Herzel Hakak, preşedintele Uniunii Scriitorilor de Limbă Ebraică din Israel: “Cartea şoaptelor merită să fie îmbrăţişată de toţi scriitorii lumii, prin intermediul Premiului Nobel pentru literatură!”

În zilele de 11 si 12 octombrie a.c. a avut loc, la Tel Aviv şi Ierusalim, în prezenţa lui Varujan Vosganian, lansarea versiunii ebraice a romanului ”Cartea Şoaptelor”, publicat în luna iunie la prestigiosul grup editorial Hakibutz Hameuchad – Sifriat Poalim Publishing Group, cu sprijinul ICR prin programul “Translation and Publication Support Programme”.

Tradusă de Any Shilon şi redactată de Anita Peri-Sela, ”Cartea Şoaptelor” s-a bucurat de o primire extrem de elogioasă în Israel, ajungând la a doua ediţie într-un interval de 3 luni.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor de Limbă Ebraică din Israel, Herzel Hakak, a menţionat în discursul său: ”Această carte merită să fie îmbrăţişată de toţi scriitorii lumii prin intermediul Premiului Nobel pentru literatură. Un asemenea premiu l-ar onora pe scriitorul care a reuşit în acelaşi timp să creeze literatură clasică adevărată, dar şi să depună o mărturie vibrantă şi vie a suferinţei şi a genocidului poporului armean. Un asemenea premiu ar atenţiona conştiinţa lumii asupra acestei catastrofe – şi ar da profunzime recunoaşterii acestei crime îngrozitoare”.

Această apreciere a domnului Herzel Hakak este reluată, de asemenea, înbtr-un amplu comentariu al romanului, pe site-ul Uniunii Scriitorilor de limbă ebraică din Israel (http://www.news1.co.il/Archive/003-D-77215-00.html;
De asemenea, in preambulul prezentării “Cărţii şoaptelor” în revista e-mago se spune : “Carte bogata in semnificatii importante si plina de forta, vrednica sa aduca autorului Premiul Nobel pentru literatură.”

http://www.e-mago.co.il/magazine-350.htm)

Pentru conformitate: http://www.icr.ro/cartea_soaptelor_lansare

106 Responses to “Herzel Hakak, preşedintele Uniunii Scriitorilor de Limbă Ebraică din Israel: “Cartea şoaptelor merită să fie îmbrăţişată de toţi scriitorii lumii, prin intermediul Premiului Nobel pentru literatură!””

 1. Marius Bacau spune:

  @Eva
  Daca comite Crin acele erori si in felul acesta indeparteaza niste oameni de valoare din PNL,e rau. Incep si eu sa cred ca nu mai este potrivit pentru a conduce PNL si nici pentru a fi prezidentiabil.

 2. Eva spune:

  Pentru ca laturile castiga alegerile.

 3. Eva spune:

  Ideile si personalitatile sunt valabile si pot fi promovate pe timp de pace. In razboi promovezi smardoii, cei suficient de nebuni sa intre in lupta pentru ca doar asa isi regasesc propria valoare. Domnul Antonescu trebuie doar sa gestioneze cat mai judicios resursele pe campul de lupta. Nu sacrifici un general pentru o misiune de recunoastere.

 4. Marius Bacau spune:

  @Eva
  Cu orice pret? Chiar nu conteaza pretul platit? Conteaza doar rezultatul?

 5. Marius Bacau spune:

  @Eva
  Domnul Antonescu e de multa vreme un mic dictator in PNL . Si e patimas si razbunator ca o femeie. Or,un lider nu are voie sa fie asa. Tariceanu era un monument de tact,diplomatie si abilitate politica.

 6. Eva spune:

  In acest caz l-ar fi sustinut pe domnul Ghise. A fost singurul care a ramas pe baricade pentru Antonescu. Nu, domnul Crin Antonescu are o pozitie din care se vede mult mai bine campul de lupta si cred ca isi pastreaza cativa generali loiali in rezerva. Uneori aparentele inseala…

 7. Eva spune:

  Cearta dintre Tariceanu si Becali are si parti bune. Ii stimuleaza pe amandoi sa dea ce-i mai bun din ei, sa mediteze la ce au facut bine sau rau pana acum, sa-si corecteze greselile. Pentru ca nimeni nu e perfect si nimeni nu le stie pe toate.

 8. Marius Bacau spune:

  @Eva
  Pe Ghise nu-l mai doreste Aristotel Cancescu,care este extrem de influent. Topescu e out,seful PNL Cluj-Nicoara e out. Lista poate continua. In schimb vin Becali si Ciorbea. Nu e corect.Daca Antonescu gireaza mutarile astea,e rau. Eu sper sa se revina la linia partidului. Sa continuam impreuna cu cei care ne reprezinta intr-adevar,nu cu importatii de nicaieri. Mai nou si Roman vrea un colegiu,stii? La Brasov in locul lui Ghise. E corect?

 9. Eva spune:

  Daca stiam ce-i corect si ce nu, aveam curaj sa intru in politica. Ideea e ca pana acum, doar cu idei, PNL era 15%. Influenta inseamna BANI SI RETEA IN TERITORIU. De ce nu s-a oripilat nimeni cand a venit Frunzaverde cu alaiul? Pentru ca acesta si-a etalat alaiul si a inchis gura tuturor. Ceilalti sunt mai discreti dar fii sigur ca daca nu ar avea ceva care sa-i recomande, nu i-ar baga nimeni in seama. Razboiul se castiga cu soldati, pacea se mentine cu idei.

