Turcul plătește!

În România nu se mai poate vorbi doar de criza economică, în ultimele luni ţara noastră trece printr-o criză mult mai profundă ce nu se referă numai la nivelul produsului intern brut sau al deficitului bugetar, ci la însuşi destinul nostru, ca naţie a Uniunii Europene. Românii nu traversează doar o criză economică, ci o criză de sens.

 Statul de drept, clătinat din toate încheieturile şi zgâlţâit în toţi pilonii săi, arată precum locuinţele lacustre din poemul lui Bacovia. Greva judecătorilor este una dintre toate dovezile de netăgăduit ale acestei realităţi.

 Lucrurile se petrec cam aşa: grefierul citează cauza, părţile se prezintă, cu avocaţi cu tot şi se constată că sunt îndeplinite condiţiile legale. După care, dat fiind că totul e în regulă, judecata…se amână. Judecătorul invocă decizia Consiliului Superior al Magistraturii privind amânarea proceselor şi anunţă un nou termen. Care ajunge, uneori, până în martie 2010!

 De fapt, „greva” magistraţilor e un termen impropriu, căci magistraţii, ca şi militarii, nu pot intra în grevă. Dar ei au găsit această soluţie care pune societatea românească într-o stare de derută: procesele civile se amână.

 Magistraţii acuză campania de denigrare dusă împotriva lor de către guvernanţi. Cum Guvernul nu admite ceea ce e, de altfel limpede ca lumina zilei, că e cam netrebnic, adică nefolositor în treburile ţării, el trebuie să găsească ţapi ispăşitori. Şi îi găseşte te miri unde: judecători şi procurori, ofiţeri la pensie, profesori universitari etc. Într-o bună tradiţie, ispăşitorii sunt oameni cu carte împotriva cărora e lesne să asmuţi pe oamenii simpli şi pentru care cea mai bună explicaţie este că nu au pentru că alţii au prea mult.

 Numai că bocăneii au întins coarda prea tare. Procurorii, care altminteri sunt avocaţi ai apărării interesului de stat, au ajuns să organizeze manifestaţii publice. Poliţiştii, alţi – teoretic – vajnici apărători ai statului, agită lozinci antiguvernamentale şi lansează cereri de armistiţiu către infractori, pe motiv că nu au cum să-i prindă.

 În locul statului de drept asistăm la un spectacol grotesc. Mandatul prezidenţial se încheie, astfel, lamentabil, ducând în cârcă şi eşecurile acestui Guvern.

 Zice că pe vremuri, când boierii împărţeau dreptatea, fiecare în ţinutul său, s-au înfăţişat la judecată un ţăran din partea locului şi un negustor turc. Cum pe atunci amiezile erau blânde, iar mesele lungi şi copioase, boierul, cuprins de o dulce moleşeală, a adormit cu palmele împreunate pe pântecul doldora. Când s-a trezit, într-un sfârşit, privind spre cei doi care terminaseră de mult să-şi spună povestea şi să ceară fiecare dreptatea lui, cântărind când iţarii unuia, când şalvarii celuilalt, boierul a exclamat, demascând împricinatul: „Turcul plăteşte”!

 Noi nu prea mai purtăm iţari, şalvari nici atât, dar plătim cu vârf şi îndesat pântecele doldora şi moliciunea boierească.

Tags:

15 Responses to “Turcul plătește!”

 1. thalia spune:

  Mulţumim, d-le profesor, că ne ţineţi în priză în fiecare zi cu metafore inteligente!Sper să vă citescă cât mai mulţi articolele!
  Studenţii votează CRIN!

 2. Mi-e teamă că factura pentru a experimenta bocănei, bercei, blăgei, udrele, ridzele etc. o să o plătim, ca de fiecare dată, tot noi.

 3. Carmen spune:

  Ma incanta cum scrieti si, Va rog, incercati sa o faceti zilnic.

 4. maca spune:

  Dnle Vosganian,
  Intradevar aveti un admirabil talent scriitoresc. Problemele de salarizare ale sistemului bugetar se datoreaza dezechilibrului produs de introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Salariile unor au putut fi marite astronomic la care s-au adugat sporuri si “stimulente”. In acest moment este necesara o super impozitare a salariilor nesimtite de la stat. Ca si daune colaterale vor fi si salariile nesimtite ale directoriilor si sefilor din sistemul particular. Va trebui sa marim si TVA-ul la 21% pt a stopa consumul din import. 70% din consum sunt bunuri din import asa ca scaderea consumului va reduce deficitul comercial al tarii, micsorand presiunea pe cursul valutar oricum sustinut artifial. A-ti pacalit mase mari de oameni cu o falsa prosperitate, majoritatea luand mari credite de la banci. Nu a-ti luat nici o masura pt a preveni aceasta superindatorare desi stiati situatia economica.
  In fine va fi necesara impozitarea reala a propietatii. Romania nu-si va mai permite sa-i lase pe marii mosieri cu sute de hectare cu palatul Peles fara sa plateasca impozit seriuos statului.

