Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Săptămâna în Oltenia, liberalul Varujan Vosganian explică de ce fostului şef al OPSPI i s-ar potrivi un post de DJ şi de ce cheia alegerilor parlamentare stă în partidul lui Dan Diaconescu. Află de ce mita electorală şi populismul sunt temerile vicepreşedintelui PNL şi de ce, în politică, e bine să nu-ţi faci probleme, dacă nu le ai. Descoperă ce-l mai leagă pe Varujan Vosganian de oraşul său natal, Craiova, şi de ce, o strângere de mână face cât o sută de legi şi contracte, toate, într-un interviu de colecţie…
Andreea Căprescu: Sunteţi unul dintre vicepreşedinţii PNL. Cum este posibil ca două partide cu doctrine total opuse să se alieze?
Varujan Vosganian: Se pune, într-adevăr, întrebarea: poate PNL să-şi păstreze neştirbită asumarea de dreapta în condiţiile în care se aliază cu PSD? Care ar putea fi acel mesaj pe care, rostindu-l la două voci, timbrul vocii noastre să vibreze pe frecvenţe liberale, de dreapta, şi totuşi duetul să nu distoneze? PNL şi PSD, înainte de a fi de dreapta sau de stânga, au în comun Constituţia României, pe care ambele partide au votat-o în anul 2003. Ca să respecţi Constituţia României nu trebuie să fii de dreapta sau de stânga. Asta e o datorie cetăţenească şi nu un capriciu politic. Orice bărbat de stat trebuie să promoveze şi nu să ameninţe drepturile constituţionale, să se încadreze în regulile de funcţionare a mecanismelor instituţionale. Are caracterul suveran al statului şi demnitatea României peste hotare interpretări ideologice? Nu! Putem limita sau exacerba drepturile omului până într-acolo încât să le anulăm sau să le transformăm într-o ameninţare pentru drepturile celorlalţi, în numele vreunei doctrine? Iarăşi nu! Putem încăleca instituţiile statului în numele vreunei paranoia ideologice? Categoric, nu!
A.C.: Că tot aţi adus în discuţie Constituţia…
V.V.: Constituţia din 2003 nu este perfectă şi spectacolul dezagreabil al transformării Curţii Constituţionale într-un fel de Judecata de Apoi a politicii româneşti o dovedeşte cu prisosinţă. Dar nu putem face o Constituţie mai bună dacă nu suntem în stare să o respectăm pe cea de acum. Modificările constituţionale, într-un stat democratic, nu cad din cer, precum carul de foc al profetului Ilie. Ele se fac în baza regulilor existente în Constituţia ce trebuie modificată. Ori, dacă nu respecţi Constituţia democratică, la un moment dat vei ieşi din orbita ei precum sateliţii interspaţiali. Cei care au înţeles să guverneze în dispreţul Constituţiei sunt adversarii noştri. În acest fel, PNL şi PSD pot avea un mesaj comun, consistent şi convingător, coerent în raport cu asumarea noastră europeană, fără ca vreunul dintre partide să-şi estompeze profilul ideologic sau să se dezică de virturile practice ale doctrinelor pe care le cultivă.
A.C.: În USL este mai puternică stânga sau dreapta?
V.V.: Dat fiind că primul ministru este din PSD, se lasă impresia că Guvernul este centru-stânga, dacă nu chiar socialist de-a dreptul. Dacă cercetaţi programul de guvernare şi măsurile luate, Guvernul acesta nu poate fi caracterizat a fi socialist. Cea mai importantă realizare a Guvernului Ponta este aceea că a îndeplinit angajamentul României privind consolidarea fiscală. La opt luni, bugetul consolidat avea un deficit de 1,1% din PIB şi există toate premisele ca deficitul să situeze, pe întreg anul, la cca 2 – 2,2 % din PIB pe întreg anul 2012. E o performanţă extraordinară, dacă ţinem seama, pe de o parte, de evoluţia deficitului bugetar în ultimii ani, iar, pe de altă parte, de presiunile care existau asupra deficitului în mai, atunci când noul Guvern a fost învestit. Un Guvern de sorginte socialistă, preocupat mai ales să împartă avuţia, decât să o creeze, nu ar fi putut ajunge la această performanţă. Dar dominanta ideologică a guvernării USL, dacă va fi o astfel de dominantă, se va vedea pe termen lung, după alegeri.
A.C.: Facem afirmaţii ferme, în care ne încredem şi ne aşteptăm ca alţii să creadă convinşi în ele. Dar, s-a grăbit Crin Antonescu atunci când a declarat că-şi va da demisia din toate funcţiile politice dacă Traian Băsescu nu va fi suspendat?
V.V.: În politică nu e bine să-ţi creezi probleme, dacă nu le ai. Şi, îndeobşte, nu e bine să spui ce o să faci, căci contextul se schimbă. Crin Antonescu a dorit să dea o miză mai înaltă acestei dispute şi să o radicalizeze. Cel puţin în privinţa asta a reuşit.
A.C.: Unde credeţi că se situează USL în preferinţele electoratului? În ultimul timp se pare că a scăzut în procente. Ce a cauzat „o zdruncinare” a preferinţelor electoratului?
V.V.: Vor apărea în perioada următoare multe sondaje de opinie. Câtă vreme nu avem o autoritate care să verifice corectitudinea sondajelor ori să analizeze abaterile de la un sondaj la altul, fiecare va spune ce-l taie capul. Cine plăteşte, primeşte. Cheia acestor alegeri stă, de fapt, nu la USL ori la PCD, ci la PP-DD. Dacă acest partid ia un scor în jur de 10%, USL ia, fără probleme, peste 50%. Nu ştim, în acest moment, cum va evolua acest partid ciudat. Structurile sale teritoriale sunt deosebit de firave. Consilierii pe care îi are şi-au găsit, în cea mai mare parte, sălaş în siajul celorlalte partide. Aşa cum s-a mai întâmplat cu astfel de partide, nemulţumiţii din alte părţi ori interlopii care caută o protecţie politică, îşi negociază locurile parlamentare. Nu ştim, în acest moment, nici cum se va termina năzbâtia asta cu privatizarea Oltchim. Pentru Dan Diaconescu riscurile sunt destul de mari. Când o persoană ale cărei firme se află în pragul insolvenţei şi datorează statului milioane de euro se aventurează să promită zeci de milioane de euro (pe care, de altminteri, nu i le-a cerut nimeni) şi încă alte sute de milioane pentru cumpărarea unei mari unităţi economice pentru care nu are nici parteneri, nici expertiză, lucrurile se pot sfârşi prost. Aşadar, aici suntem. Când cineva spune: USL nu ia 50%, trebuie să aibă răspuns şi la întrebarea: Cine ia restul de 50% plus 1? Dar nu răspuns cu taxă inversă, ca în cazul sondajelor comandate.
A.C.: Punctual, unde consideraţi că s-a greşit în ultimii doi ani în ceea ce priveşte măsurile anti-criză?
V.V.: Nu s-a greşit în ultimii doi ani, s-a greşit în 2009. Un guvern format din două partide care rivalizau şi care doreau să câştige, fiecare, alegerile europene şi prezidenţiale, a fost ezitant şi a ignorat efectele crizei. În plus, a anulat toate măsurile anticriză pe care le luase Guvernul liberal, cu aplicare în 2009. Dacă în 2009 s-ar fi luat câteva măsuri de ajustare, nu ar mai fi fost nevoie ca în 2010 să se crească TVA şi să se taie salariile. Ulterior, Guvernul PD a fost prea puţin preocupat de îmbunătăţirea mediului de afaceri din România. Măsurile au fost sporadice (de pildă modificarea Codului Muncii, care era necesară) şi distorsionate de clientelism.
