Serviciul datoriei publice in 2012 este de peste patru ori mai mare decat in 2008

Dezbaterile privind Tratatul de stabilitate s-au încheiat înainte de a începe. Acum dezbatem creşterea salariilor, fără a lua în considerare faptul că, odată cu creşterea fondului de salarii şi cu creşterea cheltuielilor cu datoria publică, aplicarea Tratatului în 2013 prin respectarea unui deficit structural de 0,7% devine, practic, imposibila. Iată, în acest sens, un text interesant privind datoria publica:
Ministerul Finanţelor estimează că în cursul acestui an va avea de achitat dobânzi şi comisioane aferente datoriei publice totale în sumă record de peste 9 miliarde  de lei (2 miliarde de euro), costul fiind de 2,6 ori mai mare decât în 2008, informeazaZiarul Financiar. În total, serviciul datoriei publice – incluzând plăţile de principal, dobânzi şi comisioane, este preconizat să depăşească pragul istoric de 60 de miliarde de lei (14 mld. euro), suma fiind de peste patru ori mai mare decât în 2008.Costul total cu datoria publică este prognozat la un nivel cu 30% mai mare decât în 2010, dar cu numai 1% peste cel din 2011. Estimarea se bazează însă pe datoria înregistrată la sfârşitul lui 2011, astfel că până la urmă costul ar putea fi chiar mai mare în funcţie de evoluţia dobânzilor pe piaţa internă şi pe cea externă, mai ales că din acest an statul este expus la posibile fluctuaţii legate de trei monede, pe lângă leu şi euro apărând şi un risc de curs de schimb şi de dobândă aferent expunerii luate pe dolarul american.

În prezent, Finanţele au de rambursat datorii de peste 77 mld. lei, la care se adaugă împrumuturi de 3,96 mld. euro atrase de pe piaţa internă, plus 3,95 mld. euro împrumutate de pe piaţa externă şi 2,25 miliarde de dolari americani care au lărgit datoria publică numai în ultima lună.
Dintr-o dată dolarul a devenit o monedă relevantă în portofoliul de titluri emise de Finanţe, chiar dacă pe piaţă există dezbateri privind avantajele unei asemenea opţiuni în condiţiile în care costurile finanţării în lei au scăzut constant de la începutul anului.
După socotelile Ministerului Finanţe­lor anul 2012 ar trebui să rămână un vârf istoric al serviciului datoriei, pentru 2013 fiind anticipată o înjumătăţire bruscă a costurilor cu datoria publică şi urmând ca tendinţa descendentă să continue până în 2015, când serviciul datoriei s-ar putea ridica la 25,3 mld. lei. În ianuarie 2012 bugetul a avut cheltuieli cu dobânzile de 676 mil. lei, în creştere cu 43% faţă de ianuarie 2011, Finanţele atrăgând sume mai mult decât duble faţă de anul trecut chiar dacă la dobânzi mai mici. În tot anul 2011 dobânzile au scos din buget 8,8 mld. lei, cu 22% mai mult decât în 2010. În ultimul deceniu statul şi-a schimbat de mai multe ori strategia: a ieşit pe pieţele externe şi apoi s-a oprit, a încercat să lungească maturitatea titlurilor de stat şi a sfârşit prin a suspenda pentru o perioadă toate emisiunile, s-a luptat cu băncile care cereau dobânzi mari vânzând mai mult titluri pe termen scurt, iar recent a descoperit piaţa americană de pe care s-a repezit să ia 2,25 mld. dolari, deşi costul a stârnit dezbateri.

87 Responses to “Serviciul datoriei publice in 2012 este de peste patru ori mai mare decat in 2008”

  1. @VV
    @cris
    @all
    Eminescu spunea foarte corect: ,,Nu cerceta aceste legi/Ca esti nebun de le-ntelegi”.
    Despre onestitatea lui MRU nu prea mai este nimic de discutat. Deja e partas la toate nelegiuirile pe care aceasta putere le face, ba mai mult, gireaza ca prim-ministru aceasta politica de tip mafiot. Din clipa in care a acceptat aceasta functie, pe langa faptul ca a incalcat grosolan legea, a devenit unul de-al lor si atat. Nu-l vad facand o cariera stralucita in politica pentru simplul fapt ca e infatuat si pervers. Emisiunea lui Gadea a fost cronica unui esec anuntat. Nici nu am deschis televizorul pentru ca stiam dinainte cum va fi, Gadea e slab, obositor, violeaza limba romana la fiecare fraza iar un infatuat ca MRU n-ar fi avut niciun motiv sa-l ierte. M-am uitat in schimb in aceasta seara la Crin si nu pot sa nu remarc diferenta uriasa dintre cei doi. Crin vorbeste oamenilor din aceasta tara, e autentic, e deschis, e transant, raspunde unor asteptari, nu se eschiveaza, nu loveste dar nici nu iarta. Si mai e o diferenta intre ei: Crin e in tabara in care trebuie sa fie :).

