Raportul Comisiei de la Veneția: În confruntarea cu drepturile omului, scorul este 250 – 4 în favoarea procurorilor!

În cele 30 de pagini ale Raportului complet al Comisiei de la Veneția cu privire la legile justiției din România, cuvântul „prosecutor” (procuror) apare de peste 220 de ori, iar „prosecution” (urmărire penală) de peste 30 de ori. În același timp sintagma fundamental rights apare o singură dată și person*s rights de trei ori. O perspectivă interesantă pe care o sugerează frecvența utilizării acestor termeni.

comisia de la venetia

22 Responses to “Raportul Comisiei de la Veneția: În confruntarea cu drepturile omului, scorul este 250 – 4 în favoarea procurorilor!”

 1. elenick spune:

  Mai bine citeati Raportul in sine si incercati sa intelegeti ce zic oamenii aia – cei mai tari specialisti in Drept ai Europei!…
  ”Statisticile” acestea cu iz de ”mania persecutiei” tipic romaneasca nu folosesc nimanui!

  Deci, despre continut, nimic, nimic?

  • Îți zic și despre conținut. ”Porivit surselor DNA”, de pildă. Sau argumente de tipul: prședintele e de altă culoare politică, au fost proteste de stradă, magistrații sunt nemulțumiți. Sunt și lucruri argumentate. Dar Raportul nu apără, cu predilecție, pe cetățeni, ci pe procurori.

   • elenick spune:

    Da, cu amendamentul ca pt dvs. ”cetateni” inseamna infractori -politicieni in primul rand. Pt omul cinstit un infractor e un declasat din societate, care, de buna voie si cunoscand riscurile, a comis un delict urmarind niste avantaje – materiale in primul rand. Legea (dreapta) urmareste sa apere societatea & oamenii cinstiti impotriva infractorilor, NU invers! Tot ce faceti dvs si restul de la putere e sa ”strambati” legile, sa ii avantajati pe infractori! Uniunea Europeana NU e de acord, CV va da/face lectiile, dar Slugareii, nu si nu!

    • Shadow spune:

     @elenick

     iar spui prostii mai mari ca tine
     tu de citit nu l-ai citit. raportul actual a fost si el scris de niste politruci din vest. Seamana dar nu rasare (cam deloc) cu foste rapoarte.

     de exemplu pt tine ca vad ca iti este greu sa-l citesti “principiile” sunt foarte sus saltate. Printre ele si ala ca trebuie ascultata curtea constitutionala ca imediat dupa sa ceara legi care au fost declarate deja neconstitutionale.

     Este o insailara uneori hilara de principii cu cazuri absolut legale ridicate la rang de asa zis principii, etc.

 2. Ieseanul spune:

  Eu zic sa initiati procedura de revocare a Comisiei de la Venetia. Sa se ocupe Slugarel, ca e expert la din astea. Cat o sa-si mai bata joc comisia aia (si UE in general) de drepturile fundamentale ale … politicienilor din Romania?

 3. barosanul spune:

  @ VV
  ”Sluga PSD” & ‘ALDE sustine ”SECATURILE” PSD’

  Din expert in manipulare tip ”securist de-o viata” in Romana, acum a dat-o mos teaca pe ‘Manipulare in Engleza’

  PS. Probabil ca CV (Gianni Buquicchio) , Frans Timmermans si altii au tinut cont mai mult de scrisorile trimese de mine si altii decat de incercarile voastre de Manipulare Grobiana :)

  Poate ca intr-o zi o sa si public aici pe site una dintre ele.

  • barosanul spune:

   Iata scrisoarea

   Dear …

   My Name is ………………..and I am from Romania!

   I am writing to you this letter, first and foremost because you DO CARE!
   Secondly, because me as Romanian and European citizen, I do feel represented by you, through your actions against corruption and especially against the corrupted Romanian authorities.

   Unfortunately, I am writing to you as in Romania there is NO Political Party that could represent me. In my opinion all Romanian parties are either Very or Extremely corrupt entities!