 5. anais spune:

  Intamplator am dat peste acest blog si am citit motivata mai mult de o curiozitate pentru personalitatea dvs.. Nu-mi plac blogurile, cu atat mai mult cele de campanie. Dar pentru ca tot veni vorba, parerea mea este ca domnul Antonescu are nevoie de o atitudine mai hotarata, fara a se concentra excesiv pe lansarea de acuzatii la adresa adversarilor politici. Basescu poate profita de tot acest razboi mediatic si poate intoarce totul in favoarea sa pozand in victima. De asemenea nu consider ca adoptarea unei strategii de campanie asemanatoare celei a lui Obama i se potriveste ( a avut cateva tentative). Cat despre textele dvs, ma tem ca nu cumva abundenta “metaforelor inteligente” sa ascunda o anumita doza de superficialitate – a persoanei care scrie sau a continutului. Oricum, sunteti fermecator, mai trec pe aici…

 6. Bibliotecaru spune:

  Este foarte interesant ce se întâmplă. Pentru mine este absolut evident că magistraţii fac grevă. Este îndeajuns ca magistraţii să numească “greva” “protest” pentru ca legea să nu fie încălcată? Când toţi magistraţii încalcă legea, pe ei cine-i judecă? Oare vom asista pe viitor şi la greva parlamentului, la greva guvernului sau la greva preşedintelui? Este România “stat de drept”?

  Nu ştiu răspunsurile la celelalte întrebări, România nu este însă un stat de drept şi aceasta este o afirmaţie foarte aproape de certitudine…

 7. tibi spune:

  faptul ca guvernul greseste nu inseamna ca magistratii au dreptate sau ca au dreptul sa-si faca singuri dreptate.

 8. @tibi
  E drept ca magistratii nu trebuie sa-si faca singuri dreptate. In acelasi timp, nu trebuie ignorat ca multi lucrueaza in conditii dificile, cu un numar imens de dosare pe zi si nu toti, mai ales cei tineri, au lefurile de care se scrie in ziare. Cred, totusi, ca cel mai mult i-a indignat pe magistrati campania pe care guvernantii si Traian Basescu o duc public impotiva lor.

 9. @Bibliotecaru
  Ai dreptate, judecatorii nu pot face greva dar, asa cum, de altfel si fac, pot amana procesele. Nu pe toate ci pe cele civile, cele penale se judeca, totusi. Daca doar cu judecatorii ar fi tensiuni, as inclina sa cred ca ei sunt de vina. Cand, insa, Guvernul pune pe jar politistii, profesorii, functionarii publici, medicii etc. atunci eu cred ca vina e mai ales a guvernantilor care nu au experienta sau disponibilitatea de a dialoga.

 10. @anais
  E drept ca blogurile, ca si sms-urile sau alte dialoguri pe suport electronic pacatuiesc printr-o anume simplificare a comunicarii, riscand si o anumite saracire a incarcaturii emotionale. Poate ca , de aceea, te suprind “metaforele” din textele mele care, intr-adevar, sunt destul de rare in textele de acest fel.
  Exista aceasta idee potrivit careia Crin Antonescu nu pare suficient de hotarat. Am fost deseori cu el in tara, l-am ascultat vorbind oamenilor si nu mi-a lasat aceasta impresie. Se poate sa fie ceva legat de capacitatea lui de a comunica prin intermediul sticlei televizorului. Altminteri, vom face tot ce se poate sa castigam. Te mai astept.

 11. @maca
  Nu poti sa maresti TVA atunci cand consumul scade, din cauza reducerii veniturilor. N-ai face decat, din disperarea de a mari pe termen scurt veniturile bugetare, sa agravezi lucrurile si sa diminuezi si mai mult capacitatea de absorbtie a pietei.
  Cota de 16% a dus la cresterea veniturilor bugetare. Numai intre 2007 si 2008 veniturile totale ale bugetului au crescut de la 106 mld lei la 147 mld lei, adica cu aproape 40%. Enorm , pentru o perioada atat de scurta. Nu va luati dupa campania de presa, salariile majoritatii bugetarilor sunt foarte mici. Ele se mai maresc cu al treisprezecelea salariu si cu unele sporuri, dar salariile in sine, pentru majoritatea bugetarilor, incluzand aici pe profesori, pe medici, pe agentii de strada, pe grefieri sunt mici.
  Poti fi linistit in legatura cu deficitul comercial. Datorita saraciei din acest an, el a scazut dramatic. Deficitul de cont curent, adica intreaga balanta externa, aproape se va injumatati in acest an fata de anul trecut.

 12. @thalia
  Multumesc pentru urari si la buna vedere sau, cum s-o fi zicand pe internet, la buna conectare.

 13. @Carmen
  Multumesc si te astept din nou printre cititorii si interlocutorii mei.

