In cazul contractelor cu Hidroelectrica, concluzia Ministerului Justiţiei e dată la secret!

 

Am aşteptat cu sufletul la gură rezultatul cercetărilor pe care Ministerul Justiţiei trebuia să le facă până în data de 23 februarie a.c. cu privire la posibilitatea rezilierii contractelor unor intermediari privaţi de energie electrică încheiate direct cu Hidroelectrica, în anul 2010, prin ignorarea bursei de energie. Astăzi, după o lună de întârziere, aflăm că rezultatul e sublim, dar lipseşte cu desăvârşire. Iată  declaraţiile ministrului justiţiei, potrivit Hotnews.ro:

Ministerul Justitiei a facut o “analiza foarte minutioasa” a contractelor cu “baietii destepti” din energie, iar concluziile au fost inaintate premierului, a afirmat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Potrivit acestuia, in baza acestor concluzii au avut loc discutii intre Ministerul Justitiei si Ministerul Economiei. “Solutiile finale vor fi prezentate de premier la momentul la care acesta va considera potrivit, in raport de strategia sau tactica Guvernului de a rezolva aceasta chestiune”, a spus Predoiu adaugand ca in baza analizei “vom putea sa ne desfasuram interesele corespunzator”.

Ce vrea să însemne asta? Că răspunsul e secret?!? Să spunem lucrurilor pe nume: aceste contracte au fost reînnoite de Guvernul PDL, în urma unei premeditări, anume prin modificarea unor ordine de ministru valabile în timpul mandatului meu, în perioada 2006 – 2008, care interziceau reînnoirea acestor contracte.  Guvernul PDL a reînnoit, în anul 2010, pentru o perioadă de încă opt ani, contacte care urmau să expire în 2012. Cantităţile de energie electrică aferente acestor contracte, pe perioada celor opt ani, se ridică la sume de ordinul a 2-3 miliarde de euro. Avantajele oferite intermediarilor sunt de multe sute de milioane de euro. Nu mă întrebaţi care a fost argumentul ascuns al reînnoirii acestor contracte, pot doar să vă spun că ele aduc pagube enorme statului român, de ordinul multor sute de milioane de euro.

 

După opinia mea, Ministerul Justiţiei a ajuns la concluzia că respectivele contracte au fost aşa de bine făcute de firmele private şi aşa de prost făcute de statul român, încât nu pot fi reziliate. Dacă ar fi existat o minimă şansă de a fi reziliate, ministrul justiţiei ar fi spus-o. Guvernul încearcă acum, prin negocieri, să îndulcească termenii contractelor. Şi asta nu pentru că i-ar păsa de interesul românesc ori de ce spunem noi, ci pentru că aşa a cerut FMI, anume ca până în 15 februarie 2012 (termenul, cum vedeţi, e depăşit)  termenii contractelor să fie renegociaţi. Maniera prin care românii nu trebuie să ştie ce se întâmplă cu companiile statului decât atunci când primul ministru socoteşte necesar e cel puţin stranie. Caci, din doua una, ori Ministerul Justiţiei poate să facă publică această concluzie (oricum, destul de neuzual ca Ministerul Justiţiei să se pronunţe în contracte comerciale) şi atunci de ce n-o face, ori nu poate să o facă public, dar atunci de ce ministrul economiei s-a lăudat că trimite contractele spre evaluare la Justiţie?

Reamintesc, pe această cale, preşedintelui României că nu şi-a cerut scuze pentru că m-a acuzat în mod mincinos că aş fi semnat, în secret (!?), asemenea contracte în vremea când eram ministrul economiei.

41 Responses to “In cazul contractelor cu Hidroelectrica, concluzia Ministerului Justiţiei e dată la secret!”

 1. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cred ca va mai amintiti ce v-am spus acum cateva luni: chiar nu are rost sa va cheltuiti energia mergand dupa fenta adversarului.
  Mai aveti o viata in fata sa va exprimati competenta politica. Nenorocirea consta in faptul ca intr-o buna zi incompetenta lor ne va lovi pe toti la batranete.Inclusiv pe ei!

 2. anca spune:

  Pai daca Predoiu i-a dat rezultatele analizei lui MRU, sigur ca e la secret. La serviciile secrete…

 3. anca spune:

  @VV
  Ma refeream doar la MRU, dar cine stie… Astazi am auzit ca pe vremea comunismului cam toti studentii de la Drept erau racolati.