   Therefore, in the last few spontaneous public demonstrations most of the people that took part does not trust any Political Parties but they still believe in Romania, in its Future and they BELIEVE that European Union it is a club with strong rules and regulations that will not let them down!

   If you check in the last Romanian opinion polls IRES, the Romanian trust is as follow:

   https://www.dcnews.ro/sondaj-ires-incredere-rezultat-dezastru-in-politica_564664.html

   Mayors – primari (37%), j
   Judges –judecători (36%),
   Attorneys- procurori (34%),
   Public Workers-funcționari publici (30%),
   Business Owners – patroni/întreprinzători (29%),
   Regional guvernors – prefecți (23%),
   Custom workers – vameși (22%),
   Ministers- miniștri (21%),
   Parliamentary- Parlamentarii (11%)
   Politiciens – Politicienii (11%)

   In the current Government all Ministers are just some puppets that respond to Mr. Dragnea & Tariceanu orders, the Head of the Lower Chamber and Head of the Senate respectively.
   The first is a convicted for fraud and being investigated into may corruption files especially with European Funds! While the second it is investigated into perjury on a fraud claim! He also as Prime- Minister, back in 2008, has issued a minister order giving an oil area (Insula Serpilor) to be in use by a company that had only 200 Ron (40 Euro) as working capital!

   These, days all the current Government, and silently approved by all other parties, is to try to change laws and free corruption convicted inmates! Only by applying the current Criminally Cod ‘’Cod Penal’’ over 2200 files for fraud investigate by the Romanian Anti-Corruption Department (‘’DNA’’), are to be expunged.

   Thus, …….., your hard work and keen determination seem to be the last beam of hope in the Romanian corruption darkness!

   Please be assured that most of the Romanians that CARE about Romania, will surely understand that you are not a ‘’State Enemy’’ as the Corrupt Romanian officials may try to picture you! But you are strong voice and character that defends Romania and EU from corruption!

   We also understand that if Romania, would be an appropriate place to live and rise family we may not have over 5 Millions of Romanians leaving Romania out of desperation!

   Therefore, I urge you to carry on your endeavors!

   Yours Sincerely,

   • Shadow spune:

    interesant barosane la scrisoarea mea tovarasul timmermans nu a raspuns (bine secretarii lui). Sa fie oare ca il intrebam de “duties” si nu prea stia care sunt alea?

    Paralizez : hard work and keen. Limbajul de lemn revivimus.

  • Așa este, ești foarte talentat la scris :)

 4. Marga Maggie Gigi spune:

  Bravos Varujan, vorbeste cu Calin si suspendati si comisia de la Venetia, ce sa se priceapa aia…Penalii vostri sa fie sanatosi si sa-i scapati de parnaie
  Urat imbatraniti, Varujan, pe bune…

 5. Cris spune:

  Propun ca Tudorel să ievaleze comisia de la Veneția și să ceară suspendarea! Chiar e inadmisibil așa ceva, cât să mai suportăm? Cum să comande ăia în țărișoara noastră, când mari valori precum Dragnea, Dăncilă, Iordache, Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu sau Varrujan Vosganian susțin cu totul altceva?

  • Nu am discutat cu dl Codrin Ștefănescu despre temele cu care suntem amândoi de acord. Cat despre COmisia de la Veneția, văd că toți susținătorii lui Lazăr vorbiți cu aceleași argumente. Ați fost la învățământul politico-ideologic? :)

   • Cris spune:

    Nu ați discutat, deci e minunat să remarc câ gândiți la fel în mod natural cu personajele menționate, e de-a dreptul înduioșător. Asta că tot veni vorba de argumente asemănătoare :)
    Apropo, ce caută „amândoi“ în construcția „Nu am discutat cu dl Codrin Ștefănescu despre temele cu care suntem amândoi de acord“? Parcă suna mai bine și mai clar fără. Chestie de stil, nu de gramatică. Sau începe să se ia, de la cei cu care nu discutați, dar cu care aveți o extraordinară frățietate în „gândirea“ pe tema justiției?