A.C.: De ce este actualul Guvern capabil să gestioneze România?
V.V.: Pentru că a îndeplinit ţinta de deficit, deosebit de ambiţioasă, în condiţii electorale şi rezistând tuturor presiunilor.
A.C.: V-aţi declarat susţinător al liberalismului economic. Există la noi? Sau când va fi practicabilă această noţiune în România?
V.V.: Eu, dintre doctrine, mă simt mai ataşat valorilor conservatoare. Orice noţiune este practicabilă câtă vreme nu aduce atingere bunelor moravuri şi nu face trimiteri extremiste. Acelaşi lucru este valabil şi pentru doctrine. Dacă la asta vă referiţi, liberalismul a fost cât se poate de practicabil şi de practicat în ultimii ani. Procesul de integrare europeană a însemnat un uriaş efort de liberalizare. Nu uitaţi, dintr-o ţară izolată, România a intrat în libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor, persoanelor şi capitalurilor într-o uriaşă piaţă europeană.
A.C.: Veţi candida la alegerile parlamentare din decembrie?
V.V.: O să candidez la Senat, în acelaşi loc în care sunt senator din 1996 încoace, adică la Iaşi. Cred că nu e frumos să pleci dintr-un loc în altul.
A.C.: Care ar fi cel mai de temut adversar pentru Varujan Vosganian?
V.V.: Dacă vă referiţi la ideologii, populismul. Dacă vă referiţi la campanie, mita electorală. Dacă vă referiţi la oameni, nu m-am temut de niciunul. Iar dacă vă gândiţi la ceva dinafara politicii, cred că cea mai mare suferinţă a oamenilor vine din lipsa de sens.
De aceea am căutat să îmi creez mereu motivaţii. Cum am spus în fraza de debut a romanului meu „Cartea şoaptelor”: „Eu sunt, mai ales, ceea ce n-am putut împlini.” Cu alte cuvinte, eu nu sunt mai ales ceea ce am făcut, ci ceea ce mai am de făcut. Omul e suma proiectelor sale.
A.C.: Există voci în interiorul PNL care îl acuză pe ministrul de Finanţe, Florin Georgescu de sabotarea activităţii OLTCHIM exact înaintea declanşării procedurii de privatizare. Sunteţi de aceeaşi părere cu cei care susţin acest lucru?
V.V.: Georgescu are un stil propriu, care nu se potriveşte mereu spiritului de echipă. E foarte bine să reduci deficitul, dar asta trebuie să se petreacă în condiţiile în care responsabilităţile fundamentale ale statului sunt îndeplinite.
A.C.: Şeful OPSPI şi-a dat demisia după avertismentul transmis de premier în urma privatizării eşuate de la Oltchim. Îl consideraţi vinovat pe Remus Vulpescu pentru modul în care a gestionat acest proces de privatizare? Este singurul vinovat în această ecuaţie?
V.V.: Nu mi-am propus să fac analiza activităţii acestui domn pe care nici nu-l cunosc. Acţiunile sale au fost, încă de când era preşedintele CA la Hidroelectrica, uşor atipice pentru un astfel de minister. S-ar fi potrivit, mai degrabă, unui DJ.
A.C.: Cât de oportună este, în acest moment, renegocierea posturilor din deconcentratele teritoriale la nivel central, sub dubla comandă Fenechiu-Dragnea?
V.V.: Fenechiu şi Dragnea, altminteri buni organizatori şi oameni devotaţi, nu comandă schimbările. Ele sunt generate de particularităţile din teritoriu. Ar fi cam caraghios ca, după ce am acuzat incompetenţa şi corupţie aparatului funcţionăresc pedist, să nu învârtim în jurul lui, precum maorii în jurul tabu-urilor, lăsându-l neatins.
A.C.: Sunteţi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, iar de-a lungul timpului aţi primit numeroase premii pentru literatură. Pe cine iubiţi mai mult? Pe poetul Varujan Vosganian sau pe politicianul liberal?
V.V.: Am început să scriu pe la cinci ani. Habar n-aveam pe vremea aceea de Rousseau sau de Alexis de Tocqueville. Eu cred că un poet e mai mare decât un ministru. Dacă eu nu eram ministru al Economiei şi Finanţelor, s-ar fi găsit mulţi alţii, o adevărată buluceală, să ocupe această funcţie. Dar dacă eu nu mă năşteam, poeziile pe care le-am scris nu le-ar fi scris niciodată nimeni. Cel care poartă unicitatea fiinţei umane, cel mai mare dar pe care îl avem, este poetul.
A.C.: Motto-ul care îmi sare în ochi, răscolindu-vă cuvintele pe care le înşiruiţi pe site-ul personal spune aşa: „Legea pedepseşte crima, nu păcatul”. Aş dori să-mi explicaţi un lucru. România are „criminali” politici sau doar păcătoşi?
V.V.: Ca orice societate, România are criminali de toate felurile. Pe unii trebuie să-i judece justiţia, pe alţii trebuie să-i judece electoratul.
A.C.: Se spune că nu uităm niciodată de unde plecăm. Povestiţi-mi cele mai frumoase întâmplări care vă leagă de Craiova, oraşul dumneavoastră natal.
V.V.: Mergeam cu bunicul în parc, la Sf. Dumitru, acolo unde el juca tabinet. Mă dădeam iarna cu sania pe strada Mihai Bravul, care era înclinată. Pe vremea aceea zăpezile erau mai darnice cu copiii. Mergeam la meciurile Universităţii, să-i văd pe Oblemenco, Strâmbeanu şi Velea. Mă plimbam cu barca în Parcul Romanescu. Erau nişte nuferi superbi acolo.
A.C.: Care este cea mai importantă misiune care credeţi că v-a fost încredinţată, dacă pot spune aşa? Dar cel mai mare eşec pe care a trebuit să-l gestionaţi?
V.V.: Dacă ar fi să rezum viaţa mea doar în două propoziţii aş spune aşa: „În vremea vieţii mele am aflat cât e de greu să fii întemniţat. Şi, mai ales, am aflat cât e de greu să fii liber”.
A.C.: Dacă aş fi fost fiica dumneavoastră şi mâine v-aş fi anunţat că vreau să intru în politică, ce m-aţi fi sfătuit prima dată?
V.V.: Să pui mâna pe carte. Ca să ai ceva care e numai al tău şi pe care nu ţi-l poate lua nimeni.
A.C.: Mi-a plăcut foarte mult volumul de poezie „Iisus cu o mie de braţe”. Cred că îmbină suferinţa cu nevoia de puritate. Face trimitere către martirii din decembrie 1989 şi, într-un fel, potoleşte puţin din setea cu care mulţi oameni se întorc să deschidă acea „rană” a revoluţiei. Realizez rolul metaforei din titlu, dar vreau să vă întreb ceva ca un copil care nu ştie prea multe: dacă Iisus ar avea o mie de braţe şi s-ar uita azi în jos, spre noi toţi, la ce ar trebui să le folosească?
V.V.: Iisus, ar fi suficient să ne dea câte o mână la fiecare. Întâi, să simţim că nu suntem singuri. Şi în al doilea rând, să învăţăm că o strângere de mână face mai mult decât o sută de legi şi de contracte. Onoarea şi iubirea sunt coordonatele carteziene ale unei vieţi care merită trăită.