  2. tudor spune:

    Mi a placut Crin in seara asta pe A3; chiar n am nimic sa i reprosez.
    A pus foarte corect accentul acolo unde era nevoie, anume pe problema de reprezentativitate a lui mru si a actualei puteri, exact ce i a scapat lui gadea.
    Progreseaza surprinzator, oricum mai bine decat speram.

    Bravo, Crin!

  3. @tudor
    De ce surprinzator si de ce mai bine decat te asteptai? Intreb si eu…

  4. tiberiu spune:

    @VV
    Crin cu un discurs f.articulat. Astept actiuni politice puternice,in special pe plan international.Astept o actiune de denuntare la UE a numirii abuzive a unui sef de servicii secrete ca prim ministru ceeace contravine flagrant uzantelor.

  5. anca spune:

    @Tiberiu
    Crezi ca UE nu stie cine e MRU? Adica de unde vine? Doar au scris si ziarele internationale despre asta. Daca nu avem lege in acest sens… Legile nescrise (uzantele) sunt respectate de oameni cu bun-simt si cu principii etice (nu e cazul lui Base).

  6. @anca
    ,, …nu e cazul lui base”. Si MRU, as adauga…

  7. anca spune:

    @Corina Chiriac
    Despre MRU mi-am spus deja parerea in comentariile precedente. Si nu era una buna. Inteligenta lui, cata o fi, sau cultura nu compenseaza, in ochii mei, lipsa de caracter.

  8. tudor spune:

    @Corina Chiriac

    Pentru ca discursul lui crin a “purces” – :) – sa devina mai plin de continut treptat.
    Evolutia fata de campania din 2009 este foarte mare.
    I am urmarit cu mare atentie evolutia discursului sau public si pot sa spun ca pe masura trecerii timpului a evoluat de la un asa sa i spun politicianism de cafenea spre chestiuni fundamentale ale democratiei si societatii romanesti .
    A devenit cumva din scrimeur hoplit.

    Sa ti dau un exemplu:
    Daca in 2009, in confruntarea de la cluj, a folosit problema casei din mihaileanu doar pentru a l atinge in treacat pe basescu, probabil ca acum ar spune : “domnule presedinte, in numele romanilor care au dreptul sa stie, va anunt ca nu plec de aici pina nu clarificati problema casei din mihaileanu.”

    La fel de corect a apasat politic si nemernicia cu facultatea de medicina de la tg mures.

  9. anca spune:

    @tudor
    Vad si eu emisiunea cu Crin in reluare. Era firesc sa evolueze.

  10. anca spune:

    @tudor
    Credeti ca hoplitii erau foarte eficienti in lupta? Aveau niste “accesorii“ cam grele. Va intreb pt ca imi plac metaforele militare, belicoase.

  11. tudor spune:

    @anca

    Batalia este castigata de cel care ramine in picioare pe campul de lupta.
    Oricum au fost cei mai buni soldati ai antichitatii.

    Anabasis.

  12. Barosanul spune:

    @ All
    Apropos de finante,

    Cum se fura in Romania?

    Pana la revolutie, toti romanii furau echitabil unii de la altii. Statul ii fura echitabil pe tovarasi, iar tovarasii furau statul.

    1990-1996 – Se fura pe scheme si inginerii financiare de tip piramidal. Cei care au furat s-au numit mai tarziu oameni de afaceri.

    1996-2000- Se fura din privatizari. Comisioane de zeci de milioane de euro, industrii intregi vandute pe 1 leu. In perioada asta se nasc industriasii.

    2000-2004 – Se fura din marile privatizari, retrocedari si derogari de la plata taxelor si impozitelor. Cei care au furat s-au numit mai tarziu moguli.

    2004-2008 – Se fura din investitii si contracte cu statul. Statul a investit in buzunarele smecherilor. Celor care au furat le spunem azi “Baieti destepti”.

    2008-2010 – Privatizari nu se mai pot face, investitii nu, ca a venit criza. Asa ca s-a furat direct din bugetul statului.

    2010-???? – Bugetul nu mai exista. Asa ca se fura direct din buzunarul romanilor!