  • @ anca

   Acum nu mai bag mana in foc pentru nimeni. Imi amintesc, insa, ce greu a fost sa il convingem pe Predoiu sa accepte functia de ministru. E drept, dupa aceea i-a placut cam prea mult.

 4. anca spune:

  @VV
  O sa ajungeti in toiag si tot n-o sa primiti scuze de la Basescu.
  Vor plati insa cumva cei care au reinnoit aceste contracte?

 5. TudorMih spune:

  România e fructul unei pasiuni moderniste. – Emil Cioran :)

  http://national-liberal.ro/avangarda-liberala-ii/

 6. Un liberal optimist spune:

  @TudorMih
  Asa este:inovam mereu dar nu ducem nimic la bun sfarsit, sau daca ne incapatam sa finalizam ceva ,de regula, iese nefinisat.

 7. Bogdan Brătianu spune:

  probabil nu era vorba despre un raport de analiză ci despre o notă informativă din partea direcţiei a III-a, cunoscută sub numele de cod “ministerul justiţiei” în cadrul guvernului sie. poate într’o zi o să aflăm că de fapt cătălin predoiu este un pseudonim, o căsuţă poştală din vre’o ţară exotică.

 8. anca spune:

  O noua primavara pe vechile dureri, vorba lui Bacovia. Sa speram ca la anul vom vedea si niste armasari liberali pe pajistile inverzite ale puterii. Dar fara zabale in gura si fara marcaje urate pe crupa.

 9. TudorMih spune:

  @Un liberal optimist:

  Eu zic că viitorul e de partea noastră. Sau cel puţin îmi pun speranţe în el, acestea nefiind lipsite de temei. Ce ne mai impiedică acum să ne dezvoltăm competitiv din toate punctele de vedere (cultural, economic, instituţional, social etc.)?

  Cât despre voinţă, dacă n-aş avea exemplul României interbelice, poate că mi-ar veni mai greu să-mi pun speranţele în perspectivele de viitor pe care le avem în prezent.

 10. anca spune:

  @TudorMih
  Nu mai idealizati Romania interbelica. A fost o corabie frumoasa care a sfarsit prin a esua pe tarmul dictaturilor. Din prea multa pasiune…

 11. tiberiu spune:

  @TudorMih
  Intrebare :”Ce ne mai impiedică acum să ne dezvoltăm competitiv ”
  Raspuns : Organizarea mafiota a guvernarii + presedintele mafiot troglodit +primtivismul infrastructurii in educatie,sanatate,drumuri etc
  Nu realizati inca dezastrul guvernarii basiste, care nu va putea fi recuperat poate nici in 10 ani(in ipoteza indioelnica ca el se va sfarsi anul acesta).Asta este ca si cum un copil in perioada de crestere este subalimentat.
  Concluzie :Ro. nu poate produce cat pot mafiotii institutiilor de stat sa fure si sa genereze haos

 12. emi spune:

  Eram intr-o “Bijuteria” si admiram frumusetile din vitrina cand am simtit o mana ca mi se strecura in geanta. Ma intorc si o intreb pe tiganca de care era prinsa mana ce cauta in geanta mea. Imi pocneste o palma peste fata tipand ca am calcat-o si o rupe la fuga. Cred ca aceeasi metoda o aplica si Base. Ca sa nu vedem mainile portocalii care ne scotocesc buzunarele ne pocnesc peste fata cu acuzatii care ar trebui sa-i trimita pe ei in puscarie (hotul striga cel mai tare “prindeti hotul”). E inca o dovada ca PD-L se comporta ca o satra.

 13. Un liberal optimist spune:

  @TudorMih,
  In perioada interbelica exista o lege interesanta a imigratiei:in fiecare an Parlamentul vota cotele de imigranti. In ordine erau preferati:inginerii si mesterii nemti(tehnica), italenii(arhitectura si constructii) , polonezii(minerit carbune), slovacii(minerit feroase si neferoase), francezi(arte liberale).Asa se explica miracolul dezvoltarii Romaniei interbelice. Am intalnit multi oameni care au facut ucenicie alaturi de acesti specialisti.
  Casa din Telorman este o bijuterie ,construita de mesteri italieni. Ceapistii care au utilizat-o timp de patruzeci si ceva de ani si-au batut joc de ea. De mai bine de zece ani incerc s-o reabilitez. Nemaifiind mesteri de profil incerc sa refac stricaciunile produse de unul singur. Greu dar merge..