@ Varujan Vosganian
Problema discursului domnul Antonescu este că este acelaşi. Prima dată, prin 2011, a fost bine… apoi s-a tot repetat, s-a repetat, s-a repetat… Nu transmite decât o singură idee, Băsescu trebuie învins. Asta nu este politică, este o invitaţie la măcel.
Domnule Varujan Vosganian,
Vedeţi cum este pe bloguri? Cineva lansează un anumit subiect. În măsura în care subiectul este interesant, 10-20 de oameni se apucă să-l descoasă, fiecare cu capacitatea sa de înţelegere, fiecare cu cunoştinţele sale, fiecare după cum a citit, a învăţat sau a gândit în viaţă. Sunt oameni absolut diferiţi care se animă pe seama unui subiect interesant. Un subiect devine preocupare în măsura în care are capacitatea de a capta interes.
Preşedintele unui partid asta trebuie să facă, să emită centri ai preocupării naţionale pentru partidul său, să conducă la dezbateri, la idei, la concepte, la planuri, la visul pentru o zi de mâine mai frumoasă, mai prietenoasă, mai caldă, mai liniştită… Pe vremuri un discurs al unui mare politician suscita interes, era discutat în cercurile de intelectuali, se transfera în Poiana lui Iocan la dimensiunea omului din popor. Adeseori se scriau cărţi despre discursul marilor oameni ai politicii.
Marele discurs al domnului Antonescu seamănă cu cel spre “victoria finală”. Repet, asta nu este politică. Domnul Ponta mai vorbeşte despre economie, “se mai scoate” cu asta… domnul Antonescu însă nu transmite decât aplombul şi ura pentru Traian Băsescu.
@ Bibliotecaru
Ai dreptate, sintagme precum solutia finala, victoria finala, razboiul impotriva lui TB, sau sa invingem ana la capat trebuie evitate.
@all
Unde as putea citi lista candidatilor USL?
@ adam mares
Uite ca s-a publicat pe blog.
@ Varujan Vosganian
Iată ce a spus domnul Antonescu în cel mai recent discurs.
Cred ca niciunul dintre cuvintele noastre nu poate fi un mesaj mai puternic decat este prezenta dvs in aceasta seara aici. Va multumesc, sunteti mai multi, mai hotarati, mai uniti ca niciodata. Acesta este mesajul pe care trebuie sa-l dam Romaniei si Europei.
Cineva spunea ca incercam sa facem in aceasta seara o demonstratie de forta. Ba da, vrem sa facem si facem o demonstratie de forta. Pentru ca cine vrea sa conduca o tara ca Romania trebuie sa fie puternic si noi demonstram ca suntem puternici. Da, USL este suficient de puternica pentru a conduce tara spre bine.
Se discuta mai devreme astazi despre faptul ca clasa politica este imparita in doua: PDL la Parlament cu Europa si USL la Arena Nationala cu poporul. E adevarata doar a doua parte. Da, USL este la Arena Nationala si mereu cu poporul.
Prima parte nu e adevarata. La Palatul Parlamentului, la ceremonia de despartire de Traian Basescu si PD, au fost prezenti astazi cativa dintre cei mai importati politicieni ai Europei si ii salut, sa o faceti si voi (stadionul huiduie).
Dar niciodata Europa nu va fi a unor demnitari de moment sau a unei singure familii politice. Europa este din plin liderul socialistilor europeni, care este aici, cu USL, si cu poporul roman. Europa este din plin si de mult liderul liberalilor europeni, care sunt aici. Nu este adevarat ca la Parlament sade Traian Basescu si PD impreuna cu Europa, pentru ca daca poporul roman, simbolic, e aici, nu ai cum sa fii in Europa fara poporul tau. In Europa, fara poporul tau, esti nimeni sau esti o sluga.
Popularii europeni sunt astazi la Palatul Cotroceni cu presedintele lor; noi suntem aici cu poporul nostru, fara presedinte, dar suntem aici cu puterea noastra, cu milioanele de oameni care sunt alaturi de noi, cu guvernul nostru, cu alesii nostri locali si cu proiectul nostru pe urmatorii ani pentru Romania. Avem acest proiect si avem puterea de a-l indeplini.
Nu exista niciun fel de indoiala ca USL este cea mai puternica forta politica construita vreodata in istoria Romania, iar ea este atat de puternica pentru ca Romania are nevoie de ea, pentru ca nu are doar de castigat niste alegeri, ci are de reconstruit o tara.
Trebuie sa le spunem foarte clar tuturor celor care nu stiu: Romania este parte a Europei, indiferent cine o conduce, Romania si-a castigat libertatea cu sangele romanilor, Romania n-a primit pomana de la nimeni, Romania are drept de vot in Europa si nu doar drept de ascultat.
Noi cei care conducem si vom conduce Romania in numele si pentru popor vom fi partenerii si nu slugile institutiilor europene, noi vom fi prietenii si colegii europenilor si vom gasi impreuna solutii pentru Europa intreaga si pentru Romania
Nu vreau sa existe un singur roman care sa creada ca Romania a primit ceva de pomana; Romania n-a primit nimic de pomana in toata istoria ei. E adevarat, Romania are de invatat de la foarte multe natiuni europene, si spre s-o facem, dar vreau sa nu uitati niciodata ca romanii sunt mult mai prost platiti decat muncesc in tara lor, ca romanii din strainatate muncesc cinstit si au crescut economiile acelor tari, firme mari europene au facut profit bun in Romania, cu romani
Deci putem sta cu fruntea sus in fata oricui in Europa, parteneri si prieteni, nu slugi. Avem nevoie de conducatori curajosi, care sa creada ei asta
Daca azi, in congresul unei mari formatiuni politice, s-a vorbit de federalizarea Romaniei si nimeni dintre cei din PD nu s-a delimitat si nu i-a contrazis, le spunem noi ca Romania este si va ramane un exemplu in ceea ce priveste tratarea minoritatilor si va fi mereu un stat national unitar – Romania.
Poate că acest discurs vă spune domniei voastre ceva, mie nu-mi spune nimic altceva decât “Băsescu naşpa, noi suntem mişto” ceva mai dezvoltat.
@ Bibliotecaru
E drept ca tema centrala a discursului lui Antonescu a fost cea pe care ai enuntat/o.
Asa cum am mai spus, mantra din acest discurs este termenul Putere. Acest discurs este unul de comandant care vrea sa-si impulsioneze armata, soldatii de sub steag. Sa le dea incredere in ei insisi, sa le reactiveze ura fata de dusmani. Interni si externi.
Discurs foarte bun in sensul asta. Dar, da, nu este un discurs electoral. Discursul electoral nu se adreseaza doar fidelilor, ci tuturor cetatenilor, incluzand nehotarati, chiar simpatizanti ai altor partide. Adica trebuie sa raspunda mai concret nevoilor sociale ale oamenilor.
