe care le reprezinat acestia dar in special a PNL. Demontati-le minciunile cu date concrete,iar raspunsurile voastre adresate acestor mincinosi inmagazinati-le in mape, in memoria computerului pe grupe legate de tematica minciunilor lor ca, sa fiti operativi in munca depusa, copiati si postati cele postate de mine mai departe pe toate forumurile cu trafic mare de cititoti si ziarele on-line, daca nu sunteti asa buni in exprimare ideilor. Va jignesc, jigniti-i la rindul vostru de zece ori mai mult, va jignesc din nou jigniti-i din nou de o suta de ori mai mult si uite asa in scara exponetiala pina se vor satura sa va mai jigneasca. Ca sa va convingeti intrati pe Ziare.com si vedeti cum ma comport eu cu ei. Cititi de asemenea tot ce am postat eu aici vis-a-vis de fraudarea alegerilor si tactica folosita de Traian si formatorii de opinii din presa-romaneasca si raspinditi ideile mele mai departe in special combateti tactica acelora care l-au votat pe Traian in 2004 dar care acum sunt oripilati de toata clasa politica romaneasca incit nu se mai duc la vot cum ca, nu au cu cine vota. Exem. Ioana Dobre, CTP si Mircea Badea. Toti acesti fiind platiti contant sau cu cecuri in conturile lor din strainatate, acestia stiind ca, in lipsa masiva la vot va iesi Basescu care are ultrasii lui de 30% din electorat iar pentru a-l bate pe Traian este nevoie de o prezenta de 70% din tot elctoratul la vot. Va implor sa faceti acest lucru pentru ca, la ora actual Traian Basescu si cu securistii lui din spate sunt cea mai mare belea pentru aceasta tara. Si inca un mandat cu el in fruntea tarii, Romania va ajunge efectiv sa fie dezmembrata ca, entitate statala. Nu e de glumit, Basescu este marinar prin pregatire profesionala si mai apoi securist prin clivaj, caracter ce este format din zeci de straturi dupa trebuinta momentului, profun imoral in caracterul cu care s-a nascut dar si bisnitar si nu unul de rind ci unul care a strins 1 milion de lei inainte de Dec. 89 din buf cind o Dacia costa 70.000 de lei. Si cine numai n-a cunoscut un bisnitar in viata sa nu poate sa inteleaga ce caracter poate avea un asemenea specimen inuman. Deci cu dragoste pentru viitorul acestei tari urmariti-mi sfaturile copiindu-mi strategia mea de pe Ziare.com dar mai ales sfaturile postate de mine pe acest blog si invadati netul, de dimineata pina seara, noaptea cind nu puteti dormi, cind aveti timp liber , lasati berica sau alte cele, stati pe net, fiti bine crescuti in limbaj, propagati numai adevarul, nu folositi niciodata minciuna si nu jugniti pe nimeni in mod arbitrar. Raspundeti minciunii cu adevarul dar nu va lasati calcati in picioare si intoarceti jignirile insutit si inmiit asupra celora care va jgnesc in mod gratuit. Si n-o faceti in primul rind ca, liberali chiar daca sunteti liberali in simtiri, faceti-o ca, romani iubitori ai Romanie prezente si viitoare si ca, iubitori de dreptate si adevar. In speranta ca, imi veti urma sfaturile spor la treaba si ginditi-va, va rog sa faceti ceeace faceti din dragoste de tara, pentru viitorul nostru si al urmasilor nostri. La ora actuala Traian Basescu si PD-L reprezinta dusmanii natiei romane si a statului unitar si indivizibil Romania. Deci acesta nu trebui sa ajunga in turul doi iar daca ajunge in turul doi nu trebuie sa ajunga presedinte. De aceea convingeti-va prietenii, cunoscutii, rudele, colegii de serviciu cum ca, sa se duca masiv la vot si sa nu-l voteze pe Traian Basescu nici picati cu ceara. Cu dragoste de tara cu credinta in Cel de Sus inainte. Si schimbati canalul in momentul cind Badea in Gura Presei o ia pe aratura cu clasa politica de care este oripilat si nu se duce de aceea la vot. Toate cele bune gelu cu g mic.

  • @gelu

   Tu ai sa fii cel mai mare scriitor de pe bloguri, ai o usurinta si o placere extraordinara de a scrie. Si esti un bun pamfletar, chiar daca ii iei si pe penelisti peste picior. Da-i inainte si trimite-ti textele la cat mai multa lume, sa se dumireasca, gelu cu g mic.

 19. otilia dumitrescu spune:

  Mai ce va mai place sa faceti pe lupii moralisti. Domnule Vosganian, nu ati avut sange in instalatie cand ati decis sa nu mai candidati la oras? De ce v-a fost frica?

  • @otilia dumitrescu

   Cred ca nu astepti sa continuam discutia legata de sangele din instalatii. Dar acum imi dau seama ca n-am candidat la oras ca sa nu intalnesc un astfel de limbaj. La tara, acolo unde am eu colegiul, oamenii nu folosesc astfel de expresii. Dar cred ca si tu ai spus-o la suparare, ar fi pacat, altminteri, cand ai un nume asa frumos.

 20. qncryt spune:

  EerORx ytvewivicnwh, [url=http://nlqaugeeppxo.com/]nlqaugeeppxo[/url], [link=http://yvrmkhuwtcnl.com/]yvrmkhuwtcnl[/link], http://pehgwbmsszsb.com/