  13. tiberiu spune:

    @anca
    Una este sa zicem ca oamenii aud o barfa despre o persoana ca are o comportare infractionala si alta este daca cineva face o plangere penala acelei persoane.In cazul de fata uzanta de a nu numi un cadru superior al fortelor de securitate in functii publice are forta de lege, dar cineva trebuie sa faca o plangere oficiala la UE denuntand incercarile repetate ale lui TB de a incalca uzantele democratice cu scopul evident de a instaura un regim autoritarist dupa modelul lui Putin.Aceasta tendinta este un mare pericol nu numai pentru Ro dar si pentru intreaga comunitate UE daca acest “model” se raspandeste de la est spre vest.
    Din partea unor politicieni cu responsabilitatile lui Antonecu si Ponta este de asteptat sa adopte o atitudine activa pe plan international nu una pasiva si contemplativa.

  14. anca spune:

    @aurel

    Mai Aurele, ar trebui sa stii si tu ca exista o deosebire intre idealism, ideologie si stilistica. Ele interactioneaza, dar nu reprezinta o ciorba, ca in discursul tau. Ar mai trebui sa stii ca orice activitate pragmatica pleaca de la niste idei. Ideea precede fapta.
    Ce te intereseaza pe tine discutiile noastre sterile? Sau idealismul nostru? Sau valorile noastre? Tu cere-le idei bune si pragmatism oamenilor de la guvernare.

  15. anca spune:

    @aurel
    Fii barbat si recunoaste ca aceste constatari aveau si o tinta precisa. Nu te mai ascunde dupa degetul generalizarii.
    Imi asum idealismul (poate si altii de pe-aici, la fel), asa ca nu ma deranjeaza ce spui.
    Sigur ca in politica e nevoie de pragmatism, in sensul ca ideile (legile, programele economice etc.) trebuie sa aiba o utilitate, sa fie avantajoase, la modul practic, pt cetateni.

  16. anca spune:

    @aurel
    Hai ca ma amuzi! Stii, de fapt, nu sunt o doamna, sunt un domn. Dar m-am gandit ca e mai bine sa ma dau drept doamna, ca sa ma tratezi tu cu delicatete. Uite ca m-ai prins, esti foarte inteligent! Nu mai e nevoie sa ma menajezi, si, daca ma lezezi in vreun fel, te provoc la duel. In sabii sa ne batem!
    Cine e Ianos asta? Ianos nazdravanul? Ianus bifrons?

  17. tiberiu spune:

    @VV
    1)Asa cum am mai spus decizia boicotului parlamentar este:
    a) ineficienta politic ; nu se vad rezultate pozitive d. p.d.v al opozitiei
    b) nociva pentru propriile randuri d.pd.v al renuntarii la indemnizatia de parlamentari(cred ca sunt mult mai multi ca Ghise in situatie financiara delicata)
    2)Uzantele au un impact psihologic infinit mai puternic decat legislatia.(“obisnuinta e a doua natura” pe cand “legile sunt facute sa fie incalcate”).Faptul ca nu intelegeti si nu folositi parghiile psihologice ale opiniei publice internationale este o eroare grava.
    Trebuie prezentata politica autoritarista a lui TB ca o grava amenintare paneuropeana.Si alti mpoliticieni occidentali pot fi tentati sa alunce pe linia “Putinista”.Astfel am avea de aface cu o revenire a tendintelor totalitariste “de la est spre vest”.
    3)Ponta s-a facut de ras in sensul ca discuta in mod partizan cu puterea fara a avea consensul celor din alianta USL. MRU a dat o lovitura puternica cu acest atac la unitatea USL dupa lamentabilul discurs al lui Ponta de la investitura guvenului Ungureanu.
    REplica lui Ponta legata de Anastase a “dres putin busuiocul” dar nu pe deplin.

  18. anca spune:

    @aurel
    Pai daca sunt femeie! Oricum, nu cochetez cu oricine, doar cu domnii veritabili. Si, uneori, de nevoie, pt mentinerea unei atmosfere placute. Daca as fi trait in alt secol, probabil as fi tinut salon literar-artistic, ceva de genul asta, si ar fi trebuit sa-mi flatez/binedispun oaspetii. Cochetaria tine mai degraba de epocile galanteriei.
    Fireste ca nu ma pot duela cu barbatii (decat in joaca), ii las pe ei sa se dueleze pt mine!

  19. emi spune:

    Nu v-a placut povestea mea cu mica baza sportiva, totusi o voi termina. Se afla langa o bisericuta, intr-un cartier de periferie.
    “Lasati copiii sa vina la mine!” spune Domnul, aici copiii alearga in bratele Sale, de cate ori au o clipa libera.