Uitati unde ati adus partidul maestre cu imbratisarile, pupaturile si mai ales cu pacatoasa indiferenta si strutismul…
Acum este momentul schimbarii, daca nu va fi acum nu va mai fi niciodata, asa cum am mai spus chestiunea cu calmul pana dupa alegeri nu tine, este o mare gogorita, acum sau niciodata, luati-l pe Kuki la o poveste si dati drumul asa cum am discutat si cu Ludovic la un congres pentru ca va fi rau de nu se poate in halul acesta in care am ajuns…
@ hermann
Nu acum e momentul schimbarii. Asta va trebui sa se faca dupa alegeri, atunci cand trebuie sa facem din nou un efort de limpezire ideologica, in acord cu vremurile si cu traditia.
http://www.pesurse.ro/2012/10/20/debarcrile-unor-lideri-de-filiale-preambul-pentru-.html
Pt foto:
@eva
Eva, vezi ca astept milionul! (sper ca te tii de cuvant, da?, nu faci ca Antonescu in vara…)
Dar sa vii si cu pistolul, ca eu n-am
@ adam mares
Discursul moralizator merge o dată, apoi armata are nevoie de ceva de mâncare, de apă, de ţigări, de hârtie igienică, de gloanţe… şi mai ştiu eu ce. Nu poţi merge înflăcărat la nesfârşit, eroismul poate câştiga o bătălie, nu un război. Ştiţi că se spune că în primul război mondial au murit mai mulţi soldaţi de dizenterie decât de gloanţe… nu ştiu dacă e adevărat… dar e o logică în spusele astea.
E timpul ca PNL să-şi îmbrace papionul şi costumul bun şi să-şi pună minţile la lucru… sau ar putea să aştepte următorul discurs moralizator.
@VV,
Pentru ca fenomenul PP-DD sa para caduc ar trebui ca Departamentul de Comunicare al USL(separat al PNL, respectiv al PSD)-daca exista asa ceva- ar trebui sa treaca la treaba. Nu trebuie stat sub par sa pice para aia malaiata de 50+1. Asa incat ar trebui puse toate tunurile comunicarii pe setul de promisiuni absurde ale DDD, dar si a aminti electoratului ce reprezinta ARD. Concomitent trebuie sa arate electoratului ca este informat asupra greutatile prin care trec romanii in aceasta toamna(explozia preturilor, in special al celor reglementate,care dupa cum stiti antreneaza cresterea altora), dar si un set de masuri minimale pentru ameliorarea situatiei lor economice. Intr-un fel, aceasta mult-laudata consolidare fiscala nu schimba cu nimic situatia cetatenilor romani. Locuri noi de munca nu s-au creat, urmeaza sa dispara alte locuri de munca in urma reorganizarii companiilor de stat, loturi intregi de romani se intorc disperati din vest, fara avea aici vreun orizont, multe companii private(nationale sau multinationale) isi reduc productia sau chiar au de gand sa-si mute productia in ale state(din cauza scaderii dramatice a consumului gospodariilor, dar si a institutiilor statului).
Chiar si Crin Antonescu ar trebui sa adopte in discursurile sale aspecte economice. Macar sa le spuna romanilor ca le cunoaste problemele cu care se confrunta. Oamenii sunt satui de politicianism.
Acum, dupa parerea mea, Gigi Becali va aduce un plus de voturi(ortodoxismul sau cu tenta vrajitoreasca poate atrage voturi pentru USL,plus ca el reprezinta omul care face:case biserici, spectacol de fotbal, dezapeziri etc). In S1 nu se va schimba nimic deoarece acolo candideaza greii liberalilor. Miza acestor alegeri este scoaterea oamenilor din case la vot, cu speranta ca Guvernul USL le stie greutatile si doreste sa le rezolve. A nu se uita OLTCHIMUL SI HIDROELECTRICA!Vad ca se tot amana repornirea Oltchimului si asta nu e bine. E bine ca s-au platit salariile, dar asta pare mai mult o mita electorala pentru ca pana acum nu s-a muncit de banii aia!
@ un liberal optimist
Cred ca in chestiunea cu OLTCHIM e o lipsa de determinare a Ministerului de Finante, nu a MInisterului Economiei.
@VV,
Eram sa uit candidatura lui Victor Ciorbea; cred ca va aduce la vot multi taranisti dezgustati de ce s-a intamplat in ultimii zece ani cu partidul lor de suflet. Cred ca si candidaturile unor intelectuali autentici vor scoate din casa multi oameni de calitate, dar sceptici. Depinde de cum vor fi adusi in fata acesti oameni si promovati in media…
@ un liberal optimist
Am fost unul dintre cei care am mijlocit revenirea lui Ciorbea in Parlament. Ma bucur de asta.
@ un liberal optimist
cred că suprasimplifici problema Becali – intenţia TEORETICĂ de vot pentru USL e oricum foarte mare, spre 60%, plus repartizările ulterioare, etc. Adevărata (cea mai gravă problemă) e ABSENTEISMUL. Prezenţa unui troglodit pe liste s-ar putea să-i aducă ceva voturi USL-ului, dar va face pe mult mai mulţi să stea acasă, neregăsindu-se în nici o forţă politică.
@adam mares
LISTA FINALĂ VOTATĂ ÎN CNEX AL PNL
JUDEŢUL ALBA
Călin Potor – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Dan Simedru – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Teodor Atanasiu – Colegiul 1 Senat
JUDEŢUL Arad
Florin Galiş – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Mihăiţă Calimente– Colegiul Camera Deputaţilor
Ovidiu Marian – Colegiul Senat
Ioan Cristina – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Argeş
Constantin Polexe – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Cătălin Teodor Nicolescu – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Andrei Gerea– Colegiul 8 Camera Deputaţilor
Mircea Diaconu – Colegiul 1 Senat
Ion Popa – Colegiul 4 Senat
JUDEŢUL Bacău
Nicu Marcu – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Lucian Ciubotaru – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Viorica Marcu – Colegiul 5 Camera Deputaţilor
Ionel Paler – Colegiul 7 Camera Deputaţilor
Dragoş Luchian – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Bihor
Ovidiu Bezi – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Marcel Sas – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Lucia Varga – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Gheorghe Costin – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Ioan Cupşa – Colegiul 8 Camera Deputaţilor
Florica Cherecheş – Colegiul 9 Camera Deputaţilor
Claudiu Ciarnău – Colegiul 1 Senat
Petru Cristian Bodea – Colegiul 2 Senat
Victor Valeriu Boeriu – Colegiul 3 Senat
JUDEŢUL Bistriţa Nasăud
Stelian Dolha – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Mircea Dobra – Colegiul 1 Senat
Ioan Deneş – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Botoşani
Dumitru Gireadă – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Roxana Anuşca – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Costel Şoptică – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Viorel Grigoraş – Colegiul 3 Senat
JUDEŢUL Braşov
Gheorghe Gabor – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Ioan Ghişe – Colegiul 3 Senat
Neculoiu Marius – Grapă Sebeastian Colegiul 1 Senat
Donţu Mihai Aurel – Colegiul 3
Camera Deputaţilor – Cristescu Radu Mihai
JUDEŢUL Brăila
Vasile Varga – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Cătălin Boboc – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Buzău
George Scutaru – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Titi Hoban – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Doina Tudor – Colegiul 2 Senat
Erlan Cocei – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
JUDEŢUL Caraş – Severin
Aurel Tocuţ – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Valentin Rusu – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Iosif Secăşan – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Călăraşi
Dan Motreanu – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Aurel Nicolae – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Raluca Surdu – Colegiul 5 Camera Deputaţilor
Liviu Tomoiagă – Colegiul 1 Senat
Iulian Dumitrescu – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Cluj
