Tema zilei – 13 ianuarie 2011: Despre oportunitatea unui Congres extraordinar PNL in 2011

Deunazi, Crin Antonescu a fost intrebat, inaintea intalnirii cu PSD, cum comenteaza declaratia mea privind proportia de reprezentare de 60%-40% in favoarea PSD. De aceasta data inspirat, Crin Antonescu a raspuns ca nu comenteaza aceasta declaratie. A facut bine, caci aceasta declaratie nu a fost facuta niciodata. In comentariul din care a fost preluata trunchiat opinia mea si care a fost postat in acea zi (11 ianuarie a.c.)  pe blogul meu nu faceam altceva decat sa inventariez posibilitatile, inclusiv pe cea privind privind paritatea (50% – 50%), si nu sa favorizez o proportie in dauna alteia.

Acum aflu ca am cerut congres extraordinar in anul 2011. Doresc sa repet declaratia mea, ca lucrurile sa fie clare. Declaratia mea, la intrebarea privind oportunitatea unui Congres extraordinar al PNL, este urmatoarea:

“Un congres extraordinar poate avea loc atunci cand se iveste o situatie extraordinara. O astfel de situatie ar fi posibilitatea unei aliante cu PSD. In situatia in care echipele de negociere ale celor doua partide – PNL si PSD – convin termenii unei astfel de aliante, este bine ca in PNL o decizie finala sa fie luata prin Congres, dat  fiind importanta ei. Eu stiu ca potrivit Statutului PNL, decizia poate fi luata de Delegatia Permanenta, dar pentru ca ulterior sa avem liniste in partid si pentru a putea sa facem parte la decizie, in mod direct, un numar cat mai mare de fruntasi PNL, este bine ca o astfel de decizie sa fie luata de un Congres Extraordinar, asa cum s-a petrecut, in toamna lui 2003, cu Alianta D.A. PNL – PD.”

Dincolo de aceasta declaratie, orice alta adaugire sau interpretare nu corespunde adevarului.

116 Responses to “Tema zilei – 13 ianuarie 2011: Despre oportunitatea unui Congres extraordinar PNL in 2011”

 1. Un liberal optimist spune:

  @Bibliotecaru,
  Daca nu am fi optimisti, probabil n-am fi avut sansa de a ne naste, n-am fi avut sansa sa primim educatia pe care am primit-o, profesia in care ne-am instruit, sanatatea care ne tine in viata. Si mai mult decat orice sa ne aparam libertatea. Eu zic ca merita..

 2. adrian spune:

  @bibliotecaru: un prieten mi-a dat un mail azi dimineata din care rezulta:
  - acciza este de 467 EUR / tona

  - taxa de drum este de 125 EUR / tona

  - taxa de solidaritate (cate un cent / litru – motivul este acoperirea prejudiciului din urma falimentului Bancorex) adica 10 EUR / tona

  Producatorul are pretul de aproximativ 370 EUR / tona.
  Astfel rezulta urmatorul pret pe tona de benzina:370+467+125+10=972 EUR /Tona (taxe si accize)
  Se adauga TVA de 24 % adica 233.28 EUR
  Totalul este de 1205.28 EUR/tona
  Un litru de benzina este 1.205 EUR (aproximativ 5.15 RON)
  Producatorul incaseaza 370 EUR/tona
  Statul incaseaza 835.28 EUR/tona

  Nu stiu cat de corecte sunt datele dar rezulta ca, DA, platim TVA la taxe si acciza.

 3. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Încep prin a vă mulţumi pentru că mi-aţi răspuns.

  Apoi adaug…

  Eu nu vorbeam despre faptul că în preţul de cost al produselor există incorporate alte costuri de producţie care conţin impozite, cum ar fi salariile (impozitul pe profit nu intră în preţul produsului, doar profitul).

  Eu vorbeam că acciza pe un produs nu este un cost de producţie şi nici cele două taxe, cea de drum şi cea de solidaritate. Normal ar fi fost ca acestea să fie adăugate la preţul benzinei. Adică benzina ar trebui să fie calculată normal, inclusiv TVA, şi apoi să se adauge acciza, taxa de drum, taxa de solidaritate. Asta ar însemna că preţul la pompă ar trebui să fie înregistrat pe bon X lei + TVA + accize + taxă pe drum + taxă de solidaritate… Personal cred că nu se face aşa nu pentru că ar fi greu, ci pentru că românii ar vedea că cea mai mare parte a litrului de benzină, mai mult de 60%, merge nu spre cel care extrage petrolul, nu spre rafinărie, nu spre distribuitorul produsului finit, ci spre cei care Nu fac şosele, care sunt ÎMPOTRIVA solidarităţii, care spun că NU au bani pentru funcţionarea normală a statului. Psihologia cred că este de vină

  Din câte îmi amintesc eu, a existat pe vremuri o taxă pentru uniunea scriitorilor, sau aşa ceva, şi pe orice carte era lipit un timbru cu o valoare modică care reprezenta acea taxă. Desigur, timbrul nu era afectat de ICM (TVA-ul de atunci). Să-mi fie cu iertare, dar explicaţia că este greu de calculat nu mă satisface. Eu nu văd cum ajunge acciza reprezintă un cost de producţie sau o valoare adăugată.

  • @Bibliotecaru

   Tema nu este ca e greu de calculat, ci ca introduce niste costuri de administrare uluitoare. Iti dai seama ca la fiecare produs – nu e numai cazul benzinei – ar trebui sa faci astfel de calculatii. Pentru ca acciza la benzina intra in calculul tuturor produselor care au si cost de transport. Iti dai seama ce iese din asta?!

 4. Bibliotecaru spune:

  @ Un liberal optimist
  Nu pot decât să mă bucur pentru dumneavoastră şi să sper că optimismul dumneavoastră mă va ocroti, indirect, şi pe mine.

 5. Un liberal optimist spune:

  @Bibliotecaru,
  Credeti ca un optimist n-are si el dilemele lui? Pana la urma fiecare dilema se transforma intr-o solutie de rezolvare a complicatelor ecuatii ale vietii. Un pesimist n-are nici-o sansa in jungla aceasta care este viata. Sigur ,singura lui sansa e Cultura. Nu-mi aduc aminte cine a scris aceasta cugetare…

 6. Bibliotecaru spune:

  @ Un liberal optimist
  :)
  Dacă eraţi un optimist pur sânge, speraţi că această cugetare este scrisă chiar de domnia voastră.

  Ştiţi bancul…

  Pesimist spune, prim de abhoră… Mai rău nu se poate!
  Optimistul spune, cuprins de veselie… Se poate şi mai rău, se poate…!

 7. Un liberal optimist spune:

  @Bibliotecarul,
  Cu alte cuvinte optimistul prefera sa vada doar partea plina a paharului..

 8. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  :)
  Păi noroc că mă aveţi pe mine…

  Dacă acciza este de 124 de euro, firma plăteşte 100 şi restul de 24 vin cu TVA-ul :D
  Prin acest mijloc banal nu se mai plăteşte TVA la accize.

 9. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Primesc ironia domniei voastre.
  Pe de altă parte mi-aş dori totuşi ca astfel de probleme să fie rezolvate şi să nu am eu de ce să-mi bat capul cu ele…