 14. anca spune:

  @un liberal optimist
  Nu stiam de legea asta, dar stiu ca in Craiova multe edificii publice si private au fost construite de mesteri si arhitecti italieni. Era o adevarata colonie.
  Te-ai dus in natura, la Baduleasa? Si eu m-as intinde putin pe iarba verde, sa privesc cerul. E o senzatie minunata.

 15. Un liberal optimist spune:

  @anca,
  Semne ale arhitecturii italiene exista peste tot in sud-estul Romaniei.
  N-am ajuns inca la Baduleasa. Astept sa inmugureasca pomii. Am plantat niste pomi salbatici toamna trecuta pe care vreau sa-i altoiesc cu soiuri de rasa.

 16. Kronstadt an der Graft spune:

  Suntem destui cei care ştim că în zona electricităţii se fură averi cu nemiluita. Evident că nu avem dovezi concrete dar ştim. Cei care ar trebui să caute şi să aducă nemernicii în faţa justiţiei nu o fac. Asta este actualitatea românească.
  Zilele acestea am văzut un documentar despre Argentina din perioada Menem. Seamănă cu ceea ce a fost şi mai este în România postdecembristă. Şi s-a terminat tragic pentru argentinieni.

 17. epolitikon spune:

  @VV
  Pai de ce nu-i “ardeti” una lui nea’ Lucian Bode care se umfla-n pene in presa ca vezi Doamne ce o sa le faca statul baietilor destepti, cand el insusi isi numeste aghiotantii in C.A.-ul de la Transelectrica!

  Doi la mana, cu ce drept se poate gandi cineva la o privatizare a unui pachet de actiuni la Hidroelectrica?
  Daca vrea cineva sa faca afaceri cu energie hidro in Romania – si aici avem potential mare de exploatat – sa-i concesioneze statul apele (atat cat are nevoie pt. proiect), sa-si construiasca propriile hidrocentrale si sa-i dea drumul la treaba ca apa curge si se pierd banutii.
  Cum aia din eolian au bagat banii sa o ia de la zero, asa sa faca si altii hidrocentrale, nu sa ia de-a gata de la stat!

  Trei la mana, de ce ne cere FMI-ul sa rezolvam chestiunea contractelor cu baietii destepti? Adica de ce e atat de important sa bifam rezolvarea acestei probleme in relatia cu FMI? Are FMI un alt set de “baieti destepti”? Care-s aia?

  Merci!

 18. Un liberal optimist spune:

  @Kronstadt,
  In schimb eu am vazut un reportaj amplu pe TV5, privind criza energiei in Franta: milioane de familii franceze nu s-au putut incalzi in aceasta iarna din cauza imposibilitatii platii facturilor.Am inteles ca francezii nu au decat doua surse de incalzire:energia electrica nucleara si incalzirea cu lemne, neavand gaze si hidrocarburi. Pentru familiile nevoiase s-a implicat biserica catolica ce livra cate un mc de lemne(1 ster), care oricum ajungea pentru una luna per una soba improvizata. Si nu era soba, era o facatura de godin din tabla, montata doar intr-o camera. Cum casele erau construite din materiale ieftine(presupun ca dupa ultimul razboi mondial) aveau infiltratii in restul camerelor neincalzite. Ma intreb:asta ne pregateste si noua basescu impreuna cu rechinii financiari? Noroc ca in Romania casele sunt construite bine. Mai putin cele din mediul rural si periferiile oraselor.
  Sa nu uit:respectivele familii ajutate de biserica traiau din salariul minim pe economie si pensii de in jur de 700 E(pe aceste familii era centrat reportajul).Adica cele mai sarace familii din Franta. Comentariile sunt de prisos!
  Sa nu uit: toate acele persoane sufereau de boli cronice din cauza umezelii si frigului- o povara in plus pe sistemul lor de asigurari de sanatate.