Steluţa Cătăniciu – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Rareş Bogdan – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Radu Zlati – Colegiul 5 Camera Deputaţilor
Vasile Grumaz – Colegiul 8 Camera Deputaţilor
Elena Uioreanu – Colegiul 9 Camera Deputaţilor
Marius Nicoară – Colegiul 3 Senat
JUDEŢUL Constanţa
Gheorghe Dragomir – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Mihai Lupu – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Victor Manea – Colegiul 5 Camera Deputaţilor
Puiu Haşotti – Colegiul 1 Senat
JUDEŢUL Covasna
Emil Pantelimon – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Corina Bote – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Marius Obreja – Colegiul 1 Senat
JUDEŢUL Dâmboviţa
Gabriel Plăiaşu – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Ion Pîrgaru – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Sorin Roşca Stănescu – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Dolj
Ionuţ Stroe – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Cosmin Enea – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Mihai Voicu – Colegiul 7 Camera Deputaţilor
Daniel Iane – Colegiul 8 Camera Deputaţilor
Mario Oprea – Colegiul 4 Senat
JUDEŢUL Galaţi
Victor Dobre – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
George Scarlat – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Paul Ichim – Colegiul 3 Senat
JUDEŢUL Giurgiu
Marin Anton – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Ioan Teodorescu – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Daniel Chiţoiu – Colegiul 5 Camera Deputaţilor
Lucian Iliescu – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Gorj
Gheorghe Iana – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Dian Popescu – Colegiul 1 Senat
JUDEŢUL Harghita
Domokos Laszlo – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Vaida Cristian – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Dobrean Teodor– Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Tompea Alexandru – Colegiul 1 Senat
JUDEŢUL Huneodoara
Dan Radu Ruşanu – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Bogdan Ţîmpău – Colegiul 6 Camera Deputaţilor
Carmen Hărău – Colegiul 7 Camera Deputaţilor
Dorin Păran – Colegiul 2 Senat
Mariana Câmpeanu – Colegiul 3 Senat
JUDEŢUL Ialomiţa
Cristina Pocora – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
JUDEŢUL Iaşi
Mugur Cozmanciuc – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Relu Fenechiu – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Costel Alexe – Colegiul 7 Camera Deputaţilor
Grigore Crăciunescu – Colegiul 11 Camera Deputaţilor
Anton Doboş – Colegiul 12 Camera Deputaţilor
Varujan Vosganian – Colegiul 1 Senat
Mihaela Popa – Colegiul 4 Senat
Marin Burlea – Colegiul 5 Senat
JUDEŢUL Ilfov
Radu Stroe – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Thuma Hubert – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Eduard Hellvig – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Nicolae Nasta – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Maramureş
Mircea Dolha – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Grigore Leşe – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Pavel Horj – Colegiul 5 Camera Deputaţilor
Vasile Berci – Colegiul 7 Camera Deputaţilor
Titus Paşca – Colegiul 1 Senat
JUDEŢUL Mehedinţi
Viorel Palaşcă – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Tudor Chiuariu – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Mureş
Dan Sâmpălean – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Lucaks Lorant – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Manuel Butiulcă – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Cristian Chirteş – Colegiul 7 Camera Deputaţilor
Cosmin Duma – Colegiul 2 Senat
Akos Mora – Colegiul 3 Senat
JUDEŢUL Neamţ
Liviu Brătescu – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Dorinel Ursărescu – Colegiul 6 Camera Deputaţilor
Eugen Ţapu – Colegiul 1 Senat
JUDEŢUL Olt
Gigel Stribu – Colegiul 6 Camera Deputaţilor
JUDEŢUL Prahova
Mircea Roşca – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Virgil Guran – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Graţiela Gavrielescu – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Sorin Teju – Colegiul 5 Camera Deputaţilor
Nae Alexandri – Colegiul 7 Camera Deputaţilor
Paul Dumbrăveanu – Colegiul 11 Camera Deputaţilor
Dragos Luchian – Colegiul 3 Senat
JUDEŢUL Satu – Mare
Ovidiu Silaghi – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Viorel Buda – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Virgil Enătescu – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Sălaj
Mirel Taloş – Colegiul 4 Camera Deputaţilor
Oros Dorel – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Călin Bărărean – Colegiul 1 Senat
JUDEŢUL Sibiu
Ioan Tămăian – Colegiul 1 Camera Deputaţilo
Mircea Cazan – Colegiul 6 Camera Deputaţilor
Sorin Ilieşiu – Colegiul 1 Senat
Nicolae Neagu – Colegiul 3 Senat
JUDEŢUL Suceava
Stefan Băişanu – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Constantin Gălan – Colegiul 6 Camera Deputaţilor
Dumitru Pardău – Colegiul 9 Camera Deputaţilor
Radu Surugiu – Colegiul 10 Camera Deputaţilor
JUDEŢUL Teleorman
Andrei Creci – Colegiul 5 Camera Deputaţilor
Marin Almăjan – Colegiul 6 Camera Deputaţilor
Florin Calotă – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Timiş
Horia Cristian – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Cosmin Costa – Colegiul 5 Camera Deputaţilor
Ben – Oni Ardelean – Colegiul 1 Senat
Petru Ehegartner – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Tulcea
Octavian Popa – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Octavian Motoc – Colegiul 1 Senat
JUDEŢUL Vaslui
Dan Bordeianu – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Florin Ciurariu – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Tătaru Nelu – Colegiul 3 Senat
JUDEŢUL Vrancea
Nini Săpunaru – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Laurenţiu Roşca – Colegiul 5 Camera Deputaţilor
JUDEŢUL Bucureşti – Sector 1
Vlad Nistor – Colegiul 1 Camera Deputaţilor
Diana Tuşa – Colegiul 2 Camera Deputaţilor
Ludovic Orban – Colegiul 3 Camera Deputaţilor
Călin Popescu Tăriceanu – Colegiul 2 Senat
JUDEŢUL Bucureşti – Sector 2
Tavi Bot – Colegiul 8 Camera Deputaţilor
Victor Ciorbea – Colegiul 9 Camera Deputaţilor
JUDEŢUL Bucureşti – Sector 3
Eugen Nicolescu – Colegiul 11 Camera Deputaţilor
Florin Alexe – Colegiul 10 Camera Deputaţilorâ
Raluca Ispir – Colegiul 12 Camera Deputaţilor
Crin Antonescu – Colegiul 5 Senat
JUDEŢUL Bucureşti – Sector 4
Daniel Barbu – Colegiul 8 Senat
JUDEŢUL Bucureşti – Sector 5
Alina Gorghiu – Colegiul 22 Camera Deputaţilor
JUDEŢUL Bucureşti – Sector 6
Gigi Becali – Colegiul 25 Camera Deputaţilor
Razvan Mironescu – Colegiul 26 Camera Deputaţilor
Cornel Dobriţoiu – Colegiul 11 Senat
@adam mares
Am uitat sa specific ca sursa listei este din ziarul on line gandul.info
Nu-l vad pe domnul Petre Roman pe lista candidatilor de la Brasov. S-a negociat candidatura domnului Ghise la Senat. Mass-media ne informeaza ca domnul Petre Roman va candida pentru Camera Deputatilor. Aceasta lista va avea cateva modificari?
Revenirea domnului Ciorbea ne bucura. Si candidatura profesorului Barbu, dar mare pacat ca domnul Topescu n-a mai avut loc. Se pare ca nu putem multumi pe toata lumea. De aceea spun si sper ca PNL sa creasca , sa nu mai fie nevoit sa faca aliante si sa dea ce-i mai buni senatori, deputati, ministri, premier si nu in ultimul rand presedinte.
@ Bibliotecaru
Spuneti ca “O lege care este cu adevărat bună şi necesară nu va fi blocată de nimeni. Cine blochează o lege necesară, scuzaţi expresia, trebuie să fie cretin.”