 10. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  ICR a tradus, este adevărat… dar a făcut-o ca scop şi nu ca activitate economică. Important nu este să o facă ICR ci chiar editurile care scot şi carte în limba română. Traducerea şi tehnoredactarea nu costă mai mult de… ştiu şi eu… 2 mii de euro, asta dacă este o carte groasă şi are şi ilustraţii. Tirajele în limbile străine sunt foarte mari, pentru că piaţa de desfacere este mare (mai ales pentru engleză, franceză, spaniolă…), se duc nişte exemplare şi către bibliotecile internaţionale…

  Cărţile se pot vinde şi prin comandă online… nu e nevoie decât de o reclamă internaţională, banal de făcut pe internet în măsura în care ai minimum 500 de titluri de vânzare. Aşa s-ar obţine şi nişte preţuri mai cumsecade la cărţi care ajung, din cauza tirajul sub 10 mii de exemplare, aproape triplu decât costul hârtiei.

 11. Eva spune:

  @Bibliotecaru
  Un traducator valoros iti ia doua mii de euro pentru un articol bine tradus. Nu poti da o opera de arta pe mana oricui.

 12. Eva spune:

  De exemplu Amintiri din copilarie (Ion Creanga) e intraductibila.

 13. tiberiu spune:

  @VV
  Recenzia lui Herzel Hakak demonstreaza cat de impresionat a fost el de “Cartea Soaptelor”, nu numai dpdv artistic, cat in special prin faptul ca este o opera dedicata sacrificiilor poporului armean mult incercat de istorie si care se intalneste pe planul martirajului cu istoria poporului evreu.
  Destinul comun si mai ales comunitatea in suferinta solidarizeaza spiritual mai mult ca orice succes.
  Imi amintesc ce sentiment de solidaritate extraordinar am constatat dupa cutremurul distrugator din 1977.
  Nu ezitati sa folositi un astfel de lobby puternic pentru promovarea candidaturii dv. la Nobel, daca Hakak insusi a sugerat-o.
  Succes !

 14. tiberiu spune:

  @VV
  am deosebita stima pt.dv si d-l Tariceanu dar nu sunt de acord cu opozitia fata de “racolarea “lui Becali.Eu sustinut constant necesditatea aliantei tuturor fortelor pentru salvarea democratiei de aceea salut initiativa cooptarii d-lui Ciorbea si P.Roman in USL(Ar fi insa o enorma gresala politica ca d-l Ghise care s-a remarcat prin initiativa sa publica sa fie omis de pe liste).
  Sistemul de aliante pedist din asa zisul ARD trebuia sa i se dea un raspuns din partea USL.Chiar si in cazul unei personalitati extrem de discutabile ca Becali inclin sa agreez ideea coptarii lui din cateva considerente :
  -E o voce originala,insolita,pitoreasca cu un limbaj de mahala cu priza la tarani(la propriu si figurat),care poate deschide in fata PNL un bazin electoral intangibil acum. Mersajul PNL-ist traditional este prea elitist.
  -E un om de afaceri de succes ceeace da bine la PNL
  -E finantaorul celui mai popular club de fotbal si unde mai pui ca Steaua e pe val si deci suportul lui public este incontestabil si net superior celui din anii trecuti
  Becali poate fi de asemena o contrapondere la PP-DD.
  pe langa avantaje sale electorale Becali prezinta dezavantajul ca este o fire impulsiva care poate produce si multe necazuri cand nu te astepti.Daca ar putea fi putin disciplinat in palavrageala lui ar putea deveni un plus electoral incontestabil.
  Insist de multa vreme pentru un program liberal adresat micului producator rural.Cooptarea d-lui Ciorbea si PNTCD poate fi un bun prilej pentru o ase,menea dezbatere publica.Este inadmisibil ca Romania sa cheltuie bugete enorme pentru importuri alimentare in loc sa-si propuna obiectivul sa redevina un mare producator si exportator agricol.

 15. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Maestre,vreau neaparat sa va vad inainte de startul campaniei electorale. Trebuie sa ajung la Iasi neaparat. M-as bucura mult de tot daca programul dvs. incarcat v-ar ingadui sa fiti la Iasi in perioada in care sunt si eu.

 16. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Maestre,ce e cu acest domn Chiliman? E adevarat ce se spune despre el?
  http://www.cotidianul.ro/andrei-chiliman-la-un-pas-de-demitere-197481/

 17. tiberiu spune:

  @Marius Bacau
  Ar fi o enorma gresala politica omiterea d-lui Ghise,care si-a castigat o frumuoasa reputatie,de pe liste.Crin TREBUIE sa Impuna cu orice pret pe D-l Ghise,care a devenit o figura emblematica pentru lupta de restaurare a democratiei.
  Daca este “dictator” Crin trebuie sa dicteze mentinerea d-lui Ghise in prim-planul politic.
  In conditiile ‘razboiului politic” necrutator actual dus impotriva fortelor malefice mafiote pediste-basiste o doza de autoritarism politic este inevitabila si scuzabila pana la obtinerea victoriei.

 18. Marius Bacau spune:

  @tiberiu
  Asa gandesc si eu. Ar fi o mare eroare ca domnul Ghise sa nu mai aiba loc pe lista de candidati ai USL Brasov. Moftul lui Cancescu sau neintelegerile dintre el si Ghise nu trebuie sa constituie motiv de indepartare a ultimului.

 19. liberalism spune:

  Fie ca ”soaptele” sa fie auzite de ”Nobel”.

 20. cipslim spune:

  pacat ca se vb offtopic in postarea asta, in special in postarea asta

 21. Elena spune:

  Mi-ar placea sa acceptati invitatia de a veni in Neamt, la o intalnire cu profesorii de istorie. Daca veti fi de acord, stabilim si detaliile.