    • Am pus amândoi pentru că din text rezultă că suntem de acord mai mulți. Ai cumva sentimentul că dacă te deosebești de cineva, nu sunt chiar deloc lucruri asupra cărora să aveți opinii comune? De pildă, să vă placă același fel de supă sau același stil de îmbrăcăminte? Sau să compătimești aceeași oameni care sunt nedreptățiți? Ba ziceți că gândim la fel, ba că ne certăm. Hotărâți-vă.

 6. Adam Mareș spune:

  Chiar și CCR le-a cam făcut praf legile justiției. Când până și noi, nespecialiști, spuneam pe aici că majoritatea modificărilor sunt aberante, dl VV ne spunea același lucru: că suntem postaci plătiți sau ceva de genul. :P
  Dincolo de apărarea drepturilor omului, v-am spus că modificările arătau rea-credință și incompetență crasă. Dacă ar fi fost o dezbatere serioasă, cu specialiști adevărați, menită să îmbunătățească legislația și nu să subordoneze justiția și să scape anumiți infractori, alta era acum situația.
  VV, aveți grijă, poate vă dau afară din ALDE Europa, iar dacă intră acolo USR, o să fiu și eu trist.

  • Shadow spune:

   @adamita

   citeste bre cele 30 de pagini cu capsorul tau, compara avizul cu alte avize ale comisiei din trecut si vorbim dupa aia de “rea credinta si incompetenta crasa”. Asta ca sa nu vb dupa ureche.

   “specialistii aia adevarati” care sunt ? pruna, usr si joha, sau oamenii lui daniletz si macovei? mai cautati, legislatia este ok ceea ce nu este ok este modul in care parchetele dna si general au trecut peste lege cu protocoalele.
   Subordonarea justitiei la secu trebuia blocata iar legile asta fac. Nu are treaba cu infractori scapati. Ca exemplu :

   pt protocoale:
   kovesi, maior, lazar, helving, maior, coldea, dumbrava si multi altii printre care si basescu ar fi trebuit sa fie deja in puscarie. Nu in post sa faca pe “democratii”. Infractorii sunt ei.

   • Ieseanul spune:

    “Nu are treaba cu infractori scapati.” Sa mori tu? Adica Sobolan Nicolae, Nicolichea, Ciordache si Slugarel n-au avut nicio clipa in minte ideea ca Dragnea si toti baronii, baronetii si alti politicieni tre sa fie salvati de parnaie? Mai lasa dreaqu Antena 3 si incearca sa gandesti cu mintea ta. Protocoalele au fost utile in masura in care au permis depistarea hotiilor comise de politicieni, ele n-au afectat cu nimic omul de rand care-si vede cinstit de treaba lui. Daca nu esti si tu membru al mafiei ce a pus stapanire pe tara, ar trebui sa intelegi ca POLITICIENII AU INTRAT IN POLITICA PENTRU A SE IMBOGATI PRIN FURT, AU COTIZAT GRAS LA PARTID PENTRU ASTA, SI VOR SA NU FIE PEDEPSITI PENTRU CE-AU FACUT, VOR SA RAMANA CU AVERILE (FURATE) INTACTE SI VOR SA POATA FURA IN CONTINUARE.

 7. niko spune:

  dar tu cand vrei sa impozitezi cotetele si ouale,in favoarea cui o faci ?

 8. Mihail spune:

  Ha-ha-ha, au rămas aici, doar cei care vor sa vada sânge pe pereți și exact aceiasi care-l iubesc, necondiționat, pe Procurorul General.
  Mai contează că s-au făcut dosare incalcandu-se grav legea, ca s-au ascultat mii de telefoane ilegal ?
  Sunt exact aceeași care nu au nimic impotriva Presedintelui falsificator și a caraghioasei lui soții.

  • edi spune:

   Mihaile, “sunt exact ACEIASI…” cã sunt mai multi…

   Pentru “ACEEASI” [cum ai formulat tu], ti-ar fi trebuit fraza cu referire la o persoanã de gen feminin si ar fi trebuit sã scri :
   “E exact ACEEASI [tipã] care nu are nimic împotriva…”

   :) … tot S8 îti face figuri, noooo ?

   [din seria "multe, dulce si frumoase... "] :)