Cate legi a dat Boc fara a fi trecute prin Parlament, ci doar si le-a asumat? Cum credeti ca acele legi ale elitistilor nu vor fi blocate? Ne trebuie o majoritate covarsitoare pentru acele legi. Pentru aceasta majoritate sunt necesare si compromisurile. Chiar daca nu ne plac unii candidati, acestia au rolul lor.
@Mihai ANDREI,
Inafara faptului ca sunt stelist din fasa, evident ca imi displace caraghiosul asta. Chestia ca place la categorii de populatie unde liberalii nostri scrobiti n-au acces. Am mai scris:liberalii nu vor putea face singur un guvern pana nu vor ajunge la categoriile mai largi de votanti, care prin intregul lor comportament economic au liberalismul in sange. Numai ca acesti oameni nu prea stiu teorii economice savante. Pana la urma este un experiment.
Multumesc pt lista. Dar este doar pt PNL. Si deduc din ea ca trebuie sa votez niste pesedisti in colegiul meu. Neplacut… Astept sa vad despre cine-i vorba, insa nu garantez ca-i voi vota.
@adam mares
Cersetorule!
N-ai nici macar cu ce…
Domnule Vosganian, felicitari pentru raspunsurile date la interviu!
Pentru ca sunteti vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor, va semnalez textul pe care il gasiti la linkul:
http://www.corectnews.com/arts/lumea-culturala-e-legata-la-ochi.
@eva
Nu-i frumos sa ma faci cersetor, fiindca eu nu ti-am cerut nimic, tu te-ai oferit. Si m-am gandit ca daca ai un milion de euro, ai si un pistol.
Dar, evident, esti nervoasa pt ca ai facut o afirmatie pe care n-o poti onora. Nu mai juca la cacealma, nu tine tot timpul.
@Marius
a mai fost postata scrisoarea respectiva tot aici, acum cateva zile, parca. Ce sa-ti spun? E trist! Mai importante sunt tembelismele lui Lazaroiu decat singuratatea poetului de cursa lunga.
@ liberalism
Stimate domn,
Deşi pare, nu este aşa.
Domnul Boc nu putea să legifereze pentru că făcea parte din executiv. Constituţia spune foarte clar, “ARTICOLUL 61 – Rolul si structura (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii.”
Dacă Parlamentul ar fi vrut cu adevărat, ar fi putut bloca, cu uşurinţă, şi OUG-urile, şi Angajările de răspundere a guvernului…
În măsura în care legile au fost proaste, PSD-ul şi PNL-ul au şi vociferat pe lângă “majoritatea” non-constiuţională pro-guvernamentală strâns unită în jurul PDL din parlamentul României.
În sistemul instituţional din România nu există conceptul de Putere/Opoziţie, aşa cum există în alte ţări. Cu alte cuvinte, parlamentarii nu sunt dependenţi de ordinul “de la partid”, constituirea unei “majorităţi” politice permanente în ceea ce priveşte votul parlamentar este ceva anti-constituţional, asta pentru că se construieşte o dependenţă a Parlamentului de Guvern (dar şi invers) ceea ce spulberă separaţia puterilor în stat (art. 1 alin 4 din Constituţie), induce votul imperativ prin “ameninţările cu datul afară” de la partid dacă votul este exprimat invers decât vrea partidului (alin 69 alin 2 şi chiar alin. 72 care apără parlamentarul pentru dimensiunea activităţii parlamentare). Votul trebuie să fie întotdeauna liber, neconstrâns, în măsura în care legea respectivă este sau nu este în concordanţă cu voinţa politică a parlamentarului respectiv. Influenţarea votului parlamentar, fie din comoditatea parlamentarului care nu se deranjează să studieze legea, fie din impunerea votului, este deci puternic anti-democratică. Majoritatea parlamentară trebuie să se formeze numai şi numai în momentul luării deciziei şi exprimării votului.
Acum, trebuie să spun, că nu cred că există parlamentari care să blocheze o lege bună, pentru că nu au de ce să facă asta, discuţiile se duc pe legile proaste, căci numai prostia naşte controverse ce nu pot fi gestionate cu un acord mediat şi trebuieşte impusă. Părerea mea… Poate domnul Vosganian v-ar putea da mai multe relaţii despre votatul legilor, că are cu muuuult mai multă experienţă decât mine… nu-i aşa?
@VV
Si eu cred ca nu eram in situatia il luam pe Becali sau pierdem alegerile. De fapt cred ca decizia a fost luata preponderent tinind cont de potentialul de extindere a bazinului electoral si nu s-a cuantificat ce va fi pe minus. Daca Becali se ducea la PSD deranjul era mult mai mic pentru ca electoratul lor nu se ingretoseaza asa de usor. Pe urma, cand te bagi intr-o situatie trebuie sa te gandesti si cum iesi. Si daca PNL vrea sa-l pastreze pe Becali pe termen scurt, si daca va dori sa se scape de el tot cu circ se va lasa. Apoi, in caz ca USL va dori sa aiba si un mesaj constructiv e posibil sa fie obturat tocmai de circul lui B pentru ca el face un rating mult mai facil decat o strategie sectoriala, de exemplu.
@VV
Salut preluarea lui Petre Roman pe considerentul ca desi a gresit si el, cred ca nu este un om rau pentru ca stiu cat iubeste muntele, dar cu Victor Ciorbea chiar ca nu va inteleg…
Ati vrut sa va insusiti cateva voturi de la niste mosi ce inca se mai pot deplasa la vot?!?
PROVOCARE: Pe Emil Constantinescu cine-l scoate din formolul politic?
Tot PDL-ul?
@liberalism
Nu sunt radicala, doar ca acum mi se pare ca PNL face o eroare cu efecte pe termen lung. Ai citit “cum sa-ti implanzesti dragonul”? Acolo era varianta “urla la el” sau “calea trudnica”. Liberalii fug ca dracul de tamaie de calea trudnica, dar asta e singura care aduce progrese pe termen lung.(cartea de care spuneam e una pentru copii, dar exemplul e foarte serios :).
@adam mares
Esti omul lui TB desi incerci sa pari credibil si real. Ai postat un nume intreg care e un alter ego. Te dai umanist desi esti militar. Un pistol poate fi blocat pe automat daca vrei sa joci la cacialma. CE AS CASTIGA EU DIN ACEASTA “AFACERE”? Am vrut sa spun ca poti sa te impusti, nu-mi mai pasa pentru ca nu-mi mai placi avand un model ca Base. Cat despre bani, nu stric eu orzul pe gaste… Despre ce-i frumos si ce-i urat, admira-l linistit pe marinar, eu am alte gusturi. Trebuie sa-ti explic prea multe, m-am plictisit.
Eu nu cred că domnul Becali este problema, ci faptul că sistemul politic a ajuns la un război în care nu mai există nici un fel de reguli. Politicienii se bat astăzi, cum se spune în popor, “ca chiorii” sau “ghelbăneşte”. Priviţi cât de jos a ajuns “dialogul” la emisiunile TV, veșnicele discuţii cu “eu v-am ascultat fără să vă întrerup”, generalizarea acuzaţiilor venite din partea politicienilor la adresa presei, pentru că dacă domnul Băsescu face mişto de Antena 3 oferindu-i o flacără nestinsă a democraţiei aprinsă cu puţin înainte de la brichetă şi domnul Ponta face mişto de RTV, de B1TV, când oferă informaţii ca premier… presa are şi ea o obrăznicie care merge până aproape de inepţie (mă uitam ieri cum a dat lumea buzna peste preşedintele Băsescu în maşină şi, dacă acesta nu a vrut să răspundă cu stenogramele, cineva l-a întrebat cum e vremea… şi preşedintele a răspuns “Foarte bună”… informaţii de interes public, preşedintele a apreciat că vremea e bună…). Dar şi mai grav este că lumea a început să accepte astfel de lucruri de parcă ar fi ceva normal…
Climatul dialogului politic nu mai are de fapt nimic cu politica, este un meci de lupte libere, fără regulament, fără nici un fel de construcţie sau argument…
Problema nu este deci, după părerea mea, domnul Becali care candidează sub sigla USL, problema este această degradare a raţiunii existenţei politicii în România.