 19. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Constat ca @anca este un comentator de certa calitate. Si pe mine ma surprinde. Auziti:sper ca la anul vom vedea niste armasari liberali pe pajistea puterii, neinfranate de zabale. Presupun ca se gandea la zabala pusa initial de basescu in perioada 2005-2008, iar acum de alianta impusa cu psd +pc. E geniala, domne’!Cred ca ar trebui sa-si construiasca propriul sau blog.

 20. Dorin spune:

  Apropo de arhitectura: un exemplu minunat de arhitectura NEOROMANEASCA este si gara din Curtea de Arges.

  De cine credeti ca a fost proiectata? De arhitectul italian Giulio Magni! Nici macar nu-i singura, cladirea Arhivelor Statului, de vis-a-vis de Cismigiu este tot opera lui.

  Este un domn cu o istorie foarte interesanta: a fost arhitect sef a doua capitale europene – Roma si Bucuresti! Si nici macar nu este singurul arhitect care a facut cariera in Romania. Un altul asemenea lui a fost Xavier Vilacrosse, arhitect catalan care a ramas in memoria orasului mai ales datorita “pasagiului” omonim.

 21. un liberal optimist spune:

  @VV,
  In fine, sa ne explice pe larg @anca. Poate mai produce inca o bijuterie de comentariu.
  In ce priveste arhitectura italiana, din ce-am studiat pe cele doua case ale mele si pe ce-am mai vazut prin Muntenia:ei au ramas pe bolta romana, semirotunda din caramida bine arsa, construita pe ziduri de sustinere groase de peste 40 cm, stucaturi extrem de complicate, care dupa atatea decenii de poluare agresiva au inceput sa se degradeze si o tamplarie florentina exceptionala, care,fiind aplicata pe stejar si salcam mai poate fi salvata.Sigur, de cine e pasionat de asa ceva!

 22. anca spune:

  @un liberal optimist
  Draga liberalule, exagerezi cu laudele astea si ma inrosesc. Dar ai interpretat bine zabalele (marcajele urate se refereau la apartenenta la anumite servicii). Da, as vrea sa vad armasarii liberali alergand liberi, fara zabale si nu in tarcuri artificiale. Armasarii pe care, daca incearca cineva sa-i biciuiasca, se ridica in doua picioare si lovesc cu toata copita. Armasarii care nu s-au lasat marcati cu fierul rosu de proprietarii de tarcuri. Armasarii care nu ingenuncheaza decat in fata Cerului instelat.
  Astazi am avut numai visuri de libertate (devergondaj de primavara!).
  Ce sa fac eu cu un blog? Am alte posibilitati-responsabilitati de exprimare publica. Dar tot asta fac, ii comentez, analizez pe altii. Desi, la drept vorbind, as zburda in salbaticie, poate in Insula Cailor, pe unde traia si Constantin Pierdutul (din Cartea de la Metopolis).

  @VV
  Domnule VV, aveti dreptate, adevaratii armasari liberali n-au zabala.

 23. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Admiri tu armasarii, dar nu ti-as dori sa incaleci unul. Am incercat aceasta experienta la bunicii mei maternali! Nici acum nu mi-au trecut semnele!

 24. anca spune:

  @un liberal optimist
  Trebuia sa incerci cu o iapa! (glumesc).

 25. anca spune:

  @un liberal optimist
  Mai intai trebuie imblanziti putin, dar nu cu biciul.

 26. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Chiar nu-i de gluma, iepele sunt foarte bune executante in calarie si carausie. Insa toata lumea stie ca iepele se tin de prasila si nu pentru efort.De regula proprietarul decide. In Teleorman, la fel ,magaritele.

 27. alex spune:

  Sa o privatiam si gata. O dam la americani sau nemti. Si gata cu furtul.

 28. emi spune:

  @un liberal optimist
  Esti sclavul ideilor preconcepute, ale anilor pe care ii porti. Nu te poti elibera de varsta desi educatia ti-ar putea permite sa poti zbura putin.
  @anca
  Eu prefer oamenii liberi, cu “animalele” nu prea ma inteleg.
  @VarujanVosganian
  De ce sunt secretizate anumite contracte, care este motivul invocat?

  • @ emi

   Contractele sunt secretizate pentru ca partenerii privati au vrut asa. Trebuia sa le puna conditia de la inceput. Dar atunci cand contractele se incheie pe bursa nu mai e nici un secret.