 14. @Dispecer Blogosfera
  Comentariul meu “Guvernul Piticot” se intalneste cu ideile tale. Oricum, 2009 am pierdut deja doi ani anteriori. Atata doar ca atunci eram in ascensiune iar acum continuam sa coboram.

 15. gelu spune:

  Intrati mai care sunteti buni in a scrie versuri, vorba vine, pe forumuri si combateti toate lighioanele pedeliste care de cele mai multe ori te jignesc doar pentru ca, nu esti pe linie cu ei. Ei avind doar o singura sarcina sa discrediteze tot ce nu e pro-Basescu si pro-PD-L si sa arunce o groaza de minciuni la adresa contra-candidatilor si a partidelor pe care le reprezinat acestia dar in special a PNL. Demontati-le minciunile cu date concrete,iar raspunsurile voastre adresate acestor mincinosi inmagazinati-le in mape, in memoria computerului pe grupe legate de tematica minciunilor lor ca, sa fiti operativi in munca depusa, copiati si postati cele postate de mine mai departe pe toate forumurile cu trafic mare de cititoti si ziarele on-line, daca nu sunteti asa buni in exprimare ideilor. Va jignesc, jigniti-i la rindul vostru de zece ori mai mult, va jignesc din nou jigniti-i din nou de o suta de ori mai mult si uite asa in scara exponetiala pina se vor satura sa va mai jigneasca. Ca sa va convingeti intrati pe Ziare.com si vedeti cum ma comport eu cu ei. Cititi de asemenea tot ce am postat eu aici vis-a-vis de fraudarea alegerilor si tactica folosita de Traian si formatorii de opinii din presa-romaneasca si raspinditi ideile mele mai departe in special combateti tactica acelora care l-au votat pe Traian in 2004 dar care acum sunt oripilati de toata clasa politica romaneasca incit nu se mai duc la vot cum ca, nu au cu cine vota. Exem. Ioana Dobre, CTP si Mircea Badea. Toti acesti fiind platiti contant sau cu cecuri in conturile lor din strainatate, acestia stiind ca, in lipsa masiva la vot va iesi Basescu care are ultrasii lui de 30% din electorat iar pentru a-l bate pe Traian este nevoie de o prezenta de 70% din tot elctoratul la vot. Va implor sa faceti acest lucru pentru ca, la ora actual Traian Basescu si cu securistii lui din spate sunt cea mai mare belea pentru aceasta tara. Si inca un mandat cu el in fruntea tarii, Romania va ajunge efectiv sa fie dezmembrata ca, entitate statala. Nu e de glumit, Basescu este marinar prin pregatire profesionala si mai apoi securist prin clivaj, caracter ce este format din zeci de straturi dupa trebuinta momentului, profun imoral in caracterul cu care s-a nascut dar si bisnitar si nu unul de rind ci unul care a strins 1 milion de lei inainte de Dec. 89 din buf cind o Dacia costa 70.000 de lei. Si cine numai n-a cunoscut un bisnitar in viata sa nu poate sa inteleaga ce caracter poate avea un asemenea specimen inuman. Deci cu dragoste pentru viitorul acestei tari urmariti-mi sfaturile copiindu-mi strategia mea de pe Ziare.com dar mai ales sfaturile postate de mine pe acest blog si invadati netul, de dimineata pina seara, noaptea cind nu puteti dormi, cind aveti timp liber , lasati berica sau alte cele, stati pe net, fiti bine crescuti in limbaj, propagati numai adevarul, nu folositi niciodata minciuna si nu jugniti pe nimeni in mod arbitrar. Raspundeti minciunii cu adevarul dar nu va lasati calcati in picioare si intoarceti jignirile insutit si inmiit asupra celora care va jgnesc in mod gratuit. Si n-o faceti in primul rind ca, liberali chiar daca sunteti liberali in simtiri, faceti-o ca, romani iubitori ai Romanie prezente si viitoare si ca, iubitori de dreptate si adevar. In speranta ca, imi veti urma sfaturile spor la treaba si ginditi-va, va rog sa faceti ceeace faceti din dragoste de tara, pentru viitorul nostru si al urmasilor nostri. La ora actuala Traian Basescu si PD-L reprezinta dusmanii natiei romane si a statului unitar si indivizibil Romania. Deci acesta nu trebui sa ajunga in turul doi iar daca ajunge in turul doi nu trebuie sa ajunga presedinte. De aceea convingeti-va prietenii, cunoscutii, rudele, colegii de serviciu cum ca, sa se duca masiv la vot si sa nu-l voteze pe Traian Basescu nici picati cu ceara. Cu dragoste de tara cu credinta in Cel de Sus inainte. Si schimbati canalul in momentul cind Badea in Gura Presei o ia pe aratura cu clasa politica de care este oripilat si nu se duce de aceea la vot. Toate cele bune gelu cu g mic.