@Corina
Becali a venit la PNL cu adresa precisa (constient sau inconstient), impreuna cu o oferta irezistibila pentru a fi sigur ca va intra si cu amenintari pe masura daca nu e primit. Dupa cat de suparati sunt PD-L-acii, as zice ca e lucratura PSD. Dar Gigi Becali este absolut imprevizibil si e posibil sa joace doar pentru el (are foita de aur, isi doreste si blazonul). Macar nu cheltuie banii pe diplome.
@VV
@all gentlemen
Ref adversar femeie in alegeri
Becali saracul si-a luat bataie de la o creatura de- asta inferioara si nu cred ca a uitat. Revenind la barbatii normali la cap, nu cred ca trebuie sa se streseze prea tare ca adversarul e femeie. In politica am negociat o singura data si nu pot spune ca am iesit ciufulita, dimpotriva si nu m-a stresat niciun moment faptul ca aveam in fata o armata de barbati. De fapt nici nu mi-am pus problema de gen. Eu eram cu ochii pe obiectivul meu.
In business mi se intampla mult mai des sa negociez, de regula cu barbati. In acest caz toti sunt profesionisti si chiar nu-si bat capul cu fustele mele. Pana acum nu am auzit ca nu pot face ceva pentru ca sunt femeie.
Dle VV, daca as candida mi-as dori sa am un adversar ca dvs, cu riscul de a pierde. In caz ca am un mesaj de comunicat, prefer sa mi-l demonteze cineva care macar il intelege. Si daca as lua bataie ar fi pentru ca sunteti mai bun, nu pentru ca sunteti barbat. Asa ca nu va temeti sa va bateti cu femei pentru ca exista riscul sa le bateti. Avantajul este ca cel mai probabil nu veti auzi discursuri in limbaj neregulamentar, dezavantajul e ca ar trebui sa fiti mai atent pentru ca femeile au alte strategii de atac.
@eva
Draga Eva, nu mai inventa pe seama mea. N-am nicio treaba nici cu TB, nici cu militaria. Stai linistita, n-am nevoie de banii tai. Ti-am spus doar sa nu mai faci oferte pe care nu le poti onora.
Nu inteleg de ce ma jignesti, nici macar nu ma cunosti.
@VV,
Am vazut si eu lista de liberali pe colegii. La mine in sector doar Alina Gheorghiu este pe liste. Cine stie ce muratura peunerista va trebui sa votez “Garantat Vanghelie”. Dar o sa-l votez, ce sa fac? Si mai comand si urna la domiciliu pentru socrul meu!
Pana la urma Vasile Blaga din ce partid face parte? Ba e in PD-L, ba semneaza hartii alaturi de MRU. Poti fi simultan in doua partride?
@ un liberal optimist
SECTOR 5
Camera Deputaţilor
PSD – Oana Mizil, Georgian Pop, Dumitru Chirita
PNL – Alina Gorghiu
ARD – Radian Tufă, Cristina Trăilă, Ion Ciocâltău
Senat
PSD – Mircea Geoana, Catalin Croitoru
ARD – Radu F. Alexandru
@adam mares
PSD-ul inca nu si-a definitivat listele. Poate maine…
@ Corina
N-am citit cartea si-mi cer scuze ca v-am spus ca sunteti radicala, dar asa am avut senzatia cand ati ales sa nu votati candidatii PNL (USL) din cauza lui Becali si ca preferati pierderea alegerilor.
@ Bibliotecaru
Imi dati articole din Constitutie, imi vorbiti de legi, dar eu vin si va spun ca Boc & Co n-au luat in seama nici macar amendamentele. Sper sa avem cat mai putini pedisti in Parlament si acesta sa functioneze . Mi s-ar parea normal ca si grupul minoritatilor sa nu mai voteze intotdeauna cu puterea. Daca acestia nu le tinea isonul bocilor, poate n-am mai fi avut atatea legi aberante. Pare a fi o masa de manevra acest grup al minoritatilor.
Bibliotecaru
“Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii.”
Daca Parlamentul era a lu’ Basescu-Boc- majoritar, cum sa nu faca ce-i taie capul? Ce puteau sa faca ceilalti parlamentari? De aceea spun ca USL trebuie sa aiba o majoritate favorabila, de peste 60% daca s-ar putea, chiar si cu Becali
@Corina
Ce strategii de atac au femeile?
@liberalism,
Multumesc! Totusi am o cartita strecurata:Catalin Croitoru!Sper sa nu defecteze dupa alegeri.
@VV
In anumite situatii limita “Fa-te frate cu dracul pana treci puntea” poate fi un concept politic salvator ?
Sa ne amintim ca alianta Roamniei cu Hitler(intaiul diavol) in faza initiala a razboiului si apoi cu rusii(al doilea diavol), au fost 2 decizii istorice care au salvat Roamnia de la dezastru care altfel era inevitabil.Luati aminte si la alianta greu de concdeput dintre SUA cu Rusia, doua tari cu sisteme politice conflictuale,pentru ca lumea sa poata fi slavata de periocolul nazist.In politica de inalt nivel acest tip de aliante aparent impotriva naturii, sunt o practica.acceptarea lui Becali nu este ultima concesie grea pe care politicienii curajosi vor trebui sa o ia pentru a asana viata publica de basistii malefici.
Da, necesitatea inlaturarii regimului diavolesc patronat de Basescu poate justifica o mezalianta TEMPORARA.
Cui pe cui se scoate- e opinia mea.
@ un liberal optimist
Fii optimist:) Daca ne gandim la tradatori, nu Croitoru va face diferenta, ci pot fi mai multi. Nu-l uit pe Berca (liberalu`) cum a plecat la PD-L…asa ca cine va trada, o va face oricum. Poate nu va fi Croitoru. Cea mai mare problema va fi daca USL nu va castiga cu un scor mare. Basescu se va umfla in pene, nu va accepta premier de la USL si atunci sa te tii tradari si tradatori. De la Basescu ne putem astepta la orice.
Mai exista si alte posibilitati:
Cine se face frate cu dracul, nu mai scapa de el.
Cine bea mult, bea in continuare, sa se trezeasca.
@ liberalism
Sper că vă daţi seama că problema este exact aceiaşi dacă Băsescu-Boc are 60% din Parlament sau Antonescu-Ponta are 60% din Parlament în loc ca 100% din Parlament să fie al poporului. S-a ajuns la o pervertire a înţelesului instituţional încât popor să rămână la mâna bun-simţului politicienilor? Nu trebuie să se obţină o altă “majoritate” politică care să conducă Cotrocenii, Guvernul şi Parlamentul în slujba cuiva anume, este nevoie ca acestea să fie în slujba poporului. “ARTICOLUL 2 – Suveranitatea (2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.”