 29. anca spune:

  @emi
  Vorbeam metaforico-simbolic, deh, suflet poetic. Altfel, nici mie nu-mi plac animalele cu ghilimele.
  Liberalul zboara/zburda in secret, desi vrea sa para un burghez cumsecade (smiley).

 30. emi spune:

  Aici, am gasit acest discurs al deputatului de Galati, Mihail Boldea, din 24 februarie 2009:
  http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6587&idm=1&idl=1

  “De profesie: interlop
  Asistăm cu toţii, de ceva vreme, la o nouă reorganizare a grupurilor mafiote şi mai ales a domeniului lor de activitate.
  Nu e vorba nicidecum de faptul că ele ar fi lovite de criză, ci că afacerile mărunte de care se ocupau până acum nu le mai satisfac orgoliile. Dacă până acum, infracţionalitatea organizată a acestora se traducea fie în furtul din buzunar al chenzinei, al rufelor de pe balcon sau a oglinzii retrovizoare de la maşină, fie al exploatării sclavagiste a cerşetorilor de la metrou sau de la colţul intersecţiei, odată întorşi de la “specializările” din Occident, infractorii români şi-au schimbat domeniul de acţiune în sectoare mult mai profitabile. Vând, astfel, stupefiante şi arme, spală bani, fac trafic cu copilele noastre de 14 ani, fură maşini de lux pentru a cere apoi răscumpărarea, finanţează şi şantajează oameni politici şi oameni de afaceri, cer taxe de “protecţie” a afacerilor de cartier şi chiar a luxoaselor magazine din mall-urile bucureştene. Arma lor este una singură şi sigură: teroarea.
  Sabia ninja a lui Fane, zis Spoitoru’, e acum demodată, locul ei fiind luat de armele de foc. Nici un om de bună-credinţă nu mai poate gândi o afacere profitabilă dacă nu se interesează, înainte de toate, în raza de acţiune a cărui clan are de gând să plătească taxe: Preda? Pietroi? Cămătaru? Şi nu e vorba de taxele către stat, ci taxele plătite pentru prosperitatea acestor suborganizări sociale: clanuri, clănuleţe, găşti sau familii. Stau şi mă întreb pe ce se bazează acţiunea nestingherită a acestora. În primul rând, pe inacţiunea instituţiilor abilitate ale statului: poliţia şi procuratura. Nu cred că este vreun membru al acestor clanuri mafiote care să nu fi trecut măcar o dată prin secţiile de poliţie, iar, pentru cei mai mulţi, cazierul judiciar e mai mare decât pomelnicul preoţilor în zi de sărbătoare. Evident că soluţia în exterminarea acestui tip de criminalitate organizată o ştim cu toţii, însă mereu amânăm aplicarea ei. E vorba, în primul rând, de o mult mai mare putere şi libertate de acţiune acordată ofiţerilor poliţiei române, care, batjocoriţi zilnic de aceste reziduuri ale societăţii, nu pot practic reacţiona. Poliţiştii români trebuie ajutaţi şi din punct de vedere al resurselor, dar şi legal-procedural. Un al doilea aspect priveşte profesionalismul şi celeritatea anchetării cazurilor de către procurorii români care au această misiune. Degeaba se pun în mişcare toate resursele poliţiei române, dacă, din pricina unui viciu de procedură al procurorilor, infractorul este imediat eliberat. Ca exemplu, vă aduc situaţia neplăcută petrecută în weekend, când protagonistul scandalului de la Plaza România, Eugen Preda, a stârnit un imens scandal legat de “taxa de protecţie”, deşi numai anul trecut el fusese anchetat pentru ultraj şi tentativă de omor.
  Stimaţi colegi,
  Nu cred că trebuie să aşteptăm momentul în care clanurile mafiote să ceară chiar Parlamentului României “taxă de protecţie”.

  Cum mai striga hotul, “prindeti hotul!”
  Probabil a uitat sa plateasca “taxa de protectie” la PD-L.

 31. anca spune:

  @emi
  Ai pus punctul pe I. Chiar si aceste clanuri interlope platesc “taxa de protectie” puterii politice. Procurorii si sefii din politie sunt numiti de aceeasi putere politica. De aceea sunt si ei corupti sau neputinciosi. E o retea a vaselor comunicante.