Şi vă mai spun ceva, nu se poate îndrepta anti-democraţia cu anti-democraţie… după cum nici războiul nu este moral să se încheie printr-un alt război. Soluţia USL nu este să fie mai puternici decât ARD, soluţia USL este să fie diferiţi de ARD şi să instituie astfel valorile reale ale democraţiei, să instituie valorile reale ale Constituţiei. Altfel USL este condamnat să ajungă exact PDL et CO şi nu am făcut decât să rotim cadrele, ca pe vremea PCR.
@liberalism,
Sigur ca sunt. Din aceasta pricina incerc sa vad partea plina a paharului. Miza principala este castigarea alegerilor cu un scor de forfait. In plus, eu cred ca la nivelul USL s-au studiat toate variantele castigatoare. La fel au facut si la locale si a iesit bine.In plus, ar fi o palma naucitoare pe obrazurile groase ale bolsevicilor de la Brussel.
@Bibliotecaru
Sunt de acord cu d-voastra, asa ar trebui sa fie, dar, atata timp cat Basescu este presedinte avem musai nevoie de o majoritate (in acest caz USL). Basescu se crede premier, medic, profesor, jurist, mai nou face si lobby. Oare de ce a luat fiinta USL-ul? Cu aceasta majoritate se va reusi revizuirea Constitutiei si vom deveni si noi o tara democratica. Domnul Tariceanu l-a suportat pe Basescu pana la un punct, dupa aceea l-a pus la respect . A trebuit sa ajunga slugarnicul Boc premier si s-a dus totul.
Un nou sondaj de opinie(sursa http://www.dcnews.ro):
La alegerile parlamentare din decembrie, USL ar fi votat de 52,1% dintre români, în timp ce 21,3% ar opta pentru Alianţa pentru o Românie Dreaptă. Partidul lui Dan Diaconescu s-ar situa pe locul al treilea în preferințele românilor, doar 11,7% exprimându-și opțiunea pentru PP-DD.
Potrivit estimărilor, USL ar urma să obțină la Camera Deputaților între 219 şi 239 mandate. Celelalte formațiuni politice ar putea câștiga restul de mandate, după cum urmează: ARD – între 68 şi 78 mandate, PP-DD – între 34 şi 47 mandate, UDMR – între 19 şi 21 mandate şi minorităţile – 18 mandate.
În schimb, la Senat, USL ar putea obţine între 96 şi 106 mandate, ARD – între 29 şi 33 mandate, PP-DD – între 15 şi 19 mandate şi UDMR – mandate.
Doar 9,3% dintre români cred în reuşita ARD la alegeri, în timp ce aproape jumătate dintre români (47,6%) sunt încrezători că USL va forma viitorul guvern, 43% dintre cei intervievați, neștiind ce să răspundă.
Traian Băsescu conduce în topul nefavorabilității
66,1% dintre români au o părere nefavorabilă despre preşedintele României, în timp ce un procent de 14,6% dintre cei intervievaţi susţin că nu îl cunosc pe Traian Băsescu. Pe locul secund se află Dan Diaconescu – cu 60,2%, urmat de Emil Boc – 57,4%. Conform aceluiași sondaj, mai mult de jumătate dintre români (54,5%) au o părere favorabilă despre premierul Victor Ponta, el find urmat în topul favorabilității de Călin Popescu Tăriceanu (49,4%), Crin Antonescu (46,1%), Mihai Răzvan Ungureanu (29,6%) şi George Becali (29,4%).
De asemenea, 42,2% dintre respondenți au susținut că sunt mulțumiți de activitatea Guvernului USL, alţi 7,4% declarându-se foarte mulţumiţi.
Cu mai puțin de trei săptămâni până la demararea campaniei pentru alegerile parlamentare, românii nu par să fi intrat în logica de campanie, întrucât aproape 50% dintre români nu ştiu cine ar putea câştiga alegerile. Deocamdată, doar aproximativ jumătate dintre români sunt decişi să meargă la vot, iar dintre cei care vor merge, o mare parte nu s-au decis cu cine vor vota.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.222 de persoane de peste 18 ani, prin metoda interviurilor telefonice prin selecţie asistată de calculator (CATI), la un interval de încredere de 95%, cu o marjă de eroare de +/- 2,8%.
@Bibliotecaru
Ca sa ma intelegeti de ce tin mortis ca USL sa castige cu o majoritate covarsitoare , o sa-l citez pe Basescu: “Nu mai am Guvernul meu.” Pai Guvernul este al Romaniei sau al lui Basescu?
Basescu este presedintele Romaniei sau al PD-L-ului?
@liberalism
Basescu este Nasul mafiei pediste(asa cum declara deschis judecatorul Dragomir) si considera Ro ca teritoriul in care mafia lui are dreptul mafiot suveran sa taie si sa spanzure.
@ liberalism
Stimate domn, problema reală nu este că Traian Băsescu are guvernul lui, ci că preşedintele României are un guvern al lui.
Pentru că tare nu aş vrea ca viitorul preşedinte să mai aibă “guvernul lui”. Dacă viitorul preşedinte va fi Crin Antonescu iar viitorul premier Victor Ponta… preşedintele României va avea “un guvern al lui” sau nu?
Înţelegeţi problema mea?
Eu mi-aş dori ca USL să nu aranjeze lucrurile ca să existe un guvern care nu este al lui Traian Băsescu, eu mi-aş dori ca USL să clarifice această problemă ca să ştie toată lumea că nu este normal ca un preşedinte (oricine ar fi el) să fie în cârdăşie sau, şi mai rău, să aibă în subordine pe premier.
Problema noastră, cea mai mare problemă a noastră a cetăţenilor români, este că lăsăm la latitudinea politicienilor să facă ce trebuie. Dar dacă politicienii nu au bun-simţ? Dacă cineva primeşte împotrivă peste şapte milioane de voturi (şi nu discut dacă sunt sau nu îndeajuns pentru o demitere legală) şi nu vrea să-şi dea demisia, ba mai inventează şi o cretină lovitură de stat la care achiesează până şi UE şi SUA şi toţi deontologii curţilor constituţionale? Ce putem face ca cetăţeni? Să primim în linişte bastoane pe spinare de la apărătorii instituţiilor României ce păzesc ţara de populaţia revoltată? Unul din trei cetăţeni şi-a exprimat în mod clar acceptul ca un politician să-şi dea demisia… unul din trei. Cam câţi erau necesari 99,9%?
Treaba USL nu era deci să “baneze” dorinţa de putere şi stat totalitar înlocuind pur şi simplu structura PDL cu cea a USL, treaba USL ar fi fost, după părerea mea, ca statul totalitar în România să nu mai poate exista, respectiv statul democratic să se apere singur, prin mecanisme democratice, de tendinţele totalitare. Sistemul trebuie să ejecteze pe toţi cei ce fac exces de putere înainte ca ei să devină puternici pe poziţie şi să se organizeze în structuri conduse de regine. Şi aş mai fi vrut ca, pe lângă ruperea legăturilor de subordonare dintre Guvern şi Parlament, Preşedinte şi Guvern, Preşedinte şi Parlament, Preşedinte şi Justiţie… să existe şi nişte minime garanţii că instituţiile statului român sunt subordonate poporul român şi nu subordonate nu ştiu cărui preşedinte de Consiliul UE, Parlament European, al SUA, al Germaniei… sau al mai ştiu eu cui.
Din păcate totuşi asta nu s-a întâmplat. Cum spune cântecul, pleacă-ai noştri, vin ai noştri… noi rămânem tot ca proştii. Toţi promit democraţie, normalitate şi bunăstare şi… noi rămânem cu banii luaţi şi “posedaţi”.